Ползата от умението да се пазарите

Go down

Ползата от умението да се пазарите Empty Ползата от умението да се пазарите

Писане by Lindzi on Сря 06 Окт 2010, 15:45

Пазарлъкът е изкуство, полезно умение, с което можете да свалите цената на дадена стока почти двойно. В някои страни пазарлъкът е повече от задължителен и даже е обидно, ако не се пазарите.
Ползата от умението да се пазарите 13781
Пазаренето е типична особеност на източните страни, включително и на България. Българинът обича да се пазари за всичко и навсякъде като се започне от покупката на автомобил, жилище, сметката за такси, плодовете и зеленчуците от пазара и какво ли още не. Доста хора навярно ще се чувстват прецакани, ако не са се опитали да се спазарят с магазинера. Навярно сте ставали свидетели на купувачи, които оглеждат стоката, цъкат, пуфтят неодобрително, същински Бай Ганьо. Но като по чудо тази тяхна стратегия проработва и магазинерът решава да им намали цената заради дефект, макар и често незабележим, на стоката например.

Този стремеж да се пазарим навярно е наследен от времето на османското владичество. Турските търговци, особено на откритите пазари, смятат за обидно и доста грубо, ако само гледате стоката им без да я купите или искате да я купите без да се пазарите.
Ползата от умението да се пазарите 13781_1
Само в аптеките, ресторантите и големите супермаркети и магазини има фиксирани цени. Оттам нататък навсякъде можете да се пазарите. Но в никакъв случай не обличайте най-хубавите си дрехи, когато отивате на пазар. Търговците в Турция преценяват по външния ви вид колко от цената си заслужава да ви смъкнат и колко пари могат да вземат от вас. Така че с маркови дрехи на пазар в Турция никак няма да ви излезе изгодно пазаренето.

Подобно на Турция и в Египет пазарлъкът е на почит и ще ви сметнат за доста груб, ако не се пазарите в магазините. Дори да си тръгнете, навярно магазинерите ще ви догонят с по-добра оферта и по-ниска цена. Същото важи и за Гърция. Там е важно да се сприятелите с продавачите, които и без това са приказливи. Направете комплимент за магазина, страната и на самия продавач и навярно вече ще сте първи приятели. А като за приятели цената е по-ниска. А в Индия бъдете изключително търпеливи, защото не ви мърда половинчасов престой във всеки един магазин, в който влезете. Ако след няма и 5 мин. си излезете навярно ще обидите продавача.

Удовлетворението от изгодната покупка е огромно. Британските учени са установили, че насладата от пазаренето е сходна с удоволствието от секса. Купувачите остават толкова доволни след покупката на евтино спазарена стока, че в тялото им започва да се отделя ендорфин.

Какво е важно да знаете за пазарлъка?
Ползата от умението да се пазарите 13781_2
* Не давайте вид на чПолзата от умението да се пазаритеовек, който непременно иска да има тази стока! Навярно, колкото и да се пазарите, няма да ви смъкнат много от цената, защото на продавача ще му е ясно, че така или иначе ще купите стоката му.

* Добре е да имате ясна представа каква е горе-долу реалната цена на стоките, тъй като обикновено продавачите им слагат често огромни надценки. Така на стока, която струва 100 (без да уточнявам валута) може да й смъкнете цената до 10 с малко пазарлък и късмет, нищо че на продавача му е струвала 20. Но, ако дадете конкретно предложение за цена, на която бихте купили стоката, например 30, то продавачът навярно ще ви каже 35 и вие ще купите стоката на тази цена с идеята, че сте направили чудесен пазарлък. Не споменавайте цифра, а се пазарете дотогава, докато видите, че продавачът вече не е склонен да намалява цената и преценете дали сумата ви устройва.

* Дори и нещо да ви харесва си тръгнете без да го купите, ако цената ви се струва висока. В 90% от случаите навярно продавачът ще ви догони (особено в източните страни).

* И запомнете, че вие сте клиентът, т.е. разполагате с пари, които търговците искат, особено ако не са на твърда заплата.

За някои хора обаче пазаруването е нещо недопустимо и обикновено казват „Да не съм циганин, че ще се пазаря? Имам пари да си купя каквото искам без пазарене!“ За други пък пазаренето е просто забавление и се пазарят по-скоро за спорта, а не за да изкрънкат по-ниска цена. А вие пазарите ли се?
Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Ползата от умението да се пазарите Empty Правилата на пазарлъка

Писане by pumpal21 on Чет 07 Окт 2010, 21:52

Ползата от умението да се пазарите 121916860b3fc24e51b7e63f9eee455f3

Законът на успешния шопинг на Изтока гласи:

Колкото повече се пазарите, толкова по-малко ще платите. А за да се пазарите добре трябва да познавате изкуството на беседата с продавача, коментира РБК. Това не означава да учите чужди езици, а просто да знаете, че има някои тънкости:

България

С пазарлък в България можете да спестите около 30% от цената. С таксито трябва да се договорите за приблизителната цена предварително, особено по морето, където изненадите и то неприятни, не са рядкост.

Ноу-хауто на българския пазарлък се състои в това да огледате стоката, да й намерите недостатъци, дори и мними, да поклатите красноречиво с глава и да започнете да започнете да цъкате с език. И така докато продавачът сам не ви предложи нова цена. Ако искате изругайте стоката, но никога не правете това и със самия продавач.

Египет

Независимо от големината на магазина, имате пълен карт-бланш за пазарлък. Не се страхувайте и да си тръгнете- продавачът ще ви догони, колкото и да сте се отдалечили. Не ходете в магазините, които ви предложат гидовете- те получават процент, за да намират клиенти на търговеца. И задължително питайте в какъв „фунт" ще платите- английски или египетски.

Доброто възпитание ви задължава да се пазарите в Египет- иначе ще ви сметнат за глупак и грубиян.

Турция

Аптеката, супермаркетът и ресторантът са зона на фиксирани цени, но в малките магазинчета можете да получите и 30% по-ниска цена, а освен това да ви почерпят с чай и сладкиши. Местните търговци са тренирани по вида ви да мерят портмонето ви , затова- забравете марковите дрехи, когато отивате да въртите алъш-вериш.

Каквото и да купувате - злато, дрехи или телевизор, гледайте на цената на етикета само като начало на разговора. И не се насочвайте към популярни туристически места- там търговците отдавна са разбрали, че така или иначе ще си продадат стоката.

Гърция

Гърците не са най-трудолюбивата нация и винаги с удоволствие биха си поговорили с клиента, заблеял се във витрината, особено пък ако е хубаво момиче. Това е залогът за вашия успех- споменете общата религия, направете комплимент за Гърция, за кухнята и за самия продавач и оставете цената да се стопи в сладки приказки.

Когато решите, че сте спечелили продавача- проверете. Поклатете печално глава и кажете, че не можете да купите стоката на такава цена, след което си тръгнете. Ако излезете от магазина и не ви догонят- върнете се и кажете, че сте премислили.

Китай

Ако имате път към Поднебесната, носете си валериан. Ще ви трябват железни нерви и издръжливост, но резултатът си заслужава. Навсякъде другаде бихте платили 10-15 пъти по-скъпо за същото.

Индия

Всичко, на което не пише M.R.P., подлежи на пазарлък в Индия- от нощувката в хотела до пощенските картички за приятелите. Цената пада до 10 пъти, ако спазите златното правило- не бързайте. Азиатският шопинг се отличава с това, че е неприлично да останете по-малко от половин час в магазинчето.

Дубай

Дубай загуби много от колорита си на арабски пазар, а фиксираните цени са почти навсякъде. Само на пазара- на злато или на вещи, все още можете да получите, макар и скромно намаление след кратък пазарлък.

Източник

_________________
Ползата от умението да се пазарите 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите