Засаждане на луковици

Go down

Засаждане на луковици Empty Re: Засаждане на луковици

Писане by Dani on Нед 20 Апр 2008, 18:07

Луковичните цветя се садят през есента и през пролетта. През есента е добре да се насадят минзухарите, зюмбюлът, нарцисът, лалетата, за да може при първите слънчеви лъчи да се развият и да цъфнат.
През пролетта се садят гладиолите, бегониите, лилиумите, далиите (гергините), фрезиите и други. Това са онези цветя, които цъфтят по-късно през пролетта, през лятото или през есента.
През март след традиционната топла зима по нашите земи кокичетата дори може да са прецъфтели. Но обикновено на сенчестите места кокичетата се белеят и все още хубавеят и радват окото. По това време започват да поникват и останалите луковични растения: зюмбюл, нарцис, минзухар, лалета, както и паричките, теменужките и незабравките. Всички те трябва да се плевят, да се оформят териториите им и да се наторяват.
Луковичните растения не обичат глинеста почва, затова е добре да се дренира с малко пясък, за да могат да си пият вода от почвата на воля.
За новите градинари ентусиасти ще кажем, че различните луковични растения се засаждат на различна дълбочина с корените надолу и заострения край нагоре.
Минзухарът и кокичето се садят на 5 см дълбочина – най-добре е да ги садите на групи по 20-30 растения, за да може да ви се образува цветно петно. Садят се есента, за да могат да цъфнат на пролет.
Нарцис, лале се садят на 10 см. Логично е, защото самите луковици са по-големи и цветята, които се развиват са много по-високи от кокичето и минзухара.
Гладиолите и нарцисите се садят на 15 см. Добре е гладиолите да се садят в лехи и близо до водоизточник. Първо, когато порастат, знаете развиват големи тънки и остри листа и високо стъбло и често, за да не полягат по земята и да умрат преди да са цъфнали, трябва да ги укрепим с конец, забивайки колчета в двата края на лехата. Тъй като са високи, добре е да може да се напояват на лехички, без да се премества маркуча, защото пък иначе ще ги счупим.
Божурът и далиите се садят на 20-50 см.
Тъй като всички тези цветя растат и цъфтят поетапно, когато оформяме нашите градинки е добре да ги садим по височина. Най-отпред най-ниските и най-рано цъфтящите – кокичета, минзухари, зюмбюли и теменужки. След тях нарцисите и лалетата. След което божура и далиите. Трябва да имаме предвид, че последните две се разклоняват и се превръщат в малки цветни храсти, затова и трябва да предвидим повече място за тях.
Освен с тези, може да експериментирате и с други цветя, за да оформите различни цветни композиции.
Фрезията също се сади през пролетта, но трябва да имате предвид, че е много капризна. Трябва да не й е прекалено сенчесто, както и да не е съвсем на припек, да не е много влажна почвата, но и да не остава съвсем на сухо. С една дума, прекалено капризна е и е само за майстори градинари. Миналата година аз лично преживях цветно фиаско със закупените луковички от фрезия. 10:0 за разните гадинки, които ровичкат в почвата. Затова си мисля, че фрезията е не само изключително красиво растение, но явно е и с много сладка луковичка.
При подобен неуспех опитните градинари съветват да се смени мястото и да се увеличат грижите към съответното растение. А аз като начинаещ градинар, следващия път смятам да опитам в сандъче, което също е подходящ вариант за такива нежни и капризни цветя.
Луковичните цветя трябва да имат достатъчно време да развият коренна система, а също имат нужда да преживеят и един студен период. Следователно, ако ги засадите през късната есен или ранна пролет, те няма да образуват цветове до следващата година.

Добра идея е, преди да тръгнете да купувате луковици, да изследвате обстойно двора си. Важно е, местата, които сте избрали за цветята, да се дренират добре. Луковиците биха изгнили в постоянно влажна почва. Повечето луковични виреят по-добре в слънчеви места. Тъй като по време на цъфтежа им широколистните дървета и храсти нямат листа, тяхната близост няма да е проблем.

Следващото нещо е да решите, кои луковици, къде ще засадите. За да редувате цъфтежа, трябва да изберете такива, които цъфтят ранна пролет, в средата на пролетта и късна пролет. Ще се ориентирате по етикетите и каталозите. За по-голям оптически ефект, използвайте по-голямо количество луковици, но минимум 10 за препоръчване. Някои градинари предпочитат да използват един вид луковици от един и същи вид, примерно само розови лалета в единия край на градината. Други предпочитат да засадят различни по цвят растения, групирани в на връзки, примерно – връзка червени до връзка жълти лалета. Друго решение, подходящо за малки пространства, като сандъчета или саксии, е да смесите луковици, които раждат различни по вид и цвят растения. Например да засадите лалета, с различни нюанси на пурпурно, лилаво, розово и бяло.

За да имате най-богат избор, купете луковиците, веднага щом се появят в градинските центрове или цветарските магазини, обикновено през късния август или ранния септември. Добре охарнените, изглеждащи здрави луковици, ще родят и най-много цветове. Избягвайте плесенясалите, натъртените и тези с други дефекти.

Трябва да засадите луковиците късния септември или ранния октомври, след като температурата на почвата е паднала. Ако ги засадите прекалено рано, те могат да почнат да никнат веднага. От друга страна трябва да изберете подходящия момент, за да имат растенията достатъчно време да развият коренна система, преди земята да замръзне.

Засаждането на луковиците на подходящата дълбочина е жизненоважно. За целта следвайте стриктно инструкциите на производителя. Има два метода за засаждане на луковици. Единият е да се изкопае гнездо на нужната за засаждане на луковицата дълбочина. Това своеобразно легло се покрийте със слой органична тор и добавете супер фосфат или тор за луковици. Това улеснява отцеждането на почвата, подобрява състава на почвата и стимулира образуването на корени. Луковиците поставете със заострената част нагоре.Сложете тор и на почвата, която сте изкопали в началото и покрийте с нея луковицата. Другият метод е да използвате инструмент, с който да направите дупка в почвата. Ще откриете много такива приспособления на пазара. Разровете почвата в дупката , сипете малко тор и поставете луковицата със заострената част нагоре. Запълнете дупката със същата смес и полейте обилно.

Веднъж засадени, луковиците не се нуждаят от много грижи. Поливайте ги отвреме навреме през есента и зимата, ако не вали достатъчно дъжд или сняг. Когато почвата замръзне, луковиците трябва да се покрият с листа или слама, за да се поддържа по възможност постоянна температура. През пролетта редовно отстранявайте мъртвите листа, за да не черпят от енергията на растението за оформяне на семена. Ако искате растението да има цветове и следващата година, не късайте листата, преди да за загинали напълно. Цветето може да изглежда много опърпано в този си вид, с жълти и изсъхнали листа, но именно те произвеждат хранителните вещества, които се складират в луковицата и е необходимо да им дадете възможност да завършат този процес.

Нарцисите, минзухарите и другите луковични ще продължат да цъфтят през следващите няколко години. Така вашият труд ще бъде многократно възнаграден, а вашата градина ще бъде истинска наслада за вашите очи.

_________________
Засаждане на луковици Doddds10
Засаждане на луковици __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Засаждане на луковици Empty Посаждане на луковици и растения

Писане by pumpal21 on Чет 02 Сеп 2010, 01:03

Посаждане на луковици и растенияКупените растения (разсад), доставени по поща, се изваждат от упаковката и се поставят за 2–3 дни на сенчесто място. Втората възможност е тази че можете веднага да ги засадите, а после да ги засенчите с нещо за няколко дни (например, с канцеларска хартия, дъска), за да не попаднат под директна слънчева светлина. В противен случай има опасност да ги повредите от силно слънчево излъчване.

Посаждане на предварително отгледани растения

Изкопайте дупка, съответваща на растението. Извадете растението от саксията (в случая свободно опаковани растения в целофанови торбички от чувала) и с корените надолу, разпределени на всички страни, поставете го в дупката. Налейте в дупката малко вода и след като водата попие, засипете растението с пръст. По същия начин посаждайте следващите растения. След посаждане полейте растенията. През първите дни от посаждането поливайте растенията при необходимост, по време на жега засенчвайте ги. В течение на 1–3 седмици растението напълно се е вкоренило, след това грижете се за него както за другите растения в градината.

Посаждане на луковици и грудки

Преди всичко изкопайте дупка, където искате да засадите луковиците и грудките (впоследствие ще използваме общо наименование «луковици»). Преди самото засаждане извадете луковиците от хартиената опаковка. Изкопайте достатъчно дълбока дупка (виж. таблица) и с вегетационния връх нагоре поставете луковицата в дупката. При някои видове засадени обратно луковиците могат да загинат. След това засипете луковицата и повърхността на почвата малко утъпчете. Ако времето е сухо след посаждането полейте добре почвата. Ако например засаждате лалето посред лято (ако няма къде да ги съхраните или заминавате за дълго време), в този случай не трябва да ги поливате. Луковиците ще почиват и ще започнат да растат с първите есенни дъждове.

По-малките луковици, а също така луковици които са пораснали в по-тежки почви, посаждайте на по-малка дълбочина. Дълбочината на посаждането е разстояние от острото на луковицата до повърхността на почвата! Луковиците се изваждат от земята когато техните надземните части изсъхнат (това се отнася към всичките луковици освен гладиолите) – което може да стане по време на топло и сухо начало на лятото, както и преждевременно през май. Луковиците на многото видове след като ги извадите от земята можете да ги съхраните до есента (например, чесън, шафран, лалета). Други видове, като например лилии, мускари птицемлечник, съхранението на сухо място може да ги повреди или дори погуби. Тези видове които не обичат изсушаване на техните луковици, най-добре да се пресаждат в почва без никакво продължително съхранение (седмица на сухо място те могат да понесат, но не бих ги оставил на по-дълъг срок).
Видвреме на саденедълбочина на садене в см
Неголяма глава с луковици до 2 см – като например: Allium carinatum, flavum, molly, oleraceum, scorodoprasum7.-10.5–8
Голяма глава с луковици до 10 см – като например: Allium giganteum, karataviense, nigrum7.-10.10–15
Colchicum – мразовец8.15
Crocus – сортове, цъфтящи през пролетта (Crocus chrysanthus, Crocus vernus)10.9
Crocus – сортове, цъфтящи през есента (Crocus sativus)(7.-)8.9
Gladiolus – гладиоли (градински сортове)4.-5.10 (по-малки 5)
Gladiolus – гладиоли (екзотични ботанически видове)9.5–8
Lilium candidum – Лилиум бял8.3
Lilium – Лилиум, други видове9.(-10.)5–15 съгласно сорта
Muscari – мускари7.-10.8–10
Narcissus – нарцис8.10
Ornithogallum umbelatum – Птицемлечник чадъровиден7.-10.10
Polygonatum – Момкова сълза8.-10., 2.-3.10
Невисоки лалета с малки луковици, като например: Tulipa chrysantha, tarda, saxatilis, turkestanica, urumiensis10.10
Високи лалета – (Tulipa gregii), (Tulipa fosteriana), (Tulipa kaufmanniana) и градински хибриди10.12–14

Размножаване на лилиума с луковични люспи

Пример за размножаване на лилиума с луковични люспи


Най-лесния начин за размножаване на лилиумите е чрез луковични люспи.

Луковичните люспи най-добре да се посадят в малък кашон с продълговата форма на дълбочина 1–2 см (=дебелина на почвата над люспите) и да се поставят в среда, където дневната температура е 25–30 °C, а нощната е около 22 °C (през ноща тя може да спадне, най-важното е да се запази съответната висока дневна температура) (например: оранжерия, парник, домашен прозорец). Субстратът трябва да бъде сух. При тези обстоятелства на долната страна на люспите сравнително бързо ще се образуват новите луковици. На едната люспа в продължение на 1–3 месеца се образуват 2–3 луковици с големина около 1 см. Ако люспите са събрани и засадени в края на юли, тогава през първата половина на септември ще можете да ги съберете и да ги засадите в градината на дълбочина до 2 см. Посадете по една люспа с една луковица на разстояние примерно 4 см една от друга. След 4–6 години ще получите първокласни луковици способни да цъфтят.

Садене на семена на луковичните

Някои видове луковични много бързо и ефективно се размножават със семена. Семената се засаждат през март-април директно в почвата или в подготвените саксии на дълбочина до 0,5–1 см. През първата година не ги пресаждайте, оставете ги на същото място. Някои видове могат да цъфтят вече на следваща година. Повечето видове цъфтят на 2–5 година след засаждането.Като правило, по-малките видове цъфтят по-бързо от по-големите.ИЗТОЧНИК

_________________
Засаждане на луковици 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Засаждане на луковици Empty Re: Засаждане на луковици

Писане by nina style on Пет 26 Ное 2010, 23:34

Много полезна темичка . Аз вече засадих 20 луковици фрезия и 11 от тях са излезнали . Вече с нетърпение чакам да видя кога ще цъфнат . Прочетох цялата тема и май се вписвам в правилното отглеждане . Само с поливане прекалявам ,но ще си взема забележка .
nina style
nina style
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Засаждане на луковици Empty Re: Засаждане на луковици

Писане by Lindzi on Съб 27 Ное 2010, 11:48

Очакаваме снимка на твоите цветя.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Засаждане на луковици Empty Re: Засаждане на луковици

Писане by nina style on Съб 27 Ное 2010, 11:55

ОООООО разбира се само да цъфнат и ще се похваля . Пролета ще покажа и розите ,които засадих . Ако оживеят до тогава . Засаждане на луковици 387219
nina style
nina style
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Засаждане на луковици Empty Re: Засаждане на луковици

Писане by nina style on Чет 16 Дек 2010, 23:34

Ето моите фрезии до къде са стигнали. Засаждане на луковици 021775389
nina style
nina style
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Засаждане на луковици Empty Re: Засаждане на луковици

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите