Каръшкият понеделник

Go down

Каръшкият понеделник Empty Каръшкият понеделник

Писане by Lindzi on Пон 24 Яну 2011, 17:11

Кой ден от седмицата ви е каръшки и кога сте във вихъра си? За пoвечето хора понеделник сутрин е най-лошото възможно време за работа, а петъкът е светлината в тунела след ужасно натоварената седмица на работното място.
Каръшкият понеделник 15084
Понеделникът сякаш винаги е труден, досаден, изморителен, омразен. Отивате недоспали и закъсняли на работа, заливат ви с куп задачи, налага ви да присъствате на дузина срещи, физически сте в офиса си, но психически се реете някъде из небесата, а краят на деня ви се вижда като недостижима мечта. В резултат на това навярно в понеделник стандартно сте раздразнителни, уморени и отегчени.
Каръшкият понеделник 15084_6
Нежеланието за работа, липсата на концентрация и слабата продуктивност са също характерни за най-каръшкият ден от седмицата – понеделникът. Според проведени изследвания точно в понеделник се правят най-много грешки, възможно е да стигнете до конфликт с колегите и шефовете, а резултатът в края на деня от целодневните ви неуспешни опити да се мобилизирате е нулева ефективност от ваша страна.

А защо се получава така? Защо понеделник е картъшкият ден от седмицата за редица хора? Според учените причината е някъде в съвсем естествената отпуснатост след почивните дни и липсата на психическа нагласа за ефективна работа след ефективна почивка. В понеделник хората обикновено са като двигателите на колите в зимни условия – нужно им е време да загреят, за да работят ефикасно.
Каръшкият понеделник 15084_1
Някои от вас пък навярно са прекарали почивните дни в активна почивка (планински походи, купони, спорт и т.н.), събуждали са се късно и навярно са лягали късно. Това е друга причина да се чувствате като пребити в понеделник без желание за работа, гледайки през минута към часовника с единствената надежда, че вселената ще се смили над вас и ще забърза времето на терзанията ви.


Някои хора пък преКаръшкият понеделниквръщат почивните дни във време за работа и за наваксване на изостанали задачи. Не си мислете обаче, че така ще напреднете със задълженията си. Навярно няма да работите достатъчно ефективно и няма да свършите кой знае колко през почивните дни, защото ще си мислите за почивка, а в понеделник няма да сте достатъчно свежи и отпочинали, за да сте на ниво в офиса.
Каръшкият понеделник 15084_2
Що се отнася до отпуската, правилото е същото – изполсвайте отпуската за почивка, а не за работа, за да сте полезни на себе си и на фирмата, когато отново влезете в работен ритъм. И помислете за варианта понеделникът да не е първият ви работен ден след дълга отпуска. Това ще ви докара до излишен стрес и пренатоварване, които ще ви превърнат в крайно безполезен кадър в офиса за момента. Вторник или сряда са далеч по-доброто решение да попаднете отново във водовъртежа на срещи с шефове и клиенти, задължения, телефонни разговори и от сорта.
Каръшкият понеделник 15084_3
И не предвиждайте за понеделник сериозни и отговорни задължения. Спрете се на нещо по-просто и леко за изпълнение. Започнете плавно работния процес и също толкова плавно го прекратете. Тоест оставете си за петъка само довършителни неща и се постарайте да не оставяте неща от тази за следващата седмица, които ще ви глождят през почивните дни и самата мисъл за работа ще ви накара да се почувствате изтощени. Не мислете за служебните проблеми през уикенда, а за целта в петък е добре да сте си изготвили план-график за задълженията ви през следващата седмица. Планирането на работата ще ви помогне да се почувствате сигурни във възможностите си да свършите всичко навреме, а това спокойствие ще ви помогне да си починете пълноценно през уикенда, така че в понеделник да сте свежи и енергични, в готовност за премеждия.

автор: Ели Йорданова
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите