Закалявате ли децата си?

Go down

Закалявате ли децата си? Empty Закалявате ли децата си?

Писане by cveti555 on Пет 07 Мар 2008, 07:19

Мамички,искам да разбера,дали калявате рожбите си и какви методи използвате? Аз правя въздушни бани и разходки. А вие?
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by mavi on Вто 11 Мар 2008, 01:09

И ние правим много разходки навън.
Извеждах го дори когато вали сняг.
Само когато има мъгла сме си вкъщи.

_________________
Закалявате ли децата си? 23578
Закалявате ли децата си? 23579
Закалявате ли децата си? Line
mavi
mavi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by Гост on Вто 11 Мар 2008, 16:24

Закаляваме се с разходки.Явно си е закалена по рождение,защото понякога на мен ми е студено(ръце,крака...),а тя е топла.Имахме съседка,която дори през зимата оставяше децата си да спят на отворена тераса в количката.
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by Далия on Вто 18 Мар 2008, 14:02

И ние се разхождаме много навън. Когато имаме възможност, през уикенда гледаме да идем някъде сред природа. Никога не навличам прекалено децата.
Далия
Далия
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by Cveti789 on Вто 18 Мар 2008, 17:10

@mavi написа:И ние правим много разходки навън.
Извеждах го дори когато вали сняг.
Само когато има мъгла сме си вкъщи.
и аз така,подкрепям те напълно Супер
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by mamazavinagi on Вто 18 Мар 2008, 17:15

Ето малко инфо за закалителните процедури, които аз провеждам.Въздушна баня-събличането на детето голо в стая или на открито.-след третия месец.От 3м до 1година.

Първите дни само по ризка или боди,гащи(памперс) и терлици при Т 20-22градуса(пет дни)по пет минути.

3 дена по памперс и терлици по 5 минути при същата Т.

Следва през 3 дена се увеличават минутите с 5 докато се стигне до половин
час. След тридесетият ден може да се започне
обтриване(фрикции)-обтриването е за деца над 6месечна възраст.То се
комбинира с въздушните бани, като се извършва в краят и. То бива сухо и
влажно обтриване. Започва се със сухо около 10 дена. Сухото обтриване
представлява следното- със суха кърпичка- тип ръкавица за баня(кесия)
само, че от по мек плат(може бархет) се разтрива кожата на бебчо до
порозовяване, след което се облича.

При влажното обтриване, кесийката се намокря в съд с вода с
определена температура. Започва се с 37градуса, като се намарява с
1градус през 3до 5дни докато достигне 22градуса. Температурата в стаята
да е 20-22. Обтриването се прави по посока на кръвният поток на тялото
както следва: Първо крайниците, после гърдите и корема. Процедурата да
не е по дълга от 2-3минути.

Забележка: На обтриване се подлагат единствено деца, на които са правени въздушни бани.

За Аерацията това е голо дупе . Голяма усмивка Голяма усмивка Голяма усмивка

Разходки и сън на открито, слънчеви бани ама не прекалявам с тях.
Като порастне още малко и на море ще я заведа. Намигане
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Закаляването!

Писане by Dani on Пон 31 Мар 2008, 13:33

Непознаването на основните правила при закаляване крие сериозни рискове за здравето и може да има обратен на желания ефект. Това са основни принципи, които е задължително да се спазват:

1. Започнете с кратки процедури и не преследвайте рекорди. В началото продължителността на процедурите и разликата в температурата трябва да бъде малка, като постепенно се увеличава.

2. Повтаряйте процедурите всеки ден. Само при редовни закаляващи процедури организмът може да изгради правилни реакции на студ или горещина. Ако процедурите се прекъснат за 1-2 седмици, всичко трябва да започне от начало.

3. Вслушвайте се в себе си. Избирайте закаляващи процедури, като отчитате своята възраст, здравословното си състояние, начина на живот, дори особеностите на характера. Най-добрият индикатор, показващ дали начинът за закаляване е подходящ за вас, е вашето здравословното състояние след процедурата. Ако нямата неприятни усещания или последствия, продължавайте!

За да има ефект от закаляването трябва да го правите с желание и удоволствие
това е и основно изискване, за да се постигне търсеният ефект.


През есента, когато организмът се подготвя за тежките зимни месеци, закаляването на тялото е основно условие за здраве. Според специалистите един от главните принципи при него трябва да бъде удоволствието. В противен случай тялото ще бъде подложен на стрес, който ще има обратен на желания ефект.

Първи етап: “топли” процедури
Основният принцип на закаляването е от простото към сложното. Затова започнете с най-лесния начин - с горещи обтривания. Намокрете гъба, мека хавлия или ръкавичка в гореща вода и бързо разтрийте цялото тяло. Горещата вода веднага ще се изпари, отнасяйки със себе си топлината и овлажнявайки кожата. Повтарете няколко пъти. Колкото по-висока е температурата на въздуха и водата, колкото по-сухо е помещението, толкова по-интензивни са изпаряването и охлаждането. Кръвоносните съдове се свиват и разширяват, регулира се топлообменът, заработва защитният рефлекс, който възпрепятства възникването на простудни заболявания.
Обърнете внимание! Горещият душ и горещите обтривания са различни процедури. Стоенето под горещия душ намалява тонуса на мускулите. Именно затова не се препоръчва всеки ден да се мием с гореща вода – кожата, особено тази на лицето, бързо губи своята еластичност.
А по-нататък? Следващата стъпка може да бъде сауната (не повече от 10 минути) или парната баня (не повече от 5 минути).

Втори етап: свежест, въздух и вода
През есента, когато вече е започнал отоплителният сезон, идеално място за закаляване може да стане вашето жилище. Отворете широко прозорците, нека да нахлуе есенната свежест (скоро тя ще стане зимна) и почакайте, докато термометърът спадне до 20 градуса. Затворете прозореца и се съблечете до кръста. Може да полежите, седите или да се занимавате с нещо в продължение на 15 минути, но главното е да усещате чувство за комфорт. Ако кожата розовее и става по-топла, това означава, че се изработва устойчивост към простудите. Увеличавайте продължителността на въздушните бани до 2 часа, а температурата в помещението намалявайте до 15 градуса.
Обърнете внемание! Ако на улицата е влажно, ръми дъжд или въздухът в стаята е влажен, намалете с 1/3 времето за процедурите. “Дъждовната” въздушна баня охлажда кожата много по-интензивно и може да доведе до простуда.
А по-нататък? Преминете към водни бани, например към обтриване с прохладна вода. Намокрете с хладка вода гъба и разтрийте с нея горната част на тялото, после подсушете със суха хавлия. Направете същото с ръцете, шията, гърдите, гърба, а после от пръстите на краката до кръста. Продължителността на процедурата да е около 4 минути.

Трети етап: време на контрасти
Приемането на контрастен душ трябва да започва с топла вода с температура, съответстваща на температурата на тялото, после да се намали горещата вода, за да може струята да стане хладка. След 10 секунди отново увеличете струята топла вода. Контрастният душ трябва да завършва с хладка вода и тялото трябва да се изтрива с хавлия. На всеки 2 дни понижавайте температурата на водата с 1-2 градуса и увеличавайте времето на престой под хладния душ от 10 секунди до 2 минути, а на общата процедура от 5 минути до половин час.
Обърнете внимание! Ако веднага започнете да се обливате ту с гореща, ту с ледена вода, съществува много голяма вероятност да се разболеете.
А по-нататък? След като свикнете с контрастния душ, преминете към студен. Постепенно понижавайте температурата на водата и увеличавайте времето на престой под душа (от 20 секунди до 5 минути).

Четвърти етап: студена кулминация
Първо, опитайте всяка сутрин да си измивате лицето със студена вода и ако нямате неприятно усещане, заловете се с краката си. Всяка вечер преди сън ги потапяйте за една минута в леген с вода. Започнете с 25 градуса и постепенно намалявайте температурата на водата. Когато сте в състояние да задържите краката си в продължение на 10 минути в студената вода и нямате тръпки по гърба, вие можете да се обливате с леко хладка вода (с първоначална температура около 30 градуса). Всеки ден водата трябва да се охлажда с 1 градус.
Обърнете внимание! Студената вана не може напълно да замени горещата. Тя укрепва имунната система на организма, но не е способна да почисти тялото от мръсотията и бактериите.
А по-нататък? Ако искате, вече можете да се заловите и с моржуване.

_________________
Закалявате ли децата си? Doddds10
Закалявате ли децата си? __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by Dani on Пон 31 Мар 2008, 14:15

Закаляване на бебето

И най-подходящото хранене само по себе си не е в състояние да запази децата здрави, ако не се съчетае с други грижи, които да осигурят не само общото развитие на теглото, а и укрепване на тялото. Практически закаляването започва след раждането на детето. Наистина то трябва да бъде пазено от резки въздействия на външната среда, но тази среда трябва все пак да бъде приспособена за възможностите му да се нагажда към нея без болестни реакции.

Една от първите мерки е да се поддържа постоянна, но невисока температура в стаята, в която се отглежда новороденото и малкото кърмаче. Страхът от настинка в тази възраст води често пъти до до поддържане на темпратура 22-25°. При висока стайна температура децата са често пъти отпуснати , нерядко запотени и с намалена мускулна ктивност. Подходяща температура за децата до третия месец е около 20°(с изключение на недоносените), след което следва да се понижава до 18°. От особено значение е също така въздухът да се проветрява, особено през студените месеци, при съответна защита на детето от течение.

В това направление голямо значение има и обличането, което трябва да се съобразява със стайната температура, сезона и възрастта на детето, но също така и с нуждата от по-голяма свобода на движенията му. Още на тази възраст децата изпитват удоволствие от от движенията, които те са в състояние да извършват, но покрай това движенията подтикват благоприятно обмяната и растежа. Стремежът към движения в кърмаческата, както и по-късна възраст е неудържим, той е естествен и не трябва да се възприпятствува.

Особено значение за закаляването на децата има приспособяването им към промените на външната температура. В това направление е важно децата да не се задържат непрекъснато в домашна обстановка и да прекарват известна част от деня на открито. През лятото кърмачетата могат да се извеждат на разходка след навършване на две седмици от рждането с необходимата предпазливост, като не се излагат на силно слънце и се държат на завет и по възможност в движение. През зимата трябва да се изчака навършването на един месец. Всяко излизане на открито в началото трябва да е съобразено с времето при съответно обличане на детето: през зимата естествено във вълнени дрешки, шапка, ръкавички и добре покрито с вълнено одеало. До приспособяване на детето, разходката на открито трябва да се удължава постепенно до 1-2 часа. Доколкото времето позволява, желателно е изнасянето на открито да става всекидневно в определени подходящи часове на деня.Благоприятното въздействие на чистия въздух и слънцето се вижда по общото освежаване на детето. При лоше време обаче не би трябвало да се рискува. В неподходящи за разходка дни детето може да се задържи в стаята при отворен прозорец за 1/2 - 1 час, облечени като за разходка на открито.
При изнасяне на кърмачетата и малките деца навън трябва да се избягва контакт с много хора. Неподходящо е движението по улиците. За разходки на малките и за игра на открито за по-големите деца подхождат уединени мста в градини и паркове.
Изнасянето, разходката и игрите на открито са необходими не само за пребиваване на чист въздух. Ултравиолетовите лъчи на слънцето предизвикват образуване на витамин D в организма на детето, който при кърмачетата от ранната възраст е необходим за предпазване от развитие на рахит. През зимата ултравиолетовите лъчи на слънцето въздействуват по-слабо, но все пак използването им не е без значение.

Слънчеви бани могат да се правят още при кърмачетата на два месеца, разбира се, с необходимата предпазливост, като се запазват от въздушно течение и се излагат на слънце за непродължително време. На първо време това може да стане с разголване на ръцете и краката през време на разходките на открито, а след това и чрез системно, последователно излагане на крайниците, гърба и корема на слънце при засенчена глава, с постепенно увеличаване на времето за слънчевата баня от 1/2 - 1 минута до 10-15 минути. Предпазливо увеличаване на времето е необходимо, за да се избегне изгаряне на кожата и да се постигне постепенно помургавяване, което позволява и по продължително излагане на слънце. Трябва да се има предвид, че децата с бяла кожа изгарят по-бързо. При всяко зачервяване на кожата слънчевите бани следва да се отлагат до преминаване на зачервяването.

Слънчевите бани са полезни за всички възрасти на децата. Те не са подходящи само при някои заболявания. Но за здравите и боледувалите от банални заболявания те имат благотворно действие, което не рядко проличава при системното им използване дори само през един летен сезон. Необходимо е обаче във всички случаи постепенно разсъбличане и постепенно удължаване на времето за въздействие на слънцето върху голото тяло.

Източник: "Когато детето често боледува"
Автор: проф. д-р Ив. Андреев

_________________
Закалявате ли децата си? Doddds10
Закалявате ли децата си? __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by lenig on Сря 22 Апр 2009, 13:19

Да и аз започнах да я извеждам, може да се каже, че почти несе прибираме- времето последните дни беше невероятно, а днесе по- хладно и затова съм пред компютъра. В къщи дори, като я преобувам я оставям съвсем голичка да си рита, засега само това правя. След месец може да почна и с водните процедури.
lenig
lenig
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by Гост on Сря 22 Апр 2009, 14:00

Да,вадили сме я на -10 градуса в количката с дъждобрана и добре облечена. Вкъщи винаги поддържаме 18-20градуса
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by mimka on Вто 12 Май 2009, 16:40

И аз гледам в стаята да е максимум 20 гр.Цяла зима го вадех навън.Обличам го леко .
mimka
mimka
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by mimi281977 on Пон 06 Юли 2009, 09:00

правех слънчеви бани,и всеки ден разходки.
mimi281977
mimi281977
форум-фен
форум-фен


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by kraleva on Сря 09 Сеп 2009, 15:10

с децата ходиме на разходки,
kraleva
kraleva
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by makka_paka on Нед 13 Сеп 2009, 01:41

Да, аз също ги закалявам и двамата още от самото раждане малко по малко.
Навън сме абсолютно всеки ден, без значение вятър, слънце, дъжд.
Добре облечени с дъждобранче на количката, а големия с чадрче и пак си ходим навън. Ех, не казвам, че сме мазохисти и седим да ни мокри дъжда до кости, но като се случи не ни притеснява това.
В стаята гледам да е около 20-22 градуса температурата и двамата не обичат да им е жега.
Ако се сетя още нещо ще пиша.
Но в каквото закаляване съм видяла в Англия, незнам дали ще го видя някъде другаде. Направо нямам думи.
Посред зима, навън студен вятър, аз се свивам в якето и виждам едни родители с бебенце, което беше само по едно боди и то с къс ръкав. Мълчи си горкото... Закалявате ли децата си? 176466 .
А това е масово, не е единичен случай.
makka_paka
makka_paka
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by Мисис *Здраве* on Нед 13 Сеп 2009, 10:53

И аз закалявам моята госпожица (или по-скоро я закалявах когато беше малка). Винаги сме навън, когато е хубаво времето за разходки - само да не вали дъжд, във всички останали случаи няма проблем. Все пак живеем във Варна и ако трябва да се съобразяваме и с вятъра отиде цяла година в къщи да седим Голяма усмивка
В къщи поддържаме нормална температура, защото аз не мога да стоя на много топло и детето свикна.
Освен това като малка, когато все още аз я къпех прилагах един метод, който е много ефикасен и който аз практикувам за себе си и до днес - винаги в края на банята я обливам със хладка вода, за да се охлади кожата след топлия душ. Действа много закаляващо, защото организма свиква на рязката промяна на водата. Винаги започвам от краката и постепенно поливам на горе по тялото. Когато цялото тяло е полято вече с хладка вода, обливам така още малко и сме готови. Излизаш много свеж от банята.
А който иска за себе си да го приложи този метод ще кажа, че при мен водата е почти студена и повтарям процедурата поне два пъти - горещ душ, студен душ като винаги се завършва със студен душ.
Друг много добър метод за закаляване и на малки, и на големи е сауната. Аз съм й голям фен. Не съм водила все още дъщеря ми, но в най-скоро време ще я водя и нея. Във Финландия например започват с посещенията на сауна още около годинка на детенцето.
Мисис *Здраве*
Мисис *Здраве*
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Закалявате ли децата си? Empty Re: Закалявате ли децата си?

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите