Правилна ли е стойката на вашето дете?

Go down

Правилна ли е стойката на вашето дете? Empty Правилна ли е стойката на вашето дете?

Писане by pumpal21 on Вто 24 Яну 2012, 19:27

Проблемите, произтичащи от неправилната стойка, често се свързват с навиците в детството: изгърбване пред компютъра или телевизора, при работа върху домашните за деня на работно място, несъобразено с ръста и възрастта на децата или носенето на тежката раница на път за училище. Все ежедневни занимания с изключителен принос за изкривяването на гръбначния стълб, "приоритет" за две трети от учениците.

Неправилната стойка допринася и за голям брой костни и мускулни проблеми, нарушена функция на вътрешните органи като сърце и бял дроб, както и неизменните болки в гърба.

Статистически се смята, че лошата стойка е причина 44% от децата на възраст между 11 и 14 години да страдат от болки в кръста, а 60% от учениците до 16 години изпитват болки в гърба.

Деца, които редовно носят раница, тежаща повече от 20% от телесното им тегло, са застрашени
Учениците, които носят тежки чанти, пълни с учебници, както и редица други пособия за деня, подлагат гръбначния си стълб на прекомерно натоварване.

Твърди се, че е добре теглото на раницата да не превишава 10% от теглото на детето.

Защото най-опасната възраст за гръбначния стълб на децата е предучилищната (около 7 години) и тинейджърската - 12-15 години, или т. нар. период на съзряване - именно в този период подрастващите най-често получават сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб).

Някои деца редовно носят на гърба си до 60% от собственото им тегло, а това може да предизвика не само краткотрайни усложнения, но и да доведе до проблеми с гърба на по-късен етап.

Как да изберем най-подходящата чанта за детето си?
Травматолози препоръчват като начало да се започне с избор на раница, която е снабдена с твърд гръб. Само по този начин може да се запази правилната стойка на ученика.

Ширината й не бива да превишава ширината на раменете на детето, а дължината й да опира горната част на кръста.

Освен това ремъците трябва да бъдат широки и добре подплатени, с регулираща се дължина.

Важно е да се създаде навик у детето за използване на двата ремъка, за да бъде тежестта равномерно разпределена.

И не на последно място - тя да бъде снабдена с отделни джобове, за да може детето ви равномерно да разпредели съдържанието на раницата.

80% от децата завършват училище с променена стойка
По-малките деца рядко прекарват дълго време седнали, така че рядко има повод за безпокойство по отношение на стойката в тази възраст.

По-податливи се оказват децат в училищна възраст, и това е разбираемо - дългите часове, прекарани на лошо проектирани чинове, несъобразени с ръста на децата, както и тежките ученически чанти натоварват значително растящия гръбнак.

Добър пример в това отношение дават скандинавските народи, които се оказват доста съобразителни, тъй като децата им разполагат с нагласящи се спрямо височината им чинове с накланящи се плотове, както и с регулируеми столове, поддържащи естествената S-образна извивка на гръбнака.

От друга страна, училището може да съкрати часовете или да осигури почивка по време на дългите часове, за да могат децата да станат и да се раздвижат, защото е важно те да имат възможност за редовна физическа активност.

Добра превантивна мярка би било и оборудването на училищата с шкафчета, като по този начин няма да се налага децата да разнасят раниците си от кабинет в кабинет.

Не по-малко важна е и правилната стойка вкъщи
Възможностите да контролираме стойката на детето докато е вкъщи са значително по-големи, отколкото в училище, като по този начин своевременно можем да му помогнем да си изгради по-добри навици.

Непрекъснато следете за неговата правилна поза - детето трябва да стои изправено, без да се отпуска или прегърбва.

Вие трябва да бъдете пример за него и по-скоро да обърнете внимание на собствената си стойка, отколкото постоянно да му отправяте забележки.

На какво да обърнем внимание?
На първо място - осигурете на детето подходящо работно място. Това е важно, защото голяма част от времето си ученикът прекарва зад бюрото, което от своя страна означава, че то трябва да отговаря на неговите възрастови особености. Старайте се бюрото на ученика да не е с лице към стената. Психолозите обясняват, че за детето тази гледка е символ на безизходица и в никакъв случай не стимулира желание за работа.

Стената зад гърба определено създава у него усещане за защитеност. Друга потенциална причина за появата на гръбначни изкривявания е светлината, която трябва да пада отляво. Недостатъчно осветеното помещение кара децата да се привеждат напред. Специалисти твърдят, че при подготовка на домашните си ученикът трябва да прави 15-минутни почивки на всеки 45 минути учене, а през 15 минути да сменя своята поза.

Редуцирайте времето за гледане на телевизия - защото цял ден пред телевизора с нищо не допринася за правилната стойка на детето или за неговото добро физическо състояние. Скандинавско проучване показва, че почти 60% от децата, гледащи телевизия в продължение на 1-2 часа дневно, се оплакват от болки в гърба. При тези, които отделят повече от два часа на ден за престой пред телевизора, процентът нараства до 70.

Ограничете времето за престой и пред компютъра - това е важно, имайки предвид факта, че повечето маси и столове за работа с компютър са предназначени за възрастни. За по-малките е трудно да достигат клавиатурата, краката им висят във въздуха, а главата им е твърде наклонена назад, за да могат да следят екрана. От друга страна децата, които се задържат твърде дълго в чата или играят с часове на компютъра, използвайки джойстик или други периферни устройства, страдат все по-често от т.нар. увреждания от продължително натоварване. Почти 40% от децата и юношите не могат да държат тялото си изправено, когато не седят, вследствие на дългите часове пред компютъра.

Осигурете на децата си добро място за почивка - от особено значение е пълноценната почивка през нощта за детето или юношата, което изисква легло с добър ортопедичен матрак и по-възможност - без възглавница.

И най-важното - следете теглото на вашето дете! Осигурете му здравословна, питателна и балансирана храна и го стимулирайте да прави физически упражнения (около 1 час на ден), защото наднорменото тегло повишава риска от болки в гърба. Отдавна е доказано, че за правилната стойка на тялото най-ефикасни са плуването, летните и зимните кънки, както и карането на ски. Чрез физическите натоварвания укрепват дихателната, гръбната и коремната мускулатура, и едновременно с това децата придобиват изправена стойка и по-добро самочувствие.
Заучаването и затвърждаването на правилна стойка в детството са без съмнение сред най-добрите начини за предпазване на костите, мускулите и ставите за цял живот.


Източник!


_________________
Правилна ли е стойката на вашето дете? 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Правилна ли е стойката на вашето дете? Empty Правилна и неправилна стойка при детето

Писане by pumpal21 on Чет 02 Фев 2012, 11:56

Корекцията на неправилната стойка зависи от нейните причини. Правилната или неправилната стойка зависи от множество фактори. Един от тях, може би най-важният, е вродената особеност на скелета. Някои деца, като че ли се раждат с по-слаби мускули и ставни връзки техните крака са със събрани колене във формата на буквата "Х" независимо от количеството витамин D, което са получили. Други деца са много сковани и в движение, и в покой. За такива деца е трудно да се отпуснат. Някои болести, като рахит, детски паралич и костна туберкулоза, оказват влияние върху стойката. Хроничните заболявания и постоянната умора, които предизвикват неразположение у детето, могат да го накарат да се отпусне и прегърби. Затлъстяването и силно увеличеното тегло понякога предизвикват изкривяване на гръбнака, изкривяване на коленете навътре и плоски стъпала. Необикновената височина кара стеснителното дете да привежда главата си.

Детето с лоша стойка трябва редовно да се преглежда, за да не би у него да се развие някоя болест.
Много деца се привеждат от липса на самоувереност. Това може да е резултат от непрекъснати упреци в къщи, от трудности в училището или от недостатъчно приятели и развлечения. Енергичният и уверен в себе си човек проявява това в начина, по който сяда, стои прав и ходи. Когато родителите разберат каква голяма роля играят чувствата за оформянето на стойката, тогава те ще могат да постъпват по-разумно.

Естественият импулс на родителя, който иска детето му да изглежда добре, е непрекъснато да му повтаря: "Не забравяй раменете". "За бога, изправи се". Но детето, което се е прегърбило от непрекъснати упреци, няма да се оправи от повече забележки. Най-добри резултати се получават, когато върху стойката се работи в училище или в клиниката, или при лекаря. Там атмосферата е по-делова, отколкото в къщи. Родителите могат много да помогнат на детето при правене на упражнения в къщи, ако то иска помощ от тях и ако те му я окажат дружелюбно. Но главната им задача е да подкрепят духа на детето, да му помогнат да се приспособи към училището, да му създадат условия за развлечения, да го накарат да почувствува своето достойно място в къщи.


_________________
Правилна ли е стойката на вашето дете? 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Правилна ли е стойката на вашето дете? Empty Съвети за добра стойка

Писане by pumpal21 on Чет 02 Фев 2012, 12:02

Неправилната стойка може да се превърне в сериозен здравословен проблем, тъй като води до болки в областта на гърба, кръста и врата. Никога не е късно да изправите стойката си, нужно е просто да бъдете упорити.

В какво се изразява правилната стойка?
Това е положението, в което позицията на гърба е под права линия – нито приведен напред, нито изпънат назад. Правилната позиция на гръбката е двойно „S”. A добрата стойка е еквивалент едновременно на здраве и красота.

Какви са причините за деформиране на стойката?
Повечето хора развалят стойката си още в ученическите години, вследствие на изгърбване пред компютъра или телевизора, стоене продължително време в неправилна поза на чина (прекалено нисък или прекалено висок за детето) в училище и на стола пред бюрото вкъщи, носенето на прекалено тежка раница (а носенето на раница само на едното рамо може да доведе до изгърбване на една страна).

Симптоми на неправилната стойка
В някои случаи изгърбването е сериозно и ясно видимо, в други – наличието на неправилна стойка може да се установи предимно по съпътстващите я болки в областта на кръста, гърба, врата, мускулите и костната система (предимно гръбначния стълб). Понякога значителното изгърбване може да наруши правилното функциониране на вътрешни органи (сърце, бял дроб, съответно нарушено кръвообръщение, дишане, а също и храносмилане). Изгърбването може да е причина също за наличието на мигрена и артрит.

Съвети как да запазите правилната си стойка

•Децата не трябва да носят раница, която тежи повече от 10% от теглото им. А раницата трябва да се носи на двете рамена, а не само на едното, което е една от честите причини за сколиоза – странично изкривяване на гръбначния стълб. Обърнете внимание на стойката на детето си отрано, тъй като малки децата растат особено интензивно и е важно костната им система да се развие в правилна позиция.
•Важно е детето да има осигурено подходящо работно място – стол, бюро и чин, съобразени с възрастта и височината на детето, така че нито да му се налага да се привежда много, нито работният му плот да бъде прекалено висок. За хората, работещи зад бюро, правилото е същото – удобният стол, който представлява добра опора за кръста, гърба и раменете, е особено важен за добрата ви стойка.
•Избягвайте високите, тесни и неудобни обувки.
Правилна ли е стойката на вашето дете? 9k=
Съвети как да възвърнете правилната си стойка

•Помислете за курсове по Пилатес, Йога или Тай чи.
•Техниката „Александър“ (вид гимнастика с акцент върху съзнателност на движенията и стремеж да научи човека как да използва рялото си) също дава добри резултати при проблеми със стойката.
•Може да опитате и някои упражнения за изправяне на гърба.
•Бабините съвети пък гласят да се разхождате с книга върху главата или с дъска/пръчка зад гърба между двете ръце в областта на лактите.

Източник!
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Правилна ли е стойката на вашето дете? Empty Re: Правилна ли е стойката на вашето дете?

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите