Дюстабан (Плоско стъпало)

Go down

Дюстабан (Плоско стъпало) Empty Дюстабан (Плоско стъпало)

Писане by styyni on Чет 02 Сеп 2010, 14:42

Определение
Стъпалото има два свода - напречен и надлъжен. Напречният свод е разположен между основата на първия и петия пръст и осигурява опората в предната част на стъпалото. Надлъжният свод представлява извивка, която започва от петата и завър шва в основата на пръстите.

Клинична картина
Плоскостъпието се състои в отпускане (изглаждане, спадане) на надлъжния свод или на двата свода. Плоското стъпало се среща при около половината от хората на възраст над 40 години. Главната причина е хроничното претоварване на стъпалата. Факторите, които предразполагат към деформацията, са слабото развитие на мускулите на краката, разширени вени, неудобни обувки, напълняване, рахит. Много бързо и болезнено стъпало се развива в млада възраст (16-20 години) у лица извършващи тежка физическа работа без достатъчна подготовка или след тежко боледуване.
При бавно развитие на плоско стъпало болните се оплакват от болки в стъпалата и лесна умора. Болкте се усилват при ходене и стоене и се облекчават след почивка. Нерядко болките се разпространяват нагоре в краката до тазобедрената става, а понякога обхващат и поясната област. Често в края на деня по гърба на стъпалото и в глезенната област се установяват отоци, които след това изчезват. Много често постепенно стъпалото се удължава, а в средната си част се разширява. Походката става патешка, болните не могат да бягат бързо, подскачането е особено болезнено.

Лечението в ранен стадий се провежда с масаж, топли вани и еластично - натоварваща гимнастика, носене на коригиращи подложки. В напреднал стадий се препоръчват ортопедични обувки. По строго показание се предприема оперативно реконструктивно лечение.

Прогнозата при правилно лечение е добра. При закъсняло лечение прогнозата е неблагоприятна.
Профилактиката се състои в ранно приучване на децата към правилна походка и издържливост при продължително ходене. Полезно е ходенето с боси крака върху неравна повърхност и участие в спортни игри. Предразположените лица трябва да носят удобни обувки с пружиниращи подметки и подложки.

Източник!


Лечебни стелки за дюстабан!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Дюстабан (Плоско стъпало) Empty Дюстабан ( Плосък крак )

Писане by pumpal21 on Чет 02 Сеп 2010, 15:04

1.Какво е плосък на крак?

Плоския крак е състояние, при което свода на ходилото или на крака се отпуска и влиза в контакт със земята. При бебета и кърмачета, надлъжната арка не е развита и плоските краката са нормални. При някои хора, надлъжния свод никога не се развива.

Повечето плоски крака не причиняват болка или други проблеми. Плоските крака може да се свържат с леко наклонена напред поза.

2.Симптоми на плоски крака

Някои общи симптоми на плоски крака са:

* Плоски на оглед един или двата крака
* Неравномерно износване на обувки и износване на подметката от страната на вътрешността на плоския крак
* Слаби болки в краката
* Болка във вътрешността на вашия глезен
* Подуване по вътрешната на вашия глезен
* Болки в краката

3.Причини

Плоските крака при децата може да бъдат причинени от заболяване, наречено глезенна коалиция. Глезенната коалиция е състояние, при която две или повече кости в свода са свързани заедно, ограничаващи движението и често водещо до плосък свод.

Плоските крака също може да бъдат причинени от "паднал" свод. С годините това може да отслаби сухожилието, което изгражда свода. Падането на свода също може да бъдат причинено от нараняване, като например възпаление на сухожилията в него.

4.Лечение

Плоските крака, които не са безболезнени може да не се лекуват. Ако те причинят болка, е необходима консултация, за да се определи причината. Точното лечението зависи от причината за плоските крака. Някои общи лечения са: специално профилирани ортопедични стелки за обувки, глезени скоби, почивка, хирургична намеса, болкоуспокояващи медикаменти, както и противовъзпалителни лекарства.

5.Възможни усложнения

В някои случаи може да възникнат усложнения.

Честите усложнения при плоски крака са:

* Възпаление и болка във връзките в стъпалата на краката
* Възпаление на ахилесовото сухожилие
* Шина на пищяла
* Стрес фрактури в крака
* Подуване на първата става на палеца на крака
* Мазоли

Източник

_________________
Дюстабан (Плоско стъпало) 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Дюстабан (Плоско стъпало) Empty Ако имате ... плоско стъпало

Писане by styyni on Чет 02 Сеп 2010, 22:16

Дюстабан (Плоско стъпало) Image_24429_2

Доц. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в университетската болница “Св. Анна” (бивша окръжна) в София:

Плоскостъпието, на което народът казва “да си дюстабан”, се изразява в спадане на надлъжния свод на ходилото и изместване на оста му навън (към петата). То бива вродено или травматично. До втория вид се достига най-често след счупване на костта на петата. А вроденото плоско ходило се дължи на т. нар. хиперлакситет - халтавост на ставите в човешкия организъм. Това състояние по-често се предава по майчина линия. Вроденото плоско стъпало може да бъде изразено в различна степен. В тежките случаи деформацията е толкова силна, че се налага операция. Обикновено се съчетава и със засягане на други важни стави като тазобедрена, лакътна, тази на ръката, колянна.

Около 5 % от населението страда от различна форма на плоскостъпие. При по-тежките случаи при ходене петата се измества навън и с израстване на детето например деформацията се засилва. Възможно е да се стигне до разместване на ставите в ходилото - т.нар. луксация (изкълчване). Тогава спасение от операция няма.

По-леките форми позволяват корекция с подходящи подложки и обувки, които не дават възможност на петата “да бяга” навън. За децата се произвеждат специални ортопедични обувки например.

Дюстабанлиите не трябва да носят равни обувки - без повдигане на петата. По възможност да избягват чехли, джапанки и пантофи, които не позволяват корекция на свода на ходилото. За дамите с плоско стъпало високите токове и обувките с остри върхове са допустими, но в изключителни случаи. Да не прекаляват с тях.

А по принцип ходенето с години на високи токчета - примерно над 8,10 или 12 см, променят взаимоотношенията между малките стави на ходилото и по-лесно могат да предизвикат претоварване на хрущяла в тях. Както и болки. Стига се и до спадане на напречния свод на ходилото. За съжаление здравната каса не поема никакви медицински услуги срещу плоскостъпието.

Ето няколко клиники и кабинети на ортопеди:

София


На денонощно разположение е специализирана болница по ортопедия в кв. “Горна баня”, “Пирогов”, Клиниката по ортопедия във ВМА, в университетска болница “Царица Йоанна”-ИСУЛ, болница “Доверие” и др.

Пловдив

В ортопедичните кабинети на всяко едно от 7-те ДКЦ-та в града има специалисти, които назначават терапия при диагностициран дюстабан. Ако се налага оперативно лечение обаче, възможностите са две - Клиниката по ортопедия в университетската болница “Св. Георги” и ортопедичното отделение на многопрофилната “Пловдив”.

Стара Загора

Ортопедична доболнична помощ - в специализираните кабинети на всички по-големи поликлиники и медицински центрове: в бившата Първа поликлиника, в ДКЦ “Здраве”, в Медицински център “Трета поликлиника”. Както и в голям брой частни лекарски практики. Клиники по ортопедия и по детска травматология има в Университетска болница, както и в болницата “Проф. д-р Стоян Киркович”. Отделение има и в “Св. Иван Рилски”.

Русе


Помощ може да потърсите в отделението по ортопедия на многопрофилната болница, в ДКЦ-1 в ортопедичен кабинет №115, в ДКЦ-2, в медицинския център, където работи д-р Васил Пенчев и др.

Кърджали

Доболнична помощ - в ДКЦ (сградата на поликлиниката), в медицински център “Авицена”, както и в отделението по ортопедия в болница “Д-р Атанас Дафовски”.

Избягвайте групови спортове

Ето какво препоръчва на дюстабанлиите доц. Румен Кастелов:

Не е желателно да имате наднормено тегло.

Избягвайте да стоите дълго време прав на едно място. Както и да се движите по неравен терен (планински пътеки, ниви) с неподходящи обувки

Хората с вродени халтави стави и плоскостъпие са предразположени към по-лесно навяхване и травмиране на ставите. Затова, особено при деца, т.нар. контактни спортове (футбол, хандбал, баскетбол), носят по-голям риск от травми. За предпочитане са индивидуалните спортове - лека атлетика, плуване.

Засъжаление няма лекарства срещу вроденото състояние - ставна халтавост.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Дюстабан (Плоско стъпало) Empty Re: Дюстабан (Плоско стъпало)

Писане by pumpal21 on Чет 02 Сеп 2010, 23:17

Плоското стъпало!
Дюстабан (Плоско стъпало) 1
Около 20% от възрастните имат плоскостъпие. Това ортопедично заболяване е по-популярно в немедицинските среди под името дюстабан - от турски език: дюс - равен, табан - ходило. Най-голям е рискът за пълните жени между 40 и 45 години.

Кога се получава?
Мускулите, сухожилията и връзките в стъпалата на хората са малки и къси, те лесно се пренапрягат, уморяват и разтягат, а трудно се тренират и възстановяват. Ходилото на крака има два свода (вдлъбнатини) - напречен и надлъжен. Костите и сводовете, ставите и мускулите оформят еластични пружиниращи системи, които поемат натоварването при ходенето. При определени условия ходилото може да загуби вътрешната си вдлъбнатина пред петата - надлъжния свод, и тогава се получава плоскостъпие.

Кой боледува по-често?
ПЛОСКОТО стъпало може да бъде вродено и придобито. Децата до 3-годишна възраст имат физиологично плоско ходило поради още неукрепналата си физика. Сводът се оформя окончателно до навършване на 7-10 години. В зряла възраст хората често имат плоскостъпие, но повечето от тях нямат никакви оплаквания. При изследването на елитни спортисти по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. е установен значителен процент плоскостъпие, което показва, че то само по себе си не е болест, а състояние.

В кои случаи имаме плоско ходило?
• Ставна халтавост по наследство (по-голяма подвижност на ставите и по-слаба съединителна тъкан) - това е най-честата причина.

• Вродени костни аномалии - тук са по-тежките случаи.

• След травми на стъпалото.

Кои са факторите, които предразполагат към това състояние?
• Наднормено тегло - това е най-честата причина да се получи пренатоварване на системата, която поддържа сводовете на ходилото.

• Продължителен стоеж - при учители, продавачи и др. професии, които предразполагат към обременяване на стъпалата.

• Неудобни обувки - тесни или с много висок ток.

Заради проблемите с пълнотата и активното ежедневие българката е подложена на значително голям риск от възникване на проблеми със стъпалата, особено във възрастта след 40 години. Мъжете имат по-рядко оплаквания със спадане на сводовете.

Какви са симптомите?
Много хора имат плоски стъпала без каквито и да било оплаквания през целия си живот. При тях обикновено се забелязва леко извиване на пръстите на ходилата и неправилно деформиране на обувките. Ако има оплаквания, то те са основно умора и тежест след продължително стоене и ходене. Усещането за тежест може да обхване и прасците, бедрата, дори и тазобедрените стави и кръста. Жените често имат и разширени вени на долните крайници.

Събирателният образ на пациентката, която често посещава ортопедичните кабинети, е жена на около 50-годишна възраст, с наднормено тегло. Тя обикновено се оплаква по следния начин: „Докторе, започнах да си купувам един номер по-големи обувки и ме болят краката." Това е така, тъй като при спадналите сводове стъпалото се разширява и пациентът има нужда от обувки, които са с един номер по-големи.

Какви са усложненията?
Те са свързани с болки на различни места в областта на стъпалата.

• Кожни мазоли - появяват се в средата на стъпалото в резултат на спадналия свод заради повишеното натоварване при стъпване. Премахват се вкъщи или от педикюрист.

• „Кокалче" на палеца - съпроводено е с изкривяване на палеца на крака. Нерядко вторият и третият пръст са деформирани и свити, „възседнати" от закривилия се навън палец.

• Слабост на мускулите и сухожилията.

• Деформации в предната част на ходилото.

Как се лекува?
Често пъти е достатъчно използването на коригиращи стелки, които намаляват болката, като поддържат свода и подобряват механиката на ходилото. Специално подбрани упражнения и движения могат да заздравят сводоподдържащите мускули и връзки. Когато има силни болки при ходене, зачервяване на кожата на „кокалчето" или затруднения при носене на обувки, се прилага оперативна намеса.

Лесна ли е профилактиката?
Тя е от много голямо значение и може да предотврати усложненията. Важни са контролът на телесното тегло, като се намалят наднормените килограми, създаването на подходящ режим на работа, спорт и движение, изборът на подходящи и удобни обувки. Задължително е да се избягва продължителното носене на тесни обувки и обременяване на долните крайници от много дълъг стоеж в изправено положение.

При проблеми със стъпалата е най-добре специалистът да избере най-подходящите за конкретния случай мерки, да прецени какво да е натоварването, налага ли се корекция със стелки или по някакъв друг начин.
Източник

_________________
Дюстабан (Плоско стъпало) 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Дюстабан (Плоско стъпало) Empty Детското плоскостъпие

Писане by styyni on Пет 10 Сеп 2010, 21:26


Дюстабан (Плоско стъпало) Plosko-st
Всичкидеца на възраст до една година са с плоски ходила, твърдят някоиортопеди. Оказва се, че сводът на стъпалото започва да се оформя къмтретата година и приключва формирането си към 10-ата, а понякога ипо-късно. До 3-4 години и дори до 7 години, ако детето не се оплаква отболки в краката, развива се нормално и проявява нормална физическаактивност, не бива да се вълнувате по повод плоскостъпието.

След тази възраст плоскостъпието може да бъде два вида:
гъвкавоплоско стъпало. В седнало положение стъпалото има нормален вид, нокогато детето стои изправено, сводът се отпуска и става равно. Това енай-разпространеният вид плоскостъпие.

 • ригидноплоско стъпало. Това е вродено нарушение, при което две или повечекости, които обикновено са разделени, са сраснали. Тази категорияплоскостъпие може да ограничи двигателната активност на детето и да мупричинява болка при ходене. За щастие се среща много по-рядко, едва в2% от случаите.
Нито при гъвкавото, нито при ригидното плоскостъпие детето не бива дабъде подлагано на лечение или корекция. Но родителите е добре да знаятза тези състояния, за да могат да проследят формирането на стъпалото надетето в по-късна възраст.

Лечение!

Колкотопо-рано забележите този проблем, толкова по-добре. При запуснатитеслучаи плоскостъпието заплашва не само с болки при ходене, но и съссериозни нарушения на осанката. А също и с големи проблеми със ставите(коленните, тазобедрените), които при неравномерно натоварване настъпалото поемат върху себе си основния удар. Развитото вечеплоскостъпие се лекува много сложно. Най-доброто, което може да направилекарят в този случай, е да спре разрушителния процес, да не му дадевъзможност да се развива нататък. Съвременните ортопеди разполагат сцял арсенал от всевъзможни приспособления: от специалните клиновидниподставки под петите (при различна дължина на краката) до ортопедичнистелки и супинатори.
Впрочем супинаторите задължително трябва дабъдат изготвени с отчитане на индивидуалните особености на стъпалото надетето (по гипсова отливка) в специализирани протезни лаборатории.Магазинните супинатори за лечение и профилактика на плоскостъпието неса подходящи и дори могат добавъчно да деформират детското стъпало.
Специалното ортопедично лечение непременно се допълва с лечебнагимнастика и подобряващи кръвоснабдяването на стъпалото воднипроцедури. При плоскостъпието са много полезни плуването, ходенето босипо изорана почва, пясък, камъчета, а вкъщи - по специален ортопедиченкилим (може да се купи от всеки спортен магазин). Но по-добре не ходетебоси по асфалт и трамбована земя, както и с обувки с мека плоскаподметка.
Във всеки случай към лечение на плоскостъпието трябвада се подходи твърде консервативно. Макар в някои случаи с ригидноплоскостъпие да има успешно разрешаване на проблема с операция, до товасе прибягва само в краен случай, защото рискът е твърде голям.

Съществуваоще един мит за плоскостъпието - деца с този проблем не могат даспортуват. Изследвания показват, че това не отговаря на истината и детес плоскостъпие може нормално да се занимава със спорт и дори да постигауспехи в тази сфера.
Каква трябва да бъде обувката за детето!

1.Детето се нуждае от обувки, когато проходи. Малкото 8-10-месечно бебеняма нужда от обувки. За прохождане най-подходящи са меките обувки. Тип“буйки”. Подметката трябва да е мека. Така се дразнят рецепторите находилото от нервните повърхности. Истинските обувки се купуват, когатодетето стабилно е проходило.
2. Не купувайте обувки без детето.Тезадължително да се премерят в право положение. Ако детето е седнало,стъпалото се огъва и се купува погрешка по-малък номер. Свободноторазстояние пред палеца трябва да е около един сантиметър. Най-малкиятномер детски обувки е 18-и и отговаря на ходило с дължина 12сантиметра. Един номер при обувките е равен на 6,5 милиметра.
3.Проверявайте на всеки 2-3 месеца дали обувките не са умалели. Някоидеца сменят обувките си на всеки два месеца. Предпочитайте естественитематериали, за да не се изпотяват краката.
4. Подметката трябва дае еластична, за да се огъва при ходене. При купуване на обувки сгънетепредната част, за да изпробвате тяхната еластичност.
5. Обувките трябва да са толкова високи, че да обхващат глезена на детето.Така те го държат изправен.
6. Не използвайте обувки, носени от друго дете. Детските обувки саскъпи и се носят кратко време. Затова майките разменят обувките надецата, което може да се окаже пагубно. Носените обувки са приелиформата на чуждото краче и са се деформирали. Новият собственик епринуден да пригоди крака си спрямо формата на старите обувки.
7.Обувките трябва плътно да обхващат крачето. Най-подходящи са тези свръзки, тъй като добре се регулира ширината на обувката спрямопълнотата на крака. Могат да се използват и обувки с лепенки, но те неса така ефективни. Циповете и катарамите се отпускат с времето и не саподходящи. Хубаво е стелката да е ортопедична.
8. Фортовете трябва да са твърди, за да държат петата изправена.Твърдата обувка служи като калъп за оформяне на стъпалото.
9. Ако забележите, че детето изтърква обувките неравномерно, че кривикрака или стъпва неправилно, поискайте съвет от детски ортопед.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Дюстабан (Плоско стъпало) Empty Плоско стъпало при децата

Писане by styyni on Пет 10 Сеп 2010, 21:41

Плоскостъпието се състои вотпускане (изглаждане, спадане) на надлъжния свод или на двата свода настъпалото. Почти всеки втори човек на възраст над 40 години имат плоскостъпало. Най-често оплакванията са от болка и тежест в краката, особеносилни в края на деня, когато е възможно да се появи и оток. Припо-тежка степен походката се променя и може да заприлича на патешка. Давидим какво е положението при децата.
Сводът на стъпалото се оформя след прохождането, благодарение нанапрежението и силата на съответните мускули. Дребосъците до 3-4годинки имат физиологично, „мнимо плоскостъпие". Мастната тъкан середуцира докъм четвъртата година. Дотогава мускулите и връзките настъпалото се развиват, за да могат да издържат изправената стойка натялото.
Вродено плоско стъпало?
Да, всъщност основната причина за плоскостъпие е наследствена,генетично обусловена. Но, за да се прояви, са необходими и допълнителнифактори. От децата с плоскостъпие около 25 % са с лека степен и сподходящи упражнения проблемът изчезва; 70 % са със средна степен и притях лечението е по-продължително и се налага ползване на специалниподложки (супинатори). Само при 5 % се налага оперативно лечение.Диагнозата се поставя от ортопед-травматолог и лечението се провеждапод негово наблюдение.
Един лек тест
Можете сами да проверите дали детенцето ви има, или нямаплоскостъпие чрез един прост „тест": намажете стъпалата му с водна бояи го помолете да стъпи върху лист хартия, поставен върху твърдаповърхност. Вижте отпечатъците - при нормално стъпало отпечатъкът нямада е пълен. При тежко плоскостъпие ще се вижда цялото стъпало. Подобенексперимент може да се направи и с мокър пясък. Ако се тревожите,можете да опитате и следното - пъхнете пръста си под поставеното върхутвърда подложка краче на детето. Сами ще се убедите, че свод има.
Кога плоскостъпието е факт?
След третата година от раждането е възможно да говорим заплоскостъпие .Това, което най често кара родителите да заведат дететона преглед, е че то е по-тромаво, тича по-малко, оплаква се от болки вкраката, а понякога износва обувките неправилно. Обувките се изтриватнавън, тъй като напредналото плоскостъпие се характеризира сизкривяване на петата навън. Възможно е стойката да се изкриви и дастане прегърбена. Болките в стъпалата, глезените, подбедриците иколенете се засилват след натоварване.
Важно е да се знае, че плоскостъпие може да се развие и когатокраката се натоварят изведнъж след продължително обездвижване. Това сеполучава, защото мускулите, които не са били упражнявани, са отслабналии връзките, поддържащи свода на стъпалото, се разтягат.
Когато трябва лечение
Ако добър ортопед е поставил диагноза „плоскостъпие" на мъника ви -не се паникьосвайте! В ранен стадий лечението се провежда с масаж,топли вани и гимнастика, носене на коригиращи подложки. Изключителнорядко, при определени показания , се предприема оперативно лечение.
Какво още помага?
Ортопедите съветват: оставяйте децата да ходят боси не само вкъщи,но и на двора, по тревата. Така те, без да искат, ще сгъват свода насвоите стъпала. Ходенето на пръсти също се препоръчва. То е особеноприятно за малките момиченца, които обичат да си играят на балерини.Приучвайте децата в издръжливост на по-продължително ходене,поощрявайте ги да участват в спортни игри. Всички тези дейности щеукрепят мускулите на краката, което ще предпази децата от деформацията.
Човешкото стъпало има три свода: два надлъжни и един напречен.Напречният е между ставите (възглавничките) на първи и пети пръст, анадлъжните са по външния и вътрешния ръб на стъпалото. Здравото стъпалоима три опирни точки - петата, ставата на първи и ставата на петипръст. Вътрешната страна на ходилото опира върху повърхността не самопоради промени в позицията на костите една към друга, но и порадипромените в мускулите и връзките, които ги поддържат.
От раждането до прохождането
След раждането се опитайте да осигурите по-голяма свобода надвижения на крачетата. Това е нужно, за да се развиват правилномускулите. Избягвайте тесните чорапки, ританките също не бива да са стесни стъпалца. В първите месеци не слагайте буйки. Преглътнете еготоси на горд родител и не бързайте детето да прохожда преди 10-ия месец.Костната му мускулатура е още незряла и освен плоскостъпие, може даполучи изкривяване на таза и гръбначния стълб.
Когато детето проходи, нека по възможност повече време да е босо, ако времето и мястото позволяват.
За навън обувката трябва да е с твърда подметка и анатомично ходило,здрав борд в задната част при петата и никога не трябва да е точнономерът на крака - да може детето да движи пръстите на краката свободно.
За дома пригответе за малките не обувки, а здрави чорапки , когато епо-студено, да не настива мъникът. Преди да прибегнете до ортопедичниподложки, задължително се консултирайте със специалист-ортопед.
Упражнения, засилващи мускулите на краката:
- Да се търкаля на пода точилка
- Да се повдигат дребни предмети от земята с пръстите на краката
- Да се бяга на пръсти
- Да се скача на въже
- Да се кара колело с пръстите на краката
- Да се ходи по външните ръбове на стъпалата
- Да се ходи бос през лятото по камениста/неравна повърхност
Съвременни методи на изследване - каре до „Един лек тест"
Съвременен метод за изследване и лечение на плоско стъпало иправилна стойка при децата е плантографията. Изследването се състои отбезвредно светлинно сканиране на ходилото на децата. Здраво ли екрачето и има ли нужда от индивидуална ортопедична подложка изчислява...компютърът. А лечението, ако е необходимо такова, се провежда поднаблюдението на ортопед-травматолог.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Дюстабан (Плоско стъпало) Empty Re: Дюстабан (Плоско стъпало)

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите