Ястия без месо
+5
Cveti789
Lindzi
mamazavinagi
Dani
cveti555
9 posters
Страница 1 от 3
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Re: Ястия без месо
КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА
Сваряваш картофи,почти до разкашкване
След това към тях прибавяш -сирене,сол,черен пипер и едно яйце.
Омесваш добре на ръка,докато получиш ,хомогенна смес,толкова гъста,че да
можеш да оформиш кюфтете.
Оформяш кюфтенцата,не много големи.(при оформянето,мокри ръцете си с вода,за да не
залепва сместта по тях).
Овалваш ги в галета(може и брашно) и ги оставяш за 1 час във фризера.
Потапяш кюфтето в разбито яйце и пържиш в много горещо олио.
После си отваряш една студена бира! Гарнитурата е салата по избор.
Така ги правя аз .
Сваряваш картофи,почти до разкашкване
След това към тях прибавяш -сирене,сол,черен пипер и едно яйце.
Омесваш добре на ръка,докато получиш ,хомогенна смес,толкова гъста,че да
можеш да оформиш кюфтете.
Оформяш кюфтенцата,не много големи.(при оформянето,мокри ръцете си с вода,за да не
залепва сместта по тях).
Овалваш ги в галета(може и брашно) и ги оставяш за 1 час във фризера.
Потапяш кюфтето в разбито яйце и пържиш в много горещо олио.
После си отваряш една студена бира! Гарнитурата е салата по избор.
Така ги правя аз .
cveti555- Администратор
Гювечета с праз лук, сметана и яйца
Гювечета с праз лук, сметана и яйца
4 яйца
2 с.л. краве масло
2 стръка праз
8 с.л. готварска сметана
смлян черен пипер на вкус
50 гр кашкавал
Бялата част на праза се нарязва на тънки кръгчета, а зелената се наситнява.
В тиган уок се загрява маслото и се добавя бялата част на праза.
Задушава се 3 - 4 минути и се добавя и зелената част на праза.
Сместа се задушава още 2-3 минути и се добавя сметаната.
Подправя се на вкус с черен пипер, разбърква и се разпределя в 4 гювечета. Отгоре се счупва по едно яйце и се разпределя настъргания кашкавал.
Гювечетата се поставят в тава и се налива вода (както се простъпва при печене на крем карамел). Тавата се поставя в предварително загрята фурна.
Пече се около 10-12 минути, до готовност на яйцата.
*****
Задушен спанак със сирене
Продукти:500 г. пресен спанак,1 с.л. смлян кориандър,1/2 ч. л. куркума,1/2 ч.л. червен пипер,150 мл. течна сметана,50 мл. вода,250 гр сирене,1/2 ч.л. захар
Приготвяне:Спанака се изчиства,измива се и се нарязва на ситно.Подправките се пускат за няколко минути в сгорещено олио,след което се слагат спанака и водата.Задушава се на слаб огън докато омекне.Добавят се сметаната,сиренето нарязано на кубчета и захарта.Разбърква се и се оставя да къкри още 5-6 мин.
4 яйца
2 с.л. краве масло
2 стръка праз
8 с.л. готварска сметана
смлян черен пипер на вкус
50 гр кашкавал
Бялата част на праза се нарязва на тънки кръгчета, а зелената се наситнява.
В тиган уок се загрява маслото и се добавя бялата част на праза.
Задушава се 3 - 4 минути и се добавя и зелената част на праза.
Сместа се задушава още 2-3 минути и се добавя сметаната.
Подправя се на вкус с черен пипер, разбърква и се разпределя в 4 гювечета. Отгоре се счупва по едно яйце и се разпределя настъргания кашкавал.
Гювечетата се поставят в тава и се налива вода (както се простъпва при печене на крем карамел). Тавата се поставя в предварително загрята фурна.
Пече се около 10-12 минути, до готовност на яйцата.
*****
Задушен спанак със сирене
Продукти:500 г. пресен спанак,1 с.л. смлян кориандър,1/2 ч. л. куркума,1/2 ч.л. червен пипер,150 мл. течна сметана,50 мл. вода,250 гр сирене,1/2 ч.л. захар
Приготвяне:Спанака се изчиства,измива се и се нарязва на ситно.Подправките се пускат за няколко минути в сгорещено олио,след което се слагат спанака и водата.Задушава се на слаб огън докато омекне.Добавят се сметаната,сиренето нарязано на кубчета и захарта.Разбърква се и се оставя да къкри още 5-6 мин.
Dani- Администратор
Палачинки със спанак
Продукти:
около 300 г спанак
100-150 г сирене
4 яйца
1/2 чаша прясно мляко
3-4 суп. лъж. брашно
мазнина за пърженето
Приготвяне:
Измийте и нарежете спанака. Ако ползвате замразен – размразете. Поставете в дълбока купа. Добавете натрошеното сирене и останалите продукти. Разбъркайте. Загрейте мазнината. Поставяйте с лъжица във формата на палачинка от сместа, оставете да се зачерви и обърнете. Когато порозовее от двете страни – извадете. Можете да поднесете с кисело мляко. Добър апетит!
Здравейте,надявам се да намеря приятели сред вас.Като за начало-една рецепта.Себастиана
около 300 г спанак
100-150 г сирене
4 яйца
1/2 чаша прясно мляко
3-4 суп. лъж. брашно
мазнина за пърженето
Приготвяне:
Измийте и нарежете спанака. Ако ползвате замразен – размразете. Поставете в дълбока купа. Добавете натрошеното сирене и останалите продукти. Разбъркайте. Загрейте мазнината. Поставяйте с лъжица във формата на палачинка от сместа, оставете да се зачерви и обърнете. Когато порозовее от двете страни – извадете. Можете да поднесете с кисело мляко. Добър апетит!
Здравейте,надявам се да намеря приятели сред вас.Като за начало-една рецепта.Себастиана
Гост- Гост
Кюфтета от гъби
Кюфтета от гъби
за 5 порции
Продукти:
1 кг пресни гъби
150 мл олио
50 г прясно масло
100 мл прясно мляко
3 яйца
150 г бял хляб
100 г брашно и галета (по равно)
черен пипер
магданоз и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват добре, нарязват се на дребно и се задушават в малко вода до омекване, оставят се да изстинат и се смилат.
Към получената каша се прибавят предварително накиснатият в прясното мляко хляб, част от яйцата и подправките.
От сместа се оформят кюфтета, които се овалват предавателно в брашното, галетата и останалите разбити яйца и се пържат от двете страни в загрятата мазнина.
Поднасят се със салата според сезона.
за 5 порции
Продукти:
1 кг пресни гъби
150 мл олио
50 г прясно масло
100 мл прясно мляко
3 яйца
150 г бял хляб
100 г брашно и галета (по равно)
черен пипер
магданоз и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват добре, нарязват се на дребно и се задушават в малко вода до омекване, оставят се да изстинат и се смилат.
Към получената каша се прибавят предварително накиснатият в прясното мляко хляб, част от яйцата и подправките.
От сместа се оформят кюфтета, които се овалват предавателно в брашното, галетата и останалите разбити яйца и се пържат от двете страни в загрятата мазнина.
Поднасят се със салата според сезона.
Dani- Администратор
КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
Необходими Продукти:
Начин на приготвяне
Тиквичките и картофите се
настъргват на ситно, посоляват се със солта, разбъркват се и след 5
минути се изстискват добре. Към тях се добавят ситно нарязаният лук,
магданоз и копър, филията хляб, яйцето и подправките. Всичко се омесва
добре и се пържи в нагорещено олио, като всяко кюфтенце се оформя с
добре намокрени ръце.
Необходими Продукти:
- 2 тиквички,
- 1/2 кг картофи,
- 3-4 глави лук,
- 1 връзка магданоз,
- 1 връзка копър,
- 2 ч. л. сол,
- 1 ч. л. млян кимион,
- 1 ч. л. чубрица,
- 1 дебела филия хляб накисната във вода (или в сок, изстискан от
тиквичките) и добре изцедена, - 1 яйце.
Начин на приготвяне
Тиквичките и картофите се
настъргват на ситно, посоляват се със солта, разбъркват се и след 5
минути се изстискват добре. Към тях се добавят ситно нарязаният лук,
магданоз и копър, филията хляб, яйцето и подправките. Всичко се омесва
добре и се пържи в нагорещено олио, като всяко кюфтенце се оформя с
добре намокрени ръце.
mamazavinagi- Администратор
Вегетарианска мусака с грах
Вегетарианска мусака с грах
1 кг картофи
300 г замразен зелен грах или малка кутийка консервиран
150 г моркови
2 глави кромид лук
1/2 ч.ч. ориз
1 чаша доматена консерва или 3-4 домата
1 ч.л. вегета
червен, бял, черен пипер, босилек и чубрица
Заливка:
3 яйца
1-1/2 ч.ч. прясно мляко
150-200 г кашкавал
сол, малко куркума или червен пипер
Морковите се нарязват на кубчета и се задушават с лука в олио.
Картофите също се нарязват на кубчета. В тава (моята е 30Х23 см) се
нареждат картофите, морковите с лука, измитият ориз, грах и се залива с
2 ч.ч. кипящ бульон или вода и 2 с.л. олио. Пече се в гореща фурна
около 20 мин, посолява се, добавят се доматите и чубрицата с босилека
(съвсем малко, за да не заглушат аромата на зеленчуците) и се пече,
докато картофите станат готови.
Прави се заливка (идеята за тази е на Пагане от all.bg): разбиват се
яйцата с прясното мляко, за цвят се добавя куркума на върха на ч.л.,
ако искаме по-светъл цвят или червен пипер, за по-наситена коричка.
Добавя се настъргания кашкавал и 1-2 с.л. брашно, ако ви се струва
рядка заливката (на мен ми се стори ). Подправя се с белия и черния пипер и се допича, докато коричката стане златиста и стегната.
Докато изстине, тя ще се стегне още, така че не се увличайте много в печенето.
Поднася се със зелена салата и бира (макар че специалистите препоръчват розе ) и с прясноизпечен домашен хляб (пека го заедно с мусаката, за да не изсъхва, пък и да спестя малко време и ток ).
източник:
Бг Кулинар
1 кг картофи
300 г замразен зелен грах или малка кутийка консервиран
150 г моркови
2 глави кромид лук
1/2 ч.ч. ориз
1 чаша доматена консерва или 3-4 домата
1 ч.л. вегета
червен, бял, черен пипер, босилек и чубрица
Заливка:
3 яйца
1-1/2 ч.ч. прясно мляко
150-200 г кашкавал
сол, малко куркума или червен пипер
Морковите се нарязват на кубчета и се задушават с лука в олио.
Картофите също се нарязват на кубчета. В тава (моята е 30Х23 см) се
нареждат картофите, морковите с лука, измитият ориз, грах и се залива с
2 ч.ч. кипящ бульон или вода и 2 с.л. олио. Пече се в гореща фурна
около 20 мин, посолява се, добавят се доматите и чубрицата с босилека
(съвсем малко, за да не заглушат аромата на зеленчуците) и се пече,
докато картофите станат готови.
Прави се заливка (идеята за тази е на Пагане от all.bg): разбиват се
яйцата с прясното мляко, за цвят се добавя куркума на върха на ч.л.,
ако искаме по-светъл цвят или червен пипер, за по-наситена коричка.
Добавя се настъргания кашкавал и 1-2 с.л. брашно, ако ви се струва
рядка заливката (на мен ми се стори ). Подправя се с белия и черния пипер и се допича, докато коричката стане златиста и стегната.
Докато изстине, тя ще се стегне още, така че не се увличайте много в печенето.
Поднася се със зелена салата и бира (макар че специалистите препоръчват розе ) и с прясноизпечен домашен хляб (пека го заедно с мусаката, за да не изсъхва, пък и да спестя малко време и ток ).
източник:
Бг Кулинар
Lindzi- SPAMMER
Кюфтета от патладжани
Кюфтета от патладжани
За вегетарианци... и не само
за 4 порции
Продукти:
Патладжаните се опичат, обелват и пасират.
Прибавят
се ситно нарязаните лук и магданоз, яйцата, настърганият кашкавал,
прясното мляко и брашно, колкото да се получи гъста каша.
Със супена лъжица се гребе от сместа и в горещо олио се пържат кюфтета.
Могат да се поднесат и топли, и студени със сос от кисело мляко с чесън.
За вегетарианци... и не само
за 4 порции
Продукти:
- 3 патладжана
- 1 глава кромид лук
- 2 яйца
- 200 г кашкавал
- 5-6 с. л. прясно мляко
- 1 връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- брашно
- олио за пържене
Патладжаните се опичат, обелват и пасират.
Прибавят
се ситно нарязаните лук и магданоз, яйцата, настърганият кашкавал,
прясното мляко и брашно, колкото да се получи гъста каша.
Със супена лъжица се гребе от сместа и в горещо олио се пържат кюфтета.
Могат да се поднесат и топли, и студени със сос от кисело мляко с чесън.
mamazavinagi- Администратор
Лесна рецепта за вкусни вегетариански кюфтета
Лесна рецепта за вкусни вегетариански кюфтета
източник:За дома
Продукти: | 2 чаши кайма от соя, сварена,натурална или с подправки. 1 глава лук, настъргана на ситно 1 чаша трохи от хляб или сухар 1 яйце 1 чаша настърган кашкавал подправки олио за пържене |
Начин на приготвяне: | Смесете соята, кашкавала, лука и трохите и овкусете. Смесете добре. Разбийте яйцето и прибавете към соевата смес. Оваляйте си ръцете в брашно и оформете малки топки от сместа. Сгорещете мазнината в тиган и запържете кюфтетата до златисто. Сервирайте кюфтетата топли или студени със салата или гарнитура от гъби. |
източник:За дома
Lindzi- SPAMMER
Картофени рулца
Картофени рулца
източник:За дома
Продукти: | 2 червени картофа (около 350гр.), обелени и нарязани на парчета 1 ч.чаша прясно мляко 1/4 ч.чаша масло 2 с.л.захар 2 ч.л.сол 5 ч.чаши брашно 2 пакетчета суха мая 2 с.л.масло, разтопено |
Начин на приготвяне: | Сварете избелените картофи в подсолена вода. Запазете половината от водата, в която са врели. С вилица намачкайте картофите на пюре. Оставете настрана. Добавете маслото, захарта и солта към водата от картофите. Сложете на огъня и загрейте, докато маслото се разтопи. В голяма купа смесете 1 - 1/2 чаши брашно и маята. Изсипете прясното мляко и пюрето от картофи. Разбъркайте добре сместа с миксер. Изсипете останалато брашно и омесете меко тесто. Оформете от тестото топки. Поставете ги в купа с намаслени стени. Покрийте купата и оставете тестото да втаса, за около 1 час. Поставете тестото върху набрашнена повърхност. Разделете го на две и отново оставете да почине за около 10 минути. Върху поресена с брашно маса размачкайте тестото на правоъгълници с размер 25х15 см (около 2 см. дебели). Нарежете всяко парче на малки квадратчета с размер 5х8 см. Загънете всяко парченце и поставете на хартия за печене на 5-6см. едно от друго. Намажете отгоре с четка потопена в разтопеното масло. Покрийте рулцата с найлоново фолио и ги оставете да втасат за още 15 минути. Печете на 220 градуса за 15 - 20 минути, до златисто. Веднага отлепете рулцата от хартията. Охладете, преди да сервирате. |
източник:За дома
Lindzi- SPAMMER
Пълнени картофи
Пълнени картофи
източник:За дома
Продукти: | 8 големи картофа 8 средни гъби 2 яйца 200 гр. кашкавал 300 гр. бекон 1 морков 1 глава лук сол на вкус |
Начин на приготвяне: | Обелете картофите, и отрежете малко от всеки от тях, колкото да подравните основата му. Залейте ги с вода в тенджера и варете малко, колкото да омекнат леко, но без да се разтрошават - полусварени. Целта е да могат да бъдат издълбани с лъжица. Нарежете на ситно бекона и главата лук. Настържете кашкавала и моркова. Отделете внимателно пънчетата на гъбите и ги нарежете ситно. Смесете всичко това в купа и го разбъркайте с яйцата. Ако искате, може и да пасирате (преди да смесите с яцата). Картофите се издълбават с подходяща лъжичка - например за кафе, и се запълват с получената смес. Най-отгоре се похлупва с шапките от гъбите. Така аранжираните картофи се подреждат в намаслена тава и се заливат до един пръст със солена вода. Добавят се две лъжици олио и се слагат за 30 мин. в умерена фурна. Добре е в последните 10-ина минути да се покрият. |
източник:За дома
Lindzi- SPAMMER
Бърза вечеря Златни картофки
Искате да сготвите нещо бързо за вечеря? Но не искате да сте край
печката през цялото време? Мисля, че имам подходяща рецепта - картофки,
които се готвят сами и могат да се удавят в много бира.
Бърза вечеря Златни картофки
Нужни продукти
- картофи (8 са достатъчни за 4 души)
- сол
- олио
Приготвяне
Картофите се измиват добре и се разрязват на половина по дължина.
Тавата се покрива с малко олио.
Посолете всеки картоф преди да го поставите в тавата.
Сега спокойно можете да подредите картофите в тавата.
Всеки картоф трябва да бъде надупчен с виличка няколко пъти. Забивайте вилицата дълбоко, но внимавайте да не се набодете.
Вече можете да сложите картофите във фурната. Изберете по-ниска позиция
на скарата. Оставете картофите да се пекат до получаване на червена
коричка.
Добър апетит и не прекалявайте с бирата!
източник:Тук
печката през цялото време? Мисля, че имам подходяща рецепта - картофки,
които се готвят сами и могат да се удавят в много бира.
Бърза вечеря Златни картофки
Нужни продукти
- картофи (8 са достатъчни за 4 души)
- сол
- олио
Приготвяне
Картофите се измиват добре и се разрязват на половина по дължина.
Тавата се покрива с малко олио.
Посолете всеки картоф преди да го поставите в тавата.
Сега спокойно можете да подредите картофите в тавата.
Всеки картоф трябва да бъде надупчен с виличка няколко пъти. Забивайте вилицата дълбоко, но внимавайте да не се набодете.
Вече можете да сложите картофите във фурната. Изберете по-ниска позиция
на скарата. Оставете картофите да се пекат до получаване на червена
коричка.
Добър апетит и не прекалявайте с бирата!
източник:Тук
Lindzi- SPAMMER
Ветрило от патладжан
Ветрило от патладжан
4 средно големи патладжана
200 гр. сирене
4 домата
1 щипка кимион
1 щипка кориандър
7 -8 скилидки чесън
2 с.л. олио
* Патладжаните се обелват тънко от кората и се разрязват надлъжно, като около дръжката не се срязва до края, около 1 см.
* Слагат се в голяма купа с вода и щипка сол за да си пуснат черната вода за около час.
* Изцеждат се от водата и се измиват, след което се слагат в тавичка с 1 ч.ч. вода да се пекат за окло 20 мин.
* След което се издалбдат и във всеки разрез се слага парче домат и
счукан чесън. Така направените ветрила се поръсват с кимион и кориандър,
поливат се с олиото и се връщат във фурната да се запекат до готовност.
* Преди да се извадят от фурната се поръсват с настърганото сирене и се запичат.
* Поднасят се гарнирани със зелени подправки - магданоз, клончета джоджен и арабски питки.
Ястието може да бъде основно, може да се поднесе и като гарнитура към скара.
http://gotvarstvo.georgievi.net
4 средно големи патладжана
200 гр. сирене
4 домата
1 щипка кимион
1 щипка кориандър
7 -8 скилидки чесън
2 с.л. олио
* Патладжаните се обелват тънко от кората и се разрязват надлъжно, като около дръжката не се срязва до края, около 1 см.
* Слагат се в голяма купа с вода и щипка сол за да си пуснат черната вода за около час.
* Изцеждат се от водата и се измиват, след което се слагат в тавичка с 1 ч.ч. вода да се пекат за окло 20 мин.
* След което се издалбдат и във всеки разрез се слага парче домат и
счукан чесън. Така направените ветрила се поръсват с кимион и кориандър,
поливат се с олиото и се връщат във фурната да се запекат до готовност.
* Преди да се извадят от фурната се поръсват с настърганото сирене и се запичат.
* Поднасят се гарнирани със зелени подправки - магданоз, клончета джоджен и арабски питки.
Ястието може да бъде основно, може да се поднесе и като гарнитура към скара.
http://gotvarstvo.georgievi.net
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:29; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Печени картофи. Пикантни картофи.
Печени картофи
6 броя картофи
2 с л зехтин
3 скилидки чесън
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
1 неголяма глава лук
1 ч л суха мащерка (1 с л пресен)
1/2 ч л смлян черен пипер
щипка чили на прах
или каенски пипер
сол
сладък червен пипер
. Картофите се нарязват на кубчета със страна 2,5 - 3 см..
. Ситно се нарязват чушките, лукът и чесъна.
. Всички подравки се поставят с плик (купа) и се добавя зехтина.
. Прибавят се картофите и се размесват добре .
. Фурната се нагрява до 210-220 С
. Картофите се поставят в намаслена тава и се пекат до готовност, като периодично се обръща плика.
Пикантни картофи
1с.л. мащерка, 1с.л. майорана,1с.л. риган,
1с.л. чесново брашно, 1с.л. босилек, 1с.л. подправка за пиле или 1
стрит бульон, 1/2 к.ч. бяло вино, 1/2 к.ч. вода и 2/3 к.ч. олио.
Всичко се разбърква и се заливат
разполовените, хубаво измити картофи. Пекат се в силно загрятя фурна.
Невероятно вкусни и лесни.
Тук
6 броя картофи
2 с л зехтин
3 скилидки чесън
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
1 неголяма глава лук
1 ч л суха мащерка (1 с л пресен)
1/2 ч л смлян черен пипер
щипка чили на прах
или каенски пипер
сол
сладък червен пипер
. Картофите се нарязват на кубчета със страна 2,5 - 3 см..
. Ситно се нарязват чушките, лукът и чесъна.
. Всички подравки се поставят с плик (купа) и се добавя зехтина.
. Прибавят се картофите и се размесват добре .
. Фурната се нагрява до 210-220 С
. Картофите се поставят в намаслена тава и се пекат до готовност, като периодично се обръща плика.
Пикантни картофи
1с.л. мащерка, 1с.л. майорана,1с.л. риган,
1с.л. чесново брашно, 1с.л. босилек, 1с.л. подправка за пиле или 1
стрит бульон, 1/2 к.ч. бяло вино, 1/2 к.ч. вода и 2/3 к.ч. олио.
Всичко се разбърква и се заливат
разполовените, хубаво измити картофи. Пекат се в силно загрятя фурна.
Невероятно вкусни и лесни.
Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:30; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Ориз с гъби, зеленчуци и яйца
Ориз с гъби, зеленчуци и яйца
180гр ориз (за предпочитане дългозърнест)
200гр зеленчуци - морков, грах, чушка, краставичка
100гр гъби
100мл олио
щипка черен пипер
щипка джинджифил
2 яйца
Ориза се мие на течаща вода, докато започне да изтича бистра под него.
Сипва се във вряла вода в съотношение 1 : 5-6 - ориз -вода
През това време в тиган с дебело дъно се задушават нарязаните на дребно зеленчуци и гъби ( за около 10-15мин.)
Готовият вече ориз се прецежда, изсипва се при зеленчуците и се прибавят подправките.
Обърква се всичко.
Прибавят се разбитите яйца, като се сипват в
цедка над тигана - за не се получават големи парчета яйца и се бърка,
докато се стегнат.
Тук
180гр ориз (за предпочитане дългозърнест)
200гр зеленчуци - морков, грах, чушка, краставичка
100гр гъби
100мл олио
щипка черен пипер
щипка джинджифил
2 яйца
Ориза се мие на течаща вода, докато започне да изтича бистра под него.
Сипва се във вряла вода в съотношение 1 : 5-6 - ориз -вода
През това време в тиган с дебело дъно се задушават нарязаните на дребно зеленчуци и гъби ( за около 10-15мин.)
Готовият вече ориз се прецежда, изсипва се при зеленчуците и се прибавят подправките.
Обърква се всичко.
Прибавят се разбитите яйца, като се сипват в
цедка над тигана - за не се получават големи парчета яйца и се бърка,
докато се стегнат.
Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:32; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Фритата с гъби и градински подправки
Фритата с гъби и градински подправки
4яйца
1/2 ч.ч. пр. мляко
1ч.л. горчица
1ч.л. "Градинсака подправка MAGGI" (за тези
който нямат, написвам съдържанието и' - сол, захар, чесън, магданоз,
спанак, лук, копър, черен пипер, дафинов лист, босилек)
1с.л зехтин или масло
1 малка гл. лук (ситно нарязан)
300 г гъби (на филийки)
Разбиват се яйцата с млякото, горчицата и подправката.
Фурната се загрява до 220°С.
В тавичка с незалепващо покритие се сгорещява
зехтинът, прибавят се лукът и гъбите. Когато се изпари отделената вода,
се изсипва яйчната смес. Запича се отдолу на котлона и когато се
втвърди, се слага на най-горната степен на фурната да се запече и
отгоре.
Тук
4яйца
1/2 ч.ч. пр. мляко
1ч.л. горчица
1ч.л. "Градинсака подправка MAGGI" (за тези
който нямат, написвам съдържанието и' - сол, захар, чесън, магданоз,
спанак, лук, копър, черен пипер, дафинов лист, босилек)
1с.л зехтин или масло
1 малка гл. лук (ситно нарязан)
300 г гъби (на филийки)
Разбиват се яйцата с млякото, горчицата и подправката.
Фурната се загрява до 220°С.
В тавичка с незалепващо покритие се сгорещява
зехтинът, прибавят се лукът и гъбите. Когато се изпари отделената вода,
се изсипва яйчната смес. Запича се отдолу на котлона и когато се
втвърди, се слага на най-горната степен на фурната да се запече и
отгоре.
Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:34; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Суфле със сирене
Суфле със сирене
6с.л. масло
6с.л. брашно
2ч.ч. пр. мляко (студено)
1к.л. сол
1к.л. черен пипер
5 големи яйца
2ч.ч. сирене грюер (настъргано), едам или кашкавал
3с.л. нарязан зел. лук
Фурната се загрява на 200°С. Шест формички за суфле или крем карамел се намазват добре с масло.
Приготвя се сос бешамел, като маслото се
разстопява в по-дълбок тиган. Прибавя се брашното и се разбърква 10
сек. с бъркалка. Прибава се млякото наведнъж и бъркането продължава
ок. 2 мин., докато соса заври. Трябва да е гъст и гладък. Маха се от
огъня и се подправя със сол и пипер. Охлажда се 10 минути.
През това време яйцата се разбиват добре, прибавят се към охладения сос + сиренето и лукът. Сместа се разпределя във формичките.
Суфлето се пече 20-30 мин., докато се надигне добре и хубаво покафенее отгоре. Най-вкусно е ако се сервира веднага.
източник: Тук
6с.л. масло
6с.л. брашно
2ч.ч. пр. мляко (студено)
1к.л. сол
1к.л. черен пипер
5 големи яйца
2ч.ч. сирене грюер (настъргано), едам или кашкавал
3с.л. нарязан зел. лук
Фурната се загрява на 200°С. Шест формички за суфле или крем карамел се намазват добре с масло.
Приготвя се сос бешамел, като маслото се
разстопява в по-дълбок тиган. Прибавя се брашното и се разбърква 10
сек. с бъркалка. Прибава се млякото наведнъж и бъркането продължава
ок. 2 мин., докато соса заври. Трябва да е гъст и гладък. Маха се от
огъня и се подправя със сол и пипер. Охлажда се 10 минути.
През това време яйцата се разбиват добре, прибавят се към охладения сос + сиренето и лукът. Сместа се разпределя във формичките.
Суфлето се пече 20-30 мин., докато се надигне добре и хубаво покафенее отгоре. Най-вкусно е ако се сервира веднага.
източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:35; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Паниран карфиол
Паниран карфиол
1 карфиол
2 с. л. Брашно
2 яйца
100 гр настърган кашкавал
олио
сол
За соса
1 кофичка кисело мляко
чесън
сол
Приготвяне:
1. Измивате карфиола и го разделяте на розички.
2. Сварявате го леко, като в никакъв случай не го преварявате.
3. Овалвате розичките в брашното, яйцата и кашкавала и ги изпържвате до златисто.
4. От киселото мляко, пресования чесън и солта забърквате сосче, с което сервирате вече леко поохладения карфиол.
Източник: Тук
1 карфиол
2 с. л. Брашно
2 яйца
100 гр настърган кашкавал
олио
сол
За соса
1 кофичка кисело мляко
чесън
сол
Приготвяне:
1. Измивате карфиола и го разделяте на розички.
2. Сварявате го леко, като в никакъв случай не го преварявате.
3. Овалвате розичките в брашното, яйцата и кашкавала и ги изпържвате до златисто.
4. От киселото мляко, пресования чесън и солта забърквате сосче, с което сервирате вече леко поохладения карфиол.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:36; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Зеленчуци с тофу
Зеленчуци с тофу
250 гр тофу
2 скилидки чесън
60 гр лук
125 мл зеленчуков бульон
6 с.л. светъл соев сос
250 гр броколи
150 гр червена чушка
150 гр жълта чушка
1 зелена люта чушка
3 с.л. олио
сол и пипер
Приготвяне:
Нарязвате тофуто на парченца. Чесъна се обелва
накълцва на дребно и се прибавя към тофуто. Лукът - на тънки кръгчета и
също се добавя при тофуто. Разбърквате добре. Смесвате бульона със
соевия сос и поливате тофуту. Слагате в хладилника за около 1 час.
Разделяте броколито на малки розички (по
дългите дръжки нарязвате на кръгчета). Чушките разрязвате на четири,
след което на тънки лентички.Лютата чушка на тънки кръгчета.
Загрявате мазнината в тигана (най-добре уок) и
запържвате леко лютата чушка. Вадите тофуто от маринатата, оставяте да
се отцеди и запържвате до златисто. Накрая го вадите и оставяте да се
изцеди на кухненска хартия.
Чушката и броколито запържвате за около 3
минути. Овкусявате със сол и пипер. Прибавяте тофу-маринатата и
кипвате. След това задушавате на средна температура за около 3 минути.
Връщате тофуто вътре и задушавате за около 2 минути при непрекъснато
внимателно бъркане.
източник:Тук
250 гр тофу
2 скилидки чесън
60 гр лук
125 мл зеленчуков бульон
6 с.л. светъл соев сос
250 гр броколи
150 гр червена чушка
150 гр жълта чушка
1 зелена люта чушка
3 с.л. олио
сол и пипер
Приготвяне:
Нарязвате тофуто на парченца. Чесъна се обелва
накълцва на дребно и се прибавя към тофуто. Лукът - на тънки кръгчета и
също се добавя при тофуто. Разбърквате добре. Смесвате бульона със
соевия сос и поливате тофуту. Слагате в хладилника за около 1 час.
Разделяте броколито на малки розички (по
дългите дръжки нарязвате на кръгчета). Чушките разрязвате на четири,
след което на тънки лентички.Лютата чушка на тънки кръгчета.
Загрявате мазнината в тигана (най-добре уок) и
запържвате леко лютата чушка. Вадите тофуто от маринатата, оставяте да
се отцеди и запържвате до златисто. Накрая го вадите и оставяте да се
изцеди на кухненска хартия.
Чушката и броколито запържвате за около 3
минути. Овкусявате със сол и пипер. Прибавяте тофу-маринатата и
кипвате. След това задушавате на средна температура за около 3 минути.
Връщате тофуто вътре и задушавате за около 2 минути при непрекъснато
внимателно бъркане.
източник:Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:36; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Гъбена каша
Гъбена каша
500 г пресни (или 250 г стерилизирани) гъби125 г краве масло
2 кафени чашки брашно
черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Гъбите се почистват и измиват, нарязват се на
дребни парченца и се сваряват в подсолена вода. Брашното се запържва до
светлозлатисто оцветяване в разтопеното масло и се разрежда на каша с
отварата от гъбите при непрекъснато разбъркване. След кипването на
кашата се прибавят сварените гъби и сол на вкус. Кашата се доварява,
като от време на време се разбърква, поръсва се със смлян черен пипер и
се поднася. Ако кашата се приготвя със стерилизирани гьби, запърженото
брашно се разрежда с течността от консервата и гореща вода. По желание
кашата може да се подправи с лимонов сок или със счукан чесън. Освен
това 1/5 от маслото може да се отдели за поливане на кашата при
поднасянето й.
Източник: Тук
500 г пресни (или 250 г стерилизирани) гъби125 г краве масло
2 кафени чашки брашно
черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Гъбите се почистват и измиват, нарязват се на
дребни парченца и се сваряват в подсолена вода. Брашното се запържва до
светлозлатисто оцветяване в разтопеното масло и се разрежда на каша с
отварата от гъбите при непрекъснато разбъркване. След кипването на
кашата се прибавят сварените гъби и сол на вкус. Кашата се доварява,
като от време на време се разбърква, поръсва се със смлян черен пипер и
се поднася. Ако кашата се приготвя със стерилизирани гьби, запърженото
брашно се разрежда с течността от консервата и гореща вода. По желание
кашата може да се подправи с лимонов сок или със счукан чесън. Освен
това 1/5 от маслото може да се отдели за поливане на кашата при
поднасянето й.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:37; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Пълнени патладжани
Пълнени патладжани
3 патладжана
1 червена, жълта и зелена чушка
1 глава лук
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
200 гр кашкавал
100 мл прясно мляко
20 гр масло
2 с.л. подправки (розмарин, босилек, магданоз, мащерка градинска)
Приготвяне:
1. Измивате патладжаните, нарязвате ги на половина и махате сърцевината с помощта на лъжичка.
2. Чушките, лука, чесъна и третия патладжан нарязвате на малки кубчета.
3. Бланширате половинките патладжан във вряща вода.
4. Запържвате леко нарязаните чушки, патладжан, лук и чесън.
5. В тавичка от йенаглаз намазана с масло поставяте половинките патладжани и ги напълвате със запържените зеленчуци.
6. Загрявате млякото и добавяте към него настъргания кашкавал, като бъркате докато той се разтопи и се получи гладък сос.
7. Заливате патладжаните и ги подправяте.
8. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-12 минути.
Източник: Тук
3 патладжана
1 червена, жълта и зелена чушка
1 глава лук
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
200 гр кашкавал
100 мл прясно мляко
20 гр масло
2 с.л. подправки (розмарин, босилек, магданоз, мащерка градинска)
Приготвяне:
1. Измивате патладжаните, нарязвате ги на половина и махате сърцевината с помощта на лъжичка.
2. Чушките, лука, чесъна и третия патладжан нарязвате на малки кубчета.
3. Бланширате половинките патладжан във вряща вода.
4. Запържвате леко нарязаните чушки, патладжан, лук и чесън.
5. В тавичка от йенаглаз намазана с масло поставяте половинките патладжани и ги напълвате със запържените зеленчуци.
6. Загрявате млякото и добавяте към него настъргания кашкавал, като бъркате докато той се разтопи и се получи гладък сос.
7. Заливате патладжаните и ги подправяте.
8. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-12 минути.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:37; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Re: Ястия без месо
Пълнени пиперки със сирене и яйца на фурна
1 кг пиперки (долма)
150 г сирене
5 яйца
1/2 връзка магданоз
1 кафена чашка растително масло
50 г краве масло
сол на вкус
Приготвяне:
Пиперките се измиват, почистват се от семето и
дръжките и се разрязват по дължина на две половинки, които се напълват
със смес от разбитите яйца, натрошеното сирене и дребно нарязания
магданоз и се подреждат в тавичка, намазана с растителното масло, като
върху пълнежа се поставя съответна част от кравето масло. Пекат се в
умерена фурна до порозовяване на пълнежа. Поднасят се топли с лютеница
или кьополу.
Източник: Тук
1 кг пиперки (долма)
150 г сирене
5 яйца
1/2 връзка магданоз
1 кафена чашка растително масло
50 г краве масло
сол на вкус
Приготвяне:
Пиперките се измиват, почистват се от семето и
дръжките и се разрязват по дължина на две половинки, които се напълват
със смес от разбитите яйца, натрошеното сирене и дребно нарязания
магданоз и се подреждат в тавичка, намазана с растителното масло, като
върху пълнежа се поставя съответна част от кравето масло. Пекат се в
умерена фурна до порозовяване на пълнежа. Поднасят се топли с лютеница
или кьополу.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:38; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Сарми с кисело зеле и ориз
Сарми с кисело зеле и ориз
1 кисела зелка2 глави лук
1/2 чаена чаша олио
1 ч. чаша ориз
сол, черен пипер, чубрица
Приготвяне:
Разрязват се листата на зелката, като се
отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото,
прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага
се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа
се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до
друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с
фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел,
се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят един час на тих
огън.
Източник: Тук
1 кисела зелка2 глави лук
1/2 чаена чаша олио
1 ч. чаша ориз
сол, черен пипер, чубрица
Приготвяне:
Разрязват се листата на зелката, като се
отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото,
прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага
се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа
се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до
друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с
фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел,
се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят един час на тих
огън.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:38; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Тиквички с ориз
Тиквички с ориз
4-5 тиквички
2 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. ориз
1 домат
1 с.л. вегета
1 връзка копър
2 сл. зехтин /олио/
1.сл оцет
Загрява се мазнината в тигана.
Когато загрее добавяш ориза и морковите. Когато оризът стане прозрачен сипваш половин ч.ч вода. Щом заври добавяш нарязаните на малки кубчета тиквички и още половин ч.ч. вода. Водата завира и добавяш нарязаният на ситно домат /аз го беля винаги/. Така оставяш да поври 10-тина минутки
на среден огън.
В 1 чаена чаша оцета и вегетата. Разреждаш микса с вода така, че да стане хомогенна кашичка,
която изсипвша към яденето и разбъркваш.
Изключваш котлона, поръсваш с нарязаният на ситно копър и затваряш капака, за да поеме от аромата на копъра. След 10 минутки можеш да сервираш.
Източник: Тук
4-5 тиквички
2 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. ориз
1 домат
1 с.л. вегета
1 връзка копър
2 сл. зехтин /олио/
1.сл оцет
Загрява се мазнината в тигана.
Когато загрее добавяш ориза и морковите. Когато оризът стане прозрачен сипваш половин ч.ч вода. Щом заври добавяш нарязаните на малки кубчета тиквички и още половин ч.ч. вода. Водата завира и добавяш нарязаният на ситно домат /аз го беля винаги/. Така оставяш да поври 10-тина минутки
на среден огън.
В 1 чаена чаша оцета и вегетата. Разреждаш микса с вода така, че да стане хомогенна кашичка,
която изсипвша към яденето и разбъркваш.
Изключваш котлона, поръсваш с нарязаният на ситно копър и затваряш капака, за да поеме от аромата на копъра. След 10 минутки можеш да сервираш.
Източник: Тук
Lindzi- SPAMMER
зелен фасул с кисело мляко на фурна
www.az-jenata.com
Продукти за 4 порции:
400 г зелен фасул
2-3 моркова
2 домата
1 глава лук
1 яйце
2-3 стръка пресен чесън
100 г кисело мляко
40 г краве масло
джоджен
сол
Приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват на ситно. Задушават се в сгорещеното масло до пълно омекване. Прибавят се обелените и нарязани на ситно домати. След като се изпържат доматите се слага предварително задушеният в малко вода зелен фасул. Като се запържи и фасулът, съдът се отстранява от огъня. Прибавят се ситно нарязаният чесън, джоджен, сол,разбитото с кисело мляко яйце, разбърква се и се изсипва в тава, предварително намазана с мазнина. Пече се в умерена фурна!
* * *
Продукти за 4 порции:
400 г зелен фасул
2-3 моркова
2 домата
1 глава лук
1 яйце
2-3 стръка пресен чесън
100 г кисело мляко
40 г краве масло
джоджен
сол
Приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват на ситно. Задушават се в сгорещеното масло до пълно омекване. Прибавят се обелените и нарязани на ситно домати. След като се изпържат доматите се слага предварително задушеният в малко вода зелен фасул. Като се запържи и фасулът, съдът се отстранява от огъня. Прибавят се ситно нарязаният чесън, джоджен, сол,разбитото с кисело мляко яйце, разбърква се и се изсипва в тава, предварително намазана с мазнина. Пече се в умерена фурна!
* * *
Cveti789- Модератор
КЮФТЕНЦА ОТ КОПРИВА
www.az-jenata.com
Продукти:
Коприва
яйца
галета
сол
зеленчуков бульон
брашно и олио
Приготвяне:
Почистената и измита коприва се нарязва на парчета и се попарва с гореща вода. След това се поставя в купа, счупват се яйца в зависимост от копривата, натрошава се бульончето, слагат се няколко лъжици галета, брашно и сол. Бърка се докато се получи такава смес, че да може да се взема с лъжица. В сгорещено олио се пържат кюфтенцата. Поднасят се с кисело мляко.
* * *
Продукти:
Коприва
яйца
галета
сол
зеленчуков бульон
брашно и олио
Приготвяне:
Почистената и измита коприва се нарязва на парчета и се попарва с гореща вода. След това се поставя в купа, счупват се яйца в зависимост от копривата, натрошава се бульончето, слагат се няколко лъжици галета, брашно и сол. Бърка се докато се получи такава смес, че да може да се взема с лъжица. В сгорещено олио се пържат кюфтенцата. Поднасят се с кисело мляко.
* * *
Cveti789- Модератор
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Страница 1 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|