Как се пише мотивационно писмо

Go down

Как се пише мотивационно писмо Empty Как се пише мотивационно писмо

Писане by Dani on Нед 07 Мар 2010, 18:38

Как се пише мотивационно писмо

Мотивационното писмо е убеждаващо послание, близко по форма и структура до молбата за постъпване на работа. В него описвате вашите професионални умения и изразявате готовност да заемете длъжността, за която кандидатствате. За разлика от автобиографията, която съдържа кратка информация за образованието, допълнителните квалификации и трудовия ви опит, мотивационното писмо е това, което ще ви отличи сред многото кандидати. То е вашата първа възможност да направите добро впечатление на бъдещия работодател. Затова
обмислете много внимателно отделните му компоненти.
Съставянето на такъв вид писмо обикновено следва схемата:
а) привличате внимание;
б) предизвиквате интерес;
в) внушавате желание;
г) насърчавате ответна реакция.
За да постигнете последната точка от тази схема - да ви поканят на интервю, и в крайна сметка да ви назначат - трябва да се съобразите с някои основни изисквания.

1. Как да започнем:
Адресирайте писмото до конкретна личност - най-често това е шефът на отдел "Човешки ресурси" или отговорника за подбора на кадри във фирмата, в която кандидатствате. Ако в обявата не е дадено лице за контакт, впишете името на компанията. Във въвеждащия параграф уточнете за коя позиция е вашата кандидатура (някои компании биха могли да набират едновременно хора за различни постове). Пояснете откъде знаете за свободната длъжност - ако е от обява във печатна медиа, цитирайте заглавието и датата . След това изложете мотивите си да се насочите към точно тази обява - обяснете защо кандидатствате, демонстрирайте желание за работа, разбиране към изискванията на длъжността и интерес към фирмата.

2. Как да продължим:
Вторият, "маркетингов" параграф на вашето мотивационно писмо трябва да подчертае качествата и способностите ви. Избройте силните си страни, но без да прекалявате с хвалбите. Стремете се да бъдете умерени в това отношение. Споменете с какво се занимавате в момента, какъв опит имате. Обобщете тези умения, които са пряко свързани с бъдещата ви дейност, разкажете накратко как сте приложили на практика придобитата квалификация в заеманите досега длъжности. Добавете и вашите предложения за това, което бихте направили за бъдещия успех на фирмата.
Тук е мястото да изразите готовност за предоставяне на копия от сертификати и дипломи.
Ако обявата изрично изисква да дадете информация за заплатата, която сте получавали, направете го на това място. Ако не - по-добре не го споменавайте.

3. Как да завършим:
Ако е уместно, посочете някакви лични условия или обстоятелства (например, предстои ви преместване на нов адрес или можете да бъдете открит на посочения от вас телефон след 19 ч.). Улеснете обратната връзка като оставите колкото може повече координати: телефон, електронна поща, домашен адрес. Отбележете, че сте на разположение за интервю. Не е грешно и вие да предложите срок, след който да се обадите за резултата, ако официално не е обявен такъв.

Ето и няколко съвета за добро представяне:
Демонстрирайте увереност. Спазвайте деловия тон, но същевременно се стремете към индивидуален стил на изразяване. Подходете към вашето писмо като към "търговско" средство, чиято цел е да ви "продаде" на работодателя. Едно добре композирано и умело написано мотивационно писмо ще ви отвори много врати.

Основна функция на мотивационното писмо е (без да преповтаря вече казаното в автобиографията) да подчертае желанието и способността на кандидата да се справи с бъдещата работа. То трябва мотивирано да докаже, че непознатият за комисията човек силно иска и категорично може да се впише в бъдещата си длъжностна характеристика. Писмото е и първи шанс "да се вземе преднина" пред останалите кандидати (и фактически конкуренти).

Поставете се на мястото на комисията по подбор на персонал. За едно-две места тя понякога разглежда стотици кандидатури! Много е важно още на етапа на това първоначално "пресяване" в документите ви да има нещо, което да ви отличи - и това би могло именно да е мотивационното ви писмо. В заключение не забравяйте: за да напишете мотивационно писмо, трябва да умеете да пишете писмо по принцип. Ако трябва, потърсете подходящи образци. Ще ги откриете в тематични справочници и/или Интернет сайтове. Важно е резултатът в крайна сметка да е перфектен.

Не на последно място, за да напишете такова писмо, трябва да сте мотивирани! И не само това - а да сте истински, искрено мотивирани. Това на пръв поглед изглежда лесно, но всъщност не е. Ако все още сами не се познавате добре и не знаете къде искате да отидете, как да се развивате и какво да постигнете - започвайте "домашното си" още от днес. Дори все още да не сте попаднали на подходяща обява за работа.


източник: http://forum.bergon.net

_________________
Как се пише мотивационно писмо Doddds10
Как се пише мотивационно писмо __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите