Бременна на работа

Go down

Бременна на работа Empty Бременна на работа

Писане by Dani on Сря 22 Юли 2009, 02:53

Бременна на работа
Отминаха онези времена, когато се очакваше да връчиш молба за напускане в момента, в който станеше ясно, че си “в положение”. Преминахме и през онези времена, когато от бременните работнички се очакваше да са сражават храбро през целите 9 месеца на бременността, независимо от това колко са уморени или колко им се гади. (При това опитвайки се да се преструват, че всичко си е просто обикновен бизнес, докато същевременно опитът да се натъпчеш в ужасно неудобен бременен бизнес-костюм и чифт бременни панталони от типа “един размер,който става за някои” превръщаха бременността в 9 и половина месечен маратон за много от работещите бъдещи майки).

За щастие, отдавна вече сме изоставили стратегиите в стил “просто се преструвай ,че не си бременна”, когато трябва да се справим с бременността в работата. Днешната бременна има доста по-активен подход към всичко, като се почне от обявяването на бременността пред шефовете до справянето с различните болки и оплаквания в работата, както и със съставянето на план, който да помогне на компанията по време на отпуска й по майчинство. Ето какво трябва да знаете, за да се справите с всяко от тези три ключови предизвикателства:


Обявяване на бременността в работата

Както много от бременните, които ще стават майки за първи път, Ерика Джонсън се чувствала повече от леко притеснена, когато трябвало да обяви на работодателя си, че е бременна. Всъщност тя била толкова нервна, че изчакала да стигне до 16-та седмица, преди да седне и да проведе “големия разговор” с продуцента на шоуто, в оганизацията на което била заета. Кое било най-голямото й притеснение? Че трябвало да излезе в отпуск по майчинство около 9 седмици, преди да приключат записите на настоящия сезон на шоуто, което би изисквало нейната колежка да поеме всички задължения за остатъка от сезона и да се натоварят допълнително останалите сътрудници. Както се оказало, колежката й и всички останали я подкрепили напълно – но докато чакала да обяви бременността, си, тя се притеснявала истински за тяхната реакция.
Медицинската сестра Зое напълно разбира тези притеснения. Тя се оказала в неизгодната позиция да трябва да обяви бременността си пред шеф, който имал вече две работнички в отпуск по майчинство и още две току-що били обявили бременностите си. Тя знаела също така, че липсата на сестри в нейния район ще създаде трудности на работодателя й да намери заместници. За щастие, шефът й веднага я успокоил. “Той просто поклати глава и изтъкна, че липсата на сестри не трябва да бъде фактор, който да ми влияе при вземането на жизненоважни решения – а набирането на персонал в отделението било негова грижа, не моя”.
Тези две истории са добра новина, ако очаквате най-лошото от работодателя си. Ако искате да увеличите шансовете си новината ви да бъде посрещната благосклонно от шефа, ето ключовите неща, които трябва да имате предвид:Съобщете новината рано, но не прекалено рано.

Според Ема Павлов, зам-председател на отдел човешки ресурси и организационно развитие към университета на здравната мрежа в Торонто, повечето жени обявяват бременността си около 3-4 месеца (след като преминат рисковия период за спонтанен аборт). Може ли да кажете прекалено рано? Определено. Има жени, които казват, че са бременни още в третата седмица, чудейки се дали това е подходящото време да съобщят на шефовете си. Но толкова рано това все още никого не засяга.

Направете си равносметка, че може би ще се наложи да кажете по-скоро рано, отколкото късно поради медицински причини или такива, засягащи безопасността ви.
Ако се чувствате твърде зле, за да можете да ходите на работа или сте очевидно и често неразположени, докато работите, ако имате усложнения на бременността и често трябва да ходите на прегледи по време на работа или пък трябва да поискате изменения в работното ви време или място заради вашето здраве и това на бебето ви, може да не сте в състояние да премълчавате за бременността си, докато минат първите 3 месеца.

Уверете се, че шефът ви ще научи новината първо от вас. Ако чувствате необходимост да споделите с няколко доверени колеги защо не можете да понасяте миризмата на кафе или защо внезапно сте се променили от високоенергиен човек в някой, който има нужда от кратко дремване на бюрото всеки следобед, се уверете, че ще пазят тайната ви, докато ви се удаде случай да кажете лично новината на шефа. И не отлагайте тази среща твърде дълго, тъй като клюкарската агенция във всеки офис си има свой собствен живот.

Не се притеснявайте да искате промени на работното място. Ако работите в компания, където рядко имате възможност да взимате полагаемите ви се почивки, може да се притеснявате, че в следствие на това скоро ще трябва да развеете бяло знаме. Нека това не ви спира да се грижите по подходящ начин за себе си и вашето бебе, казва Даниел, сервитьорка в местен бар, понастоящем бременна в 4 месец с първото си дете. “В бара, където работя, дежурната сервитьорка обикновено не ползва почивки, макар че работим на 10-часови смени. Поговорих с шефа за това и му казах, че не мога да издържа на това темпо, докато съм бременна – че трябва да спирам за да ям и да пия нещо, докато съм на работа. Бях много нервна заради този разговор, но шефът ми ме подкрепи. Каза ми да отивам при него и да говорим всеки път, когато изникне нещо и да му казвам, когато се нуждая от нещо”.

Ако и при вас положението е подобно, планирайте да се срещнете с шефа си веднага щом разберете, че сте бременна, за да обсъдите промените в работата ви:

* Ако сте изложени на действието на инфекциозни болести, тежки метали, токсични химикали, блажни бои, радиация, упойки или други вредни субстанции
* Ако работата ви е много напрегната или изисква голямо физическо натоварване
* Ако работите в извънредно гореща, студена или шумна среда
* Ако работите на смени или с продължително работно време

Бюро за оплаквания

Макар че някои жени минават през бременността, чувствайки се прекрасно, те са по-скоро изключение, отколкото правило. Повечето от нас обикновените смъртни ни засягат поне няколко от свързаните с бременността оплаквания, което означава, че трябва да имаме стратегия за справяне с умората, сутрешното прилошаване и другите болки и болчици, които могат да засегнат представянето ни в работата.
Комуникацията е ключът, когато става въпрос за това да си осигурите подкрепа в работата. Трябва да сте в състояние да кажете на хората, с които работите от каква помощ имате нужда. Учителката от Ванкувър Кери Хардинг се борела с гадене първите три месеца – труден за преодоляване проблем, когато си изправен пред клас, пълен с ученици. Нейната стратегия била да сигнализира на друг учител, че има нужда от кратка почивка, така че да може да седне и да хапне и пийне нещо. “Имах действително голям късмет, че работя в сплотена група учители, които се подкрепят взаимно в подобни ситуации”, подчертава тя.
И макар че може да се изкушавате да се преструвате, че се чувствате чудесно, най-добре е да се разберете с работодателя, ако не можете да се справите с обичайното натоварване в работата заради състоянието си. “Имаше моменти с първата мибременност, когато просто трябваше да бъда откровена с шефа си и да обясня, че ми се е събрала прекалено много работа и имам нужда от помощ”, признава адвокатката от Торонто Джаки Код.
След като веднъж сте идентифицирали проблема и сте помолили за помощ, трябва да приучите себе си да забавяте темпото, подчертава Код. “Лесно е в такава сиуация да се пресилвате – и да чувствате, че нищо не правите добре. Но тогава трябва да си напомните, че отнема повече енергия да надскачаш силите си, отколкото просто да си дадеш малко почивка. Помнете, че това е временно състояние”.Ето няколко допълнителни съвета за това как да се справите с дискомфортите на бременността в службата:

Обличайте се удобно. Носете удобни обувки с ниски токчета и свободни дрехи (идеалния вариант е естествени влакна, които са по-комфортни, когато човек лесно прегрява, както се случва с повечето бременни).

Почивайте винаги, когато почувствате нужда. Ако сте прекалено уморена, затворете вратата на офиса или намерете друго спокойно място, където да можете да дремнете 20-тина минути. “Вашето тяло прави точно това, което е нужно да прави”, казва Код. “На моменти просто трябва да се предадете”.

Вземете мерки да избегнете синдрома на карпалния тунел. Ако прекарвате много време на компютъра или правите други постоянно повтарящи се движения, уверете се, че работното ви място е така организирано, че да намалява риска от синдром на карпалния тунел (подуване на карпалния тунел, тесен нервен провлак в китката).

При бременните жени има повишен риск от развитие на това състояние поради хормоналните промени от бременността.

Уверете се, че работното ви място и в други отношения е подходящо за бременни. Вдигайте краката си на столче или на отворено чекмедже, за да намалите например напрежението в долната част на гърба.

Дръжте стреса под контрол и не се страхувайте да помолите за помощ, ако усещате, че се претоварвате. “Последната ми бременност беше наистина тежка”, спомня си Ким Брайтхаупт, инвестиционен съветник от Калгари и майка на три деца. “Понякога след работа просто отивах у майка ми и вдигах краката на високо, докато тя се погрижи за всички нас”.

Грижете се за здравето си и по време, и след работа. Инженерът Дженевиев Форте, която се очаква да роди първото си дете след няколко седмици, открила, че трябва много да внимава какво яде по време на основните хранения и закуските. Тя се грижи винаги да има със себе си нещо съществено за хапване като например сандвич със сирене, когато излиза. А Алтея Блекбърн-Еванс – редактор на списание в Торонто и понастоящем бременна в третия месец с второто си дете – открила, че да тича до вкъщи три пъти седмично след работа облекчава главоболието, което иначе я карало да се чувства твърде зле. “Това 45-минутно тичане е единственото нещо, което прогонва бруталното главоболие от бременността ми”, твърди тя.

продължение...

_________________
Бременна на работа Doddds10
Бременна на работа __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Бременна на работа Empty Re: Бременна на работа

Писане by Dani on Сря 22 Юли 2009, 02:54

....продължение

Планиране на отпуска по майчинство

Разбира се, пред вас стои още едно голямо решение, когато наближи финалната отсечка от бременността – да планирате отпуска по майчинство. В допълнение към планирането на детайлите около отпуска по майчинство (проучване на законовите ви права и дали компанията предлага някакви бонуси, както и решаване от кога да започне отпуска), бихте искали също да направите каквото можете, за да улесните човека, който ще ви замества. Според консултанта от Торонто Нора Спинкс, която е специализирала в областта на проблемите в работата, това означава да поддържате добре организирани всичките си неща, така че всеки, който трябва да ви замества, да има достъп до ключовата документация лесно и бързо. Може също така да снабдите заместника си със списък на хората във фирмата, които могат да му помогнат в случай на нужда.
В един момент, преди да излезете по майчинство, е хубаво да обсъдите накратко с шефа си доколко желаете да поддържате контакт с фирмата, докато сте в отпуск. Спинкс казва, че ако служителката има желание да поддържа контакт и да е наясно с нещата във фирмата, докато е по майчинство, трябва да й бъде дадена такава възможност, също както и възможността да промени решението си, ако майчинството се окаже по-обременяващо - или по-очарователно - отколкото бъдещата майка си е представяла. “Контактът трябва да бъде контролиран от служителката”

Очаквайте неочакваното.

Нали знаете какво казват за най-добрите планове – когато става въпрос да се подготвите за последните седмици на работа, винаги е най-добре да очаквате неочакваното. Плановете на Джоан Хийт-Андраде да продължи да работи като учител по заместване още няколко седмици трябвало без предупреждение да бъдат изоставени, когато синът й се появил месец по-рано. “Трябваше да се обадя в 5 или 6 различни училища и училищни настоятели от болницата”, спомня си майката.

Така че не приемайте за даденост, че времето е на ваша страна и са ви гарантирани още няколко дни или седмици да организирате работата и живота си, преди да превключите на тема майчинство. Денят на раждането може да не е толкова далеч, колкото си мислите. Нормално е да се притеснявате за факторите, които може да засягат здравето на вашето бебе, но е важно да отделите страховете от фактите, особено когато се касае за евентуалните опасности на работното място по време на бременността. Макар че повечето работни места са


съвършено безопасни, може да се наложи да сте извънредно внимателна по отношение на следните неща – ила да помолите за промяна на задълженията си. Ето за какво да внимавате и какво да направите по въпроса:

Химикали

Дългосрочното или повтарящо се излагане на действието на органични разтворители като бензен и тежки метали като олово може да увеличи риска от малформации и дисфункция на мозъчното развитие, казва Гидеон Корен, педиатър и токсиколог и директор на програмата Майки изложени на риск в Болницата за деца в Торонто.

* Работни места: Фабрики за батерии и бои, автомобилни заводи, газостанции, фирми за превози с камиони и др.
* Предпазни мерки: Ако не сте сигурни дали химикалите на работното ви място представляват проблем по време на бременност – питайте! Имате право освен това на по-чести кръвни тестове, за да се уверите, че нивата на олово не надвишават определени граници. Използвайте препоръчваните мерки като маски, защитни костюми и качулки.

Емоционални натоварвания

* Работни места – събрания и други места, които ограничават чувството, че държите нещата под контрол, професии с високо напрежение като лекари и адвокати.
* Предпазни мерки – опитайте се да ограничите работния ден до 8 часа и колкото може по-често взимайте 10-минутни почивки. По време на обедната почивка хапвайте извън работното място и ако е възможно, дремнете малко. Разделяйте с някой друг стресиращите задачи или говорете с шефа си да намали отговорностите ви. Победете хормоните на стреса, като използвате техники за релаксация като дълбоко дишане и редовни упражнения. Половинчасова разходка на ден може да направи чудеса!

Инфекции – кръв и телесни течности може да пренасят опасни инфекции за вас и вашето бебе. Но някои обикновено безвредни инфекции (например заушка или рубеола), които могат да бъдат прихванати при нормален контакт носат риск от аборт или забавено развитие.

* Работни места – клиники по диализа, детски градини, предучилищна, лаборатории, болници и перални, лекарски кабинети.
* Предпазни мерки – спазвайте внимателно обичайните мерки за сигурност. Ако не сте сигурни дали сте имунизирани срещу заушка и рубеола, говорете с лекаря си.

Радиация, радиоактивни вещества

Излагането на определни нива йонизираща радиация или радоиактивност може да увеличи риска от малформации.

* Работни места – ретгенови кабинети, лаборатории, ветеринарни клиники, болници, лаборатории по атомна физика
* Предпазни мерки – Работодателят трябва да ви снабдява с нови дозиметри по-често от нормалното и да се правят по-чести отчитания на фона. Спазвайте стриктно процедурите за безопасност. Помолете някой друг да държи животните по време на рантгенова снимка.

Физическо натоварване (седене, стоене, вдигане на тежки предмети)
Физическите промени може да повишат риска от падания и нараняване. Многочасови смени могат да предизвикат болки в гърба, подуването може да доведе до синдрома на карпалния тунел. Физически много натоварена работа и такава, изискваща дълги периоди на стоене прав може да повиши риска от преждевременно раждане.

* Работни места – супермаркети, поточни линии във фабрики, банки, ферми, болници и поликлиники, офиси
* Предпазни мерки – взимайте чести почивки, вдигайте краката на високо, ако сте стоели прави или се разходете, ако работата ви е свързана със седене. Ако сте приковани към гише или каса, попитайте дали може да редувате седене и стоене. Използвайте правилните техники за вдигане и се пазете от неща, по-тежки от 12 кг, особено през втория и третия триместър. Ако получите болки в гърба или китките, консултирайте се с физиотерапевт, който може да ви предложи специални поддържащи гърба колани или нова клавиатура.

Ако имате други въпроси по отношение безопасността на работното място, не се колебайте да питате лекаря или работодателя си, както и да се свържете с организациите по охрана на труда.

източник: www.biberonbg.com

_________________
Бременна на работа Doddds10
Бременна на работа __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Бременна на работа Empty Работа по време на бременност

Писане by styyni on Сря 29 Сеп 2010, 23:20

Бременна на работа Cb_pregnant_office_071008_mn
Няколко предложения, които ще ви помогнат да се чувствате комфортно на работното място...


Не всяка жена има възможността да си остане в къщи по време набременността и да се подготвя спокойно за щастливия момент, в който щестане майка. Но пък и кой е казал, че бременността и работата санесъвместими? Разбира се, може да се работи, но така, че работата да неоказва негативно влияние върху здравето на бебето.

Протичането набременността зависи от много фактори, затова е много важно бъдещатамайка да знае какви промени трябва да внесе в работното си ежедневие,отчитайки особеното си положение.

Неизменният помощник
Лекарите не састигнали до единодушно мнение за това, доколко влияе компютърът върхуздравето на бъдещата майка и бебето. Но те са единодушни, че особенопрез първите три месеца, по-добре да не седите пред монитора. Освенвредните излъчвания, компютърът е и голямо натоварване за очите. Авътреочното налягане у бременните и без това е повишено. Освен това,пред компютрите ние обикновени седим дълго време в една поза икръвообръщението в областта на таза се забавя. Това също е вредно забъдещата майка.
Ако не можете дасе откажете от компютъра, установете нови правила за работа. На всекичас задължително правете 10 минути почивка. През почивката се разходетеили хапнете нещо леко. Планирайте времето така, че поне 2-3 часа отработните часове компютърът да е изключен.
Поставете защитенекран на монитора, ако е стар (новите монитори вървят със защитата).Организирайте работното си място така, че светлината да пада отзад илиот лявата ви страна. Поставете на бюрото саксия с кактус – тойнеутрализира вредните йони.

Избягвайте пренапрежението
Сега във вашияживот най-важното е здравето на бъдещото ви дете. Затова се постарайтепо възможност да не работите нощни смени, да не работите дълги часове ида избягвате командировките. И не се опитвайте да свършите максимумработа, мислейки за времето, когато ще си бъдете „безработна“ в къщи сбебето. Не забравяйте, че отпуската по майчинство не се дава простотака – нужно е да възстановите формата си и да отделите нужното време ивнимание на бебечето.

За да не ви пречи работата да се наслаждавате на живота като бременна, организирайте я правилно.За тази цел ограничете количеството задачи, с които се занимавате. Виесама ще усетите, че не сте в състояние да вършите прекалено много неща– поради бушуващите хормони често ще ви бъде трудно да се концентриратеи да помните. Записвайте всичко, което планирате да вършите,включително и срещите. И не допускайте поява на чувство за вина къмколегите или работодателя, заради това, че правите пропуски и не стетолкова ефективна, колкото преди. Това е само период в живота ви и несте първата, която минава през него. На всеки 3-4 седмици си вземайтепо възможност няколко дни почивка, за да се наспите добре и да сенасладите на спокойствие и тишина.

Да не става от работния стол по цял ден е вредно за всеки и особено за бъдещата майка.Многочасовото неподвижно седене влияе лошо на краката и те бързоотичат. Ето защо е важно от време на време да се разхождате. Праветеупражнения за раздвижване на шията, раменете и гърба и се опитайте даси създадете условия да си вдигате краката от време на време – сложетепод бюрото малък стол или някаква друга поставка и вдигайте поред първоединия, а после другия крак и накрая – двата заедно. Разположетенужните ви неща по бюрото така, че лесно да ги достигате, без дапритискате корема.
Погрижете се да виосигурят удобен стол с регулиране на седалката и облегалката и сподлакътници. Във всеки един момент трябва да можете да се облегнетеудобно и да се отпуснете за няколко минути.

Приглавоболие не забравяйте първо да проветрите стаята – липсата накислород може не само да е причина за главоболието, но и допълнителноще влоши концентрацията ви.

Правила за добро самочувствие
Очакването надетето задължително ще внесе промени в живота ви. Това касае и начинана хранене, и гардероба. Бизнес-дамите трябва да бъдат особеновнимателни към себе си, за да намерят компромис между работата издравето.

Прегледайтегардероба си. Не изменяйте на елегатността и добрия си вкус, но носетепо-леки и свободни дрехи. За да се чувствате комфортно, носете обувкибез токчета.

Хранете се пълноценно– работещата бъдеща майка трябва постоянно за запълва запаса отенергия, който бързо се изразходва. Консумирайте полезни храни, богатина калций, желязо и фолиева киселина и пийте достатъчно количествовода. Вместо кафе, предпочитайте зеления чай. Хранете се на малкипорции, но по-често, за да запазите енергията си и да избегнетегаденето.

Създайте си приятна атмосфера и мислете само полжителни неща.Това е особено важно за здравето на вашето бебе. Обградете се с вещи,които ви карат да се усмихвате. Поставете край себе си любими снимки ицветя – това ще повиши настроението ви.

Ако възникне стресова ситуация, отделете време да релаксирате направо на работното място.Настанете се удобно, сложете едната ръка на гърдите, а другата накорема. Вдишайте дълбоко през носа, задръжте дъха за малко и издишайтебавно през устата. Направете 15 такива вдишвания и издишвания и накраясе усмихнете!

Преразгледайте маршрута си за работа. По възможност пътувайте по-малко с градския транспорт и повече вървете пеша – бавно. Идеалната ситуация е, ако пътят ви минава през парк – такава разходка може да ви бъде само от полза.

Във всеки момент, най-важното е да помните, че сега за вас основната работа е да се грижите за здравето на бъдещото си дете.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Бременна на работа Empty С коремче в офиса

Писане by styyni on Пет 03 Дек 2010, 15:06

Бременна на работа File6617
Ритъмът на живот ни налага да не отсъстваме от работа, дори и ако очакваме бебе. Като бъдеща майка обаче, трябва да се съобразиш с условията на работа и да избягваш опасните ситуации, които могат да навредят на бебето и на теб.
Колкото и да са модерни съвременните офиси, магазини, фабрики или предприятия, в тях често има елементи, които могат да навредят на развиващия се в мама организъм.
Стресът от звънящия будилник сутрин, бързането за работа, крайните срокове за изпълнението на задачите, конфликти и проблеми в работната среда – всичко това, съчетано с гадене и сутрешно прилошаване се оказват много неприятна и дори опасна комбинация. Повишеното ниво на хормона прогестерон пък води до постоянна сънливост, отпуснатост, разсеяност, което неминуемо се отразява на работоспособността на бременната. Единственият начин да се справиш с липсата на сън и ранното ставане е да си лягаш по-рано вечер и да си осигуряваш спокойна атмосфера за сън. Нужни са ти минимум осем часа за пълен релакс и възстановяване. Проветрявай спалнята, изключи мобилните телефони, може да си позволиш само малко любима музика.
В работната среда има няколко елемента, на които трябва да обърнеш внимание и да вземеш предвид. Дори най-модерните офиси могат да крият подводни камъни за бременната жена. Наличието на много техника, мръсния въздух, климатиците, многото хора в едно помещение – и така картинката не е много розова.

Компютър
Съвременният живот е немислим без тези умни машинки, които опростяват огромна част от работата, но същевременно и неусетно ограбват от времето ни, чрез безкрайните възможности, които предоставя интернет. И така, часовете се изнизват, а ние сме прекарали цялото време пред екрана. А равносметката често гласи, че много малка част от прекараното така време е използвано пълноценно и носи нова информация. За щастие, новите монитори не излъчват вредното леко рентгеново лъчение на старите монитори, които не се произвеждат от 1992 година насам. Въпреки това мониторът и компютърът излъчват електромагнитно поле, образува се статично електричество, освен това часовете работа повишават натоварването на очния нерв. Обездвижването също е сериозен проблем при бременност, тъй като много често това води до болки в кръста, гръбнака, краката, а също и до болезнени отоци. Съгласно нормите, мониторът трябва да е разположен най-малко на 60-70 сантиметра от лицето, а разстоянието от един компютър до друг трябва да е поне два метра. Върху дисплея не бива да попада пряко слънчева светлина, тъй като това допълнително натоварва очите.
Копирни апарати

Няма офис без това удобство, което се налага да ползваме почти всеки ден. Тези машини, които всички масово наричаме ксерокс, по името на водеща компания, която ги произвежда, са задължителна техника за всяка фирма и предприятие.
Но освен източник на шум, копирните машини се оказва, че изпускат и токсични газове. Особено опасни за бременните жени са бензола, който влияе негативно на протичането на бременността, има тератогенно влияние и канцерогенно въздействие. Трихлоретана, изооктана и тулола пък предизвикват дразнене на лигавиците и повишават умората. Фоторецепторните барабани на копирните машини са покрити със сулфиди на кадмия и селена. Тези химични съединения се отделят при работата на машината дразнят лигавицата на очите и на дихателните пътища. А в момента на отпечатване на изображението върху листа се отделя въглероден окис, което може да доведе до главоболие. Разбира се, тези опасности грозят само жените, които прекарват по няколко часа край ксерокс, бюрото им се намира непосредствено до него или работят с машината.
Работното място също трябва да е добре организирано, така че да не предизвиква проблеми за бременната. Височината на работния стол, който трябва да бъде удобен и да не се напряга гърба, трябва да е около 70-80 см. Пространството за краката трябва да е свободно, може да поставиш малко столче, за да ги вдигаш на него в случай на умора и отоци. Желателно е столът да има възможност да регулира височината си, както и наклона на седалката. При нужда си вземи малка възглавничка, с която да подпреш гърба, който понася извънредно натоварване през деветте месеца.
Бременна на работа File6618
Важното е да не усещаш напрежение при ежедневната си работа и да ти бъде удобно.
Не забравяй да се разхождаш на всеки час, два. Застояването на едно място е вредно независимо да ли си бременна или не.

Климатиците също са голямо удобство, но са нож с две остриета. Важното е струята му да не идва директно към теб, освен това настройката му трябва да бъде съобразена с външната температура. Резките промени са вредни, разликата между вън и вътре не бива да бъде голяма. Именно на климатиците приписват бързото разпространение в офисите на вирусните и простудни заболявания, на схващанията и мускулните болки. Освен това тези машини изсушават въздуха. Важно е да проветряваш стаята си редовно и да не стоиш под струята на климатика. Най-здравословната температура в помещенията е около 20°С.
Цигарен дим – ако все още в твоето работно място пушенето не е забранено и не се спазват разпоредбите, значи е време да говориш за това с шефа си и да му припомниш правилата. Пушенето вреди, дори да е пасивно, покрай други пушачи. Като начало поговори с колегите и ги помоли да не пушат в твое присъствие, би трябвало да се съобразят предвид състоянието ти.
Вредни фактори в производствената среда
Те могат да бъдат от различен произход – химичен (токсични вещества, газове, аерозоли), физичен (йонизиращо лъчение, статично електричество) или биологично (антибиотици, хормони, микроорганизми, вируси). За всеки подобен случай в съответните работни места трябва да се прилагат разпоредбите за трудова безопасност, хигиена и пределно допустима концентрация на вредните елементи. Въпреки това, гаранция за здравето на бебето и на майката няма. В среда, в която са концентрирани изброените опасности и се работи с подобни материали, е най-добре бременни да не работят.
Вредните фактори могат да бъдат свързани и с организацията на трудовия процес.
Прекалено динамичната и стресова среда, както и прекалено статичната, която предполага часове наред заемане на определена поза, стоене на крака или тежък физически труд.Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Бременна на работа Empty На работа през бременността

Писане by Lindzi on Чет 27 Фев 2014, 15:55

Дори да обичате своята работа и да сте успешна в постигането на бизнес целите си, ходенето в офиса през бременността може да се окаже голямо предизвикателство за вас. Какво е добре да знаете, за да оцелеете в бизнес среда докато сте бременна?

Избягвайте важни бизнес срещи и разговори сутрин преди 9 и следобед след 4 часа – вероятността да имате сутрешно прилошаване или да се чувствате уморена по това време е доста голяма.

Изчакайте втория триместър, за да обявите бременността си – въпреки че може да ви бъде трудно да се държите както досега, това може да бъде от полза за вас. Понякога, за съжаление, бременната не получава разбирането и подкрепата на всичките си колеги – възможно е да ви наблюдават „под лупа” дали успявате с всичките си ангажименти, може да не ви поканят за участие във важни и дългосрочни проекти, за които отдавна имате амбиции, или дори преждевременно да започнат да търсят нов човек за вашата позиция.

Винаги имайте подръка леки храни за хапване и напитки – от една страна като средство срещу неочакван пристъп на глад, но от друга – ако непланирано се проточи някоя среща в офиса и осуети обяда ви, или имате спешна задача за довършване.

Можете да пиете до 2 средно големи чаши кафе на ден (до 300 мг кофеин дневно) – така че това ви позволява да запазите част от своите навици от преди бременността, и дори да ги споделите с колеги.

Ограничете социалните си ангажименти през уикенда – истината е, че колкото и добре да се организирате, няма да имате физическата и психическата енергия да свършите всичко през този период. Затова степенувайте по важност и отклонете поканите за събития и срещи, които не са от най-голямо значение за вас. И не се чувствайте виновна – приятелите ви ще ви разберат.

Бременността не е време да поемате нови професионални ангажименти извън работно време или през почивните дни, нито е уместно точно сега да се доказвате пред шефа си. Важно е да запазите баланса – освен работата да имате и достатъчно време за почивка, за себе си и за семейството си.

Ограничете дейностите, които ви отнемат много време, и не са от съществено значение за работата ви - редовният вечерен чат с приятелка от училище може да се окаже натоварващ сега, и да ви измори.

И накрая, но не последно по значение – започнете редовна гимнастика за бременни – освен физическия комфорт за тялото, тя ще избистри мислите в главата ви, ще балансира емоциите ви и ще ви направи по-продуктивна и щастлива през бременността.

Източник: http://mamablog.bg
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Бременна на работа Empty Re: Бременна на работа

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите