Фитнес за деца

Go down

Фитнес за деца  Empty Фитнес за деца

Писане by Lindzi on Вто 24 Яну 2012, 09:45

Фитнесът за деца е идеален начин още от малки децата да бъдат свикнати да спортуват активно. Спортът е част от доброто възпитание на всяко дете, а фитнесът за деца е идеалното място, където да зародите любовта на детето към различните спортове.
Фитнес за деца  15335_2
Вече има специално пригодени за деца фитнес уреди и фитнес зали за деца, където и най-малките ще могат да спортуват, да развиват двигателните си умения и социалните си контакти. Дейностите във фитнес залата за деца имат за цел изграждането на физическа култура у децата, развиването на координация, гъвкавост, дисциплина, усет за ритъм, чувство за ориентация, концентрация, изпълнителност, себеизразяване, самостоятелност, социализация, без спортът да поражда конкуренция сред децата.

Фитнесът е идеален начин и за справяне с широко разпространения проблем напоследък, а именно затлъстяването още в ранна детска възраст. Спортните занимания влияят благоприятно и върху цялостното развитие на детето – укрепване на костната система, преодоляване на проблеми като плоскостъпие, гръбначни изкривявания и неправилна стойка.
Фитнес за деца  15335_1
Под фитнеФитнес за деца с за деца не разбирайте само трениране на бягаща пътечка, велоергометър, кростренажор и т.н. Децата биват увличани в спортуването на гимнастика (спортна и художествена), танци, йога, карате, хип-хоп и модерен балет, пилатес, зумба - занимания без състезателен характер, чиято цел е просто да накарат децата да заобичат спорта.

Такъв фитнес за деца отвори съвсем наскоро врати в София под името FitKids. Повече за заниманията в детския фитнес и целите му ще научите от Венислава Василева – една от организаторите на детския клуб и деветократна републиканска шампионка на България по спортна гимнастика в периода 1989 – 1998 г.

Какво ви подтикна да направите FitKids и какво точно представлява фитнесът и заниманията в него?
Венислава Василева: Екипът на FitKids е съставен от бивши и настоящи спортисти, треньори и спортни деятели, отлично познаващи предимствата и недостатъците на спортната култура в България преди и след 1989 година. През изминалите години всички ние забелязахме деградацията на спортната култура в нашата страна от масовия до професионалния спорт, за което най-показателни са по-слабите изяви на нашите спортисти на последните Олимпийски игри. Това, наред с промените в начина на живот - от слабата активност до нездравословните храни и навици, даде сериозно отражение върху състоянието на обществото ни, което особено се забелязва при децата – затлъстяване и сериозни здравословни проблеми, двигателни увреждания, психологическа нестабилност и агресивност. Всичко това ни амбицира да осъществим една идея, която отлежава няколко години, за изграждане на място с благотворна среда, където децата да се развиват и израстват физически, интелектуално, емоционално и социално. Нашата мисия е възпитаване на здравословен начин на живот, подобряване на физическата култура на българските деца и развитие на масовия спорт, като започнем от най-ранна възраст. Известната народна мъдрост, че „първите седем години са най-важни“, е и научно доказана – този период е най-важен за развитието на двигателните, емоционалните и интелектуалните способности на човека. Ние насърчаваме децата да дават най-доброто от себе си във всичко, което правят, а не на всяка цена да са най-добрите.
Фитнес за деца  15335_4
Децата учат стъпка по стъпка. В сигурна и безопасна среда, те напредват и се усъвършенстват с индивидуално темпо и според собствените си възможности. Под наблюдението на нашите инструктори те придобиват увереност да се справят с предизвикателствата, да преодоляват страховете си и да изразяват себе си.

Детските фитнес уреди наподобяват тези за възрастните с някои съществени разлики. Основната цел е да се запознаят децата с аеробните и кардио упражнения и фитнеса за подобряване на координацията и баланса, както и развитие на двигателните умения. Не смея да твърдя, че сме първите. Спортният център FitKids е изграден по американски модел със спортни съоръжения, адаптирани за деца в най-ранна възраст между 3 и 8 години. Децата имат положителна представа за фитнеса и за тях е много интересно да тренират на уреди, като тези в спортната зала, която посещават мама и тати. В тази възраст те са готови да направят огромна крачка напред в индивидуалното си израстване чрез участие в занимания без помощта на родителите си. Откривайки радостта от независимостта, децата изпитват силно желание да подражават на „големите”, но най-добре учат поставени в организирана среда, където физическите упражнения и всички аспекти на образованието са комбинирани със здравословна доза забавление.

В началния стадий програмите са насочени към цялостното развитие, като с достигане на пубертета започва да се обръща по-сериозно внимание на тренировките за всички големи мускулни групи. Упражненията по фитнес са със смесена интензивност, като съотношението между кардио и леки силови упражнения варира според възрастта. Леките силови тренировки влияят положително върху костната система и нейното укрепване.
Фитнес за деца  15335_3
С каква цел идват най-вече деца във FitKids – забавление, социализация, желание за спорт, здравословни проблеми...?
Венислава Василева: Спортът и развитието на двигателните умения на децата е основната цел на голяма част от нашите клиенти. Концепцията на FitKids е нова и родителите проявяват любопитство и интерес към спортните занимания за деца – от гимнастиката за деца от 18 месеца до 8 години до съвместните тренировки за деца и родители. В същото време, спортните рождени дни и празници, които организираме, стават все по-популярни и извън кръга на нашите редовни клиенти. Съвместно с рехабилитатори, работим и с деца с различни здравословни и двигателни проблеми, като за в бъдеще имаме намерение да развием тази дейност и да я направим по-достъпна за хора със специфични нужди.

Колко време траят заниманията във FitKids и колко пъти в седмицата е добре децата да тренират?
Венислава Василева: Спортните занимания за най-малките (18 мес. - 2 год.) са с продължителност 30 минути, а за останалите 3-8 г. - по 1 час, като препоръчително е да се посещават системно по 2-3 пъти седмично, за да се изгради ефективна програма, която да дава сигурност на детето и то да придобие полезни навици. Участието в спортните занимания е забавно и същевременно предизвикателно, това позитивно натоварване зарежда децата с енергия и сили.
Фитнес за деца  15335_5
Имат ли деФитнес за деца цата в днешно време спортна култура и защо тя е важна? Как и в коя детска възраст е важно родителят да вложи усилия в полагането на основите на спортната култура у детето?
Венислава Василева: За съжаление двигателната култура на голяма част от децата е изключително ниска. В прекалено ранна възраст се появяват проблеми със затлъстяване и обездвижване – децата седят вкъщи или пред компютъра, хранят се нередовно и нездравословно. Като проблема стои, както пред всеки от нас, така и пред обществото ни. Губят се най-цените години - от раждането до ранна училищна възраст, когато се развиват най-важните двигателни умения. В началото тези умения се развиват с помощта на масажите, които редовно трябва да се правят на бебетата, и в последствие да се премине през основната гимнастика. През тези периоди на развитие детето трябва да усети къде се намира в пространството, къде са му ръцете, как да координира движенията. За радост, в последните години, се забелязва тенденция на осъзнато поведение за промяна и внимание към здравословен и пълноценен начин на живот.

Достатъчен ли е спортът, за да се реши проблемът със затлъстяването при децата? И до колко фитнесът помага за други здравословни проблеми?
Венислава Василева: Решението е в здравословния начин на живот от най-ранна възраст! Спортът, заедно с правилното хранене, е част от решението и превенцията на проблема със затлъстяването. Фитнесът в същността си е спортуване за здраве и поддържане на форма, достъпно за голям кръг от хора. Индивидуалният подход при него дава възможност за постигане на различни цели – от подготовка на професионални спортисти до програми за рехабилитация и възстановяване след травми.

Какви са вашите съвети за водене на здравословен начин на живот още от ранна детска възраст?
Венислава Василева: Ролята на родителите е основна за възпитаване на здравословни навици у децата. Важно е да полагат непрестанни усилия и да бъдат информирани по въпросите за правилно хранене, съобразено с нуждите на детския организъм, развитие на двигателната култура - от основната гимнастика до игрите на двора с приятели и разходките сред природата със семейството. Бъдете любопитни, спортувайте, играйте и се забавлявайте заедно с децата си.
Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите