Пътуване с домашни любимци – предимства и недостатъци

Go down

Пътуване с домашни любимци – предимства и недостатъци Empty Пътуване с домашни любимци – предимства и недостатъци

Писане by Lindzi on Пет 01 Окт 2010, 14:48

Пътуването с домашни любимци е често срещана практика. Но колкото и да е забавно, пътуването с домашни любимци има своите предимства и недостатъци. Обмислете ги внимателно преди да подложите себе си и питомците си на това изпитание.
Пътуване с домашни любимци – предимства и недостатъци 13779_0
Като част от семейството, домашните любимци често придружават стопаните си на близки и далечни разстояния. В случай, че отивате на къмпинг, палатка или пикник, присъствието на кучето е съвсем приемливо, а котето може да прекара деня само вкъщи, без да се притеснявате как ще се чувства. Но ако заминавате на по-далечно разстояние, съжителството с домашни любимци се превръща в проблем заради множеството въпроси, които възникват около грижите за четирикраките косматковци по време на престоя ви извън дома.Помислете за необходимите имунизации, за регистрацията на домашните любимци , за правилата и законите на мястото, което ще посетите, както и за всички нужди на питомеца ви. Информирайте се дали може да ви придружи и помислете как ще го транспортирате безопасно до там. Бъдете подготвени за промени в поведението му, предизвикани от смяната на средата и разполагайте с необходимите средства за успокоение. Преди да се решите на пътуване с домашни любимци, трябва да се уверите, че сте се напълно подготвени за това приключение.Пътуване с домашни любимци – предимстваНякои домашни любимци имат по-голяма нужда от семейството – отсъствието на познатите лица на стопаните може да се отрази върху здравословното състояние на домашните любимци.
Пътуване с домашни любимци – предимства и недостатъци 13779_1
Може да започнат да проявяват признаци на раздразнителност, тревога, депресия, особено ако бъдат поверени на грижите на други хора в друг дом. До вас те се чувстват по-сигурни.Домашните любимци са забавни – по време на пътуването кучето или котето може да отвлича вниманието на немирните по-малки членове на семейството. Особено ако детето и домашният любимец са силно привързани един към друг. По-изгодно е сами да се грижите за домашните любимци – професионалните грижи докато отсъствате са скъпи, а поверяването на питомците на някой друг (приятел, роднина, съсед) е прекалено голяма отговорност и за двете страни. Освен това, въпреки мерките за здравословно състояние и паразити, никога няма гаранция, че котето или кучето ви няма да бъде засегнато, особено ако има контакт с други животни.Удобствата за домашни любимци вече са популярни – поради нарастващите предпочитания на туристите да пътуват с домашни любимци, много хотели и почивни бази вече осигурават необходими удобства и средства и за четириногите питомци. Така няма да се притеснявате къде ще спи, ще се разхожда или ще се храни вашият космат приятел.Пътуване с домашни любимци – недостатъциПодготовката и плановете за почивката ще отнемат повече време – пътуването с домашни любимци изисква значително внимание. Ако заминавате извън страната ще ви е необходимо време, за да изготвите необходимите документи за питомеца си, да го заведете на медицински преглед и да проучите особеностите на конкретната страна, отнасящи се до пътуването с домашни любимци.Пътуването с домашни любимци увеличава задълженията ви – ще се чувствате като родител на още едно дете, което обаче не може да изрази на глас нуждите и усещанията си. Домашният любимец не може да прекара денш в хотелската стая, така че някой от групата ще трябва да се грижи за потребностите му докато останалите са на разходка. Очаквайте да срещнете и хора, които не са любители на животните или които не са достатъчно отговорни. Лаенето и мяукането някоя нощ могат да предизвикат оплакванията на други гости, а по време на разходка домашният ви любимец може да бъде нападнат от чужд враждебно настроен питомец. Вие като „родители“ сте отговорни за безопасността и доброто поведение на вашия, така че по-голямата част от времето ви за почивка ще бъде ангажирано с него.
Пътуване с домашни любимци – предимства и недостатъци 13779_2
Домашните любимци имат свой багаж – подобно на бебетата, и домашните любимци се нуждаят от определени вещи, за да се чувстват здрави и щастливи. Това означава, че към личния си багаж трябва да прибавите и клетката на питомеца си, играчките му, храната му, лекарствата му, леглото и тоалетната му и всичко, с което той е свикнал да има досег в ежедневието си. Ще се затрудните, ако трябва да се съобразявате с ограничения в багажа и пространството.Пътуването с домашни любимци може е по-скъпо удоволствие – когато пътувате в компанията на четирикрак приятел, таксите за хотел, път и специални нужди нарастват. В зависимост от дестинацията вероятно ще има случаи, в които ще се налага да поверите домашния си любимец на някого срещу заплащане, докато вие приключите делата си.Пътуване с домашни любимци в автомобил Ако пътувате с автомобил трябва да помислите за своята безопасност и за тази на домашния си любимец. Котката трябва да пътува в добре вентилирана клетка за домашни любимци, които да не попадат под директна слънчева светлина. Тези животни са особено податливи на стрес по време на пътуване, така че й осигурете удобство – дори постилането на любимото й одеялце в клетката, ще я успокои. Преди път я нахранете със суха храна, за да не се разбунтува стомахчето й.Чистият въздух е важен фактор при пътуване с домашен любимец в атомобил, особено на по-дълго разстояние. Ако е възможно дръжте прозореца отворен. Но без значение колко много обичат кучетата да си показват главата през процепа, знайте, че това не е полезно. Струята на въздух, с която те имат съприкосновение при движение на автомобила може да засегне обонянието им, а летящи предмети или насекоми може да го наранят.Пътуване с домашни любимци в самолетНе всички домашни любимци могат или е правилно да пътуват със самолет. Този вид придвижване е стресиращ за тях, така че добре обмислете ситуацията. Най-важно е да проучите политиката на авиокомпанията – дали четириногият любимец ще пътува в багажното, без оглед на породата и спецификата му, или можете да го държите при себе си в салона, в случай, че разполагате с необходимите средства (намордник, каишка и клетка).
Пътуване с домашни любимци – предимства и недостатъци 13779_3
Домашни любимци с предпочитания към температурата или такива, които очакват поколение, не би трябвало да пътуват със самолет. В някои страни има изисквания и за възрастта им – да е най-малко на 8 седмици и напълно отбито от майка си, за да може да пътува в багажното отделение. Ветеринарите не препоръчват самолетите и за по-възрастните питомци.Декоративните породи кучета със сплескани муцунки никога не трябва да бъдат оставяни в багажното отделение, тъй като заради лицевата им структурата, може да се наруши притокът на въздух. Това се отнася за породи като мопс, пекинез, някои видове териери. Възможно е авиокомпанията да откаже достъп на домашния любимец до салона на самолета. Но ако ви позволят, не мислете, че можете да се държите с него както у дома. Според законите не би трябвало да го вадите от клетката по време на полета, а кучетата да имат намордници, за да не смущават другите пътници с лаене.Може да ви е тежко да оставите питомците си у дома или да ги поверите на чужди грижи, но пътуването с домашни любимци може да се превърне в истински кошмар, ако не сте го подготвили внимателно. Помислете кое ще е най-добро за четириногия ви любимец и за вас.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите