Пираните като домашни любимци

Go down

Пираните като домашни любимци Empty Пираните като домашни любимци

Писане by Dani on Съб 10 Юли 2010, 21:36

Повечето видове пирани са лесни за гледане в аквариумни условия. Oсновното изискване е, че им е нужен голям аквариум с минимален размер 300 л, като водата трябва да е добре филтрирана и аерирана. Ако обемът на аквариума не е достатъчен, започва канибализъм. Хищните пирани са 4 семейства с много видове. В България се внасят почти всички видове пирани - Червена пираня (Serrasalmus nattereri); Черна пираня (Serrasalmus rhombeus Linnaeus), сем. Serrasalmus - хищни пирани, са 15 вида. Съществуват и растителноядни пирани (Colosoma macropomum). Този вид се храни със 70% растителна и 30% животинска храна. Това е една от най-едрите риби в Амазонка. Достига до 80-90 см. в естествена среда, в аквариум е с размери около 30-40 см. Този вид много често се бърка с хищните пирани. Когато са малки много си приличат с малките на хищната пираня. Пираните от род Metynnis са изцяло растителноядни, мирни рибки. Могат да се отглеждат с други видове риби без проблем. Червената пираня достига до 30 см. в естествена среда, в аквариум – 15 - 20 см., въпреки че са доста лакоми рибки и ако се слагат в малък съд, където им е тясно, започва канибализъм. Те са миролюбиви рибки и могат да се гледат с компанията на други видове. Черната пираня може да достигне до 50 см в природата, в аквариум около 30 см. Растителноядните в аквариум достигат около около 15 см. дължина.

Проблемът е, че хората гледат пирани и после решават да ги пуснат в реките и язовирите. Размножаването им, за да стане в България, иска адаптация. Химическият състав на водата е много по-различен от нашия. Те искат много по-кисела среда и много по-мека. За отглеждането им няма проблем водата да е чешмяна, но за размножаване искат pH - 5,5 - 6 на средата. Също така, трябва да имат много танини - в естествените местообитания листата и корените ги отделят при гниенето си във водата. Получава се така наречената "тъмна вода". В природата това става, когато реката минава през мангровите дървета, листата падат във водата и гният в нея. Тогава водата става черна - богата на танини. Те я буферират и я поддържат с постоянна киселинност и твърдост. Така тя става доста мека вода . В аквариума тези условия се постигат като се добавят готови препарати или се поставят специални дървета, които отделят танини, или се добавят готови екстракти като торфения екстракт. Подходящата температура за отглеждането на пирани е около 25-26º C – те са топлолюбиви животни. Задължително трябва да има кислород. Ако се гледат с растения, трябва да има система с въглероден двуокис. Водата трябва да стане така наречената „стара вода”, която се прави, за да се получи биологично равновесие между нисши растения, микроорганизми, минерални вещества и рибите. Тогава се постига баланс тъй като аквариумът представлява една екосистема. Началото на формирането на стара вода се отбелязва с развитието на нитрифициращи и азотфиксиращи бактерии, които се вкючват в азотния цикъл на водата. Има филтри със специален пълнеж, който спомага за развитие на тези бактерии.

Пираните страдат от всички болести при рибите. Тези болести се лекуват в аквариумни условия, но ако лечението не започне веднага, смъртността при рибите е много голяма. Пираните често боледуват от ектопаразитни инфекции като най-често срещани от тях са ихтиофтириоза и костиоза. Могат да получат различни бактериални инфекции. Гъбните инфекции са най-често причинени от гъба от рода Saprolegnia. Te са вторични инфекции, появяват се след механично нараняване на кожата или след различни ектопаразитни заболявания. Много често се среща гъбно заболяане при хайвера на рибите, което може да унищожи целия хайвер, нарича се бисус на хайвера. Когато човек си купи нова риба, трябва да има карантинен аквариум, където тя да преседи 1-2 седмици. Профилактично може да се прави баня с някои определени препарати за очистване на рибата.

За различните видове пирани се продава специализирана храна в зоомагазините. Но човек може да разнообразява тяхното менюто и като им дава сурово говеждо и телешко сърце, може да се ползва филе от риба, както и да се хранят с живи рибки.

Въпреки че те са хищници по природа, не са опасни за човека, тъй като са доста плашливи. Аквариумът може да се почиства безпроблемно, но трябва да се внимава. Пиранята може да нападне, ако обърка ръката с храната, ако ръката е покрай месото, с което се храни. Когато рибката се вади с кепче, тя не трябва да се пипа около главата, за да не захапе инстинктивно, тъй като те могат да отхапят пръста на човек.източник: http://exoticus.org

_________________
Пираните като домашни любимци Doddds10
Пираните като домашни любимци __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите