Топли светли сосове за месо
2 posters
Страница 1 от 1
Топли светли сосове за месо
Английски сос (хлебен) за печени меса
Необходими продукти
* 2 ч.ч (400 мл) прясно мляко
* 1 глава кромид лук
* 2 карамфилчета
* щипка настъргано индийско орехче
* 1 дебела филия сух бял хляб
* 20 г масло
* 1 с.л. (10 г) сметана
* щипка черен пипер
* сол
Начин на приготвяне
В почистената глава лук се набождат карамфилчетата. Млякото се кипва и в него се вари 30 минути на тих огън лукът заедно с индийското орехче. Прибавят се хлебните трохи от филията, черният пипер, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбива много добре с вилица и се вари още 20 минути, като непрекъснато се разбърква. Лукът се изважда, след което се прибавят втората половина от маслото и сметаната. Сосът се разбърква добре, за да се превърне в гладка еднородна смес, и се поднася.
Необходими продукти
* 2 ч.ч (400 мл) прясно мляко
* 1 глава кромид лук
* 2 карамфилчета
* щипка настъргано индийско орехче
* 1 дебела филия сух бял хляб
* 20 г масло
* 1 с.л. (10 г) сметана
* щипка черен пипер
* сол
Начин на приготвяне
В почистената глава лук се набождат карамфилчетата. Млякото се кипва и в него се вари 30 минути на тих огън лукът заедно с индийското орехче. Прибавят се хлебните трохи от филията, черният пипер, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбива много добре с вилица и се вари още 20 минути, като непрекъснато се разбърква. Лукът се изважда, след което се прибавят втората половина от маслото и сметаната. Сосът се разбърква добре, за да се превърне в гладка еднородна смес, и се поднася.
Последната промяна е направена от tuci_iv на Сря 07 Май 2008, 16:57; мнението е било променяно общо 2 пъти
mamazavinagi- Администратор
Бял сос за микровълнова печка
Бял сос за микровълнова печка
Необходими продукти
* 25 г масло
* 3 с.л. (30 г) брашно
* 2 ч.ч. (400 мл) бульон
* сол
* черен пипер
Начин на приготвяне
Маслото се слага в пластмасова купа и без да се похлупва, се държи 1 и 1/2 минути при 600 Вт. Прибавя се брашното, като се бърка непрекъснато. По същия начин се налива бульонът, посолява се, поръсва се с черен пипер, похлупва се и се държи 5 минути при 600 Вт, като през това време се разбърква два-три пъти.
Сосът може да се приготви с 200 мл бульон и 200 мл прясно мляко.
Необходими продукти
* 25 г масло
* 3 с.л. (30 г) брашно
* 2 ч.ч. (400 мл) бульон
* сол
* черен пипер
Начин на приготвяне
Маслото се слага в пластмасова купа и без да се похлупва, се държи 1 и 1/2 минути при 600 Вт. Прибавя се брашното, като се бърка непрекъснато. По същия начин се налива бульонът, посолява се, поръсва се с черен пипер, похлупва се и се държи 5 минути при 600 Вт, като през това време се разбърква два-три пъти.
Сосът може да се приготви с 200 мл бульон и 200 мл прясно мляко.
Последната промяна е направена от tuci_iv на Сря 07 Май 2008, 17:02; мнението е било променяно общо 1 път
mamazavinagi- Администратор
Сос Алфредо
Сос Алфредо
Приготвяне:10 минути
Готвене: 10 минути
класически сос за паста и ястие от пиле.
Продукти:
1/4 ч.чаша масло
1 ч.чаша течна сметана
1 скилидка чесън, счукан
1 1/2 ч.чаша настърган пармезан
1/4 ч.чаша накълцан наситно магданоз
Начин на приготвяне:
На слаб огън разтопете маслото в малка тенджерка. Добавете чесъна, разбъркайте енергично, след което добавете и сметаната и оставете да къкри още 5 минути.Изсипете пармезана и оставете на огъня за кратко, колкото да се разтопи. Добавете магданоза и сервирайте.
Приготвяне:10 минути
Готвене: 10 минути
класически сос за паста и ястие от пиле.
Продукти:
1/4 ч.чаша масло
1 ч.чаша течна сметана
1 скилидка чесън, счукан
1 1/2 ч.чаша настърган пармезан
1/4 ч.чаша накълцан наситно магданоз
Начин на приготвяне:
На слаб огън разтопете маслото в малка тенджерка. Добавете чесъна, разбъркайте енергично, след което добавете и сметаната и оставете да къкри още 5 минути.Изсипете пармезана и оставете на огъня за кратко, колкото да се разтопи. Добавете магданоза и сервирайте.
Последната промяна е направена от деси на Сря 07 Май 2008, 14:00; мнението е било променяно общо 1 път
деси- Администратор
Зеленчуков сос за микровълнова печка
Зеленчуков сос за микровълнова печка
Необходими продукти
Обеленият и нарязан лук се слага заедно с маслото в купичка. Похлупва
се и се задушава 1 и 1/2 минути при 600 Вт. При непрекъснато
разбъркване се прибавят бульонът, виното и сметаната, похлупва се и се
държи 2 и 1/2 минути при 600 Вт. Поръсва се с нарязания магданоз. Сосът
се пасира с миксер до получаването на гладка светлозелена маса.
Подправя се със сол и черен пипер. Поднася се към зеленчукови ястия.
Необходими продукти
- 2 глави воден лук
- 20 г масло
- 1/4 ч.ч. (50 мл) зеленчуков бульон
- 2 с.л. (20 мл) бяло вино
- 150 мл сметана
- 1 връзка магданоз
- сол
- черен пипер
Обеленият и нарязан лук се слага заедно с маслото в купичка. Похлупва
се и се задушава 1 и 1/2 минути при 600 Вт. При непрекъснато
разбъркване се прибавят бульонът, виното и сметаната, похлупва се и се
държи 2 и 1/2 минути при 600 Вт. Поръсва се с нарязания магданоз. Сосът
се пасира с миксер до получаването на гладка светлозелена маса.
Подправя се със сол и черен пипер. Поднася се към зеленчукови ястия.
Последната промяна е направена от tuci_iv на Сря 07 Май 2008, 17:00; мнението е било променяно общо 2 пъти
mamazavinagi- Администратор
Маслен сос за микровълнова печка
Маслен сос за микровълнова печка
Необходими продукти
Маслото се загрява, без да се похлупва, 1 и 1/2 минути при 600 Вт.
Жълтъкът и лимоновият сок се разбиват и се прибавят към маслото.
Разбърква се и се държи, без да се похлупва, 1 минута при 600 Вт, като
се разбърква още веднъж. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер.
Необходими продукти
- 80 г масло
- 1 бр. жълтък
- 1 с.л. (10 мл) лимонов сок
- черен пипер
- сол
Маслото се загрява, без да се похлупва, 1 и 1/2 минути при 600 Вт.
Жълтъкът и лимоновият сок се разбиват и се прибавят към маслото.
Разбърква се и се държи, без да се похлупва, 1 минута при 600 Вт, като
се разбърква още веднъж. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер.
Последната промяна е направена от tuci_iv на Сря 07 Май 2008, 17:01; мнението е било променяно общо 1 път
mamazavinagi- Администратор
Смесен сос по Грузински за ястия от птици и месо
Смесен сос по Грузински за ястия от птици и месо
Необходими продукти
Начин на приготвяне
Ситно нарязаният лук се изпържва до златисто оцветяване в маслото,
залива се с бульона и се кипва. Прибавят се размитото в малко вода
брашно и останалите съставки. Сосът се вари във водна баня до
сгъстяване, като постепенно се разбърква. Накрая се прибавят магданозът
и копърът.
Този сос е особено подходящ за запържени сухи меса.
Необходими продукти
- 50 г масло
- 150 г смлени орехови ядки
- 1 глава кромид лук
- 1 с.л. (10 г) брашно
- 1/2 глава чесън
- 3 с.л. (30 мл) оцет
- 1/2 ч.л. (3 г) канела
- 1/2 ч.л. (3 г) смлян карамфил
- 1/2 ч.л. (3 г) сладък червен пипер
- 1 малък дафинов лист
- 1 ч.ч. (200 мл) силен бульон (пилешки или говежди)
- 1/2 връзка магданоз
- копър
- сол
Начин на приготвяне
Ситно нарязаният лук се изпържва до златисто оцветяване в маслото,
залива се с бульона и се кипва. Прибавят се размитото в малко вода
брашно и останалите съставки. Сосът се вари във водна баня до
сгъстяване, като постепенно се разбърква. Накрая се прибавят магданозът
и копърът.
Този сос е особено подходящ за запържени сухи меса.
mamazavinagi- Администратор
Сос Бешамел за непосредствена консумация
Сос Бешамел за непосредствена консумация
Необходими продукти
Начин на пирготвяне
Брашното се запържва в маслото до светлозлатисто оцветяване и се
разрежда със свареното мляко. Сосът се кипва, като се разбърква, и се
вари няколко минути на тих огън. Подправя се на вкус със сол, захар,
бял пипер, лимонов сок и щипка настъргана кора от лимон.
За различни случаи е необходим сос Бешамел с различна гъстота. С
увеличаване на течността (бульон или мляко) се получава по-рядък сос, а
с увеличаване на маслото и брашното - по-гъст сос. Ароматните подправки
са въпрос на вкус.
Необходими продукти
- 500 мл прясно мляко
- 30 г масло
- 1 с.л. (10 г) брашно
- сол
- захар
- настъргана кора от лимон
- лимонов сок
- бял пипер
Начин на пирготвяне
Брашното се запържва в маслото до светлозлатисто оцветяване и се
разрежда със свареното мляко. Сосът се кипва, като се разбърква, и се
вари няколко минути на тих огън. Подправя се на вкус със сол, захар,
бял пипер, лимонов сок и щипка настъргана кора от лимон.
За различни случаи е необходим сос Бешамел с различна гъстота. С
увеличаване на течността (бульон или мляко) се получава по-рядък сос, а
с увеличаване на маслото и брашното - по-гъст сос. Ароматните подправки
са въпрос на вкус.
Последната промяна е направена от Admin на Пон 14 Апр 2008, 12:58; мнението е било променяно общо 1 път
mamazavinagi- Администратор
Сос Бешамел с кисело мляко
Сос Бешамел с кисело мляко
Необходими продукти
Подправката се запържва в мазнината. Слага се млякото и брашното.
Добавя се 1 и 1/2 ч.ч. вода, ако стане много гъсто се добавя още вода.
Оставя се да ври още 5 минути. Към този сос може да се добави сварено
пилешко месо и става пиле фрикасе.
Необходими продукти
- 2 ч.л. пикантина (подправка)
- 2-3 с.л. кисело мляко
- 1-2 с.л. брашно
- 50 г масло
Подправката се запържва в мазнината. Слага се млякото и брашното.
Добавя се 1 и 1/2 ч.ч. вода, ако стане много гъсто се добавя още вода.
Оставя се да ври още 5 минути. Към този сос може да се добави сварено
пилешко месо и става пиле фрикасе.
mamazavinagi- Администратор
Сос от синьо сирене и бекон
Сос от синьо сирене и бекон
Готвене: 20 минути
Подходящ е за кракери, наденички и т.н
Продукти:
250 гр.натрошено синьо сирене
1-1/2 ч.чаша заквасена сметана
1/2 ч.чаша кисело мляко
400 гр.бекон, нарязан или накъсан на малки парченца
1/4 ч.л.лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете добре всички продукти и разбъркайте добре.
Охладете добре, поне 2 часа, преди да сервирате.
Поставете в няколко малки купички на масата, така че всеки гост да може да си топва от него.
Готвене: 20 минути
Подходящ е за кракери, наденички и т.н
Продукти:
250 гр.натрошено синьо сирене
1-1/2 ч.чаша заквасена сметана
1/2 ч.чаша кисело мляко
400 гр.бекон, нарязан или накъсан на малки парченца
1/4 ч.л.лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете добре всички продукти и разбъркайте добре.
Охладете добре, поне 2 часа, преди да сервирате.
Поставете в няколко малки купички на масата, така че всеки гост да може да си топва от него.
деси- Администратор
Бернски сос
Бернски сос
Необходими продукти
* 2 с.л. (20 мл) оцет
* 1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино
* 2 бр. жълтъци
* 30 г масло
* 2 малки глави лук
* 2 стръка магданоз магданоз
* червен пипер
* черен пипер
* сол
Начин на приготвяне
Ситно нарязания лук се залива с оцета виното и се вари на силен огън, докато
се изпари половината от течността. Маслото се разбива със сол, червен и
черен пипер и магданоза и постепенно се прибавят жълтъците. Към
горещата, но не вряла оцетна смес се прибавя постепенно на части
получената маслена смес. Сосът е много подходящ за аламинути.
Необходими продукти
* 2 с.л. (20 мл) оцет
* 1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино
* 2 бр. жълтъци
* 30 г масло
* 2 малки глави лук
* 2 стръка магданоз магданоз
* червен пипер
* черен пипер
* сол
Начин на приготвяне
Ситно нарязания лук се залива с оцета виното и се вари на силен огън, докато
се изпари половината от течността. Маслото се разбива със сол, червен и
черен пипер и магданоза и постепенно се прибавят жълтъците. Към
горещата, но не вряла оцетна смес се прибавя постепенно на части
получената маслена смес. Сосът е много подходящ за аламинути.
mamazavinagi- Администратор
Гъбен сос "Експрес"
Гъбен сос "Експрес"
Необходими продукти
* 20 г гъбена крем-супа на прах (1/2 пакет)
* 2 ч.ч. прясно мляко
* 1 с.л. картофено пюре на прах
* 20 г масло
* черен пипер
* сол
Начин на приготвяне
Сухата
супа, картофеното пюре и студеното мляко се разбъркват. Слага се на
котлона и се вари до сгъстяване, при непрекъснато бъркане. Накрая се
добавят масло, сол и черен пипер.[center]
Необходими продукти
* 20 г гъбена крем-супа на прах (1/2 пакет)
* 2 ч.ч. прясно мляко
* 1 с.л. картофено пюре на прах
* 20 г масло
* черен пипер
* сол
Начин на приготвяне
Сухата
супа, картофеното пюре и студеното мляко се разбъркват. Слага се на
котлона и се вари до сгъстяване, при непрекъснато бъркане. Накрая се
добавят масло, сол и черен пипер.[center]
mamazavinagi- Администратор
Китайски кисел сос за печени късчета месо
Китайски кисел сос за печени късчета месо
Необходими продукти
Начин на приготвяне
В загрятото растително масло се прибавят ситно нарязаните зеленчуци и
се задушават 5-6 минути. От нишестето, захарта, доматеното пюре, оцета,
ракията, бульона и подправките се приготвя рядка каша, към която се
прибавят задушените зеленчуци. Сместа се вари 5 минути на тих огън до
сгъстяване, като се разбърква, за да не загори. Сосът се поднася в
малки порцеланови чашки, в които при консумация се потапят късчетата
изпечено месо.
Необходими продукти
- 1 с.л. (10 г) растително масло
- 1 с.л. (10 г) ситно нарязана кисела краставичка
- 1 с.л. (10 г) ситно нарязан карфиол (от туршия)
- 1/2 ситно нарязан морков (от туршия)
- 1 ч.л. (5 мл) оцет
- 1 с.л. (10 г) пудра захар
- 1/2 ч.л. (3 г) смес от черен пипер, бахар, ким и червен пипер
- 1 ч.л. (5 г) доматено пюре
- 1 с.л. (10 г) нишесте
- 1 ч.л. (5 мл) гроздова ракия или коняк
- 1 ч.ч. (200 мл) силен бульон
Начин на приготвяне
В загрятото растително масло се прибавят ситно нарязаните зеленчуци и
се задушават 5-6 минути. От нишестето, захарта, доматеното пюре, оцета,
ракията, бульона и подправките се приготвя рядка каша, към която се
прибавят задушените зеленчуци. Сместа се вари 5 минути на тих огън до
сгъстяване, като се разбърква, за да не загори. Сосът се поднася в
малки порцеланови чашки, в които при консумация се потапят късчетата
изпечено месо.
mamazavinagi- Администратор
Магданозен сос
Магданозен сос
Необходими продукти
Начин на приготвяне
Маслото, черен пипер, сол и ситно нарязания магданоз се загряват в
порцеланов съд така, че маслото да се разтопи, без да завира. Прибавя
се лимоновия сок.
Необходими продукти
- 50 г масло
- 1 малка глава лук
- магданоз
- лимонов сок
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне
Маслото, черен пипер, сол и ситно нарязания магданоз се загряват в
порцеланов съд така, че маслото да се разтопи, без да завира. Прибавя
се лимоновия сок.
mamazavinagi- Администратор
Основа за светли месни сосове
Основа за светли месни сосове
Необходими продукти
Начин на приготвяне
Брашното се запича до пожълтяване в сух железен тиган при непрекъснато
разбъркване, отдръпва се от огъня и се разбърква, докато изстине.
Прибавя се постепенно и при непрекъснато разбъркване половината студен
бульон. Получената еднородна маса се разрежда с останалия бульон и се
вари около 40 минути на тих огън, като се разбърква, за да не загори, и
се отстранява пяната. Посолява се и се прецежда. Прибавят се млякото и
маслото. Сосът се разбърква и се оттегля от огъня. До употребата му се
държи във водна баня.
От този сос чрез прибавяне на подходящи прибавки се получават сосове за фрикасета, яйчени и млечни ястия.
Необходими продукти
- 5 ч.ч. (1 л) обезмаслен силен телешки или пилешки бульон
- 3 с.л. (30 г ) брашно
- 1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко
- 60 г масло
- сол
Начин на приготвяне
Брашното се запича до пожълтяване в сух железен тиган при непрекъснато
разбъркване, отдръпва се от огъня и се разбърква, докато изстине.
Прибавя се постепенно и при непрекъснато разбъркване половината студен
бульон. Получената еднородна маса се разрежда с останалия бульон и се
вари около 40 минути на тих огън, като се разбърква, за да не загори, и
се отстранява пяната. Посолява се и се прецежда. Прибавят се млякото и
маслото. Сосът се разбърква и се оттегля от огъня. До употребата му се
държи във водна баня.
От този сос чрез прибавяне на подходящи прибавки се получават сосове за фрикасета, яйчени и млечни ястия.
mamazavinagi- Администратор
Основен сос Бешамел
Основен сос Бешамел
Необходими продукти
Начин на приготвяне
В дълбок съд, поставен на умерен огън, се стопява маслото. Към
него, след като се отдръпне от огъня, бавно, лъжица по лъжица, се
прибавя брашното. Съдът се слага за малко на огъня (да се позатопли) и
при постоянно разбъркване се прибавя част от свареното мляко, докато се
получи кремообразна смес. Съдът отново се слага на огъня и сместа се
вари, докато се посгъсти, като непрекъснато се разбърква. Прибавя се
бавно останалото мляко. Сосът се подправя със сол, пипер и настъргано
индийско орехче. Изсипва се в сух чист съд, похлупва се и се държи на
хладно до употребата му.
Употребява се на части като основа
на различни сосове със съответни подправки - доматено пюре, горчица,
зеленчукова паста, паста от пушена сланина, рибен или месен бульон, сос
от печени кости.
Необходими продукти
- 1 л прясно мляко
- 60 г масло
- 4 с.л. (40 г) брашно
- черен или бял пипер
- настъргано индийско орехче
- сол
Начин на приготвяне
В дълбок съд, поставен на умерен огън, се стопява маслото. Към
него, след като се отдръпне от огъня, бавно, лъжица по лъжица, се
прибавя брашното. Съдът се слага за малко на огъня (да се позатопли) и
при постоянно разбъркване се прибавя част от свареното мляко, докато се
получи кремообразна смес. Съдът отново се слага на огъня и сместа се
вари, докато се посгъсти, като непрекъснато се разбърква. Прибавя се
бавно останалото мляко. Сосът се подправя със сол, пипер и настъргано
индийско орехче. Изсипва се в сух чист съд, похлупва се и се държи на
хладно до употребата му.
Употребява се на части като основа
на различни сосове със съответни подправки - доматено пюре, горчица,
зеленчукова паста, паста от пушена сланина, рибен или месен бульон, сос
от печени кости.
mamazavinagi- Администратор
Винен сос за микровълнова печка
Винен сос за микровълнова печка
Необходими продукти
* 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) полусухо бяло вино
* 1 ч.л. нишесте
* 2 бр. яйца
Начин на приготвяне
Всички
съставки се разбиват добре в стъклена купа, похлупват се и се държат 2
минути при 600 Вт. По време на приготвянето и накрая сосът се разбърква
добре.
Необходими продукти
* 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) полусухо бяло вино
* 1 ч.л. нишесте
* 2 бр. яйца
Начин на приготвяне
Всички
съставки се разбиват добре в стъклена купа, похлупват се и се държат 2
минути при 600 Вт. По време на приготвянето и накрая сосът се разбърква
добре.
mamazavinagi- Администратор
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|