Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
+13
mavi
desi borisova
zornica.gencheva
malkata_v87
Dani
vilijov
ment
lusien
Tiny
maggi
Ванчето
Lindzi
styyni
17 posters
Страница 1 от 7
Страница 1 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени,и на мен ми беше интересна рецептата за баничката Хайде давай ,после ще е спретна и покажа
Последната промяна е направена от styyni на Вто 23 Мар 2010, 19:55; мнението е било променяно общо 2 пъти
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Ванчето написа:
Lindzi,може ли рецептата за тази пилешка фантазия !
Пилешка фантазия
пилешки гърди
пушено сирене или кашкавал
кладница или друг вид гъби
топено сирене
олио
подправки, сирене, кашкавал,
(всякакви продукти - салам, шунка, кой каквото има от хладилника)
може вино
Първо овалвам пилешките гърди, нарязани на хапки или жулиени, както ви харесва в подправки, и запържвам с пол. пилешки бульон и малко вино. Изкарвам и изсипвам в йенска тавичка. После изпържвам предварително попарените кладници (става с всякакъв вид гъби), нарязани на ленти с пол. гъбен бульон и подправки и добавям към пилето цялата смес. Отгоре разстилам топеното сирене, слагам домати, краставици, салами разни, малко водичка. Слагам капака, и пека за 30 мин. Накрая наръсвам пушен кашкавал и готово.
Добър апетит
Моя мъж си облизва пръстите, правя я веднъж месечно, но внимавайте с бульоните, че са солени и сирената и кашкавалите и те имат сол, че и всичко останало.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Ехаа,супер,мерси за рецептата,ще я направя задължително,аз само като я видях на снимката и лигите ми потекоха!
Ванчето- упорит
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
styyni написа:Бени,и на мен ми беше интересна рецептата за баничката Хайде давай ,после ще е спретна и покажа
В намаслена тава се слагат 5-6 листа баница. Отгоре се слага плънка.
Плънката я приготвяме от спанак, който сме бланширали за минута, изчистен, след това запържен с лук, подправки по желание, и пилешки гърди. Може да се сложи по желание гъби.
(Същата рецепта съм я правила с кайма, вм. спанак и гъби, вм. пиле).
Може да се сложи и сирене.
Отгоре листи кори - 2-3 листа и отгоре пак плънка и пак листи.
Може да се направи на два пласта, максимум на три.
Запича се до зачервяване - аз я пека на 220 в умерена фурна.
Плънката я приготвяме от спанак, който сме бланширали за минута, изчистен, след това запържен с лук, подправки по желание, и пилешки гърди. Може да се сложи по желание гъби.
(Същата рецепта съм я правила с кайма, вм. спанак и гъби, вм. пиле).
Може да се сложи и сирене.
Отгоре листи кори - 2-3 листа и отгоре пак плънка и пак листи.
Може да се направи на два пласта, максимум на три.
Запича се до зачервяване - аз я пека на 220 в умерена фурна.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Благодаря ти Бени,ще е направя тези дни и покажа.Обещавам
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Ще чакам, а каква заливка правите за мусаки?
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
На тази снимка специално заливката е 2-3 яйца,1 бурканче кис. мляко.
А също съм слагала и от заливката на "Маги"фиксовете,става също много хубаво
А също съм слагала и от заливката на "Маги"фиксовете,става също много хубаво
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
styyni написа: мисля да направя ягодова торта
Дай рецепта, моля.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
styyni , заповядай
Бирено пиле
* 1 бр. пиле (около 700 г)
* 125 г масло или маргарин
* 250 мл бира
* черен пипер
* 3-4сл Вегета
* червен пипер
* сол
Измитото пиле се нарязва на порции, натрива се със сол, черен и червен пипер, Вегета и се нарежда в тавичка. Върху него се слагат парченца масло и се залива с бирата. Пече се в гореща фурна до зачервяване.
Бирено пиле
* 1 бр. пиле (около 700 г)
* 125 г масло или маргарин
* 250 мл бира
* черен пипер
* 3-4сл Вегета
* червен пипер
* сол
Измитото пиле се нарязва на порции, натрива се със сол, черен и червен пипер, Вегета и се нарежда в тавичка. Върху него се слагат парченца масло и се залива с бирата. Пече се в гореща фурна до зачервяване.
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Мерси Маги,златна си мила .Бърза както винаги
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
by Lindzi on Чет 21 Май 2009, 16:58
Дай рецепта, моля.
Ягодова торта с готов блат
Разбиваме маслото със захарта,прибавяме постепенно млякото и продължаваме да биеме,докато се получи пухкав крем.Наразяаме предварително измитите ягоди и ги прибавяме към крема.Нарязваме напречно готовия блат.Поръсваме половината със и слагаме част от крема.Покриваме с другата част от блата,също напоена и отгоре щприцоваме останалата част от крема.Украсих после със цели и половинки ягодки.После престоя 2-3 ч в хладилника.
Много е бърза и вкусна.Само съжалявам че нямах подръка да снимам да е покажа
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени,пицата е правя със готово тесто.Разстилам тестото във тавичката и слагам най-отгоре доматено пюре,чубрица,колбас по избор,гъби,царевица,кислели красттвички,пресен пипер и най-отгоре настъргвам кашкавала.Пека на 180градуса в предварително загрята фурна
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Мммм, много интересна темичка, браво на авторката. Ще я следя, а пък ако ме питате мога и аз да отговарям.
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
От Сготви и покажи вземаме идеи и тук споделяме.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени,чакам рецептата на лазанята
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
А аз на кифличките, ама уви...ще пращам на лични.
Лазаня “Болонезе”
Може да се приготвя и през зимата и през лятото.
1 кутия готови кори за лазаня
за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 - 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 - 3 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин
за бешамелов сос:
500 мл прясно мляко (айрян или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер на вкус
Лукът (праза) и чесънът се нарязават наситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.
Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите, нарязани на фолийки и се задушава под капак.
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.
Към
кипналата смес се прибавят доматите или доматеното пюре, разредено с
малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се
сгъсти, се слага каймата.
За сос “Бешамел” брашното се
запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено
прясно мляко и се подправя счерен пипер и индийско орехче. Ври 4-5
минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.
На
дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов
сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.
Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).
Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.
Поднася се с бутилка бяло вино, салата и добро настроение
Идея:
За разреждането на сосове използвам сока на буркан кисели краставички -
самоя сок е много ароматен, така, че слагам допълнително подправки след
като съм опитала соса или сока от консервирани гъби :)
http://gotvarstvo.georgievi.net/
Аз добавих и сирене между пластовете, маслини, кисели краставички. Може пилешко или друг салам по избор и възможности.
Същата лазаня, става много вкусна, ако се направи в по малко количество
и вместо лазаня, да се сложаат два пласта от кори за баница.
Да ти е сладко!
Лазаня “Болонезе”
Може да се приготвя и през зимата и през лятото.
1 кутия готови кори за лазаня
за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 - 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 - 3 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин
за бешамелов сос:
500 мл прясно мляко (айрян или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер на вкус
Лукът (праза) и чесънът се нарязават наситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.
Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите, нарязани на фолийки и се задушава под капак.
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.
Към
кипналата смес се прибавят доматите или доматеното пюре, разредено с
малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се
сгъсти, се слага каймата.
За сос “Бешамел” брашното се
запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено
прясно мляко и се подправя счерен пипер и индийско орехче. Ври 4-5
минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.
На
дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов
сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.
Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).
Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.
Поднася се с бутилка бяло вино, салата и добро настроение
Идея:
За разреждането на сосове използвам сока на буркан кисели краставички -
самоя сок е много ароматен, така, че слагам допълнително подправки след
като съм опитала соса или сока от консервирани гъби :)
http://gotvarstvo.georgievi.net/
Аз добавих и сирене между пластовете, маслини, кисели краставички. Може пилешко или друг салам по избор и възможности.
Същата лазаня, става много вкусна, ако се направи в по малко количество
и вместо лазаня, да се сложаат два пласта от кори за баница.
Да ти е сладко!
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени(и всички останали) ето рецептата за кифличките:
20гр. мая
250мл топло прясно мляко
1 яйце
1 щипка сол
1 щипка захар(аз слагам повечко)
3 с.л. зехтин(или масло,но не и маргарин)
1/2 ч.ч. овесени трици
брашно
От продуктите замесвам тесто,не е задължително да се слагат трици,оставям за 10 мин да почине(ако малката не бърза много ).Разделям го на две ,разточвам по-тънка кора,слагам плънка(по желание),навивам.Не е задължително да се оформя като кифлички.Оставям да втасат,намазвам с разбито яйце,ако имам поръсвам със сусам,може и чубрица,въпрос на вкус и пека при 190 градуса(аз пускам на вентилатор(грил)).Тестото е достатъчно за две тави(от тези на самите фурни).
Дано не съм забравила нещо.
Да ви е сладко!
20гр. мая
250мл топло прясно мляко
1 яйце
1 щипка сол
1 щипка захар(аз слагам повечко)
3 с.л. зехтин(или масло,но не и маргарин)
1/2 ч.ч. овесени трици
брашно
От продуктите замесвам тесто,не е задължително да се слагат трици,оставям за 10 мин да почине(ако малката не бърза много ).Разделям го на две ,разточвам по-тънка кора,слагам плънка(по желание),навивам.Не е задължително да се оформя като кифлички.Оставям да втасат,намазвам с разбито яйце,ако имам поръсвам със сусам,може и чубрица,въпрос на вкус и пека при 190 градуса(аз пускам на вентилатор(грил)).Тестото е достатъчно за две тави(от тези на самите фурни).
Дано не съм забравила нещо.
Да ви е сладко!
Гост- Гост
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Ммм, и това ще спретна скоро, или другата седмица, мерси Жани.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Ето, заповядайте!
Тиквички с домати и лук на фурна
Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязания на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставят от тиквичките които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.
* По желание ястието може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно.
* Малко преди да са готови може да се наръсят с настърган кашкавал.
източник: Веселия готвач, Десилава Петрова
Тиквички с домати и лук на фурна
- 1 кг тиквички
- 400 г домати
- 3 глави лук (може и пресен)
- 100 мл олио
- 50 г масло
- 2-3 стръка пресен чесън
- сол
- копър
- брашно
Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязания на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставят от тиквичките които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.
* По желание ястието може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно.
* Малко преди да са готови може да се наръсят с настърган кашкавал.
източник: Веселия готвач, Десилава Петрова
Последната промяна е направена от maggi на Чет 04 Юни 2009, 22:42; мнението е било променяно общо 1 път
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Алекс рецептата
Бухтички
2 яйца
1/2 ч.ч. кис.мляко
1/2 ч.ч.сирене(извара)
1/2 ч.л.сода бикарбонат
Брашно колкото поеме да стане меко тесто,олио за пържене.
Разбъркваме всички продукти и месиме тестото 1-2 мин.То трябва да лепне,в противен случай бухтите ще станат жилави.Оформяме тестото на руло от което с нож отрязваме колелца и с набрашнени ръце ги сплескваме на тиганички.Пържем в силно сгорещена мазнина до златистокафява кора.Като се пускат в тигана е добре да се повдигнат с вилица за да се изпържат равномерно
Да вие сладко
Бухтички
2 яйца
1/2 ч.ч. кис.мляко
1/2 ч.ч.сирене(извара)
1/2 ч.л.сода бикарбонат
Брашно колкото поеме да стане меко тесто,олио за пържене.
Разбъркваме всички продукти и месиме тестото 1-2 мин.То трябва да лепне,в противен случай бухтите ще станат жилави.Оформяме тестото на руло от което с нож отрязваме колелца и с набрашнени ръце ги сплескваме на тиганички.Пържем в силно сгорещена мазнина до златистокафява кора.Като се пускат в тигана е добре да се повдигнат с вилица за да се изпържат равномерно
Да вие сладко
Последната промяна е направена от styyni на Нед 13 Дек 2009, 13:55; мнението е било променяно общо 1 път
styyni- властелина на форума
Рулото на баба Роси
Бени, ето го рулцето:
4 яйца
10 с.л. брашно
9 с.л. захар
1 ванилия
1 бурканче сладко /независимо какво/
Всичко се разбърква добре с миксер и се изсипва в голяма тава /може и тази, която си е във всяка фурна/ върху пергаментова хартия. Пече се 10 мин. на загрята фурна от 150 градуса. След като се извади се намазва със сладкото и се навива на руло.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Днес го направих. Няма вид за пред гости, но става много бързо и е вкусно
4 яйца
10 с.л. брашно
9 с.л. захар
1 ванилия
1 бурканче сладко /независимо какво/
Всичко се разбърква добре с миксер и се изсипва в голяма тава /може и тази, която си е във всяка фурна/ върху пергаментова хартия. Пече се 10 мин. на загрята фурна от 150 градуса. След като се извади се намазва със сладкото и се навива на руло.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Днес го направих. Няма вид за пред гости, но става много бързо и е вкусно
Последната промяна е направена от lusien на Вто 09 Юни 2009, 17:46; мнението е било променяно общо 1 път
lusien- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
За Стъни
Пирожки - кори за баница, сирене
Пирожки - кори за баница, сирене
Взимаш една кора и я нарязваш на квадрати. Слагаш твърдо сирене, да не е воднисто и увиваш на пуручки. Така правиш всичките и пържиш в загрято олио. Бързо, лесно и вкусно. Ядат се топли.
Може и с друга плънка, но трябва да е суха, иначе ще се разкъса листа и няма да стане.
Пълнен крокодил
Тестото - 500 г брашно, 250 мл прясно мляко, 2 с.л.растителна мазнина, кубче мая, 1 яйце, щ.сол, щ.захар.
Плънка - пожелание, но да не е водниста.
Аз сложих - церавичка, грах, сирене, кашкавал, шунка
(може като за мусака с кайма, гъби, кисели краставички, рулета и каквото ви дойде на ума)
Може и с друга плънка, но трябва да е суха, иначе ще се разкъса листа и няма да стане.
Пълнен крокодил
Тестото - 500 г брашно, 250 мл прясно мляко, 2 с.л.растителна мазнина, кубче мая, 1 яйце, щ.сол, щ.захар.
Плънка - пожелание, но да не е водниста.
Аз сложих - церавичка, грах, сирене, кашкавал, шунка
(може като за мусака с кайма, гъби, кисели краставички, рулета и каквото ви дойде на ума)
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Благодаря ти много,смятам да прабвам скоро
Последната промяна е направена от styyni на Чет 16 Сеп 2010, 09:13; мнението е било променяно общо 1 път
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Ле-ле, Бени, крокодила ти е страшен. аз не бих могла да го направя.
lusien- спечелен за каузата
Страница 1 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 1 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|