Какъв аквариум да изберем?

Go down

Какъв аквариум да изберем? Empty Какъв аквариум да изберем?

Писане by styyni on Нед 17 Окт 2010, 11:29

Какъв аквариум да изберем? Aqua_plant
Избор на растения за аквариума.

Растенията играят важна роля в аквариума, тъй като предлагат сянка и убежище зарибите, а също и храна за тревопасните видове. Добре развиващите сеаквариумни растения ще намалят количеството на алги(водорасли) и щеподобрят условията в аквариума чрез абсорбиране на нитрати и отделянена кислород.
Преди да си вземете аквариумни растения е хубаво да направите груб планза това какви точно растения ще ви трябват и в какво количество.Стандартният подход е да си вземете едно или две хващащи окоторастения, които да поставите в задната част на аквариума и след товаможе да сложите встрани от тях и по-високи растения. За предната частна аквариума са подходящи по-ниски растения, които ще придадатестествен изглед в аквариума, но също и ще имате добра видимост нарибите и растенията в по-заден план. Плаващите растения добавят ощеедно интересно ниво в аквариума, като създават и пъстри сенки под тях.
При избора на растенията в аквариума трябва те да имат условия за животподобни на рибите. Например по-твърдата вода необходима за някои видовериби не е подходяща за всички растения.
Поведението на рибите ви също трябва да повлияе избора ви. Гъстарастителност е нужна, ако имате нервни риби, които обичат да се крият,широколистни растения пък ви трябват ако имате дънни обитатели, коитообичат да са на сянка. Плаващите растения са скривалище за новороденириби и място за хвърляне на хайвера. Ако рибите ви обичат да ровят всубстрата, то трябва да сложите растенията зад декора, за да не бъдатизкоренени. За някои тревопасни риби трябва да използвате бързо растящирастения, защото в противен случай ще бъдат унищожени преди да са сеустановили добре.
След като купите някакви растения трябва по най-бързия начин отново даги поставите във вода. Оставянето да изсъхнат дори за малко може да ефатално за тях. Проверете растенията за наличието на яйца на охлюви,които са разположени като желирана маса. Трябва да премахнете такиваклонки, както и други изсъхнали или повредени части.
Плаващите растения обикновено лесно преминават в нова среда, но необичат конденза капещ от капака на аквариума и могат да загният илипочернеят. Растенията с корен също са лесно приспособими, но трябва даим подрязвате корените иначе могат да повредят филтрите под чакъла.
Някои растения се продават като китки, които трябва да бъдат разделении да се засадят отделно, така че за всеки стрък да има място да расте.Други пък се продават на стръкове, които могат да са с грудка иликоренище. Тези с коренища могат да бъдат нарязани на парчета и всякопарче отделно може да се засади. При засаждането на растение с грудка евъзможно някои от листата му бързо да загният, но ако условията ваквариума са подходящи за него, то бързо ще се възстанови.
Повечето от хранителните съставки, от които се нуждаят аквариумнитерастения те могат да получат от водата, но добавянето на аквариумна торще ги държи винаги в добро състояние. Аквариумната тор е налична въвформата на пелети, които се заравят около корените или като течност,която се добавя във водата. Друг вариант за засилване на растежа на аквариумните растения е като се засадят в саксия с обогатена аквариумна почва и след това саксията да се потопи в самия аквариум. Никога не използвайте нормална градинска тор, защото това може да отрови рибите.
Растенията, както и рибите имат предимство при наличието на добра филтрация. Без филтрация растенията с тънки листа могат лесно да бъдатобвити с отделените от рибите вещества. Филтрацията кара листата да се движат постоянно и така те да не остават за дълго на сянка.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Какъв аквариум да изберем? Empty Какъв аквариум да изберем?

Писане by styyni on Нед 17 Окт 2010, 11:38

Какъв аквариум да изберем? News-fish-5

Аквариуме първото нещо, което ни е необходимо за да отглеждаме риби вкъщи.Трябва да се направи избор между различни размери, форми и материал, откойто е направен.

Размер
Обикновено аквариумите са с размери, вариращи от около 9 до 1000 литра.Има много фактори, от които зависи избора на аквариум, но не всички саравностойни. Трябва да се вземи предвид мястото, с което разполагате итиповете риби, които искате да отглеждате. Много е важно да изберетенай-големия възможен аквариум, който се вписва във вашите планове.
Основният проблем при поддръжката на един аквариум е как да се справимс нечистотиите отделяни от рибите, много от които са токсични.По-големият размер на аквариума е по-непретенциозен откъм допусканетона грешки при поддръжката. Следователно, по-големият аквариум ще останепо-стабилен независимо дали имате опит в отглеждането на рибки.
Друг аргумент в полза на по-големият размер на аквариума, e че в негоможете да отглеждате по-голямо разнообразие от риби. Основна грешка приначинаещите акваристи е препълването на аквариума в стремежът им дапритежават всички най-интересни видове. Ако искате да поддържате голяморазнообразие от риби препоръчително е аквариума ви да е поне 100 литра.
Освен това трябва да вземете в предвид и теглото на аквариума, което на литър е малко над 1кг.

Форми на аквариума
Формата, която ще изберете за вашия аквариум е въпрос на вкус. Важно еобаче да се вземе в предвид съотношението площ на повърхността ивместимост на аквариума. Това има значение за постъпването на кислороди отделянето на въглеродния диоксид. По-ниските и широки аквариумипозволяват по-добра обмяна на газовете в сравнение с тесните и високиаквариуми със същата вместимост. Този проблем би могъл да се реши спо-мощно вентилиране на водата.
Аквариуми с по необичайни форми като висок цилиндър и висока квадратнапризма не могат да бъдат добре вентилирани и прави поддръжката натакива типове аквариуми много трудна. Сферичните аквариуми се използватнай-добре, когато са наполовина пълни, което увеличава повърхността им,която в противен случай би била колкото на бурканче със сладко.
Друго важно нещо при избора на аквариум е размера и формата на дънотона аквариума. В повечето случаи този размер е същия както наповърхността на аквариума. Но в този случай не се интересуваме от товакакъв е обмена на газове, а от това каква площ предоставяме затеритория на рибите. Някои риби са териториални и почти всички такивариби завземат своя територия на дъното на аквариума. Аквариуми сотносително по-голяма височина от широчината биха имали по-малко мястоза територии.

Стъклен или акрилен аквариум?
Двата вида аквариуми имат различни характеристики, така че вие трябва да изберете подходящия за вашите нужди.
Акрилните аквариуми са много популярни и най-вече сред морскитеакваристи, които отглеждат соленоводни риби и безгръбначни. Тезиаквариуми са много здрави. Ще ви бъде доста по-трудно да счупите такъваквариум отколкото стъклен и съответно акрилният аквариум има по-голямшанс да оцелее ако нещо падне върху него. Акрилният аквариум е същотака с по-добри изолационни качества от стъкления и по-бавно ще губитоплината си от стъкления вариант. Това осигурява по-стабилна среда зарибите и по-ниски енергийни разходи за вас.
Въпреки, че акрилният аквариум е по-труден за чупене, той епо-предразположен към одраскване. Едно небрежно одраскване напластичния аквариум може да доведе до повреди и неприятни следи.
Двете последни характеристики, които трябва да се имат в предвид приизбора на един от двата варианта са цената – по-висока при акрилнитеаквариуми, и теглото на аквариума, което е по-голямо при стъклените аквариуми.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Какъв аквариум да изберем? Empty Аквариумът – живот, природа, красота и стил

Писане by styyni on Пон 18 Окт 2010, 11:35

Да имате аквариум вкъщи и да отглеждате декоративни рибки е забавно за цялото семейство.Това е начин да сте по-близо до природата, да направите дома си по-живи атрактивен. Има редица научни изследвания, които твърдят, ченаблюдаването на рибки в аквариум регулират кръвното налягане и намаляват среса.
Ако все още не сте разбрали защо статията е озаглавена така, разгледайте снимките по-долу…

Какъв аквариум да изберем? Akvarium_hotel
Уникален аквариум на рецепция в хотел
Какъв аквариум да изберем? Osveten-akvarium
Красив и добре осветен аквариум

Аквариумът може да бъде част от архитектурата. В случая представлява ъгъл.
Какъв аквариум да изберем? Krasiv_akvarium
Красив аквариум - ъгъл

… а може и да разделя стаята
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_staia
Аквариумт - основна част от интериора
Какъв аквариум да изберем? Akvarium-krasota
Аквариум, който разделя помещението

Той може да бъде и част от секцията
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_sekcia
Аквариум - част от секция
Какъв аквариум да изберем? Sekcia_akvarium
Още един вграден аквариум

Аквриумът е подходящ и за кухнята
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_kuhnya
Аквариум - част от кухнята
Какъв аквариум да изберем? Super_akvarium
Супер аквариум в кухнята
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_stil
Много стилен аквариум
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_focus
На фокус
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_masa1
Аквариум-холна маса
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_holna_masa
Аквариум-холна маса
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_masa2
Аквариум-холна маса
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_masa3
Аквариум-маса
Какъв аквариум да изберем? Stenen_akvarium
Стенен аквариум
Какъв аквариум да изберем? Stenen_akvarium1
Стенен аквариум
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_stena
Аквариум на стената в хола
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_kartina
Аквариум-картина
Какъв аквариум да изберем? Akvarium_kartina1
Аквариум-картина

Какъв аквариум да изберем? Akvarium_mivka

Какъв аквариум да изберем? Lamp-aquarium
Лампа
Какъв аквариум да изберем? Tv-aquarium
телевизор
Какъв аквариум да изберем? Macaquariums


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Какъв аквариум да изберем? Empty Избор на аквариум и намиране на подходящо място за него

Писане by pumpal21 on Пон 18 Окт 2010, 14:27

Аквариума трябва да е с вместимост поне 100 литра.Важно е да се знае , че ширината и височината са много по-важни отколкото дължината на аквариума.Ако сте ограничени в литрите заложете на по-голяма височина и широчина.Много добър избор за начинаещия е да кажем аквариум с дължина 75см височина 55см и ширина 35см.Този аквариум е с вместимост от около 145 литра и може да послужи за отлгеждането на всички от посочените във сайта видове. Добре е аквариума да бъде поставен на поставка изработена специално за него.Под него се поставя парче корк или стириопор за по-добра стабилност и нивелация.Аквариума не трябва да бъде изложен на слънчева светлина , нито да бъде подложен на постоянни течения.Добре е да не се поставя в стая като всекидневна където влизат много хора , това вреди на рибките.
Какъв аквариум да изберем? 1
Подредба на дъното
Подредбата трябва да започне с оформяне на дъното.Първо е добре да се намерят няколко по-големи камъка които да служат за укрития.Може от тях да се изградят и пещерки.Задължително е да се измият добре за да не се надраска долното стъкло.След като се поставят се започва с поставянето на пясъка.Често по зоомагазините се продават пликчета с грунд , уж добре измит.Много рядко може да случите на добър така да го нарека пясък.Никога не взимайте ситен.Задължително избягвайте този от мидени черупки или подобни варовикови камъчета , те ще повлияят на твърдостта на водата и ще създават само проблеми.Шарените мозайки , само пречат.Идеалния грунд е от едрозърнест речен пясък с размери на камъчетата от около 4-6мм.Едрозърнестия пясък играе и роля на филтър , водата минава през него много повече отколкото при ситния и така се постига по-бързото образуване на бактериите.Пясъка не трябва да се мие добре , достатъчно е лекото му изплакване за да успеят да се запазят жизнено важните бактерии.След това за декорация може да се направи малък слой от по-фин речен пясък.Добре е цвета на грунда да е по-тъмен,но не е проблем да има и по-светли части.За 100 литрa аквариум е добре пласта да е дебел поне 5 сантиметра ,така ще има възможност да се образуват и по-плитки и по-дълбоки места.Много автори препоръчват да се направи наклон в едната посока към предното стъкло за да се събират там боклуците.Филтрите се слагат отзад и какво става-боклуците отиват напред ,а филтъра дърпа назад.Аз препоръчвам да се направи наклон към единия заден ъгъл на аквариума , където е поставена тръбата на филтъра.Така боклуците ще се насочват към правилното място.И е много по-интресено когата тераската е в предната част на аквариума.Там често се катерят дънни рибки.След това следва оформлението с помоща на малки камъчета.Добре е тръбите от филтрите и маркучите да бъдат добре скрити.Добре е да се поставят и мъртви корени от водни растения , най-често се продават по магазините.Може и да се снабдим от водоемите , най-добре да се изпозват корени от крайречени дървета престояли във водата дълго време.Преди да се поставят в аквариума е задължително да се изварят. Поставяне на филтри и други.
Какъв аквариум да изберем? 2
Избор на филтри и други технически съоръжения
Добре е всеки аквариум да разполага с външен филтър.Така почистването ще е по-лесно няма да се бърка из аквариума много.Външнте филтри са доста по-скъпи , но и вършат много по-добра работа.В тези филтри се поставят различни компоненти според модела.Обикновено пълнежите се предлагат отделно от филтъра и стигат за по две години.Най-често керамика и микропорести материи които задържат по себе си бактерии , именно затова е добре да не се мият под чешамата и да се унищожават жизнено важните бактерии.Нагревателя е задължително да е с термоконтрол и е добре на терморегулатора да има обозначени градуси и да се наглася по тях температурата.Задължително е поставянето на термометър , независимо от нагревателя.Термометъра е задължително да е живачен ,а не от тези които се лепят. Добре е да има прибори за почистване на стъклата-най-често това са шпатулки с бръснарско ножче,но при тях недостатъка е че може да се нарани стъклото.По-добри са тези които са иградени от две части посредством два магнита , така едната част се поставя в аквариума ,а с другата се контролира тази във водата която има почистващи свойства , така не се цапат и ръцете.За източване на водата е добре да има дебел маркуч с мрежичка отпред.Задължително е да се притежава огромен кеп с много финна мрежичка за да не се нараняват рибките при изваждането.Лампата е задължителна.Най-добре е да е купена заедно с аквариума.Продават се говови аквариуми с рамки , капаци и лампи.Това е най-удачния избор , въпреки по-високата цена.Общо взето това са най-необходимите прибори. След като са поставени необходимите съоражения е добре да се скрият добре било с камъчета било със растения.
Какъв аквариум да изберем? 3
Засаждане на растения и последно оформления
За засаждането на растенията е добре да се знае , че големите се засаждат в тази част където има най-много пясък.Много важно е да се остранят загнилите корени и листа , a растенията добре да се измият.След като се постави растението е добре да се затисне с няколко камъчета около него.Разположението на корените трябва да е право надолу , имам предвид да не са прегънати.Добре е на преден план да се поставят групички от дребни финни растения , а в заден план да се оставят по-големите.С растенията на повърхността не трябва да се прекалява.Наливането на водата трябва да става най-добре по стъклата на аквариума за да не се образуват дупки и някои от засадените растения да изплуват.Всичко се прави бавно за да е качествено. След като оформянето на аквариума е направено.Трябва да се включат уредите и да се изчакат няколко дни около 2 , 3.Водата може да потъмнее в началото , следствието образуването на бактерии , но след време отново ще се избистри.Сега е момента да се измерят показателите на водата.
Какъв аквариум да изберем? 4
Важни показатели на водата
Няма да ви впускам в подробности за тези характеристики какво означават.Добре е да сте запознати за твърдостта , че от 0-4 градуса водата е много мека 4-8 мека 8-12 твърда за повече просто няма да ви трябва.Твърдостта на водата се измерва със специални реактиви , които се продават по зоомагазините.Почти всички отглеждани видове живеят по-добре в мека и много мека вода , най-добре в рамките на 3-6 градуса.Обикновено водата е много твърда и трябва да се направи мека , това става с помоща на дестилираната вода , чиято твърдост е 1 градус.Друг начин е водата да се преварява да се оставя да престои и да се взимат само най-горните слоеве. Ако искате да повишите твърдосста (невярвам да ви се наложи) водата се вари и се взимат най-долните слоеве. Ph на водата или киселинноста се контролира по-трудно.За нея трябва да се знаят следните характеристики: 1-3 силно кисела 3- кисела 6-7много слабо кисела 7 неутрална 7-8 много слабо основна 8-9 основна Ph се променя всеки ден.Сутрин PH се понижава заради натрупания въглероден диоксид , а вечер увелиачава заради натрупания кислород.Много слабо киселта вода е обикновено много подходяща за отглеждането и размножавнето на повечето видове рибки.Ph се мери с реактори.Добре е да се чистят често филтрите , особенно външния защото там често има остатъци които променят PH в нежелани граници.Ако се иска водата да се подкисли се използва престояла дестилирана вода.Водопроводната вода след сваряване обикновено има неутрална реакция.Има и готови препарати за подкисляване или алкализация. Температурата на водата се измерва с тернометър и за различните видове границите са различни като най-често се движат в диапазна на 22-25 градуса.Това е обощо взето що се отнася до характеристиките на водата.
Полезни съвети
Задължително е притежанието на друг по-малък да речем около 20 литра карантинен аквариум в който новозакупените рибки да престояват около седмица преди да се пуснат в общия аквариум. Подръжка Подръжката на аквариума не е много трудана при големи обеми.При малки под 100 литра е истинско мъчение.Добре е да се почистват стъклата месечно веднъж или при замърсяване.Филтрите се чистят на две седмици или по-рано ако спрат да функционират правилно.Добре е всяка седмица да се долива испарената вода,а на две седмици да се подменя около една десета максимум една осма. Заселване на рибки Не бива да се бърза със заселването на рибките да не се трупат по много.На рибка за мен минимума е 10 литра.На голямо растение около 30 литра и да не се прекалява с малките цветя , те по-често стават храна за някои рибки при отсъствието на растителна.
Снимките които съм приложил са различни етапи в развитието на един аквариум(не перфектно подреден , но радващ окото).

_________________
Какъв аквариум да изберем? 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Какъв аквариум да изберем? Empty Re: Какъв аквариум да изберем?

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите