Менструация след раждане!

Go down

Менструация след раждане! Empty Менструация след раждане!

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 21:33

Менструация след раждане! Stk61409cor.preview-300x300
След като 9 месеца сте нямали менструация, след раждането тя отновосе появява. Разбира се не веднага, първоначално организмът се изчистваот раждането, това са така наречените лохии и после чак идва първатаменструация.
Непосредствено след раждането матката започва да се свива иликонтрахира и по този начин свива и кръвоносните съдове, които са серазширили по време на бременността и раждането. Но все пак минаваизвестно време преди те да възвърнат размерите си от преди бременносттаи през това време има кръвотечение. То е нормално, тъй катоблагодарение на него тялото се изчиства от различните остатъци отбременността. Това кръвотечение се нарича лохии и то не е истинскаменструация. В началото лохиите са доста обилни, но това продължавасамо 2-3 дена и после намаляват, но все пак ги има. При всяка женапродължителността им е различна. При някои продължава 3 седмици, принякои е повече. Лохиите не са съпроводени с неприятни усещания кактоменструацията, те са безболезнени, ако усещате болка, то тя се дължи насвиването на матката. Неприятното при лохиите е тяхната продължителности лошата миризма, затова е задължително през този период да спазватемного стриктна хигиена.

Възможно е към 12-тия ден след раждането пак да имате по-силнокръвотечение. То е първата менструация след раждането и тя продължавапо-кратко от нормално. Но при някои жени първата менструация е едваслед няколко месеца. Това закъснение обикновено го има при жените,които кърмят. При тях първата менструация обикновено е след около 3-4месеца, а може и повече, при повечето трае докато кърмят изключително.Но това не е гаранция за никого. Не трябва да разчитате само накърменето да ви предпазва. Отсъствието на менструация, не означава, ченяма овулация и не можете да забременеете пак.
Имайте предвид, че при доста жени първата менструация след ражданетое различна от менструациите преди раждането. Под различна се имапредвид, че или е по-обилна или по-болезнена. Има доста мнения, че следраждане менструацията се регулира и става по-редовна.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Менструация след раждане! Empty Обратно развитие на майчният организъм в следродилния период( ИНВОЛУЦИЯ )

Писане by pumpal21 on Чет 28 Окт 2010, 22:36

Менструация след раждане! 7
След родилният период започва от момента на раждането с отделянето на плацентата и продължава до възвръщането на органите и системите на женският организъм близо до състоянието им преди забременяване. Постродилния период продължава от 1-2 месеца. Скоростта на обратимите процеси е най-силно изразен първите дни след раждането, като тяхната бързина се забавя постепенно. Винаги обаче остават промени, които подсказват за преминала бременност и раждане.Те са в пряка зависимост от възрастта на родилката, броят на бременностите и ражданията.
В динамично единство с тези промени протичат и промени на развитие, които особено засягат млечните жлези и психиката. Гърдите на жената, които по време на бременността са преминали подготвителния период, започват да функционират. Майчиният инстинкт, зароден след оплождането, се превръща в майчино чувство. При физиологичното протичане на следродилния период в различните органи и системи се проявяват типични промени.
След завършване на раждането външните полови органи са с повърхностни разкъсвания, кръвонасявания и охлузвания. Влагалищният вход е отворен. Хименът (девствената ципа) е изцяло разкъсана, като от него са останали малки участъци. При липса на патологични увреждания на тазовото дъно тонусът му се възвръща сравнително бързо. Влагалищният отвор се затваря сравнително бързо след 24 часа. Повърхностните увреждания на външните полови органи заздравяват в първите дни след раждането. След около 1 седмица от раждането влагалището е все още широко, но с възстановен тонус. Същите промени настъпват и с маточната шийка, която след раждането свободно пропуска ръка и е напълно изгладена. Затварянето на маточната шийка започва от вътрешния отвор. На 3-4 ден след раждането отворът е около 2 см, а към края на 2 седмица е напълно затворен, а външният отвор се затваря на 20 - 21 ден. Характерна е напречна цепка на цервикалния канал (маточната шийка), която е белег, че е раждала жената.
Процесът на обратно развитие на матката ( Involutio uteri ) протича с по-голяма бързина при първескините в сравнение с многораждалите. При празен пикочен мехур и право черво обратимите процесите са с по-силен интензитет. На 7-8 ден след раждане матката е намалила масата си и е около 500 g, на 14 - 16 ден е около 300-350 g, на 42 ден до към 56 ден масата и достига 60 g, т.е малко по-голяма от тази преди забременяването.
В първият ден след раждането дъното на матката е на нивото на пъпа, на 10 ден на нивото на симфизата (над външните полови органи), като едновременно намаляват размерите и на матката на ширина. А ендометриума (маточната лигавица) на матката се възтановява към 20 ден. При раждане се контрахира ( съкращава ) матката, което води до намаляне на кръвотока и влошава условията на хранене, което води до некроза. Некротизиралите материи заедно с отделящите се кръв, лимфа и серум образуват лохиите. В първите 5-6 дни след раждането се отделят некротизиралите части, а към 10 ден матката е покрита с нов епител. Като регенерацията на епитела напълно завършва към 36 ден, а възстановяването на мястото, където е била прикрепена плацентата се осъществява по-бавно. Разликата между останалата лигавица на матката и мястото, където е била прикрепена плацентата изчезва напълно около 3 месеца след раждането.
В първите 2-3 дни лохиите са кървави, а от 4-6 ден се прибавят и некротизирали части на лигавицата, като след 10 ден стават слузно-белезникави, а към 21 ден отделянето на лохии се прекратява като количеството им през целия следродилен период е около 1000-1500 g. При раздвижване на родилката цветът на лохиите става по-кървав. Характерно е, че лохиалния секрет има изразени антибактериални свойства и възпрепядства развитието на възходяща инфекция в маточната кухина.
Жените, които не кърмят децата си получават менструация първите 6 седмици след раждането. Липсата на менструация е 100 % белег за липса на овулация. За обратното развитие на гениталиите съществено значение има и отпадане на действието на хормоните на плацентата.
По време на кърменето се развива лактационна аменорея (липса на менструация) при около 80 % от жените.


_________________
Менструация след раждане! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите