Tехники на риболова

Go down

Tехники  на  риболова Empty Tехники на риболова

Писане by cveti555 on Съб 19 Апр 2008, 20:33

Техники на риболовРиболов на Леко

Това е един от най - разпространените и най - увлекателни начини на риболов. Почти всеки рибар е започнал с него. Така че не е зле и вие да го опитате. На леко (или на плувка) се ловят почти всичкки видове риба, обект на риболова. Естествено не толкова големи както при дънния риболов, но шансът да ти удари нещо голямо е почти равен. На леко можете да ловите както хищни, така и миролюбиви риби, както в язовири, така и в реки. Основните елементи необходими за риболов на леко са:
- Въдица (или телескоп) - когато ловите в язовир е добре въдицата или телескопа да е дълга около 3 - 4 м. За малки и тесни реки е по-добре да се използва къса въдица, особено ако има много дървета наоколо. Така ще си спестите главоболията по заплитането в клоните и листата. За риболов на леко се използват и телескопи без водачи. При тях дължината на замятане зависи изцяло от дължината на телескопа и тази на линията. Затова те са с внушителни размери, от 5 до 15 метра.
- Макара - тя ви е необходима, ако използвате въдица с водачи. Хубаво е да е малка и лека, за да не уморява ръката ви по време на риболов. Също така е важно да има и голямо предавателно число от порядъка на 1:5, че и нагоре.
- Влакно - изборът на влакно е много важен. По принцип е добре влакното да е възможно най-тънко, защото линията е доста лека и за по-далечно замятане влакното трябва да е тънко. Дебелината му все пак основно зависи от това каква риба ще ловите.
- Куки - без тях не може. Куките се избират също според вида на рибата и стръвта, която сме избрали.
- Стръв - отново зависи от рибата.
- Тежести - също много важна част от линията. Все пак трябва да поднесем менюто на рибата на избраната дълбочина, а тежестите са тези, които ще изпълнят тази задача.
- и накрая, но не и по важност е ПЛУВКАТА - тя е единственият ни контакт с това което става под водата. Изборът на плувки на пазара е огромен, така че моят съвет е: Купувайте си по една плувка всяка седмица (не са скъпи) и така ще си съберете чудесна колекция, с която ще може да експериментирате докато намерите най - удобните за вас плувки.


Както споменах в началото, това са основните задължителни елементи за риболов на плувка. С течение на времето ще започнете да се усъвършенствате и да правите още по прецизни линии с повече елементи. А ето и някои от тях:
- Вирбели - те ще ви улеснят при сглобяването на линията, а също така и ще ви спасят от заплитания на линията.
- Повод - по - добре е, когато куката е завързана на повод. Това е по - тънко влакно от основното. Използването му прави присъствието на линията по - малко подозрително и незабележимо за рибата, а това може да ви бъде само от плюс (при това голям).
- "Перли" - това не са онези скъпи топченца, а пластмасови топчета с дупка по средата. Използват се когато ползвате подвижна плувка, за да спре линията на необходимата дълбочина.
- Други - под други имам предвид клещи, кукоизваждачи, стойки, прашки и др. такива, които ще улеснят риболова.
Преди да започнете риболова, е добре да захраните (направо е задължително). Така ще привлечете рибата в избраното от вас място и съответно ще ви кълве повече. За целта може да използвате различни захранки (има го по магазините) и теста. След основното захранване ви препоръчвам да подхранвате от време на време. Това ще рече, че с друга смес (по - лесно разтворима от захранката) да поддържате апетита на рибите.
След като сте си набавили всичко, може да грабнете въдицата и раницата с тъкъмите и право на язовира


Риболов на Дъно

Също много разпространен и интересен начин на риболов. При него се залага на по - дълго чакане, но затова пък се очаква и по - голям улов. Сигурно сте забелязали по язовирите рибари заметнали по 2 - 3 въдици на дъно и после се опънали на сянка. Може би сте се питали "...Тези пък какво ли ще хванат като не си гледат въдиците ?!?..." Истината е, че те просто чакат, чакат момента, когато камбанката ще удари и звукът й ще им качи пулса за секунда на 130. Като стана дума за пулса, никога не съм разбирал публикациите, които препоръчват риболова на хора с болни сърца. Та нали като им удари нещо едро от вълнение може да получат удар !!! Не съм ли прав !?!
А сега обратно на темата, обект на дънния риболов са предимно рибите, които обитават и търсят храната си близо до дъното. Дънният начин на живот е оформил по различен начин главите на дънните риби в сравнение с тези, които обитават по - горните слоеве на водата. При дънните риби устата им е насочена надолу, за да могат да се ровят в тинята. За разлика от тях при рибите, които обитават средните и горните слоеве на водата, устата е или в горно или в средно положение. Така те могат да ловят паднали насекоми във водата, а хищниците да атакуват жертвите си. Основните елементи, необходими за риболов на тежко са:
- Въдица - напоследък широко навлезе тенденцията за използване на телескопи за дъно. Те са с размери около 2.5 - 3 м. и имат по - дебел връх, което позволява безопасно замятане и вадене на рибата (без да се счупи). Мен ако питате, аз си предпочитам класическата пръчка с едно коляно и дължина 2.5 - 3 м., не много твърда. Но това си лично мое мнение.
- Макара - за целта ви трябва спинингова макара с добро предавателно число и ако е възможно и няколко лагера. Големи изисквания, Нали ?!? Да, така е. Но ако не сме сигурни в макарата, можем да се простим с рибата. Също така авансът трябва да е добре регулиран, за да избегнете евентуални изненади. Ще ви посъветвам нещо, аз като се прибера от риболов разглабям, почиствам и премазвам макарите. Така ще ви служат много дълго време.
- Влакно - при риболов на дъно говорим вече за по - сериозни дебелини на влакното като се започне от 0.25 и се стигне до 3-на оплетка от капроново влакно, която може да извади и "керван с камили" от водата. Но всичко зависи от това за каква риба отивате. Няма да отидете за сом с влакно 0.25, за него ще трябва да се подготвите като за камилски керван.
- Куки - тук правилото е същото като при риболова на плувка. Куките са съобразени с вида и големината на рибата, а също и с вида на стръвта, която ще използваме.
- Стръв - тя зависи от хранителните навици на рибата, която сме избрали за обект на нашият риболов. Едни от най - популярните които се използват при риболова на дъно за шаран и неговите роднини са: торен червей, млечна царевица, плочка кюспе, протеинови топчета и др.
- Тежести - при риболова на дъно се използват по - сериозни тежести, от порядъка на 20 - 30 гр., че може и повече. Между другото четох, че на Запад е забранено тежести повече от 20 гр. да се изработват от олово, а да се изработват от някакви други сплави. Така те не отравяли водата... Най - далечно замятане се постига с капковидни тежести, особенно ако имат и малки крилца. Такива може да видите на страница "Тъкъми"
- Камбанката (или звънчето) - и тя като плувката играе ролята на индикатор за кълването. При използването на класическа камбанка, тя се поставя между 1 и 2 водач или между 2 и 3 водач и се отпуска малко влакно за да увисне. Степента на това увисване зависи от вида на рибата, която ще ловим. Правилото при риболов на хищни риби е да отпуснем повечко влакно, около 0.5 - 1.00 м. Целта на този аванс е, че хищниците първо захапват жертвата си и я влачат известно разтояние и едва тогава я поглъщат. Ако усети някакво усилие по време на влаченето, хищника просто "изплюва" жертвата си. При миролюбивите видове риба е обратното, използва се късо отпускане, защото те всмукват стръвта и често се самозасичат. Но могат и да ни играят по нервите като само опипват стръвта и камбанката само леко потреперва. В това време ние седим и трепнем в очакване да удари до горе.
Разбира се, това не са всички елементи от линията, а само основните. При построяването й също може да използвате вирбели (особенно тройните), перли при подвижна тежест, стоманени поводи и др.Риболов на Блесна

Това е един много динамичен и увлекателен риболов. Практикуването му е свързано с честа смяна на местата и множество замятания. Единствения му съперник по динамичност е риболовът на муха. Екипировката при този вид риболов е сравнително малка, което е добре за подвижността по време на риболов. А сега основните елементи, необходими за риболова на блесна:
- Въдица - най - често изполвани са телескопите, заради комбинацията от лекота и дължина. Когато риболовствате на езеро, язовир или открита голяма река, може да ползвате телескопи с дължина около 3 м. Ако обаче ще ходите на места с гъста растителност и дръвчета, е по - удобно с къса въдица. Аз, например, в такива случай използвам едно телескопче дълго 1.60, което ми върши страшна работа.
- Макара - за нея казам само - лека, с голямо предавателно число, добре регулиран аванс. Макарата трябва да е лека, за да не ви уморява ръката при честите замятания. Голямото предавателно число ви е нужно, за да можете да вдъхнете живот на блесната. Добре регулираният баланс ще ви спаси от скъсване, когато удари рибата.
- Влакно - залага се на по - тънки влакна с голяма издържливост на удар или по - точно на разтягане. Всяко влакно си има определена степен на разтягане без това да влияе на качествата му. Тази степен е отбелязана на полката с влакното точно до килограмите, например 5.8 lb.
- Блесна - блесните са като плувките, има ги на пазара колкото искаш. Така че моят съвет отново е, купете си колкото можете повече. Най - често използваните блесни от българските риболовци са: клатушки, въртящи се и воблери. Като съберете от всички по-малко ще може да сте спокойни, че може да предложите пълно меню на рибата и ако откаже на една, то ще удари на друга.
- Други - тук отново ще посоча вирбелите (виждате колко са необходими), а също така и едни специални тежести, които се използват, за да водите блесната в по - долните слоеве на водата, а също така и за постигане на по - големи дължини при замятанетоРиболов на Муха

Риболовът на муха е много динамичен и атрактивен. На мен лично много ми харесва, въпреки, че не го практикувам. Когато видя някой "Баш Майстор" на мухата с шапка, накачена с мухи и като почне да замахва с въдицата, направо ми идва да отида до първият магазин и да се оборудвам с пълен набор тъкъми за Риболов на Муха. И един ден ще го направя. А сега ще ви кажа какво знам за мухарските тъкъми:
- Въдица - въдицата, която се използва за риболов на муха е по - особена. При нея макарата е в крайно долно положение.
- Макара - единствената макара, която признават при този вид риболов е познатият ви "Чакрък". Да но е по - изпипан и прецизен от обикновенните. Може да го видите на страница


Шнур - основното "Оръжие" на мухарите. При този вид риболов не се изполва обикновено влакно, а шнур. Неговото сечение е далеч по - голямо от това на риболовното влакно и материала за изработка е друг. Мухарският шнур бива няколко вида: плуващ, потъващ и т.н., но не искам да се бъркам в чужди води.
- Мухи - мухите се вързват на повод от обикновено влакно за края на шнура. Те също са разнобразни като видове: сухи, мокри, нимфи и тн.
Както казах вече в началото, аз не практикувам този вид риболов, а не искам да препиша някоя статия. Затова ще видам един линк към страница на един колега, посветена на риболова с муха.
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Tехники  на  риболова Empty Re: Tехники на риболова

Писане by cveti555 on Съб 19 Апр 2008, 20:45

ТАКЪМИ


Въдица
1. Сглобяема пръчка - тези въдици бяха и са основното пособие на рибаря. Няма да се впускам в подробности от сорта на от какъв материал са направени, но ще ви кажа, че откакто навлязоха в употреба новите технологии, се появи и нейният конкурент - телескопът. За мен лично класическата колена въдица си остава предпочитана при риболов на дъно.

2. Телескопите - ето ги и тях. Изработени от въглеродни нишки, те съчетават лекота и здравина. Те са кухи, което ги прави изключително леки и компактни. Безценни са при риболовът на леко и на блесна. Също така има и телескопи за риболов на дъно, които също са страхотни.

3. Телескопи без водачи - те се употребяват единственно при риболов на леко. За да се постигне прилично растояние на "замятане", те се изработват с впечатляващи размери от 3 - 15 метра.

4. Мухарки - това са въдици специално за риболов на муха. Използват се само сглобяеми въдици. При тях макарата стои в крайно долно положение.

5. Въдици за зимен риболов - те също се използват само за този вид риболов. Те са с размери 30 - 40 см, което ги прави идеални за риболов на дупка.


Макара
1. Спинингова макара – може би най - широко използваната макара сред риболовците. Съществува огромен брой от призводители, които правят чудесни макари. За качествата на една спинингова макара може да се съди по това какво е предавателното й число, колко е лека, колко лагера има и къде и т.н. Показатели колкото искаш - изборът е Ваш !

2. Мултипликатори - мутипликаторите за сладководен риболов са олекотена версия на тези за морски риболов. Така пригодени те са напълно пригодени за сладководен риболов, но за съжаление в България все още нямят позиции.

3. Мухарска макара - на пръв поглед си е обикновен чакрък, но само мухарите знаят, колко са добри.


Влакна

1. Обикновенни влакна - влакна като видове има страшно много. Те са в най различни разцветки и дебелини. Четох някъде, че има едно ново влакно, което е абсолютно прозрачно във водата, но засега е скъпичко. НОВО !!! - Вече го ползвах, много е добро. Тези влакна се водят - Флуоро Карбонови.

2. Шнурове - те не са точно влакна, имат много голяма дебелина в стравнение с обикновенните.


Плувки

1.Статични плувки - те се закачат неподвижно за влакното през горната и долната част. За да промените дълбочината е необходимо да хванете плувката и да я предвижите по влакното.

2.Подвижна плувка - нейното главно преимущество е при риболов на големи дълбочини. Това се постига благодарение на това, че тя може да се движи свободно по влакното. В положение на замятане тя пада до утежняването, което прави замятането много лесно. Когато плувката падне във водата влакното се изнизва през ухото й докато не спре в перлата и стоп възелът на желаната дълбочина

3. Плувки за нощен риболов - както сами се досещате, нощем, когато не може да видите нищо, точно те ще ви спасят.


Тежести

1.Тежести за риболов на леко - това са цепени сачми с различни размери. Поставят се към влакното с помоща на клещи (добре е да имате едни под ръка).

2.Тежести за дънен риболов - те се различават по форма, големина и тежест. Аз съм ви подбрал 3 вида:

3.Тежести за блесна - това са специални тежести за риболов на блесна. Използват се за постигане на по - голями дължини при замятането, а и да може да се води блесната по - близо до дъното, ако е необходимо.

- Капковидна, идеална за постигане на големи дължини при замятане;

- Капковидна с крилца - това е разновидност на обикновенната капковидна тежест, но за постигане на още по - добри резултати при замятането са и добавени един чифт крилца, което удължава полетът й

- "Ковчег" - тази тежест е идеална за реки. Формата и е направена така, че веднъж попаднала на дъното, преместването й от течението не е така лесно както при другите видове тежести.


Куки

Риболовните куки може би играят най - важната роля при риболова. Ако не сте подбрали точно куката, можете да се сбогувате със слуката. Бре, даже го докарах на рима. Размерите на куките варират от 22 до 6/0 номер. Като цвят те също са доста разнообразни. Но българският риболовец си е свикнал с бяла и черна, включително и аз. Но иначе има и сини, и червени, и жълти и тн. Правилото при избор на кука е: при използването на светла стръв се използва бяла кука (например бяла кука - бял червей), а при използването на тъмна стръв се използва черна кука (например торен червей - черна кука). Също така куките се различават и по отвора на гърлото им, с по - широк отвор - за риболов на царевица или тесто, или пък такива с тясно гърло за риболов с чевей. Като разнообразие ще срещнете и орловки, куки с извивка на жилото на ляво или на дясно, с контри по стеблото, за да не се изхлузва червеят, въобще изборът е голям. На картинка ви предлагам да видите само основният набор от куки.


Елементи от линията

Тук ще спомена за всички онези допълнителни "украшения" на риболовната линия.

Вирбели - от вирбелите също има голямо разнообразие. Те се предлагат в различни разцветки, размери и модели. Относно цветовете, аз лично съм виждал само 2: черен и златист.

Перли - използват се при монтаж на подвижна плувка, а също и при монтаж на подвижна тежест за дънен риболов.

Стоманени поводи - основното им приложение е при риболов на хищници. Чрез тях ще предпазите влакното от нараняване и последващо скъсване.

Хранилки - употребата на хранилки е широко използвана при риболов на дъно. Съществуват два вида хранилки: спираловидна - за тестени захранки и пластмасови цилиндри с дупки - за червеи (главно), но всеки има свобода да ги използва съобразно нуждите си.

Други - сигурно всеки ден излизат нови и нови "бъзикни", проблемът, е че те стигнат до България твърде късно.


Камбанки (Шпионки)

Тук рибарските хрумвания са повече от предлагането. Реално шпионка може да се направи от всичко. Може да използвате клонче или дори парче кал. Навремето хит бяха камбанките, направени от металната част на бушоните - тази с тази с резбата. Сега на пазара има голямо разнообразие от камбанки, но мен лично ме заинтересува една шпионка наречена " Маймунска ........."


Други

Това са всички останали тъкъми и такъмчета без които може, но ако ги имате ще са ви само от плюс. Тук ще може да видите - кепчета, живарници, кукоизваждачи, клещи и т.н., и т.н. Изборът голям, решението ваше. Накрая ще взема да отворя и интернет магазин за риболовни принадлежности ....

П.П.-Купете си една-две риби от рибната борса(за всеки случай)... Голяма усмивка
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите