Ястия без месо

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

баба - Ястия без месо Empty Re: Ястия без месо

Писане by cveti555 on Чет 20 Мар 2008, 10:48

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА

Сваряваш картофи,почти до разкашкване
След това към тях прибавяш -сирене,сол,черен пипер и едно яйце.
Омесваш добре на ръка,докато получиш ,хомогенна смес,толкова гъста,че да
можеш да оформиш кюфтете.
Оформяш кюфтенцата,не много големи.(при оформянето,мокри ръцете си с вода,за да не
залепва сместта по тях).
Овалваш ги в галета(може и брашно) и ги оставяш за 1 час във фризера.
Потапяш кюфтето в разбито яйце и пържиш в много горещо олио.

После си отваряш една студена бира! Гарнитурата е салата по избор.

Така ги правя аз . Усмивка
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Гювечета с праз лук, сметана и яйца

Писане by Dani on Чет 17 Апр 2008, 01:08

Гювечета с праз лук, сметана и яйца

4 яйца
2 с.л. краве масло
2 стръка праз
8 с.л. готварска сметана
смлян черен пипер на вкус
50 гр кашкавал

Бялата част на праза се нарязва на тънки кръгчета, а зелената се наситнява.
В тиган уок се загрява маслото и се добавя бялата част на праза.
Задушава се 3 - 4 минути и се добавя и зелената част на праза.
Сместа се задушава още 2-3 минути и се добавя сметаната.
Подправя се на вкус с черен пипер, разбърква и се разпределя в 4 гювечета. Отгоре се счупва по едно яйце и се разпределя настъргания кашкавал.

Гювечетата се поставят в тава и се налива вода (както се простъпва при печене на крем карамел). Тавата се поставя в предварително загрята фурна.

Пече се около 10-12 минути, до готовност на яйцата.

*****

Задушен спанак със сирене

Продукти:500 г. пресен спанак,1 с.л. смлян кориандър,1/2 ч. л. куркума,1/2 ч.л. червен пипер,150 мл. течна сметана,50 мл. вода,250 гр сирене,1/2 ч.л. захар

Приготвяне:Спанака се изчиства,измива се и се нарязва на ситно.Подправките се пускат за няколко минути в сгорещено олио,след което се слагат спанака и водата.Задушава се на слаб огън докато омекне.Добавят се сметаната,сиренето нарязано на кубчета и захарта.Разбърква се и се оставя да къкри още 5-6 мин.

_________________
баба - Ястия без месо Doddds10
баба - Ястия без месо __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Палачинки със спанак

Писане by Гост on Пет 09 Май 2008, 13:06

Продукти:
около 300 г спанак
100-150 г сирене
4 яйца
1/2 чаша прясно мляко
3-4 суп. лъж. брашно
мазнина за пърженето

Приготвяне:
Измийте и нарежете спанака. Ако ползвате замразен – размразете. Поставете в дълбока купа. Добавете натрошеното сирене и останалите продукти. Разбъркайте. Загрейте мазнината. Поставяйте с лъжица във формата на палачинка от сместа, оставете да се зачерви и обърнете. Когато порозовее от двете страни – извадете. Можете да поднесете с кисело мляко. Добър апетит!


Здравейте,надявам се да намеря приятели сред вас.Като за начало-една рецепта.Себастиана Голяма усмивка
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Кюфтета от гъби

Писане by Dani on Чет 15 Май 2008, 19:39

Кюфтета от гъби


за 5 порции

Продукти:

1 кг пресни гъби
150 мл олио
50 г прясно масло
100 мл прясно мляко
3 яйца
150 г бял хляб
100 г брашно и галета (по равно)
черен пипер
магданоз и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Гъбите се измиват добре, нарязват се на дребно и се задушават в малко вода до омекване, оставят се да изстинат и се смилат.
Към получената каша се прибавят предварително накиснатият в прясното мляко хляб, част от яйцата и подправките.
От сместа се оформят кюфтета, които се овалват предавателно в брашното, галетата и останалите разбити яйца и се пържат от двете страни в загрятата мазнина.
Поднасят се със салата според сезона.

_________________
баба - Ястия без месо Doddds10
баба - Ястия без месо __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ

Писане by mamazavinagi on Чет 26 Юни 2008, 22:18

КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
Необходими Продукти:


  • 2 тиквички,
  • 1/2 кг картофи,
  • 3-4 глави лук,
  • 1 връзка магданоз,
  • 1 връзка копър,
  • 2 ч. л. сол,
  • 1 ч. л. млян кимион,
  • 1 ч. л. чубрица,
  • 1 дебела филия хляб накисната във вода (или в сок, изстискан от
    тиквичките) и добре изцедена,
  • 1 яйце.

Начин на приготвяне

Тиквичките и картофите се
настъргват на ситно, посоляват се със солта, разбъркват се и след 5
минути се изстискват добре. Към тях се добавят ситно нарязаният лук,
магданоз и копър, филията хляб, яйцето и подправките. Всичко се омесва
добре и се пържи в нагорещено олио, като всяко кюфтенце се оформя с
добре намокрени ръце.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Вегетарианска мусака с грах

Писане by Lindzi on Вто 19 Авг 2008, 11:46

Вегетарианска мусака с грахбаба - Ястия без месо Musaka_158

1 кг картофи

300 г замразен зелен грах или малка кутийка консервиран

150 г моркови

2 глави кромид лук

1/2 ч.ч. ориз

1 чаша доматена консерва или 3-4 домата

1 ч.л. вегета

червен, бял, черен пипер, босилек и чубрица



Заливка:

3 яйца

1-1/2 ч.ч. прясно мляко

150-200 г кашкавал

сол, малко куркума или червен пипер



Морковите се нарязват на кубчета и се задушават с лука в олио.
Картофите също се нарязват на кубчета. В тава (моята е 30Х23 см) се
нареждат картофите, морковите с лука, измитият ориз, грах и се залива с
2 ч.ч. кипящ бульон или вода и 2 с.л. олио. Пече се в гореща фурна
около 20 мин, посолява се, добавят се доматите и чубрицата с босилека
(съвсем малко, за да не заглушат аромата на зеленчуците) и се пече,
докато картофите станат готови.
Прави се заливка (идеята за тази е на Пагане от all.bg): разбиват се
яйцата с прясното мляко, за цвят се добавя куркума на върха на ч.л.,
ако искаме по-светъл цвят или червен пипер, за по-наситена коричка.
Добавя се настъргания кашкавал и 1-2 с.л. брашно, ако ви се струва
рядка заливката (на мен ми се стори баба - Ястия без месо Icon_mrgreen). Подправя се с белия и черния пипер и се допича, докато коричката стане златиста и стегната.

Докато изстине, тя ще се стегне още, така че не се увличайте много в печенето.

Поднася се със зелена салата и бира (макар че специалистите препоръчват розе баба - Ястия без месо Icon_redface) и с прясноизпечен домашен хляб (пека го заедно с мусаката, за да не изсъхва, пък и да спестя малко време и ток баба - Ястия без месо Icon_wink).

източник:
Бг Кулинар
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Кюфтета от патладжани

Писане by mamazavinagi on Пет 10 Окт 2008, 14:42

Кюфтета от патладжани

За вегетарианци... и не само

за 4 порции


баба - Ястия без месо 8304


Продукти:


  • 3 патладжана
  • 1 глава кромид лук
  • 2 яйца
  • 200 г кашкавал
  • 5-6 с. л. прясно мляко
  • 1 връзка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • брашно
  • олио за пържене
Начин на приготвяне:

Патладжаните се опичат, обелват и пасират.

Прибавят
се ситно нарязаните лук и магданоз, яйцата, настърганият кашкавал,
прясното мляко и брашно, колкото да се получи гъста каша.

Със супена лъжица се гребе от сместа и в горещо олио се пържат кюфтета.

Могат да се поднесат и топли, и студени със сос от кисело мляко с чесън.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Лесна рецепта за вкусни вегетариански кюфтета

Писане by Lindzi on Пет 06 Фев 2009, 13:44

Лесна рецепта за вкусни вегетариански кюфтета

баба - Ястия без месо F_88444137

Продукти: баба - Ястия без месо Bulet_orange2 чаши кайма от соя, сварена,натурална или с подправки.
баба - Ястия без месо Bulet_orange1 глава лук, настъргана на ситно
баба - Ястия без месо Bulet_orange1 чаша трохи от хляб или сухар
баба - Ястия без месо Bulet_orange1 яйце
баба - Ястия без месо Bulet_orange1 чаша настърган кашкавал
баба - Ястия без месо Bulet_orangeподправки
баба - Ястия без месо Bulet_orangeолио за пържене
Начин на приготвяне: Смесете соята, кашкавала, лука и трохите и овкусете. Смесете добре.
Разбийте яйцето и прибавете към соевата смес.
Оваляйте си ръцете в брашно и оформете малки топки от сместа.
Сгорещете мазнината в тиган и запържете кюфтетата до златисто.
Сервирайте кюфтетата топли или студени със салата или гарнитура от гъби.

източник:За дома
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Картофени рулца

Писане by Lindzi on Пет 06 Фев 2009, 15:25

Картофени рулца

Продукти: баба - Ястия без месо Bulet_orange2 червени картофа (около 350гр.), обелени и нарязани на парчета
баба - Ястия без месо Bulet_orange1 ч.чаша прясно мляко
баба - Ястия без месо Bulet_orange1/4 ч.чаша масло
баба - Ястия без месо Bulet_orange2 с.л.захар
баба - Ястия без месо Bulet_orange2 ч.л.сол
баба - Ястия без месо Bulet_orange5 ч.чаши брашно
баба - Ястия без месо Bulet_orange2 пакетчета суха мая
баба - Ястия без месо Bulet_orange2 с.л.масло, разтопено
Начин на приготвяне: Сварете избелените картофи в подсолена вода. Запазете половината от водата, в която са врели.
С вилица намачкайте картофите на пюре. Оставете настрана.
Добавете маслото, захарта и солта към водата от картофите. Сложете на огъня и загрейте, докато маслото се разтопи.
В голяма купа смесете 1 - 1/2 чаши брашно и маята. Изсипете прясното мляко и пюрето от картофи.
Разбъркайте добре сместа с миксер. Изсипете останалато брашно и омесете меко тесто.
Оформете от тестото топки. Поставете ги в купа с намаслени стени. Покрийте купата и оставете тестото да втаса, за около 1 час.
Поставете тестото върху набрашнена повърхност. Разделете го на две и отново оставете да почине за около 10 минути.
Върху поресена с брашно маса размачкайте тестото на правоъгълници с
размер 25х15 см (около 2 см. дебели). Нарежете всяко парче на малки
квадратчета с размер 5х8 см. Загънете всяко парченце и поставете на
хартия за печене на 5-6см. едно от друго. Намажете отгоре с четка
потопена в разтопеното масло. Покрийте рулцата с найлоново фолио и ги
оставете да втасат за още 15 минути.
Печете на 220 градуса за 15 - 20 минути, до златисто. Веднага отлепете рулцата от хартията.
Охладете, преди да сервирате.

източник:За дома
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Пълнени картофи

Писане by Lindzi on Пет 06 Фев 2009, 15:29

Пълнени картофи
баба - Ястия без месо F_59885881
Продукти: баба - Ястия без месо Bulet_orange8 големи картофа
баба - Ястия без месо Bulet_orange8 средни гъби
баба - Ястия без месо Bulet_orange2 яйца
баба - Ястия без месо Bulet_orange200 гр. кашкавал
баба - Ястия без месо Bulet_orange300 гр. бекон
баба - Ястия без месо Bulet_orange1 морков
баба - Ястия без месо Bulet_orange1 глава лук
баба - Ястия без месо Bulet_orangeсол на вкус
Начин на приготвяне: Обелете
картофите, и отрежете малко от всеки от тях, колкото да подравните
основата му. Залейте ги с вода в тенджера и варете малко, колкото да
омекнат леко, но без да се разтрошават - полусварени. Целта е да могат
да бъдат издълбани с лъжица.
Нарежете на ситно бекона и главата лук. Настържете кашкавала и моркова.
Отделете внимателно пънчетата на гъбите и ги нарежете ситно. Смесете
всичко това в купа и го разбъркайте с яйцата. Ако искате, може и да
пасирате (преди да смесите с яцата).
Картофите се издълбават с подходяща лъжичка - например за кафе, и се
запълват с получената смес. Най-отгоре се похлупва с шапките от гъбите.

Така аранжираните картофи се подреждат в намаслена тава и се заливат до
един пръст със солена вода. Добавят се две лъжици олио и се слагат за
30 мин. в умерена фурна. Добре е в последните 10-ина минути да се
покрият.

източник:За дома
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Бърза вечеря Златни картофки

Писане by Lindzi on Сря 18 Мар 2009, 13:24

Искате да сготвите нещо бързо за вечеря? Но не искате да сте край
печката през цялото време? Мисля, че имам подходяща рецепта - картофки,
които се готвят сами и могат да се удавят в много бира.
Бърза вечеря Златни картофки
Нужни продукти
- картофи (8 са достатъчни за 4 души)
- сол
- олио
Приготвяне
баба - Ястия без месо P1090409
Картофите се измиват добре и се разрязват на половина по дължина.
баба - Ястия без месо P1090410
Тавата се покрива с малко олио.
баба - Ястия без месо P1090414
Посолете всеки картоф преди да го поставите в тавата.
баба - Ястия без месо P1090419
Сега спокойно можете да подредите картофите в тавата.
баба - Ястия без месо P1090439
Всеки картоф трябва да бъде надупчен с виличка няколко пъти. Забивайте вилицата дълбоко, но внимавайте да не се набодете.
баба - Ястия без месо P1090426
Вече можете да сложите картофите във фурната. Изберете по-ниска позиция
на скарата. Оставете картофите да се пекат до получаване на червена
коричка.
баба - Ястия без месо P1090478
Добър апетит и не прекалявайте с бирата!

източник:Тук
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Ветрило от патладжан

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:18

Ветрило от патладжан
4 средно големи патладжана
200 гр. сирене
4 домата
1 щипка кимион
1 щипка кориандър
7 -8 скилидки чесън
2 с.л. олио
* Патладжаните се обелват тънко от кората и се разрязват надлъжно, като около дръжката не се срязва до края, около 1 см.
* Слагат се в голяма купа с вода и щипка сол за да си пуснат черната вода за около час.
* Изцеждат се от водата и се измиват, след което се слагат в тавичка с 1 ч.ч. вода да се пекат за окло 20 мин.
* След което се издалбдат и във всеки разрез се слага парче домат и
счукан чесън. Така направените ветрила се поръсват с кимион и кориандър,
поливат се с олиото и се връщат във фурната да се запекат до готовност.
* Преди да се извадят от фурната се поръсват с настърганото сирене и се запичат.
* Поднасят се гарнирани със зелени подправки - магданоз, клончета джоджен и арабски питки.
Ястието може да бъде основно, може да се поднесе и като гарнитура към скара.


http://gotvarstvo.georgievi.net


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:29; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Печени картофи. Пикантни картофи.

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:21

Печени картофи

баба - Ястия без месо Kartofi
6 броя картофи
2 с л зехтин
3 скилидки чесън
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
1 неголяма глава лук
1 ч л суха мащерка (1 с л пресен)
1/2 ч л смлян черен пипер
щипка чили на прах
или каенски пипер
сол
сладък червен пипер


. Картофите се нарязват на кубчета със страна 2,5 - 3 см..
. Ситно се нарязват чушките, лукът и чесъна.
. Всички подравки се поставят с плик (купа) и се добавя зехтина.
. Прибавят се картофите и се размесват добре .
. Фурната се нагрява до 210-220 С
. Картофите се поставят в намаслена тава и се пекат до готовност, като периодично се обръща плика.

Пикантни картофи

баба - Ястия без месо Pikantni%20kartofi
1с.л. мащерка, 1с.л. майорана,1с.л. риган,
1с.л. чесново брашно, 1с.л. босилек, 1с.л. подправка за пиле или 1
стрит бульон, 1/2 к.ч. бяло вино, 1/2 к.ч. вода и 2/3 к.ч. олио.

Всичко се разбърква и се заливат
разполовените, хубаво измити картофи. Пекат се в силно загрятя фурна.
Невероятно вкусни и лесни.

Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:30; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Ориз с гъби, зеленчуци и яйца

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:23

Ориз с гъби, зеленчуци и яйца

180гр ориз (за предпочитане дългозърнест)
200гр зеленчуци - морков, грах, чушка, краставичка
100гр гъби
100мл олио
щипка черен пипер
щипка джинджифил
2 яйца

Ориза се мие на течаща вода, докато започне да изтича бистра под него.
Сипва се във вряла вода в съотношение 1 : 5-6 - ориз -вода
През това време в тиган с дебело дъно се задушават нарязаните на дребно зеленчуци и гъби ( за около 10-15мин.)
Готовият вече ориз се прецежда, изсипва се при зеленчуците и се прибавят подправките.
Обърква се всичко.
Прибавят се разбитите яйца, като се сипват в
цедка над тигана - за не се получават големи парчета яйца и се бърка,
докато се стегнат.

Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:32; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Фритата с гъби и градински подправки

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:25

Фритата с гъби и градински подправки

баба - Ястия без месо Fritata

4яйца
1/2 ч.ч. пр. мляко
1ч.л. горчица
1ч.л. "Градинсака подправка MAGGI" (за тези
който нямат, написвам съдържанието и' - сол, захар, чесън, магданоз,
спанак, лук, копър, черен пипер, дафинов лист, босилек)
1с.л зехтин или масло
1 малка гл. лук (ситно нарязан)
300 г гъби (на филийки)

Разбиват се яйцата с млякото, горчицата и подправката.
Фурната се загрява до 220°С.
В тавичка с незалепващо покритие се сгорещява
зехтинът, прибавят се лукът и гъбите. Когато се изпари отделената вода,
се изсипва яйчната смес. Запича се отдолу на котлона и когато се
втвърди, се слага на най-горната степен на фурната да се запече и
отгоре.

Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:34; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Суфле със сирене

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:27

Суфле със сирене

баба - Ястия без месо Sufle

6с.л. масло
6с.л. брашно
2ч.ч. пр. мляко (студено)
1к.л. сол
1к.л. черен пипер
5 големи яйца
2ч.ч. сирене грюер (настъргано), едам или кашкавал
3с.л. нарязан зел. лук


Фурната се загрява на 200°С. Шест формички за суфле или крем карамел се намазват добре с масло.
Приготвя се сос бешамел, като маслото се
разстопява в по-дълбок тиган. Прибавя се брашното и се разбърква 10
сек. с бъркалка. Прибава се млякото наведнъж и бъркането продължава
ок. 2 мин., докато соса заври. Трябва да е гъст и гладък. Маха се от
огъня и се подправя със сол и пипер. Охлажда се 10 минути.
През това време яйцата се разбиват добре, прибавят се към охладения сос + сиренето и лукът. Сместа се разпределя във формичките.
Суфлето се пече 20-30 мин., докато се надигне добре и хубаво покафенее отгоре. Най-вкусно е ако се сервира веднага.

източник: Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:35; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Паниран карфиол

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:28

Паниран карфиол

баба - Ястия без месо Karfiol

1 карфиол
2 с. л. Брашно
2 яйца
100 гр настърган кашкавал
олио
сол


За соса
1 кофичка кисело мляко
чесън
сол

Приготвяне:
1. Измивате карфиола и го разделяте на розички.
2. Сварявате го леко, като в никакъв случай не го преварявате.
3. Овалвате розичките в брашното, яйцата и кашкавала и ги изпържвате до златисто.
4. От киселото мляко, пресования чесън и солта забърквате сосче, с което сервирате вече леко поохладения карфиол.

Източник: Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:36; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Зеленчуци с тофу

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:29

Зеленчуци с тофу

баба - Ястия без месо Tofu

250 гр тофу
2 скилидки чесън
60 гр лук
125 мл зеленчуков бульон
6 с.л. светъл соев сос
250 гр броколи
150 гр червена чушка
150 гр жълта чушка
1 зелена люта чушка
3 с.л. олио
сол и пипер

Приготвяне:
Нарязвате тофуто на парченца. Чесъна се обелва
накълцва на дребно и се прибавя към тофуто. Лукът - на тънки кръгчета и
също се добавя при тофуто. Разбърквате добре. Смесвате бульона със
соевия сос и поливате тофуту. Слагате в хладилника за около 1 час.
Разделяте броколито на малки розички (по
дългите дръжки нарязвате на кръгчета). Чушките разрязвате на четири,
след което на тънки лентички.Лютата чушка на тънки кръгчета.
Загрявате мазнината в тигана (най-добре уок) и
запържвате леко лютата чушка. Вадите тофуто от маринатата, оставяте да
се отцеди и запържвате до златисто. Накрая го вадите и оставяте да се
изцеди на кухненска хартия.
Чушката и броколито запържвате за около 3
минути. Овкусявате със сол и пипер. Прибавяте тофу-маринатата и
кипвате. След това задушавате на средна температура за около 3 минути.
Връщате тофуто вътре и задушавате за около 2 минути при непрекъснато
внимателно бъркане.

източник:Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:36; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Гъбена каша

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:30

Гъбена каша

500 г пресни (или 250 г стерилизира­ни) гъби125 г краве масло
2 кафени чашки брашно
черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Гъбите се почистват и измиват, нарязват се на
дребни парченца и се сваряват в подсолена вода. Брашното се запържва до
светлозлатисто оцветя­ване в разтопеното масло и се разрежда на каша с
отварата от гъбите при непрекъснато разбърк­ване. След кипването на
кашата се прибавят сва­рените гъби и сол на вкус. Кашата се доварява,
като от време на време се разбърква, поръсва се със смлян черен пипер и
се поднася. Ако кашата се приготвя със стерилизирани гьби, запърженото
брашно се разрежда с течност­та от консервата и гореща вода. По желание
кашата може да се подправи с ли­монов сок или със счукан чесън. Освен
това 1/5 от маслото може да се отдели за поливане на каша­та при
поднасянето й.

Източник: Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:37; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Пълнени патладжани

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:31

Пълнени патладжани

3 патладжана
1 червена, жълта и зелена чушка
1 глава лук
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
200 гр кашкавал
100 мл прясно мляко
20 гр масло
2 с.л. подправки (розмарин, босилек, магданоз, мащерка градинска)


Приготвяне:
1. Измивате патладжаните, нарязвате ги на половина и махате сърцевината с помощта на лъжичка.
2. Чушките, лука, чесъна и третия патладжан нарязвате на малки кубчета.
3. Бланширате половинките патладжан във вряща вода.
4. Запържвате леко нарязаните чушки, патладжан, лук и чесън.
5. В тавичка от йенаглаз намазана с масло поставяте половинките патладжани и ги напълвате със запържените зеленчуци.
6. Загрявате млякото и добавяте към него настъргания кашкавал, като бъркате докато той се разтопи и се получи гладък сос.
7. Заливате патладжаните и ги подправяте.
8. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-12 минути.

Източник: Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:37; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Re: Ястия без месо

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:31

Пълнени пиперки със сирене и яйца на фурна

1 кг пиперки (долма)
150 г сирене
5 яйца
1/2 връзка магданоз
1 кафена чашка ра­стително масло
50 г краве масло
сол на вкус

Приготвяне:
Пиперките се измиват, почистват се от семето и
дръжките и се разрязват по дължина на две по­ловинки, които се напълват
със смес от разбитите яйца, натрошеното сирене и дребно нарязания
магданоз и се подреждат в тавичка, намазана с растителното масло, като
върху пълнежа се поста­вя съответна част от кравето масло. Пекат се в
умерена фурна до порозовяване на пълнежа. Под­насят се топли с лютеница
или кьополу.

Източник: Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:38; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Сарми с кисело зеле и ориз

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:32

Сарми с кисело зеле и ориз

1 кисела зелка2 глави лук
1/2 чаена чаша олио
1 ч. чаша ориз
сол, черен пипер, чубрица

Приготвяне:
Разрязват се листата на зелката, като се
отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото,
прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага
се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа
се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до
друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с
фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел,
се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят един час на тих
огън.

Източник: Тук


Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:38; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Тиквички с ориз

Писане by Lindzi on Вто 24 Мар 2009, 15:34

Тиквички с ориз

4-5 тиквички
2 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. ориз
1 домат
1 с.л. вегета
1 връзка копър
2 сл. зехтин /олио/
1.сл оцет


Загрява се мазнината в тигана.
Когато загрее добавяш ориза и морковите. Когато оризът стане прозрачен сипваш половин ч.ч вода. Щом заври добавяш нарязаните на малки кубчета тиквички и още половин ч.ч. вода. Водата завира и добавяш нарязаният на ситно домат /аз го беля винаги/. Така оставяш да поври 10-тина минутки
на среден огън.

В 1 чаена чаша оцета и вегетата. Разреждаш микса с вода така, че да стане хомогенна кашичка,
която изсипвша към яденето и разбъркваш.

Изключваш котлона, поръсваш с нарязаният на ситно копър и затваряш капака, за да поеме от аромата на копъра. След 10 минутки можеш да сервираш.

Източник:
Тук
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty зелен фасул с кисело мляко на фурна

Писане by Cveti789 on Съб 28 Мар 2009, 07:47

www.az-jenata.com


Продукти за 4 порции:
400 г зелен фасул
2-3 моркова
2 домата
1 глава лук
1 яйце
2-3 стръка пресен чесън
100 г кисело мляко
40 г краве масло
джоджен
сол
Приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват на ситно. Задушават се в сгорещеното масло до пълно омекване. Прибавят се обелените и нарязани на ситно домати. След като се изпържат доматите се слага предварително задушеният в малко вода зелен фасул. Като се запържи и фасулът, съдът се отстранява от огъня. Прибавят се ситно нарязаният чесън, джоджен, сол,разбитото с кисело мляко яйце, разбърква се и се изсипва в тава, предварително намазана с мазнина. Пече се в умерена фурна!
* * *
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty КЮФТЕНЦА ОТ КОПРИВА

Писане by Cveti789 on Съб 28 Мар 2009, 07:49

www.az-jenata.com


Продукти:
Коприва
яйца
галета
сол
зеленчуков бульон
брашно и олио
Приготвяне:
Почистената и измита коприва се нарязва на парчета и се попарва с гореща вода. След това се поставя в купа, счупват се яйца в зависимост от копривата, натрошава се бульончето, слагат се няколко лъжици галета, брашно и сол. Бърка се докато се получи такава смес, че да може да се взема с лъжица. В сгорещено олио се пържат кюфтенцата. Поднасят се с кисело мляко.
* * *
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

баба - Ястия без месо Empty Re: Ястия без месо

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите