Топли предястия.
5 posters
Страница 2 от 3
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Картофи с шунка на фурна
Картофи с шунка на фурна
- 1 кг. картофи
- 1/2 кг. шунка
- 200 гр. кашкавал
- 3 яица
- 1 кг. картофи
- 1/2 кг. шунка
- 200 гр. кашкавал
- 3 яица
Сварете
1 кг. картофи, обелете ги и след като изстинат, ги настържете на едро
ренде. Разстелете половината картофи в намазана с масло тавичка и ги
посолете. Върху тях сложете половин кг. шунка, нарязана на кубчета, и я
поръсете с 3-4 лъжици настърган кашкавал. Отгоре разстелете останалите
картофи ги посолете. Поръсете ястието с 2-3 лъжици масло, завийте го с
3 яйца, разбити с 1 чаша кисело мляко, и го опечете в силна фурна до
зачервяване. Поднесете го с туршия или кисели краставички.
Готвено.ком
1 кг. картофи, обелете ги и след като изстинат, ги настържете на едро
ренде. Разстелете половината картофи в намазана с масло тавичка и ги
посолете. Върху тях сложете половин кг. шунка, нарязана на кубчета, и я
поръсете с 3-4 лъжици настърган кашкавал. Отгоре разстелете останалите
картофи ги посолете. Поръсете ястието с 2-3 лъжици масло, завийте го с
3 яйца, разбити с 1 чаша кисело мляко, и го опечете в силна фурна до
зачервяване. Поднесете го с туршия или кисели краставички.
Готвено.ком
Lindzi- SPAMMER
Гъби на фурна
500 гр.печуркиq 1 ч.ч.ориз, 1стрък праз, 2 яйца, 6 с.л.олио, бучка масло, джоджен, черен пипер, сол | |
Варете около 20 минути нарязаните гъби. Сложети ги в тавичка заедно с ориза, нарязания на ситно праз, разбитите яйца, олиото и маслото.Залейте с 3 ч.ч.бульон, в който са врели гъбите, подправете с нарязания на ситно джоджен, черния пипер и сол на вкус.Запечете в умерена фурна. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Аспержи със сметана
600 гр. аспержи 20 гр. масло 200 гр. сметана сол | [ |
Сваряваме аспержите в подсолена вода до омекване и отцеждаме. Подреждаме в чиния, заливаме със сгорещено масло и украсяваме със разбитата сметана. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Гъби със сметана
Продукти:
400 г пресни гъби
няколко стръка зелен лук
кофичка заквасена сметана
олио
сол на вкус
магданоз по желание
Приготвяне:
Гъбите се варят. Нарязва се зеленият лук и леко се запържва с отцедените и нарязани гъби в предварително загрято олио. Добавя се сметаната и солта на вкус. Разбърква се и се добавя вода на око, като се внимава да не стане рядък соса. След като се смъкне от огъня може да се посипе с магданоз.
Забележка: Зеленият лук не трябва да се препържва и да променя цвета си!
Аз-жената
400 г пресни гъби
няколко стръка зелен лук
кофичка заквасена сметана
олио
сол на вкус
магданоз по желание
Приготвяне:
Гъбите се варят. Нарязва се зеленият лук и леко се запържва с отцедените и нарязани гъби в предварително загрято олио. Добавя се сметаната и солта на вкус. Разбърква се и се добавя вода на око, като се внимава да не стане рядък соса. След като се смъкне от огъня може да се посипе с магданоз.
Забележка: Зеленият лук не трябва да се препържва и да променя цвета си!
Аз-жената
Lindzi- SPAMMER
Шункови рулца
500 г кайма
1 лук
1 буркан гъби
200 г шунка
200 г кашкавал
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
az-jenata.com
1 лук
1 буркан гъби
200 г шунка
200 г кашкавал
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
На дребно нарязаният лук, каймата и гъбите, заедно с подправките се запържват в тиган за около 10 мин. Вземат се по едно парче от тънко нарязаните шунка и кашкавал. Слагат се едно върху друго и се слага по една лъжица от сместа. Завиват се на рулца и се пекат в умерена фурна за около 20 мин.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Зелена запеканка
пълнозърнест хляб – 4-5 филийки
зелен лук – 5-6 стръка
лапад – 250 г
коприва – 250 г
гъби – 200 г
броколи – 200 г
сирене – 200 г
яйца – 5 бр.
олио – 7-8 с. л.
магданоз – 1/2 връзка
Приготвяне:
az-jenata.com
зелен лук – 5-6 стръка
лапад – 250 г
коприва – 250 г
гъби – 200 г
броколи – 200 г
сирене – 200 г
яйца – 5 бр.
олио – 7-8 с. л.
магданоз – 1/2 връзка
Приготвяне:
В намазана с олио тавичка се натрошават филийките хляб. Върху тях се насипват нарязаните зеленчуци и сиренето. Яйцата се разбиват с олиото и се залива ястието. Пече се 30-40 мин. на 200° C.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Зелении на фурна
300 г коприва
300 г лапад
1 вр. зелен лук
5 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
150 г кашкавал
6-7 с. л. олио
сол
чер пипер
магданоз
Приготвяне:
az-jenata.com
300 г лапад
1 вр. зелен лук
5 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
150 г кашкавал
6-7 с. л. олио
сол
чер пипер
магданоз
Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и се поставят в тавичка. Яйцата се разбиват със солта, млякото и черния пипер и се изливат при зеленчуците. Поръсва се с олиото и се пече в загрята фурна 40 мин. на 200° C. 10 мин. преди да се извади ястието от фурната се прибавя кашкавалът нарязан на кубчета и се дозапича.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Картофени лодки
10 картофа
1/2 пакет масло
1 чаена чаша майонеза
магданоз
сол
черен пипер
1 кренвирш
200 г сирене
копър
100 г кашкавал
100 г кисело мляко
Приготовление:
az-jenata.com
(това правя в момента, после ще покажа снимка)
1/2 пакет масло
1 чаена чаша майонеза
магданоз
сол
черен пипер
1 кренвирш
200 г сирене
копър
100 г кашкавал
100 г кисело мляко
Приготовление:
Сварете картофите и ги обелете. Нарежете ги на две. Издълбайте всяка половина. Напълнете ги със смес от сиренето, кашкавала /настърган/ и ситно нарязания кренвирш. Печете около 30 минути в умерена фурна. Направете заливка от майонезата и кис. мляко. Залейте ги и допечете още 20 мин. Накрая наръсете с подправки. При сервиране гарнирайте със салата.
az-jenata.com
(това правя в момента, после ще покажа снимка)
Lindzi- SPAMMER
Лозови листа с ориз
1 буркан стерилизирани лозови листа
500 г ориз
1 глава лук
2-3 домата
1 лъжичка доматено пюре
2 лъжички червен пипер
мазнина
магданоз
копър
сол
az-jenata.com
500 г ориз
1 глава лук
2-3 домата
1 лъжичка доматено пюре
2 лъжички червен пипер
мазнина
магданоз
копър
сол
Задушава се лукът, прибавя се оризът и щом и той се позадуши се сипват топла вода и сока от лозовите листа, посолява се. Доматеното пюре се разбива и се прибавя заедно с доматите, нарязани на малки парчета към ориза. Добавят се и лозовите листа, нарязани. Ври на тих огън. Малко преди да е готово се прибавят подправките.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Панирани сиренца
Продукти за 4 порции:
8 топени сиренца (1 кутийка)
3-4 с. л. грис
3-4 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
мазнина за пърже
az-jenata.com
8 топени сиренца (1 кутийка)
3-4 с. л. грис
3-4 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
мазнина за пърже
Приготвяне:
Обелете сиренцата. Гриса поставете в чиния. В купичка разтворете брашното в 1/2 ч. ч. вода.
Загрейте мазнината. Всяко сиренце оваляте добре в гриса, после потапяте в брашнената смес и пържите до златисто от двете страни. Консумирайте топло.
Обелете сиренцата. Гриса поставете в чиния. В купичка разтворете брашното в 1/2 ч. ч. вода.
Загрейте мазнината. Всяко сиренце оваляте добре в гриса, после потапяте в брашнената смес и пържите до златисто от двете страни. Консумирайте топло.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Омлет по ловджийски
4 яйца 2-3 пилешки дробчета 100 гр мариновани гъби 1с.л. доматено пюре 2 с.л. бяло вино 1/2 глава лук 50 гр краве масло черен пипер сол магданоз | |
Лукът и гъбите се нарязват на много ситно. Маслото се разтопява на умерен огън и към него се прибавят гъбите и нарязаните дробчета да се запържат. Прибавят се лукът, сол и черен пипер и щом лукът омекне, се прибавя виното, което трябва да заври. Прибавят се ситно нарязан магданоз и доматеното пюре. Снема се от огъня и се оставя на топло. Отделно се разбиват яйцата, заедно със сол и черен пипер и получената смес се изсипва в тиган със сгорещено масло, като се бърка бързо, за да се изпържи омлета равномерно. Щом се запече отдолу, в средата му се изсипва половината от приготвената смес с дробчетата и гъбите. С помощта на решетеста лъжица омлетът се прегъва на две и се изсипва в затоплена чиния. Отгоре се залива с останалата половина от сместа с дробчетата и гъбите. http://vkusnotiiki.net/ |
Lindzi- SPAMMER
Солен пай
За тестото: 350 г брашно 50 г краве масло 150 г маргарин За плънката: 3,4 по големи картофа 1 кренвирш или друг салам по избор 3 кисели краставички 200 г сирене | |
Начин на приготвяне: | |
1. В пресятото брашно се слагат маслото и маргаринът (студени) и се меси до получаване на едри тестени трохи. Добавят се 6-7 лъжици вода и с бързи движения се омесва меко и еластично тесто, което след това се оставя да отлежи 20-25 минути в хладилник. Важно!!! Тестото не трябва се премесва, защото маргаринът и маслото може да се разтопят и по трудно ще бъде да се разточи. 2. През това време се нарязват краставичките и кренвирша (салама), а картофите и сиренето се намачкват в друга чиния. После всичко се омесва в по голяма купа. 3. Тестото се изважда и 1/4 от него се оставя на страна. А сдругото тесто с помощта на точилка се разстила голям блат с диаметър по голям от този на тавата. Който после веднага се поставя в тавата, която предварително е обвита в оризова хартия намазана с олио. И внимателно по ръбовете на тавата се прилепва тестото. Плънката се разнася равномерно върху блата. 4. Останалото тесто се разстила и с помощта на къдрав нож се режат лентички, който се поставят хоризонтално и вертикално върху плънката, така че да образуват решетка. 5. Пая се пече за около 25 минути на средното ниво на фурната на около 160 градуда. После се увеличава на 200 и се оставя да се доизпече на долното ниво на фурната. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Гювечета с пролетни картофи
Продукти:
1 кг пресни малки картофи
100 г краве масло
50 мл олио
300 г заквасена сметана
200 г кашкавал
2 стръка пресен лук
5 клонки копър
1 кубче пилешки бульон "Галина Бланка"
сол на вкус
Приготвяне:
az-jenata.com
1 кг пресни малки картофи
100 г краве масло
50 мл олио
300 г заквасена сметана
200 г кашкавал
2 стръка пресен лук
5 клонки копър
1 кубче пилешки бульон "Галина Бланка"
сол на вкус
Приготвяне:
Картофите се измиват добре и се почистват с четка, след което се подсушават и поставят в купа. Предварително разтопеното масло и олио се смесват и с тях се поливат картофите. Добре намазаните с мазнина картофи се разпределят в глинени гювечета. Поставят се в леко затоплена фурна, чиято температура се увеличава до 220 градуса. Печенето трае около25-30 минути.
В купата се разбъркват сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър и стрития бульон. Тази смес се разпределя върху почти готовите картофи и гювечетата отново се връщат във фурната, като температурата се намалява на 180 градуса.
Печенето трае около 20 минути, или докато заливката се зачерви.
В купата се разбъркват сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър и стрития бульон. Тази смес се разпределя върху почти готовите картофи и гювечетата отново се връщат във фурната, като температурата се намалява на 180 градуса.
Печенето трае около 20 минути, или докато заливката се зачерви.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Пролетен пилаф по гръцки
Продукти:
2 ч. чаши ориз
1 ч. чаша зехтин
1/2 връзка пресен копър
1/2 връзка пресен джоджен
3-4 стръка пресен кромид лук
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Лукът, джодженът и копърът се почистват, измиват и нарязват на ситно, след което се задушават с 1 ч. чаша зехтин в дълбока тенджера. Добавя се оризът, 4 ч. чаши вода, солта и черния пипер. Ястието се оставя на тих огън, докато оризът се свари, след което тенджерата се покрива със салфетка, за да поеме излишната влага и се покрива с капак.
Пилафът може да се сервира като гарнитура, но и като предястие!
2 ч. чаши ориз
1 ч. чаша зехтин
1/2 връзка пресен копър
1/2 връзка пресен джоджен
3-4 стръка пресен кромид лук
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Лукът, джодженът и копърът се почистват, измиват и нарязват на ситно, след което се задушават с 1 ч. чаша зехтин в дълбока тенджера. Добавя се оризът, 4 ч. чаши вода, солта и черния пипер. Ястието се оставя на тих огън, докато оризът се свари, след което тенджерата се покрива със салфетка, за да поеме излишната влага и се покрива с капак.
Пилафът може да се сервира като гарнитура, но и като предястие!
az-jenata.com
styyni- властелина на форума
Картофени кюфтенца с кайма
10 средно големи картофа 250 гр кайма 1 лук 1 яйце 2 филийки хляб магданоз чер пипер сол мазнина за пържене | |
Начин на приготвяне: | |
Слагаме картофите да се сварят. Режем лука на ситно и ги запържваме с каймата слагаме подправките яйцето рендосаните картофи и навлажнените филии започваме да месим. Най-накрая оформяме кюфтенцата и ги пържим в силно загрята мазнина. |
Lindzi- SPAMMER
Суфле от тиквички
Продукти:
700 г тиквички
70 г масло
3 с.л. галета
2 к.ч. прясно мляко
150 г кашкавал
4 яйца
черен пипер
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Обелените тиквички се нарязват на едри парчета и се варят в малко вода, или на пара, смачкват се и се задушават в маслото, добавя се настъргания кашкавал, като се оставя за наръсване отгоре на ястието, жълтъците, галетата, топлото мляко, солта, черния пипер магданозът и разбитите на пяна белтъци, обърква се леко. Получената смес се изсипва в съд намазан с масло и поръсен с галета. Отгоре се ръси с кашкавал и се пече на фурна. Поднася се топло.
700 г тиквички
70 г масло
3 с.л. галета
2 к.ч. прясно мляко
150 г кашкавал
4 яйца
черен пипер
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Обелените тиквички се нарязват на едри парчета и се варят в малко вода, или на пара, смачкват се и се задушават в маслото, добавя се настъргания кашкавал, като се оставя за наръсване отгоре на ястието, жълтъците, галетата, топлото мляко, солта, черния пипер магданозът и разбитите на пяна белтъци, обърква се леко. Получената смес се изсипва в съд намазан с масло и поръсен с галета. Отгоре се ръси с кашкавал и се пече на фурна. Поднася се топло.
www. Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Суфле от гъби
Продукти:
600 г гъби
60 г масло
70 г кашкавал
2 с.л. брашно
4 яйца
400 г прясно мляко
индийско орехче
сол
Начин на приготвяне:
Почистените и измити гъби се задушават. Режат се на много ситно или да се смелят в месомелачка или пасатор. Прави се сос бешамел и се добавят гъбите, настъргания кашкавал, жълтъците солта, индийското орехче, като се бърка се добавят и разбитите на сняг белтъци. Получената смес се слага в съд за печене намазан с масло. Пече се и се поднася топло
600 г гъби
60 г масло
70 г кашкавал
2 с.л. брашно
4 яйца
400 г прясно мляко
индийско орехче
сол
Начин на приготвяне:
Почистените и измити гъби се задушават. Режат се на много ситно или да се смелят в месомелачка или пасатор. Прави се сос бешамел и се добавят гъбите, настъргания кашкавал, жълтъците солта, индийското орехче, като се бърка се добавят и разбитите на сняг белтъци. Получената смес се слага в съд за печене намазан с масло. Пече се и се поднася топло
www. Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Суфле от спанак
Продукти:
400 г спанак
60 г прясно мляко
30 г масло
2 с.л. брашно
черен пипер
сол
200 г кашкавал
200 г шунка
2 яйца
2 с.л. брашно
4 к.ч. прясно мляко
щипка сол
Начин на приготвяне:
От яйцата, брашното и млякото се прави смес от която се пържат палачинки, като се отделя 1 к.ч. Спанака се измива, попарва и нарязва на много ситно. Брашното се пържи в маслото, добавя се спанака бърка се няколко пъти и се добавя млякото, бърка се добавя се солта и черния пипер и се оставя да заври и ако е рядко, малко да се сгъсти, като се бърка. Редим палачинките в съд за печене, по между им слагаме от спаначното пюре, настъргания кашкавал и нарязаната шунка. От горе се залива с палачинковата смес, наръсва се с кашкавал и масло и се пече.поднася се топло.
400 г спанак
60 г прясно мляко
30 г масло
2 с.л. брашно
черен пипер
сол
200 г кашкавал
200 г шунка
2 яйца
2 с.л. брашно
4 к.ч. прясно мляко
щипка сол
Начин на приготвяне:
От яйцата, брашното и млякото се прави смес от която се пържат палачинки, като се отделя 1 к.ч. Спанака се измива, попарва и нарязва на много ситно. Брашното се пържи в маслото, добавя се спанака бърка се няколко пъти и се добавя млякото, бърка се добавя се солта и черния пипер и се оставя да заври и ако е рядко, малко да се сгъсти, като се бърка. Редим палачинките в съд за печене, по между им слагаме от спаначното пюре, настъргания кашкавал и нарязаната шунка. От горе се залива с палачинковата смес, наръсва се с кашкавал и масло и се пече.поднася се топло.
www. Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Суфле от картофи и кашкавал
Продукти:
300 г картофи
100 г прясно мляко
100 г кашкавал
2 яйца
50 г масло
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Обелените картофи се варят в малко вода. Водата се отцежда и картофите се пасират, добавят се млякото, като се бърка, един по един жълтъците, настъргания кашкавал, като се оставя малко, белтъците на сняг, солта, черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Сместа се изсипва в съд за печене и се поръсва с останалия кашкавал. Пече се на силна фурна и се поднася веднага
300 г картофи
100 г прясно мляко
100 г кашкавал
2 яйца
50 г масло
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Обелените картофи се варят в малко вода. Водата се отцежда и картофите се пасират, добавят се млякото, като се бърка, един по един жълтъците, настъргания кашкавал, като се оставя малко, белтъците на сняг, солта, черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Сместа се изсипва в съд за печене и се поръсва с останалия кашкавал. Пече се на силна фурна и се поднася веднага
www.Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Карфиол в млечен сос
1 глава карфиол около 1 кг 200 г сирене 500 г прясно мляко 2 яйца 70 г масло сол | |
Начин на приготвяне: | |
Карфиолът се изчиства, нарязва се на китки и се вари с вода и сол до омекване. След изваждането от водата се нарежда с кочаните надолу в тавичка, отгоре се посипва с настъргано сирене, залива се с разбитите яйца и мляко и се поръсва с разтопено масло и се пече 15 - 20 мин. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Пълнени домати
4 големи домата 100 г гъби 50 г масло 200 г шунка или друг пресен колбас 4 яйца 1 гл. лук магданоз сол черен пипер захар | |
Начин на приготвяне: | |
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в маслото, добавя се нарязаната на дребно шунка, на ситнения магданоз, нарязаните на дребно гъби, поръсва се със сол и черен пипер и се задушава. Доматите се издълбават и се поръсват със сол и захар. Нареждат се в тавичка намазана с масло, пълнят се със сместа и се пекът, преди да са готови се добавя около тях нарязано на много ситно вътрешността от доматите овкусени с малко сол и магданоз. Опечени върху всеки домат се чуква по 1 яйце и се пече до забулване на яйцето. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Паниран кашкавал
Продукти:
300-350гр кашкавал
брашно
1 яйце
олио
Приготвяне:
1. Нарязваме кашкавала на две парчета по 150-200гр. ( тип блокчета )
2. Яйцето се разбива във купичка.
3. Желателно е в отделна чиния да се постави брашно.
4. Следкато всичко е приготвено -> Блокчетата кашкавал се измиват със студена вода. Овалват се в брашното след това в яйцето и отново в брашното.
5. След като е готов се поставя в тигана и се пържи до златист цвят.
www.bgrecepti.com
300-350гр кашкавал
брашно
1 яйце
олио
Приготвяне:
1. Нарязваме кашкавала на две парчета по 150-200гр. ( тип блокчета )
2. Яйцето се разбива във купичка.
3. Желателно е в отделна чиния да се постави брашно.
4. Следкато всичко е приготвено -> Блокчетата кашкавал се измиват със студена вода. Овалват се в брашното след това в яйцето и отново в брашното.
5. След като е готов се поставя в тигана и се пържи до златист цвят.
www.bgrecepti.com
styyni- властелина на форума
Пържени зелени доматчета със сос от майонеза и горчица
Порции: 1
Продукти:
10 малки зелени доматчета
3 супени лъжици майонеза
1 кафена лъжичка горчица
2 скилидки чесън
сол
копър
Начин на приготвяне:
Измийте и изпържете доматчетата в дълбок съд или във фритюрник. Разбъркайте майонезата с горчицата, скълцания чесън, солта и нарязания на ситно копър.
Продукти:
10 малки зелени доматчета
3 супени лъжици майонеза
1 кафена лъжичка горчица
2 скилидки чесън
сол
копър
Начин на приготвяне:
Измийте и изпържете доматчетата в дълбок съд или във фритюрник. Разбъркайте майонезата с горчицата, скълцания чесън, солта и нарязания на ситно копър.
www.Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Панирани тиквички
Продукти:
2 средно големи тиквички
4 яйца
брашно
сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват по дължина на ивици, но на много тънко, защото ако са по- дебели, при самото паниране няма да се изпържат и ще останат хрупкави. Осоляват се и се оставят малко да пуснат част от водата. Взема се всяко едно парче и се овалва в брашно, след което се топи в разбитите яйца. Пържи се на слаб огън. Така панираните тиквички се подреждат в голяма чиния. Наръсвате със зелени подправки по желание. Можете да ги поднесете със заливка от кисело мляко, чесън и копър
2 средно големи тиквички
4 яйца
брашно
сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват по дължина на ивици, но на много тънко, защото ако са по- дебели, при самото паниране няма да се изпържат и ще останат хрупкави. Осоляват се и се оставят малко да пуснат част от водата. Взема се всяко едно парче и се овалва в брашно, след което се топи в разбитите яйца. Пържи се на слаб огън. Така панираните тиквички се подреждат в голяма чиния. Наръсвате със зелени подправки по желание. Можете да ги поднесете със заливка от кисело мляко, чесън и копър
Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Ризото с кафяв ориз
Продукти:
1 чаена чаша кафяв ориз
3 супени лъжици олио
3 чаени чаши вода
1, 5- 2 зеленчукови бульончета
1 сурова червена пиперка
1 сурова зелена пиперка
100 гр сладка царевица
2 средно големи моркова
100 гр суров грах
сух босилек на ситно
черен пипер
Начин на приготвяне:
Оризът се измива, слага се в тенджера и се налива с вода. Остава се да кисне в нея около 7- 8 часа, след което се изцежда и се поставя на нагорещен котлон. Започваме да бъркаме непрекъснато и да го изпичаме, докато зрънцата изсъхнат и спрат да цвърчат. Слагаме олиото, нарязаните пиперки и моркови, царевицата, граха,босилека и черния пипер и леко запържваме за около 2- 3 минути. Разтваряме бульончетата в посоченото количество вода, изсипваме в ориза и го оставяме да заври, разбъркваме няколко пъти, намаляваме котлона на слаб огън и оставяме ризото да къкри около 40 минути. Сваляме го от огъня и не го отваряме още 20 минути.
Вече е готов за консумация.
Бележки:
Това ризото е чудесна здравословна храна, съдържаща много фибри. Още по-здравословно ще е, ако при приготвянето му не използваме бульон, а го оставим безсолно. Може да се консумира и като гарнитура.
Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Страница 2 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|