Потребителска такса

Go down

Потребителска такса Empty Потребителска такса

Писане by cveti555 on Нед 23 Мар 2008, 14:29

Съгласно чл. 37 от Закона за здравното осигуряване здравноосигурените граждани заплащат за всяко посещение при лекаря или лекаря по дентална медицина потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата, установена за страната. За всеки ден болнично лечение потребителската такса е 2% от минималната работна заплата. Ако се налага болният да остане в болнично заведение повече от 10 дни в рамките на една година, той не заплаща потребителска такса за престоя си след 10-тия ден.Потребителска такса се заплаща за оказаната медицинска помощ.

Медицинска помощ е система от диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности, осигурявани от медицински специалисти.

Съгласно чл.135 ал.(1) от Националния рамков договор, за едно посещение в медико-диагностичната лаборатория за вземане на биологичен материал се заплаща цена, определена от изпълнителя. Тази цена, независимо от броя на изследванията, не може да бъде по-висока от 2 лв.В случай, че здравноосигуреното лице заплаща цена за вземане на биологичен материал, лечебното заведение не може за изследвания в същата лаборатория да изисква от него потребителска такса. В лечебни заведения, извършващи медико- диагностична дейност, за които не се плаща сума за вземане на биологичен материал, се заплаща потребителска такса. От заплащане за вземане на биологичен материал се освобождават лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, в домове за деца от предучилищна възраст и в домове за социални грижи.

Лекарят, лекарят по дентална медицина или здравното заведение издават на пациента документ за заплатените като потребителска такса суми.Потребителска такса за оказана извънболнична и болнична медицинска и дентална помощ не заплащат:· Деца до 18-годишна възраст

· Бременни и родилки до 45 дни след раждането

· Неработещи членове на семейството, регистрирани в Бюрото по труда, независимо дали получават обезщетение.

· Военнослужещи на наборна военна служба

· Пострадали при/или по време на отбраната на страната

· Ветерани от войните, военноинвалиди

· Задържани под стража или лишени от свобода

· Социално слаби, получаващи помощи според Правилника за социално подпомагане

· Граждани без доходи, настанени в домове за социални грижи
· Пациенти със злокачествени новообразувания
· ЗЗОЛ, страдащи от заболявания с тежка степен на намалена работоспособност, съгласно “Наредба за медицинска експертиза на работоспособността” / обн. ДВ, бр. 47 от 7.06.05 /
· Медицински специалисти (завършили медицински училища).

В Приложение № 14 на НРД е публикуван списък със заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на потребителска такса по чл.37 от Закона за здравното осигуряване.
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Потребителска такса Empty Re: Потребителска такса

Писане by Dani on Съб 19 Апр 2008, 13:25

Виждам,че там пише,че лица под 18 годишна възраст не заплащат потребителска такса.А наща педиатърка каза,че сина ми като стане на 3г,вече трябва да плащаме и за него.Не,че ми е за 2лв,а за принципа. Хммм

_________________
Потребителска такса Doddds10
Потребителска такса __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Потребителска такса Empty Re: Потребителска такса

Писане by cveti555 on Съб 19 Апр 2008, 13:57

Изобщо не й се връзвай! Не е вярно! До 18 години прегледите са безплатни!
Абе я по-добре като отиваш при нея,вземи закона да йго цитираш Търкалям се от смях Търкалям се от смях Търкалям се от смях
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Потребителска такса Empty Re: Потребителска такса

Писане by tanqpetrova on Пон 01 Юни 2009, 16:42

Имам въпрос.Трябва ли да заплатя потребителска такса само за издаване на болничен без преглед.Пояснявам,че болничния ми се издаде,заради Вариолата на дъщеря ми.Въпросът е принципен,а не заради 2-то лева.
tanqpetrova
tanqpetrova
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Потребителска такса Empty Re: Потребителска такса

Писане by fionna_sv on Пон 01 Юни 2009, 20:11

По принцип потребителската такса се заплаща за извършен преглед. За издаване на болничен не би трябвало да се заплаща допълнителна такса. Ако болничният беше за теб и ти си си платила прегледа, джипито ти, не трябва да ти взема отново такса. А щом болничният ти е издаден за това, че детето ти е болно и след като лицата до 18 годишна възраст са освободени от такса, то ти не трябва да я заплащаш. Една моя приятелка, която е педиатърка има един лаф за своите колеги, който взема по два лева от майките на децицата: "Дано на тези пиявици не им се наложи тези по два лева да ги дават после за лечението на своите деца. Грях е да се краде за сметка на здравето на децата".
fionna_sv
fionna_sv
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Потребителска такса Empty Re: Потребителска такса

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите