Зъбни коронки

Go down

Зъбни коронки Empty Зъбни коронки

Писане by Dani on Сря 23 Апр 2008, 00:10

Зъбни коронки:

Зъбните коронки са зъбни възстановявания, които покриват и обхващат зъба, върху който са циментирани. Стоматолозите използват зъбни коронки, когато се налага да възстановят счупени или разрушени зъби, да ги заздравят или да подобрят естетическия им вид.
В този и в последващите материали ще Ви запознаем с причините, налагащи поставяне на зъбни коронки и с етапите, свързани с изработването им. Ще научите и каква е трайността на зъбните коронки, кои причини могат да наложат тяхната подмяна и какви възможности за поставяне на коронки съществуват.

Какво представляват зъбните коронки?

Коронките са зъбни възстановявания, които след циментирането си покриват изцяло частта от зъба, разположена над венеца. За сравнение обтурациите (пломби) са възстановявания на зъбите, които запълват или покриват само част от зъба. Тъй като зъбните коронки обхващат цялата видима част от зъба, на практика зъбната коронка става новата външна повърхност на зъба.
Коронките могат да бъдат изработени от порцелан (вид дентална керамика), метал (златни или други метални сплави), комбинация от двете, пластмаса (временни коронки) или комбинация от метал и пластмаса.

Защо се налага поставянето на зъбни коронки?

Стоматологът може да Ви препоръча поставяне на зъбна коронка по различни причини, но преобладаващата част от тях спадат към една от следните основни категории:
• Да се възстанови първоначалната форма на зъба
• Да се подсили структурата на зъба
• Да се подобри естетическия вид на зъба.

Как се използват зъбните коронки при възстановяване формата на зъба?

Тъй като зъбната коронка, след циментирането си, става новата външна повърхност на зъба, разбираемо е как поставянето й може да възстанови първоначалната форма на зъба. Обикновено зъбните коронки се изработват за зъби, които са разрушени, силно износени или голяма част от тях е обхваната от кариес.
Зъбните обтураци (пломби), като алтернатива, също могат да бъдат използвани за възстановяване формата на зъба. Зъбните коронки, обаче предлагат на Вашия стоматолог голямо предимство пред зъбните обтурации с това, че те се произвеждат "извън Вашата уста" - в зъботехническа лаборатория (от зъботехник с помощта на гипсови отпечатъци от Вашите зъби). За сравнение - зъбните обтурации се изработват "във Вашата уста" , при което стоматологът поставя запълващ материал директно върху зъба.

При изработването на зъбна коронка, зъботехникът може да види и изследва всички аспекти на Вашата захапка и движения на долната челюст от различни ъгли, след което да скулптурира зъбната Ви коронка със съвършена анатомия. За сравнение когато стоматологът поставя зъбна обтурация, той има много по-малък контрол върху крайния резултат по отношение на формата на зъба, тъй като често е трудно да се осигури визуален контрол, оценка и лесен достъп до зъба, върху който се работи.

Кака се използват зъбните коронки за подобряване на естетическия вид на зъбите?

Тъй като зъбната коронка покрива и обхваща видимата част на зъба, всяка, която има керамична повърхност, може да бъде използвана за подобряване на естетическия вид на зъба. Голяма част от филмовите звезди са получили своята "Холивудска усмивка" с помощта на зъбни коронки.

В действителност, поставянето на зъбни коронки само с цел подобряване на естетическия вид понякога може да бъде много лош избор. Зъбните коронки намират най-добро приложение като средство за подобряване на естетиката, когато същевременно изпълнява и други цели, като например възстановяване на първоначалната форма на зъба (възстановяване на счупен зъб) или заздравяване на зъба (покриване на зъб с много голяма обтурация).
Най-общо зъбните коронки не би трябвало да се използват като средство за подобряване на естетиката, ако съществуват други възможности за лечение, чрез което да се постигнат същите козметични ефекти. Това е така, защото при изработването на зъбна коронка стоматологът трябва да изпили значителна част от зъба. Ако с по-консервативни методи като порцеланови фасети, изграждане с фотополимер или дори избелване на зъбите могат да се постигнат еквивалентни естетически резултати по отношение на вида на зъбите, трябва да се обмисли тяхното приложение като метод на първи избор.

Какви проблеми могат да бъдат решени с помощта на зъбни коронки?
Как зъбните коронки могат да заздравят зъбите?


Стабилизиращата способност на зъбните коронки се основава на факта, че те покриват и обхващат зъба, върху който са циментирани, т. е. коронката действа като шина, която стяга зъба. Това ги прави много ценно средство за възстановяване в ръцете на стоматолога.
За разлика от това зъбните обтурации, особено големите по обем, могат да окажат отслабващ ефект върху зъбите, върху които са поставени. За задържане на зъбните обтурации се разчита на останалата структура на зъба. Най-общо обтурациите не укрепват зъба и не могат да го предпазят от силите, възникващи при отхапване и дъвчене.
При наличие на малък кариес, стоматологът обикновено без проблем възстановява формата на зъба чрез поставянето на обтурация. В тези случаи след отстраняване на кариозната материя все още има достатъчно здрави твърди зъбни тъкани и след поставянето на обтурацията.

От друга страна, лечението на големи кариозни дефекти често изисква отстраняването на толкова голямо количество от зъба, че общата структура отслабва, в някои случаи значително. Структурната цялост на зъба донякъде напомня тази на яйце. Ако вземете сурово яйце и опитате да го счупите с ръце чрез натиск в двата края, ще се наложи да приложите доста сила за да го постигнете. Това се дължи на черупката на яйцето, която със специфичната си форма има изненадваща устойчивост.
След счупване на яйцето двете половини на черупката могат много по-лесно да бъдат разрушени , тъй като цялостта е нарушена. Подобна е структурата на зъба в случаите, когато голяма част от него липсва ( поради счупване, разрушение или изпиляване) и вече не е толкава здрав.

Д-р Галя Данчева

_________________
Зъбни коронки Doddds10
Зъбни коронки __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Re: Зъбни коронки

Писане by Dani on Сря 23 Апр 2008, 00:15

Видове зъбни коронки

Зъбните коронки могат да бъдат изработени от метал, керамика или комбинация от двете. По-долу са представени преимуществата и недостатъците на всяка една от тях, но за изборът в конкретната ситуация решаващ трябва да бъде съвета на зъболекаря.

Изцяло метални коронки

Някои зъбни коронки са изработени изцяло от метал. Класическите метални коронки се изработват от злато или по-точно от златни сплави. Над десетилетия се използват разнообразни метални сплави за изработка на корони. Някои от тези сплави на цвят наподобяват по-скоро сребро, отколкото злато.

Причини за избор:
1. Поради физичните си характеристики златото е предпочитан материал от стоматолозите. Неговите свойства им позволяват да постигнат изключително точно прилягане на коронката върху зъбното пънче.
2. Устойчиви са при отхапване и дъвчене. Рискът коронките, изработени от злато, да се счупят е минимален, а вероятността да се задържат в устата – най-голяма сред всички видове зъбни коронки.
3. Въпреки че те са много здрави,тяхната износоустойчивост е същата като на емайла на зъба, поради което не причиняват прекомерно изтриване на срещулежащите зъби.
Металните коронки се поставят обикновено върху зъбите, които не се виждат при усмивка (напр. моларите).

Коронките, видими при усмивка, обикновено се изработват от керамика или от комбинация метал и керамика,така че цветът им да е еднакъв с този на останалите зъби.

Изцяло керамични коронки

Тези коронки притежават свойството транслуцентност (полупрозрачност), което ги прави предпочитани от естетична гледна точка пред останалите видове коронки. Те могат да бъдат изработени така, че да няма разлика между тях и естествените зъби. Коронката от порцелан е твърда, но крехка и чуплива. Тя е отличен избор за възстановявания на предни зъби при липса на противопоказания.

Металокерамични коронки

Тези коронки са комбинации между металните и изцяло керамичните коронки. При изработването им първоначално зъботехникът прави скелет от метал, който ляга върху зъбното пънче. След това металът се покрива с порцелан, което придава на коронката вид, наподобяващ белия цвят на зъба. В зависимост от ситуацията с порцелан могат да са покрити само видимите повърхности на зъба (като останалите повърхности на зъба остават метални). В други случаи керамиката покрива изцяло метала.
Металокерамичните коронки са добър избор както за предни, така и за задни зъби. Тези коронки са достатъчно здрави, за да издържат на дъвкателното натоварване и същевременно имат добър естетичен вид. Те притежават някои недостатъци, които Вашият стоматолог без съмнение ще се постарае да сведе до минимум.

Недостатъци:
1. Колкото и да е добър козметичният им вид, често естетическият им ефект не може да се сравнява с този на изцяло керамичните коронки.
2. Порцеланът на коронката може да се напука или да се отчупи.
3. Порцелановата повърхност на коронката може да изтрие (понякога значително) повърхността на срещулежащите зъби.
4. Подлежащият метал понякога се визуализира като тъмна ивица в областта

_________________
Зъбни коронки Doddds10
Зъбни коронки __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Re: Зъбни коронки

Писане by Dani on Сря 23 Апр 2008, 00:17

Какви са разликите между зъбните коронки и порцелановите фасети?

Основната разлика между порцелановите фасети и зъбните коронки е в площта от повърхността на зъба, която покрива съответния вид зъбно възстановяване. Зъбните коронки обикновено обхващат целия зъб, докато порцелановите коронки покриват само предната му повърхност (частта от него, видима при усмивка).

Зъбни коронки

При подготовката на зъба за поставяне на зъбна коронка, стоматологът ще го изпили от всички страни, за да намали като цяло неговия размер, както и да му придаде заострена конична форма. Целта е зъбната коронка да бъде циментирана върху това конично пънче, като осигурява нов контур и естетичен вид на зъба.

Степента на намаляване на зъба, необходима за поставяне на зъбна коронка зависи от няколко фактора:
- Естествено зъбът ще трябва да бъде изпилен поне колкото е дебелината на бъдещата коронка. Тази дебелина обикновено е от порядъка на 2 мм или повече, въпреки че конкретното количество отнета тъкан се определя от материала, използван за изработване на коронката: порцелан (керамика), метал или комбинация от двете.
- Друг фактор е идеализираната форма на зъбното пънче, която стоматологът се стреми да постигне (имаща както естетическо, така и функционално значение).

Порцеланови фасети

В сравнение със зъбните коронки, класическата порцеланова фасета представлява тънка като люспа порцеланова пластинка, която се залепва върху предната повърхност на зъба. Докато зъбната коронка покрива изцяло и обхваща целия зъб, порцелановата фасета покрива само видимата при усмивка повърхност на зъба. Зъбната коронка и порцелановата фасета се различават и по своята относителна дебелина. Класическата порцеланова фасета е с дебелина около 1 мм или по-малко, в сравнение със зъбната коронка, чиято дебелина обикновено е около 2 мм или повече.
Следствие от тези особености е фактът, че при обработката на зъба за поставяне на порцеланова фасета се цели по-малко намаляване на обема на зъба в сравнение с подготовката му за поставяне на зъбна коронка. Това е положителна разлика. Жертват се по-малко твърди зъбни тъкани. Процесът по препарирането на зъба за поставяне на фасета е по-малко травматичен за зъба.

Сравнителна характеристика между зъбните коронки и порцелановите фасети

Има особености, характерни както за порцелановите фасети, така и за зъбните коронки, които дават предимство на едните или на другите в определени ситуации. Ето някои от факторите, които стоматологът трябва да съобрази при преценката си кой вид зъбно възстановяване би бил по-подходящия избор.

Зъбни коронки:
1. Могат да бъдат използвани за постигане на значителни промени в цвета и формата на зъба.
2. Често се прилагат за изграждане на силно разрушени или счупени зъби.
3. Много са здрави. Зъбните коронки са добър избор, когато зъбът е подложен на значително дъвкателно налягане или при скърцане със зъби (бруксизъм).
4. Изискват значително изпиляване на зъба.
5. След като веднъж върху зъба е поставена коронка, той постоянно ще се нуждае от нея.

Порцеланови фасети:
1. Могат да бъдат използвани за постигане на значителни промени в цвета и на незначителни изменения във формата на зъба.
2. Поставят се върху зъби, чиито подлежащи твърди зъбни тъкани са в добро общо състояние и са интактни.
3. Здрави са, но са крехки. Порцелановите фасети обикновено са най-подходящи за участъци, които не са подложени на пряко дъвкателно налягане.
4. Обикновено изискват много по-малко отнемане на твърди зъбни тъкани в сравнение със зъбните коронки.
5. На практика след поставяне на порцеланова фасета върху зъба, той постоянно ще се нуждае от нея, въпреки че при необходимост впоследствие може да бъде изпилен и да му бъде поставена зъбна коронка.

Д-р Галя Данчева

_________________
Зъбни коронки Doddds10
Зъбни коронки __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Порцеланови Фасети при криви зъби

Писане by moni_har on Чет 01 Юли 2010, 14:44

Здравейте!
Тази тема ме интересува много, тъй като имам желанието да си поставя фасети, но се чудя дали преди това зъбите трябва да се изправят с брекети?
Гледах едно видео:


Искам да попитам такава ли е процедурата на поставяне на фасети и в България?
moni_har
moni_har
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Какво представляват порцелановите фасети?

Писане by Lindzi on Чет 01 Юли 2010, 16:10

Какво представляват порцелановите фасети?
фасета, фасети, порцеланови фасети, стоматолог, стоматологична клиника Варна, зъболекар, дентална клиника ВарнаФасетите - в литературата ги наричат дентални фасети или порцеланови ламинати, но напоследък се утвърди названието порцеланови фасети.
Те представляват тънки “черупки” с дебелина около 0,3 мм – 0,5 мм (в зависимост от метода на изработка и вида на порцелана), които се залепват посредством специален дентален цимент върху външната повърхност на зъба. Връзката на фасетата към зъба е много здрава.

Фасетите се използват за корекция на формата и цвета на зъбите, при счупване на зъбите и при неправилно подредени зъби (с и/или без наличие на разстояния между тях). Те са едно идеално средство за фиксиране на предните зъби. Благодарение на поставянето на фасети, зъбите изглеждат бели и подредени. Те създават една невероятно красива усмивка. Използваните за изработка на фасети дентални материали пропускат светлината, така както емайла на естествените зъби. Наричат фасетите „незабавно ортодонтско възстановяване”. Подходящи са за пациенти с ортодонтски аномалии, които нямат търпение и желаят веднага да им се подредят зъбите, а както знаем ортодонтското лечение е бавен процес.

Преди време беше невъзможно да коригираш разположението на зъбите бързо, но сега това е абсолютно изпълнимо чрез поставянето на фасети. Естествено не всеки ортодонтски случай е подходящ за фасети - това може да преценят вашия дентален козметичен лекар и ортодонт.

В какви случаи се поставят порцеланови фасети?
Независимо от причините довели до неатрактивна усмивка, фасетите могат да решат повечето или почти всички ваши козметични дентални проблеми като например:●

● Износване на емайла – с времето, тънкия и здрав слой, покриващ зъбите (емайл) се износва, става непрозрачен и безцветен. Такъв тип износване и обезцветяване е резултат от нашата нормална физиология или резултат от вредни навици като тютюнопушенето, например. Неблагоприятно влияние върху вида на зъбите имат и напитки като чай, кафе, както и приема на лекарства.
● Начупване – с напредване на възрастта зъбите абразират (износват се). Такъв тип зъби, често се начупват.
● Генетика – някои хора се раждат с по–големи разстояния между зъбите, които се увеличават с възрастта.

Порцелановите фасети се препоръчват за естетическа корекция в случаите на износване, оцветяване, по-големи счупвания, разстояние между зъбите, тетрациклинови оцветявания.Те се произвеждат в зъботехническа лаборатория, след като денталния лекар е изпилил зъбите и е снел отпечатък от тях.

При по-малки счупвания по зъбите се използва и директния бондинг, койтое е един сравнително по-евтин начин за дентални възстановявания. Той се извършва от денталния лекар директно в денталния кабинет.

Порцеланови фасети, избелване или комбинация от 2 манипулации?

Зъбите могат да бъдат професионално избелени, ако са леко потъмнели.Повечето от хората, които са се интересували от фасети и са били при козметичния си дентален лекар, първо са минали през избелваща процедура, а след това, ако е необходимо, към направата на фасети.

За поставянето на фасетите предварително се изпиляват зъбите. Това е необратим процес, така че е желателно да се мине през избелване и ако не се постигне желания от пациента резултат, се пристъпва към направата на фасети.
Фасетите позволяват създаването на една наистина красива усмивка с подредени зъби. Изпиляването на зъбите за поставяне на фасети е щадящо – за тях се прави се по–малко изпиляване в сравнение с подготовката за коронки, при което се отнема повече зъбна тъкан.

Как ще изглеждат моите фасети?

Повечето от хората се страхуват да предприемат манипулация, свързана с изпиляване на зъбите, тъй като не могат да си представят как ще изглежда усмивката им след поставянето на фасети.Няма нищо страшно, съвременната дентална медицина е помислила и за това.
Вашият козметичен дентален лекар ще ви предложи един от двата общоприети начина за „предварително виждане” на новата ви усмивка.

Първият метод е чрез компютърно симулиран образ – чрез него вие можете да се ориентирате как ще изглежда новата ви усмивка, но запомнете, че крайния резултат може да не е точно същият.

Вторият метод е т.н. “mockup”. Той от своя страна се дели на директен и индиректен. С помоща на този метод, от специален материал за временни конструкции, директно в устата се изработват бъдещите фасети. Но преди пробата в кабинета, в зъботехническата лаборатория се подготвя восъчен моделаж на фасетите и шина от отпечатъка на предварителния моделаж.
Така, при пробата може да бъде реално видяна промяната на вашата усмивка. По този начин ще можете да прецените дали ви харесват фасетите по форма, големина и дължина и да кажете на вашия козметичен дентален лекар какви промени искате да бъдат направени преди изработването на реалните фасети.
Визита и пробата в кабината на денталния лекар ви дават шанс да разберете дали се чувствате комфортно и уверено с новите си фасети.

Колко ще ви струват фасетите?

Цената на фасетите зависи от техния брой.Цената, на която се предлагат в България, обикновено варира от 450 до 750 лева.
Когато разглеждаме цената на фасетите, трябва да вземем предвид и тяхната дълготрайност. Порцелановите фасети във времето издържат повече от други по-евтини дентални конструкции, които трябва да се сменят по-често и по-бързо загубват козметичните си качества.

Какви преимущества имат фасетите пред директния бондинг?
Ако се питате какъв метод за козметична дентална корекция да предпочетете, е добре да знаете, че фасетите имат важни преимущества пред директния бондинг.
Фасетите имат естествена пропускливост на светлината, такава каквато е на натуралния емайл на зъба. Както е известно, зъбът е изграден от емайл, дентин и пулпа. Емайлът е повърхностния слой на зъба, който се характеризира с висока транслуцентност на светлината. Това означава, че когато светлината е срещу зъба, тя не рефлектира, а напротив - прониква през емайловия слой. След преминаването й през емайла, тя рефлектира в дентина (той е по-непрозрачен) и се връща обратно. Съвременните материали, използвани за изработка на фасети - керамика или порцелан, са „стъклокерамични” и са транслуцентни т.е. имат същите характеристики като емайла. Те притежават същите свойства на пропускливост и така имитират на 100% естествения зъбен емайл.
Затова може да сте сигурни, че фасетите ви ще изглеждат досущ като истински зъби. Светлината ще преминава през тях така, както през натуралния зъбен емайл.

Фасетите и как да ги поддържате, за да са винаги блестящи?
Мийте редовно зъбите и ползвайте дента-флос, за да избегнете проблеми, свързани с недобра устна хигиена.

* По правило, фасетите не могат да абразират от измиването с четка за зъби ли ползването на дента-флос.
* Добрата орална хигиена ще запази фасетите и вашата красива усмивка задълго.

Имайте предвид, че при поставянето на фасетите се отнема малко от зъбната тъкан, за да може те да прилегнат идеално. Ето защо този процес е необратим!

Здрави ли са фасетите?

Фасетите, също както натуралните зъби, имат по-голяма здравина и стабилност при отхапване, отколкото при усукване или дърпане. Ето защо се препоръчва пациентите с фасети да избягват чупенето на черупки (орехи, бадеми), кости или други много твърди материали, които могат да предизвикат счупване или увреждане на фасетите.

За въпроси - Тук
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Re: Зъбни коронки

Писане by lady sibel on Чет 01 Юли 2010, 17:06

Тази тема ме интересува много.Доста от зъбите ми започнаха да се чупят и развалят след бременността и сега се замислям за коронки,но мисля,че за една коронка цената беше от порядъка на 100-110 лв.Но иначе ще трябва да слагам протези на 30... Зъбни коронки 81492
lady sibel
lady sibel
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Re: Зъбни коронки

Писане by Lindzi on Чет 01 Юли 2010, 17:06

А не може ли да се доизградят и да пиеш някакви имуностимулатори?
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Подход при заместване на липсващи зъби

Писане by Lindzi on Пон 29 Ное 2010, 10:54

Липсата на зъб в зъбната дъга може да бъде причинена от вродени фактори или в резултат на заболяване, като усложнения след зъбен кариес или пародонтално заболяване. Заместването на липсващи зъби се налага за да се възстанови дъвкателната функция, естетиката, фонетиката, а също и за да се предотвратят патологични промени в зъбната дъга – прорастване, миграция или наклоняване на зъбите, резорбция на алвеоларната кост в областта на дефекта.
Зъбни коронки 15047_0
Основният обем от работата на денталния специалист е превенция на загубата на зъби., възстановяване на увредени зъби и възстановяване на поддържащите забни структури и на липсващите зъби. Голямо предизвикателство е лечението на частичните и пълни обеззъбявания, като при частичните подходите са разнообразни според вида на обеззъбяването. Използват се снемаеми и неснемаеми протетични възстановявания, като снемаемите са за по-обширните дефекти на зъбната редица, неснемаемите конструкции са с по-тесни индикации но имат предимства като по-добрата им стабилност в устната кухина.

Дълго време при опити за имплантиране на структури, целящи възстановяване на липсващ естествен зъб, основен проблем е бил задържането на имплантата в костта, решението на този проблем настъпва при откриването на феномена остеоинтеграция.

Остеоинтеграция представлява отлагането на кост в непосредствена близост и върху имплантатната повърхност, при което имплантата остава здраво свързан с околната костна тъкан.
Остеоинтеграцията е първият компонент на успешното имплантатно лечение. Остетоинтеграцията зависи от редица фактори: материалът от който е изработенa мплантатната повърхност (Ti , Циркониев оксид, хидроксилапатит), загряване на костта (не бива да се превишава температура от 47 оС), контаминиране на имплантатната повърхност (трябва да се предотврати попадането на некротични тъкани, бактерии или на замърсяващ слой преди поставянето му), инициална стабилност на имплантата (самозавинтващият се профил на имплантата е определящ за стабилността му непосредствено след поставянето му), качество на костта, епително прикрепване на меките тъкани около импланта, ранно и късно натоварване на имплантата.

Качеството на костта се определя по скала:

Фигура 1 – скала за опредЗъбни коронки 15047_7еляне качеството на костта по Лекхолм и Царб

 1. Дебела кортикална кост с голямо количество спонгиоза
 2. Тънка кост с голямо количество спонгиоза
 3. Плътна кортикална кост с малко количество спонгиоза
 4. Рехава спонгиозна кост с тънка кортикална кост

При типове 1 и 3 имаме повичен риск от термична травма
При типове 2 и 4 очакваме добра инициална стабилност


Ранното натоварване на импланта предизвиква образуване на фиброзна капсула, вместо остеоинтеграция. Претоварването на импланта в по-късен период поради бруксизъм може да доведе до фрактуриране на надстройката и оттам до изгубване на имплантата.

Компоненти на импланта

Зъбни коронки 15047_1
Фигура 2 – а – тяло на импланта, б – покривен винт, в – цилиндричен трансмукозен абатмънт, г- винт за фиксиране на абатмънта към тялото на имплантата.

Тяло на импланта


Представлява компонента поставен в костта. Имплантите най-често са с оста на инструментите, с които се обработва костта с цел да бъдат поставени с по-малко напрежение, при някои системи самите импланти са със самонарязващ профил. Също така на ниво макроструктура на повърхността на импланта нарезите, предизвикват по-добра остеоинтеграция, отколкото гладката повърхност. Използват се прийоми като изработване на отвори в метала, покриване с хидроксилапатит или керамично покритие.

Тялото на импланта може да бъде с многочатов дизайн като да е покрито с мукоза, докато се извършва остеоинтеграцията или да бъде едночастов, като прорязва лигавицата още от момента на поставянето си. Многочастовите импланти имат редица предимства, подкрепени с дългогодишни изследвания. Тялото им се покрива с покривен винт, който предпазва от проникване на тъкани в областта на върха на вътрекостната част на импланта. Покривният винт се поставя в първият хирургичн етап на имплантиране.

Трансмукозен абатмънт

Използва се като връзка между тялото на импланта и протезната конструкция. Еволюцията на този елемент започва като прост цилиндричен елемент и достига до семейство с четири основни типа – цилиндрични, стъпаловидни (с праг), ангулирани и такива с възможност за изпиляване. Те обикновено, но не задължително са изработени от титан и се предлагат в различни размери според големината на прага.

Цилиндричният дизайн е показан на места, където лигавицата ще бъде позиционирана на известно разстояние от границата на протезната конструкция, за да се подпомага почистването й. Не е показана на места, където прилежащата устна е дълга и подпомага почистването.

Праговият дизайн позволява протезата да завърши на нивото или под нивото на гингивата и позволява изработването на по-естетична конструкция. Те се изработват с конфигурация близка до препарирането за коронка на естествен зъб. Повечето производители предлагат различни дължини и височини на прага за различните клинични ситуации.

Докато костната анатомия поставя ограничения в поставянето и ориентацията на денталните импланти. Има ситуации, налагащи короната върху супраструктурата да има ос различна от тази на импланта. Това се постига с ангулиран абатмънт – надстройка под ъгъл.

Фигура 3- ангулиран имплантЗъбни коронки 15047_3

Съществуват и абатмънти, предлагащи възможност за конвенционално препариране за корона.

Отпечатъчен трансфер

Отпечатъчен трансфер е структура, която се използва, за да се пренесе позицията на импланта върху зъботехническия модел.
Съществуват и специфични супраструктурни елементи, които осъществяват фиксирането на снемаема протезна конструкция.

Оздравителен абатмънт

Временен абатмънт осигуряващ оформянето на трансмукозен канал докато околната мека тъкан зараства

Фиксиране на конструкцията

С винт

Предимства:


 • възможност за ревизиране


 • предвидимост за евентуална фрактура на импланта, с цел да се предпази имплантатното тяло от такава


 • по-добър контрол на биологичното пространство.

Недостатъци:


 • опасност от механичен дефект


 • затруднен достъп до винта в дисталните участъци


 • контаминиране


 • проблеми с ангулацията

С цимент:

Предимства:


 • опростен протокол


 • пасивност


 • по-добър достъп до ангулирани имплантати

Недостатъци:


 • трудни за ревизиране


 • циментният излишък се контролира трудно и може да доведе до възпаление


 • дебелината на циментния слой би могла да промени оклузалните съотношения.

Системни и локални фактори имащи отношение към имплантатното лечение

Системни фактори, за които е известно да водят до неуспех на имплантатното лечение:


 • тютюнопушене

Системни фактори, за които се предполага да водят до неуспех на имплантатното лечение


 • активна фаза на химиотерапия


 • дисфосфонатна терапия


 • ектодермална дисплазия


 • ерозивен плосък лишей


 • диабет тип 2 (инсулин независим)


 • поставяне на импланта от оператор с недостатъчен опит

Локални фактори свързани с имплантатен неуспех


 • поставяне на имплант в силно резорбирана максила


 • анамнеза за проведено радиологично лечение в областта на имплантата


 • претоварване на импланта

Проблеми в по-малка степен асоциирани с имплантатен неуспех


 • поставяне на имплант в инфектирана екстракционна рана


 • използване на малко на брой омпланти в задните участъци на максилата


 • използване на по-къси от необходимото импланти.
Приложение на имплантите

Напълно обеззъбен пациент

Докато много от обеззЗъбни коронки 15047_6_1ъбените пациенти са удволетворени от конвенционалните цели протези, за друга част от тях това не е така, поради свръх очакванията им за функционалност и статика. Така един тип конструкция, който е добър за един пациент може да не се приеме от друг. При тези пациенти може да се даде приоритет на имплантатно лечение.

Фигура 4 – Траверса (горе) и цяла протеза върху траверса (долу).

Имплантатно стабилизираните протези дават на пациента по-добра стабилност и позволяват значително редуциране на протезната плака с минимално покритие на лигавицата.

При обеззъбените пациенти имплантите могат да се използват за да се протезира както с подвижна, така и с неподвижна конструкция, било на едната или на двете челюсти. Генерално погледнато лечение в горната челщст е по-несигурно, поради механични проблеми и ограничения в поставянето на имплантите поради резорбцията на алвеоларната кост, което може да затрудни проектирането на протезата.

Снемаемите протези върху импланти наподобяват конвенционалните, с тази разлика, че се задържат върху подлежащите им импланти. Обикновено се ползват два или повече импланта, но винаги броят им е значително по-малък отколкото при лечебен план в който се пристъпва към неснемаема протеза (мост). Механичните приспособления, скоито се задържа протезата представляват стави, ключалки или траверси.


Зъбни коронки 15047_2Фигура 5 – 3 импланта при дистално неограничен дефект.

Частично обеззъбени пациенти

Причастично обеззъбените пациенти се наблюдават широка гама от клинични проблеми в зависимост от системните фактори, конфигурацията на липсващите зъби и състоянието на оставащите зъби.
Лечебният подход изисква предпротетична подготовка, а при по-млади пациенти може да се налага и ортодонтска такава. Същата подготовка се налага и при лечение с конвенционалните снемаеми или неснемаеми протезни конструкция. Имплантатното лечение намалява резорбцията на алвеоларната кост и дават възможност за неснемаемо протезиране без да се налага препариране на съседните зъби. Много са ценни в случай на един липсващ зъб или на дистално неограничени дефекти на зъбната редица.Зъбни коронки 15047_4
Фигура 6 – фиксираният мост върху 3-те импланта.

В повечето случаи се избира неснемаемо протезиране с мост, но понякога имаме противопоказания за поставяне на имплант в съответната зона или възможност да се поставят по-малък брой от необходимото или по-къси импланти, тогава се избира компромисна снемаема конструкция.

Имплантатите дават нови хоризонти в денталното лечение, но не са средство на избор във всички случаи.


Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Зъбни коронки Empty Re: Зъбни коронки

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите