Масаж и гимнастика за бебета

Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Масаж и гимнастика за бебета

Писане by Dani on Нед 13 Апр 2008, 22:38

Масажът и гимнастиката трябва да се правят на всички здрави кърмачета. Полезни са и при деца с лош апетит, ниско тегло, леки деформации на скелета, забавено двигателно и психическо развитие, за често боледуващи деца, а така също за застрашени и боледуващи от леки и средни форми на рахит.

Масажът и гимнастиката се забраняват при всички температурни състояния, при тежък рахит, в активния стадий на рахита, при кръвни и кожни заболявания, големи пъпни и ингвинални хернии, органически заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, белия дроб, костната система.

Започва се около 4-ата седмица след раждането. Прави се 1 до 1 1/2 часа след нахранване, най-добре сутрин по време на първото бодърстване. Детето се съблича съвсем голо и се поставя върху твърда повърхност (маса), покрита с одеало, мушама и чаршаф. Стаята да е добре проветрена и температурата на въздуха да е 21 – 22° С. Извършващият масажа трябвя да бъде с изрязани нокти, без пръстени, часовник и гривни, с добре измити и затоплени ръце. Не се препоръчва използването на вазелин, освен ако кожата на детето е много суха. Масажът се прави в строга последователност: ръце, гърди, корем, крака, гръб. Започва се с ръцете и се извършват всички видове масаж, след което се преминава на гърдите и т.н. Винаги се почва с поглаждане и се завършва с него. По средата се прави размачкване, после разтриване и почукване.
Поглаждане на ръце. (от втория месец до края на първата годинка) Детето е поставено по гръб. При поглаждане на дясната ръка детето хваща палеца на лявата ръка на масажиращия, а с дясната се извършват последователни поглаждания от китката към рамото. Ръката на детето се обхваща така, че палецът да се движи по вътрешната страна на ръчичката, а пръстите – по външната. След извършване на 4 до 5 поглаждания се прехвърля на лявата ръка. Поглажда се по същия начин, но сменете ръцете си – детето хваща десния палец, а се масажира с лявата ръка.
Поглаждане на гърдите. (от втория месец до края на първата годинка) Поставят се дланите и пръстите напречно да гръдния кош върху долната му част, като пръстите на двете ръце са насочени едни срещу други и почти се допират. Извършва се поглаждане нагоре, като се отдалечават пръстите и се обхващат с тях раменете на детето. С плавно движение на ръцете се продължава поглаждането надолу, като пръстите влизат под мишниците, леко се разтварят и с бързо изтеглящо движение поглаждат междуребрените мускули и се събират над средата на гръдния кош. Извършва се 4-5 пъти.
Поглаждане на корема. (от втория месец до края на първата годинка) Поставя се дясната ръка върху корема на детето така, че основата на палец да бъде върху пъпа му, а пръстите да сочат към десния му крак. Поглаждането се извършва кръгообразно, в посока на часовниковата стрелка, докато пръстите достигнат слабинната гънка над левия крак. За център на това кръгообразно движение служи основата на палеца, който остава върху средата на корема (пъпа). Извършва се 4-5 пъти.
Поглаждане на краката. (от втория месец до края на първата годинка) Започва се с десния крак, като се обхваща в областта на глезена межу показалец и средния пръст на лявата ръка, а палеца се поставя върху ходилната част на стъпалото. С дясната ръка се поглажда 4 до 5 пъти от глезена до таза, подобно на поглаждането на ръцете. След това се поглажда левия крак.
Поглаждане на гърба. (от втория месец до края на първата годинка) Обръща се детето да легне по корем. Поглаждането се извършва с гърба на дланите и пръстите, от двете страни на гръбначния стълб. Започва се с долната част на гръдния кош и се стига до раменете на детето. След това се извършва поглаждане в обратна посока (отгоре надолу), но с дланите на ръцете. Нагоре и надолу се поглажда 4-5 пъти.
Поставяне по корем. (от втория месец до шестия месец) Поставено по корем през втория месец дете повдига глава, макар и за кратко време. Започва се поставяне в това положение по време на бодърстване отначало за 10 до 15 секунди като постепенно се увеличава времето до 10 минути. Това движение помага развитието на главата. То се прави и през второто тримесечие, докато детето започне да се обръща от гръб по корем.
Рефлексно пълзене. (от втория месец до четвъртия месец) Прави се, когато детето вече може да повдига и задържа главата си поставено по корем. За тази цел се подпира с длан на едната ръка стъпалата му, когато краката са сгънати в коленните стави. Детето се отблъсква рефлексно, при което изправя краката си и се придвижва напред. Този рефлекс изчезва нормално след 1 до 2 месеца.
Почукване. (от края на втория или третия месец до края на първата годинка) Когато повишеният мускулен тонус на ръцете и краката намалее, се прави почукване на ръцете, краката и гърба. Почукването на крайниците се прави с леки ритмични движения с вътрешната страна на върховете на пръстите. Почукването на гърба се прави по цялата му повърхност, като се избягва кръста, където са разположени бъбреците. Извършва се с външната страна на върховете на пръстите, като дланите са обърнати нагоре. Движенията наподобяват удари по барабан.
Размачкване. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Само на крайниците. При размачкване на ръцете детето хваща палеца на едната ръка както при поглаждането, а с другата се обхващат кръгообразно крайника му с палеца и показалеца и се извършват 6 до 8 ритмични притискания от китката до рамото. Размачкване в областта на ставите не се прави. При размачкването на крака се хваща с едната ръка глезена на детето както при поглаждането, а с другата се извършва размачкването.
Разтриване на гърдите. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Извършва се както поглаждането, но с по-голям натиск. Допира се по-плътно ръката до кожата. Прави се 3-4 пъти.
Разтриване на корема. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Поставят се двете ръце успоредно една до друга върху правите мускули на корема на детето, от двете страни на пъпа. Извършват се 3-4 едновременни движения с двете ръце от краката към гърдите и обратно, подобно на точене на баница. След това се разтриват страничните (косите) мускули на корема: поставят се дланите върху основата на корема до слабинните гънки на детето, така че пръстите да бъдат насочени косо, нагоре и навън. Извърщват се 3-4 движения, наподобяващи лъскане на обувки – когато едната ръка се движи нагоре, другата отива надолу и обратно. След това се поставят пръстите на ръцете от двете страни на поясната област с върхове насочени назад и длани – напред и се извършва бързо изтеглящо движение напред, докато пръстите се съберат под пъпа, подобно на втората фаза на поглаждането на гърдите. Прави се 3-4 пъти.
Разтриване на краката. (от средата на третия месец до края на първата годинка) С дясната ръка се хваща десния глезен на детето, а с дланта на лявата ръка се извършват кръгообразни дижения по цялата външна повърхност на бедрото, от коляното до таза. При левия крак се сменят ръцете. Прави се 4-5 пъти за всеки крак.
Разтриване на гърба. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Прави се в областта на мускулите, разположени от двете страни на гръбначния стълб. Върху сложеното по корем дете се поставят показалеца, средния и безименния пръст в областта на врата му и се извършва не много бързо движение надолу до кръста. Показалецът и безименният пръст оказват натиск от двете страни на гръбначния стълб, а средният пръст се движи по него, без да натиска. Извършва се 3-4 пъти само отгоре надолу.
Разтриване на седалището. (от средата на третия месец до края на първата годинка) Извършва се с кръгообразни движения с дланите на ръцете, като се притискат по-силно към кожата, за да въздействат и на мускулите, които са в дълбочина.
Пасивна дихателна гимнастика с ръце. (от третия месец до края на първата годинка) Включва три упражнения: кръстосване на ръцете пред гърдите, сгъване и разгъване на ръцете, повдигане и спускане на ръцете. При кръстосването на ръцете пред гърдите (“файтонджийско движение”) детето хваща палците на ръцете, а с останалите пръсти се придържат китките му. Извършват се кръстосване на ръцете пред гърдите, след което се разгъват максимално встрани. Движението на ръцете се извършва в раменните стави. Повторя се 3-4 пъти. След това се прави сгъване и разгъване на ръцете в лакътните стави също 3-4 пъти и се завършва с оше толкова движения на повдигане и спускане на ръцете. При последното упражнение движенията се извършват в раменните стави, като при повдигане ръцете отиват нагоре от двете страни на главата, а при спускане – надолу от двете страни на тялото.
Пасивна дихателна гимнастика с крака. (от третия месец до края на второто тримесечие – докато детето може стабилно да стои изправено) Включва три упражнения: сгъване и разгъване на краката, “велосипедист” и “тупаница”. За сгъване и разгъване на краката се хващат с ръце поотделно краката на детето в областта на подбедриниците и се извършват едновременни сгъвания и разгъвания на двата крака в коленните и тазо-бедрените стави. Стъпалата на детето не трябва да се опират до масата. При “велосипедист” се хващат стъпалата и се извършват отново сгъване и разгъване на коленните и тазо-бедрените стави, като при сгъването се опират и даже трият стъпалата на детето върху масата. Сгъването и разгъването на краката се извършва последователно – когато единият крак се сгъва; другият се разгъва и обратно. При “тупаница” се хващат краката както при “велосипедист” и се сгъват в коленете и в тазо-бедрените стави. Допират се стъпалата до масата с цяла повърхност. При извършване на упражнението единият крак се повдига от масата, а другият се допира, след което се извършва обратното. Краката не се разгъват, нито се трият в масата, а само се тупат в нея.
Танцуване. (от средата на третия месец до шестия месец) То се започва, ако детето може да държи главата си изправена, когато тялото му е поставено във вертикално положение. Хваща се детето под мишниците, изправя се във вертикално положение и се допират стъпалата на краката му до твърда повърхност. При този допир краката му се изпъват рефлексно за кратко време, след което се отпускат. Упражнението се повтаря ритмично 10 –20 пъти. Неупражняването на този вроден рефлекс води до изчезването му. Тогава при допир на стъпалата в твърда повърхност краката на детето се свиват в коленните и тазо-бедрените стави, като рефлексната реакция липсва. Тогава трябва упорито да се упражнява танцуването до появата на рефлекса, защото съдейства за навременното прохождане на детето.
Плувец. (от третия месец до средата на петия месец) Поставя се детето по корем. Хванат се с едната ръка двата му крака в областта на глезените, повдига се и се поставя другата ръка под гърдите му. Повдига се цялото тяло на детето, като се запазва хоризонталното положение. Детето придвижва рефлексно главата си нагоре, подобно на плувец и разгъва гръбначния си стълб.
Кръгови движения с ръце (от четвъртия месец до края на първата годинка) Детето, легнало по гръб, се хваща за палците на ръцете. Започват се кръгови движения едновременно с двете му ръце, които са изправени и се движат в раменните стави.
Сядане (от четвъртия месец до деветия месец) Поставя се детето да легне по гръб, хвана се за мишниците и леко се притегля напред, докато седне. Това е почти пасивно сядане. Постепенно се включват активни елементи. Дава се на детето да хване палците и се притегля напред. По-късно се хваща за китките на ръцете, които са свити в лактите, разгъват се леко напред, с което се приканва към сядане. Тогава детето сяда като активно сгъва лактите си. Когато умението напредне, се фиксират краката на детето в коленете с лявата ръка, а с дясната се хваща лявата ръка на детето, отвежда се встрани и се подтиква към сядане. Същото може да се повтори и с другата ръка. Постепенно може да се премине от сядане към изправяне на детето.
Обръщане от гръб по корем (от четвъртия месец до шестия месец) Легнало по гръб, се хваща единия крак на детето и срещуположната ръка. Повдига се ръката нагоре до главата му и се опитва да му се помогне да се обърне по корем в посока на хванатата ръка. Когато детето напредне, се помага само чрез хващане на крак. Прави се, докато детето започне да се обръща само.
Обръщане от корем по гръб (от петия месец до шестия месец) Поставя се детето по корем с крака към масажиращия. С дясната ръка се хващат двата му крака в глезените. Промушва се другата ръка под гърдите на детето отляво надясно и се хваща дясната му ръка за китката. Обръщането започва чрез завъртане на краката и издърпване на хванатата ръка, докато детето се обърне по гръб. По-късно упражнението се изпълнява само с помощ за краката.
Стоене (от петия месец до единадесетия месец) Изправя е детето и се дръжи под мишниците в продължение на няколко минути. По-късно се оставя само, хванато за неподвижна опора (кревата или друг предмет). След това се оставя да стои, като се поддържа само за китките на ръцете, докато започне да стои само.
Пълзене (от шестия месец до десетия месец) Поставя се детето да легне по корем и се фиксират стъпалата му при свити в коленните и тазо-бедрените стави крака. След това се слага пред него ярка играчка и се чака да се придвижи. Ако това не стане, се поставя другата ръка под гърдите му и се придвижва напред. Когато детето започне да пълзи самостоятелно се оставя ярката играчка на 1/2 до 1 м пред него и когато я достигне, се отдалечава отново.
Пристъпване встрани. (от осмия месец или от както може да стои стабилно като се придържа) Поставя се детето изправено, хванато за креватчето. Слага се интересна играчка на около 20 см встрани от него и с говор и мимика се кара да я вземе, за да направи първата крачка.
Пристъпване напред. (от осмия месец до края на първата годинка) Отначало се държи детето под мишниците и се притегля леко напред. Когато напредне, може да се държи само за китката или дланите на ръцете. След деветия месец може да се използва малка детска количка, за която детето се хваща и пристъпва напред. Най-добре е детето да се учи да пристъпва напред като се води за двете ръце. Детето навежда тялото си напред и се застава зад него. То се хваща за показалците на човека и се хващат здраво китките на ръцете му с ръце. Като стане сигурно ходенето с помощ с двете ръце, се преминава към ходене с помощ с едната ръка. Хватката трябва да е много стабилна, за да не се получи навяхване на ръката. Когато детето проходи се преустановяват всички процедури по масаж и гимнастика и се състредоточава вниманието върху ходенето.

_________________
Масаж и гимнастика за бебета Doddds10
Масаж и гимнастика за бебета __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Re: Масаж и гимнастика за бебета

Писане by Dani on Пет 18 Апр 2008, 21:48

Масаж за бебета

Подготовка

* Изберете момент, в който вие и вашето бебе сте спокойни и отпуснати. Препоръчва се половин час след хранене.
* В стаята трябва да е топло (поне 25-26 градуса). Съблечете изцяло бебето. Ако времето е хладно или има влага, покрийте частите на бебето, които няма да се масажират.
* Поставете бебето на мека повърхност, така че то да се чувства удобно и безопасно. Осигурете си няколко малки възглавнички.
* Добра идея е да си сложите малко крем на ръцете и да разтъркате така, че да станат меки и топли.
* Масажът се извършва от главата към пръстите на краката. С леки и нежни докосвания ще работите върху главата, лицето, раменете, ръцете, гърдите, стомаха и краката.
* Докато масажирате бебето го гледайте нежно. С това вие стимулирате всички сетива на бебето и установявате по-силно визуално общуване и по-голяма чувствителност. Отпуснете се, забравете задръжките и говорете на бебето си.
* Помнете, че движенията ви трябва да бъдат нежни, не правете механични движения. Забравете за рутината, бъдете изобретателни.
* Ако бебето иска да смени позата, позволете му. Не го насилвайте да стои в определена поза, по-късно можете да се върнете към пропуснатите участъци.

Техника

Затворете очи и натиснете клепачите си. Силата, с която масажирате трябва да е същата като тази, с която натискате клепачите си, без да си причинявате дискомфорт.
В малките участъци използвайте върховете на пръстите си. За по-големи участъци използвайте дланите си. “Малки потупвания” означава да докосвате бебето си нежно, а “масаж” – да движите леко мускулите под кожата.

Описание стъпка по стъпка

Главата: Масаж и гимнастика за бебета 14468_978
Докосвайте челото, слепоочията и основата на черепа.
Вежди и клепачи
Нос
Бузи
Местата около устата
Ушите и около тях

Челюсти: Масаж и гимнастика за бебета 14469_990
Предната част на врата
(Запомнете: пипайте много нежно)
Докосвайте нежно и масажирайте задната част на врата с бавни движения като достигате до рамената.
Бавно поставете ръце на неговите/нейните рамена.
Милвайте бебето от врата към раменете в посока гърдите.

Рамене и ръце: Масаж и гимнастика за бебета 14470_997
Оформете кръг с пръсти и палец около ръката на бебето. Започнете да милвате от участъка около мишницата и се спускайте надолу по ръката. Бъдете много внимателни, когато достигнете до лакътя, това е много чувствителна зона.
Около китките можете нежно да упражните въртеливи движения. Много внимавайте с всички тези движения.

Стомах : Масаж и гимнастика за бебета 14471_065
Масажирайте стомаха във формата на кръг (гениталиите се изключват от масажа). Милвайте коремната област с движения на ръката по посока на часовниковата стрелка като започнете от под ребрата.
Крака:
Милвайте всеки крак с цялата си ръка, натискайте нежно бедрата. Леко сгънете краката и колената като притискате бедрата към тялото.

Пети и ходила: Масаж и гимнастика за бебета 14472_075
Масажът на ходилата е много релаксиращ. Започнете с лек натиск върху всеки палец, после към петичките и отново се върнете на палците. Понякога масажът на ходилата облекчава стомашните болки. Милвайте нежно всички пръстчета. Правете кръгови движения върху петите.

Гръб: Масаж и гимнастика за бебета 14473_083
Обърнете бебето обратно. Започнете с големи движения, които включват главата, врата, гърба и краката и правете движенията винаги в една посока. Потупвайте леко бебето по раменете и гърба и масажирайте с върховете на пръстите си, с кръгови движения. Не масажирайте гръбначния стълб, само поставете ръка върху него, така че бебето да усети топлината. Може да правите кръгови движения върху гърба на бебето. Сложете ръцете си върху горната част на краката и работете надолу към стъпалата.

Когато достигнете до ходилата, отново започнете отгоре. С нежни и бавни движения завършете масажа като започнете отново от главата към пръстите на краката. Масаж и гимнастика за бебета 14474_093

Запомнете:

* Повтаряйте масажа когато искате да прекарате чудесни моменти с вашето бебе.
* Правете го, когато имате време за детето.
* Не се ядосвайте ако бебето не съдейства. Опитайте по-късно

_________________
Масаж и гимнастика за бебета Doddds10
Масаж и гимнастика за бебета __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Re: Масаж и гимнастика за бебета

Писане by mamazavinagi on Съб 19 Юли 2008, 14:06

Поли, 05.03.2007 11:39
Масаж и гимнастика за бебета Img_5261Наскоро четох в bg-mamma
дискусия дали гимнастиката за бебета е полезна и дали се препоръчва.
Разбрах, че има различни мнения по този въпрос; че има майки, които са
правили гимнастика и други, които не са - по различни причини; че има
бебета, които харесват гимнастиката и други, които не им е приятно да
правят упражнения (не е ли така и с нас, възрастните?).
Поразрових се малко повече и прочетох, че гимнастиката подобрява
работата на дихателната и сърдечно-съдовата система на бебето,
стимулира развитието на нервната система, сетивните органи и
опорно-двигателния апарат. Повишава емоционалния тонус на детето и
защитните сили на организма му.
Ние с моето бебче правим заедно гимнастика. Но не написаното по-горе ме
убеди да я правя. Убеди ме самата Ева, моята дъщеря. За нея това е една
игра, на която тя искрено се радва и в която активно участва. Това е
още едно нещо, което правим заедно. И двете много се забавляваме, много
се смеем, пеем си за фон. Това са прекрасни минути.

Направих консултация с ортопед и педиатър - те ме увериха, че
гимнастиката може само да бъде полезна за моето бебче, а и за
отношенията ми с него. Дадоха ми няколко указания, защото правилното
изпълнение на движенията е изключително важно.
Реших да ви покажа колко сме щастливи, докато правим гимнастика.
Така може би повече майки ще преодоляват мързела и ще играят с децата
си тази полезна “игра”.
Има някои неща, свързани с бебешката гимнастика, които трябва да бъдат спазвани:

  • бебето да е навършило поне месец и половина и да тежи не по-малко от 4 кг;
  • стаята да е добре проветрена и отоплена (21-23 градуса); бебето може да е съблечено или леко облечено;
  • да е минал час/час и половина от последното хранене;
  • упражненията се правят само ако носят удоволствие на бебето.

А ето и самите упражнения:
До навършване на 2 месеца:
Поставяне на бебето по корем


Първоначално бебето се поставя за по няколко секунди, времето
постепенно се увеличава. Наблюдавайте детето и когато се умори, го
обърнете.
Рефлекторно пълзене по Бауер


Масаж и гимнастика за бебета Img_5263Бебето
е поставено по корем, свийте крачетата и с една или две ръце подпрете
стъпалата. Детето се отблъсква, придвижвайки се напред. С това
упражнение се започва, когато бебето се задържа малко по-дълго по корем.


При навършване на 2 месеца се добавят:
Пасивна гимнастика с ръце


Масаж и гимнастика за бебета Img_5295 Масаж и гимнастика за бебета Img_5296


Ръчичките на бебчето се хващат и кръстосват пред гърдите, след това
се повдигат и разтварят встрани. Прави се с честотата на дишане.


Велосипедист


Масаж и гимнастика за бебета Img_5290Детето
е по гръб, крачетата се хващат за стъпалата, сгъват се и се разгъват,
сякаш върти педалите на велосипед. При това упражнение аз пея на Ева
една от любимите й песнички: “Водно колело” Масаж и гимнастика за бебета Icon_smile


Тупаница


Масаж и гимнастика за бебета Img_5292Крачетата отново се хващат, но се допират последователно до пода, имитирайки тропане.


При навършване на 3 месеца се добавят:
Сгъване на краката с изправени коленни стави


Масаж и гимнастика за бебета Img_5293 Крачетата на бебето се хващат за коленете и се повдигат нагоре, като коленните стави се придържат изправени.


Повдигане на краката от коремно положение


Масаж и гимнастика за бебета Img_5286От коремно положение, с едната ръка леко се притискат раменете надолу към пода, а с другата стъпалата се повдигат нагоре.


Повдигане на раменете и гърдите от коремно положение


Масаж и гимнастика за бебета Img_5287Отново
от коремно положение, с едната ръка се притиска седалището надолу, а с
другата детето се подхваща през гърдите и се повдига нагоре.


Плувец


Масаж и гимнастика за бебета Img_5264С
едната ръка бебeто се хваща през гърдите, а с другата - за стъпалата.
Така то се вдига от пода, като целта е да си извие главата нагоре.


Обръщане от гръб по корем с помощ


Масаж и гимнастика за бебета Img_5265Детето
се хваща за едното стъпало и за противоположната ръка, за да му се
помогне да се обърне по корем. Отначало то ще остава с едната ръка под
тялото и ще трябва да му се помага и за нея. Впоследствие само ще
поставя ръчичките си отпред.


При навършване на 4 месеца се добавят:
Кръгови движения с ръце


Масаж и гимнастика за бебета Img_5297 Масаж и гимнастика за бебета Img_5298


Ръцете се движат в кръг едновременно от раменните стави.
Обръщането от гръб по корем става с помощ, но се хващат само краката. Постепенно бебчето започва и само да се обръща.
Бебето започва да се обръща от корем по гръб.
При навършване на 5 месеца се добавят:
Бебето започва да се опитва да пълзи. Първоначално се движи назад, докато координира движенията си.
Мост


Масаж и гимнастика за бебета Img_5289От
положение по гръб се хващат стъпалата на бебето така, че да останат
залепени за пода. С другата ръка се подхваща през кръста и се повдига
нагоре. Главата се отпуска назад. Задържа се за малко в това положение.


Отвеждане плещи назад


Масаж и гимнастика за бебета Img_5288Бебчо
е по корем, ръцете се свиват в лактите, така свити се хващат и се
извиват внимателно назад и нагоре, за да се приближат плешките една към
друга.


Количка


Масаж и гимнастика за бебета Img_5309Бебето
е по корем, опряно на длани, хващат се краката и тялото се повдига от
пода. Първоначално с едната ръка се помага на бебето да се задържи,
докато добие навика да се подпира само на ръце.


Трябва да кажа, че съм чела и за други упражнения, като танцуване,
придържане на детето право, стъпило на земята, изправяне от легнало по
гръб до седнало положение и др. Ортопедът ми обясни, че такива
упражнения, които помагат на детето да стои право или да сяда
преждевременно не се препоръчват, защото на тази възраст развитието на
мускулите изпреварва това на ставите. Не бива детето да се поощрява да
седи или да стои преди то само (или по-точно ставите му) да са готови
за това. Има риск да се изкривят непоправимо крачетата или да се получи
луксация (изскачане на тазобедрената става).
Надявам се и вие като нас с Ева да се забавлявате така добре, докато правите гимнастика.

В статията са използвани материали от www.bg-mamma.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Re: Масаж и гимнастика за бебета

Писане by Дени :) on Сря 10 Сеп 2008, 08:56

Аз ги знам някой и като бебе ги правихме повече... Съжалявам

_________________
MumForever!!.. Масаж и гимнастика за бебета Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Re: Масаж и гимнастика за бебета

Писане by Schatzе on Съб 13 Сеп 2008, 23:28

И като бебе и сега много обича да го масажирам. Най-много иска на крачетата. Все го `болят` милия. Хихихи

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Re: Масаж и гимнастика за бебета

Писане by lenig on Нед 08 Фев 2009, 15:49

Чудсна темичка, дано и аз се науча да правя тези неща .
lenig
lenig
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Кинезитерапия в кърмаческа възраст

Писане by Lindzi on Вто 08 Дек 2009, 14:05

Първата година от живота на детето (кърмаческия период) се характеризира с бурно развитие, което не се повтаря през време на целия следващ живот. През първата година масата на детето се увеличава с 200%, дължината на тялото с 50%, а обиколката на главата с 35%. Много активно се развива мозъкът. При новороденото той тежи 330 гр., към 6-ти месец е 622 гр., а към първата година – 925 гр. Това говори, че масата на мозъка се увеличава за 1 година повече от 2,5 пъти.
Масаж и гимнастика за бебета 11922_0
През кърмаческия период се извършва процес на усъвършенстване и диференциране на висшата нервна дейност. Детето изработва множество условно-рефлекторни връзки. Усилва се дейността на ендокринните жлези. Бурният растеж, високата активност на обменните процеси, отслабването на пасивния имунитет от първите месеци на живота, поставят големи изисквания към физическото възпитание на детето.

Под влияние на физическите упражнения и закаляването се повишават съпротивителните сили на детския организъм към действието на неблагоприятните фактори на външната среда. Много е важно през този период от развитието на детето да не възникнат нарушения в здравословното му състояние, които могат да бъдат предизвикани от много причини.

Върху развитието на кърмачето отрицателно влияние оказват честите заболявания, особено от инфекциозен характер.

Голямо значение за предпазване от болести и укрепване на здравето играят:

* Организацията на общия режим

* Достатъчното пребиваване на детето на чист въздух

* Пълноценното хранене

В комплексите от тези мероприятия определено място заемат гимнастиката, масажът и закаляващите процедури. Те са приложими за всички здрави кърмачета. Гимнастиката за деца до едногодишна възраст включва: пасивни и активни упражнения, масаж.
Масаж и гимнастика за бебета 11922_1
През първите 3-4 месеца, когато при детето има изразен физиологичен хипертонус на мускулите на горни и долни крайници, е добре да се прилагат само рефлекторни физически упражнения с използване на онези рефлекси, които предизвикват контракции на мускулите, които не са в хипертонус. Рефлекторните упражнения се основават върху наличието у детето, от момента на раждането, на редица безусловни кожно-мускулни рефлекси. Така например, ако се натисне стъпалото при основата на пръстите, се предизвиква стъпателен рефлекс, който се изразява в сгъване на пръстите. Ако при появата на стъпателен рефлекс се упражни натиск по външната страна на стъпалото по посока от пръстите към петата, възниква силно разгъване на пръстите на краката.

Рефлексите на долните крайници се проявяват като рефлекторно пълзене и рефлекторно “подритване”. Рефлекторното пълзене се проявява, ако детето е легнало по корем и се създаде твърда опора откъм стъпалата. Детето се отблъсква от опората и се придвижва напред – “пълзене”. Рефлекторното “подритване” възниква, ако детето в изправено положение се поддържа под мишниците, така че крачетата му се допират до масата. Детето рефлекторно се отблъсква от тази повърхност. Гръбначният рефлекс се предизвиква от движение на показалеца и големия пръст паравертебрално от седалището към главата при странично положение на детето.

На възраст след 3-ти 4-ти месец, когато изчезва физиологичния мускулен хипертонус и тонуса на бебето се уравновесява, могат да се включат и пасивни упражнения.

При нормално развиващо се дете на възраст 6 месеца се проявяват произволни (активни) движения, които широко се застъпват в комплексите по ЛФК (лечебна физкултура), отначало пасивно-активно, а след това активно.

Противопоказания за масаж и ЛФК:

* Остри фебрилни състояния

* Тежки форми на хипотрофия

* Гнойни и други остри възпалителни заболявания на кожата, подкожната тъкан, лимфните възли, мускулите, костите

* Заболявания, съпроводени с болезненост на костите и тежки форми на рахит

* Туберкулоза на костите

* Вродени пороци на сърцето

* Остри нефрити

* Остри хепатити

* Обширни пъпни, бедрени, ингвинални и скротални хернии

Отрицателната реакция на детето към занятията е временно противопоказание за прилагане на масаж и ЛФК. При липса на противопоказания, ЛФК може да се провежда от едномесечна възраст.

rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Масаж и гимнастика за бебета от 0-1 год.

Писане by pumpal21 on Чет 14 Окт 2010, 14:35

0-6 месеца
През първите дни след раждането оздравителните занимания се свеждат до масажа. Посоката на движенията трябва да съвпадат с движенията на лимфния ток – ръцете се масажират от китката към лакътя и подмишницата, а краката – от стъпалата към коленете и слабините. Похватите на масажа не са сложни – главно поглаждания и разтривания с дланта и пръстите. Продължителността на всеки похват е не повече от 1 минута.
Детето лежи по гръб с крака към края на масата.
1. Поглаждайте детето с върха на пръстите по гърдите и корема – 8-10 пъти. Разтривайте същите области – 6-8 пъти. Отново лекопоглаждайте – 6-8 пъти.
2. Поглаждайте с върха на пръстите междуребрените мускули в посока от гръдната кост към хълбоците – 8-10 пъти. Не натискайте ребрата. Разтривайте 6-8 път Завършвайте с леки поглаждания – 6-8 пъти.
3. Поглаждайте коремните мускули с кръгови движения попосока на часовниковата стрелка – 8-12 пъти.
4. Поглайждайте и разтривайте краката по 8-12 пъти по посока от стъпалото към слабините.
5. Поглаждайте и разтривайте ръцете по 8-12 пъти по посока от китката към рамото.
6. Обърнете детето по корем и поглаждайте гръбмето с дланите на двете ръце отгоре надолу, а с тилната им страна – в обратна посока. Повторете същото 6-8 пъти.
От 3-4 месечна възраст въведете прости упражнения, като ги редувате с похватите на масажа – последователно внимателно свивайте краката и ръцете, повдигайте ги, отвеждайте ги встрани, подпомагайте детето да пълзи и да преминава в седнало положение.
6-12 месеца
Шестмесечната възраст е своеобразна граница в живота на детето. То става «по-самостоятелно». Малкото вече е овладяло много движения, започва да пълзи, да се обръща, опитва се да сяда, да ляга, да пристъпва, хванало се е с ръчичките си и подкрепяно от възрастния. Значи и упражненията се усложняват, нараства делът на самостоятелното участие на детето в тях. Ето няколко упражнения за дете на 9-12 месеца:
1. Детето стои, а вие вдигате ръцете му нагоре, като едновременно го пазите да не падне – 10-12 пъти.
2. От същото положение пружиниращи прикляквания – 12-16 пъти.
3. Детето лежи по гръб, вие придържате краката му, а то самостоятелно сяда и се връща в изходното положение – 6-8 пъти.
4. От същото положение помагате на детето да повдига и снема краката си – 6-8 пъти.
5. Вие държите детето, а то подскача на място – 10-12 пъти, след което ходи.
6. Детето седи на столче, а вие хващате краката му. На пода зад стола има играчка. Детето се навежда назад, взема играчката и се връща в изходното положение – 6-8 пъти.
7. Играчката лежи пред стоящото дете. Вие го придържате за коремчето, а то се навежда и взема играчката – 8-10 пъти.
8. Хванати за ръце, с лице един към друг, потичайте на място с детето 35-40 с. След това походете 35-40 с.

_________________
Масаж и гимнастика за бебета 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Масаж и гимнастика за бебета Empty Re: Масаж и гимнастика за бебета

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите