Хигиена на устата

Go down

Хигиена на устата Empty Хигиена на устата

Писане by Dani on Нед 23 Мар 2008, 16:42

Хигиена на устата .

Хигиената на устата заема първостепен но място в комплекса от профилактични мероприятия, чиято основна цел е запазване на тъканите и органите в устната кухина. От чистите зъби лъха здраве и красота. Те придават своеобразен чар на човека, на неговата усмивка.

Зъбите подготвят храната за пълноценното й усвояване от организма. Съхраняването им до дълбока старост е най-актуален проблем на устната профилактика.

Основни елементи на устната профилактика са: хранителна и флуорна профилактика, хигиена на устата и активно лечение на стоматологичните заболявания в техния начален стадий.

Задачите на хигиената на устата:
1.От страняване на зъбните отлагания /зъбен камък, зъбни налепи - хранителни, професионални и други/, тъй като те са причинни фактори на основните стоматологични заболявания;
2. Подобряване на структура та на твърдите зъбни тъкани, на устната лигавица и опорно-държащия тъканен комплекс, и устойчивостта им спрямо действи ето на външни вредни фактори;
3. Удовлетворяване на естетиката и психо-емоционалния тонус на човека.

Тези задачи се постигат чрез поддържане на висока индивидуална /лична/ и професионална /медико-стоматологична/ хигие на на устата.

На влиянието на устната хигиена са подложени всички органи и струк тури в устната кухина: твърдите зъбни тъ кани /емайл, цимент/, устната лигавица и венците, както и естествената им среда /венечен секрет и слюнка/. Интересът към зъбната плака е голям. Изследвани са произходът, съставът, структурата, развитието и активността на зъбната плака и влиянието й като болесттотворен фактор на кариеса и заболяванията на парадонта.

Честа причина за увреждане на тъканно -функционалния комплекс на устната кухина е зъбният камък. Отстраняването му е основен момент в професионалната устна хигиена. Високата хигиена на устната кухина, заедно с флуоризация и рационално хранене са основни насоки в профилактика та на зъбния кариес.

Средства и начини за поддържане на устната кухина

Зъбната плака е налеп, който се образува върху повърхността на зъбите. Тя представлява меко образувание, съставено от микроорганизми и продукти на тяхната дейност. Плаката е плътно прикрепена към зъбните повърхности и не се отделя при изплакване на устата. Повърхностите, върху които се образува и задържа най-много плака, са и главните места за развитие на зъбен кариес.

Най-ефективен и безвреден начин за от страняване на зъбната плака е механичното почистване с помощта на четка и паста.

Основното предназначение на четката е да отстранява ефикасно плаката, като има достъп до всички места в устата. Необходим е грижлив подбор на четката за зъби съобразно възрастта и състоянието на уст ната кухина.

Зъбните четки са ръчни и електрически. Широко разпространени са ръчните четки. Дръжката трябва да бъде под ъгъл спрямо четката, за да улеснява хигиенните процедури. Формата на работна та повърхност на четката трябва да бъде такава, че да позволява почистването на всички повърхности на зъбните коронки и на междузъбните пространства. Доскоро у нас се предпочитаха четки от естествен косъм.

Тези четки обаче не са ефикасни за целите на устната хигиена. През последните години все повече се използуват четки за зъби, изработени от изкуствени влакна със заоблен връх, които не дразнят меките тъкани в устната кухина, по-добре отстраняват зъбната плака и имат антисептично действие.

Най-трудно се почистват задните повърхности на зъбите и най-вече междузъбните пространства. За такава цел се използуват клечки за зъби като важно спомагателно средство за почистване, изработени от пластмаса или дърво. За почистване на междузъбните пространства се употребяват и копринени конци /зъбен флос/ - на восъчени и ненавосъчени/, но винаги след четкането.

Приложение имат жабуркането на устата и водни иригации /душове под налягане/. За почистване на междузъбните пространства се употребяват също така четки с единични снопчета влак на и конусовидни приспособления, с които се осъществява и масаж на венците.

Най-разпространен начин за поддържане на лична хигиена на устната кухина е четкането. При него с помощта на хоризонтал ни, смесени хоризонтално-вертикални, кръгови и вертикални движения се почиства максимална част от зъбната повърхност. В случаи с увреждане на устната кухина от химични вещества /органични или неорганични киселини/ се препоръчват допълнителни промивки с 1 %-ов разтвор борова вода или 2-3 %-ов разтвор на сода бикарбонат. При увреждане от основи за неутрализиране се употре бяват много слаби разтвори на киселини плодова киселина и кислородна вода.

За премахване на зъбните отлагания се употребяват пасти,прахове,разтвори /елексири/. Зъбните пасти биват няколко вида:
1. Хигиенно-профилактични пасти. Те не съдържат активно-действуващи вещества и се употребяват за отстраняване на зъбната плака;
2.Лечебно-профилактични пасти. Те съдържат биологично-активни вещества /антисептици, антибиотици, витамини, калциеви и амониеви соли, лечебни екстракти и други.

Като допълнително почистващо средство се употребяват и хигиенните дъвки, които се приемат много добре, особено от деца и млади хора. Дъвките съдържат антисептични вещества, флуориди, ензими, микроелементи, витамини, екстракти от лечебни растения.

_________________
Хигиена на устата Doddds10
Хигиена на устата __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Хигиена на устата Empty Re: Хигиена на устата

Писане by Dani on Сря 23 Апр 2008, 00:21

Устна хигиена

Ако искате да се предпазите от лош дъх, започнете с поддържане на устна хигиена чрез почистване, четкане и използване на конци. Устната хигиена помага за предотвратяване натрупването на бактерии, причиняващи лош дъх, върху Вашите зъби, език и венци. Ако не се отстраняват редовно, се натрупва плака около шийките и цепнатините на зъбите. Това предизвиква отделяне на киселинни продукти, които разграждат и разрушават защитния емайлов слой на зъбите, предизвиквайки кариес. Плаката освен това дразни венците и предизвиква заболявания на венците, които в някои случаи водят до загуба на зъбите.

Четкането на зъбите и използването на конци за междузъбните пространства спомага за отстраняването на натрупаната върху зъбите плака.
Антисептичните води за уста помагат за унищожаването на голяма част от бактериите, които съдействат за образуването на плака. Използването на пасти за зъби, съдържащи флоур, приемането на голямо количество вода и редовните посещения при Вашия стоматолог[ допринасят за поддържане на устна хигиена и да спомогнат за премахването на лошия дъх.

Поддържането на устна хигиена трябва да се превърне в постоянен навик още от детството и да се съблюдава до напреднала възраст. Освен това подходящите мерки за поддържане на устна хигиена, като четкане и използване на конци за междузъбни пространства, спомагат за елиминиране на проблема с лошия дъх.

_________________
Хигиена на устата Doddds10
Хигиена на устата __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Хигиена на устата Empty Какво е полезно и какво е вредно за зъбите

Писане by bambolina on Чет 19 Мар 2009, 08:47

Всекидневната грижа за зъбите и устата има някои правила, които
специалистите препоръчват да бъдат спазвани, за да се избегнат
проблемите в дългосрочен план. Може би знаете някои от тях, но какво
пречи да проверите най-важните препоръки...


За зъбите е добре:

• Да се избира не тази паста за зъби, която ви устройва като цена
или дизайн, а която е подходяща за вас. За тази цел се посъветвайте с
вашия стоматолог.


• Да се използват конци за зъби. Четката за зъби мие само откритите
повърхности на зъбите, а микробите разрушават емайла и в пространствата
между зъбите. Препоръчва се с четката да се почиства и езика.


• Да се използва електрическа четка за зъби - тя чисти не всички
зъби наред, а всеки поотделно. Още по-ефективна е ултразвуковата
електрическа четка, която според специалистите е способна да унищожава
бактериите, дори върху скрития под венците емайл на шийката на зъба.


• Да се мият не по-малко от 3 минути - всеки зъб трябва да се "измива" по 8 пъти по посока от венците надолу.


• Да се посещава стоматолог не по-рядко от веднъж на половин
година. Той ще прегледа зъбите, ще отстрани зъбния камък и ще излекува
болния зъб.


• Да се употребява дъвка без захар, при това само след ядене. Също
от време на време да се физе морков или ябълка. Те почистват и
заздравяват зъбите.


■ Да се постави навреме протеза след изваждане на зъба. Когато
дупката зее в устата дълго време, към нея се наклоняват съседните зъби
и лечението се усложнява. Ако дупката е на долния ред в нея се спуска
горният зъб-антагонист, оголвайки шийката.


За зъбите е вредно:

• Да се гризат ядки, да се отварят бирените капачки и изобщо да се използват зъбите за подобни неща.


• Дълго време да не се сменя пастата и четката за зъби. Понякога е
очевидно защо ни трябва нова четка, но в никакъв случай не трябва да се
пренебрегва значението на пастата.


• Да се избелват зъбите със средства, които съдържат твърде активни
вещества. Агресивното химическо въздействие на препарата за избелване
няма да удължи срока на здравина на зъбите. Стоматологът ви може да ви
препоръча какъв продукт да използвате.


• Да се посещават клиники и зъболекари, чиято репутация не е
доказана. От значение е и психологическата ви настройка - изберете си
стоматолог, който ви допада. При избора се ръководете повече от
качеството, което ще получите, а не толкова от цената.


• Да изпитват температурни контрасти, например да се поръчва кафе
със сладолед. Зъбната тъкан, поради бързата смяна на температурата, ту
се свива, ту се разширява и върху емайла се образуват пукнатини, които
позволяват на микробите да атакуват зъба.


• Да се човъркат с различни предмети, които могат сериозно да наранят венците.


• Да се занимаваме със самолечение - то е само отложена визита при стоматолога.


• Да се пуши. Пушенето води до бързата поява на т.н. "налеп на пушача" и провокира рак на езика.

Хигиена на устата 02272120ee70f1551632505dc0edd7c6ff00cb

lekar.bg
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Хигиена на устата Empty Здраве с водите за уста

Писане by деси on Чет 19 Мар 2009, 15:40

При изследване на състоянието на хигиената на устата е установено, че дори в страни със създадени модели на хигиенни навици има много хора с относително лошо здраве на устата. Само около 50% от населението почиства зъбите си с четка два пъти на ден, а употребата на допълнителни средства за орална хигиена /СОХ/ не е широко разпространена.През 1894 г от Lingner & Fisher е разработен продукта Odol /концентрат/, който на практика е първата вода за уста на световния пазар.
Предназначението на спомагателните СОХ е да подобрят почистването, да дезодорират устната кухина, като някои имат и лечебно - профилактичен ефект. Обикновено се прилагат за изплакване на устата след почистване на зъбите. Могат да се използуват и след всяко хранене за отстраняване на остатъци от храна както и само за освежаване.
Традиционните средства за почистване на зъбите не могат да осигурят за един дълъг период от време ниво на плаков контрол, който да е съвместим със здравето на устата. Поради това се налага да се използуват допълнителни СОХ, които съдържат различни антибактериални съставки. Водите за уста трябва да отговарят на редица условия с оглед задоволяване изискванията на потребителите от една страна, активна профилактика и подпомагане терапевтичната дейност на стоматолога от друга.
В зависимост от предназначението си те биват:
1. Козметични
2. Профилактични
3. Лечебни (терапевтични) - насочени са против инфекциите, зъбния кариес или други патогенни условия в устата, гърлото и зъбите.
Според начина на употреба различаваме :
1. Концентрирани - използуват се след разреждане или разтваряне с вода. В тази група могат да се причислят различни фармацевтични форми - течни или сухи.
2. Разредени - за директна употреба без разреждане.
В зависимост от силата на антиплаковото им действие те могат да се използуват както преди измиване на зъбите - улесняват отстраняването на плаката с четка и паста, а други след това - удължават ефекта от почистването, като забавят натрупването на зъбна плака.

В CАЩ водите за уста са основно средство за орална хигиена , за разлика от Европа където това са пастите за зъби и почти 100% от тях са готови за употреба без разреждане. Те се продават в бутилки с обем до 5 литра. Ароматично - вкусовият ефект е типично американски на ментова основа с изразена винтергринова /метилсалицилат/ или канелена нота.
Особеност на пазара за води за уста в Германия е, че 90% от тях са концентрати - разреждат се преди употреба. Предпочита се ментов, а не криспов аромат. Популярна е анасоновата и медицинска нота.
В Англия близо 100% от пазара е с готови за употреба продукти, като популярeн e ароматично-вкусовия ефект на ментова основа, с преобладаване на винтергринова, тревисти и медицински ноти.Днес предвид възникналото търсене на пазара и навлизането на чужди продукти българската наука и промишленост реагираха бързо и вече се появиха първите продукти, които се радват на успех.
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Хигиена на устата Empty ИДЕИ ОТ ПРИРОДАТА

Писане by Cveti789 on Пон 30 Мар 2009, 22:14

www.kozmetikata.com


Природата предлага различни растения, които имат свойството да освежават дъха. Често пъти те са с по-тръпчив, по-горчив и по-неприятен вкус от подсладените изкуствено създадени освежаващи и избелващи продукти, но тяхното предимство е силата, дадена им от природата.

Лек срещу лош дъх

За да се отървете от лошия дъх можете да дъвчете свежи листа от мента, магданоз, копър или естрагон. Tези билки са алтернатива на дъвките. А за да почистите небцето си можете да дъвчете семена кардамон или кимион.

Масло от зелен чай за почистване на устната кухина

Олиото от зелен чай е един от най-добрите природни антисептици и е чудесен избор за почистване на зъбите и освежаване на дъха. Добавете в чаша вода 2-3 капки масло от зелен чай, изплакнете хубаво устната кухина и изплюйте. Повторете ако е необходимо.

Въздействието на градинския чай

Градинският чай стимулира венците и слузестата мембрана. Дъвченето и триенето на зъбите със свежи листа градински чай заздравяват венците и избелват зъбите.

Смирната като дезинфектант

Смирната се бори с инфекциите и заздравява венците. 3-4 капки тинктура се добавят в чаша вода – горчиво, но ефективно.

Билково почистване


За прецизно почистване на цялата устна кухина, с добавка от полезни за зъбите съставки, опитайте следната рецепта:

10 части градински чай, 10 части розмарин, 6 части парченца дъбови кори, 2 части кори от канела и 2 части карамфил. Добавяйте по 4 лъжици в ½ литър вода за 5 минути, оставяйте да кисне 10 минути. Добавяйте 1 лъжица сол. Ако е твърде стегната, добавяйте още вода. Използвайте на всеки 2-3 часа, за да предотвратите възпаление.
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

Хигиена на устата Empty Re: Хигиена на устата

Писане by styyni on Съб 27 Ное 2010, 22:16


ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ се откриват всеки път, когато се усмихнете.
Тяхното здраве има голямо значение за вашата красота.
Първото, което трябва да се направи е предпазването от зъбен камък. За целта ограничете сладките храни и подсладените напитки. След всяко хранене измивайте
устата с паста и четка за зъби, а след всяко приемане сладкиши - изплакнете устата с хладка вода. Два пъти годишно ходете на профилактичен преглед при зъболекар Той ще открие кариеса в начален стадии и ще спаси зъбите от по-нататъшно разрушаване.
ЗА ДА ИМАТЕ БЕЛИ ЗЪБИ и приятен дъх от устата, сутрин на гладно жабурете устата с 1 кафеена лъжичка олио. Прекарвайте олиото между зъбите без напрежение. След 15-20 минути олиото ще стане бяло и гъсто като прясно мляко. Изплюйте го и измийте устата с паста за зъби. Изплакнете с вода устата.
РАЗТВОР ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ ще получите като смесите 1 чаена лъжичка сода за хляб, 1 кафеена лъжичка 6-процентна кислородна вода и 1 чаена лъжичка от средата на хляб. С получената каша натрийте зъбите.
ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ КАРИЕС почиствайте зъбите поне 1 път седмично с вътрешната част на лимонова кора.
Тайната на свежия дъх и победата на лошата миризма
Сутрин, преди ядене почиствайте устата, езика и зъбите с четка и паста за зъби. Грижливо остържете езика с четката или с дъсчица. Изплакнете устата и направете гаргара с отвара от лайка, босилек или подходяща вода за уста.
ЕДНА ЧАША ВОДА НА ГЛАДЕН СТОМАХ, изпита след сутрешното измиване на устата и зъбите ще освежи дъха още повече.
РЕДОВНОТО ИЗМИВАНЕ НА ЗЪБИТЕ СЛЕД ХРАНА може да продължи живота на зъбите и да ви помогне да поддържате дъха си свеж.
ПОЧИСТАВНЕТО НА ПРОСТРАНСТВОТО МЕЖДУ ЗЪБИТЕ С КОНEЦ премахва хранителните отпадъци и задълго гарантира прекрасен дъх от устата. Купете си специални конци за почистване на зъби, покрити с парафин.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хигиена на устата Empty Re: Хигиена на устата

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите