Мастит....

Go down

Мастит.... Empty Мастит....

Писане by styyni on Пет 08 Окт 2010, 21:53

Маститът представлява инфекция на гърдата и се изразява във възпаление на млечната жлеза. Вероятността и двете гърди едновременно да се възпалят е минимален.
Заболяването е особено характерно за кърмачки.


Приналичието на някои от симптомите на мастита е необходим задължителен преглед, за да се вземат навременни мерки, ако възпалението се окаже рак на млечната жлеза. Дори и да не става дума за раково образувание , е важно маститът да се лекува навреме, за да не прерасне в абсцес. Обикновено гноен мастит настъпва след спиране на кърменето поради наличието на мастит или при забавяне на лечението.

От какво се причинява маститът?

Обикновено инфекция сМастит.... 13498_1е появява при наличието на запушени млечни канали, малки ранички,натъртвания, екземи около зърното. Възможно е инфекцията да навлезе в жлезата през млечните канали без да има ранички. А основната причина за появата на мастит е задържането на кърма в гърдите или неправилно кърмене.Понижените защитни сили на организма са също фактор за развитието наболестта. Това са например стрес, умора, анемия, неправилно хранене и т.н. Маститът може да е следствие и от носенето на прекалено стегнат сутиен.

Макар и рядко, от мастит страдат също мъже, а причините се крият в понижена функция на тестисите и заболявания на черния дроб. А маститът, който настъпва в юношеска възраст, обикновено се дължи на хормонални нарушения.

Симптоми на мастита


Родилките, които за пръв път в живота си кърмят, са особено застрашени от болестта мастит. Още в първите дни след раждането може да възникне т.нар. застоен мастит, породен от недостатъчното изсукване на млякото. Вслучая симптомите се изразяват в набъбване на гърдата, болка при докосването й, разширяване на подкожните вени, напрегната кожа,зачервяване. Има вероятност т. нар. застоен мастит да прерасне в гноен.Следва вдигане на висока температура до 40 градуса, изтичане на кърма,втрисане, отпадналост, световъртеж. При наличието на мастит кърменето става особено неприятно и болезнено, така че задължително потърсете медицинска помощ.

Как се лекува мастит?


При нужда се прави ехографско изследване на млечната жлеза, за да се установи със сигурност заболяването, да се види отока и да се вземат съответните мерки.

Мастит.... 13498_2Препоръчителни са сгряващите компреси и лапите от ленено семе,които облекчават болките. Използвайте повдигаща превръзка за намаляване на напрежението и, ако кърмите, е важно детето да изсуква всичкото мляко или вие да изцеждате останалото, за да не се задържа кърма в гърдите. При гноен мастит се налага оперативна намеса.

Една от предпазните мерки срещу това заболяване е предварителната подготовка за кърмене няколко седмици преди раждането. Необходимо е след всяко кърмене да измивате зърната, тъй като при наличието на ранички, може да възникне инфекция.

Не е задължително, след започването на лечение, да спирате кърменето. Даже редовното кърмене през 2 часа ще предотврати развитието на гноен мастит. Болезненото усещане при наличието на мастит обаче кара много жени да се откажат от кърменето. А всъщност точно честото кърмене е едно от ефикасните лечения на мастит. Заболяването не води до замърсяване на кърмата, както много жени смятат, така че не бързайте да преминавате към захранване с изкуствена храна .Има вероятност млякото да бъде на бучки или да е по-гъсто, но то сиостава добро за бебето. Само в някои отделни случаи кърмата може да съдържа гной или кръв.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Мастит.... Empty Мастит – мерките срещу него се взимат още през бременността

Писане by styyni on Пет 08 Окт 2010, 21:56

Мастит.... Breastfeeding2
Маститът е възпалително заболяване на млечната жлеза. Разграничават се след родилен мастит и фиброзно-кистозен мастит. Първият вид се наблюдава при родилките след раждането, вторият е типичен за периоди извън кърменето.
Възпалението на млечната жлеза се изразява в уголемяване на бюста, зачервяване на кожата и силна чувствителност на гърдите. Смята се, че маститът се развива в резултат на бактериална инфекция на тъканите на млечната жлеза.

Симптоми на мастита
Обикновено маститът се развива в една от гърдите след раждането, след което при задълбочаване на процеса обхваща и двете. Възможно е да се прояви внезапно. Наблюдават се следните симптоми:

 • повишена температура и чувствителност на гърдите,
 • гадене и подтиснатост,
 • уголемяване на бюста,
 • парене и болезненост при кърмене,
 • зачервяване на кожата,
 • рязко повишаване на температурата,
 • тъпа болка,
 • отпадналост.
Причини за мастита
Бактериална инфекция на млечните жлези се дължи на проникване на микроорганизми през цепнатините и отворите на млечните каналчета на зърното.
Бактериите попадат и се размножават на кожата на гърдите при храненето на детето.Рискът от развитие на инфекция се наблюдава при приучаване нановороденото към кърмене. По-често маститът се среща при първо ражданена жената и е в резултат на запушване на каналчетата и застояване накърмата в тях.

 • За да се избегне маститът, ощепрез бременността е необходимо жената да подготви гърдите си закърменето. Това включва специални масажи за подобряване на циркулацията на кръвта и секретите в гърдите.
 • Преди поставянето на бебето на гърдите за кърмене е необходимо тяхното внимателно измиване.
 • При задържане на кърма в гърдите и мастит облекчаващо действие имат топлите компреси, както и топлият душ непосредствено преди кърменето.
 • Въпреки състоянието на мастит кърменето не бива да се прекратява. В случай насилна болезненост, гърдите следва да се освободят от събралата секърма, тъй като в противен случай това ще влоши състоянието.
 • Останалата кърма след храненето на бебето трябва да се изцеди, за да не запуши каналчетата и създаде условия за мастит.
 • В тежки случаи, когато състоянието се развие от застоен в гноен мастит,по преценка на лекаря се преминава към антибиотично лечение.
 • Задължително при прегледа се търси причината за мастита и се прави оценка на уплътненията на гърдите.
Други съвети, които помагат да се избегне маститът:

 • При кърменето на бебето редувайте гърдите.
 • Припоставяне на гърда кърмачето следва да суче, а не да си играе. В противен случай ще се получи дразнене, което само ще стимулира притока на кърма. Така има опасност тя да застои в млечните каналчета и да се създадат условия за мастит.
Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите