Правилно хранене на аквариумни риби!

Go down

Правилно хранене на аквариумни риби! Empty Правилно хранене на аквариумни риби!

Писане by styyni on Нед 17 Окт 2010, 11:35

Правилно хранене на аквариумни риби! News-fish-14
Един от най-големите проблеми пред начинаещият акварист е колко храна трябвада сложи на своите риби. Прехранването на рибите е едно от най-опаснитенеща, които акваристта може да направи. Това може да доведе доунищожаването на аквариума по много начини. Прехранените риби щепроизвеждат много повече боклук, като освен нечистотиите, които теотделят ще има и по-големи количества неизядена храна, която ще пада вцепнатини и отвори и ще се разлага. Гниенето бързо ще доведе аквариумадо вонящо и отвратително състояние. Освен това рибите ще започнат дастрадат от образувалите се отрови и трудно някой биофилтър би сесправил с големи отделени количества амония. Прекомерното хранене нарибите ще доведе и до тяхното затлъстяване, което от своя страна водидо медицински проблеми. Рядко ще се види акварист, който ще оставирибите си да гладуват. В повечето случай, особено начинаещи акваристиправят грешката с прехранването на рибите. В природата рибите сапрограмирани да ядат колкото се може повече и за тяхното оцеляване тамтова е изключително важно. В домашни условия при изобилието от хранарибите незнаят кога да спрат да се хранят. Затова всеки акварист трябвада разбере от колко храна се нуждаят неговите риби, а не колко могат даизядат. За да разберете това може да започнете с поставянето на толковапарченца храна(люспи или пелети) колкото риби имате. Наблюдавайте следтова рибите как се хранят и дали всички риби са успели да хапнат нещо.Най-вероятно няма да ги удовлетворите от първия път, но вероятнохраната която сте сложили е изчезнала напълно. Сложете отново същотоколичество храна. Когато рибите са се нахранили те ще покажат по-малъкинтерес към храната. Може да сте сигурни, че храната която сте имсложили вече е огромно количество за тях. След няколко такиваексперимента вие ще знаете от колко храна се нуждаят вашите риби и нямада ги прехранвате.
След като сте се научили колко храна трябва да давате на рибите си,следващия проблем, който може да имате е каква е подходящата диета затях. Много от рибите имат специални предпочитания – това може да саводорасли, безгръбначни животни, водни растения, гъби или други риби.Независимо, че в природата те имат различни и специфични вкусове, ваквариума те биха се хранили добре и с продукти, които никога не биханамерили в природата. Изборът на такава храна може също да бъдездравословна за вашите риби. Трудно е да знаем нуждите на всички видовериби, но това което може да ви донесе добри резултати е да им даватколкото се може по-голямо разнообразие от храни. По този начин многопо-вероятно рибите ще се сдобият с нужните им хранителни съставки, зада бъдат в добро здраве и да се развиват добре. В редки случаи евъзможно рибите да откажат храната, която им давате. Това е симптом назаболяване, но най-често когато рибите откажат да се хранят, изхода елетален.
Има обаче и други причини рибите да отказват храната. Вероятно вие щезабележите това с намалелия ентусиазъм, когато им давате определенахрана. Причина за този намален ентусиазъм може да бъде промяната натемпературата в аквариума към много топло или много студено, което щезабави тяхното хранене. Други причини да не се втурват веднага къмхраната е ако сте им давали много храна преди това и вече не са гладниили пък е имало раждане или изхвърляне на хайвер в аквариума, коетосъщо да е послужило за храна на рибите.
Понякога рибите могат да се отегчат от храна, която сте им давали многопъти и е необходимо да направите промяна в диетата им, за да върнетежеланието им за хранене. Друго, което трябва да се знае и да незабравят акваристите, е че рибите могат да издържат по-дълго време безхрана. Много риби след добро нахранване могат да издържат след тованяколко дни преди да се хранят отново.
Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Правилно хранене на аквариумни риби! Empty Хранене на рибките

Писане by styyni on Сря 20 Окт 2010, 15:39


Поради различният си произход и навици рибките имат различни изисквания към храната, с която се хранят.
В природата рибите се хранят с различни видове храна, като някои са растителноядни, а други хищници. За да имат вашите рибки прекрасни цветове, както и перфектно здраве,вие трябва да ги храните с храни отговарящи на техните изисквания.Например важно е на растителноядните рибки основната храна да ерастителна, за хищниците да се набляга на белтъчините, както и живатахрана и т.н.

По колко да храним рибките?

Първо е много важно да не прехранвате вашите любимци,тъй като това води до затлъстяване и смърт! Има едно основно прaвилопри храненето им: порцията им трябва да бъде такава, че да могат да яизядат най-много за 1-2 мин. Хубаво е да храните младите рибки 3-4 пътина ден, като им давате малки порции, а когато порастнат - 1 или 2 пътидневно. Понеже в природата рибките не винаги могат да намерят храна,организмите им са пригодени за гладуване. За това е добре възрастнитериби да не се хранят един ден в седмицата - нека се прочистят и наследващия ден да са още по-жизнени и енергични. По същата причнавъзрастните аквариумни рибки могат да бъдат оставяни без храна по еднаседмица, че даже и две - когато отивате на почивка примерно - те винагище си намерят малко храна в аквариума, а и толкова дълго гладуване нямада им навреди (ако не е по-често от 1-2 пъти годишно разбира се -системното недохранване има излкючително разрушително въздействие върхувсеки организъм!). Внимание - става дума за напълно пораснали риби -гладуването се отразява зле на младите рибки и затруднява развитието им- ако бъдат държани гладни те никога няма да станат толкова красиви иголеми, колкото биха могли.

Какво става с неизядената храна?

Неизяденатахрана или остатъците от храната, се превръщат в амониеви йони. Амонякае много опасен за вашите рибки!!! За това трябва редовно да сменятеводата в аквариума, за да не се привишат допостимите стойности наамоняка, както и да храните рибките си умерено - само толкова, колкотомогат да изядат.

С каква храна, да храним нашите рибки?


Пакетирана сушена храна

Товае основния вид храна, с който храните вашите рибки. Пакетираните хранисе правят от най-различни съставки: планктон, заленчуци, риба, яйцаживотински продукти и др. Те могат да бъдат на гранули, на люспи, или на таблетки.

Схрана на гранули е по-добре да храните по-големите рибки, защото акохраните например-неонки с едри гранули те не могат да я ядат (рибите недъвчат) и я плюят. Храните на люспи могат да се консумират от всичкивидове рибки, тъй като след потапянето им във водата те омекват и потъват, което е добре дори и за дънните рибки (като сомчетата). С таблетки има 2 варианта:
1-Продават се такива таблетки които се лепят на стъклото на аквариума(например Sera O-Nip)така рибките се струпват около таблетака и я кълват, точно тези O-Nipне е хубаво да ги давате много често, тъй като много цапат, напримерSera Spirulina Tabs не цапат толкова (те са на растителна основа).
2-Илипък другият вид таблетки, които просто ги пускаш и те потъват и такасомчетата или др. дънни рибки отиват да я ръфат. Няма вероятност да нея изядат :D

Сухите храни трябва да се разтвошават преди да се дават на рибките на толкова ситни парчета, че те да могат да ги лапнат.


Как да храним рибките-бебетата:


Новоизлюпенитеили новородените рибки, трябва да храните с най-ситната възможна храна.Mожете да си купите храна за риби-бебета от зоомагазина, но излизадоста по скъпо. Все пак различните фирми имат такава храна и с неямалките ви рибки ще пораснат здрави и хубави. Бебетата на живороднитериби можете да храните и с много ситно стрита храна от тази, с коятохраните и родителите им - просто след като анхраните рибите, изтърсетепраха от храната, който е останал по пръстите ви в аквариума с малките.


Вече поотраснали рибки:

Тукприлагам малко картинки на качествени храни, които се предлагат набългарския пазар. Има разбира се и други пълноценни марки и моделихрани за риби, освен тези.

*Растителни храни

На Sera: Sera Flora (5,20 лв 100мл), Sera Spirulina Tabs.
На Tetra: Tetra Phyll (4,20 лв. 100мл)
На Tropical: Tropical Malawi, Tropical Spirulina, Tropical Vegetable
Tropical Malawi Правилно хранене на аквариумни риби! Tropical_malawi
Tetra Phyll Правилно хранене на аквариумни риби! Tetraphylljpg

*Основни храни

НаSera: Sera Vipan(3,20лв 100мл,1,50лв малките пликчета), SeraVipagran(1,50лв малките пликчета), Sera San(5,20лв 100мл), SeraO-Nip(1,20лв 1 блистер)
На Tetra:Tetra Min(3,60лв100мл), Tetra Pro Colour

Sera Vipagran
Правилно хранене на аквариумни риби! Seravipagran250ml
Sera Vipan Правилно хранене на аквариумни риби! Seravipan
Sera O-Nip Правилно хранене на аквариумни риби! 1841_n_1
Tetra Min Правилно хранене на аквариумни риби! TetraMin

Дънни рибки:

Тъй като тези рибки стоят само на дъното, трябва да им осигурите храна която да потъва така, че и те да могат да се възползват.
На Sera: Sera Viformo, Sera Plankton Tabs, Sera Catfish Chips
На Tetra: Tetra TabiMin
На Tropical: Tropical Green Algae WAFERS

Sera Viformo Правилно хранене на аквариумни риби! Sera_viformo
Sera Plankton Tabs Правилно хранене на аквариумни риби! Plankton_tabs
Tetra TabiMin Правилно хранене на аквариумни риби! 3985g

Храни за Златни рибки
Попринцип златните рибки имат по-различни изисквания към храната,сравнение с другите рибки.Тъй като те не могат да усвояват многотобелтъчини съдържащи се в спец. храни не предназначени за злати рибки,за това ето няколко(добри) вида храни за златни рибки:
На Sera:Sera Goldy (на люспи,5лв-100мл. )Sera Goldy Color (гранули)Sera Goldy Royal (на гранули)
На Tetra:Tetra AniMin (гранули) TetraFin(гранули)

Sera Goldy Правилно хранене на аквариумни риби! 442-000890-00
Sera Goldy Royal Правилно хранене на аквариумни риби! 846536_1
Sera Goldy Color Правилно хранене на аквариумни риби! Sera_goldy_color


Живи Храни:

Отличнадобавка към сухите хранулираани храни е живата храна, която снабдяварибите с ценни витамини и минерали. Можете да храните рибките си с живихрани като:

*Тубифекс:

Правилно хранене на аквариумни риби! Tubificidae

Товаса едни маки червейчета, който се продават почти навсякъде. По принциптубифексът не е много препоръчителен за често използване - според някоиакваристи от него понякога се губи окраската на рибката, може дапренася опасни болести, и не изяденият тубифекс започва да гние и такасе замърсява водата в аквариума. Все пак, ако познавате надежденпродавач, за който знаете, че доставя качествен тубифекс, това е ценнадобавка към основната храна на рибките ви веднъж седмично.

*Дафния

Правилно хранене на аквариумни риби! Daphnia_magna_mod

Дафниите,наричани още 'водни бълхи' са отлична храна за почти всички видоверибки. Те се продават в пликове с вода на пазара - при нея също имаизвестен риск от разнасянето на болести, но доста по-малък от този стубифекса.

*Хирономус (ларви на комар)

Лично аз смятам, че това е най-безопасната и пълноценна жива храна, но се намира доста трудно и то само през топлите сезони.

Замразени храни:

Замразенитехрани са практически почти същите като живите, само дето не са живи :D а замразени във фризер. Така до голяма степен се запазват хранителнитеим качества и отпада рискът от пренасяне на болести. Замразени храниможете да си направите сами от добре измити живи или да си купите отпо-добре снабдените зоомагазини. Ако не храните с жива храна,препоръчвам да давате замразена такава поне веднъж седмично.

Тубифекса, дафнията и хирономуса могат да се замразяват. Освен тях се използват още:

Говеждо сърце

Ставадума за сърцето на теле, което можете да купите от месарски магазин. Тосе замразява, след което се настъргва с ренде и с него се хранятрибките. Отлична храна, но не трябва да се използва често илипродължително време.

Циклопс

Това е ракообразно,малко подобно на дафнията, но живее в солена вода. Излючителноподходяща за всякакви риби храна, но сравнително трудно се намира.

Какви храни за рибки да НЕ купуваме

Никогане си купувайте храни, които се продават в пликчета (на неизвестнипроизводители) за някакви си стотинки, тъй като от светлината и др.фактори тя се разваля! Тези храни - наричани 'витаминозни' един господзнае защо са обикновено турски и се продават на едро по 10 лева начувал. Произведени са от неизвестно какви субстанции и представляватцветни люспи, на пръв поглед приличащи на фирмените храни.

Некупувайте и сушена дафния: в близкото минало, поради липса на избор тябеше много разпространена и още се продава навсякъде, но нейнитеханителни качества са изключително ниски. Чернодробната храна (прави сеот черния дроб на риби) също е доста масова - тя не е лоша, но имамного мазнини и не е добре да се използва по-често от 1-2 пъти седмично.

Винагиси купувайте хубави, фирмени храни, които са по-скъпи от тези впликчетата, но поне ще сте сигурни че рибките нямат недостиг навитамини, минерали, въглехидрати и т.н. Всички фирми имат малкиразфасовки, които струват 1-2 лв.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Правилно хранене на аквариумни риби! Empty Re: Правилно хранене на аквариумни риби!

Писане by pumpal21 on Сря 20 Окт 2010, 17:18

На храната и на храненето в аквариумите трябва да се обръща голямо внимание, за да бъдат рибките винаги здрави и жизнени.
Не е без значение с какво се хранят рибките. За всеки вид е нужна специфична храна. Всеядните рибки ядат практически всичко – всички видове суха и жива храна. Те се изхранват сравнително лесно.
Някои видове рибки предпочитат само дребна жива храна и трябва да се хранят с обикновена жива храна, каквато са дафниите, циклопите и други. Суха храна те не приемат или я приемат само в краен случай.
Други видове рибки се нуждаят от допълнително подхранване с растителна храна. Понякога те приемат храна от животински произход – варено месо или суров черен дроб. Хищните рибки се хранят само с животинска храна – като правило с червеи, личинки на комари, дребни рибки и други.
Много рядко се срещат аквариумни рибки, използващи само растителна храна. Според Ханс Фрей при храненето на рибките трябва да се спазват следните шест правила: Да се имат предвид изискванията на рибките към храната, а не желанието на аквариста; Желателно е да се използват разнообразни храни съобразно сезона. Дори най-добрата храна не е полезна, ако не се редува с други храни;
Да не се дава обилно храна. Остатъците от нея развалят водата. В аквариума рибките умират по-често от затлъстяване, отколкото от недояждане; По възможност рибките да се хранят няколко пъти на ден; Количеството храна трябва да съответства на размерите на рибките. Едрите рибки гладуват ако получават дребна храна, а дребните рибки не могат да глътнат едрата храна; Най-лесно се разпознават болните рибки по време на хранене;
Много важно е храната да се подбира така, че да отговаря на природния спектър на хранене на отделните видове и на размера на рибките. От общите принципи трябва да се помни, че дневната дажба при рибките се намалява с растежа им. Например, ако през първата седмица дневната дажба за малките рибки е 100-120% от масата им, след втората седмица тя се намаля на 50%, а към края на първия месец на 30%. Нормално охранените възрастни рибки при оптимални или близки до тях условия на отглеждане трябва да имат дневна дажба от 1,5 до 3% от масата си. Един ден в седмицата се определя за гладуване, изразено в рязко намаляване на количеството на храната или в пълното и изключване. Това не се отнася за малките рибки, които трябва да се хранят изобилно през първия месец по 3-4 пъти дневно. Почистването на останалата храна е задължително.
Храната на аквариумните рибки се разделя на 2 групи – изкуствена и естествена (жива). Изкуствената представлява набор от незаменими вещества или консервирана храна от животински произход. Най-лесно и често като такава храна се използват сушена дафния, циклоп и др. Единствената изкуствена консервирана храна с много добри качества са замразените дребни ракообразни. При всички случаи най-ценна и полезна за рибките е живата храна.

_________________
Правилно хранене на аквариумни риби! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Правилно хранене на аквариумни риби! Empty Re: Правилно хранене на аквариумни риби!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите