Как да работите ефективно от къщи?

Go down

Как да работите ефективно от къщи? Empty Как да работите ефективно от къщи?

Писане by maggi on Сря 18 Ное 2009, 13:27

Как да работите ефективно от вкъщи?

Работата от вкъщи е чудесно решение за тези от вас, чиято професия е свързана с компютри, интернет, творчество. Проблемът е доколко ефективно ще работите у дома. Трябва да сте дисциплинирани, мотивирани, креативни, за да работите ефективно от вкъщи.

Как да работите ефективно от къщи? 11790

Работата от вкъщи има своите сериозни предимства. Тя е идеалното решение срещу сутрешните задръствания, напрежението в офиса, досадния шеф и дразнещото бърборене по телефона от страна на колегите ви.Можете да обядвате, когато искате и колкото време искате. Можете дори да дремнете следобед, но за сметка на това да поработите малко до по-късно вечерта. Работата от вкъщи осигурява гъвкав начин на живот, плаващо работно време и дава възможност да съчетавате успешно домашните задълженията с професионалните. Именно тези предимства на работата у дома са причината да сте по-свежи, отпочинали, спокойни, което ви помага да работите по-ефективно от вкъщи.

Във време на финансова криза работата от вкъщи започва да се предпочита и от все повече работодатели. Това им спестява много средства за наеми на офиси и оборудване. В много страни работата от вкъщи се признава за стандартен работен ден. Тя е и начин за намаляване на съкращенията.


Приготвили сме ви няколко съвета как да работите ефективно от вкъщи.


Облечете се така сякаш отивате на работа
Няма да ви е лесно да работите ефективно от вкъщи, ако се разхождате цял ден по пижама, халат или любимия си анцуг. Макар и удобно, такъв тип облекло не може да ви предразположи за вършенето на сериозни задачи. „Мързеливият“ външен вид ще ви настрои по-скоро към мързел, отколкото към работа. За да се подготвите за предстоящия работен ден у дома, първо е необходимо да настроите съзнанието си за работа. Облечете обичайното си работно облекло, обуйте си обувките, направете си чаша кафе и заемете работното си място у дома.


Как да работите ефективно от къщи? 11790_1

Създайте си работна обстановка

Работната обстановка е едно от нещата, които ви предразполагат към ефективна работа. Ето защо е добре да имате кабинет в дома си или поне работен кът в някоя от стаите. Осигурете си бюро, компютър и други необходими неща за вашата работа. Офис оборудването е важно, за да успеете да свършите работата си на време. Колкото повече работната обстановка вкъщи наподобява тази в офиса, толкова по-продуктивни ще сте. А, ако поддържате и ред на работното си място у дома, това със сигурност би трябвало и да ви вдъхновява повече отколкото бъркотията в офиса. Освен това, когато работите от вкъщи, вие на практика никога не напускате работното си място. За някои хора това
може да бъде доста подтискащо. Създаването на импровизиран офис у дома би разрешил този проблем. Ако използвате домашния си компютър и за работа, и за лични цели, най-добре си направете два акаунта. Същото може да направите и с пощата – една за лични цели и една служебна. Ползвайте и два телефона – един служебен и един личен.


Определете какво ще е работното ви време
Определянето на работно време е крачка към постигането на ефективна работа от вкъщи. Имате възможност да си поспивате до обяд, но да работите през нощта, ако това е активният ви период от денонощието. Важно е обаче да спазвате 8-часов работен ден и да не отлагате задълженията си, което е голям проблем при работата от вкъщи. Основната заблуда, когато работите у дома е, че винаги имате време. Нищо подобно! Времето ви е точно толкова, колкото и, ако работите в стандартен офис. Въпреки, че нямате шеф, който да ви виси на главата и да съблюдава колко работа сте свършили, не забравяйте, че имате задължения, крайни срокове и отговорности. Определянето на работно време е важно, за да не се превърнете в работохолик. Това, че сте си у дома не означава, че можете нонстоп да работите. Работохолизмът със сигурност не е начинът да работите ефективно от вкъщи.


Запознайте близките и приятелите си с работното си време
Това е необходимо, за да не се окажете по средата на работния си ден в парка, разхождайки кучето, или на shopping разходка с приятели. Когато работите от вкъщи, много лесно можете да се превърнете в човек са всичко и да ви използват за всякакви услуги. Това, че сте си у дома, не означава, че сте свободен. Все пак сте на работа и имате единствено професионални задължения през осемте работни часа, които сами сте си определили.


Определете задачите си за деня
Така ще имате ясна представа какво трябва да свършите, дали изоставате от графика си, кога ще постигнете дадена цел или ще завършите даден проект. Важно е да имате план за действие, към който да се придържате.


Поддържайте социални контакти

Работата от вкъщи до голяма степен ви лишава от социални контакти. Нямате колеги, с които да общувате, нито шеф, пред когото да се обяснявате. Когато работите от вкъщи, е важно да излизате навън, да пиете сутрешното си кафе в близкото кафе, да се разхождате в обедната си почивка, въобще да бъдете сред хора. Важно е да се забавлявате, да поддържае социални контакти, но не и чрез интернет. Необходимо е да се разтоварвате от професионалните си задължения, което ще ви помогне да работите ефективно от вкъщи.


Как да работите ефективно от къщи? 11790_2

Но правилата винаги имат изключения. За да работите ефективно от вкъщи, най-важното е да се чувствате комфортно. Ако именно работната обстановка в офиса ви подтиска и ви пречи да се съсредоточите, създайте в дома си коренно различна среда за работа, която напълно ви подхожда. Няма нищо лошо дори в стаята, в която работите, да е пълен хаос, вие да сте по пантофи и да работите, лежейки на пода, щом това ви помага да сте по-продуктивни. Работата от вкъщи дава възможност и на майките с бебе да са професионално ангажирани. От друга страна, трудно ще обясните на децата си, че сте на работа, когато те виждат, че сте си у дома. Ще искат вашето внимание непрекъснато, което ще е причината да не работите ефективно и трудно да се концентрирате.


Въпреки че изисква инициатива и дисциплина, работата от вкъщи може да ви действа и доста релаксиращо. За някои хора работата от вкъщи е приятно занимание, което дава достатъчно свобода и за личен живот. Необходимо е единствено да намерите златната среда между почивката и професионалните задължения, за да работите ефективно от вкъщи.

Източник: rozali.com

_________________
Как да работите ефективно от къщи? 1268739959
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Как да работите ефективно от къщи? Empty Re: Как да работите ефективно от къщи?

Писане by nina style on Нед 09 Яну 2011, 12:54

Аз лично работя много от къщи. Имала съм доста дни в които си лягам в 4 сутринта,защото това е единствения начин да си пиша с моя клиентка,която работи и живее в държава с голяма часова разлика. Незнам дали вече съм свикнала,но го предпочитам пред стоенето в офиса.
nina style
nina style
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите