Битката между половете на работното място

Go down

Битката между половете на работното място Empty Битката между половете на работното място

Писане by maggi on Чет 15 Окт 2009, 20:45

Битката между половете на работното място

Ако смяташ, че е трудно да разбереш какво наистина се опитва да ти каже твоята половинка, то помисли колко сложно е общуването между половете, когато става дума за офис политика и бизнес предизвикателства, взети накуп.

Битката между половете на работното място File1230

В офиса мъжете и жените използват различни стратегии в общуването помежду си, които другият пол може да приемат негативно. Често, недоразуменията могат да бъдат избегнати, когато работещите в един колектив могат да погледнат отвъд личността и вземат предвид различния начин, по който мъжете и жените комуникират.

Прочети следващите примери в поведението на двата пола и сама си направи изводите откъде идва тази вечна война в стил „Мъжете са от Марс, жените – от Венера”.

Поведението на мъжете
Начин на общуване

Мъжете си служат с шеги, остроумни подмятания, дразнения и игриви коментари, за да могат изкусно да защитават надмощието си в силовата йерархия. Обикновено такъв тип комуникация е често срещана характеристика за мъжете и те не пропускат случай да я приложат – без значение дали искат да направят впечатление на нежната част от колектива или просто да демонстрират преимуществата си в света на бизнеса.


Какво мислят жените

Да караш другите да се чувстват по-ниско в йерархията със сигурност не е женска черта. Затова те възприемат подмятанията и „мъжкарското” поведение от страна на колегите си като арогантни и враждебни.

„Златната среда”

Като цяло закачките и шегите от страна на мъжете обикновено са безобидни, стига и двете страни да участват. Когато всички възприемат това като игра, в която равностойно да участват, те могат дори да я превърнат в ефективен начин да постигнат някакво споразумение, да приключат някакъв професионален ангажимент или да установят някакви норми.

Битката между половете на работното място File1231
Гордата независимост на мъжете

Чувала си шегата, че мъжете не питат за насоки, нали? Когато става дума за работата, те понякога задават по някой и друг въпрос, но като цяло се страхуват, че това ще покаже на останалите, че не знаят нещо. Мъжете имат склонността да компенсират липсата на знания със сила и не искат да омаловажават представата за себе си като показват липсата на компетентност.

Какво мислят жените

Жените виждат това поведение като детинско и дори арогантно. Освен това те гледат на него и като огромна загуба на време, смятайки, че има много по-голям смисъл да зададеш въпрос, да получиш отговор и да действаш.

„Златната среда”

В някои офис колективи въпросите наистина се избягват и наистина кара хората да се чувстват неудобно, когато задават твърде много. Но на срещи и преговори, където всички трябва да следват един и същ ритъм, за да развият най-добрата професионална стратегия, и двата пола трябва да намерят начини да получат и дадат пояснения.

Не дават поощрения

Тъй като мъжете не просят поощрения, без значение добри или лоши, и самите те не дават такива. Те не искат да бъдат критикувани, чувстват, че комплиментите правят човек по-малко ефективен, и мислят, че жените, които търсят поощрения са „нуждаещи се” и с ниско самочувствие”.

Какво мислят жените

Жените смятат, че мъжете не ценят техния принос за общата работа и са прекалено критични към способностите им. Те дори може да чувстват, че мъжете се въздържат от положителни оценки, за да попречат на това колежките има да получат по-добри проекти.

„Златната среда”

Градивните поощрения трябва да бъдат част от офис политиката. И двата пола трябва да намерят начин да направят тези поощрения инструмент, с помощта на който да подобрят ефективността и продуктивността си.

Поведението на жените
Съзнание за равенство
Битката между половете на работното място File1232

Жените се опитват да поддържат равностойна позиция сред заобикалящите ги. Те са загрижени за ефекта от взаимоотношенията с другия човек и искат да са сигурни, че всеки се чувства ценен за общия принос.

Какво мислят мъжете

Мъжете са склонни да виждат това като знак, че на жените им липса на увереност и компетентност като ръководители. И това прави нежния пол слаб в техните очи.

„Златната среда”

Жените могат да получат огромно количество сили като ръководят съвместната работа и включването на различни участници в дейността. Мъжете могат да се поучат от това. Въпреки това жените на ръководна позиция трябва да поддържат ясна граница между своя авторитет и този на околните.

Преговорите

Жените искат да видят цялата картина и да се уверят, че всички са на едно и също ниво на разбиране и с еднакъв ритъм, преди да вземат решение.

Какво мислят мъжете

Тъй като това е точно обратното на мъжкото поведение, представителите на силния пол мислят, че тази тактика показва липсата на ясна позиция и достатъчна решителност у жените.

„Златната среда”

При преговорите е жавно да се вземат предвид всички фактори и едва след това да се вземе решение. От друга страна, опитите всеки да бъде щастлив от крайния резултат не е начинът, по който истинските лидери взимат добро решение. Идеалното положение е да се комбинират женската цялостност и мъжката решителност.

Омаловажават сигурността

Жените не искат да изглеждат настоятелни или незаинтересовани от позицията или идеите на околните.

Какво мислят мъжете

Мъжете смятат, че жените не са сигурни в себе си и имат нужда някой да ги ръководи.

„Златната среда”

Скромната самокритичност и самоирония са добрите качества на лидера. А вечното отличаване от мнението на околните и от техните идеи ще бъде възприето като недостатък и знак за слабост. Решението е по средата.
Когато става дума за комуникация между половете на работното място, основното правило е следното: Не съди! Вместо това се опитай да се вгледаш внимателно в поведението на колегата си, помисли, че част от държанието му може да се дължи на характерните за пола му качества, и се опитай да видиш как това поведение му помага или не му помага да бъде обективен. Ако искаш да пристъпиш напред и да го подкрепиш, направи го с разбиране.

Източник: moetodete.bg

_________________
Битката между половете на работното място 1268739959
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Битката между половете на работното място Empty Re: Битката между половете на работното място

Писане by Гост on Пон 19 Окт 2009, 12:57

Кога мъжете ще разберат или по-скоро публично си признаят,че жените са по-добрата половина от човечеството?То вече няма нужда да се доказваме,нещата са повече от очевадни!Като гледам единственото,заради което все още съществуват,а не сме ги затрили е един техен придатък,който ни доставя явно все още удоволствие,което не може да се постигне с вибраторите и другите създадени за целта атрибути. Битката между половете на работното място 84556
И все пак..МЪЖЕ,обичаме ви!Харесва ни да се гушкаме във вас,харесва ни да се чувстваме защитени и обичани от ВАС! Битката между половете на работното място 400822
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Битката между половете на работното място Empty Re: Битката между половете на работното място

Писане by Гост on Пон 18 Яну 2010, 15:42

прекрасна тема. аз работя в колектив само с мъже.в началото ме приеха доста връждебно, защото кандидатствахме за едно и също място, а избраха мен, и им станах шеф...сега съм добре, но колегите ми, който са на една позиция с мен( не подчинените) гледат да ме прецакат. аз не се оставям, разбира се. тук не говоря за работа в офис (кавалери), а завод- на смени и с непрекъснат цикъл на производство. понякога ми писва, но си харесвам работата , но мъжета са големи клюкари
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Битката между половете на работното място Empty Re: Битката между половете на работното място

Писане by Lindzi on Пон 18 Яну 2010, 16:01

Също като жените - аз работя с 60 човека персонал на 8м часов работен ден.
В случая, мъжете немогат да се вредят от многото жени, че и моми, та битката става с много интриги...
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Битката между половете на работното място Empty Re: Битката между половете на работното място

Писане by dragon - fly on Пет 29 Яну 2010, 14:07

Много интересна тема. Но не бих казала, че винаги има битка. Много често нещата опират до лични интереси, взаимоотношения, интриги и други такива подобни. Това дали една работа ще се свърши по- добре от мъжа или от жената зависи и от естеството на самата работа, но когато се намесят и лични интереси тогава ни може да се каже кой е по - добър.
По - лесно е да се работи в колектив с мъже, а жените, като че ли сме по -склонни към интриги. Гледаме да се прецакаме едни други.
dragon - fly
dragon - fly
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Битката между половете на работното място Empty По кои мъжки професии си падат жените?

Писане by Lindzi on Вто 13 Юли 2010, 13:08

Някои мъжки професии са като афродизиак за жените. Доказателството е огромният интерес на жените към мъжете с престижни професии и изключително малкият брой жени, които се влюбват в мъже, чиито професии са нископлатени.

Битката между половете на работното място 13364

Жените се интересуват не само от внимание, но и от пари. Съответно жените си падат по два типа мъжки професии – високоплатени и такива, които превръщат мъжете във внимателни, състрадателни, грижовни и прочие хора. Жените търсят мъже, които да осигурят материална стабилност на семейството, в което отношение хората много се приближават до маниерите на животните. В дивата природата, когато двама мъжкаря ухажват една женска, най-вероятно тя ще избере този, който е по-силен и има повече неща, които да предложи.

След като изяснихме някои видове мъжки професии, които са от значение за жените, нека посочим и някои примери:

На първо място – Шефовете!

Шефът не е професия, но има жени, на които, като чуят думичката „шеф“, очите им започват да искрят. Шефската длъжност, независимо за каква работа става въпрос, е достатъчно основание за някои жени да се влюбят до уши.

Битката между половете на работното място 13364_1

Някои жени обичат просто костюмари!

Сещате ли се за Барни Стинсън от сериала „Как срещнах майка ти“? Костюмът за него е начин на живот и средство за прелъстяване. Истината е, че костюмът придава тежест на мъжете, създава впечатление за изисканост и заможност. Малко са мъжете, които се движат свободно в ежедневието си с костюми, както и не са много професиите, изискващи костюм, затова пък малкото костюмари веднага се забелязват от жените, които моментално им се лепват.

Юрист, Лекар, Инженер, Предприемач...

Това са все мъжки професии, които в общия случай изискват носенето на костюм и, които са особено доходоносни. Тези професии са смятани за престижни и заради това, че не всеки може да ги практикува – обикновено това са амбициозни, упорити, издръжливи на трудности, склонни към риск служители. Това са професии, които придават някаква особена сила на мъжа, а жените харесват точно това – сигурност. В общи линии се смята, че това са мъже на място, от които лъха самоувереност и са способни да създадат стабилно семейство. Разбира се, винаги има изключения от общото правило.

Ветеринар

Те са мили, грижовни, обичливи, внимателни и точно с това мъжете, чиято професия е ветеринар, печелят женските сърца. Според повечето жени ветеринарите ще бъдат прекрасни бащи и любящи съпрузи, тъй като вече са развили тези качества, но в работата си, по отношение на животните.

А защо не готвач...

Какво по-хубаво от това да се прибереш след работа и да те чака хубав мъж, приготвил хубава вечеря. Готвенето е изкуство, което автоматично означава, че готвачът трябва да е внимателен, изобретателен, мъж с усет, който грижливо и с любов се отнася към всичко в кухнята. Идеята, че домакинството е запазена дейност на мъжа готвач, кара много жени да се влюбят именно в мъже със завидни кулинарсни способности. Още повече, че мъжете, чиято професия е тази на готвача, се отнасят с жената, така както с работата – с любов и внимание.

Битката между половете на работното място 13364_2

А вие имате ли особен афинитет към някои мъжки професии? Някои жени не биха си позволили да харесат мъж, ако преди това не са харесали професията му, било то защото е доходоносна или просто хуманна.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Битката между половете на работното място Empty Re: Битката между половете на работното място

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите