Палачинки, катми и гофрети
+4
ralito
jul4e
деси
mamazavinagi
8 posters
Страница 1 от 1
Палачинки, катми и гофрети
Палачинки
Необходими продукти:
2 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена чаша вода, брашно около 1,5 чаена чаша, щипка сол.
Начин на приготвяне
Разбиват
се яйцата, към тях се прибавя прясното мляко и брашнотo. Разбърква се
добре и след това се разрежда с водата, за да се получи смес с
гъстотата на боза. Прибавя се солта. Палачинките се пържат с малко
мазнина от двете страни и след това се навиват пълнени с конфитюр,
сладко, мед, течен шоколад, сирене или кашкавал, в зависимост от
предпочитанията на всеки.
Необходими продукти:
2 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена чаша вода, брашно около 1,5 чаена чаша, щипка сол.
Начин на приготвяне
Разбиват
се яйцата, към тях се прибавя прясното мляко и брашнотo. Разбърква се
добре и след това се разрежда с водата, за да се получи смес с
гъстотата на боза. Прибавя се солта. Палачинките се пържат с малко
мазнина от двете страни и след това се навиват пълнени с конфитюр,
сладко, мед, течен шоколад, сирене или кашкавал, в зависимост от
предпочитанията на всеки.
mamazavinagi- Администратор
Палачинки с овесени ядки
Палачинки с овесени ядки
Необходими продукти:
1-2 кафени чашки обезмаслено мляко (или вода)
1 кафена чашка фини овесени ядки
1 кафена чашка овесено брашно, което сами можете да си приготвите като смелите овесените ядки в блендер
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 -2 щипки сол
4 големи белтъка
половин чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне
Сварете млякото (водата) и добавете след това овесените ядки и брашното. Имайте предвид, че може да ви трябва допълнително количество мляко (вода), зависи колко дълго оставите овесената смес вътре. Тя може да поеме доста. Оставете получената смес настрани.
Разбийте белтъците на твърда пяна. Смесете останалите продукти заедно и ги разбъркайте с овесените ядки и млякото. Внимателно добавете белтъците и разбъркайте бавно.
Тестото за този вид палачинки е доста по-гъсто от обикновеното. Така че можете да ги печете в специална преса за палачинки или да ги изпържите. Използвайте малко мазнина или никаква, в зависимост от тигана, и пържете до златисто. Със сигурност ще станат по-дебели от обикновено, не се учудвайте.
Можете да разнообразите палачинките, добавяйки боровинки, ядки (орехи, бадеми и др.) или кокосово брашно към тестото. Гарнирайте ги според собствения си вкус. Е, и според режима си на хранене, защото са идеални за здравословната ви закуска.
Необходими продукти:
1-2 кафени чашки обезмаслено мляко (или вода)
1 кафена чашка фини овесени ядки
1 кафена чашка овесено брашно, което сами можете да си приготвите като смелите овесените ядки в блендер
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 -2 щипки сол
4 големи белтъка
половин чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне
Сварете млякото (водата) и добавете след това овесените ядки и брашното. Имайте предвид, че може да ви трябва допълнително количество мляко (вода), зависи колко дълго оставите овесената смес вътре. Тя може да поеме доста. Оставете получената смес настрани.
Разбийте белтъците на твърда пяна. Смесете останалите продукти заедно и ги разбъркайте с овесените ядки и млякото. Внимателно добавете белтъците и разбъркайте бавно.
Тестото за този вид палачинки е доста по-гъсто от обикновеното. Така че можете да ги печете в специална преса за палачинки или да ги изпържите. Използвайте малко мазнина или никаква, в зависимост от тигана, и пържете до златисто. Със сигурност ще станат по-дебели от обикновено, не се учудвайте.
Можете да разнообразите палачинките, добавяйки боровинки, ядки (орехи, бадеми и др.) или кокосово брашно към тестото. Гарнирайте ги според собствения си вкус. Е, и според режима си на хранене, защото са идеални за здравословната ви закуска.
деси- Администратор
палачинки
палачинки
3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша брашно
щипка сол
ванилия
Яйцата се разбиват, прибавят се по малко брашното и млякото, докато се получи гладка каша. Добавя се ванилията. Тигана се намазва с масло. За плънката-сладко, течен шоколад или.....каквото си пожелаете, поръсват с пудра захар
3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша брашно
щипка сол
ванилия
Яйцата се разбиват, прибавят се по малко брашното и млякото, докато се получи гладка каша. Добавя се ванилията. Тигана се намазва с масло. За плънката-сладко, течен шоколад или.....каквото си пожелаете, поръсват с пудра захар
jul4e- начинаещ
Катми
Катми
(рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)
1/2 кг брашно
мая за хляб колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
Размесваме маята със солта, захарта, малко брашно и толкова вода, колкото е необходима, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло, за да шупне. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, на части добавяме брашното. Тестото трябва да има гъстота на боза. Оставяме го да втаса на топло за около половин час. За печеното на катмите използваме пръстен сач или тиган, който предварително затопляме и намазняваме с парче сланина. В топлия намаслен съд сипваме 1 черпак от сместа и печем върху котлона на умерен огън. Обръщаме и опичаме катмата и от другата страна.
Поднасяме катмите със солена или със сладка плънка.
От продуктите по рецептата може да приготвим около 20 катми.
(рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)
1/2 кг брашно
мая за хляб колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
Размесваме маята със солта, захарта, малко брашно и толкова вода, колкото е необходима, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло, за да шупне. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, на части добавяме брашното. Тестото трябва да има гъстота на боза. Оставяме го да втаса на топло за около половин час. За печеното на катмите използваме пръстен сач или тиган, който предварително затопляме и намазняваме с парче сланина. В топлия намаслен съд сипваме 1 черпак от сместа и печем върху котлона на умерен огън. Обръщаме и опичаме катмата и от другата страна.
Поднасяме катмите със солена или със сладка плънка.
От продуктите по рецептата може да приготвим около 20 катми.
ralito- начинаещ
Катми
Катми
Описание: | Катмите приличат на палачинки, но се приготвят с мая и се получават шуплички при печене. |
Продукти: | 1 л прясно мляко 4 яйца 4 ч. ч. брашно 50 гр. мая (кибритена кутийка) може и суха мая (прибавя се малко повече от инструкцията на пакетчето, за да няма проблеми с бухването) |
Начин на приготвяне: | Разбиват се яйцата, към тях се прибавя млякото и след това брашното, ако маята е суха се поставя в брашното, ако е на кубче се разбива в част от млякото. Оставя се да втаса ( трябва сместа да увеличи обема си почти двойно). След това се пекат по принцип на сач или на тефлонов тиган без мазнина. След като са готови ги намажете с масло. |
Lindzi- SPAMMER
Печена палачинка
Печена палачинка
Четири яйца, 7 супени лъжици брашно, 0,500 л прясно мляко, 1/2 пакетче краве масло, 2 ванилии
Маслото се слага в правоъгълна плоска тава (30х40) и се сгорещява
във фурната. Останалите продукти се разбиват и сместа се излива в
горещата мазнина. Пече се в загрятата фурна. Ако започнат да се
образуват мехури, пробиват се с вилица. Пече се до зачервяване - 20-25
мин. Оставя се малко да изстине, намазва се със сладко и се завива
откъм по-дългата страна. С нож се режат парчета.
Източник: http://vkusno.vlez.eu
Четири яйца, 7 супени лъжици брашно, 0,500 л прясно мляко, 1/2 пакетче краве масло, 2 ванилии
Маслото се слага в правоъгълна плоска тава (30х40) и се сгорещява
във фурната. Останалите продукти се разбиват и сместа се излива в
горещата мазнина. Пече се в загрятата фурна. Ако започнат да се
образуват мехури, пробиват се с вилица. Пече се до зачервяване - 20-25
мин. Оставя се малко да изстине, намазва се със сладко и се завива
откъм по-дългата страна. С нож се режат парчета.
Източник: http://vkusno.vlez.eu
Lindzi- SPAMMER
Плънка за палачинки с коприва
Продукти:
За всяка палачинка се използва букетче коприва и едно парче обикновено топено сирене.
Приготвяне:
az-jenata.com
За всяка палачинка се използва букетче коприва и едно парче обикновено топено сирене.
Приготвяне:
Букетчето коприва (колкото се събира в една шепа) се попарва с вряла вода за пет минути. След това се нарязва на ситно. Смесва се с топеното сирене. Гарнираме всяка палачинка.
Вкусът е пролетно-зелен и свеж.
Вкусът е пролетно-зелен и свеж.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Палачинки с лимонада
1 литър лимонада 2 яйца 500 гр. брашно 1 щипка сол 400 гр. течен шоколад | |
Начин на приготвяне: | |
Яйцата се разбиват прибавя се час от лимонадата и брашно барка се докато стане сместа като боза, като се изпече, веднага се намазва с шоколада и се навива на руло по желание се слага и бита сметана. http://vkusnotiiki.net/ |
Lindzi- SPAMMER
Бързи гофрети
2 големи яйца 2 чаши брашно 1 и 1/3 чаши мляко 1/2 чаша растително олио/мазнина 1 супена лъжица захар 4 чаени лъжици бакпулвер 1/4 чаена лъжичка сол | |
Начин на приготвяне: Загрейте уреда за гофрети (ако нямате в някакъв друг уред). Разбийте двете яйца в голяма купа, добавете и другите съставки, при което разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Излейте 2/3 от сместта в уреда. Печете 5 мин. или докато приключи изпарението. Отстранете внимателно получената "вафла". Процедирайте по същия начин и с останалата част от сместа. Сервирайте вафлите, залети със сироп, топинг, шоколад или сметана. http://vkusnotiiki.net/ |
Lindzi- SPAMMER
Американски палачинки
225 гр. брашно 1 бакпулвер 1 ч.л. сол 2 ч.л. захар 2 яйца 350 мл. прясно мляко 25 гр. масло (разтопено) | |
Начин на приготвяне: | |
В купа се разбърква брашното с бакпулвера, захарта и солта. Отделно се разбиват яйцата, добавят се млякото и маслото. Мокрите продукти се прибавят към сухите и се бърка до хомогенна смес. Пекат се в тефлонов тиган без мазнина! Сипва се в тигана 2 суп. лъжици от сместа, когато започнат да се образуват балончета се обръща от другата страна. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Белгийски гофрети с мая
125 г Брашно 1 щипка Сол 2 жълтъка 1/2 пак. суха Мая 150 мл. леко топло Мляко 65 г меко Масло 1 Ванилия 50 г Захар | |
Начин на приготвяне: | |
Всички продукти се омесват на гладко тесто, което се покрива и се оставя на топло около 45-60 мин да втаса. През това време: 2 белтъка и 1 Ванилия се бият на твърд сняг и се добавят внимателно към втасалото тесто. Пекат се (около 8 парчета излизат) в автомат за Гофрети и се поръсват с пудра захар. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Портокалови палачинки със сладолед
Какво Ви е нужно:
- 1 ч. ч. брашно за сладкиши
- 2 яйца
- 1 ч.л. захар
- 300 мл обезмаслено прясно мляко
- 1 портокал
- олио
- карамелов, ванилов или шоколадов сладолед
- резенчета киви за украса
- счукани орехи
Как да ги приготвите?
1. Пресейте брашното, добавете яйцата, захарта, млякото, сока от изцедения портокал и 2 с.л. олио.Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
2. Добавете в сместа настърганата на съвсем ситно портокалова кора.
3. На силно нагорещен котлон изпечете палачинките.
4. Сервирайте палачинките с 2-3топки от сладоледа, който сте избрали, поръсете ги със счуканите орехи,а за украса (и не само) добавете резенчеатата киви.
styyni- властелина на форума
Пенкейкс (Американски палачинки)
1ч.ч. =240мл
Продукти:
2ч.ч.брашно
2с.л.захар
2ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода
1/2ч.л.сол
2ч.ч.прясно мляко
2 яйца
1/4ч.ч.олио
Начин на приготвяне:
В купа смесваме брашното,захарта,бакпулвера,содата и солта.В друга купа разбиваме яйцата,млякото и олиото.Изсипваме яйчената смес върху сместа с брашното и рабъркваме.От получената смес печем на тиган без или с няколко капки мазнина!
Източник!
styyni- властелина на форума
Вкусни палачинки
Първият ми пост в тази общност неслучайно е посветен на палачинките, защото искам да споделя с вас една отлична рецепта, която никъде другаде не съм срещала, но лично аз притежавам и многократно съм я ползвала. Виждала съм много и различни рецепти, които общо взето си приличат, но за да станат перфектни палачинките, трябва да бъдат дозирани внимателно отделните им съставки.
Тази рецепта я намерих преди години в едно старо женско списание. Оттогава я ползвам и никога не ме е разочаровала. При нея палачинките абсолютно винаги се получават без грешка – стават нито много тънки, нито много дебели, а също така и невероятно вкусни.
И така продуктите са следните (за около 24 палачинки):
250 грама брашно;
0,5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки яйца
2 щипки сол;
1 супена лъжица пудра захар;
1 прах ванилия;
1 супена лъжица олио;
20 грама разтопено масло.
Приготовление:
Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.
Могат да се направят и други две плънки, освен онези, които са ни известни:
І – слага се конфитюр, залят с ликьор;
ІІ – 4 настъргани ябълки, 1 с. л. пудра захар, 0,5 к. л. канела, 20 г масло, сок от портокал и лимон и всичко това се задушава.
silvenaiv- VIP- персона
Пълнени палачинки!
Как да ги приготвите:
1. Направете палачинките по стандартния начин.
2. С какво обичате да похапвате солените палачинки? Със сирене, кашкавал, зеленчуци, гъби, месо?
Нарежете любимите си продукти на мънички парченца и ги разбъркайте.
3. Получената разнородна смес сложете в центъра на всяка палачинка и съберете като "торбичка".
4. Завържете палачинковата торбичка с помощта на стръкове целина или зелен лук.
styyni- властелина на форума
Гофрети
Продукти за 4-6 порции
- 4 яйца
- 100 г захар
- 1 с.л. разтопен маргарин
- 1 л прясно мляко
- 1 ванилия
- щипка сол
- 5-6 ч.ч. пресято брашно
- 1 пакет шоколадов пудинг
- шоколадови пръчици
- Яйцата се разбиват заедно със захарта. Прибавят се разтопеният маргарин и млякото и се разбърква добре.
- Подправя се с ванилията и солта. При непрекъснато бъркане с миксер
се прибавя на порции брашното. Разбиването продължава, докато брашното
се разтвори напълно и се получи смес, малко по-гъста от тази за
палачинки. - Тестото се сипва на порции в гофретника. Гофретите се пекат, докато станат златистокафяви на цвят. Оставят се да изстинат.
- Шоколадовия пудинг се приготвя според указанията на опаковката. С
него се слепват гофретите по три. Отгоре се намазва също с крем и се
поръсва с шоколадови пръчици. - Гофретите може да се гарнират и по Ваш избор - със сладко, сметана, извара, сирене и др.
styyni- властелина на форума
Гофрети
Продукти:
3 яйца
1 пакет масло
1 кафена чаша захар
3 кафени чаши прясно мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
4 кафени чаши брашно
Начин на приготвяне: Всичко се разбива последователно и се пече в загрят гофретник.
3 яйца
1 пакет масло
1 кафена чаша захар
3 кафени чаши прясно мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
4 кафени чаши брашно
Начин на приготвяне: Всичко се разбива последователно и се пече в загрят гофретник.
mariela82- спечелен за каузата
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|