Влажност на въздуха.

Go down

Влажност на въздуха. Empty Влажност на въздуха.

Писане by Dani on Съб 05 Апр 2008, 01:39

Студеният въздух има нужда от малко количество водни пари, затова през зимните дни въздуха бързо става влажен. Включването на радиатор или друг отоплителен уред намаля способността на въздуха да задържа водните пари т.е. се получава сух въздух. Парното отопление превръща въздуха в стаята в пустинен. Почти всички стайни растения ще загинат при такива условия. Разбира се можем да решим проблема като преместим растенията в по - влажно помещение - кухня, баня или терариум. Може да се използват специални апарати - овлажнители за въздух. Но ако нямаме място в такова помещение или възможност да се сдобием с овлажнител има няколко трика, които се използват успешно.
Пулверизиране
Листата на растението се пръскат със ситни капчици. Използва се хладка вода, и ако в помещението е хладно, това се прави сутрин, за да изсъхнат листата до вечерта.
Групиране
Поставените растения едно до друго получават влага от почвата в саксиите и тя се задържа благодарение на листата на другите растения в групата. Все пак е добре да има малко растояние, за да циркулира въздух.
Двойно засаждане
При този метод се използва непроницаем контейнер, запълва се с торф и вътре в него се поставя саксията, ако е по - голям може и повече от една. Торфа се поддържа влажен и така при изпарение около растението винаги има влага. Друго предимство на този метод, е че играе ролята на резерв, в случай че почвата се засуши, растението си набавя влага чрез отворите на саксията отдолу, от торфа.
Влажността на въздуха се измерва в проценти. Използва се хигрометър ( влагомер). 0% - абсолютно сух въздух, не съществува в природата, 10% - 30% - пустинен въздух, 40% - 60% - летен ден в районите с умерен климат (най - подходящата влажност за повечето стайни растения), 70% - 90% - въздух като в джунгла, такива са условията през лятото, при умерен климат, в оранжерия, 100% - наситен въздух.
При липсата на влагомер използвайте този метод, за да определите влажността на въздуха:
Оставете стъклена чаша за една нощ в хладилника. На сутринта я извадете и я поставете на равна повърхност, далеч от източници на пара, радиатори и други. След 5 минути погледнете чашата, ако е суха, въздухът е прекалено сух и трябва да овлажнявате. Ако повърхността е запотена въздухът е влажен и стайните растения се чувстват добре при такива условия и все пак някои се нуждаят от оросяване, ако по повърхността освен, че е запотена се стичат и капки, тогава въздухът е идеален за всички растения, дори и най - капризните.

_________________
Влажност на въздуха. Doddds10
Влажност на въздуха. __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Влажност на въздуха. Empty Re: Влажност на въздуха.

Писане by Dani on Пет 18 Апр 2008, 22:50

Нуждата от вода

Всяко растение има свои изисквания към водата, независимо дали на равнището на корените или на листата. Някои растения като венерини коси или стайна копривка - наричам ги “жаби” - виреят в много влажен въздух (поне 80 %) и в почва, просмукана от вода. Други пък, които могат да бъдат наречени “камили”, като кактусите, се задоволяват с влажност на въздуха 30 % и с по-скоро суха почва.

“Влагомер с косъм”

За да измерите влажността на въздуха в стаята, ви е необходим и... един косъм. Той стои опънат, когато въздухът е сух, и се накъдря, когато въздухът стане влажен. Изхождайки от тази констатация, един умен конструктор създал “влагомер с косъм”. Влагомери се намират в магазините за земеделски инвентар. Друг трик, не толкова хитър, е да си намерите растение “метеоролог”, например шишарка, дребен бодил или лугачка, с чиято помощ нашите предци са предсказвали времето.

_________________
Влажност на въздуха. Doddds10
Влажност на въздуха. __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Влажност на въздуха. Empty Грижи за стайните цветя през ноември

Писане by pumpal21 on Вто 26 Окт 2010, 16:13

Влажност на въздуха. F_4396627В края на октомври и началото на ноември стайните цветя, които през лятото са се радвали на хубавото време на балкона или в градината, трябва задължително да бъдат прибрани вътре. Това е важно за тяхната аклиматизация – те трябва да свикнат с домашните условия, преди навън да са започнали големите студове и преди парното да е включено.

Растенията трябва да се поставят на закрито защитено място, преди да се внесат в стаята – на остъклена тераса или в антрето. Огледайте добре всяко растение и го почистете от изсъхнали листа или прецъфтели цветове. Саксиите и сандъчетата почистете старателно с четка и вода. Растенията трява да бъдат здрави – прегледайте ги за вредители, гъбички или други болести. Ако намерите такива, задъжително напръскайте с инсектицид или фунгицид.

Светлината е най – важният фактор за доброто развитие на стайните растения през есента и зимата. Без достатъчно светлина растенията ще растат слаби и изтънени и ще бъдат уязвими на много проблеми, докато тези, които растат енергично, са винаги по – здрави и атрактивни на вид.
Количеството светлина, от което растенията се нуждаят в домашни условия, зависи от съответния вид, но като цяло идеалното място е южен или източен прозорец или близо до такъв. Избягвайте обаче листата на растенията да се опират в рамката на прозореца, която е студена. В по – слънчевите дни растенията могат да понесат час или два директна слънчева светлина, без това да им се отрази отрицателно.

Всички стайни растения се нуждаят от редовно поливане, но количеството и честотата на поливане зависят от много фактори – вида и големината на растението, контейнерът, в който е засадено и т.н. Други фактори са светлината, температурата и влажността на въздуха в помещението. Растенията, които виреят при по – силна светлина, имат нужда от повече вода, и обратното. По – високата температура и по – ниската влажност на въздуха също изискват по – обилно поливане. При поливанете трябва да се съблюдава основното правило – растението се полива дотогава, докато водата започне да изтича през дупките на подложката. Излишъкът вода трябва да се изхвърли. Количеството нужна вода на растението вода мпо – опитните градинари и по повърхността на почвата в саксията или сандъчето. Например африканската теменужка и папратите трябва да бъдат поляти веднага, след като пръстта на повърхността на саксията изсъхне. Повечето сукулентни и кактусите се поливат едва, след като цялата пръст в контейнера стане суха. Като цяло трябва да се има предвид, че през зимата повечето растения забавят растежа си и затова не се нуждаят от много вода.

Оптималната дневна температура за стайните растения варива между 18 и 23 градуса, а нощната трябва да е около 10 градуса по – ниска. Ако растението се гледа на по – хладно, то ще се нуждае от по – малко количество вода и светлина. Стайните растения трябва да бъдат далече от течение, особено през есенно – зимния период. Трябва да се избягват и горещи и сухи места като това до радиатора. Добрата циркулация на въздуха в помещението е също от изключително значение.

Много стайни растения произхождат от влажните тропически гори. За доброто им развитие в домашни условия е много важно поддържането на оптимална влажност на въздуха. Заради изкуственото отопление през есента и зимата, тя рязко спада. Ниската влажност на въздуха води до по – голяма загуба на вода през листата на растенията, което изисква по- обилно поливане. Сигурен белег за недостатъчната влажност на въздуха е покафеняването на листата. Тя може да доведе и до друг проблем – много вредители виреят точно в топли и сухи условия и са истинска напаст за стайните растения. Избягвайте пръскането на листата с вода – то повишава влажността само моментно, но става предпоставка за развитието на гъбички или бактериална инфекция по листата. Вместо да пръскате листата, можете да повишите влажността на въздуха чрез електрически овлажнител за самото помещение, да поставите до саксиите няколко подложки с вода или да струпате няколко растения едно до друго и да използвате влагата, която се отделя от листата им.

Стайните растения сами си произвеждат хранителни вещества чрез фотосинтезата и имат нужда от наторяване само като добавка. Много важно правило за доброто им развитие е да не се прекалява с тяхното торене.В противен случй, растенията ще станат едри и сочни, но пък ще привличат повече насекоми, а и ще се налага по – честото им пресаждане. През есента и зимата поради забавения растеж, наторяването трябва да се сведе до минимум.

Ако сте осигурили необходимите количества светлина, вода и влажност на вашите растения, не би следвало да имате проблеми с вредители и болести и през този сезон. Все пак е задължително и през есента стайните растения да се прегледат старателно и ако е необходимо, да се лекуват с подходящ препарат.

Не забравяйте и през този сезон да почиствате листата на растенията от прах и нечистотия, която разваля добрия им външен вид, затруднява процеса на фотосинтезата, поради по – малкото количество слънчева светлина, и става идеална среда за на развитието на насекоми. Почистването става с гъба, напоена в хладка вода и няколко капки мек сапун за измиване на съдове. Растенията с по – фини листа могат да бъдат измити директно под слабо течаща вода, като саксията бъде наклонена и притиснато с длан растението да остане отдолу.

_________________
Влажност на въздуха. 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Влажност на въздуха. Empty Re: Влажност на въздуха.

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите