СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ

Go down

fire СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ

Писане by Lindzi on Сря 29 Сеп 2010, 13:53

СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 2СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 1СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 10

Всеки минерал има своя структура, около която се разполага неговото информационно-енергийно поле. Кое е първично в минерала — физическата му структура или неговото поле е въпрос, с който се занимава езотеричната минералогия. Астролозите от своя страна се интересуват преди всичко от взаимодействието на минералите с човека.
И рече Бог: да има твърд посред водата... И създаде Бог твърдта... Твърдта Бог нарече небе.
Битие 1:6, 7, 8
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 3СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 4СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 5
Според зороастрийските легенди, Небето-Твърд е убежището, създадено от Твореца за всички праведници. Но силите на злото проникнали там и разбили тази твърд и тя се пръснала на хиляди малки скъпоценни частици, които обсипали цялата земя. Това са днешните скъпоценни камъни. Камъни, които са свързани със зодиакалните съзвездия, господстващи на небето в момента на раждане на човека, въздействат благоприятно, и обратно, камъните на противоположните зодиакални знаци, ще бъдат в дисонанс и ще накърняват съдбата и живота на човека.
В таблицата има данни за всеки зодиакален знак, като са взети предвид 27 астрономични школи. Цифрата в скобите означава броят на астрологичните школи, които препоръчват дадения минерал за конкретния знак.
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 6СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 9СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 11
овен
(21.03-20.04)аметист,
сердолик (по 10),
рубин (8),
диамант (6),
родонит(5), сардоникс,
халцедон (по 4),
хематит,
оникс (по 3),
всички червени
камъни
АВАНТЮРИН - Изостря емоциите. Може да помогне на хазартните натури. Истинското муамплоа обаче е - помощник в любовта. Събужда емоционалността, внушаваоптимизъм и увереност в себе си. Капризен и променлив, камъкът не бивада се носи дълго време. При невнимателно използване може да доведе дофизическо изтощение, а картоиграчите да претърпят крухти материалнизагуби.
АМЕТИСТ- камък на мира и равновесието. Прави нещата очевидни. Носи се всребърен обков на безименния пръст. В семейния живот може да донесепокой и блаженство. Но понеже е прозрачен, той е променлив и не е леснода се установят хармонични взаимоотношения с него.
АКВАМАРИН - укрепва духа и разобличава измамата. Няма да ви даде да хитрувате. Затова на потайните характери няма да е от полза.
АЛЕКСАНДРИТ- "тежък" камък. Магически барометър - преди нещастие пожълтява. Акочовек иска да изпита силата на характера си - няма да намери нищопо-добро. Защото след страданията идват щастие и покой. Подходящ камъкза онези, които дават обет.
АХАТ- защитава от уроки и лоши очи. Черният ахат предизвиква печал и можеда създаде непредвидена ситуация. Белият или жълтият - спомага задоброта, мекосърдечие и вътрешна увереност. Ако по природа сте боец, тоахатът може да ви направи жалък.
БИСЕР- камък на хора, уверени в себе си до фанатизъм. Дава им обективност,предпазва ги от надценяване на собствените сили. Дава вярност влюбовта, укрепва дома. Ако човек върви по неправилен път, потъмнява.
ДИАМАНТ- сериозен "царски" камък. Носи щастие само ако сте посветен или сте гополучили в наследство. Носи огромната енергия на целия Зодиак.Аковашите сили са несъизмерими с неговата енергия, заплашва ви изтощение.Белите диаманти могат да носят всички. Но за да привикне камъкът къмвас, ще трябва да минат не по-малко от 9 години. А дотогава може да гоносите само един път в месеца.
ГРАНАТ- носи щастие само на страстните, активни хора, емоционално всеотдайни.Работи в екстремални ситуации. Помага да се овладее бурната динамика насъбитията, източник е на енергия. Ако сте твърде благоразумни, сподреден живот или се стремите към него, гранатът ви е противопоказан.Зеленият е свързан с любовта, грижовността. Прави човека сантименталени поетичен. Неутрализира конфликтите, укрепва семейното огнище.Разпространени са и изкуствените гранати. Те действат като допинг, каточаша кафе - вливат страст.
КЕХЛИБАР(макар че не е минерал) - универсален очистител на вашия организъм.Трябва да се носи дълго време. Ако това е гердан, нека е по-близо къмшията. Ако е пръстен, нека е в меден обков.
КОРАЛ- червеният е предназначен за мъже, белият - за жени. Това правило дасе спазва строго, тъй като камъкът е твърде воинствен. Предупреждава заопасности, тласка към подвизи и заставя да се търсят приключения.
ЛАЗУРИТ- уникален камък. Неочаквани изненади, радост, късмет в хазарта.Подходящ за хора, стремящи се към постоянно обновление в живота.Укрепва дружбата. Един от най-позитивните скъпоценни камъни.
МАЛАХИТ- привлича към вас огромен интерес от страна на околните, дотолкова четяхното внимание може да ви смачка. Подходящ е за хората на изкуството,литератори, артисти. Не се препоръчва на младите момичета, за да непровокира ситуация на настойчиво, нахално ухажване. Обков - сребърен,по-добре меден, но не и златен.
НЕФРИТ- основен камък с множество оттенъци, най-рядко се среща благородниятсветлосин нефрит. Свързан е с подмладяване и вътрешната трансформация,с победата над нисшето начало в човека. Лишава обаче човека отконтакти, обръщайки го изцяло навътре. Белият е медицински, нормализирадейността на бъбреците.Потъмняването на камъка предсказва нещастие.Говори за това, че вие сте непоправими и упорити в заблужденията си. Иот това ви състояние може да ви изведе само житейски удар, койтовсъщност приближава.
ОБСИДИАН- вулканично стъкло. Предпазва от лоши постъпки, но не и от урочасване.Камък на предпазливостта. Не се увличайте твърде дълго в носенето му -може да ви превърне в страхливец, но ако характерът ви не го позволява,той ще ви предпази от грешки, за които после бихте се разплащали дълго.
ОПАЛ- измамлив. Не се препоръчва за постоянно носене. Дори през деня едобре да сменяте пръстите, на които го носите. Камък на мечтателите,ражда несбъднати мечти, отвежда в страната на копнежите.Ако смятате,че при вашия прагматизъм малко мизантропия няма да ви навреди, тоопалът може да събуди наивност и неподправено възприятие.
ОНИКС- камък на борците и упоритите. Дава възможност "с глава да се пробиестената". Препоръчва се на педантите, хората със скрупули ицелеустремените хора.
ОПУШЕН КВАРЦ- медиативен, лечебен. Изчиства организма и извежда застоялатапатологична енергия. Не допуска постоянно носене, а само с оздравителнацел.
ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ- спомага за концентрация на вниманието и проникване в същността нанещата. Изостря мисълта, укрепва паметта. По-добре е да се носи катоколие, или на верижка, но не и във вид на пръстен. Може да се държи вджоба на панталона или като "камък в пазвата".
РУБИН- лидерски камък. Провокира тщеславие, творческо отдаване. Ако не стеръководител, може да предизвика у вас преразход на енергия.Противопоказан е на хора със заболявания на кръвта, хипо- и хипертоници.
СЕРДОЛИК (карнеол) - силни лечебни свойства. Укрепва здравето, неутрализира болестите. Универсален камък: могат да го носят всички.
САПФИР- укрепва неформалната власт, оказва скрито влияние. Камък научителите. На онези, които искат нещо за себе си, няма да им даде нищо.А ако сте безотговорни и лениви, ще смъкне от гърба ви и последнатариза.
СМАРАГД- носи щастие само на чист човек, не обезателно високообразован.Интелектът няма да ви помогне да осъществите контакт с него. Свързан ес интуицията и изчистването на каналите на тънките енергии. Камъкътможе много, но ще ви помогне, ако сте честни, с чисти помисли и чувстваи не приемате двойственост в живота си.
ТОПАЗ- камък на криминалистите и психолозите. "Изостря нюха". Но може даразруши семейната идилия. Хората, склонни към излишна подозрителност,основана на комплекс за малоценност, трябва да се внимателни с него.
ТЮРКОАЗ- има няколко вида. Белият - млад, формиращ се. Подходящ за хора,които обичат да вървят "ва-банк", да рискуват, да блъфират. Но не закартоиграчите в живота, а за младите воини с твърда жизнена позиция.Светлосиният е най-благороден. Свързан е с властта, авторитета,справедливостта. Дава умения на водач. Зеленият е "мъртъв".Предназначен е за хора, постигнали целите си. Камък на установяването.Добър е за възрастни хора.
ХРИЗОЛИТ - камък, даващ познание за висшите закони. носи късмет в съдебни дела. Свързан е с триумфа на мира и любовта.
ЦИРКОН- укрепва личностното, вярата в себе си. Може да превървне обачеуверния човек в нагъл тип и ярък индивидуалист. Не прекалявайте с него.
ШПИНЕЛ (ЛАЛ) - дава щастие. Помнете обаче, че щастливата ситуация е нетрайна. И след нея не се отпускайте. Съдбата е променлива.
ЯСПИС- има много видове. Зеленият предпазва от болести. Жълтият регулираотношенията с началството. Свързан е с дълга и честта. Пъстроцветният екамък на копнежи и вдъхновение.
везни
(24.09-23.10)диамант, опушен кварц (по 8),
бял нефрит, опал,
планински кристал (по7),
сердолик,
яспис (по 6),берил, топаз (по 5), фелдшпати
с преливащ (във вид на око) рисунък, хризолит,
цитрин (по 4),
всички розови
камъни
телец
(21.04-21.05)ахат (13), тюркоаз, сардоникс (по 9), корал, оникс,
розов кварц (по 5), нефрит (4), авантюрин, смарагд,
малахит (по 3), всички бели, прозрачни камъни
скорпион
(24.10-22.11)карнеол,
топаз (по 10),
хематит (9),
гранат (8),
аквамарин (7),
яспис (6), аметист,
малахит, рубин,
сапфир,
хризопраз (по 4)
близнаци
(22.05-21.06)берил (10),
ахат (8), топаз,
планински
кристал,
тигрово око
(по 7),
сардоникс,
хризопраз (по 6),
аметист,
цитрин (по 5), карнеол,
оникс (по 4), всички пъстри и ивичести камъни
стрелец
(23.11-21.12)тюркоаз (10),
аметист (7),
халцедон (6),
циркон, гранат,
изумруд, лазурит,
хризолит (по 5),
амазонит, оникс,
сапфир, топаз,
чароит (по 4),
всички червени и
зелени камъни
рак
(22.06-22.07)адулар,
халцедон (по 7),
ахат, сердолик,
хризолит,
хризопраз (по 5),
авантюрин,
аметист, бисер,
нефрит (по 4),
тюркоаз, смарагд,
опал (по 3),
всички бели,
непрозрачни
камъни
козирог
(22.12-20.01)оникс (15),
малахит (8), рубин,
хризопраз (по 6),
ахат, аметист,
морион,
нефрит (по 5),
гранат, смарагд,
котешко око,
обсидиан, опал,
опушен кварц,
яспис (по 4), всички червени прозрачни
и черни камъни
лъв
(23.07-23.08)хризолит (10),
рубин,
кехлибар (по 9) ,
яспис (8),
гранат,
топаз (по 6),
сердолик (5),
берил,
тигрово око
(по 4),
планински кристал,
малахит,
сардоникс,
циркон, цитрин
(по 3), всички
златисти и
жълти камъни.
водолей
(21.01-19.02)лазурит (13), обсидиан (11), тюркоаз,
сапфир (по 8), хиацинт (циркон), гранат,
соколово око (по 5), аметист, планински кристал,
яспис (по 4)
дева
(24.08-23.09)яспис (13),
смарагд, нефрит,
сердолик,
сапфир (по 8),
планински
кристал (7),
оливин,
цитрин (по 6),
халцедон (5), ахат,
оникс (по 4)
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Gems1риби
(20.02-20.03)аметист (10),
сапфир (7),
александрит,
червен корал,
хризолит,
яспис (по 6),
аквамарин (5),
бисер,
лазурит (по 4)
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Pim_aВсеки нов камък е добре още в началото да се измие под течаща вода итази процедура е правилно да се прави редовно (ако водата е взета отсвещен извор, се смята за още по-благоприятен фактор).
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Pim_a Ако камъкът е без обков, не бива да се поставя в центъра на дланта. Взимайте го само с върха на пръстите си.
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Pim_aКамъкът не бива да се носи постоянно: винаги трябва да се имат предвиднеговите характеристики и собственото ни психосоматично състояние.
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Pim_aДясната ръка при мъжете и лявата — при жените са свързани със светлитесили. Следователно, всички накити, които се носят на нея, усилватположителното влияние на планетите. На "нещастната" ръка е хубаво да сеносят камъни, които са ви противопоказани, за да неутрализиратнегативните енергии, които идват към вас от космоса.
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Pim_aИзкуствените синтетични кристали се отнасят към съвсем друга категориякамъни. Не бива да се забравя, че природните кристали са получили частица от земната енергия. Синтетичните камъни са продукт на човешкиятруд и в тях има частица от енергията на производителя. Но те са лишениот земна енергия. Тяхното информационно-енергийно поле е целенасочено,концентрира само един тип енергия. Те не могат да дадат на човека онезисили, които не му достигат. Такъв камък може само да натрупа излишъкот енергия с определена насоченост. Например, ако природният смарагдстимулира сърдечната дейност, то при ускорен пулс и повишено кръвноналягане е подходящ и изкуствен смарагд.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

fire СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ магическо въздействие или реалност

Писане by Lindzi on Сря 29 Сеп 2010, 13:58

Човечеството още от самото начало на културната си история е завладяно от загадъчната красота на блещукащите кристали. Винаги са съществували съмнения, че те притежават тайнствена сила и особен Божи дар. Не е случайност, че в началото на разказа за Сътворението, когато се описва Раят, се споменава скъпоценен камък и че Откровението на Йоана завършва с картината на бъдещия Йерусалим, стените на който са съградени от скъпоценни камъни. Много предания достигнали до нас са свързани със скъпоценните камъни. Според арабите звездите и небето били скъпоценни камъни, които служели за украшение и осветление, особено в безлунни нощи. Мюсюлманите вярвали в съществуването на седем небеса, четири от които били изградени от скъпоценни минерали – смарагди, перли, рубини и хиацинти.

Повечето предания са обгърнати в мистика и приказност, също има смесване на природонаучните и богословските образи, когато се говори за произхода на камъните. Според някои от тези източници - скъпоценните камъни се раждат от огън и вода. Когато водата се нагорещява и разпенва, тя докосвала нажежените планини. Най-първите скъпоценни камъни, били създадени в Рая, така пишат всички библейски автори. Там се намира върховният ангел Луцифер, богато украсен с най-скъпи камъни. Когато той е низвергнат в Ада, му ги отнемат и Създателят ги подарява на хората. От тогава Луцифер ненавижда скъпоценните камъни, защото се родеят с огъня. А той, трябва да изтърпява своето наказание във вечния огън - огънят на Светия дух, който от своя страна насочва човека към доброто и го изтръгва от влиянието на Луцифер.

Как точно въздействат върху организма ни минералите? По този въпрос има много спорове и мнения, но нито едно от тези мнения не може да отрече напълно въздействието им. Живият организъм /човека/ и кристалите /скъпоценните камъни/ са самоорганизиращи системи, между тях съществуват много прилики: най-съществената от тях е, че реагират на външно въздействие. Организмите приемат отвън енергия и я трансформират. Кристалите също преобразуват топлинната енергия в електрична /турмалин/, светлинната – в кохерентни лъчи – източник на лазер /рубин/. Кристалите непрекъснато си взаимодействат с околната среда и изпращат информация. А, съществува ли информационен обмен между кристала и човека? Да! И това се установява чрез явлението биолокация /радиоестезия/. Над 90% от хората имат биолокационни способности. Така информационните потоци на човека и камъка си взаимодействат, особено ако “биоритмите” на единия и другия са уеднаквени.
Всъщност скъпоценните камъни, въпреки цялата си красота и материална стойност, не са нищо друго освен минерали, чиято химическа формула е позната на всеки колекционер. Скъпоценните камъни са най-финият и чист концентрат на минералите, кристалите се образуват при много високи температури и голямо налягане. Поради това те се смятат за единствената енергия, която въз основа на кристалния си строеж е в състояние да поема друга енергия под формата на определени честоти и после да ги излъчва отново. Подложени на силно налягане, минералите, от които са изградени скъпоценните камъни, отделят електрически заряд, а при не особено високи температури – и лъчение; това са физически процеси, а според опита на лечителите положителното влияние на кристалите върху човека се дължи както на тези процеси, така и на основните им минерални съставки.

В езотеричната терапия със скъпоценни камъни се добавя и значението на цвета им. Той се възприема като честота на светлината, която пряко влияе върху жлезите с вътрешна секреция и биохимичните процеси в организма. Същевременно на цветовете, които също са резултат от химически процеси се приписва и рефлекторно въздействие върху химическия обмен в организма, а от там и върху емоционалните състояния.

Червеният цвят - активизира, действа възбуждащо и оживяващо. Спомага за образуването на еритроцитите, нормализира пониженото кръвно налягане, повишава имунитета

Оранжевият цвят активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция, укрепва белодробната тъкан.

Жълтият цвят – укрепва нервната система, увеличава отделянето на жлъчен сок, подобрява храносмилането.

Зеленият цвят – ускорява формирането и растежа на клетките, усилва регенерацията на тъканите и образуването на мускулни влакна, повишава защитните функции. Действа успокояващо на психиката, забавя сърцебиенето.

Небесно-синият цвят успокоява енергичните хора, нормализира кръвното налягане, намалява мускулното напрежение, но за кротките и срамежливите този цвят е истински шок!

Синият цвят повишава жизнената сила на организма, възстановява нервната система, засилва концентрацията, лекува разсеяността.

Кристалите, които наричаме скъпоценни камъни се състоят от седемнайсет минерала: алуминий, кислород и силиций се срещат във всички от тях. Други химически елементи, които участват са: берилий, желязо, флуор, въглерод, калий, калций, мед, магнезий, натрий, фосфор, сяра, водород, калай и цинк. Благодарение на химическата си структура, като кристали от най-чисти химически елементи, скъпоценните камъни според литотерапевтите /лечение с минерали/ могат да влязат в контакт с човека, тъй като същите тези елементи се съдържат и в неговия организъм.

Скъпоценните камъни се възприемат като носители на електро-магнитна енергия, която пряко влияе върху процесите в тялото. Кристалите създават в организма и непосредствено около него равновесие на йоните, излъчват светлинни честоти и по този начин въздействат на организма ни. Езотеричната алтернативна медицина твърди, че скъпоценните камъни си взаимодействат с енергийното поле на тялото посредством трайния контакт с кожата. Те излъчват електрохимическа и “праническа” енергия, която всъщност е жизнената сила на Вселената. За постигането на този резултат е без значение дали кристалът се носи като бижу, муска, дали се намазва като мехлем или се поглъща като екстракт. Действието на скъпоценните камъни се усилва, когато между камъка и неговия притежател има особена връзка. Например, когато той е негов зодиакален камък или ако се носи като религиозен талисман.

Древните култури, при които скъпоценните камъни са се ползвали с голямо уважение, са същите онези култури, които се занимавали със зодиакалните знаци на слънчевата година. Една от най-важните находки на археологията са египетските саркофази. Вътрешната страна на капаците им е украсена с небесно колело и познатите ни зодиакални знаци. Таванът на храма на Хатор в Дендера е с прекрасен зодиакален релеф; върху пода на ранно европейската синагога Бет-Алфа също има зодиакална мозайка. В многопосочното търсене на връзката между земните и небесните явления се заражда и идеята за влиянието на небесните тела върху минералите. Този тип познание може да се определи като астрономична или по-скоро като астрологична минералогия, чийто корени се смятат създадени от халдейските мъдреци. Астрономичните познания се развиват в древен Египет, откъдето се предполага че започва практиката на приписване на дванадесетте месеца на определени минерали. През ІV век се съставя каталог на скъпоценните минерали, в който те са разпределени между зодиакалните знаци. Както вече се уверихте скъпоценните камъни не са само украшения, те могат да въздействат на притежателя - благотворно или обратно, в зависимост от това хармонират или дисхармонират “биоритмите” на камъка с тези на човека. Астрологичната минералогия ще ви покаже как да изберете своя камък, защото тя установява връзката на съответствие между камъка и зодиакалния знак на човека.

След като изберете вашият камък, който ще ви защитава и лекува е нужно да знаете и как да се грижите за него. След като сте носили камъка известно време е нужно да го “разтоварите” от негативната енергия, която той е събрал. Поставете го за едно денонощие в подсолена вода, а после за известно време на течаща вода. За да го заредите отново с енергия го сложете за известно време на Слънце, на силен вятър, на морските вълни или под водопад, дори течащата вода от крана на чешмата е в състояние да активизира енергията му. Запомнете, че всичко онова, което вас самите ви зарежда с енергия, въздейства и на минерала.

ПРАКТИЧЕН СЪВЕТ:
Когато си избирате скъпоценен камък за вашето бижу, убедете се, че той не е залепен с епоксидна смола или друг вид лепило за метала. Трябва да бъде механично закрепен и по възможност долната му част да е открита, за да има добра проводимост към вашето тяло. Всички допълнителни прегради възпрепятстват този процес. Добрите ювелири обикновено спазват това правило, затова не е трудно да се намери правилно избрано бижу.


Мишел Никлева
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

fire Re: СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ

Писане by Lindzi on Сря 29 Сеп 2010, 14:15

СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Showimg.php?filename=zx180_1800
Известно е, че древните жреци са казвали: "Камъкът трябва да има такава форма, че при всеки допир да носи утеха и мир на душата". Техните думи отдавна бяха потвърдени от съвременната наука. Доказано бе, че електромагнитните трептения в кристалите въздействат върху човешкия организъм. Когато камъкът е правилно избран, той ни помага да се справим с болестите (дори това да е само до внушение) и ни обвързва с Вселената. Има дори метод на лечение със скъпоценни камъни, наречен литотерапия, изграден върху теорията, че човешкият организъм съдържа химически елементи, сходни на тези при кристалите.

Отворете сетивата си и потърсете хармония между тяло, дух и природа. Това може да стане като разберете кой камък отговаря на вашата зодия. Още древните мъдреци са казали, че всяка зодия има своя скъпоценен камък, който ви пази от лоши сили и негативна енергия. Колко красив начин да се предпазите...?!
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Showimg.php?filename=zx180_1796
Овен – диамант, изумруд, червен корал

Телец – изумруд, хризопраз, сапфир

Близнаци – кехлибар, ахат, лунен камък

Рак – опал, планински кристал, аметист

Лъв – диамант, гранат, златист топаз, рубин

Дева – яспис, лазурит, хризопраз

Везни – топаз, карнеол, опал

Скорпион – аметист, аквамарин, черен опал

Стрелец – изумруд, тюркоаз, оникс

Козирог – гранат, рубин, яспис

Водолей – тюркоаз, аметист

Риби – аквамарин, сардоникс, аметист

А ето и значението и посланието на камъните:


СМАРАГД – успокоява болки в сърцето, стомаха, силно главоболие. Трябва да се носи близо до тялото.

САРДОНИКС – има сила да укрепва петте сетива на човека.

САПФИР – отстранява причините, подтискащи умствените способности.

ТОПАЗ – помага на зрението

ЯСПИС – да се носи близо до тялото, помага особено много на бременните

АМЕТИСТ – слънчево влияние и отблъсква негативната енергия

ДИАМАНТ – успокоява избухливите
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

fire Re: СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ

Писане by pumpal21 on Сря 29 Сеп 2010, 22:48

ЗОДИИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Използването на минералите и различни животински кости като украшения с цел предпазване от злите духове има твърде далечна история.
Първите ювелирни изделия са били използвани по време на последния ледников период, приблизително между 40 000 и 20 000 години преди новата ера. Възрастта на различни женски статуетки, открити в Моравия, в централна Европа, са определени чрез радиовъглероден анализ и са на възраст 25 000 години.
Началото на ювелирното производство, близко до съвременното започва в Западна Азия с възникване на първата цивилизация в долината на река Тигър и Ефрат, на територията на съвременния Ирак. Най-древният предмет, изложен през 1976 г. в Британския музей е открит в Арпач, близо до Ниневия в Асирия и датира от Халафския период около 5 000 години пр.н.е.
Египетската цивилизация непосредствено последваща Месопотамската, по право се счита като най-талантливата по отношение художеството и изключителната изработка на ювелирни изделия в периода преди Христа. Редица изящни предмети от скъпоценни камъни и бисери са открити в гробницата на Тутанкамон и съществува мнение, че красотата на рисунките и качеството на изработка, характерни за египетските ювелирни изделия от преди 4 000 години, никога не са били надминати. Египтяните са били изкусни майстори и са използвали такива материали, като тюркоаз, халцедон, лазурит и др.
Скъпоценните камъни заемат важно място в търговията от незапомнени времена и още в 5000 година пр.н.е. започват да се развиват търговските пътища. Египтяните използвали тюркоаз, добиван в рудниците на Синайския полуостров, а внасяли изумруд и лазурит от Афганистан. Лазуритовите находища в Басахшан и тюркоаза в Синай се явяват най-древните рудници.
По време на Новото царство (1559-1085 г.пр.н.е.) са използвали пещи, чиято температура достига до 1100 градуса по Целзий, а струята въздух се насочва чрез мехове. В такива пещи се е топяло стъкло и вероятно глазура за керамични изделия.
Ювелирните изделия широко се използват и в други ранни цивилизации, например в текстовете на Стария и Новия завет вече са споменати някои скъпоценни камъни. Римляните първи започват да използват диаманти. Ювелирните изделия съществуват при всички известни цивилизации и в някои от тях възникват оригинални стилове: у ацтеките в Мексико, у инките в Перу, при китайците в периода на династията Хан.
В Средните векове скъпоценните камъни надделяват с почти магическите си свойства. В своето съчинение “Очерк за произхода и свойствата на камъните”, написано през 1672 г. Робърт Бойл казва: “Не подлежи на съмнение, че редкостта, блясъка и ценността на камъните са станали причина за това, през всички времена те да се считат за най-прекрасните и най-изисканите създания на природата”.
Според астролозите от най-древни времена, всеки скъпоценен камък помага за сполука, щастие и здраве, но само, ако носеният от индивида камък отговаря на знака на неговия зодиак, т.е. на неговата зодия.
Често съвременният човек не е наясно кой камък от съществуващите каталози да предпочете и кой наистина отговаря на неговия характер. Често недоумението е предизвикано от неяснотата по въпросите за “амулети” и “талисмани”. Смята се, че двете понятия са синоними, но в действителност истината е друга. Амулетът е вид украшение или тотем, който подсилва положителните сили на индивида. Не напразно индианците са носели такива накити, изработени от дърво, кожа, камъни, различни пера от птици и т.н., чието единствено предназначение е било да помогнат личността да опознае себе си и да се свърже в единен ритъм с положителните енергии на Вселената. Докато талисманът е символ, който предпазва отделния човек от зловредните влияния на околната среда и заобикалящия го свят. Знае се, че при раждането на децата се връзва синя мъниста (стъкълце, под формата на сърце, око и т.н.) се цел “лошите” погледи на хората да не доведат до “уроци” и “омагьосване”.
Тук ще ви предложим камъни-амулети и камъни-талисмани, отговарящи на зодията и месеца на раждане:

Камъни – амулети


Дата на раждане

Зодия
Скъпоценен камък
22 март – 21 април
Овен

Червен яспис

Индийски карнеол
22 април – 21 май
Телец

Оранжев карнеол

Розов кварц
22 май – 21 юни
Близнаци

Цитрин

Тигрово око
22 юни – 21 юли
Рак

Хризопраз

Сив авантюрин
22 юли – 21 август
Лъв

Планински кристал

Сив кварц
22 август – 21 септември
Дева

Цитрин

Жълт ахат
22 септември – 21 октомври
Везни

Оранжев цитрин

Опушен кварц
22 октомври – 21 ноември
Скорпион

Кървавочервен карнеол

Сардер
22 ноември – 21 декември
Стрелец

Сапфирин

Халцедон
22 декември – 21 януари
Козирог

Оникс

Котешко око
22 януари – 21 февруари
Водолей

Тюркоаз

Соколово око
22 февруари – 21 март
Риби

Аметист

Аметистов кварц
Най-широко разпространено обаче е избирането на скъпоценните камъни-талисмани, според месеца на раждането. Преди около 2 десетилетия Международната гемоложка асоциация прие единен официален списък на скъпоценните талисмани и цветовете на отделните месеци.

Камъни – талисмани


Месец на раждане

Цвят
Официален скъпоценен камък

Януари

Тъмночервен

Гранат

Февруари

Лилав

Аметист

Март

Бледосин

Аквамарин, Хелиотроп

Април

Бял (прозрачен)

Диамант, Кварц

Май

Светлозелен

Смарагд, Хризопраз

Юни

Кремав

Лунен камък, Бисер

Юли

Червен

Рубин

Август

Бледозелен

Хризолит, Сардоникс

Септември

Тъмносин

Сапфир, Лазурит

Октомври

Различно оцветен

Опал

Ноември

Жълт

Топаз

Декември

Небесносин

Тюркоаз
Съществуват камъни за всеки ден от седмицата. Тези минерали покровителстват индивида, според деня на неговото раждане. Този определител датира от времето на древните келти и е бил застъпен с техния календар-зодиак, според който на всеки човек съответства определено растение и минерал.

Камъни за всеки ден от седмицата

Понеделник - бисер или планински кристал
Вторник - смарагд или рубин
Сряда - аметист или магнетит
Четвъртък - карнеол или сапфир
Петък - смарагд
Събота - диамант или тюркоаз
Неделя - топаз или диамант
Дванадесетте ученици на Христос също имат емблеми от скъпоценни камъни. Дори в Откровението на Йоан, глава 21:18-20 са включени скъпоценните камъни като основа на бъдещия град на светлината: “...стените му бяха съградени от яспис, а градът беше чисто злато и подобен на чисто стъкло. Основите на градските стени бяха украсени с всякакви драгоценни камъни: първата основа – яспис, втората – сапфир, третата – халцедон, четвъртата – смарагд, петата – сардоникс, шестата – сардий, седмата – хризолит, осмата – берил, деветата – топаз, десетата – хризопраз, единадесетата – хиацинт, дванадесетата – аметист.”

Камъни – емблеми на светите апостоли

Андрей - син сапфир
Вартоломей - червен карнеол
Йоан - смарагд
Матей - аметист
Матиас - хризолит
Петър - яспис
Симон - розов кварц
Тадей - хризопраз
Тома - берил
Филип - сардоникс
Яков малкия - топаз
Яков големия - бял халцедон
На скъпоценните камъни са приписвали какви ли не магически и чудотворни свойства, предавани от по-възрастните на по-младите, от едни народи на други и от предходната историческа епоха на следващата. Но освен за разширяване на кръгозора от легендарните предания и поверия за скъпоценните камъни може да се извлекат и редица интересни и необходими зрънца за научната истина, съпътстваща много от тях.

_________________
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

fire Re: СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ

Писане by Sherbatsky on Пон 31 Окт 2011, 21:14


СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ KamaniЧовечеството още от самото начало на културната си
история е завладяно от загадъчната красота на блещукащите кристали.
Винаги са съществували съмнения, че те притежават тайнствена сила и
особен Божи дар. Не е случайност, че в началото на разказа за
Сътворението, когато се описва Раят, се споменава скъпоценен камък и че
Откровението на Йоана завършва с картината на бъдещия Йерусалим, стените
на който са съградени от скъпоценни камъни. Много предания достигнали до
нас са свързани със скъпоценните камъни.
Според арабите звездите и небето били скъпоценни камъни, които служели
за украшение и осветление, особено в безлунни нощи. Мюсюлманите вярвали
в съществуването на седем небеса, четири от които били изградени от
скъпоценни минерали – смарагди, перли, рубини и хиацинти.Повечето
предания са обгърнати в мистика и приказност, също има смесване на
природонаучните и богословските образи, когато се говори за произхода на
камъните. Според някои от тези източници - скъпоценните камъни се раждат
от огън и вода. Когато водата се нагорещява и разпенва, тя докосвала
нажежените планини. Най-първите скъпоценни камъни, били създадени в Рая,
така пишат всички библейски автори. Там се намира върховният ангел
Луцифер, богато украсен с най-скъпи камъни. Когато той е низвергнат в
Ада, му ги отнемат и Създателят ги подарява на хората. От тогава Луцифер
ненавижда скъпоценните камъни, защото се родеят с огъня. А той, трябва
да изтърпява своето наказание във вечния огън - огънят на Светия дух,
който от своя страна насочва човека към доброто и го изтръгва от
влиянието на Луцифер.Как точно въздействат върху организма ни минералите?

По този въпрос има много спорове и мнения, но нито едно
от тези мнения не може да отрече напълно въздействието им. Живият
организъм /човека/ и кристалите /скъпоценните камъни/ са
самоорганизиращи системи, между тях съществуват много прилики:
най-съществената от тях е, че реагират на външно въздействие.
Организмите приемат отвън енергия и я трансформират. Кристалите също
преобразуват топлинната енергия в електрична /турмалин/, светлинната – в
кохерентни лъчи – източник на лазер /рубин/. Кристалите непрекъснато си
взаимодействат с околната среда и изпращат информация. А, съществува ли
информационен обмен между кристала и човека? Да! И това се установява
чрез явлението биолокация /радиоестезия/. Над 90% от хората имат биолокационни способности. Така информационните потоци на човека и
камъка си взаимодействат, особено ако “биоритмите” на единия и другия са
уеднаквени.Всъщност скъпоценните камъни, въпреки цялата си красота и
материална стойност, не са нищо друго освен минерали, чиято химическа
формула е позната на всеки колекционер. Скъпоценните камъни са
най-финият и чист концентрат на минералите, кристалите се образуват при
много високи температури и голямо налягане. Поради това те се смятат за
единствената енергия, която въз основа на кристалния си строеж е в
състояние да поема друга енергия под формата на определени честоти и
после да ги излъчва отново. Подложени на силно налягане, минералите, от
които са изградени скъпоценните камъни, отделят електрически заряд, а
при не особено високи температури – и лъчение; това са физически
процеси, а според опита на лечителите положителното влияние на
кристалите върху човека се дължи както на тези процеси, така и на
основните им минерални съставки.


В езотеричната терапия със скъпоценни камъни се добавя и
значението на цвета им. Той се възприема като честота на светлината,
която пряко влияе върху жлезите с вътрешна секреция и биохимичните
процеси в организма. Същевременно на цветовете, които също са резултат
от химически процеси се приписва и рефлекторно въздействие върху
химическия обмен в организма, а от там и върху емоционалните състояния.


Червеният цвят - активизира, действа възбуждащо и оживяващо. Спомага за
образуването на еритроцитите, нормализира пониженото кръвно налягане,
повишава имунитета Оранжевият цвят активизира дейността на жлезите с
вътрешна секреция, укрепва белодробната тъкан.


Жълтият цвят – укрепва
нервната система, увеличава отделянето на жлъчен сок, подобрява
храносмилането.Зеленият цвят – ускорява формирането и растежа на
клетките, усилва регенерацията на тъканите и образуването на мускулни
влакна, повишава защитните функции. Действа успокояващо на психиката,
забавя сърцебиенето.


Небесно-синият цвят успокоява енергичните хора,
нормализира кръвното налягане, намалява мускулното напрежение, но за
кротките и срамежливите този цвят е истински шок!Синият цвят повишава
жизнената сила на организма, възстановява нервната система, засилва
концентрацията, лекува разсеяността.Кристалите, които наричаме скъпоценни камъни се състоят
от седемнайсет минерала: алуминий, кислород и силиций се срещат във
всички от тях. Други химически елементи, които участват са: берилий,
желязо, флуор, въглерод, калий, калций, мед, магнезий, натрий, фосфор,
сяра, водород, калай и цинк. Благодарение на химическата си структура,
като кристали от най-чисти химически елементи, скъпоценните камъни
според литотерапевтите /лечение с минерали/ могат да влязат в контакт с
човека, тъй като същите тези елементи се съдържат и в неговия организъм.


Скъпоценните камъни се възприемат като носители на електро-магнитна
енергия, която пряко влияе върху процесите в тялото. Кристалите създават
в организма и непосредствено около него равновесие на йоните, излъчват
светлинни честоти и по този начин въздействат на организма ни.
Езотеричната алтернативна медицина твърди, че скъпоценните камъни си
взаимодействат с енергийното поле на тялото посредством трайния контакт
с кожата. Те излъчват електрохимическа и “праническа” енергия, която
всъщност е жизнената сила на Вселената. За постигането на този резултат
е без значение дали кристалът се носи като бижу, муска, дали се намазва
като мехлем или се поглъща като екстракт. Действието на скъпоценните
камъни се усилва, когато между камъка и неговия притежател има особена
връзка. Например, когато той е негов зодиакален камък или ако се носи
като религиозен талисман.


Древните култури, при които скъпоценните камъни са се
ползвали с голямо уважение, са същите онези култури, които се занимавали
със зодиакалните знаци на слънчевата година. Една от най-важните находки
на археологията са египетските саркофази. Вътрешната страна на капаците
им е украсена с небесно колело и познатите ни зодиакални знаци. Таванът
на храма на Хатор в Дендера е с прекрасен зодиакален релеф; върху пода
на ранно европейската синагога Бет-Алфа също има зодиакална мозайка.В многопосочното търсене на връзката между земните и небесните явления се
заражда и идеята за влиянието на небесните тела върху минералите. Този
тип познание може да се определи като астрономична или по-скоро като астрологична минералогия, чийто корени се смятат създадени от халдейските мъдреци. Астрономичните познания се развиват в древен
Египет, откъдето се предполага че започва практиката на приписване на
дванадесетте месеца на определени минерали. През ІV век се съставя
каталог на скъпоценните минерали, в който те са разпределени между
зодиакалните знаци. Както вече се уверихте скъпоценните камъни не са
само украшения, те могат да въздействат на притежателя - благотворно или
обратно, в зависимост от това хармонират или дисхармонират “биоритмите”
на камъка с тези на човека. Астрологичната минералогия ще ви покаже как
да изберете своя камък, защото тя установява връзката на съответствие
между камъка и зодиакалния знак на човека.След като изберете вашият камък, който ще ви защитава и
лекува е нужно да знаете и как да се грижите за него. След като сте
носили камъка известно време е нужно да го “разтоварите” от негативната
енергия, която той е събрал. Поставете го за едно денонощие в подсолена
вода, а после за известно време на течаща вода. За да го заредите отново
с енергия го сложете за известно време на Слънце, на силен вятър, на
морските вълни или под водопад, дори течащата вода от крана на чешмата е
в състояние да активизира енергията му. Запомнете, че всичко онова,
което вас самите ви зарежда с енергия, въздейства и на минерала.
ПРАКТИЧЕН СЪВЕТ: Когато си избирате скъпоценен камък за
вашето бижу, убедете се, че той не е залепен с епоксидна смола или друг
вид лепило за метала. Трябва да бъде механично закрепен и по възможност
долната му част да е открита, за да има добра проводимост към вашето
тяло. Всички допълнителни прегради възпрепятстват този процес. Добрите
ювелири обикновено спазват това правило, затова не е трудно да се намери
правилно избрано бижу.Аз съм Близнаци и реших да си купя и аз от тези камъни.Имам 3-ри :Ахат,Топаз и Тюркоаз..е поне така мисля!:)Забравих ги вече!Много са красиви!Щях да си взимам и Соколово око,но нещо не ми хареса.Този вид скъпоценни камъни са черни на цвят (не всички.Има и в кафяво и др.,но повечето са черни.).Харесвам черното,но просто не ми допаднаха.Иначе са много елегантни! СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ Smaller_1223644334_903
Sherbatsky
Sherbatsky
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

fire Re: СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ЗОДИИТЕ

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите