Хемороиди!

Go down

Хемороиди! Empty Хемороиди!

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 20:41

Какво е това хемороиди?

Хемороиди! B606e56332de
Хемороидите представляват подуване (разширение) и/или нагъване на нормално съществуващи вени в крайните части на дебелото черво (ректум) и неговото отвърстие (анус). Хемороидите са „разширени вени“, подобни на тези, които виждаме на краката. Те често се възпаляват, запушват (тромбозират) и кървят, което води до появата на оплаквания.
Хемороидите биват:
Вътрешни-разположени вътре в ануса (невидими при външен оглед)
Външни-разположени под кожата около ануса (виждат се като възли)
Чести ли са хемороидите?
Срещат се често и при мъжете и при жените. Около половината от населението до 50 годишна възраст е с хемороиди. Често се появяват по време на бременност или след раждане. Трудно е да се установи реалната им честота, тъй като те често не водят до поява на оплаквания.
Защо се появяват хемороидите?
Хемороидите се образуват от повишено налягане в ректума (притискане отвън или отвътре), което води до напрежение във вените. Стените им се разтягат, вените изпъкват и понякога се разкъсват.

Следователно най-честите причини за поява на хемороиди са:
-запек;
-продължително седене;
-твърди изпражнения (ограничен прием на вода и баластни вещества-фибри);
-диария;
-бременност и раждане;
-вдигане на тежки предмети;
-наследственост-съществува наследствено предразположение, което се дължи на слабост на съединителната тъкан. В тези случаи освен хемороиди, често се наблюдават разширени вени по долните крайници, плоско стъпало и др.
Симптомите:
Често хемороидите протичат без никакви оплаквания. Най-често срещаните симптоми са:
-болки около ануса, особено по време на изхождане, с различен интензитет, понякога много силни;
-сърбеж;
-кървене: ясна, червена кръв върху изпражненията, на тоалетната хартия или видима в тоалетната чиния;
-парене;
-зачервяване;
-видим възел на ануса или около него, който може да изчезне спонтанно;
Вътрешните хемороиди обикновено не болят и не сърбят. Вие не можете да ги усетите, защото са разположени вътре в ректума. Може да се изявят с кървене.
Трябва да се има предвид, че този симптом се наблюдава и при други заболявания на червата, включително и рак на дебелото черво. При наличието на кървене задължително уведомете за това вашия личен лекар.
При
външните хемороиди се наблюдават повечето от по-горе изброените симптоми-болка, парене, сърбеж. Ако един външен хемороид се усуче (странгулация) и в кръвоносния съд се образува съсирек, се установява силно болезнен твърд възел. Това състояние е известно като „тромбозирал външен хемороид“. Поради това, че външните хемороиди имат по-често клинична изява, те по-често се диагностицират и лекуват.
Други заболявания, които могат да протекат със същите симптоми и неправилно да бъдат преценени за хемороиди са:
-фисура - разцепване на епитела на ануса.
-фистула – неестествен ход, който се образува между кухината на червото и кожата около ануса и ги свързва като тунел.
-пролапс на лигавицата на ректума – част от ректума излиза през ануса.
-дивертикулоза - джобовидни разширения на дебелото черво, със или без възпаление.
-проктит – възпаление на вътрешния слой на ректума.
Как се поставя диагнозата?
Хемороидите обикновено не са опасни и не застрашават живота на хората. При повечето случаи оплакванията преминават за няколко дни.
Точна диагноза е необходима при всички случаи на кървене, загуба на телесна маса, промяна в ритъма на изхождане, наличие на слуз и/или кръв в изпражненията.
Вашият лекар ще извърши преглед на аналната област. Прегледа не е болезнен, а по-скоро малко неприятен. Той, обаче е важен за да се постави точната диагноза и да се изключат други заболявания, като например рак. След огледа той поставя облечения си в ръкавица показалец в ректума и внимателно опипва за промени. Това изследване се нарича анално туширане. Може да направи преглед, като погледне ануса, а при необходимост в ректума и другите долни отдели на дебелото черво със специална апаратура, наречена аноскоп или ректоскоп. Това позволява да се потвърди диагнозата и да се изключат други заболявания.
Как се лекуват хемороидите?
В повечето случаи, при поява на симптоми, лечението се провежда, като се включат общи мерки, които можете да осъществите сами. В някои случаи се налага лечение с медикаменти, както и хирургични или други инструментални процедури. Мерките, които облекчават симптомите включват:
-„седяща вана“ в обикновена топла вода или отвара от смрадлика, която има антисептичен ефект-няколко пъти дневно за около 10 минути;
-студени компреси/лед при възпаление;
-локално приложение на антихемороидален крем или свещички в засегнатия участък за определения от вашия лекар период от време.
-в някои случаи хемороидите могат да се лекуват хирургично или ендоскопски (чрез специална апаратура - подвижна тръба, поставена през ануса). Това се препоръчва при по-тежките случаи.
Използват се множество методи за премахване или намаляване размера и броя на хемороидите. Осъществява се чрез:
-склерозиране (инжектиране на вещества, предизвикващи развитие на ръбец);
-завързване на възлите;
-изгаряне чрез лазер;
-оперативно отстраняване на хемороидите - при тежки случаи.
Как да се предпазим от развитие на симптоми или хемороиди?
-корекция на телесното тегло;
-поддържане на нормална дефекация - при запек прием на богата на фибри (баластни вещества, растителни влакнини) храна. Такива са зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб. прием на повече течности; при необходимост допълнителна добавка на фибри през устата или лактулоза;
-избягване на пикантни храни;
-повишена физическа активност и избягване на продължително изправено положение;
-поддържане на отлична хигиена, особено след дефекация;
-избягване на алкохол.Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Лечението на вътрешните хемороиди!

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 21:06

Лечението на вътрешните хемороиди може да се разделина три категории. Изборът на метод на лечение изключително зависи отстепента на хемороидите, придружаващите заболявания, начинът на живот ине на последно място от желанието на пациента.

Консервативно лечение.
Цели начална терапия за премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Включва богата на фибри диета, седящи вани в хладка вода и прилагането на кремове и свещички. По този начин може да се намали временно кървенето и дискомфорта, но не и пролапса. Консервативно се лекува и тромбоза на външен хемороид след втория ден от тромбозата.

Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение.
- Rubber band ligation.(банд лигиране)
Хемороиди! Ligator
Това е амбулаторна процедура която може да се прилага за хемороиди II-ра иIII-та степен. Представлявя поставяне на еластичен пръстен в основатана хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока,хемороидалната тъкан “умира” и отпада след около 5-6 дни. Това може дае придружено от слабо кървене. На мястото се получава малка раничка,която заздравява за 10-14 дни. Това е много добра процедура, но може дасе прилага само за лечение на вътрешни хемороиди, тъй като те са лишениот инервация за болка. На един етап могат да се отстранят един или двахемороида. Манипулацията може да се прилага през три седмици. Не сепрепоръчва лигиране на хемороиди при пациенти приемащи антикоагуланти ис намалена имунна защита.
- Склеротерапия.
Често използвана в миналото, но с въвеждането на банд лигирането епо-рядко използвана днес. Представлява инжектиране на дразнещасубстанция под лигавицата, като се предизвиква намаляване накръвоносните съдове и образуване на съединителна тъкан.
- Инфраред коагулация.
Представлява фотокоагулация на хемороидите с инфрачервена светлина. Методът е подходящ,като самостоятелна манипулация при I-ва и начална II-ра степен. Съчетаването на инфраред коагулация с банд лигиране е с много добри клинични резултати, и представлява "златен стандарт" в амбулаторното лечение на хемороиди.

Хемороиди! CoagulatorХемороиди! AnalХемороиди! Hemorrhoid%202
- Криотерапия.Този метод е изпаднал в немилост в наши дни. Бил е използван вминалото, като се е вярвало, че замръзяването в началото на аналнияканал може да намали кръвоснабдяването и фиброзирането нахемороидалните възли. За съжаление резултатът от процедурата е силна,неприятна миризма отделящя се при некрозата на лигавицата. Процедуратае болезнена и е свързана с продължителен период на оздравяване. Порадитези причини криотерапията е изоставена като лечебна процедура захемороиди.
- Комбинация от тези методи

Хирургично лечение.
Препоръчва се при:
1. Продължително и/или обилно кървене.
2. III и IV степен хемороиди.
3. При изчерпване на възможностите на консервативното и амбулаторно лечение.
- “Класически” оперативни методи:
Основават се на един основен принцип: намаляване на кръвния токкъм аноракталния пръстен и отстраняване на излишната хемороидалнатъкан. Свързани са с продължителен следоперативен период, честирецидиви и усложнения.
- Премахване на хемороидите с механичен ушивател.

Хемороиди! Longo
Методът е въведен през 1997 година от Longo.
Представлява прекъсване на кръвоснабдяването и отстраняване на хемороидите и излишната лигавица чрез апарат наречен хемороидален стаплер(ушивател). Стаплерът изрязва циркулярна лента от хемороидалната тъкан непосредствено над аналния канал и поставя два реда малки скоби, така че да се съединят двата краяна оставащата лигавица.


Хемороиди! Pph_1 Хемороиди! Pph_2
Хемороиди! Pph_3 Хемороиди! Pph_4

Методът на Longo има много предимства пред класическите операции:
1. съкращава се оперативното време на 15-20 минути.
2. следоперативния период обикновено е 1-2 дни.
3. следоперативната болка е минимална и възстановяването на работоспособността е 10-14 дни.
4. добри естетически резултати
5. рецидивите са сведени до 5-8%. Препоръчва се при III-та и IV-та степен хемороиди и ректален пролапс, както и при съчетание на хронична анална фисура с хемороиди.
Противопоказан е при анална стеноза, болест на Крон, перианални абсцеси и фистули.

Лечение на външните хемороиди.
Eдинствено оперативно.
Обичайно се извършва в амбулаторна обстановка под локална анестезия на един или на няколко етапа, в зависимост от броя и разположението на хемороидите. Ако са налице и вътрешни хемороиди, то външните се премахват на втори етап след банд-лигирането на всички вътрешни хемороиди.

Тромбоза на външен хемороид.
Може да се лекува оперативно до 1-2 дни от началото на тромбозата.Извършва се срязване на хемороида и изваждане на тромба, след коетокожата се зашива.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Природен гел бори хемороидите и пази от усложнения

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 21:32


Холандски учени създадоха нова субстанция, наречена Биоактивен Бактериален Блокер, която по естествен начин се бори с възпаленията. Субстанцията е изолирана от растението Aloe barbadensis, известно с мощните си противовъзпалителни свойства.
Хемороиди! 36d150519977
Напълно безвредните молекули "улавят" вредните микроорганизми и възпрепятстват проникването и растежа им в тъканите - възпалението е предотвратенo, оздравителният процес е ускорен, симптомите отзвучават.
На основата на Биоактивния Бактериален Блокер вече е създаден гел за хемороиди и фисури, който освен бързо облекчение на неприятните усещания, предпазва и от усложнения.
Хемоклин е първият изцяло природен гел за тези състояния, който не съдържа кортикостероиди и обезболяващи на химична основа. Натуралният му и безопасен състав го прави особено подходящ за бременни и кърмещи жени, както и за всички, които имат трайни или периодично появяващи се проблеми с хемороиди и фисури.
Холандският гел е ефективен както за бързо овладяване на симптомите, така и за предпазване от поява на нови хемороиди и фисури. Той е надеждна формула и за случаите, в които хирургическата намеса е неизбежна, тъй като подпомага бързото и лесно възстановяване след операция.
Новата субстанция дава надежди за лечение и на редица други заболявания като екземи, дерматити, акне и други, които са на възпалителна основа.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Домашно лечение!

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 22:39


Хемороиди! C437c5741130
Приблизително половината от населението в развитите страни страда от хемороиди, при
които се увреждат и възпаляват вените в областта на ректума. С помощта
на диета човек може да се предпази от проблема и ако случаят не е
особено тежък, забо-ляването може да се излекува с природни средства.
Хемороидите могат да бъдат вътрешни (разположени в аналния канал)
или външни (напипват се възли около ануса) и понякога се наблюдава
излизане на хемороидалните възли от аналния отвор. Симптомите включват
болезнено изхождане, сърбежи и кървене. Те обикновено се причиняват от
запек, когато напъните за отделяне на твърдите изпражнения увеличават
налягането във вените в областта на ануса и те се разширяват. Запекът
влошава състоянието при съществуващи хемороиди, защото твърдите
екскременти увреждат механично разширените вени. Заболяването е често
срещано по време на бременност и след раждане, както и при хора с
наднормено тегло, обездвижени или приемащи храни, бедни на влакнини и
богати на рафинирани въглехидрати.
ПРОФИЛАКТИКА
Свалете излишните килограми. Хранете се балансирано, наблягайте на
влакнините за да се предпазите от запек и поддържате венозните съдове в
добро състояние. Пийте поне по 6 чаши вода на ден, за да бъдат по-меки
изпражненията ви. Редовно спортувайте, за да се гарантира доброто
кръвообращение. Не четете в тоалетната - продължителното седене върху
тоалетната чиния повишава налягането върху ректума.
Лечение:
В случай на болки почивайте всекидневно.Не стойте неподвижно дълго
време и за да подобрите кръвообращението, се занимавайте с енергични физически упражнения поне по 20 минута дневно.
Хранителен режим:
Консумирайте пресни плодове и зеленчуци,
пълнозърнести храни, ядки и семена. Те съдържат влакнини, конто
въз-препятстват запека, както и витамин С, силициев двуокис и
флавоноиди, конто укрепват стените на вените и ги правят по-еластични.
Дребните костилкови и семкови плодове, черешите и елдата са богати на
флавоноиди.
От аптеката:
Заздравете стените на вените чрез прием на витамин С, проантоцианидини, рутин и силициев двуокис.
Билколечение:
Внимателно измийте и подсушете ануса, след
което с едно от изброените средства облекчете засегнатите вени и им
помогнете да се свият:
• Студен адстрингентен разтвор от 1 сулена лъжица дестилат от хамамелис и 4 капки тинктура от невен, разтворени в чаша вода.
• Охладен чай от 1 чаена лъжичка настърган корен от обикновено кървавиче, който е врял 10 минути в покрит съд.
• Мехлем от жълтурче: нанасяйте сутрин, вечер преди лягане и след измиване.
• Препарат с екстракти от див кестен и червена калина.
Или нанасяйте през нощта смес от 2 чаени лъжички от едната или двете билки,
стрити на прах, и 1-2 чаени лъжички масло от орех. Отстранете на
сутринта, като се измиете със студена вода.
Хомеопатия:
• За успокоение на възпалението прилагайте хомеопатичен крем, който съдържа Aesculus и Hamamelis.
• Редувайте през ден Sulphur и Nux vomica, които също помагат.
Ароматерапия:
За укрепване на стените на вените добавете към
водата за вана шест капки етерични масла от лимон, лавандула, розмарин,
кипарис или хвойна (последното не се препоръчва през цялата бременност,
а маслата от розмарин и кипарис - през първите 20 седмици на
бременността).
Акупресура при хемороиди:
За облекчаване на състоянието при хемороиди натиснете с палец точка
ПМ 57 в средата на задната част на прасеца, където мускулът и
сухожилието се свързват. Не използвайте точката по време на бременност
Водни процедури:
• При сърбежи се мийте с неароматизиран сапун и изплаквайте със студена вода.
• Редувайте всекидневно горещи и студени седящи бани за подобряване на кръвообращението
• При болезнени хемороиди поставете натрошен лед върху участъка за няколко секунди или го облейте с леденостудена вода.
КОГА ДА ПОТЬРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Ако забележите кръв в изпражненията или се появи кървене от ректума.
• Ако имате безпричинна диария или запек повече от 2 седмици
• Симптомите не се влияят от лечението.
• Чувствате се зле или отслабвате.
• При продължителна болка или неразположение при изхождане.
Незабавно потърсете лекар, ако:
• Имате силно кървене от ректума.
Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Как да познаем хемороидите?

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 22:44Хемороиди! Hemorrhoidi
Не е много трудно да се досетите, че имате хемороиди.
Усещането и болкатане са много приятни и всеки гледа да се отърве по-бързо от тях, но дали е възможно и до колко е успешно това. Заболяването е достаразпространено, наричат го болест на индустриалните държави, защотопо-голямата част от населението на тези страни боледуват от нея и търсят решения и лечение за премахването на хемороиди.

Хемороидите са разширени кръвоносни съдове, които се намират вътре или извън ректума. Те са се възпалили и са болезнени при седене,стоене, при ходене по голяма нужда. вътрешните хемороиди са разположенив аналния канал, а външните са като малки и по-големи групи илиединични възли около ануса. Ако не се напипват, хемороидите могат да сепознаят при болките при изхождане, сърбеж и кървене около ануса инеприятно усещане. Други симптоми за наличието на хемороиди са фалшиванужда да ходите до тоалетната и влажна анална екзема. Кървенето не енормално да е обилно, а само няколко капки по фекалиите или тоалетнатахартия. Ако кървенето е повече това говори за други проблеми и трябвада се изследвате за злокачествени заболявания на дебелото черво илидруги възпаления. Кръвоносните съдове намиращи се в ануса сакавернозни, т.е. съдържат артериална кръв и да се внимава да не сеполучи голяма загуба на кръв, което може да доведе до вторична анемия.


Хемороиди! Hemorrhoidi-300x195
Най-често хемороидите се причиняват заради заседнал начина на живот, неправилнохранене и от там трудно и болезнено изхождане. При запек твърдитеизпражнения дразнят вените в областта на ануса и ги възпаляват иразширяват, което води до появата на хемороиди. При съществуващи такива, запекът още повече усложнява положението. Най-често от него се оплакват бременните жени и родилите скоро. Но той е често срещанозаболяване и при хората с наднормено тегло и ниска двигателнаактивност. За хемороидите няма възраст или пол, еднакво засяга и младии стари и мъже и жени. Все повече млади хора стават жертва на това заболяване.
Хемороидите се диагностицират с оглед на ануса и преглед на компютър. Може да се използва и специално медицинско устройство, коетое във формата на куха тръба със светлина отпред и с помощта, на коетоможе да се прегледа ректума за наличието на вътрешни хемороиди. Припо-тежки случаи може да се наложи и изследване на цялото дебело червоили дори и преглед на тънките черва, за да се види дали няма признацина тромбоза.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Лечение на хемороиди

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 22:51


Хемороиди! Bilka-pri-hemeroidi
Какво лечение ще приложите зависи от степента на развитие на хемороидите,техния вид и разбира се вашите възможности. Не всички лечения са ефикасни, но повечето поне няма да ви навредят и ще подобрят като цялоначина ви на живот.
Повечето хора не приемат хемороидите като сериозно заболяване иизчакват да минат сами, без да се насочват към някакво лечение.Облекчават временно състоянието си с различни процедури като напримермиене с вода след ходене до тоалетна, без да използват тоалетна хартия,студени душове и компреси. Има и свещички, които облекчават болката ипомагат хемороидите да не се развият повече. Това помага в случай,когато хемороидите са в начален стадий и се появяват изключително рядко.
Напоследък доста използвани са природните методи за лечение нахемороиди и при много хора те имат ефект. Те включват не само лечение,но и отстраняване на причините за хемороидите.
Някои от тях са:

* Промяна на стойката за ходене до тоалетна. Все повече изследваниядоказват, че клекналото положение за ходене до тоалетна намалявааналното напрежение и помага за избягване и намаляване на хемороидите,като натоварва по-малко ануса и улеснява изхождането.
* Различни билки спомагат за заздравяването на стените накръвоносните съдове, а други пък облекчават подутото и сърбежа. Те трябва да се използват внимателно, за да не се предозират, използват се и външно и вътрешно.
* Промяна на хранителния режим, като се наблегне на храни, които са по-богати на баластни вещества и помагат да се намали дразненето при наличие на външни хемороиди. Повече пресни плодове и зеленчуци, семена и ядки, повече течности, най-вече вода.

Хемороиди! Hemorrhoid-treatment-2-300x242

При по-напредналите стадии на хемороиди се налага и лекарски процедури, някои от които са:
- хемороидолиза – хемороидите се изсушават с електрически заряд.Методът е доста ефикасен, безболезнен и сигурен и води до бързопрекратяване на хемороидите.
- лигатура с гумена лента – този метод се използва при вътрешни хемороиди – те се пристягат в лентата, като по този начин се прекъсва достъпът на кръв до тях и те изсъхват и се изхвърлят след няколко седмици по естествен път.
- склеротерапия – в хемороидите се вкарва вещество, което ги втърдява,което води до откъсване на кръвоносните съдове и отхвърляне нахемороидите.
- изгаряне с лазер
- хирургическа операция за изрязване и премахване на хемороидите – тясе прилага при най-тежките случай и когато не е възможно друго лечение.
За успешно лечение на хемороидите можем да говорим само, когато са отстранени причините за тяхната поява. Защото ако продължите с неправилното хранене, липсата на движение и течности, те ще се появят отново.
Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Видове хемороиди

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 22:59


Хемороиди! Vatrashen-i-vanshen-hemoroid-300x298
Според разположението си се определят два вида хемороиди:

  • Вътрешни
  • Външни
Както говорят и имената им те са разположени от двете страни на ануса.
Вътрешните са като подути, болезнени топчета, меки на пипане, които
се намират от външната страна до аналния отвор и могат лесно да се
напипат. Не винаги са много подути, но например след ходене до тоалетна
се възпаляват, усещате дразнене, понякога има кървене и сърбеж.
Усещането е неприятно и когато седите или стоите. Понякога се прибират
в аналния отвор, но при определени обстоятелства пак се подуват. Ако
кръвоносния съд се разкъса, може да се появи тромбоцит и тогава говорим
за тромбозни хемороиди. Признаците на този вид хемороиди са трудно
ходене по голяма нужда, доста често придружено с болки, дори да нямате
запек. При разкъсване на външен хемороид има ясни следи от кръв, малки
капки или нишки. Вътрешните хемороиди най-често са покрити с кожа.
За разлика от външните хемороиди, вътрешните не са болезнени. Те се
намират вътре в ректума, а там не се усещат и доста често дори не
знаете за тяхното съществуване. Ако бъдат раздразнени, те кървят и
трябва да им се обърне внимание, защото могат да се усложнят и да
доведат до сериозни проблеми, като например пролапс или прищипване.
Пролапса са пак вътрешни хемороиди, които са нараснали и са излезли
извън ануса. А ако аналния мускул заклещи такива хемороиди, те остават
отвън, като е прекъснат притока на кръв към тях и тогава се получават
прищипнати хемороиди. Вътрешните хемороиди се установяват по-трудно и
трябва специален преглед за тях, те са покрити с лигавица и са
синьо-червени на цвят.
Хемороиди! Vanshen-i-prolabiral-hemoroid-300x234
Освен в зависимост от това къде се намира, хемороидите се делят и според стадия, в който се намират:
I стадий: Хемороиди, които могат да кървят от време на време, но не
са излезли извън ануса, не могат да се напипат и не се усеща болка.
Могат да се открият само ако прокървят и се направи ендоскопия на
аналния канал. Тогава се виждат като възли с тъмночервен цвят.
II стадий: Хемороидите пролабират, което означава, че при определени
обстоятелства се показват извън ануса, най-често, когато се напъвате
при ходене в тоалетна. При това си показване те предизвикват болки и
дразнене. Остават навън и може да се заклещят. Не винаги има кървене,
но са много неприятни заради болката. Прибират се след известно време,
когато се успокоят, без някаква намеса.
III стадий: Хемороидите висят извън ануса и не могат да се приберат.
Могат да бъдат прибрани само с намеса, т.е. като се натиснат с ръка.
IV стадий: Хемороидните възли са извън ануса и прибирането им с ръка е невъзможно.
Освен това те са възпалени и усложнени.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Причини за появата на хемороиди

Писане by styyni on Нед 24 Окт 2010, 23:05


Хемороиди! Cd45fc71dd29
Известно е, че причините за поява на хемороиди са различни и преди
всичко зависят от начина ни на живот. Хората в развитите страни макар и
добре да живеят, страдат по-често от хемороиди от хората в бедните
страни. До това са довели хранителните им навици, начинът по който
ходят до тоалетна, малкото движение и т.н. Причина за появата на
хемороиди може да е и генетична, най-вече слаби стени на ректума, но с
добра профилактика заболяването пак може да се избегне. Докато другите
причини са вследствие на често срещания запек, неправилната стойка при
ходене по голяма нужда, слабият мускулен тонус.
Известно е, че хората, които ходят клекнали до тоалетна, дори и в
по-напредналите страни нямат проблем с хемороидите. Други лоши тоалетни
навици, като например твърде дългото стоене в тоалетната, без нужда,
четенето, прекомерното бърсане с тоалетна хартия и т.н. са също
предпоставки за появата на хемороиди.
От гледна точка на храненето, причини за хемороидите могат да бъдат
храните, които причиняват запек или пък обратното хронична диария, а
също и бедното на баластни вещества меню. По-пикантната храна, мазното,
натрупаните тлаки по дебелото черво лесно водят до дразнене на
лигавицата на червата и от там до появата на хемороиди. Недостатъчния
прием на течности, най-вече на вода води до обезводняване на организма
и също може да е причина за появата на хемороиди. Ако някой реши, че
като течности може да наблегне на кафето и колата, това също може да му
докара хемороиди, тъй като те са смятани за диуретични продукти.
Хемороиди! Hemorroids_toaletna-300x163
Друга причина за появата на хемороиди е обездвижването на все повече хора,
както и многото време прекарали седнали, било зад бюро пред компютър
или пък при шофьорите. При тях се получава засядане на венозна кръв в
долната част на тялото, която дълго време после не може да оттече. По
време на бременността някои жени също получават хемороиди, защото
матката притиска дебелото черво, но това състояние отминава известно
време след раждането, ако разбира се, не се води начин на живот, които
вместо да помага за изчезването им, предразполага за появата им.
Хемороидите могат да се причинят и от някои заболявания като тумори в малкия таз или болести на черния дроб.
За да не се стигне до там, е добре да се спазват следните правила:
приемайте повече течности, най-вече вода. Движете се винаги, когато
можете, правете гимнастика. Не се заседявайте дълго време в тоалетната,
не носете стегнато бельо, което да притиска мускулите на ануса. Вместо
тоалетна хартия се измивайте с хладка вода и сапун, защото понякога при
наличието на хемороиди, използването на тоалетна хартия увеличава
дразненето и усложнява положението.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Хемороиди! Empty Re: Хемороиди!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите