Две поколения под един покрив

Go down

Живяли ли сте или живеете още със свекър/свекърва - майка/баща

Две поколения под един покрив Vote_lcap40%Две поколения под един покрив Vote_rcap 40% 
[ 4 ]
Две поколения под един покрив Vote_lcap60%Две поколения под един покрив Vote_rcap 60% 
[ 6 ]
Две поколения под един покрив Vote_lcap0%Две поколения под един покрив Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
 
Общо гласове : 10

Две поколения под един покрив Empty Две поколения под един покрив

Писане by Lindzi on Пет 01 Окт 2010, 15:04

Две поколения под един покрив

Съвместното съжителство на две поколения е отживелица и въпреки това много семейства все още живеят задружно с децата и внуците си. Но формулата „две поколения под един покрив“ може да се превърне в една голяма грешка.
Две поколения под един покрив 13741_0
Прави ли ви впечатление колко големи са къщите по селата. Всичките са еднофамилни с по два и повече етажа, а в тях живеят максимум двама човека, които ползват само една стаичка от всичките седем например. Тези големи и опустели къщи са резултат от едновремешните разбирания на хората. Раждаемостта е била голяма, няколко поколения са живеели заедно и за целта са се строили големи къщи. С годините обаче разбиранията се променят. Младите тръгват да си търсят късмета в съседни градове, а някои и в чужбина. Къщите опустяват и в тях остават само така скъпите на всички мама и тате.

В днешно време често децата напускат родния дом още преди да са навършили пълнолетие, за да учат в престижна гимназия в друг град. Други веднага след завършването на гимназията, заради висшето си образование, заминават дори извън страната. А в повечето случаи, веднъж напуснали родния дом, малко са тези, които отново се връщат там. Това е сякаш да се върнеш крачна назад, вместо да вървиш смело напред в живота.
Две поколения под един покрив 13741_1
От няколко години насам Две поколения под един покривобаче се наблюдава точно това – децата, литнали от семейното гнездо, след време като бумеранг отново се връщат в него. А една от основните причини за това е липсата на работа за младите и съответно финансови затруднения. Невъзможността много млади да си плащат сами квартира, сметки и прочие ги кара да се разделят със самостоятелността си и да се завърнат в бащината къща, където имат възможност да спестят една значителна сума пари. Там обаче се сблъскват с друг проблем – пълната липса на социален живот. Живеенето с родителите навярно ще ви накара да се чувствате отново като юноши, които имат вечерен час и им е забранено да пият алкохол и да пушат цигари. Макар и пораснали, вие си оставате детето на мама и тате, които са в пълна готовност да ви наставляват, възпитават и поучават през цялото време, в което сте покрай тях. Но с възрастта идва момент, в който родителите ви е възможно да се превърнат в по-големи деца от вас самите и нищо чудно да ви се сърдят и мрънкат, когато не изпълнявате прищевките им.

Децата и родителите навярно винаги ще имат различни разбирания за всичко, което съответно ще превърне съжителството им под един покрив в трагикомично преживяване. Някак си първоначалната позитивна нагласа, че ще живеете отново заедно с любимите си хора, бързо се заменя с чувство на неудовлетворение.

Съжителството на две поколения под един покрив може би носи повече вреда отколкото полза. Ако сте завършили образованието си, работите и все още живеете с родителите си, навярно и доста по-късно ще създадете свое собствено семейство. Съвместното съжителство с родителите забавя брака и раждаемостта според редица проучвания. Живеещите с родителите си пораснали деца се намират във вакуум между юношеството и зрялата възраст. Твърде вероятно е съвместното съжителство с родителите да е причината за липсата на цели и амбиции у младите, които бързат да се издокарат , за да отидат на дискотека, сменят работата и интимните си партньори като носни кърпички, защото съжителството с мама и тате ги кара да се чувстват все още млади. Но времето си тече неусетно, а младите забравят за задълженията си на вече възрастни хора. Парадоксално е, че малките деца бързат да пораснат, а вече в зряла възраст това им желание закърнява и те се вдетеняват.
Две поколения под един покрив 13741_2
А вие на какво мнение сте – трябва ли децата да живеят самостоятелно или вариантът с дядовата ръкавичка ви се струва далеч по-привлекателен? Практиката показва, че колкото по-дълго време живеят с вас децата ви, толкова по-трудно и късно напускат родния дом и стават самостоятелни и зрели хора. По-скоро се превръщат в „мамини синчета“ и „мамини куклички“.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Две поколения под един покрив Empty Re: Две поколения под един покрив

Писане by pumpal21 on Пет 01 Окт 2010, 19:32

Ами какво да кажа-ние сме даже 3 поколения вече.От 9 години живея със свекър и свекърва,а от 5 вече се поувеличихме Две поколения под един покрив 287564 Понякога е направо нетърпимо,но какво да се прави.Който как се уреди Две поколения под един покрив 145255 Най-добре според мен е самостоятелно-всеки да си бъде отделно.Както казват:Всяка жаба да си знае гьола. Две поколения под един покрив 58058

_________________
Две поколения под един покрив 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Две поколения под един покрив Empty Re: Две поколения под един покрив

Писане by vesi on Съб 02 Окт 2010, 10:34

Къщата ни е на два етажа,съответно свекъра и свекървата живеят на първия етаж,а ние сме на втория етаж.До скоро обаче,мога да кажа че живеехме заедно,защото те се качваха когато поискат(особено свекърва ми),сърдеха се ако не слезнем да обядваме и вечеряме заедно.Да ви кажа беше ми писнало вече,ние не можехме да се почувстваме като семейство,във всичко се мешаше "съкровището",беше станало нетърпимо.Но за мое щастие успяхме да се отделим вече,сега е съвсем различно.Много съм горда с това мое постижение. Две поколения под един покрив 5054
vesi
vesi
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Две поколения под един покрив Empty Re: Две поколения под един покрив

Писане by lady sibel on Пон 04 Окт 2010, 09:33

Ние също живеем 2 поколения под един покрив от 1 год.Просто е непоносимо.Когато се роди малкия със съпруга ми си дойдохме на село и заживяхме с баба му и дядо му. Боже,та те са много зле от свекър и свекърва.Просто разликата е огромна.Съсипаха ми се нервите до краен предел.Искам спокойствие и нищо друго.
lady sibel
lady sibel
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Две поколения под един покрив Empty Re: Две поколения под един покрив

Писане by Рени on Пет 30 Сеп 2011, 11:39

Ние живеем вече 5 г. със свекито-няма да казвам как е.Ужасно.А най дразнещото е отношението и спрямо малката която и е внучка но все едно не е.Защото отношението и спрямо каката която е дъщеря на мъжът ми от първия брак и която тя е гледала и жимее с нас е коренно различно-нали и
Рени
Рени
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Две поколения под един покрив Empty Re: Две поколения под един покрив

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите