Разширени вени!

Go down

Разширени вени! Empty Разширени вени!

Писане by Lindzi on Вто 24 Ное 2009, 13:03

Разшитени вени-лазерно лечение!

Появата на разширени вени или капиляри по кожата на долните крайници е често срещано явление, което предизвиква оплаквания при голяма част от страдащите от него. Промените могат да варират от чисто психологическия дискомфорт от вида им до различни по степен на проява субективни оплаквания като тежест, болка при продължително стоене прав и подуване на краката. Справянето с този проблем изисква освен провеждането на процедури от естетичен характер и спазването на определен двигателен режим, носене на компресивни чорапи и при значителен дискомфорт – консултиране със специалист и по-нататъшна терапия.

Разширени вени! 11830_0
В много голям процент от хората обаче първите промени по кожата под формата на разширени капиляри се проявяват години преди да се усети някакъв физиологичен дискомфорт. Това смущава най-вече жените при необходимост от носене на пола, особено ако тя е по-къса и излага на показ част от краката. Друг съдов проблем е появата на разширени капиляри с червено-пурпурен оттенък в областта на тялото – гръб, корем и гърди.

Необходимостта от разрешаване на подобни проблеми през последните години наложи в практиката на дерматолозите и съдовите хирурзи използването на различни лечебни методи – от общото или локално прилагане на различни лекарствени средства, през инжектирането в самите съдове на вещества, предизвикващи тяхното свиване (склеротерапия), до третирането на разширените съдове чрез различни видове лазери.

Склеротерапията е смятана за златен стандарт в лечението на разширените вени и капиляри с голям калибър по кожата на долните крайници. Това е метод, при който в разширения и видим на повърхността на кожата съд се инжектира разтвор, който води до дълготрайно свиване и склерозиране на съответния кръвоносен съд, при което се постига желания естетичен резултат. Самата процедура обаче е силно болезнена, изисква продължителното носене на ластична превръзка след манипулацията и е инвазивна по същността си.

През последните няколко десетилетия в терапията на разширените кожни капиляри навлезе използването на различни типове лазери. Това промени значително терапевтичните възможности, направи процедурите приложими в амбулаторни условия и намали времето за възстановяване.
Разширени вени! 11830_1
Сред първите лазери, прилагани в опитите да бъдат премахнати капилярите от повърхността на кожата на краката, са СО2 лазер, аргонов, както и някои други видове, които понастоящем не се прилагат при подобни проблеми. Лазерите, които се използват в дерматологичната практика през последните години за отстраняване на разширени съдове, са: зелен (KTP с дължина на вълната 532 nm), жълт (585-605 nm), александритен (755 nm), диоден (810 nm), Nd:YAG (1064 nm) лазери, както и IPL (515-1200 nm). Съвсем наскоро този спектър беше обогатен и с още един представител – диоден лазер с дължина на вълната 940 nm, както и от комбинация от диоден лазер (900 nm) с радиочестотна енергия.

Независимо от богатия арсенал от лазерни системи е важно да бъде отбелязано, че не всички разширени съдове, които се виждат през кожата са подходящи за лазерно лечение. Изключително важно е освен да се подбере подходящата лазерна система да се подберат и подходящите съдове, които ще бъдат третирани. Важно е пациентът да знае и, че не всички съдове по повърхността на кожата могат да бъдат третирани с един и същ лазер, и не при всички видове разширени капиляри могат да се постигнат максимално добри резултати. Подходящи за лечение са повърхностните и по-дълбоко разположени капиляри от малък до среден калибър. Друг важен факт, който трябва да бъде известен на желаещите да се подложат на лазерно премахване на съдове, е броят на процедурите, необходими за постигане на желания естетичен резултат. При повечето хора чрез лазер се постига ефект след 3 или повече процедури. Поради недостатъчния ефект на самостоятелно приложената лазерна процедура, често се налага използването на лазерните технологии успоредно с други възможни методи. В ръцете на опитния дерматолог или специалист по съдови заболявания е да подбере както най-подходящия лазер, така и най-подходящата комбинация от лечебни подходи за постигане на максимален ефект.

Важно е да се знае, че в повечето случаи самата процедура е свързана с известна болезненост и понякога налага използването на локални обезболяващи средства. Болката най-често идва от затоплянето на повърхността на кожата, предизвикано от лазерния лъч. С цел намаляване на тези оплаквания лазерите са снабдени с охлаждащи системи, чрез които се намалява и риска от изгаряне на повърхността на кожата. Непосредствено след процедурата пациентът може да усеща лека болезненост или изтръпване, като болката не е толкова интензивна, че да изисква прилагането на обезболяващи средства. Освен болката е възможно след процедурата да има остатъчно зачервяване, което в повечето случаи избледнява до 24 часа след провеждането й.

Друга важна защита при процедурите е тази, която осигурява безопасност на очите. По време на процедурата очите трябва да бъдат предпазени чрез специални очила, което не допуска случайно попадане на лазерния лъч, което може да доведе до необратимо увреждане на окото.

Усложненията, свързани с лазерните процедури, могат да бъдат както непосредствените, настъпващи в хода на манипулацията, така и развиващи се по-късно. Едно от възможните късно настъпващи такива е поява на светли или тъмни петна в третираната област. С цел да се ограничи това след самата процедура върху третираната кожа се нанася слънцезащитен крем. Използването му трябва да се прави не само в дните, непосредствено след манипулацията, но и през следващите няколко седмици. Пациентите трябва да избягват и излагането на слънце, независимо, че са нанесли слънцезащитен крем. Друго рядко наблюдавано изменение е появата на мехурчета или ранички до седмица след манипулацията. Те са свързани с използването на по-висока от необходимата енергия и изискват лечение.

http://rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Разширени вени! Empty Re: Разширени вени!

Писане by styyni on Съб 30 Окт 2010, 10:47

Вените са кръвоносни съдове в човешкото тяло, които носят кръв от периферията към сърцето, поради което се разглеждат в обратна на артериите посока.Обикновено функцията на артериите е свързана с пренасянето на кислороди хранителни вещества и тяхната мускулатура е сравнително добреразвита, за разлика от тази на вените, чиято основна роля е да връщатотпадналата от органите кръв към сърцето. Характерна особеност на тези кръвоносни съдове е наличието на клапи в тях. Венозните клапи са тънки,нежни образувания от съединителна тъкан на вътрешната обвивка навенозната стена и по форма са подобни на клапите на аортата ибелодробната артерия. Тяхната здравина е генетично пред определена.Клапите, работейки при голямо хидростатично налягане, възпрепятстват връщането обратно на кръвния поток.
Разширени вени! 3524_300
Когато се наруши процесът на изтласкване на венозна кръв към сърцето, говорим за венозна недостатъчност или т. нар. разширени вени.Причините за това заболяване се крият не само в съвременния начин наживот, който в определени случаи се оказва доста заседнал, но са иеволюционно предопределени. Разширените вени са заболяване предимно накръвоносните съдове на краката - варици, на правото черво - хемороиди,на семенната връв - варикоцеле и рядко на други места (напр., прикомпресия или запушване на v. portae от цироза или тромбоза на черниядроб, се получават варици на хранопровода), които се дължат нанедостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние непозволяват на венозната кръв да се връща обратно. Дължи се наотслабване на венозните стени и на съединителната тъкан около тях,която е с различна здравина при хората и това оказва сериозно влияниевърху движението на кръвта.
Фактори, които предизвикват хронична венозна недостатъчност!
Много често това е проблем, който се появява по време или следбременността, защото докато жената е бременна, се отделя по-голямоколичество от хормона естроген,който "размеква" съединителната тъкан около вените и техните стени.Оказва се, че дамите са "привилигировани" в това отношение. Но от другастрана, рискови за получаване на разширени вени са и някои професии,при които преобладава продължителната работа в седящо положение сотпуснати долни крайници (офис-служители, стоматолози, шофьори).Венозна недостатъчност получават и професионалните спортисти след краяна своята кариера. Преустановявайки активната си спортна дейност,започват проблеми с болки в ставите и в долната част на краката. Наднорменото тегло е друг сериозен фактор, който определено предразполага към разширени вени.Развитие на болесттаЗаболяването започва с оток по долните крайници след натоварен ден,а пациентите чувстват краката си уморени, тежки и подути. Обиколката наглезена видимо нараства и след като притиснем кожата с пръст иотпуснем, остава вдлъбнатина върху нея. Това е първият белег завъзникване на хронична венозна недостатъчност. При втория стадий подповърхността на кожата започват да се забелязват тънички, мрежовиднисини съдове - разширени венули, най-често около глезените или повъншната страна на бедрата. Постепенно вените се уголемяват и ставатясно забележими. Появява се и болка. Третият стадий се характеризира срелефни вени от двете страни на краката, уголемени и изпъкнали.Започват да се появяват отоци по глезените, сърбеж и възпаление накожата над вените, схващане на краката през нощта, червеникаво-кафявооцветяване на кожата. Крайният стадий е най-тежък, появяват се екземи иязви, които могат да предизвикат кръвоизливи.
Десет стъпки към здрави и красиви крака!


 • Носете свободни дрехи
Дрехи, които са твърде тесни, притискат вените и възпрепятстватвенозното оттичане. Избирайте свободни дрехи, избягвайте теснипанталони, корсети, колани.

 • Носете обувки с подходяща височина
Избягвайте обувки с равна подметка, както и такива с токчета,по-високи от 5 см. Стремете се да носите обувки с ток между 3 и 5 см.

 • Спете с поставени на по-високо положение крака
Поставянето на краката на височина 10-15 см по време на сън намалявавенозния застой, като благоприятства венозното оттичане към сърцето.

 • Масажирайте краката си възможно по-често
Масажирайте краката си при всеки удобен случай, започвайки от ходилата и продължавайки във възходяща посока.

 • Движете краката си при всеки удобен момент
Когато вашата работа изисква продължително седене или стоене прави,правете кратки почивки, като се разхождате или извършвате кръгообразнидвижения с краката. При продължителни пътувания с кола или влак,раздвижването на краката или извършването на кратки разходки наравномерни интервали от време оказва благотворно влияние върхувенозното оттичане.

 • Изберете подходящ спорт
Извършвано редовно и с подходящи обувки, ходенето е най-добротоупражнение за благоприятстване движението на кръвта във вените.Спортувайте! Плуване, бягане, каране на колело (с изключение на тенис,хандбал и баскетбол) не се препоръчват, тъй като водят до разширяванена вените и забавят венозното връщане.

 • Избягвайте продължително излагане на топлина
Топлината предизвиква разширение на вените. Поради товапродължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска,както и горещите вани и сауни трябва да се избягват.

 • Завършвайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката
Завършването на тоалета със студен душ на краката отдолу нагоре вкрая на деня подобрява венозната функция и значително намалявачувството на болка и тежест в краката.

 • Преодолейте запека и намалете излишните килограми
Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1.5 литра вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе и алкохол.

 • Посещавайте редовно вашия лекар
Ако почувствате болка и тежест в краката, подуване на глезените, иливените на краката станат видими, задължително посетете вашия личенлекар, за да може хроничната венозна болест да се диагностицира рано исвоевременно да ви бъдат предложени превантивни мерки и лечение.Непременно трябва да предупредите вашия лекар, ако сте бременна или нахормонална терапия, защото и в двата случая венозните симптоми могат дасе влошат. Редовното проследяване на вашето състояние от лекар е отсъществено значение, както за доброто здраве, така и за избора нанай-добро лечение.
Физически упражнения, помагащи при хронична венозна недостатъчност
Упражненията се изпълняват в легнало положение:

 • Кръгообразни движения - енергично движение на двата долни крайника (т. нар. каране на колело) от 15 до 20 пъти.
 • Движение на пръстите при леко повдигнати и изпънати долни крайници: редуване на сгъване и разгъване на пръстите до 2 пъти.
 • Кръстосване и разкръстосване на долните крайници, подобно на ножица, от 10 до 15 пъти.
 • Описване на кръг с малък диаметър с двата долни крайника до 10 пъти.
Страдам ли от разширени вени?
Този въпросник може лесно да ви помогне да оцените какъв е рискът даразвиете или страдате от хронична венозна болест (разширени вени).
1.Пол


 • мъжки - 0т.
 • женски - 1т.
2. Възраст

 • под 14 год. - 0т.
 • 14-29 год. - 1т.
 • 30-45 год. - 2т.
 • над 45 год. - 3т.
3. Откога водите заседнал начин на живот?

 • водя активен начин на живот - 0т.
 • 1-3 год. - 1т.
 • 3-10 год. - 2т.
 • повече от 10 год. - 3т.
4. Имате ли наднормено тегло?

 • не - 0т.
 • да, 1-5 кг - 1т.
 • да, 5-10 кг - 2т.
 • да, над 10 кг - 3т.
5. Спортувате ли (ходене, бягане, плуване, каране на колело)?

 • да, поне три часа седмично - 0т.
 • по-малко от три часа седмично - 1т.
 • рядко (по време на ваканция) - 2т.
 • никога - 3т.
6. Работния си ден прекарвате в седящо, стоящо положение или на крак?

 • за по-малко от 4 часа дневно - 0т.
 • между 4 и 8 часа дневно - 1т.
 • повече от 8 часа дневно - 2т.
 • повече от 8 часа дневно плюс чести пътувания с кола, самолет, влак - 3т.
7. Имате ли родител, страдащ от разширени вени?

 • не - 0т.
 • единият - 1т.
 • двамата - 2т.
 • двамата, единият от които е с усложнения - 3т.
8. Раждали ли сте?

 • не - 0т.
 • веднъж - 1т.
 • два пъти - 2т.
 • повече от два пъти - 3т.
9. Усещали ли сте краката си "тежки"?

 • не, никога - 0т.
 • понякога - 1т.
 • често - 2т.
 • почти винаги - 3т.
10. Увеличава ли се това усещане за тежест?

 • при горещо време - 0т.
 • при прием на контрацептиви и хормонозаместителна терапия - 1т.
 • по време на менструация - 2т.
11. Имали ли сте понякога подуване на глезените?

 • не, никога - 0т.
 • само при горещо време или при дълго пътуване с кола, влак, самолет - 1т.
 • да, почти всеки ден, предимно вечер - 2т.
 • да, почти всеки ден, целодневно - 3т.
Моля, отговорете на въпросите и сумирайте резултатите, след което може да оцените какъв е вашият риск!
Резултати:
:
≤11точки: Имате нисък риск за развитие нахронична венозна болест. Следвайте здравословния си начин на живот, зада запазите вените си здрави
!От 12 до 22 точки: Съществува риск отразвитие на хронична венозна болест и/или вече страдате от нея. Сега емоментът да реагирате, като промените начина си на живот и започнетелечение.
Повече от 23 точки: Вече имате изявенавенозна болест или съществува реален риск от развитие в бъдеще. Нопрогресирането на болестта може да бъде спряно (склерозиране,хирургично лечение, лазер терапия), съчетано с промени в начина наживот.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Разширени вени! Empty Лечение на разширени вени

Писане by styyni on Съб 30 Окт 2010, 10:53

Кръвоносните съдове в организма се делят на 3 вида:
Tакива които пренасят кръвта от
сърцето към тъканите и органите-Артериални съдове-аорта,артерии и артериоли ,тези в които се осъществява отдаването на
кислорода и хранителните вещества към тъканите-Капилярите ,както и такива
които отвеждат кръвта от капилярите обратно към сърцето-Вени.

Разширените вени
са заболяване предимно на венозните съдове на краката-варици,на
правото черво-хемороиди,на мъдната торбичка-варикоцеле и рядко на други места,които се дължат на
недостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние не
позволяват на венозната кръв да се връща обратно и вследствие на това кръвта
се задържа във вените които се преизпълват и дават усещане за втвърдяване и
пулсираща болка намаляващи след сън и при повдигане на краката.Самите венозни
съдове изглеждат уголемени и изпъкнали.В по напредналите случаи се появяват
отоци по глезените,сърбеж и възпаление на кожата над вените,схващане на
краката през нощта,червеникаво-кафяво оцветяване на кожата по подбедриците,а в крайните стадии -екземи и язви които
могат да предизвикат кръвоизливи.Други усложнения са възпалението на
вените-флебит,съсирване на кръвта-тромбоза или комбинацията от двете-тромбофлебит. Хемороидите се изявяват със затруднено
изхождане,смъдене и болки,както и опипване на мекоеластични
възли в аналната област най изразени след изхождането.
Основните причини за
появата на разширените вени са продължителното стоене в изправено или седнало
неподвижно положение ( мускулните движения на краката подпомагат изтласкането на венозната кръв

нагоре ),затлъстяване,бременност,принадлежност
към женския пол,наследственост и др...

Лечението на разширените вени
изложено тук включва само такива методи, приложими от пациента в домашни
условия и на работното място и включва:
1.Еластични чорапи до и над
коляното в зависимост от стадия.Поставят се сутрин и се свалят преди лягане.
2.Повдигане
на краката
при всеки удобен случай-на работното място на бюро или стол,а
в дома в легнало положение с подложка ( одеяло ).
3.Водолечение-има
различни методи-студен душ на краката около 1 минута неколкократно през
деня,студен компрес с мокър памучен или ленен плат върху засегнатия участък
или вана във седящо положение със студена вода ( особено полезно при
хемороиди за които е задължително да заливате със студена вода аналната
област след всяко изхождане или къпане )
4.Отслабване.
5.Избягване на запека
чрез поемане на повече течности,поемане на
храни съдържащи влакнини-плодове и зеленчуци и
избягване на хранителни продукти образуващи газове-пържени и люти
ястия,яйца,фасул,леща,зеле и газирани напитки.
6.Спорт-бягане,ходене,тенис,туризъм
и др. с умерено но продължително натоварване на краката.
7.Лекарственото
лечение
изложено тук е примерно тъй като съществуват много медикаменти с
подобна цел.Все пак ви препоръчвам Детралекс(виж листовка)
3х2т.в продължение на 3 дни по време на остра криза и 2х1т. в продължение на
3 месеца веднъж годишно в края на пролетта или началото на лятото когато
симптомите на разширените вени се обострят и при
остри хемороидални кризи ДетралексМасту S за мазане 3 пъти

дневно.Медикаментозното лечение обаче трябва да е предписано от лекар.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Разширени вени! Empty Re: Разширени вени!

Писане by styyni on Съб 30 Окт 2010, 10:55


Разширени вени! 366_1
Разширението на вените /варикозно разширение/ обикновено се образува
много бавно и постепенно, когато стените им изгубват способността си да
се свиват или когато са подложени на постоянен и непосредствен натиск.
Това се забелязва там, където в съседните органи се е набрала вода или
пък са се образували подутини, които натискат вените. Това натискане
задържа обратния ток на кръвта към сърцето, поради което кръвта се
застоява по-долу от мястото на натиска и това способства за
разширението на вените.
Разширението на вените започва най-често между 16-ата и 20-ата година, но се забелязва по-късно, към 40-50-ата година.
Симптоми
Заболелият първоначално усеща болки при ходене в петата, по-късно и
в прасците, които се усилват вечерно време. Засегнатият крак се подува,
особено глезенът. При засягане на повърхностните вени те се виждат под
кожата, разширени и подути. Разширението може да засегне само една част
от вените на крака или на целия крак. При натискане на разширената вена
или повдигане на крака тя намалява обема си или се изгубва. На отделни
места се образуват цели възли от разширените вени. Освен повърхностните
вени могат да се разширят и дълбоките вени на крака. Тогава, когато
болният е ходил много или е стоял дълго време прав, прасците на крака
се подуват, особено около глезена, самият крак е като втвърден, тежи,
отича и ходенето става почти невъзможно.
Последиците от това ненормално състояние са много:

 1. Нарушено е кръвообращението на крака, особено на кожата;
 2. Кракът е тежък и боли;
 3. След продължително стоене се появява подутост около глезените;
 4. Често пъти се появява екзема особено когато кожата е нечиста и се трие от дрехите;
 5. При малко одраскване може да се образува рана, която трае с месеци и години;
 6. Понякога торбичка от разширена вена може да се пукне и да предизвика доста силен кръвоизлив;
 7. Нелекуваните
  разширение вени могат да доведат до възникване на трофични язви около
  глезените, опасност от тромбообразуване и запушване на кръвоносен съд в
  белите дробове;
 8. Влошава се нормалното кръвообращение на крайниците и кожата.
Причини
Оттичането на венозната кръв от долните крайници и от областта на
таза и корема става чрез порталната вена - една от най-големите в
човешкия организъм, и черния дроб. Щом обаче черният дроб е задръстен,
кръвотокът и по-точно оттичането на венозната кръв се нарушава и той
спада последователно във времето на 75, 50, 25 на сто и дори още повече
от нормалното.
Понякога затлачването е толкова голямо, че кръвта не може да
преминава през черния дроб, не се пречиства и по заобиколни пътища,
замърсена, се влива в кръвообращението. Налице е портална хипертония,
която се изразява в повишено налягане на кръвта във вените в коремната
област и долните крайници. Вените започват да се издуват. Положението
още повече се усложнява, ако човек води заседнал начин на живот или
когато работи в седнало или изправено положение в продължение на
часове. Така кръвотокът се затруднява още повече, в резултат на което
стените на вените изтъняват и се деформират, а самите вени се издуват
ненормално.
Запекът, ограниченото приемане на вода и течности, неправилното
хранене, така характерни за съвременния начин на живот, прави кръвта
по-гъста от нормалното. Тези неблагоприятни фактори също спомагат за
разширението на вените. При бременност и раждане, когато е налице
усилен кръвоток в долната част на тялото при жената, също може да се
стигне до разширени вени особено ако бъдещата родилка води заседнал
живот.
Предразполагащи фактори са още употребата на тясно бельо и чорапи,
промени в жлезите с вътрешна секреция, възпалителни процеси в
кръвоносните съдове на долните крайници, наследственост /вродена
слабост на съединителната тъкан, изграждаща стените на вените/.

Източник!

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Разширени вени! Empty Re: Разширени вени!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите