Алергии-видове,симптоми и лечение!

Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Алергии-видове,симптоми и лечение!

Писане by Dani on Нед 30 Мар 2008, 20:14

Алергиите, дължащи се на полени и на замърсяване, се увеличават напрекъснато. Въпреки това, могат да бъдат контролирани с лекарства и да бъдат избегнати, следвайки елементарни хигиенни норми.


През 50-те години хората с проблеми, причинени от алергии в Съединените Щати не надвишаваха 5% от населението. Днес обаче, броят им достигна до 30%. В България се наблюдава подобна ситуация. Кои са причините? На първо място, високите норми на замърсяване, които поставят на изпитание защитните ни сили. Други причини са промените в климата, които удължават периода на присъствие във въздуха на полени от растенията и нашият начин на хранене, който не благоприятства добро поддържане на стомашно-чревната флора, съюзник на имунната ни защита, която предпазва организма ни от всички болести, включително и от респираторни алергии.

С две думи, светът на алергиите е много сложен и е в процес на усилено изучаване, затова все още няма общо решение на проблема. Въпреки това, няма мвясто за тревога, тъй като респираторните алергии рядко представляват сериозна опасност за здравето.Освен това, за да се борим с тях, разполагаме с добри съюзници. Някои от тях са в ръцете на специалистите: тестове, лекарства и ваксини, все по усъвършенствани и ефикасни, а и мното други, които са в ръцете на самите родители. Да се запознаем с всички тях.

Тестове за установяване на проблема
Единственият начин да се разбере дали детето е алергично, е да бъде подложено на серия специфични прегледи. Те показват дали е алергично към някое вещество или само е чувствително към него, в който случай не е сигурно, че ще се проявят симптоми на алергия. Ето тестовете, които помагат да се установи със сигурност:

PRICK TEST. За осъществяване на тази проба се поставят капки от различни алергени на ръката на детето и се прави малка резка, с цел веществото да проникне в кожата. При алергия мястото се зачервява и подува. Манипулацията не е опасна, нито болезнена, само се иска малко търпение заради необходимостта от време за реакция на веществата.

PRIST И RAST. Чрез кръвен анализ се търсят общите IgE и специфичните антитела, отговорни за хранителните алергии. Тези тестове не само показват дали детето е алергично, а също и реакцията му към определен алерген, важни данни за правилното планиране на предпазване и лечение.

PATCH TEST. Тази проба се осъществява, като се постави върху кожата на детето пластир с алергени: ако детето е алергично, кожата се зачервява. В педиатрията, обаче, този тест е все още в експериментална фаза.

Лекарствата, които помагат

Алергените, които обикновено причиняват най-много проблеми на респираторния апарат, са акарите, полените, гъби, косми и пърхут от животните. “Настинките” се дължат на полени с по-голяма консистенция, които се задържат в горните дихателни пътища, докато астмата я предизвикват полени с малка големина, които проникват чак до малките бронхи. Към тези симптоми често се прибавят сълзене и сърбежи в носа, очите и устата.

АЛЕРГИЧЕН РИНИТ

Алергичната настинка се облекчава обикновено с антихистаминови препарати.

АЛЕРГИЧНА АСТМА

Астмата може да се лекува с бронхоразширяващи препарати, включително под формата на аерозоли или прахчета за вдишване, които се приемат чрез специално устройство, което се предлага заедно с препарата. Към тях могат да се прибавят нови лекарства. Скорошни изследвания показаха, че в случаи на атипичен дерматит /алергична реакция, която може да се отключи от различни фактори/, приемането на антихистамини изглежда намалява вероятността за развитието на алергична астма.

Могат да се предотвратят с ваксина

За борба с респираторните алергии могат да бъдат полезни някои ваксини, които подпомагат добрия имунитет, ако се прилагат с постоянство 3-5 години. Нямат важни странични ефекти, особено ако се приемат под езика.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ПЕДИАТЪРА
НА ЯСЛИ ВЪПРЕКИ АЛЕРГИЯТА?

Ако детето ходи на детски ясли, има ли по-голяма вероятност да стане алергично? Това не е съвсем ясно. В действителност, при контакт с патогенните агенти имунната защита работи повече и поради това, би трябвало да се засилва. Някои вирусни инфекции, като бронхиолит, причинен от респираторен вирус, могат да благоприятстват появата на дихателни проблеми, но също така да намалят производството на антителата, отговорни за алергиите. Така че, преди да вземете каквото и да е решение, е по-добре да се консултирайте с педиатъра, като се вземе под внимание и общото здравословно състояние на детето.

ДА НА ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ
НЕ ОТСТРАНЯВАЙТЕ КОТЕТО, АКО БЕБЕТО ОЩЕ НЕ СЕ Е РОДИЛО

Трябва ли да подарим котето, което имаме, поради страх от алергии, които може да причини на бебето?

Може да се окаже полезно, ако детето е наистина алергично към козината му, но пък е напълно безполезно и ненужно като превантивна мярка, защото присъствието на котето би могло да засили защитните сили на организма, които предпазват от алергии.

С други думи, преди да вземете решение, винаги е по-добре да потърсите съвет от педиатъра.

ЕДИН ДОБЪР СЪЮЗНИК
Защити го с млякото си

Някои антитела преминават от майката в детето чрез плацентата, но други се предават чрез майчиното мляко: имунната система на бебето се засилва по-лесно, ако получава майчина кърма.
Майчиното мляко е най-подходящият съюзник в борбата за предпазване от алергии: не само засилва имунната система, но и предоставя някои основни елементи.
Коластрата, произвеждана в първите дни след раждането, е много богата на макрофаги, т.е. клетките, чиято функция е да защитават организма и антителата, които предпазват храносмилателния апарат на новороденото, допринасяйки също за предпазване на лигавиците му.

НЯКОИ МНОГО ПОЛЕЗНИ БАКТЕРИИ

Употребата на млечни ферменти по време на бременността може да бъде много полезна за предпазване от алергични екземи на най-малките. Според резултатите от едно скорошно проучване, проведено от група финландски учени, някои бактерии, напълно безвредни, могат да подготвят имунната система на новороденото така, че да устои на алергичните реакции, породени от наличието на различни фактори.
Учените използваха един вид бактерии, Лактобацилус Рамнозус, за да се опитат да предотвратят такива реакции при дете с риск от алергии. Тези бактерии, наречени “пробиотици”, се срещат в някои храни, като киселото мляко и сиренето. В продължение на няколко седмици специалистите даваха на някои бременни жени с висок риск да родят дете с алергии капсули с пробиотици всеки ден и така продължиха през шестте месеца след раждането.
На две годишна възраст 35% от децата бяха развили алергична екзема: 46 от 132, всички те с риск от алергии,поради наличието на братя или родители с алергии. Изненадващ резултат, като се има пред вид , че според медицинските статистики, се очакваше двойно по-голям брой рискови деца да страда от подобни проблеми. Въпреки това, още не е ясно по какъв начин пробиотичните бактерии защитават детската имунна система.
Според СЗО /Световна Здравна Организация/ могат да се употребяват от 5-годишна възраст. Не се изключва, въпреки всичко, употребата на лекарства. Въпреки това, СЗО препоръчва прибягването до ваксини само когато вече е потвърдено наличието на алергия и ако детето е алергично само към едно единствено вещество. На всеки алерген трябва да се противостои със съответната ваксина и, в действителност, не може да се “тъпче” един детски организъм с ваксини.

У ДОМА: ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Ето някои основни правила за доброто състояние както на дихателния апарат, така и на имунната система на малкото дете:

Проветрявайте често стаите, особено сутрин и следобед, когато във въздуха има най-малко полени. Това помага за насищането им с кислород, крайно необходим на детето, за да диша добре. Също многоважно за детето е да прекарва повече време на чист въздух, естествено, не в близост до уличния трафик. Частиците, отделяни от ауспусите, се свързват с полените и допринасят за по-лесното им проникване в дихателния апарат.
Следете температурата в къщи да не надвишава 18-20 градуса и влажността на въздуха да не слиза под 40-60%. За целта, може да използвате хигрометър, специален апарат за измерване на влажността. Винаги да е включен дим-детекторът, без да се държи сметка за влажността , не е добър навик. Може да бъде полезно в случай на остър пристъп, т.е. ако детето е с настинка, болно гърло или астма; все пак трябва да се знае, че прекалено високата и постоянна влажност затруднява дишането и създава оптимабна среда за акарите, които са сред главните виновници за алергиите.
Не пушете в къщи. Всички грижи за въздуха в къщи ще са безполезни, ако след това се пуши.
Кърмете детето си, а в периода на отбиването следвайте стриктно съветите на педиатъра. Яйцата, рибата и боровинките трябва да се въвеждат след навършване на годинка, защото са отговорни за много алергии. Тези храни могат също да предизвикат алергии у детето чрез майчиното мляко. Ако има роднини с алергии, целесъобразна е консултация с педиатъра.
Следете детето да не е в кухнята, когато се готви или в хола, когато е запалена камината: пушекът и газът, отделяни при горенето, стигат до дихателните пътища на малки и големи.
Обзаведете дома си и най-вече стаите, където детето прекарва най-мното време, с материи, които се поддържат лесно, и ограничете употребата на мокети килими, дамаски, тежки завеси, играчки, които привличат прах, плюшени и др.
Често минавайте с прахосмукачка по стаите, почиствайте старателно рафтовете и масите, мийте пода и перете чаршафите, за да премахнете праха, в който лесно се загнездяват акарите.
Давайте на детето антибиотици, само когато детският лекар сметне за необходимо: тези лекарства чувствително отслабват чревната флора, която има главна роля за защитата на детския организъм от агресията на патогенните носители.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ АЛЕРГИИТЕ

Появата на някои “обезпокоителни признаци” може да покаже дали детето развива някаква алергия. Родителите трябва да разпознават някои сигнали и да ги споделят с педиатъра. Необходимо е, най-вече, да се наблюдава детето:

Има постоянни оплаквания като запушен нос, кашлица или настинка. В същото време трябва да се следи дали очите му не са зачервени или не сълзят непрекъснато.
Има зачервени и лющещи се участъци по кожата, най-вече в кожните гънки. Това може да се дължи на атипичен дерматит, проблем, свързван често с хранителни алергии, но който може да съвпадне и с дихателните.
В периода на отбиване има сърбежи, диария или повръща, когато се въвежда някоя храна: може да става въпрос за хранителна алергия, която често отшумява бързо, докато респираторната обикновено протича за по-дълго време.

В РЕЗЮМЕ
Ако не понася дадена храна....

В общи линии, хранителните алергии са тези, които се проявяват почти веднага, докато респираторните обикновено, доста по-късно.

Според скорошни проучвания на изследователката Рената Мишел, при децата, алергични към мляко и яйца има около 60-70% вероятност да развият също и респираторни алергии, които са по-трудни за овладяване, за разлика от хранителните, които често са преходни.

Център «Съвременни родители»

_________________
Алергии-видове,симптоми и лечение! Doddds10
Алергии-видове,симптоми и лечение! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Re: Алергии-видове,симптоми и лечение!

Писане by mamazavinagi on Нед 06 Апр 2008, 09:01

Защо получаваме алергии?Учените не са достигнали до единно заключение за точната причина за
появата на алергии. Някои от тях твърдят, че чувствителността към
алергени е наследствена. Други са убедени, че получаваме алергия при контакт с алергени, когато имунната ни система е слаба
поради заболяване или по сходна причина и не можем да се защитим
ефективно. Поради това не сме устойчиви на алергените и развиваме
алергия.
Алергиите могат да бъдат предизвикани от няколко фактора, а най-често срещаните са:

 • Плесени
 • Прахови акари
 • Някои видове храни, напр. ядки, морски дарове, яйца, соя, мляко, зърнени закуски (особено царевичните)
 • Лекарства, като например пеницилин, анестезия и т.н.
 • Отровата на насекоми (ужилване на пчела) …

Как да познаем алергичната реакция?


Алергичните симптоми попадат в три категории: слаби, средни и силни
1. Слаба алергична реакция


Появява се върху малки участъци от тялото под формата на обрив, зачервяване, сълзене на очите или секрети в носа. Слабите реакции не се разпространяват по други части на тялото.
2. Средна алергична реакция


Обикновено засяга голям участък от тялото. Така сърбежа, например, може да се разпространи от врата надолу по раменете, лицето и гръдния кош. Средната алергична реакция обикновено предизвиква затруднения с дишането.
3. Силна алергична реакцияТова е силна реакция на тялото към алерген, с който сме влезли в
контакт и който засяга цялото ни тяло. Истински силните симптоми могат
да направят силната алергична реакция фатална.
Реакцията започва със сърбеж, който веднага се разпростира почти
навсякъде по тялото и е последвана от по-сериозни симптоми като блокиране на дихателния тракт или дори задушаване.
Как да се борим с алергиите? • Редовно почиствайте с прахосмукачка
  апартамента си. Редовното почистване и забърсване на праха осигурява
  контрол върху разпространението на буболечки в дома ви. По-честото
  почистване означава по-малко прахови микроорганизми.
 • Ако често получавате алергични реакции, избягвайте домашни животни с козина и пера. Козината и перата са честа причина за алергии.


 • Погрижете се апартаментът ви да не бъде влажен или пък да няма влажни пространства, защото те завъждат плесен, която е една от най-честите причини за алергии.
 • За някои витамини е известно, че засилват устойчивостта към алергени. Трябва да поемате достатъчно витамини A, C и E:
  - витамин C е много ефективен в борбата с алергиите, тъй като е силен антиоксидант, засилва имунната система и е естествен антихистамин.
  - витамин E се използва ефективно за лекуване на алергии, защото е силен антиоксидант с функции в областта на вътрешно клетъчните връзки.
  - Много полезни съставки за борба с алергиите се съдържат в зеления чай.
 • Най-важна е превенцията и за това трябва да се грижим за имунната си система
  (със засилено внимание през есента и зимата). Ако се разболеете и
  имунната ви система отслабне, избягвайте контакт с алергени, които
  могат да предизвикат продължителна алергия.


Съдържанието на настоящата статия е информативно и не може да замени лекарско мнение.

източник - тук
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Хранителни алергии

Писане by cveti555 on Нед 11 Май 2008, 12:54

Хранителни алергии

Когато Мери приготвила сандвич с фъстъчено масло и желе за обяд на сина си Бен
онази сутрин, тя сторила това, защото те вече закъснявали за
забавачката и това било най-бързото нещо, което тя можела да приготви.
Но скоро след като Бен започнал да яде обяда си, неговият здравен
работник забелязал, че се опитва да почеше нещо в устата си. След като
повърнал и започнал да диша трудно, здравният работник потърсил
медицинска помощ за Бен, при когото по-късно диагностицирали хранителна
алергия, в неговия случай към фъстъченото масло.
Заедно с млякото,
яйцата, пшеницата, соята и ракообразните, фъстъците са сред най-честите
причинители на алергии. При някои деца хранителните алергии могат да
причинят само слаб дискомфорт, като леко гъделичкане в устата. Но при
други те могат да бъдат по-жестоки, причинявайки затруднено дишане,
например.
Ако се научите как да разпознавате алергичната реакция,
това ще ви помогне да осигурите нужната медицинска помощ на детето си,
ако възникне такава. Ако на детето ви вече е открита хранителна
алегрия, важно е да знаете:

 • как да се приспособите към диетичните нужди на детето си
 • каква подготовка за спешни случаи да направите, в случай, че детето ви получи алергична реакция

Какво е хранителна алергия?
Чрез хранителната алергия тялото реагира, в случай, че някоя храна е вредна.
Като резултат имунната система (която се бори с инфекциите и болестите)
създава антитела, които да се борят с хранителния алерген, субстанцията
в храната, която предизвиква алергията. Следващия път, когато човек
влезе в контакт с тази храна чрез допир, изяждане или поглъщане на
частици от нея, тялото отделя химикали, включително един, наречен
“хистамин”, за да се предпази. Тези химикали предизвикват алергични
симптоми, които могат да повлияят на респираторната система,
гастрочревния тракт, кожата или сърдечно-съдовата система. Тези
симптоми могат да влючват течащ нос, сърбящ обрив по кожата,
гъделичкане по езика, устните или гърлото, оттичане, коремни болки или
хриптене.
Хората често бъркат хранителните алергии с непоносимостта към някоя храна заради подобните симптоми. Непоносимостта към храна:

 • не засяга имунната система
 • може да бъде причиннена от неспособността на човек да поглъща определени субстанции, като лактозата
 • може да е неприятна, но рядко е опасна

Симптомите на непоносимостта към някоя храна могат да включват стомашно
разстройство, метеоризъм (газове), разхлабен стомах, главоболие,
възбуда или изнервеност. Човек, който има непоносимост към дадена
храна, обикновено може да изяжда малки количества от нея, без да има
някакви симптоми.
Според FDA (the U.S. Food and Drug Administration)
до 6% от децата в САЩ под 3-годишна възраст имат алергия. Въпреки че се
срещат по-рядко при възрастните хора, все пак от хранителни алергии
страдат почти 4 млн. хора.
Лекарите не могат да предскажат кое дете ще има хранителна алергия и кое няма да има, но някои фактори говорят за по-голям риск от развиване на хранителни алергии. По принцип
вероятността да се развие алергия е наследствена. Много деца с
хранителни алергии идват от семейства, които имат различни алергии.
Някои други определени условия се свързват с жестоките алергични реакции към
храна. Например, хората с астма са под голям риск от получаване на
жестоки реакции от хранителна алергия.

Няма нищо, което да можете да направите, за да елиминирате напълно възможността детето ви да
развие хранителни алергии. Но кърменето (особено естественото кърмене
без добавка на формула) може да помогне на бебетата, които са особено
податливи към алергии към млякото или соята, да избегнат алергичните
реакции. Когато бебето консумира само кърма, то почти не приема храни,
които могат да предизвикат алергии. Някои лекари също препоръчват
бебетата с риск за алергии да не бъдат захранвани с твърда храна до
6-месечна възраст и дори до по-късно, за да се избегне излагането на
алергизиращи храни.

Някои често срещани хранителни алергени
Едно дете може да бъде алергично към всяка храна, но има 8 често срещани
алергена, които огтоварят за 90% от всички реакции при децата:

 1. мляко
 2. яйца
 3. фъстъци
 4. ядки (като орехи и кашу)
 5. риба
 6. ракообразни
 7. соя
 8. пшеница

В общи линии най-често срещаните хранителни алергии се развиват в
детството. 55 % от децата, които са алергични към мляко, яйца, пшеница
и соя, развиват тези алергии, докато навършат 3 години. Когато става
въпрос за ядки и морска храна, 25 % от децата с такива алергии ги
развиват до 3-годишна възраст.
Тъй като алергените засягат много от частите на тялото, алергичното дете може да изпита широка гама от симптоми до няколко минути или най-много до 2 часа след контакт с
храната. Типично първият симптом е сърбежът; другите симптоми включват
обрив, гастрочревни симптоми, повръщане, диария, респираторни симптоми
и оттичане.

Честосрещан кожен симптом за хранителна алергия е
уртикарията или червени сърбящи отоци по кожата. Може също да се появи
оттичане на лицето, гърлото, устните и езика, най-често минути след
контакта с храната. Респираторните симптоми, като хриптене и затруднено
дишане, или гастрочревните симптоми, като внезапна болка в корема и
повръщане, са също чести реакции.
Когато едно дете има сериозна алергична реакция с широкоразпространени ефекти върху тялото, това
състояние е познато като анафилаксис. Детето с анафилаксис, която може
да обхваща сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове и други части
на тялото, може:

 • да се чувства замаяно или объркано
 • да загуби съзнание
 • да има ускорено сърцебиене
 • да има затруднено дишане заради отоци в гърлото или в дихателните пътища
 • да има животозастрашаващо понижаване на кръвното налягане (известно също като анафилактичен шок)

Без спешна медицинска помощ децата с анафилаксис може да починат, ако не могат да дишат или колабират в следствие на шок.
Лекарствата,
които увеличават сърдечния ритъм и кръвното налягане, като епинефрин,
често са нужни за контрола на различните тежки алергични реакции.

Диагностицирането на хранителна алергия
Ако детето ви някога е изпитвало някакви симптоми на алергия или вие
подозирате, че може да има хранителна алергия, добра идея е да се
свържете с лекаря на детето ви или с алерголог. Лекарят ще вземе под
внимание медицинската история на детето ви и ще му зададе въпроси за
специфичните симптоми и за диетата му. За да успее да идентифицира
специфичните алергени, лекарят може да ви накара да водите дневник на
хранителната диета на детето ви и в детайли какви храни е яло и кога са
се появили симптомите.

Преди да постави дигноза “хранителна алергия”
на детето ви, лекарят ще потърси някакви други условия, които може да
са причинили симптомите. Например, ако детето ви изглежда, че има
диария след пиене на мляко, лекарят може да провери дали непоносимостта
към лактозата не може да е причината вместо хранителна алергия. В редки
случаи детето може да е чувствително към оцветителите или хранителните
добавки, като monosodium glutamate (или MSG, вкусов подобрител, широко
използван в азиатските и други храни), които могат да предизвикват
симптоми, подобни на тези от хранителна алергия.

Друго условие, което може да имитира симптомите на хранителна алергия, е тази, при
която детето не може да понася глутен - протеин, който се среща в
пшеницата и някои други видове зърнени култури. Обикновено реакция може
да се предизвика от приемане на сирене, вино или риба с високи нива на
хистамин, химикал, който естествено се произвежда в тялото, но в
по-големи количества може да причини симптоми като уртикария или обрив.

След като се изключат всички други възможни причини за симптомите на детето,
лекарят може да препоръча диета с елиминиране на определени храни, за
да диагностицира и идентифицира хранителната алергия. По време на тази
диета детето избягва да яде всяка храна, която се подозира, че
причинява алергия, а лекарят проследява резултатите, за да види дали ще
се появят симптоми за алергия. Ако те изчезнат, храната тогава отново
се въвежда, за да се види дали симптомите на детето ще се появят отново.

Кожните тестове също могат да се направят, за да се диагностицира хранителна
алергия. Тази процедура обикновено се прави в кабинета на лекаря. Той
ще убоде или одраска кожата на детето с пластмасова или метална игла с
малко количество алерген на нея, поставяйки предполагаемата алергична
субстанция върху кожата. Ако се появи сърбяща подутина, заобиколена от
зачервено място до 15 минути след убождането, детето се счита, че е
алергично към субстанцията.
При децата с особено жестоки алергични
реакции или други кожни проблеми, като екзема, кожният тест може да
причини раздразнение на кожата или други по-сериозни реакции. Вместо
кожен тест с убождане, на детето може да се направи
радиоалергосорбентен тест (radioallergosorbenttest) (RAST), при който
се взема проба кръв, за да се провери дали съдържа антитела на някой
специфичен алерген.
Лечение на хранителна алергия
След като на детето ви се постави диагноза “хранителна алергия”, лекарят ще
ви помогне да изготвите план за лечение. Никакви лекарства не могат да
излекуват хранителната алергия, така че лечението обикновено означава
да се избягва алергена и всички храни, които го съдържат.
Често
алергологът инструктира родителите напълно да ограничат алергена от
диетата на детето. Но може да се окаже трудно да елиминирате
забранената храна и да поддържате хранителна, балансирана диета, така
че може да ви бъде полезно, ако се консултирате с регистриран диетолог
относно диетата на детето ви.
Детето ви може да бъде предупредено да
избягва храни, съдържащи подобни алергени, защото те биха могли също да
предизвикат реакция. Например, на дете, което получава обрив и
затруднено дишане след консумиране на скариди, най-вероятно ще бъде
препоръчано да избягва други ракообразни, като омар и рак. Лекарят на
детето ви би трябвало да ви осигури информация за храните, които трябва
да избягвате, съставките, за които би трябвало да внимавате, и за
групите родители на деца с хранителни алергии.
Въпреки че няма
лечение на хранителните алергии, лекарствата могат да повлияят и на
по-маловажните, и на жестоките симптоми. Антихистамините могат да се
използват за лечение на симптоми като обрив, течащ нос и болка в
корема, свързани с алергична реакция. Ако детето ви има затруднено
дишане или пристъпи на астма (наречени също “атаки”) като резултат от
хран.алергия, лекарят най-вероятно ще ви препоръча бронходилатор, като
албутерол (който може да се вдишва от ръчно устройство, подобно на
помпа), който да се взема веднага за намаляване на затрудненията в
дишането. Но запомнете: Ако детето ви има проблем с дишането,
предизвикан от алергия, важно е веднага да потърсите спешна медицинска
помощ, дори ако на детето ви са били дадени лекарства за дишането за
лечение на реакцията у дома или в училище.
Епинефринът често се
използва за лечение на жестоки алергични реакции. Ако детето ви има
сериозна хранителна алергия, добре е да имате епинефрин под ръка по
всяко време. Това означава да държите епинефрин в дома ви, в колата, в
куфарчето или протмонето, а също и в дома на роднините, в забавачката
на детето ви или в училище.
Знаците и симптомите на жестока алергична реакция включват:

 • усещане за топлина, нахлуване на кръвта в лицето или гъделичкане в устата
 • зачервен и сърбящ обрив
 • уртикария
 • обърканост
 • недостиг на въздух
 • затруднено дишане
 • жестоко кихане
 • раздразнителност
 • спазми в стомаха или матката
 • повръщане или диария


Ако детето ви има жестока реакция от хранителна алергия, достатъчна да
причини затруднено дишане, вие трябва незабавно да потърсите спешна
помощ, вместо да използвате инхалатор, за да лекувате задушаването.
Веднага щом разпознаете, че детето ви има жестока алергична реакция, се
обадете на вашия лекар и обяснете какво е състоянието на детето ви.
Навременното лечение може да е от значение за разликата между живота и
смъртта за децата с най-жестоки хранителни алергии.

Хранене на вашето дете с хранителна алергия
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Re: Алергии-видове,симптоми и лечение!

Писане by silvenaiv on Вто 27 Окт 2009, 08:59

Благодаря Ви за цялата тази информация.Съдържанието на тази статия както споменавате е информативна и не може да замени лекарско мнение, но искам да ви кажа, че е много точна. Всичкото това съм го чувала от устата на много добри специалисти- алерголози.С едно от децата ми имам проблем с алергиите и това е много полезно за мен.... Алергии-видове,симптоми и лечение! 65084Дано е полезна и за други...Благодаря...
silvenaiv
silvenaiv
VIP- персона
VIP- персона


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Алергиите - симптоми и причини

Писане by styyni on Нед 20 Мар 2011, 13:55

Алергичните болести са едни от най-разпространените в света. Смята
се, че 10-20 % от населението страда от едно или друго алергично
заболяване.
Симптоми
Какво представлява алергията? Алергията е проява на
свръхчувствителност на организма към външни или в самия организъм
възбудители, наречени алергени. При контакт с организма алергените
предизвикват в него образуването на специални белтъчни вещества,
наречени противотела /антитела/. При повторен контакт с организма
алергените се свързват с образуваните вече антитела, в резултат на което
се получава реакция на свръхчувствителност /алергия/, която се изразява
в различни органи и системи /храносмилателна система, дихателна
система, кожа, лигавици/; в зависимост на това се оформят признаците на
едно или друго алергично заболяване. Когато алергенът попадне в носната
лигавица или бронхите, се развива алергична хрема или бронхиална астма,
при засягане на кожата се развива копривна треска, екзема и др.
Най-честите алергени, отговорни за алергичните болести у човека, са
хранителните алергени: месото, рибата, яйцата, млякото, бобовите храни и
др. Друг вид алергени са тези, които се вдишват: прашецът от цветя,
трева, пера, домашен прах, плесени и др. Различни бактерии и гъбички
също могат да причинят прояви на свръхчувствителност. Редица химически
вещества – бои, урсол, формалин, хромови соли, живак, машинни и смазочни
масла, прахове за пране и миене и пр., предизвикват при контакт с
кожата възпалително-алергични процеси, най-често дерматити и екземи.
Особено широко разпространение добива днес алергията към лекарствените
средства и по-специално към антибиотици, аспирин, аналгин, хинин и др.,
които могат да причинят освен кожни обриви и общи тежки поражения /напр.
алергичен шок/. Някои лица са алергични към физикални въздействия като
студ, топлина, слънчеви лъчи и т. н.
Видове алергии
Дихателна алергия. Под въздействието на алергените
се появява катар на слизестите мембрани на дихателните пътища - на носа,
на гърлото, както и спазми в бронхите. Проявява се като хрема, кихане,
кашлица, зачервяване на очите, гърлото, тежест в гърдите. Такъв алерген
може да бъде поленът, който през пролетта е навсякъде; също козината на
домашните питомци. Независимо от хигиената по нея остава много пърхот,
който дразни.
Бронхиалната астма е една от тежките форми на
алергия. Започва от детската възраст и има хронично прогресиращо
развитие. При астматичен пристъп задушаването се предизвиква от спазъм
на бронхите. При недостиг на въздух болният, за да се избави от
тягостното усещане, започва да диша все по-дълбоко и по-често.
Бронхиалната астма се отнася често към наследствените заболявания. В
никакъв случай обаче генната заложеност не трябва да се надценява. Ако
един от родителите е болен, това още не означава, че детето също ще
страда от алергичното заболяване на родителя. Всичко зависи от начина му
на живот. Статистиката показва, че ако преди от астма са страдали един
на хиляда души, то сега те са един на десет.
Друг вид алергични реакции могат да се получат при ужилвания или ухапвания от насекоми, при което като усложнение може да се получи т. нар. анафилактичен шок.
Не са редки и кожните прояви на алергията. Върху кожата се появяват
червени петна или обриви, започва сърбеж. Такава реакция може да се
предизвика както от домашен прах, прашец от цветя и треви, така и от
определен вид храни: мед, яйца, ягоди, риба и др., лечение с антибиотици
и други лекарствени средства.
От алергодерматозите най-честа е копривната треска /уртикарията/.
Ако процесът е остър, може да бъде съпроводен с висока температура и
главоболие. Копривната треска не бива да се омаловажава, тъй като
най-опасното нейно усложнение е отокът на Квинке в областта на ларинкса,
изискващ бърза медицинска помощ.
Друг вид алергия, който създава немалко неприятности, е студовата алергия.
Специалистите наричат реакцията на студа псевдоалергия, защото студът
не може да бъде смятан за алерген: организмът не си изработва спрямо
него никакви антитела. Но под негово въздействие тъканните белтъци
временно се съединяват помежду си и образуват конгломерати, което води
до алергична реакция. Те обаче са много нестабилни и бързо се разпадат
на топло. Една студова алергия може да се прояви с почервеняване на
кожата, получаване на обрив, които засягат лицето, ръцете и пр.
Причини
Формулата, по която възникват алергиите, е следната: алергиите се
получават в резултат на замърсения въздух, който хората дишат, нечистата
храна, която ядат, и психичното напрежение, на което са подложени.
Главната причина за алергичната реакция на организма е в неговата
обща алергична настройка, състоянието му като цяло, което се определя от
общата интоксикация на организма в резултат на неправилно хранене,
преяждане, злоупотреба храни, употреба на кафе, черен чай, белтъчни
храни, увреждане на отделителните органи, слаба имунна защита. Към
причините може да се добави още тютюнопушенето, алкохолът и др. пороци.
Широкото разпространение на алергичните болести, разбира се, се дължи и
на индустриализацията и химизацията на производството, въздействието на
замърсената околна среда, широкото използване на медикаменти, динамиката
и напрежението на съвременния начин на живот /нервно-психични
стресове/, наследствено предразположение и др.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Видове алергии

Писане by styyni on Нед 20 Мар 2011, 14:06

Алергиите могат да бъдат групирани по произхода на симптомите и биват:

⇒ анафилаксия
⇒ респираторни алергии - напр. алергичен ринит (вкл. сенна хрема и сезонните алергии към полени) и астма
⇒ кожни алергии - уртикария, екзема, атопичен дерматит и контактен дерматит.

Според алергена, който провокира симптомите, алергиите се разделят на:
⇒ хранителни алергии
⇒ лекарствени алергии
⇒ алергии към отровата на насекоми
⇒ алергии към фактори на околната среда (полени, прах, животинска козина и др.)

Анафилаксия
Анафилаксията е драматично и опасно състояние, при което имунната система реагира
свръх остро към някои алергени. Внезапните промени в имунната система
засягат нервната и сърдечно-съдовата системи, както и механизма на
дишането. При анафилактичния шок се наблюдава рязко спадане на кръвното
налягане, може да има оток на езика и гърлото, който да засегне
дишането. Анафилаксията може да доведе до смърт, ако не се предприемат
фармкотерапевтични мерки - най-често адреналин, но напоследък се
предлага и употребата на вазопресин като вариант. За щастие не са много
алергените, които могат да предизвикат толкова тежки и опасни алергични
реакции; малко са и хората, които реагират на алергените с анафилаксия.
Алергени, които могат да предизвикат анафилаксия към предразположени хора са:
• някои антибиотици (пеницилини, цефалоспорини, сяро-съдържащи антибиотици)
• инжекционни анестетици
• боите, използвани при радиологичните изследвания
• отровата най-вече на някои насекоми
• фъстъци
• яйца
• миди и други мекотели
• латекс

Ако след досег с изброените алергени се развие някаква лека или умерена
алергична реакция (уртикария, обрив), от изключителна важност е да се
избягва повторен досег.
Научете се да познавате следните
обезпокояващи признаци и симптоми на анафилаксията. Един или два от тези
симптоми могат да възникнат и при други състояния, но когато се появят
внезапно, в комбинация или след досег с вероятен алерген, трябва да се
обадите на вашия личен лекар или тел. 150 незабавно.
Някои от тези симптоми включват:
• затруднено дишане и хрипове
• сърбящ обрив/уртикария по цялото тяло
• подуване на устните, езика или очите
• учестена сърдечна дейност
• замаяност
• гадене, повръщане или абдоминална болка
• подуване на гърлото и чувство сякаш гърлото се затваря.

На пазара се продават специални инжекции, които всеки човек с
анафилактичен шок или негови приятели и роднини могат лесно да
инжектират. Те съдържат адреналин.
Респираторни алергии
Симптомите на респираторните алергии произхождат от носа, синусите, гърлото и белите дробове.
Алергичен ринит
Алергичният ринит е възпаление на носа, съпроводено с подуване, секреция и сърбеж в
носа и синусите. Много хора използват термините "сенна хрема" и
"сезонни алергии", описвайки алергичния ринит. Алергичният ринит е
следствие на вдишани алергени - прах, пръст, полени, котешки или кучешки
косми, както и протеини, намиращи се в слюнката и екскрементите на
хлебарките.
Въздухоносните алергени навлизат в очите, носа и
гърлото, където се свързват с IgE антитела. Антителата се свързват с
мастоцитите, което води до тяхната дегранулация и отделянето на хистамин
в околната тъкан. Хистаминът предизвиква възпаление, локален оток,
сърбеж, кихане, мукозна продукция в носа. Очните симптоми включват
сърбене, парене, зачервяване и сълзенe.
Най-честите симптоми на алергичния ринит са:
• течащ нос
• конгестия
• зачервяване, сърбеж и сълзене на очите
• кихане
• възпалено гърло
• кожни сърбежи
Сезонната форма на алергичния ринит се наблюдава най-често през пролетта, лятото
или есента. Някои хора имат симптоми през един, два или три сезона.
Сезонът зависи от това през кое време от годината определено растение
отделя продукт, към който даден човек е алергичен. Алергиите към
животински пух, прах и хлебарки са по-чести през зимата, когато човек
по-често е вкъщи.
Лечението се фокусира върху контрола на
симптомите чрез успокояването на възпалението и блокирането на
освобождаването и ефектите на хистамина. Може да избегнете потенциалните
странични ефекти на оралните медикаменти, като използвате топикални
форми за носа и очите - напр. назални спрейове и очни капки.
Най-ефективният начин да предотвратите алергиите, е да избягвате
алергена, който ги предизвиква.
Астма
Астмата е
хронично състояние, включващо епизоди на възпаление и стесняване на
дихателните пътища, водещи до затруднения в дишането. Възпалението и
дихателната констрикция могат да се влошат след експозицията на алергени
като полени, животински пух, прах, хлебарки. Влошаване на астмата може
да се наблюдава по време на физическо натоварване, при студ,
гастро-езофагеален рефлукс, силни емоционални възбуди. Цигареният дим и
дразнещите химикали също могат да тригерират пристъп.
Хората с всякакъв вид алергии трябва да знаят как да различат симптомите на
астма, тъй като астмата и другите алергии често се манифестират заедно:
Симптомите на астма са:
• задух по време на физическа активност
• задух с хрипове и свиркане (музикален звук в дихателните пътища по време на дишане
• хрипове и свиркане
• най-често суха, продължителна кашлица - без мукусен или гноен секрет
• стягане в гърдите, особено при кашляне или дълбоко вдишване
• нарушение на съня поради затрудненото дишане и хриповете.

Ако наблюдавате тези симптоми, обадете се на вашия личен лекар, тъй като
астмата изисква продължително лекарско наблюдение и лечение. В терапията
на астма се използват:
Инхалери (инхалатори) - отварят
дихателните пътища и контролират възпалението. Инхалаторите са основната
стратегия при лечението на астма. Някои често прилагани агенти са:
albuterol, salmeterol, fluticasone, beclomethasone, cromolyn, и др.
Оралните медикаменти като prednisone, zafirlukast и theophylline могат
да се използват в комбинация с инхалерите. Ако астмата се съпровожда с
алергичен ринит и синуит, може да се назначи лечение с антихистамини и
назални спрейове. Антихистамините трябва да използват с повишено
внимание, тъй като намаляват влагата в дихателните пътища и водят до
сгъстяване на мукуса.
Важен аспект в контрола на астмата е избягването на алергените, тъй като често тригерират (причиняват) астматични пристъпи.
Уртикария
Алергии-видове,симптоми и лечение! Urticaria1
Уртикарията
се среща при различни видове алергични реакции. Някои хора имат
повтарящи се епизоди и никога не откриват кой алерген ги причинява.
Уртикарията е специфичен вид обрив, който често е изключително сърбящ.
Могат да се наблюдават малки подутини или подобни на ухапване от комар
пъпчици. Засегнатите кожни области могат да се разширят с прогресирането
на алергичната реакция. Освобождаването на хистамин предизвиква
уртикария и колкото повече хистамин се освобождава, толкова по-тежка е
уртикарията.
Лечението на уртикария е еднакво независимо от
причината. Най-често се прилагат антихистамини. Използват се и
кортикостероиди, които потискат имунния отговор. В някои случаи
уртикарията е свързана не с алергия, а с инфекция, проблеми с
щитовидната жлеза, лупус, хепатит и заболявания, засягащи кръвоносните
съдове (при тези случаи уртикарията рядко е единственият симптом)
Екзема и атопичен дерматит
Алергии-видове,симптоми и лечение! Atopic
Екземата е кожен обрив, характеризиращ се с възпалена, удебелена и зачервена
кожа. Много често се наблюдават области със суха и лющеща се кожа. Някои
форми на екземата се презентират с възпалени червени петна, от които
понякога се отделя бистра течност. Причините може да са както алергични,
така и неалергични.
Важно е да се установи дали екземата е
свързана с алергия, тъй като от това зависи лечението на обрива. Ако
причината е алергична, най-често се назначават антихистамини. Те
облекчават сърбежа и намаляват чесането, а по-малкото чесане означава
по-малко отделяне на хистамин. Често алергичната екзема налага
използването на топикални кортикостероиди за облекчаване на
възпалението.
"Атопичен дерматит" и "атопия" са термини,
използвани, когато екземният обрив се свързва с алергия. Най-често
алергичният тригер не е идентифициран, но се наблюдават и други
симптоми, подсказващи алергия - напр. алергичен ринит. При някои деца с
атопичен дерматит се наблюдават червени или виолетови, сърбящи петна,
най-често в областта на лицето, врата или ръцете. Децата с атопичен
дерматит често имат фамилна история за алергии или екзема. При тях може
да се наблюдават хранителни алергии към яйца, мляко, фъстъци, соя, риба и
др; може да има и алергичен ринит или астма.
С течение на
възрастта симптомите на атопичния дерматит обикновено намаляват и могат
да се ограничат само в една област от тяалото като ръце, врат,
задколянна, лакътна ямка. При някои хора няма обриви в зряла възраст.
Сухата и увредена кожа при хора с екзема води до по-активен обрив. Възможно е
здравата кожа да помага в превенцията на екзема, като пречи на
алергените и веществата, дразнещи кожата, да проникнат в нея.
Превенцията на сухата кожа е главната стратегия за контрол на екземата.
Най-добре е да избягват прекалено горещите бани, изсушаващите сапуни и
лосиони (последните често съдържат алкохол, който изсушава кожата. Добър
ефект имат лубрикиращите кремове, които не са на алкохолна или водна
основа.
Много често екземата налага употребата на
кортикостероидни. В тежки случаи могат да бъдат изписани други потентни
противовъзпалителни препарати. Антихистамините намаляват сърбежа, но
ефектът им върху обрива не е доказан.
Контактен дерматит.
Алергии-видове,симптоми и лечение! Contact-derm
Контактният
дерматит е обрив на кожата, който е резултат от контакт между кожата и
алерген. Най-честите алергени са: отровен бръшлян, отровен дъб, отровна
смрадлика, никел, кобалт, неомицин, латекс.
При контактния
дерматит може да се наблюдава силен сърбеж, зачервяване и подуване. Може
да се образуват мехурчета, които при спукване отделят бистра течност.
Контактният дерматит се развива ден-два след досега с алергена. Той не е
резултат на бърз имунен отговор, както е при уртикарията.
Ако развиете контактен дерматит, помислете си за възможните алергени, с
които сте има досег последните два-три дни, а не само в деня, когато се
появил обривът. След като установите причината, най-добрият начин за
облекчаване на симптомите е да ограничите повторен досег.
Лечението
на контактния дерматит изисква прилагането на кортикостероидни
унгвенти, а ако са засегнати обширни области - орален преднизон.
Антихистамините намаляват сърбежа, но както при екземата не оказват
съществено влияние върху обрива.
Хранителни алергии
Истинските хранителни алергии засягат само 1% от възрастното население, 8% от
децата в предучилищна възраст и 2% от новородените и юношите.
Хранителният интолеранс е различно състояние от хранителната алергия и
доста по-чест.
Хранителните алергии се
манифестират най-често със симптоми от гастроинтестиналния тракт -
гадене, диария и абдоминална болка. Примери за хранителна нетолерантност
са: непоносимостта към лактоза и чувствителността към кофеин. Тъй като
хранителната нетолерантност не засяга имунната система, то тя не е
потенциално живото-застрашаващо състояние като хранителната алергия.
Хранителните алергии могат да доведат до анафилактичен шок.
Гастроенетритът
и хранителното отравяне са друг вид реакция към храната, която понякога
се бърка с хранителна алергия. Тези реакции се предизвикват от токсини
или микроорганизми. Обикновено това са единични инциденти.
Най-честите причинители на хранителни алергии са: краве мляко (при новородени),
яйца, житни продукти, фъстъци, соя, някои ядки, риба и мекотели (миди и
др.). Симптомите на хранителната алергия се появяват няколко минути до
част след приемането на алергена. Някои от тях са:
• щипене и смъдене по устните
• кожен сърбеж или обрив (най-често уртикария)
• гадене и повръщане
• диария
По-тежки симптоми са: задух с хрипове и свиркане, замаяност, припадъци, анафилаксия
Някой хранителни алергии изчезват с възрастта. Пример за това е алергията към
краве мляко при новородени. Алергиите към фъстъци, риба и миди
обикновено персистират цял живот. Всички деца с алергии, които прекарват
значително време без родителски надзор, трябва да бъдат обучени кои
храни трябва да се избягват и как да се действа при поява на симптоми.
Лекарствени алергии
Всички странични лекарствени реакции са от особено значение, независимо дали
става въпрос за алергична реакция или не. Въпреки това алергичните
реакции към медикаменти могат да доведа то сериозна, живото-застрашаваща
анафилаксия при следващо излагане. Някои видове лекарства са по-често
свързани с развитието на анафилактичен шок. Това са: пеницилини,
цефалоспорини и сяро-съдържащи медикаменти. Трябва да се направи разлика
между алергията към лекарствата и някои странични ефекти, описвани
често в листовките - например обрив или подуване на гърлото. Ако ви се
случи да имате такъв страничен ефект, то той може да се наблюдава и при
следващ прием, обаче страничните ефекти без алергични симптоми не ви
правят поддатливи на анафилаския.
Когато вашият лекар ви попита за някакви проблеми, свързани с употребата на
медикамент, бъдете изключително подробни в симптомите, които сте имали
след приема на лекарството. Обрив, оток на гърлото, проблеми с дишането
или преглъщането и анафилаксия са състояния, индикиращи лекарствена
алергия
Алергии към насекоми
Някой хора са алергични към отровата на някои насекоми. Отровата на пчели, оси
и стършели може да предизвика анафилаксия, докато алергичните реакции
при ухапване от комари например са по-леки.
Дори и хората, които не са алергични към отровата на насекомите, може да
забележат обрив, подуване и зачервяване на мястото на ухапване.
Подуването може да бъде драматично, особено ако е в областта на ръцете
или лицето. Обширната локална реакция сама по себе си не е признак на
алергична реакция, но може да означава, че сте имали експозиция на
голямо количество отрова и че е вероятно при следващо ухапване да
развиете алергична реакция. При алергични реакции могат да се наблюдават
сърбеж и уртикария по цялото тяло. При симптоми на анафилаксия се
налага намесата на спешна медицинска помощ - особено при наличие на оток
на ларинкса, замаяност, затруднения в дишането.
Смъртните случаи
след ухапване от насекомо са редки но въпреки това се случват.
Продължителният оток и зачервяване в областта на ухапването може да са
признаци на инфекция и трябва да бъдат изследвани от лекар. Инфекциите
са по-болезнени отколкото сърбящи, често има загнояване около жилото;
може да има и треска.
Ако се появят червени ивици около мястото
на ухапване, е възможно да имате сериозна инфекция, разпространяваща се
бързо, затова е нужно възможно най-бързо да потърсите лекарска помощ.
Алергии, причинени от фактори на околната среда.
Това са алергии към полени, прах, пръст, животинска козина и др. Най-честите
реакции към тези алергени са алергичният ринит, астмата и атопичният
дерматит. Фактът, че тези алергии се причиняват от фактори на околната
реда, говори сам по себе си за необходимостта за ограничаване на досега с
тези фактори с цел ограничаване на симптомите.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Алергиите - лечение

Писане by styyni on Нед 20 Мар 2011, 14:09

Основно свойство на всеки организъм е способността му да опазва
чистотата на вътрешната си среда. Особено старателна в това отношение е
имунната система, която отстранява дразнителите от биологичен характер,
носители на чужда биологична информация. Алергията е проява на
свръхвъзбудимата имунна система, затова алергията може да се нарече
треска на имунитета. Алергията се появява като защитен механизъм на
организма на фона на променена имунна реактивност. Или алергията е това,
което става в организма, когато той открие непознато вещество, което не
възприема.
Затова едно от разпространените видове лечения на алергиите от
традиционната медицина е лечението с алергени. Алергените или
веществата, непосредствено предизвикващи алергичните пристъпи, се
използват в малки дози, като целта е да се притъпи постепенно
чувствителността на организма към тях, тоест да се получи т. нар.
специфична десенсибилизация.
Резултатът обаче, както показват многобройните случаи от практиката, е
рядко задоволителен. Работата е в това, че с тези методи не се лекува
общата алергична настройка на организма, поради което много скоро след
лечението с алергени /както и след лечението с потискащи реакциите
медикаменти/ заболяването избухва с нова сила, като обсегът на
свръхчувствителност често пъти се разширява /т. нар. полиалергия/ или
дори се стига до положение, в което пристъпите се провокират от
нехарактерни дразнители /промяна в климата, пренапрежение, душевни
вълнения и др./. Друг вид лечение – лечението с хистаминови препарати,
също не довежда до пълно и трайно излекуване.
Всичко това следва да наведе на мисълта, че главното, което трябва да
се има предвид при лечението и профилактиката на алергиите, е
състоянието на организма като цяло, а не толкова конкретните поводи,
които само отключват съществуващата готовност към реакции на
свръхчувствителност.
Диета.
След това се променя начинът на хранене, като се премахват храните, причиняващи
алергии – меса и месни произведения, захар и захарни изделия, бял хляб и
бялобрашнени храни, прясно мляко, яйца, сол, тютюн, алкохол, кафе,
черен чай. Вместо консервирани храни и храни с консерванти, трябва да
употребява прясна храна, богата на много витамини и минерали. Препоръчва
се пиенето на много вода. Не се допуска преяждане, бързо хранене,
употреба на пържена храна с много лютиви и други дразнещи подправки.
Други средства.
Мнного полезни са дозираното въздържане от храна, уринотерапията, хомеопатията,
фитотерапията /използват се антиалергизиращи билки, които прочистват
кръвта и засилват организма/, сухият четков масаж, акупресурата,
рефлексотерапията, масажите. Препоръчват се различни видове спорт:
плуване, тенис, бягане и др.
Важен фактор срещу алергиите е закаляването. Като закалителни процедури
предлагаме въздушни и слънчевите бани /но не през обедните летни
часове/, различни водни процедури /обливане, обтриване, плуване/,
босоходство /по пясък, земя, по мокра трева/, дихателни упражнения,
различни гимнастики, морски и планински туризъм, повече движение.
Не на последно място по важност е носенето на дрехи от естествени тъкани.
Така чрез комплексно подход алергиите могат да бъдат повлияни трайно и болните да се надяват на пълно излекуване.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Re: Алергии-видове,симптоми и лечение!

Писане by styyni on Нед 16 Окт 2011, 10:40


Алергии-видове,симптоми и лечение! Resized_1294612708
Ако детето е алергично към някоя храна, тялото му реагира като към нашественик и
започва да произвежда антитела IgE (имуноглобулини). При повторен прием
антителата сигнализират на имунната система и в организма се отделя
хистамин, който предпазва организма по специфичен начин.
Проявите на алергични реакции могат да са най-различни – кожен обрив,
диария, упорит и неповлияващ се запек, повръщане, продължителна хрема,
хриптене и свирене на гърдите и в редки случаи шокова реакция /подуване
на ларинкса/.
Симптомите могат да се проявят в рамките на няколко минути до два часа. Реакцията може да е лека или тежка.
Алергична реакция може да се появи и след втория или трети прием на
храна, когато в организма се е получило натрупване на алергена. За да се
избегне това, новите храни трябва да се въвеждат поотделно, в много
малки количества и през ден, като се стараете да не предлагате
потенциално опасни храни в два последователни дни. Възможно е обаче
алергията да се появи и месеци след редовен прием на дадена храна.
Кои са причинителите, които най-често отключват алергични реакции в детския организъм?
1. Чужди протеини:
В много случаи алергените са белтъчини /протеини/, приемани с храната
(т.нар. хранителни алергии). При бебетата /особено застрашени, тъй като
стомашната им лигавица е още незряла/ и малките деца, най-често
животинските белтъчини - например съдържащи се в кравето мляко или
пилешкото месо, но не са изключени и алергичните реакции към растителни
белтъчини, съдържащи се някои варива и целината.
Ако причиняващите симптомите алергени са известни, терапията се
състои в отстраняването им от храната. Имунната система често "забравя" и
довелата до реакция храна, може отново внимателно да бъде включена
по-късно в хранителния план на детето.
2. Вдишваните алергени:
полените от тревите, храстите и дърветата, домашният прах и
животинските косми, спори на плесени и т.н., причиняват т.нар. „сенна
хрема”. Полинозата /алергия към полени/ е сезонно заболяване и се
проявява само по време на цъфтежния период от май до септември, като
най-интензивни са симптомите през май, юни и юли. Цветните полени
съдържат протеини, които провокират свръхреакция на имунната система.
Предразположението към заболяването се унаследява и най-често тя се
проявява в детска възраст (до към 10 години).
Алергичните състояния са различни по интензитет и проява. Типичните
симптоми на заболяването са кихане, сърбеж в носа и очите, сълзене,
воднистата носна секреция и са сходни с тези на настинка.
Вероятно детето ви да страда от алергия към полени, ако оплакванията
са свързани с определен период от годината; симптомите се влошават по
определено време през деня; засилват се от слънце и вятър; отслабват по
време на дъжд. При наличието на повече от тези характеристики, трябва да
се обърнете към специалист.
3. Изкуствени алергени:
- вдишвани (напр. химикалите в индустриалния прах или домакинските препарати за почистване);
- контактни (които влизат в контакт с кожата) - напр. латекс, текстилни бои, козметични препарати, медикаменти.
Кожните проблеми са най-често срещаните прояви на алергия. Обривите
обикновено са на петна – суха, зачервена и грапава кожа, която се лющи -
възможно е да е придружена със силен сърбеж, сърбящи зачервени
подутини, екзема, зачервяване и подуване на лицето и крайниците, сърбеж и
подуване на устните, езика, ларинкса.
4. Ухапвания и ужилвания
Те могат да причинят локални или обхващащи по-обширни части от тялото
алергични реакции, които могат да бъдат и много сериозни - подуване,
затруднено дишане и бърз спад на кръвното налягане /анафилактичен шок/.
Симптоми
Симптомите на хранителните алергии се различават при различните хора.
Някои може да имат много леки проявления и само в една част на тялото,
като например обрив по кожата. Други може да имат много тежки реакции,
които да обхванат различни части и системи на тялото. Алергията може да
бъде причина за появата на хрема и ушни инфекции.
Симптомите на хранителните алергии може да засегнат кожата
/дерматит/, очите /алергичен конюнктивит/, носа /алергичен ринит/,
дихателните пътища /астма, задух, кихане, кашлица, хриптене/,
стомашно-чревен тракт /болки в корема, гадене, повръщане, запек или
диария/.
Бебетата с признаци на хранителна алергия първоначално могат да
изглеждат сякаш страдат от колики. Те обаче за кратко време развиват и
други симптоми на хранителните алергии като обриви, повръщане /петно
по-голямо от мъжка длан/, разстройство или запек, кървави изпражнения,
хрипове, зачервен обрив около ануса, както и изоставане в растежа.
Най-често срещани са алергичните реакции към мляко, яйца, риба, пшеница и целина.
В общия случай децата израстват хранителните алергии. От тези, които
са алергични към мляко, около 80% ще я израснат с времето. Около 2/3 от
децата с алергии към яйца и около 80% от тези с алергия към пшеница или
соя, ще ги израснат преди да навършат 5 години.
Има ясно установена генетична предразположеност към развитието на
алергиите. Когато един от родителите има силно изразена алергия към
нещо, при детето има 40% вероятност да се развие същата алергия.
Лечение
Предписват се лекарства /антихистаминови препарати/, с които да се
въздейства на проявилите се симптоми. Ако гърдите на детето „свирят”,
лекарят може да препоръча инхалатор, който да облекчи спазъма на
дихателните пътища и проблемите с дишането.
Всякакви симптоми или комбинация от два и повече симптома /като обрив
+ стомашни болки напр./, които засягат различни части на тялото, са
индикация, че незабавно трябва да се обърнете към специалист!

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Алергии-видове,симптоми и лечение! Empty Re: Алергии-видове,симптоми и лечение!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите