Стерилизирана зимнина

Go down

Стерилизирана зимнина Empty Стерилизирана зимнина

Писане by mamazavinagi on Чет 17 Апр 2008, 14:24

Бърза лютеница

Необходими продукти


  • 10 кг червени чушки
  • 3.5 кг патладжани
  • 1 кг доматено пюре
  • 200 г мед
  • 2 връзки магданоз
  • 500 мл олио

Начин на приготвяне

Чушките и патладжаните се изпичат, обелват се, оставят се да се отцедят
хубаво и се смилат с машинка. Слага се доматеното пюре. Бърка се и се
посолява на вкус. Слагат се медът и измитият, изсушен и нарязан
магданоз. Всичко се обърква хубаво. Олиото се сгорещява и вряло се
влива като се бърка непрекъснато, докато се поеме от сместа. Пълнят се
бурканчета, затварят се и се варят около половин час. Излизат около 24
конфитюрени бурканчета.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Стерилизирана зимнина Empty Кьопоолу

Писане by деси on Чет 17 Апр 2008, 14:30

Кьопоолу

необходими продукти:
16 кг патладжани
2 кг зелени чушки (капии)
500 г червени домати
100 г магданоз
150 г чесън
1,3 л олио
70 г сол

начин на приготвяне:
Патладжаните се изпичат и се оставят 1 час да се охладят и изцедят, след това се почистват от дръжките и се обелват от кожицата с помощта на вода. Отново се отцеждат, след което се смилат в месомелачка. Чушките се измиват, изпичат се в съд с похлупак, за да се задушат. След 30 мин се почистват от семената и се обелват. Отново се измиват и се смилат в месомелачка. Доматите се обелват и се нарязват на ситно. Чесънът се счуква в хаванче с малко сол. Магданозът се нарязва на ситно. В тава се поставят олиото, смлените патладжани и чушки, доматите, чесънът, магданозът и солта. При постоянно бъркане сместа се загрява до кипене. Горещата смес се пълни в предварително затоплени буркани, които се стерилизират в продължение на 40 минути.
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Стерилизирана зимнина Empty Ловджийска салата

Писане by Dani on Чет 17 Апр 2008, 19:38

Ловджийска салата

* 3 кг зеле
* 2 кг зелени домати
* 2.2 кг червена капия
* 1.4 кг моркови
* 1.4 кг краставички
* 200 г листа от целина
* 200 г копър
* 300 мл оцет
* 150 г сол
* 20 г черен пипер
* 20 г бахар
* 10 г дафинов лист


Зелето се почиства от връхните листа и кочаните, измива се и се нарязва на ивици с ширина 7-8 мм.
Доматите се нарязват на кръгчета с дебелина 5-6 мм.
Капиите се измиват, почистват се от семената и дръжките, бланшират се 2-3 минути във вряща вода и веднага се охлаждат със студена течаща вода. След това се нарязват на ивици с ширина 5-8 мм.
Морковите се настъргват на едро ренде и се бланшират 3-4 мин във вряща вода и веднага се охлаждат със студена вода.
Краставичките се нарязват на кубчета със страна 7-8 мм.
Листата от целина се измиват и се нарязват на ситно.
В подходящ съд се размесват много добре зелето, доматите, капията, краставичките, морковите и листата от целина. Между тях се посипва равномерно солта. В бурканите се слагат най-напред по 30 мл оцет, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 дафинов лист и 1 съцветие от копър. След това те се пълнят със зеленчуковата смес, която се притъпква. Бурканите се затварят и се стерилизират в продължение на 20 минути.

Продуктите са за 10 буркана от 1 л.

_________________
Стерилизирана зимнина Doddds10
Стерилизирана зимнина __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Стерилизирана зимнина Empty Рибена консерва "Маргарита"

Писане by Lindzi on Сря 29 Юли 2009, 12:52

Стерилизирана зимнина Thumb_1248618274

1 кг скумрия
или друга риба
300 гр сварен зрял фасул
300 гр грах от консерва
1 буркан кисели краставички
4- 5 печени или мариновани пиперки
200 гр лютеница или доматен сок
10 зрънца чер пипер
дафинов лист - 2 броя
50 мл бяло вино или 1 супена лъжица ракия
50 мл олио
малко босилек

Начин на приготвяне:

Консервата се приготвя в тенджера под налягане. На дъното и се сипва половината от олиото. Продуктите се разделят на две и се редят както следва: фасул, грах, скумрия-нарязана на филийки, нарязани кисели краставички, нарязани пиперки, лютеница, чер пипер, дафинов лист. Подреждането на останалите продукти се повтаря по същия начин. Отгоре се изсипва бялото вино и останалото олио. Не се соли, защото всички продукти са достатъчно солени. Тенджерата се затваря и се вари на умерен огън 10 минути.

http://vkusnotiiki.net

Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Стерилизирана зимнина Empty Салата от зелен фасул

Писане by cveteto on Съб 31 Юли 2010, 21:34

Стерилизирана зимнина Img2208e.thСтерилизирана зимнина Img2209c.th



Приготвя се марината от :

400мл вода
200мл олио
200мл оцет
3с.л сол
3с.л захар

След като заври маринатата се прибавя 2кг почистен и нарязан зелен фасул. Оставя се да ври 20мин. Прибавя се 1 глава нарязан чесън и копър на вкус.Получената смес се пълни в бурканчета и се заваря 20мин.

Източник

_________________
Стерилизирана зимнина 36e08f045a1cСтерилизирана зимнина 20519_1023
cveteto
cveteto
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Стерилизирана зимнина Empty Приготвяне на домашна лютеница по бабината рецепта – традиция, ритуал и весело семейно преживяване

Писане by Lindzi on Сря 25 Авг 2010, 19:45

Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0b2d0bad183d181d0bdd0be-4
В края на лятото традиционно идва сезонът за приготвяне на домашна зимнина. В интерес на истината, от доста години разчитам на доброто снабдяване в магазините и все по-рядко се включвам в подобни ритуали, още повече че отдавна съм разбрал, че домашно приготвените зимнини излизат доста по-скъпи от тези, които продават в магазина. Но лютеницата прави особено изключение. Това е храната, която неизменно присъства на нашата трапеза целогодишно. Понеже и двамата със съпругата ми сме заети хора, наличието на свещеното бурканче винаги е спасявало семейството от глад в моменти, когато няма нищо друго приготвено. Затова в нашето семейство лютеницата е на особена почит и се консумира в промишлени количества. :-)
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0bcd0b5d0bbd0b5d0bdd0b5-2
Традицията на приготвяне на домашна лютеница съществува от много години в нашето семейство и съвсем до скоро се поддържаше от баба ми, а след това и от моите родители. Трябва да си призная, че досега не бях участвал особено активно в целия процес – повече съм бил наблюдател (и консуматор!), отколкото активен участник, разчитайки повече на уменията на родителите си. Тази година, след като почина и майка ми, а аз станах популярен в интернет със статията си за най-добрата „купешка“ лютеница, получих истинско „бойно кръщение“ в приготвянето на лютеницата, изпълнявайки всички дейности в процеса, и едновременно с това документирайки го с фотографски кадри за целите на кулинарната история.

Продължаваме да поддържаме традицията по приготвяне на домашна лютеница не заради друго, а заради това, че става изключително вкусна и това, че има само естествени продукти в нея. Удоволствието да намажеш филия с гореща лютеница, току-що свалена от огъня, е несравнимо! Затова в следващите редове, ще споделя с вас истинската рецепта за приготвяне на лютеница, наследена от моята баба, в един подробен и личен репортаж.

Тази статия, заедно с безценната рецепта за приготвяне на домашна лютеница, може да бъде свалена в PDF формат, за да си я четете и офлайн.

Необходими продукти и инструменти (за една доза. Ние обикновено правим по три):
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0b4d0bed0bcd0b0d182d0b8
* 15 кг домати, тип „Рома“ (по-месести са и са по-продуктивни)
* 10 кг червени чушки (може и със зелени, но червените са по-сладки. Ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар)
* 5 кг патладжан
* 1 л олио
* 1 кафена чашка сол
* 2 кафени чашки захар
* голяма тава – нашата е с размери 60 х 40 х 10 см, което прави 24 литра
* гребло за бъркане – колкото може по-дълго, за да не ви опръска сместа, когато се пече
* огнище и дърва
* мелачка за месо (по-добре е с кухненски робот, че с мелачката е много уморително)
* казан за варене на бурканите

Добре е приготвянето на лютеницата да го извършите на място, където няма да притеснявате околните. Ние извършваме този семеен ритуал на вилата на баща ми, където имаме двор и огнище. Не е много приятно цялата дандания да я правите в града пред блока -рискувате да предизвикате гнева на съкооператорите си и да започнат да ви наричат „селяндури“. :-)

Начин на приготвяне:

Приготвянето на лютеницата е дълъг и сложен ритуал, който може да отнеме цял ден, а за такива като нас, които правят по 3 дози наведнъж, си отнема и няколко дни. Приготвянето и на една доза също може и да се раздели в два дни, за да не се преуморите много.

Етап 1: печене и белене на чушките и патладжана
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0b1d0b5d0bbd0b5d0bdd0b5
Преди да се започне същинската работа, трябва да се подготвят продуктите. Първата работа е да се опекат чушките и патладжана и да се обелят. Беленето традиционно се е смятало за женска работа, но в днешно време традициите не са това, което бяха някога и, гонейки ефективност, всички се включваме в тази не много приятна дейност.

След като се опекат и обелят, чушките и патладжаните трябва да се смелят. Ние ги мелим с мелачка за месо, защото на село нямаме друг „моторизиран“ уред и работата, въпреки че не е особено тежка, е уморителна поради голямото количество зеленчук, което трябва да се смели. Ако имате някакъв електрически уред, с който можете да смелите материала, ще си облекчите значително работата.

Смлените чушки и патладжани могат да се смесят в един съд и могат да се съхранят в хладилник за другия ден, ако сте решили да разделите работата си в два дни.

Етап 2: мелене на доматите
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0bcd0b5d0bbd0b5d0bdd0b5
Доматите трябва да се измият и също да се смелят с мелачката. Рецептата на баба ми не предвижда изчистване на семките и люспите и всичко се вкарва в лютеницата. Ако държите все пак да премахнете семките и люспите, вероятно сместа ще се получи по-течна и ще се наложи да се вари по-дълго време.

Първоначалната подготовка е малко неприятна и за градски чеда като нас, не е особено привлекателна. Още докато белех чушките, си мислех, че това е най-гадната работа в целия процес, но после, като се захванах с меленето на доматите, реших, че ето това е най-гадната работа. По-късно, отново щях да разбера, че съм сбъркал… Добре, че на най-младите всичко им беше на игра и че те съвсем за нищо ги нямат традициите, та моята малка дъщеря пое голяма част от онова, което традиционно се е смятало за мъжка работа – меленето на доматите.

Етап 3: изваряване на домата
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0b8d0b7d0b2d0b0d180d18fd0b2d0b0d0bdd0b5
Същинската част по приготвянето на лютеницата започва с изваряването на домата. Огнището вече е запалено, смлените домати се изсипват в тавата и тя се поставя на огъня. В началото сместа е много водна и е добре да се изварява на силен огън, за да стане по-бързо. Водата се отделя отгоре и в началото не е необходимо да се бърка, но като започне да се сгъстява, сместа трябва да почне да се бърка равномерно и постоянно, което е и най-неприятната дейност в целия процес. Не случайно този, който бърка лютеницата, се смята за главния майстор.

Процесът по изваряването трае от 30 до 60 минути, в зависимост от силата на огъня. Тук преценката става на око, но аз препоръчвам доматите да се изваряват поне 40 минути.

Етап 4: варене на лютеницата
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0b3d0bed182d0bed0b2d0b0
След като се изварят доматите, се добавят смлените чушки и патладжани и така приготвената смес отново се вари и бърка. Огънят все още е добре да е силен и бъркането – непрекъснато, за да не загори сместа. Този етап продължава около час. С течение на времето сместа се сгъстява и като се бърка започва да се чува един особен звук „шлю-у-у-п“, което показва, че сместа се сгъстява.

Тънкият момент за познаване кога е постигната точната гъстота на лютеницата, е когато при бъркане с греблото, в тавата остава следа, която не се затваря и се вижда дъното й. Това означава, че етапът е завършил.

Етап 5: пържене
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0b1d18ad180d0bad0b0d0bdd0b5
След като лютеницата е достигнала необходимата гъстота, в тавата се изсипва олиото. Ние слагаме на тази доза 1 л олио, който зеленчукът успява да си го поеме, но ако не обичате много блажни ястия, можете да намалите дозата до 800 мл. На практика този етап по нищо не се различава от предишния, освен, че вече бъркаме лютеницата с олио. Той също продължава около час, но тук е добре да оставим огъня малко да поотслабне, за да се изпържи зеленчукът по-добре и за да не ни пръска на краката олио. Моят избор на работно облекло с къси гащи се оказа неудачен, защото пръските горещо олио по голите крака са доста болезнени.

Когато сместа започне отново да се сгъстява и греблото да оставя следи по дъното на тавата, се добавят солта и захарта. Ние използваме пластмасова кафена чашка за мярка и една непълна чашка сол е достатъчна за тази доза. Можете да пробвате и с по-малко и да определите мярката на вкус. Захарта се слага, за да убие киселия вкус на домата. Със същата мерителна чашка слагаме две непълни чаши захар. При по-малко количество лютеницата киселее, а при превишаване става пък твърде сладка. Това, разбира се, също може да се прецени на вкус.

Ако следата от греблото остане и не се затвори, значи лютеницата е готова и се сваля от огъня.

Етап 6: пълнене на бурканите
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0bfd18ad0bbd0bdd0b5d0bdd0b5-d0b2-d0b1d183d180d0bad0b0d0bdd0b8
Това е най-приятната част от целия ритуал. След като готовата лютеница поизстине, трябва да се насипе в буркани. Тук пада и най-голямото ядене на лютеница, защото точно в този момент тя е и най-вкусна. Както, разбира се, и най-голямото омазване. Важното е да е весело и вкусно :-)

Етап 7: стерилизация

За да запазим вкусната лютеница за зимата, трябва да я стерилизираме. Затворените буркани се поставят в метален казан, пълен с вода и отново се слагат на огъня. След като водата заври, се оставят да поврат 15-20 минути, след което се свалят от огъня и се изваждат от казана. Така приготвената лютеница може да издържи до следващото лято и цяла година да бъде вкусна храна за цялото семейство.

Равносметка
Стерилизирана зимнина D0bbd18ed182d0b5d0bdd0b8d186d0b0-d0b2d0bad183d181d0bdd0be-2
Домашната лютеница, в съзнанието на много хора, е евтина зимнина, защото не даваш пари, за да я купуваш от магазин. Това е една голяма заблуда. Домашната лютеница е скъпо удоволствие, защото включва много човешки труд, качествени продукти и никакви фалшиви пълнежи, които използват индустриалните производители на лютеница. Да не броим и това, че бия 700 км път, за да отида до село и да се върна. Това веднага прибавя и 100 лева за бензин към общата сметка. Но ние не я правим защото е евтино. Правим я, защото нашата домашна лютеница е уникален продукт, който никъде другаде не сме срещали, и защото приготвянето й е още един повод за семейна сбирка.
Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Стерилизирана зимнина Empty Re: Стерилизирана зимнина

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите