Лещи или очила

Go down

Лещи или очила Empty Лещи или очила

Писане by Lindzi on Сря 21 Апр 2010, 14:56

Лещи или очила 12660_0
В Токуда вече се извършват съвременни операции за лечение на късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Сбогом на лещите и очилата?! Може би, но с помощта на рефрактивната хирургия. Понятието рефрактивната хирургия включва няколко различни и прецизни микрохирургически операции, благодарение на които ще се избавите от късогледството, астигматизма и далекогледството. Изкуството на рефрактивния хирург е не само във виртуозното извършване на операцията, но и в избора на най-подходящата за конкретния пациент технология.

Едва след като прегледа очите ви, хирургът преценява дали е възможно във вашия случай да се премине към рефрактивна хирургия. Изборът на процедура зависи от няколко фактора като възраст, степен на рефрактивен дефект и начин на живот.

Технологията LASIK позволява да се извърши корекция и на двете очи, като анатомията на роговицата не се нарушава. Тя е приложима при късогледство, далекогледство и астигматизъм. Възстановяването след операцията е много бързо и още същия ден зрението е пълноценно. Процедурата е безболезнена.

Epi-Lasik е разновидност на LASIK.

LASIK with IntraLase е най-съвършенния способ за корекция на рефрактивните нарушения. Възстановяването след процедурата също е най-бързо. Извършва се с фемтосекунден лазер.

Да започнем отначало:

Рефракция или пречупване е оптичен термин. Окото е система от лещи. Всяка леща има т.н. фокусно разстояние – тоест разстоянието на което се формира точния образ при пречупване в нея на светлинни лъчи от безкрайно отдалечени предмети. Това е постоянна величина която зависи от радиуса на извивката на дадената леща. В здравото око, например, фокусното разстояние на роговицата е 23.5 мм и именно на това разстояние от нея се намира ретината. Тоест, в здравото око при нормално зрение,образът на предметите се формира точно върху ретината.

Нарушенията в рефракцията са основната пСбогом на лещите и очилатаричина за лошото зрение. Рефрактивните очни нарушения се срещат много често, при около 30 процента от хората днес. Става дума за неясен образ на заобикалящите ни предмети. Има четири основни вида нарушения на рефракцията:

* Късогледство /миопия /- в този случай образът се формира пред ретината. При хората с късогледство или е увеличена дължината на окото, или роговицата има по-голяма пречупваща сила и фокусното разстояние е по-малко, или и двете.

* Далекогледство – хиперметропия – в този случай или образът се формира зад ретината, или роговицата е с по-слаба пречупваща способност.

* Астигматизъм - при атигматизма се нарушава сферичността на роговицата, тоест в различните меридиани пречупващата й сила е различна и образът получен от преминалите светлинни лъчи през нея е изкривен.

* Пресбиопия /старческо далекогледство/ – през четвъртото десетилетие на живота настъпват склеротични промени в стъкловидното тяло, ядрото му се уплътнява, нарушава се способността на окото да акомодира.

Всички описани дотук нарушения изискват уточняване и лечение.

Лазерната хирургия днес е в разцвета си. Опитите да се реши проблема с нарушеното зрение чрез микрохирургия датират от средата на миналия век. С внедряването на ексимерния лазер се извърши технологичен пробив в оперативната корекция на зрението. Неговият лъч изключително точно и щадящо въздейства на роговицата и така променя профила й, че на практика стана възможно да се коригират всички видове и степени на рефракцията.

Може да се каже, че ексимерните лазери извършват „изпарение” на роговичните слоеве: ако това се случва в централната зона, роговицата става по-плоска и се коригира късогледството. И обратно - периферната зона на роговицата при такова изпарение става по-извита и така се коригира далекогледството. Дозираното въздействие на лазера в различните меридиани на роговицата коригира астигматизма.

Предимствата на лазерната корекция са:

* Радикално се решава проблема с нарушеното зрение, тоест след операцията човек вижда като човек с нормално зрение.

* Очилата стават излишни.

* Контактните лещи също.

Лазерна корекция на зрението не се прави преди навършването на 18 години, по време на бременност и през периода на кърменето.

Преглед при специалист:

В МБАЛ „Токуда Болница София” вече рутинно се извършват операции за лечение на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Необходимо е насрочване на консултация със специалист на тел: 02/403 4911. След прегледа опитният офталмолог ще прецени необходимостта от интервенция и ако такава е необходима ще Ви планира за процедурата по остраняване на рефрактивните нарушения.

Противопоказанията за лазерна корекция са:
АБСОЛЮТНИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Общи:

* автоимунни заболявания

* имунодефицитни състояния

* някои системни заболявания

От страна на очите:

* единствено око

* дебелина на роговицата не по-малка от 450(440) мкм;

* глаукома

* кератоконус

* прогресираща миопия

* катаракта

* операция по повод отлепване на ретината

* Herpes simplex и herpes zoster.

ОТНОСИТЕЛНИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Общи: диабет, кардиостимулатор,бременност и кърмене, ендогенни психози.
От страна на очите: Остри и хронични възпалителни заболявания на очите, промени в очното дъно, промени в ретината, които изискват профилактична лазерна коагулация.
http://zdrave.rozali.com


Последната промяна е направена от Lindzi на Пон 11 Апр 2011, 12:30; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Лещи или очила Empty Re: Лещи или очила

Писане by schatz on Сря 21 Апр 2010, 15:02

Лещи или очила 46641zКато видях темичката и се сетих за книгата:
schatz
schatz
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Лещи или очила Empty Re: Лещи или очила

Писане by Lindzi on Сря 21 Апр 2010, 15:14

Пробвах по нея, ама то иска търпение, усамотение...
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Лещи или очила Empty Контактни лещи или очила?

Писане by Lindzi on Пон 11 Апр 2011, 12:43

В повечето случаи при проблеми с очите се налага корекция на зрението. Най-разпространените методи са два – контактни лещи или очила.
За да изберете подходящия за вас, трябва да се съобразите с капризите на заболяването, вашите лични предпочитания и работните условия.
Лещи или очила 14627_1
Очила. Ако сте традиционалист, то може би първоначално ще се насочите към очилата. Лесни и удобни за поддръжка, те не изискват никакви по-специални грижи, за да гарантират вярната си служба.

Този метод не крие рискове от инфекции, а дори ще предпази очите от микроби и нежелани прашинки. В случай, че се налага прикриването на някакъв дефект, очилата с по-тъмни стъкла ще съдействат, като го направят незабележим за другите. Препоръчително е да изберете този вариант за корекция на зрението, ако заболяването се влияе и от количеството слънчева светлина.

Очилата имат по-малък контраст и обемност на образите, но ако професията ви изисква взиране в дребни детайли, можете да поръчате модел с увеличителни стъкла.

Очилата са практични и за работещите пред компютър, защото предпазват собственика си от вредните влияния на UV-лъчите. Много хора гледат на очилата и като на аксесоар, който ще предаде друга форма на лицето, а мнозина ги смятат за признак за интелигентност и начетеност.
Лещи или очила 14627_0
Контактни лещи. Невидими за чуждото око, контактните лещи стават все по-предпочитан метод за корекция на зрението. Те имат кръгла форма, като диаметърът и пречупващата им сила се определят от очен лекар. Предимствата на контактните лещи не са малко – не ограничават полезрението, не оказват натиск върху носа и ушите, не мога да ви откажат от любимия спорт поради опасност от счупване и със сигурност няма да се запотят в най-неподходящия момент.

Този вариант обаче изисква много повече грижи от очилата, като поддръжката коства и известна сума. Контактните лещи ще отмъстят на собственика си за всяка негова проява на немърливост към тях с един куп инфекции и увреждания на роговицата. Методът се ползва от хора с високо късогледство или далекогледство, както и от страдащи от астигматизъм.

В зависимост от предназначението и материала на контактните лещи, има различни видове.
Лещи или очила 14627_2
* Меки – използват се за лечение при сухота на роговицата или при язви и изгаряния в областта, често се препоръчват след операция на окото. Бързо се свиква с тях, по-гъвкави са заради високото водно съдържание. Недостатък на меките контактни лещи са по-честата им подмяна и опасността от замъгляване на образа. Има три подвида – ежедневни (свалят се на 14 до 16 часа), тридневни (носят се от 3 до 7 дни) и седмични/месечни (може да не се свалят). Вариант на меките контактни лещи са силикон-хидрогелните, които все повече се утвърждават като най-добър избор, тъй като позволяват навлизането на по-голямо количество кислород до роговицата и рядко се дехидратират.

* Твърди – имат по-дълъг живот, дават ясен и бистър образ, но недостатъците им не са малко. Твърдите контактни лещи дразнят повече очите, лесно падат и се губят, имат и ограничена продължителност на носене (не повече от 14 часа). Срещат се газопроницаеми (с максимална продължителност на носене, препоръчват се при астигматизъм) и вид пластмасови (изработени от специална пластмаса, затова са по-плътни и не пропускат достатъчно кислород до роговицата).

* Козметични – използват се с естетична цел. Могат да обогатят цвета на ириса, да го заменят с друг, за да се намират по-лесно при изпадане, или за да впечатляват околните. Има и светло филтърни контактни лещи, които се използват от спортисти. Този вид увеличава изкуствено нивото на възприемане на определен цвят, за да се забелязва по-лесно предмет в този цвят (например топка за тенис или голф).


Независимо от причината, която ви е изправила пред сложната дилема „очила или контактни лещи“, първо потърсете мнението на специалист.

Розали
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Лещи или очила Empty Re: Лещи или очила

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите