Предлагат на МОН христоматия със забранени по времето на комунизма произведения

Go down

Предлагат на МОН христоматия със забранени по времето на комунизма произведения Empty Предлагат на МОН христоматия със забранени по времето на комунизма произведения

Писане by mamazavinagi on Пет 28 Мар 2014, 16:42

Творби на 17 "забранени български писатели" са включени в христоматия по литература за 12-ти клас, която ще кандидатства пред Министерството на образованието и науката за одобрение като учебно помагало.

Това съобщи в пресклуба на БТА Васил Къдринов - един от съставителите на христоматията.

Той обясни, че в изданието са включени творби на Георги Марков, Йосиф Петров, Петко Огойски, Димитър Инкьов, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Блага Димитрова, Мехмед Карахюсеинов, Коста Георгиев-Босяк, Атанас Райков, Радой Ралин, Герчо Джамбазов, Георги Заркин, Змей Горянин, Стефан Стамов и Яна Язова.

По думите на Къдринов целта на христоматията е да запознае дванадесетокласниците с творчеството на блестящи български писатели и поети, които не са се "преклонили" пред тоталитарния режим и до днес са останали неизвестни на младото поколение.

Българските ученици имат право да знаят истината за националната ни история и литература, и затова трябва да учат в училище "Задочни репортажи за България" на Георги Марков, "Записки за българските страдания" на Петко Огойски, "Ботуш Каишев" на Димитър Инкьов, "Ситни дребни като камилчета" на Трифон Кунев, стиховете на Йосиф Петров, Георги Заркин, Мехмед Карахюсеинов, Стефан Стамов и сатирите на Радой Ралин, заяви Васил Къдринов.

Той каза, че христоматията е изготвена от Центъра "Хана Аренд" с финансовата подкрепа на Европейския парламент, на Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс" и на фондацията "Конрад Аденауер".

Съставителите на изданието съобщиха, че ако христоматията не бъде одобрена от МОН, за да се учи по нея в училище, ще организират кампания за представянето й в страната сред ученици и учители.

Христоматията можете да бъде изтеглена безплатно от diktaturata.bg

източник - http://www.vesti.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите