Хипертонията – повишено кръвно налягане

Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by Lindzi on Сря 19 Май 2010, 13:28

Целта на 17-ти май 2010 година (Световния ден на хипертонията) е да привлече вниманието на обществеността към свръхтеглото/затлъстяването и непосредствения ефект върху артериалната хипертония. Тъй като телесното тегло има както пряк, така и косвен ефект върху сърдечносъдовите заболявания, мозъчния инсулт, захарния диабет, бъбречните заболявания СЛХ обединява усилията си с Международното дружество по хипертония, Международната диабетна асоциация, Световния ден на бъбрека , Световната активност за сол и здраве .Всички тези организации обединяват усилията си за да се повишат глобално познанията за това, че високото кръвно налягане е свързано тясно със затлъстяването, захарния диабет и бъбречните заболявания.

Бъларската лига по хипертония обединява усилията с голямата Европейска инициатива – първият Европейски ден за борба със затлъстяването - 22ри май 2010 г. „5-10 за по-здрава Европа„ Това означава, че с понижаването на 5 до 10 кг. от наднорменото тегло, ще се осигури по-добро здраве. 17-ти май тази година е обявен и за ден за повече движение. БЛХ е заявила подкрепата си и е предоставила логото си за участие във всички мероприятия посветени на каузата за борба със затлъстяването. Защо борбата със затлъстяването привлече вниманието и стана мото на Световния ден на хиперто нията 17-ти май и Първият Европейски ден 22-ри май?

Изчислено е, че повече от половината от населението на Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. И това е не само естетичен проблем а е проблем на влошено здраве, на риск за редица сериозни, заплашващи качеството и продължителността на живота, заболявания .

Още през 2002 г. година СветовнаХипертонията – повишено кръвно наляганета здравна организация алармира, че световната епидемия от нарастване на сърдечносъдовите заболявания е свързана с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване.

Над 1 милиард по света са с наднормено тегло и от тях 400 милиона са със затлъстяване. Още по-тревожен е фактът, че свръхтеглото и затлъстяването нарастват и при децата . В света се отчита, че 1 от 6 деца е със свръхтегло, а в Америка 1 от 3 деца.

Затлъстяването се свърза определено с урбанизацията, с нездравословно хранене и с намалена физическа актнивност. Енергийният дисбаланс – хронично състояние на позитивен калориен баланс - води до натрупване на излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизнено важните органи- около сърцето съдовете бъбреците. Затлъстяването се определя като резултата от взаимодействие между генетичини фактори - 30-40% и фактори на околната среда, на начина на живот - 60-70%.

Днес затлъстяването се определя като „ новият актьор на сцената на сърдечносъдовите рискови фактори, включително и при децата”. Класификация на свръхтегло и затлъстяване като процент от телесната мастна тъкан – индекс – индекс на телесната маса (ИТМ ) и сърдечносъдов риск (ИТМ риск).

Кг/м2:
Норма 18,5-24,9

Свръхтегло 25,0-29,9 Повишен

Затлъстяване
І ст 30,0-34,9 Висок
ІІст 35,0- 39,9 Много висок
ІІІ ст над 40 Екстремно висок

Тясната връзка на някои сърдечносъдови заболявания със затлъстяването дефинира групата на „Свързани със затлъстяването сърдечносъдови заболявания „ Това са : артериалната хипертония, атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, предсърдното мъждене, мозъчният инсулт, сънната апнея, периферните венозни заболявания.

Както сърдечният инфаркт, така и внезапната сърдечна смърт са по-чести при лицата със затлъстяване в сравнение със слабите.

Мастната тъкан и специално излишната висцерално разположената ( в корема, около органите сърцето и съдовете) е активен орган, който излъчва биологично активни атерогенни субстанции. Те водят до сериозни увреждания на органите и съдовете, до значително по- тежко протичане и по- трудно овладяване на метаболитните заболявания и усложнениея.

Хипертонията – повишено кръвно наляганеЗатлъстяването е рисков фактор № 1 за артериалната хипертония. Хипертонията е около 6 пъти по-честа при лицата със затлъстяване в сравнение с тези с нормално тегло. Нещо повече: общоприето е, че наднорменото телесно тегло е един от най-силните предиктори на артериалната хипертония Честотата на артериалната хипертония нараства еднопосочно с нарастването на индекса на телесната маса ( ИТМ = теглото /кг разделено на височината в м2).

При ИТМ под 25 кг/м2 ( (норма) честотата на артериалната хипертония е около 15%). При ИТМ над 25кг/м2 честотата на артериалната хипертония е 38% при жените и 42% при мъжете. При индекс на телесната маса над 30 кг/м2 рискът за мозъчен инсулт се повищава с 32%. По- тясна е връзката на висцералния тип затлъстяване с артериалната хипертония. Ето защо, коремната обиколка е по-добрият предиктор за артериална хипертония. От тук следва и много важен за здравето практически извод: Всеки да знае колко см е коремната му обиколка. Какви са сантиметрите на коремната обиколка, които трябва да знаем че носят повишен сърдечносъдов риск? За мъже - над 102 см. и за жени над 88 см.

Причините за артериална хипертония при затлъстяване са много. Мастната тъкан функционира като ендокринен орган и продуцира биологично активни субстанции, които директно и индиректно водят до хипертония. С продукцията на тези субстанции се свързват редица други неблагоприятни последици: нарушен глюкозен толеранс повишени атерогенни липиди, повишена съсирваемост на кръвта т.е , - повишен риск от развитие на захарен диабет, атероматоза на съдовете ( с последващи по-чести сърдечен инфаркт , мозъчен инсулт).

Необходимостта от ненужно, допълнително количество кръв за кръвоснабдяването на мастната тъкан води до повишена работа на сърцето, повишени нужди от кислород в покой с последващо повишаване на сърдечната честота и количеството циркулираща кръв. Това води до обременяване на сърцето с увеличаване на сърдечните кухини и следващи - аритмии, сърдечна недостатъчност - значително по- често при съчетанието артериална хипертония със затлъстяване, в сравнение с артериална хипертония без затлъстяване. Хипертониците със затлъстяване имат много сериозни промени в съдовете на белите дробове, респективно в дишането с последици – сънна апнея и белодробен тромбоемболизъм.

Редукцията на телесното тегло води до редукция на артериалното налягане. Понижаването на теглото с 10 кг. води до понижаване на состолното налягане с 10 до 20 мм жив. Понижаването на телесното тегло води също така до подобряване отговора към медикаментозно лечение. На първо място следва да се посочат немедикаментозните мерки за понижаване на телесното тегло - повишаване на двигателната активност и понижаване на калорийния прием за постигане на негативен баланс. Това е много прост и сигурен способ, но за съжаление недостатъчно популярен и в съвременния свят , в градския тип на ежедневие. Известно е, че лечението на артериалната хипертония при лица със затлъстяване е значително по-трудно. Необходими са повече медикаменти и то в оптимални и по-често максимални дози. Комбинирано лечение с 3-4 и повече медикаменти е необходимо обичайно. Ако се постигне намаляване на телесното тегло може да се намали и броя на необходимите медикаменти.

Хипертонията – повишено кръвно наляганеНе всички медикаменти са подходящи за лечение на хипертониците със затлъстяване.

Има медикаменти, както и комбинации, които могат да повишат телесното тегло, както и нивото на кръвната захар и атерогенните серумни масти. Медикаменти на първи избор трябва да бъдат блокерите на ренин-ангиотензин- алдостероновата система. Тези медикаменти освен че понижават артериалното налягане, водят до редукция на промените в съдовете сърцето и бъбреците. В комбинация с тези медикаменти следва да се прилагат и медикаменти, които са .т н. метаболитно неутрални – не водят до повишаване на кръвната захар и серумните липиди.

Източник

П.П. От лекар знам, че при високо кръвно, две супени лъжици канела, разтворени малко във вода, се справят мигновено с него. Хипертонията – повишено кръвно налягане 849864
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by Nada on Пет 02 Юли 2010, 11:29

Съпруга ми е с повишено кръвно налягане,по-висока му е долната граница,но не е свързано със затлъстяване!Привърженичка съм на т.нар алтернативни методи на лечение и това с канелата съм го чувала.Но как се ползва-само, когато се повиши много кръвното и трябва да се реагира бързо за свалянето му или всеки ден по две лъжици за да го поддържа ниско.Не са ли много две супени лъжици?
Nada
Nada
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by Lindzi on Пет 02 Юли 2010, 11:53

Баща ми го изпробва, когато вдигна много високо кръвно налягане веднага с две супени, а после за да се нормализира взимаше всеки ден по една супена лъжица всеки ден в продължение на седмица, а сега е на една чаена. Каза че добре му влияе.
Ще пиша още по темата, след малко.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by Lindzi on Пет 02 Юли 2010, 11:57

ХИПЕРТОНИЦИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ
• Лесноусвоимите въглехидрати - захар, сладка, мед, бонбони. Тези продукти са разрешени 1-2 пъти седмично, ако е възможно - и по-рядко.

• Животинските мазнини - масло, сметана. Количеството на растителните мазнини трябва да бъде 1/3 от общото количество мазнини.

• Течностите, включително супите - не повече от 1-1, 2 л за денонощие.

• Хлябът - до 200 г на ден, най-добре - черен.

• Картофите, бобовите храни - в умерени количества.

• До 200 г хубаво червено вино на ден няма да ви навреди, но в никакъв случай не го замествайте с ракия или с други силни напитки.

КАКВО ДА ЯДЕМ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ?

• Нетлъсти меса и риба, най-добре варени.
• Мляко и млечни продукти, нискомаслена извара и кашкавал.
• Сипкави каши - овесена, пшенична.
• Супи - зеленчукови, млечни, нетлъсти месни супи с фиде (не по-често от 1-2 пъти седмично).
• Плодове и зеленчуци - пресни, варени, в салати с растително масло. Особено полезни при хипертония са прясното и киселото зеле, пресните краставици и домати, богатите на калий, магнезий и други полезни вещества портокали, ябълки, нар, сушени зарзали.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by Lindzi on Пет 02 Юли 2010, 11:58

Високо кръвно налягане (хипертонична болест)

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”)

1. Всяка вечер да се измиват краката с топла вода, за да се подобри кръвообращението.

2. Болният да употребява малко храна и малко вода. На ден да употребява 300400 г вода. Хубаво е водата да бъде дестилирана. Тя помага за спадане на кръвното налягане. Изобщо болният да приема по-малко течности и по-малко течни храни.

3. Вегетарианство.

4. Да се избягват кисели, люти и солени храни. Храната да бъде слабо солена.

5. Да употребява следната храна: сурови стъргани моркови с малко лимон и дървено масло, варено цвекло с дървено масло и лимон, прясна коприва, само попарена с вода, пак с дървено масло и лимон. Варено жито вместо хляб. Хляб няма да яде, догдето трае този режим.

6. За известно време да си наложи суровоядство.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ81)

Заболяването се среща сравнително често.

Причини. На първо място стоят нервните напрежения, особено неприятните изживявания и неправилният режим на живот. Значение имат и недостатъчната физическа работа и движение, преяждането, злоупотребата с алкохол, тютюн и други.

Признаци. В началото болните се оплакват от сърцебиене, прескачане на сърцето, главоболие и замайване на главата. Имат шум в ушите, безсъние, отпадналост. Главоболието обхваща тила, врата или челото и се усеща като тежест или стягане. Болните лесно се дразнят и избухват. При преглед се установява непостоянно повишено кръвно налягане, което по-късно остава трайно. С напредването на болестта могат да настъпят различни усложнения от страна на нервната система, сърцето, бъбреците. Между тези виения на свят болният се чувствува здрав, но е неспокоен и получава от време на време горещи вълни в главата, подобни на тези, които имат жените в критичната възраст. Виенията са като къси мозъчни припадъци, които парализират временно дейността на човека.

Предсказание. То е различно и се определя от общото състояние на организма.

Предпазване. Да се води природосъобразен живот с правилно редуване на труд и почивка, редовен сън, да се избягват алкохолът и тютюнът.

Лечение. При заболяване особено важно е създаването на правилен режим на живот: труд, почивка, хранене. Да се избягват умствената и физическата преумора, преяждането, алкохолът и тютюнът, употребата на мазнини. Необходимо е кръвното налягане да се мери редовно от лекар и да се изпълнява предписаното лечение.

Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 100 г ядки от орехи, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките, 20 зелени листа от обикновен здравец, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от агримония, акация (цвят), босилек, лавандула, липов цвят, маточина, мента пиперита, жълта комунига, риган и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 изравнена чаена лъжичка канела на прах и портокалови кори, 7 зърна карамфил и 3 зелени листа от лимон от вечерта се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не! На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от червен кромид лук и магданоз по равни части и от други салати с винен оцет или лимон и зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 12 супени лъжици сурова настъргана целина и 1 чаена лъжичка настърган хрян с малко леко препечен хляб. След ядене да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки (25 зърна, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болният да взема по 1 бучка захар с 10 капки чист винен оцет, а може и плодов оцет.

IV. Десет минути след това да изпива пак 1 чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за три секунди 5 пъти): започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следва сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути), отгоре се слага вестник и фланелен пояс. На главата се поставя „шапка“ от тензух, напълнена в по-тежки случаи с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 710 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), а в по-леки случаи със сурови картофи, рендосани на ренде за дюли (в един съд се поливат със 100 г топло мляко, киснат 30 минути и се изстискват добре), отгоре се поставя вестник и вълнена шапка. На стъпалата във вид на подметка се слагат парчета от чист вълнен плат (взети от старо палто или пуловер), натопени в оцет и добре изстискани, отгоре се обува долнището на един стар вълнен чорап и така се спи.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Следва опасване с колан, приготвен от изолиран меден проводник, направен от медна жичка с дебелина 1 мм и дълга 5060 см според обиколката на корема на болния (като краищата им не се докосват и на тях се поставят малки топчета, направени от целулоид, взет от стари зъбни четки). Този колан може да се носи и на голо тяло или пък върху ризата, което е за предпочитане. Направата му е много проста и всеки може сам да го направи, като гледа разстоянието между топчетата да не е по-голямо от 510 см. След това болният да направи и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“).

Самовнушение. С формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният без шапка да не ходи.

2. Винаги да е настроен оптимистично, защото безпокойствата, грижите, ядовете и потиснатото настроение имат лоши последици.

3. Лятно време е полезно сутрешно ходене с боси крака по росната трева това много освежава и напълно може да замести сутрешните водни процедури.

4. Всекидневните разходки по 12 часа на чист въздух са също от голяма полза.

5. Полезни са и леките гимнастически упражнения (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

6. Морският климат и морските бани в напреднали случаи да се избягват.

http://www.dunov-knigi.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by Nada on Вто 06 Юли 2010, 19:56

А каква канела се купува??Има ли някакви големи разфасовки по билковите магазини??Ако се пие дълго време канелата може ли да има някакви странични нежелателни действия??На гладно ли се пие или след храна??
Nada
Nada
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by lusien on Чет 12 Авг 2010, 21:48

Преди да започна да пия хапчета за хипертоници съм пробвала един метод за бързо сваляне на кръвното... Слагам си краката в много гореща вода и то наистина бързо спада, но това е само временно и за момента Хипертонията – повишено кръвно налягане 145255
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by pumpal21 on Пет 13 Авг 2010, 00:59

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
/ Хипертония/
Описание на хипертония
Хипертонията е широко разпространена болест. Тя се открива чрез измерването на кръвното налягане.
Измерване на стойностите на артериалното налягане
Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности, едната по-висока (систолично налягане), а другата - по-ниска (диастолично налягане). Стойностите на нормалното кръвно налягане не са еднакви за всички възрастови групи. При децата стойностите са по-ниски, при средна възраст - по-високи, а за възрастните хора - още по-високи. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб. За хора между 16 и 30 - годишна възраст, систоличното кръвно налягане cе движи между 115 и 160 мм, а диастоличното - между 60 и 85 мм живачен стълб. За лица под 50-годишна възраст, систоличното налягане може да се движи между 115 и 16O мм, а диастоличното между 70 и 93 мм. Всяко диастолично налягане над 95 мм се приема за повишено, независимо от годините. Тези стойности не трябва да се смятат за абсолютни и решаващи, тъй като кръвното налягане може да показва известни отклонения, свързани с емоционалната настройка .Прави се сравнение между стойностите от миналото и настоящето. Когато кръвното налягане, измерено три последователни пъти при пълен покой, за хора в средна възраст даде стойности над 150 мм за систоличното и над 90 мм за диастоличното налягане, се възприема фактът, че има повишено кръвно налягане. Когато систоличното налягане е до 170-180 мм, имаме умерена хипертония, а когато е над 200-220 - имаме високостепенна хипертония.
Видове високо кръвно налягане
Имаме два типа високо кръвно налягане. При първия тип високото кръвно налягане не се съпровожда от друго заболяване - бъбречно, ендокринно и др. При този вид кръвно налягане говорим за първична есенциална хипертония. При втория тип високото кръвно налягане се дължи на заболяване на други органи - например жлези с вътрешна секреция, бъбреци и пр. Тук говорим за вторична хипертония и тя се явява като признак на друго заболяване. Затова при откриване на повишено кръвно налягане основният въпрос е за каква хипертония се касае - първична (есенциална) или вторична. Тъй като вторичната хипертония най-често се дължи на заболяване на бъбреците, то неколкократното изследване на урината е задължително. Така се изключва или потвърждава бъбречно страдание. За съжаление твърде много болни се лекуват години наред за повишено кръвно налягане, без да изследват урината си. Такива болни често се изненадват по-късно от напреднал и трудно лечим бъбречен процес. Първичната (есенциална) хипертония е често заболяване. Около 25-30 % от хората между 40 и 50-годишна възраст имат повече или по-малко повишено кръвно налягане. По-често боледуват хората, живеещи в градовете и занимаващи се с умствен труд, свързан с много напрежение и отговорности.
Причини за високо кръвно налягане
Безсънието, тревогите, нещастията играят важна роля за възникването на хипертонията. Има научни доказателства, които говорят за наследствена обремененост. Изтъкват се множество фактори, които имат значение за стартиране на хипертонията.
Основни фактори за развитието на хипертонията


 • Нервнопсихическо напрежение
 • Преяждане
 • Затлъстяване
 • Застоял начин на живот
 • Алкохол
 • Пушене
 • Прекалена консумация на кафе и чай
 • Консумация на солени храни
Приема се,че продължителното напрежение на нервната система води до отслабване на регулаторната й функция по отношение на кръвното налягане.
Стадии на хипертоничната болест
Първи стадий на хипертоничната болест- когато кръвното налягане е непостоянно повишено.
Втори стадий на хипертоничната болест - кръвното налягане е трайно повишено
Трети стадий на хипертоничната болест - високото кръвно налягане е довело до усложнения в сърцето, бъбреците, кръвоносните съдове на мозъка

Симптоми на високото кръвно налягане


 • Главоболие,локализирано в тила
 • Нервност,избухливост
 • Лесна умора
 • Сърцебиене
 • Прескачане на сърцето
 • Задух
 • Сърдечна астма
Възможни са и сърдечна недостатъчност с постоянен задух, както и инфаркт на сърцето.
Хипертонията се отразява и на мозъка. По-точно - върху кръвоносните съдове на мозъка.Тук се наблюдават ранни атеросклеротични промени, които оказват влияние на паметта и на характера на личността. В някои случаи се стига и до мозъчен инсулт.
Когато хипертонията не се лекува, тя дава тези усложнения - инфаркт на сърцето или мозъчен кръвоизлив.А есенциалната хипертония в определен момент засяга и бъбреците.
Лечение на хипертония
Лекарят е човекът, който трябва да определи лечението на високото кръвно налягане. То обикновено започва с промени в диетите. Най-важната промяна, това е ограничението на солта.
Кафето се намалява, а пушенето трябва да бъде спряно. Необходимо е да настъпят и промени в работата, ако тя е била силно стресираща. Нужно е да има почивки и кратки прекъсвания, за да може организмът да получи нужната релаксация.
Медикаментите обикновено се назначават до живот, така болният има едно добро качество на живот.
доц.Емануил Патев

Източник

_________________
Хипертонията – повишено кръвно налягане 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Хипертонията – повишено кръвно налягане Empty Re: Хипертонията – повишено кръвно налягане

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите