Студени сосове
+2
cveti555
Dani
6 posters
Страница 1 от 1
Re: Студени сосове
Винегрет
Продукти:
1 с л (4 %) оцет
1 с л вода
2 с л олио
щипка захар
1/2 ч л горчица
1/2 малка глава лук
магданоз
смлян черен пипер
сол
2 жълтъка от твърдо сварени яйца
Приготвяне:
• Пасираме или настъргваме жълтъците.
• Прибавяме олиото, разбъркваме и постепенно прибавяме останалите продукти.
• Друг вариант: прибавяме една малка стерилизирана краставичка.
• Поднасяме към риба и към крехко месо
* * *
Гуакамоле
Продукти:
1 авокадо
1/2 люта чушка
1/2 малка глава кромид лук
1 с л лимонов сок
5-6 стръка къдрав магданоз
сол
Приготвяне:
• Авокадото се срязва на половинки.
• Маха се костилката и кората.
• Нарязва се на кубчета 1х1 см.
• Отстраняват се семките на лютата чушка и се нарязва на ситно.
• Лукът и магданоза се наситняват и се прибавят при авокадото.
• С помощта на дървена лъжица се намачква грубо сместа.
• Подправя се със сол и лимонов сок.
• Оставя се да престои 30 минути.
Продукти:
1 с л (4 %) оцет
1 с л вода
2 с л олио
щипка захар
1/2 ч л горчица
1/2 малка глава лук
магданоз
смлян черен пипер
сол
2 жълтъка от твърдо сварени яйца
Приготвяне:
• Пасираме или настъргваме жълтъците.
• Прибавяме олиото, разбъркваме и постепенно прибавяме останалите продукти.
• Друг вариант: прибавяме една малка стерилизирана краставичка.
• Поднасяме към риба и към крехко месо
* * *
Гуакамоле
Продукти:
1 авокадо
1/2 люта чушка
1/2 малка глава кромид лук
1 с л лимонов сок
5-6 стръка къдрав магданоз
сол
Приготвяне:
• Авокадото се срязва на половинки.
• Маха се костилката и кората.
• Нарязва се на кубчета 1х1 см.
• Отстраняват се семките на лютата чушка и се нарязва на ситно.
• Лукът и магданоза се наситняват и се прибавят при авокадото.
• С помощта на дървена лъжица се намачква грубо сместа.
• Подправя се със сол и лимонов сок.
• Оставя се да престои 30 минути.
Dani- Администратор
ДОМАТЕН СОС ЗА ПИЦИ И СПАГЕТИ
ДОМАТЕН СОС ЗА ПИЦИ И СПАГЕТИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За пица: Всичко се пасира хубаво и се оставя за 10-15 минути преди нанасянето върху блата.
За
спагети: Всичко се пасира хубаво и се оставя за 10-15 минути, след
което предварително сварените спагети се слагат в тиган, поливат се със
соса и се запържват за около 5 минути. Слага се едно яйце и се
разбъркват спагетите за още 2-3 минути. Поднасят се топли поръсени с
кашкавал.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 3 бр. домати от консерва
- 1/2 ч.ч. доматен сок
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. кетчуп
- 1 ч.л. оцет
- 1 с.л. зехтин
- 2 щипки захар
- 2 щипки сол
- 2 щипки чубрица
- 1 щипка черен пипер
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. чили
За пица: Всичко се пасира хубаво и се оставя за 10-15 минути преди нанасянето върху блата.
За
спагети: Всичко се пасира хубаво и се оставя за 10-15 минути, след
което предварително сварените спагети се слагат в тиган, поливат се със
соса и се запържват за около 5 минути. Слага се едно яйце и се
разбъркват спагетите за още 2-3 минути. Поднасят се топли поръсени с
кашкавал.
cveti555- Администратор
Зеленчуков сос за варена или пържена риба
Зеленчуков сос за варена или пържена риба
необходими продукти
1/2 ч.ч. (100 г) праз лук
1/2 ч.ч. (100 г) кромид лук
1 връзка магданоз
2 с.л. (20 г) горчица
20 бр. маслини без костилки
1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
лимонов сок или разреден с вино оцет
черен пипер
захар
начин на приготвяне
Ситно нарязаните лук, магданоз и маслини се смесват с горчицата, след което на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване се прибавя растителното масло. Накрая сместа се подправя на вкус с киселината, черния пипер и захар (по желание).
необходими продукти
1/2 ч.ч. (100 г) праз лук
1/2 ч.ч. (100 г) кромид лук
1 връзка магданоз
2 с.л. (20 г) горчица
20 бр. маслини без костилки
1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
лимонов сок или разреден с вино оцет
черен пипер
захар
начин на приготвяне
Ситно нарязаните лук, магданоз и маслини се смесват с горчицата, след което на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване се прибавя растителното масло. Накрая сместа се подправя на вкус с киселината, черния пипер и захар (по желание).
деси- Администратор
Пикантен сос барбекю за печено
Пикантен сос барбекю за печено
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
Настърганият на ренде лук се смесва с доматеното пюре и при
непрекъснаро разбъркване се прибавят растителното масло и лимоновият
сок. По време на бъркането се наръсва захарта. Прибавят се и останалите
съставки, а накрая - виното. Сосът се разбърква още 2-3 минути.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 2 глави кромид лук
- 4 с.л. (40 мл) растително масло
- 4 с.л. (40 г) доматено пюре
- 2 с.л. (20 мл) готов сос Уорстър
- 1 бр. лимон
- 1 с.л. (10 г) захар
- 1 с.л. (10 г) горчица
- 2 с.л. (20 мл) бяло вино
- сол
- червен пипер
Настърганият на ренде лук се смесва с доматеното пюре и при
непрекъснаро разбъркване се прибавят растителното масло и лимоновият
сок. По време на бъркането се наръсва захарта. Прибавят се и останалите
съставки, а накрая - виното. Сосът се разбърква още 2-3 минути.
cveti555- Администратор
Студен рибен сос по моряшки
Студен рибен сос по моряшки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
Маслото се разбива добре и към него се прибавят доматеното пюре и много
ситно нарязаните филета от аншоа, лук, гъби и свареният морков. Сместа
се разбърква добре и се подправя на вкус със захарта, лимоновия сок,
виното, ситно нарязаните магданоз и копър и ако е необходимо, с щипка
сол.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 60 г масло
- 1 с.л. (10 г) доматено пюре
- 2 бр. филета от добре изкисната в оцет аншоа
- 1/2 глава лук
- 3-4 бр. мариновани гъби
- 1 бр. морков
- щипка захар
- 3-4 капки лимонов сок
- сол
- 2 с.л. (20 мл) вино
- магданоз
- копър
Маслото се разбива добре и към него се прибавят доматеното пюре и много
ситно нарязаните филета от аншоа, лук, гъби и свареният морков. Сместа
се разбърква добре и се подправя на вкус със захарта, лимоновия сок,
виното, ситно нарязаните магданоз и копър и ако е необходимо, с щипка
сол.
cveti555- Администратор
Горчичен сос с кисело мляко. Зеленчуков сос. Лютивка с майонеза
Горчичен сос с кисело мляко
2 с.л. (20 г) горчица
6 с.л. (60 г) отцедено кисело мляко
1 бр. ябълка
сол
черен пипер
лимонов сок
хрян
Настърганата на ситно ренде ябълка и настъргания хрян (по желание) се смесват и разбиват с останалите продукти на гладък сос. По желание сосът може да се разреди с отварa или бульон от риба.
Зеленчуков сос
3-4 бр. млади моркови
1 резен керевиз
2 бр. домати
2 бр. месести пиперки
1 глава лук
1 бр. малка ябълка
1 филия сух бял хляб
125 г масло
1 бр. яйце
1 ч.л. (5 г) захар
настъргана лимонова кора
лимонов сок
магданоз
копър
сол
Зеленчуците се почистват и се смилат през месомелачка, а накрая се смила и средината от хляба. Полученото пюре се наръсва с 2-3 щипки сол и се оставя да отлежи няколко минути. Междувременно се разбива маслото и към него се прибавят яйцето и подправките. Разбърква се много добре до пухкавост. Смесва се със зеленчуковото пюре и се разбива да стане еднородна смес. Наръсва се с нарязаните магданоз и копър и се поднася към студени ястия.
Сосът може да се разреди с 1-2 с.л. заквасена сметана или с кисело мляко.
Лютивка с майонеза
250 г майонеза
1-2 с.л. кисело мляко
5-6 бр. люти чушлета
лимонов сок
1 ч.л. сол
Чушлетата се изпичат и се обелват, след което се нарязват на едро. В дълбок съд се смесват всички продукти, слагат се чушките и всичко се пасира. По желание може да се добави чесън.
2 с.л. (20 г) горчица
6 с.л. (60 г) отцедено кисело мляко
1 бр. ябълка
сол
черен пипер
лимонов сок
хрян
Настърганата на ситно ренде ябълка и настъргания хрян (по желание) се смесват и разбиват с останалите продукти на гладък сос. По желание сосът може да се разреди с отварa или бульон от риба.
Зеленчуков сос
3-4 бр. млади моркови
1 резен керевиз
2 бр. домати
2 бр. месести пиперки
1 глава лук
1 бр. малка ябълка
1 филия сух бял хляб
125 г масло
1 бр. яйце
1 ч.л. (5 г) захар
настъргана лимонова кора
лимонов сок
магданоз
копър
сол
Зеленчуците се почистват и се смилат през месомелачка, а накрая се смила и средината от хляба. Полученото пюре се наръсва с 2-3 щипки сол и се оставя да отлежи няколко минути. Междувременно се разбива маслото и към него се прибавят яйцето и подправките. Разбърква се много добре до пухкавост. Смесва се със зеленчуковото пюре и се разбива да стане еднородна смес. Наръсва се с нарязаните магданоз и копър и се поднася към студени ястия.
Сосът може да се разреди с 1-2 с.л. заквасена сметана или с кисело мляко.
Лютивка с майонеза
250 г майонеза
1-2 с.л. кисело мляко
5-6 бр. люти чушлета
лимонов сок
1 ч.л. сол
Чушлетата се изпичат и се обелват, след което се нарязват на едро. В дълбок съд се смесват всички продукти, слагат се чушките и всичко се пасира. По желание може да се добави чесън.
Dani- Администратор
Сос Бристол (за варени яйца)
Сос Бристол (за варени яйца)
Продукти: 250 гр майонеза,1 глава лук,1 с.л. доматено пюре,2 с.л. кисело мляко,сол,лимонов сок,1 кисела краставичка,щипка лют пипер или чили
Приготвяне:Главата лук се нарязва много на ситно или се пресова,след което се добавя към майонезата.Прибавя се доматеното пюре и солта и се разбърква много добре.Добавя се и киселото мляко,лимоновият сок,настърганата на ситно ренде кисела краставичка и по желания лютият пипер.Всичко се разбърква много добре и се поднася като сос за твърдо сварени яйца.
Продукти: 250 гр майонеза,1 глава лук,1 с.л. доматено пюре,2 с.л. кисело мляко,сол,лимонов сок,1 кисела краставичка,щипка лют пипер или чили
Приготвяне:Главата лук се нарязва много на ситно или се пресова,след което се добавя към майонезата.Прибавя се доматеното пюре и солта и се разбърква много добре.Добавя се и киселото мляко,лимоновият сок,настърганата на ситно ренде кисела краставичка и по желания лютият пипер.Всичко се разбърква много добре и се поднася като сос за твърдо сварени яйца.
Dani- Администратор
Сос от синьо сирене и бекон
Сос от синьо сирене и бекон
Подходящ е за кракери, наденички и т.н.
Продукти: 250 гр.натрошено синьо сирене
1-1/2 ч.чаша заквасена сметана
1/2 ч.чаша кисело мляко
400 гр.бекон, нарязан или накъсан на малки парченца
1/4 ч.л.лют червен пипер
Начин на приготвяне: Смесете добре всички продукти и разбъркайте добре.
Охладете добре, поне 2 часа, преди да сервирате.
Поставете в няколко малки купички на масата, така че всеки гост да може да си топва от него.
Подходящ е за кракери, наденички и т.н.
Продукти: 250 гр.натрошено синьо сирене
1-1/2 ч.чаша заквасена сметана
1/2 ч.чаша кисело мляко
400 гр.бекон, нарязан или накъсан на малки парченца
1/4 ч.л.лют червен пипер
Начин на приготвяне: Смесете добре всички продукти и разбъркайте добре.
Охладете добре, поне 2 часа, преди да сервирате.
Поставете в няколко малки купички на масата, така че всеки гост да може да си топва от него.
Dani- Администратор
Пикантен майонезен сос
Пикантен майонезен сос
Необходими продукти
Чесънът се пасира или счуква и всички продукти се разбъркват. Сосът е подходящ е за пици, колбаси, варени яйца и печени меса.
Необходими продукти
- 200 г майонеза
- 4 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. лютивка
- 3-4 скилидки чесън
Чесънът се пасира или счуква и всички продукти се разбъркват. Сосът е подходящ е за пици, колбаси, варени яйца и печени меса.
mamazavinagi- Администратор
Чеснов сос
Едно кисело мляко
две чесънчета
половин майонеза
Киселото мляко се изсипва в съд. Започва да се бърка докато не стане еднородно. Чесънът се нарязва на много ситни парченца и се счуква. След това се добавя при киселото мляко. Добавяте и майонезата при киселото мляко и чесънът. Сосът е готов за поднасяне и за заливане на избрани ястия.http://vkusnotiiki.net
две чесънчета
половин майонеза
Киселото мляко се изсипва в съд. Започва да се бърка докато не стане еднородно. Чесънът се нарязва на много ситни парченца и се счуква. След това се добавя при киселото мляко. Добавяте и майонезата при киселото мляко и чесънът. Сосът е готов за поднасяне и за заливане на избрани ястия.
Lindzi- SPAMMER
Чеснов сос II
Продукти:
1 майонеза "Краси"
половин кофичка кисело мляко с по-висок процент масленост
чесън
копър
сол
червен и черен пипер
Начин на приготвяне:
Чесънът и копърът се нарязват на много ситно. Объркваме майонезата и киселото мляко до еднородна смес. Изсипваме в сместа копъра и чесън, добавяме малко червен пипер за цвят и сол и черен пипер на вкус.
vkusnotiiki.net
1 майонеза "Краси"
половин кофичка кисело мляко с по-висок процент масленост
чесън
копър
сол
червен и черен пипер
Начин на приготвяне:
Чесънът и копърът се нарязват на много ситно. Объркваме майонезата и киселото мляко до еднородна смес. Изсипваме в сместа копъра и чесън, добавяме малко червен пипер за цвят и сол и черен пипер на вкус.
vkusnotiiki.net
mimi_dani- спечелен за каузата
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|