Възстановяване и отсъствие на менструацията по време на кърмене !

Go down

Възстановяване и отсъствие на менструацията по време на кърмене ! Empty Възстановяване и отсъствие на менструацията по време на кърмене !

Писане by styyni on Пет 08 Окт 2010, 21:26

Митове и реалност
Възстановяването или отсъствието на менструацията, когато майката кърми, често предизвикват притеснения. Тъй като нормалните граници са много широки и твърде индивидуални, е трудно се дадат отговори, които да са общовалидни.
Все пак, ето какво може да чуете и какво е нормално да очаквате:
Очаквайте менструацията да се възстанови между 40 дни и… няколко години след раждането.
Кога отново ще се сдобиете с цикъл е трудно да се предскаже. Според изследванията основна роля за това кога ще се появи играят две неща:
Първото е кърмене на поискване, което обикновено не оставя повече от една по-голяма от 4ч пауза между храненията за денонощие и поддържа високи нива на пролактин. Пролактинът е хормонът, който отговаря запроизводството на мляко. Той помага също така да се предотврати настъпването на нова бременност, която би намалила количеството млякоза вече роденото бебе, като блокира производството на хормоните, коитопредизвикват съзряването на нова яйцеклетка в яйчниците (овулация). Т.е. при тези условия появата на менструацията може да се забави идоста повече от година.
Второто са нивата на определени хормони в края на бременността,върху които няма как да се повлияе. Заради тях дори при наличието накърмене на поискване, липса на големи интервали без суканеи неизползване на залъгалки менструацията пак може да се появи още 2-3месеца след раждането. Тъй като няма как да се знае дали съществуваттакива предразполагащи фактори за ранна поява на цикъла (подобниизследвания не се правят рутинно), няма начин достоверно да сепредскаже. Може да очаквате с голяма доза сигурност, че кърменето напоискване забавя възстановяването на менструацията – но дали при вастова ще е само за 2-3 месеца или ще трае повече от година никой не можеда каже.
Мит #1 :
Липсата на цикъл повече от 3-4 месеца след раждане не е нормална
Майкитечесто се притесняват, когато възстановяването на менструацията сезабави повече от 4-6 месеца. Понякога се случва гинеколози, които няматопит с кърмещи жени, също да се обезпокоят от толкова дълга липса наменструация и може да предложат медикаментозно предизвикване на цикъла.
Това е ненужно и може да навреди! Т.нар.лактационна аменорея е нормално състояние на женския организъм същокакто е нормална липсата на менструация по време на бременността и неса нужни никакви мерки за предизвикване на цикъла. Обикновено след катобебето започне да приема по-съществено количество твърди храни (коетопри някои кърмачета може да е и след годинката) и с проспиването напо-дълги интервали без кърмене нощем цикълът се появява.
Мит #2:
Когато цикълът се възстанови, кърмата спира
Възстановяванетона менструацията не е причина за спиране на кърмата. Някои майкинаблюдават леко намаляване на количеството мляко в дните преди цикъла.Бебето може също да е неспокойно, да се дърпа от гърдата, да сучекратко и да е ревливо. Това може да се дължи както на намалената силана струята, така и на леките промени във вкуса на кърмата зарадинормалните хормонални промени около цикъла (повишава се количеството нанатрий в млякото, от което вкусът му става малко по-солен отобичайното).
Важно е да знаете, че тези промени са временни и обикновено преминават след започването на цикъла или до ден-два след това. По-честото кърмене помага бебето да е по-спокойно и по-бързо да се навакса физиологичния спад в количеството.
По-големитекърмачета по правило реагират много по-слабо на тези промени или можеда не реагират въобще. Колкото по-малко е бебето, толкова по-вероятно епромените в количеството кърма и поведението на детето да сапо-забележими (вероятно защото първите месеци са периода на калибриранена количеството и хормоналните промени се отразяват по-силно).
Спореднякои източници намаляването на кърмата около цикъла има връзка снамаляването нивата на калция в кръвта, което нормално се случва впериода от средата на цикъла (след овулацията) до 2-3 дни след началотона кървенето. При някои майки вземането на добавка от калций имагнезий в съотношение 2:1 от средата на цикъла до 2. ден от кървенетоможе да помогне да се избегне както намаляването на млякото, така иболезнените спазми през първите няколко дни на кървенето.
Мит #3 :
Кърменето предпазва от забременяване.
Кърменетоможе ефективно и успешно да се използва като контрацептивен метод запървите 6 месеца след раждането. Но – далеч не всяко кърмене гарантиранадеждна защита. Можете да използвате кърменето като контрацептив, само ако отговаряте едновременно на всички тези условия:

  • Кърмите бебето изключително, без предлагане на вода, чай, сок, добавки и други храни
  • Няма интервал, по-голям от 4 часа без кърмене, и то само веднъж за 24ч
  • Цялото сукане на бебето е на гърдата, т.е. не се използват залъгалки и шишета
  • Бебето е под 6-месечна възраст и не е започнало захранване
  • Менструацията след раждането не е възстановена
Тъйкато кога ще се случи възстановяването на менструацията обаче енеизвестно, както беше обяснено по-горе, понякога е възможно майката дазабременее дори без да се е появил цикъл. Това се случва изключителнорядко (според статистиката на практика толкова рядко, колкото изабременяване при правилна употреба на противозачатъчни таблетки, т.е.1 на 100 жени).
Приповечето жени, при които менструацията се появава в ранните месеци следраждането, първият цикъл е „предупредителен“, т.е. обикновено не епредшестван от овулация и това е сигнал за възстановяване наплодовитостта и за нуждата от вземане на мерки за предотвратяване нанова бременност, освен ако не желаете породени деца.
Аконе желаете рискове, е добре кърменето да се съчетава с другипротивозачатъчни методи, подходящи за кърмачки (презерватив,противозачатъчни глобули, спирала).Какво да очаквате, когато възстановяването на цикъла вече е факт:
Внимание!Описаните ситуации могат да бъдат както нормални, така и сигнал запроблеми. Точен отговор на това дали всичко е наред при вас и дали самокърменето е причина за тези прояви може да ви даде единственогинекологът ви след преглед!
1. Първият цикъл може да е много по-обилен или много по-оскъден, отколкото е обичайно за вас.
Принякои жени по неизвестни причини може да започне продължителнокръвотечение с различен интензитет. Ако то продължава прекомерно дълго,вероятно ще ви предпишат лекарства за контролирането му.
Прогестероновитепрепарати (Утрогестан, Дуфастон и други подобни) могат да се използват,без да е нужно да се прекъсва кърменето.
Лекарствата,потискащи кървенето, често носят предупреждение срещу употребата им повреме на кърмене и може да ви бъде препоръчано да не кърмите, докато гиприемате – за щастие това рядко е необходимо, затова търсете повечеинформация за конкретния препарат от консултант по кърмене или лекар,имащ опит в работата с кърмачки.
Акови бъде предложен варианта да контролирате кървенето с прием напротивозачатъчни таблетки, е важно те да съдържат само прогестини, безестроген, тъй като естрогенът влияе негативно на количеството и съставана кърмата.
2. Цикълът може да е нередовен.
Нерегулярнитеинтервали между менструациите – твърде дълги или твърде кратки – санормално явление през първите месеци. С течение на времето хормоните виотново ще си възвърнат баланса и това ще се оправи – не е нужно да сепредприема специфично лечение.
3. Можете да пропуснете месец-два, и дори повече, преди да се появи следващата менструация
Товасъщо се случва при някои жени. Възможно е първата менструация вече да ефакт, а след това да пропуснете няколко месеца, в които да не се появицикъл. Сукането на вашето бебе все още продължава да влияе много нацикъла ви, така че зачестеното нощно сукане например порадизъбоникнене или разболяване на детето понякога може да ви осигуримесец без менструация.
4. В периодите между първите няколко менструации може да имате оскъдни зацапвания, траещи по ден-два
Това също може да е нормално за някои жени и изчезва от само себе си с регулирането на хормоните.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Възстановяване и отсъствие на менструацията по време на кърмене ! Empty Лактационна аменорея – липсата на цикъл в период на кърмене

Писане by styyni on Пет 18 Мар 2011, 14:00

Вярно е, че редовното кърмене е причина за липсата на месечен цикъл, а
оттам се отразява зле на фертилността. Кърменето и т.нар. лактационна
аменорея могат да бъдат и ефикасно противозачатъчно средство.
Възстановяване и отсъствие на менструацията по време на кърмене ! 15097_1
Хормонът пролактин, който се отделят при образуването на кърма, възпрепятства
възпроизводството и спира месечния цикъл (т.нар. лактационна аменорея),
така че да се предотврати евентуална нова бременност,която ще намали
количеството кърма, необходима за вече роденото бебе.

Редовното кърмене (тоест тогава, когато храните бебето единствено с кърма, без
изкуствено мляко, на кратък интервал от време) и кърменето на поискване
водят до липса на овулация и менструация при повечето майки. Нощното
кърмене оказва най-голямо влияние върху месечния цикъл, тъй като в
периода от един до шест часа сутринта тялото ви произвежда най-много
хормони, подтискащи цикъла ви.
Лактационната аменорея е
нещо нормално и не трябва да ви притеснява, както и не трябва да се
опитвате чрез медикаменти да предизвиквате цикъла си. Това ще стане по
естествен път. Тоест природата ви казва, че сега е
моментът да се грижите за новороденото си бебе и да оставите плановете
за второ дете за по-нататък.

Лактационната аменорея
може да бъде и ефикасно противозачатъчно средство, стига да кърмите
начесто бебето и цикълът ви да не се е възстановил все още след
раждането. Това обикновено е налице, когато бебето все още няма 6 месеца
и се нуждае от денонощно кърмене. Впоследствие, в резултат от
по-рядкото кърмене или редувате кърма с адаптирано мляко, овулацията и
менструацията се появяват. Това може да стане след 40 дена след раждането, а при други жени месечния цикъл се възстановява дори след 2 години (като е възможно да бъде доста нередовен в началото, менструацията може да бъде прекалено обилна или прекалено оскъдна).
След периода на лактационна аменорея най-вероятно след първата ви
менстрауция няма да следва овулация и няма да е предшествана от
овулация. Тоест това е по-скоро „сигнализираща“ менструация, която ви
казва, че трябва да вземете мерки за предпазване от нежелана бременност.
В други случаи пък първо се появява овулация и след това менструация. Около 5% от кърмещите жени имат овулация, без менстрауция, така че не разчитайте, че кърменето е 100%-ово противозачатъчно.
В други случаи пък, дори при наличие на месечен цикъл, жената не може
да забременее, тъй като кърменето влия отрицателно на фертилността.
Тоест, ако искате да имате второ дете, скоро след първото, може да се
наложи да спрете или намалите кърменето, особено нощно време.
Възстановяване и отсъствие на менструацията по време на кърмене ! 15097_3
Друга взаимовръзка между кърменето и месечния цикъл и кърменето е вкусът на кърмата.
В случаите, когато жената има менструация по време на кърмене, е
възможно това да окаже влияние на вкуса на кърмата, която става
неприятна за някои бебета (особено по-малките), кара ги да повръщат, да
плачат или да не искат въобще да сучат. Възможно е по време на
менструация количеството на кърмата да бъде по-малко от по принцип и
сученето на бебето да бъде съвсем леко затруднено заради по-слабата
струя кърма.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите