Неподходящи съжителства в аквариума!

Go down

Неподходящи съжителства в аквариума! Empty Неподходящи съжителства в аквариума!

Писане by styyni on Нед 17 Окт 2010, 11:33

Неподходящи съжителства в аквариума! News-fish-13


Съществуват различни причини, порaди които отделни видове риби не могат да съжителстват заедно.
Много риби са истински хищници и биха разкъсали други риби на парчета.Други пък по- миролюбиви се хранят основно с растения, обаче дори и тебиха хапнали преминаващ покрай тях червей или малка буболечка, които садостатъчно малки за да ги глътнат. От това може да се предположи, чевсяка риба би изяла друга риба, ако тя е достатъчно малка за да влезнебез проблем през устата и. Размерите на устите на рибите не трябва дасе подценява. Има риби, които могат да глътнат други риби, които садори с техните размери. Много риби имат разширяеми челюсти, което правитехните отвори по-големи от това, което може да се предположи призатворена уста. Размера на устата в отворено състояние е това, което еважно. Седем сантиметров хелер би живял миролюбиво с двусантиметровигупи, докато някои видове попчета или сомове с размерите на хелер безпроблеми биха глътнали гупите и дори самите хелери. За да бъдетесигурни в това отношение трябва така да подберете рибите в аквариумаси, че най-малката да е по-голяма от устата на най-големите риби. Приподбора вземете в предвид размерите на възрастните индивиди.
Друг фактор при подбора на подходящи видове риби в един аквариум саконфликтните характери. Пример за несъвместими характери е да държитериби, които са истински грубияни с по-стеснителни видове. Всеки от тезивидове биха били много хубави, ако са отделно в аквариума, но не икогато са заедно. Много риби обичат да има своя територия и да владеятнякой отвор или цепнатина и биха се били с други риби, за да се сдобиятс най-доброто място. В голям аквариум повече риби биха намерилиподходящи места за своя територия, но за повечето аквариуми не е добреда държите повече от една такава риба.
Друг пример за несъвместими характери са рибите, които се хранят бързои тези които са по-бавни. Има видове, които са нощни, срамежливи,хранят се бавно или обитават дъното. Ако гледате такива риби всъчетание с бързо хранещи се, когато им дадете храна бързите ще изядатвсичко и до дъното няма да стигне нищо. Това ще обрече на смъртпо-бавно хранещите се риби. Решение на този проблем би било да пускатехрана и през нощта и тогава храната ще стигне и до дъното, тъй катоповечето риби спят тогава.
Друго проблемно съжителство е на живораждащи риби със скаларии. Акоимате само възрастни видове няма да имате проблем, но трудно ще видитеновородени живи рибки. В природата скаларията броди между растенията итърпеливо ловува всякакви малки животинки плуващи там. В нормаленаквариум с плуващи растения много новородени биха оцелели, но не и акоима скалария. Класическо лошо групиране е да сложите в един аквариумскаларии, неонови тетри и тигров барбус. Всички тези риби са чудеснипоотделно, но никоя една от тях не би била добре с някоя от другите иса много лоша комбинация. Неоновите тетри са като цветни бонбони заскалариите. Неоновите тетри достигат размери до около 2,5см, докатовъзрастна скалария може да достигне размери 6 пъти повече и няма даимат проблем да глътнат тетрите. От друга страна пък тигровите барбусисчитат дългите плуващи перки на скалариите за неустоими за хапене.Тяхното щипане и хапене е повече на игра, но резултата е накъсаниперки. Начинаещите акваристи ще бъдат привлечени от прекрасните цветовена тези видове риби, но те трудно биха били добра комбинация.
Друг пример за несъответствие е съчетанието на видовете Yo-yo loaches,Corydoras и Kuhli loaches. Всички те са активни нощем и търсят хранатаси на дъното. Ако поставите Kuhli loaches заедно с някои от другитевидове най-вероятно ще умрат от глад. Когато им сложите храна Yo-yoloaches или Corydoras ще изядат всичко преди Kuhli loaches да саразбрали, че има храна. Yo-yo loaches в съжителство със сомове бихабили приемлив вариант, тъй като имат приблизително еднаква агресивности ще могат успешно да се съревновават за храна.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите