Първа долекарска помощ

Go down

alert Първа долекарска помощ

Писане by Dani on Чет 15 Май 2008, 16:33


_________________
Първа долекарска помощ Doddds10
Първа долекарска помощ __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Спешна помощ при инциденти с деца!

Писане by Dani on Сря 21 Май 2008, 14:49

Спешна помощ при инциденти с деца!


Не очакваме нещастен инцидент. Не искаме да мислим за такава вероятност даже, защото ни е страх и ни е неприятно. Ние вече сме разумни и порастнали, но малките палавници сега опознават света. Те искат да пипнат всяко нещо, да опитат вкуса му, да бягат, да се катерят...трябва да ги пазим. Не пожелавам на никого да изпита уплахата на майката, чието дете е претърпяло нещастен инцидент. И ако все пак това стане, по-добре е да сме подготвени и да направим възможно най- правилното, с което да помогнем да детето си.

В такъв шокиращ момент не трябва да се паникьосваме. Нужно е да знаем какво се налага да направим и да действаме – може ръцете ни да треперят, но мислите ни трябва да са си на място.

Добре е да имаме винаги подготвени “за всеки случай” на едно листче номерата на Бърза помощ, личния лекар (мобилен телефонен номер), ЕГН на цялото семейство (в Пирогов ми казаха, че изискване на здравната каса е да се попълва ЕГН на пациента, за да им възстановят разходите. Посъветваха ме, да имам винаги към личните си документи ЕГН-тата на цялото семейство, защото в спешен момент няма да имам възможност да ги търся вкъщи), име на личния лекар и в коя поликлиника е (не казвам, че в такъв момент лекарите от Бърза помощ няма да помогнат, но би било по-удобно, ако можем да представим тези данни).

Добре е да знаем, къде се намира адреса на Бързата помощ, ако се наложи ние да заведем детето там.

Съветвам ви даже и при най-малко съмнение за здравето и живота на детето си да търсите мнение на лекар. За това е хубаво да имате под ръка и телефона на някой “резервен” педиатър или лекар, който може да се отзове 24ч в денонощието (в случай, че детето е вдигнало много висока температура през нощта, а не можете да намерите своя лекар и т.н.).

В дома си трябва да имаме аптечка с най-необходимите медикаменти и материали: памук, стерилни компреси, цитопласт, руло марля, ножици, пинсети, шише риванол, шише йодиран спирт, термометър, чист спирт, кислородна вода. Необходимо е да съхраняваме аптечката на удобно за нас и недостъпно за децата място.

Другото, което е важно да направим, за да намалим вероятността за нещастен инцидент, е да обезопасим дома.

Въпреки, че не искаме да ни се случи, и аз не го и пожелавам на никого, добре е да знаем какво да правим в моменти, в които минутите са решаващи.


Отравяне
(детето случайно е погълнало нещо отровно – препарат за почистване, нафталин, медикаменти и др.)
Какво трябва да направим ?

- Най-вече да запазим спокойствие.

- Не трябва да губим време. Трябва да се обадим на лекар и да попитаме опасно ли е веществото. Ако сме сигурни, че е опасно – направо водим детето в токсикологичния кабинет на Бърза помощ. Ако видим, че детето ни е изяло нещо, което не знаем какво е (намерило е нещо) – вземаме част от веществото, за да го покажем на лекаря. Независимо дали детето изглежда видимо нормално е важно да го заведем в болницата. Колкото по-рано отидем – толкова по-добре. Даже и тревогата да е фалшива – по-добре да сме се застраховали. Промивката на стомаха се извършва чрез приемане през устата на разтвор на черен въглен. Не е страшно, ако се направи навреме.

- Ако детето е в много тежко състояние потърсете Бърза помощ. Бъдете готови да отговорите колкото е възможно по-точно относно естеството и количеството на отровния продукт, часа на случката и първите наблюдавани симптоми.Ако детето се задушава и забележим в дъното на гърлото му някакъв предмет, трябва да го измъкнем с пръсти и да започнем изкуствено дишане. Трябва да се извика лекар.

Ако не успеем да извадим предмета, много бързо трябва да обърнем детето с главата надолу и да го тупнем няколко пъти силно по гърба между плешките. Ако с няколко удара не постигнем нищо, е необходимо да пренесем детето в болница пордължавайки да му правим изкуствено дишане уста в уста.Това означава, че някакво чуждо тяло е попаднало в храносмилателния път. Обикновено това не води до сериозни последици и е съвсем различно от онова, което става, когато предметът е вдишан (независимо дали през устата или носа), т.е. попада в дихателните пътища.

Погълнатият предмет ще върви полека по целия храносмилателен път и накрая ще бъде изхвърлен с изпражненията. Само в един случай могат да се очакват усложнения – ако предметът е остър (игла примерно) и може да остане забоден в стените на храносмилателния тракт. Тогава е добре да се посъветвате с лекар.В случай на задушаване или друга злополука, при която дишането спира и се налага да се прави изкуствено дишане, обърнете се към Бърза помощ. Но за да не губите нито секунда, започнете да правите сами изкуствено дишане. Най-простият и най-ефикасен начин е уста в уста. Той е приложим при всечки случаи, когато дишането спира: удавяне, задушаване (с газ или нагълтан чужд предмет), електрошок, злополука по пътя.

Важното е да действате бързо: спиране на дишането в продължение на няколко минути предизвиква невъзвратими мозъчни увреждания.

Белези, по които се забелязва, че е нужно да се прави изкуствено дишане:

1. Посиняване на устните и лицето е признак на липса на кислород и неизбежна опасност.

2. Пострадалият много скоро губи съзнание.

3. Дишането спира

Какво трябва да се прави:

1. Разкопчайте яката и всичко, което стяга гръдния кош.

2. Рязко обърнете главата назад, за да се освободят дихателните пътища. В противен случай езикът, паднал в дъното на гърлото, ще блокира пътя на въздуха.

3. Поемете дълбоко въздух, отворете широко устата си и плътно я притеснете до отворените уста.

Колкото детето е по-малко, толкова вдухването трябва да бъде по-малко и по-леко. При бебетата вдухвайте едновременно и в устата и в носа, като обхванете и двете с вашата уста.

4. След всяко вдухване се изправяйте.

5. Вдухвайте, докато забележите, че гърдите на детето се повдигат. В този момент спрете – ако упорствате, рискувате да пръснете белия дроб.

6. През цялото време на изкуствено дишане дръжте главата на пострадалия отметната назад. Продължавайте с честота 20-40 вдухвания в минута. И така докато дишането стане нормално.

7. Ако езикът е запушил дъното на гърлото и пречи въздуха да премине – извърнете главата още по- назад.

8. Ако преминаването на въздуха е затруднено от някакъв предмет попаднал в гърлото – почистете гърлото и бързо подновете вдухването. Ако не успеете да го извадите, опитайте поне да го отместите, тупнете пострадалия между плешките ( както при “задушаване”).

9. Ако се прави изкуствено дишане на по-голямо дете или възрастен – вдухването трябва да е по-силно и да се стискат ноздрите.

Признаци, че изкуственото дишане уста в уста е сполучливо:

1. Обдишвнето трябва да прилича на нормално дишане.

2. Детето порозовява.

3. Възобновява се дишането

4. Продължете, докато то стане съвсем нормално.Ако задушаването е продължило много дълго (повече от няколко минути), сърцето също спира. Тогава се налага сърдечна реанимация. Тя крие известна опасност. Трябва да прибегнем към нея само ако сме убедени, че сърцето не бие вече и да се използва само ако имаме точни познания. Без да прекъсваме изкуственото дишане, то се редува с външен сърдечен масаж.

Принцип на масажа: детето е легнало по гръб и външния сърдечен масаж се състои в това да упражним натиск въху долната трета на гръдната кост приблизително 60 пъти в минута. Не трябва да се натискат ребрата (те лесно се чупят).

И пак да повторим: масажът на сърцето изисква познаване на метода.Трябва да се положи ранения легнал по гръб, с глава, обърната настрани (в случай че започне да повръща); само ако раната е в гърдите или от носа му тече кръв, ще го поставите в седнало положение. Отстранете тълпата и предупредете службите за бърза помощ като посочите съвсем ясно какво е нараняването и колко тежко е на вид, а също така и точното място на нещастието (път, окръг, близост до населено място). Трябва да се убедите, че раненият диша – ако не сте сигурни поднесете под носа му огледалце – от дъха то се изпотява. Ако раненият не диша, първото нещо е да направите изкуствено дишане. Проверете, без да събличате ранения, дали просто е в шок или е тежко ранен, дали няма кръвоизлив, фрактури.

Запазете самообладание. Когато раненият види, че сте силно разтревожен, това ще утежни положението му, а в момента той има нужда от всичките си сили, за да се бори и да помогне на онези, които се грижат за него.

Разкопчайте дрехите: яката, колана, маншетите.

Не трябва да местите ранения, освен ако е абсолютно необходимо. Добре е ранения да изчака идването на кола на Бърза помощ. Ако има няколко ранени и трябва да изберете кого пръв да отнесат в болницата, изпратете най-напред онзи, който има силен кръвоизлив или е в безсъзнание.Ако детето е бъркнало с пръсти в електрическия контакт и не може да ги изтегли, прекъснете тока от главния бушон, преди да се опитате да измъкнете детето. Ако е получило шок от електрическа жица, отстранете проводника с дървена пръчка или друг лош проводник на електричество. Ако детето не диша, венага трябва да се приложи изкуствено дишане.Ако детето е загубило съзнание, ако повръща, ако от устата, носа или ушите му тече кръв, ако движенията му са ненормални, извикайте лекар или направо водете детето в болница. Докато чаката колата на Бърза помощ и по време на транспортирането спазвайте следните препоръки:

- колкото е възможно по-малко движете детето;

- не позволявайте на никой да го пипа;

- много внимателно го поставете да легне, като главата е съвсем малко по-ниско от останалата част на тялото и с лице, обърнато на една страна, защото, ако от носа му тече кръв или детето повърне, може нещо да попадне в бронхите.

- Не му давайте нищо да яде или да пие.Дори, ако от падането видимо няма никакви последици, лекарят може да сметне за необходимо да поиска рентгенова снимка на черепа.

В дните след падането трябва да внимавате за следните признаци: повръщане, температура, гърчове, нарастваща и постоянна бледност, неспокоен сън (постоянна дремливост или безсъние). Първата нощ ставайте през равни интервали и повиквайте детето, за да се убедите, че то се събужда. Обезпокоителни са и други признаци: рязка смяна на настроението – детето изведнъж става безразлично към всичко или да е силно възбудено; смущения в зрението – може да се появи разногледство. При всички тези случаи потърсете лекар или веднага заведете детето в болница.Ако детето е ударило лицето или брадата и има рана, която може да доведе до траен и грозен белег е необходимо да заведете детето при хирург, който ще му направи един или няколко шева. Докато чакате, измийте раната с вода, почистете я от замърсяването (пръст, пясък и т.н.), след което я намажете с риванол.

Ако детето се ожули леко – измийте и обеззаразете мястото.

При синини помага компрес със студена вода.При лека рана – измийте внимателно мястото с вода и сапун, ако мислите, че пръст или нещо друго е влязло в раната. След това дезинфекцирайте, като намажете с риванол. Накрая превържете с цитопласт или превръзка с тампон от марля и бинт. Не бива много да стягате, раната трябва да “диша”, а кръвта да се движи.

При тежка рана (дълбоко порязване със стъкло, нож и т.н.): открийте раната, като махнете дрехата (може да я разкъсате или дори срежете). Махнете късчетата (от стъкло, метал, пясък и др.), които са около раната, но не пипайте онези, които са забодени в самата рана. Не се опитвайте да дезинфекцирате раната. Поставете върху нея дебел тампон и притиснете силно (по този начин кръвоносния съд е притиснат върху твърдата основа, която в случая е костта.) Натискайте поне пет минути. След това притегнете тампона с бинт. Ако нямате превързочни материали, направете тампон от кърпичка, салфетка и др. (трябва да са чисти); дори и да нямате чиста материя, не се двоумете: най-напред спрете кръвоизлива, инфекцията е второстепенна.

На практика е трудно да се различи артерия от вена. Общо взето: при срязана вена кръвта изтича равномерно на струйка и е тъмночервена. При срязана артерия кръвта блика на тласъци и е светлочервена. Ако превръзката, която описахме по-горе, не е достатъчна, трябва да се направи турникет или да се затисне с пръст срязаната артерия над раната (т.е. между раната и сърцето) и бързо да се занесе детето в болница.Като затискате кървящата ноздра, внимавайте да не се появи червено петно под кожата в основата на носа (хематом). Ако това стане, вероятно има фрактура на носната преграда (много е болезнено). Необходимо е веднага да се отиде при специалист.Непосредствената опасност от едно изгаране е в зависимост от неговата степен. Ако детето се изгори (от огън, вряща течност, пара или киселина) и при положение, че изгорената повърхност е повече от 5% от тази на тялото, трябва бързо да се отнесе в болница. Това изгаряне се смята за обширно.

Относителна повърхност на кожата на различните части на детското тяло:

Глава 18%
Гърди 18%
Гръб 18%
Ръка 9%
Крак 14%

Докато чакате лекарския преглед, не прилагайте никакви антисептични средства, нито мехлеми. Ограничете се само с това да увиете детето в много чист чаршав без да правите опит да свалите дрехите му. Допирът до въздуха причинява болка, а някои манипулации водят до инфекции и трябва да се избягват, колкото е възможно. На мястото на изгарянето дрехите остават стерилни от температурата. Важно е да се избегне замърсяване на изгореното място. Извикайте Бърза помощ и отведете детето в болница.

По време на пренасянето в болницата, както и докато чакате колата, давайте на детето да пие вода. Вземете завивка – не бива детето да чувства студ.

Ограничено изгаряне

Трябва да се облекчи болката и да се предпази от инфекция. Измийте изгореното място с детски сапун и преварена вода.

И недълбокото изгаряне (зачервяване на кожата без мехури) все пак е сериозно. Почистете кожата около обгореното място с тампон от марля или памук, натопен в риванол, и след това го изолирайте от въздуха: за целта направете превръзка от стерилен компрес, намазан с вазелин или дефламол.

Не бинтовайте два пръста заедно: кожата като зараства ще се слепи. Разделете пръстите с бинта.

Ако нежната част от тялото е изгорена (например окото) – покажете го на лекар.

Как да познаем дали изгарянето е дълбоко?

При изгаряне от първа степен кожата става червена.
При изгаряне от втора степен кожата е червена и се вдига мехур. Лекувайте, както е описано по-горе без да пукате мехура. Ако, като подновявате превръзката, установите, че около мехура се е събрала гной, покажете изгореното на лекар.

Изгаряне трета степен: кожата подпухва, размеква се като каша, придобива тъмен цвят. Зеведете детето на лекар.


Чуждо тяло в ухото

Ако срещате дори и най-малка трудност да извадите предмета, който детето е пъхнало в ухото си, не се опитвайте: рискувате да нараните слуховия канал. Заведете детето при ото-рино-ларинголог. Той разполага с необходимите инструменти.Чуждо тяло в окото

В окото на детето може да попадне малка песъчинка, стърготина и др. Детето получава силни и нетърпими болки, а понякога и възпаление.

Първо трябва да се избягва всякакво триене на болното око, защото с него може да се вкара още по-надълбоко чуждото тяло или да се нарани тъканта на окото.

Ако тялото не е много навътре, трябва полека да се избърше с края на чиста носна кърпа или още по-добре – с влажен памук. За тази цел този, който ще върши това, застава зад пострадалото дете и опира главата му на своите гърди. С палеца и показалеца внимателно отваря клепачите на пострадалото око и лекичко избърсва чуждото тяло.

Най-добре е да се потърси лекарска помощ !

_________________
Първа долекарска помощ Doddds10
Първа долекарска помощ __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Техника на външния сърдечен масаж и изкуствено дишане

Писане by Дени :) on Вто 27 Май 2008, 15:56

Техника на външния сърдечен масаж и изкуствено дишане

Външният масаж на сърцето се заключава в силно и ритмично
притискане на гръдния кош в посока от гръдната кост към гръбначния стълб. В
резултат на ритмичното многократно притискане се поддържа изкуствено
кръвообращение в организма. Масажът на сърцето се изпълнява до възстановяване
на самостоятелна сърдечна дейност, чийто признаци са появата на пулсации на
сънните и лъчевите артерии, намаляване на цианозата или бледността на кожата,
свиване на зениците и повишаване на артериалното налягане.

Външният масаж на сърцето се изпълнява по следния начин:
пострадалия се поставя по гръб върху плътна основа /под, земя/; оказващия помощ
застава встрани от него и с дланни повърхности, наложени една върху друга, ритмично
силно натиска /50-60 пъти в минута/ в областта на долната част на гръдната кост
по посока към гръбначния стълб. Гръдната кост трябва да хлътва с 4-5 см.
Външният сърдечен масаж при деца на възраст до една година трябва да се
провежда с краищата на пръстите с честота 100 - 120 в минута, а при деца от 1
до 12 години - както при възрастни, но само с една ръка. Ако реанимацията се
изпълнява само от един човек, се препоръчва след 10-12 притискания на гърдите
да се правят 2 вдухвания в белите дробове на пострадалия. Ако тя се изпълнява
от двама души, то едно вдухване следва след 5-6 притискания на гръдния кош.

Необходимо е да се знае, че грубото изпълнение може да
доведе до счупване на ребра, с повреждане на белите дробове, сърцето и други
органи. Препоръчва се сърдечния масаж да се предхожда от удар с юмрук в
гърдите, при което е възможно да се възстанови сърдечната дейност.


При спиране на дишането се провежда изкуствено дишане на
мястото на произшествието. Необходимост от изкуствено дишане възниква след
запушване на дихателните пътища, при мозъчни кръвоизливи, травматичен шок,
поражения от електрически ток и други остри заболявания и травми.

Най-простият ефективен метод е изкуственото дишане уста в
уста и уста в нос. Ефективността на този метод е несъмнена, тъй като въздухът,
вдухван от оказващия помощ, съдър жа 16 - 18% кислород, което е достатъчно за
обогатяване на кръвта на пострадалия. Изкуственото дишане се изпълнява по след
ния начин: пострадалият се поставя по гръб, като главата му се отмята назад;
дрехите му се разхлабват; при необходимост устната кухина и глътката се
почистват от чужди тела /пясък, земя, повърната материя и други/. Желателно е
да се отстранят налични протези. След почистването на устната кухина оказващият
помощ застава отстрани на пострадалия и покрива устата и носа му с чиста кърпа
или бинт; след като поеме дълбоко въздух той енергично го издишва в устата на
пострадалия, като същевременно запушва носа му. При изпълнение на изкуствено
дишане уста в нос по време на вдухването в носа се затваря устата на
пострадалия. Ако след вдухването на въздух /15-20 пъти в минута/ гръдният кош
на пострадалия се разширява, това означава, че в неговите бели дробове постъпва
въздух. Издишването става пасивно за сметка на еластичността на гръдния му кош.
По движението на гръдния кош може да се съди за ефективността на изкуственото
дишане. То продължава до възстановяване на собственото дишане.

_________________
MumForever!!.. Първа долекарска помощ Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

alert Кръвотечение и кръвоспиране

Писане by Дени :) on Сря 28 Май 2008, 14:03

Кръвотечение и кръвоспиране
Кръвотечението е почти неизбежен спътник на нараняването.Различават се следните видове кръвотечения:
1. Артериално - при него кръвта е ярко-червена и изтича на тласъци;

2. Венозно - кръвта има по-тъмен цвят и изтича на струя;

3. Капилярно - кръвта изтича на капки и се стича по повърхността на нараненото място.

В зависимост от това дали кръвта изтича навън от тялото или във
вътрешните телесни кухини кръвотеченията биват външни и вътрешни. Освен
при наранявания кръвотечения могат да възникнат и при някои вътрешни
заболявания: туберкулоза, язвена болест, варикоза, сърдечно-съдови
заболявания, различни видове на раковата болест.
Оказването на първа
помощ при кръвотечения, предизвикани от наранявания, трябва да включва
комплекс от манипулации за спиране на кръвотечението и своевременно
придвижване на пострадалия до медицинско заведение:

1. Да се действува бързо и уверено;

2. Крайникът или наранената част да се постави на високо и тогава да се пристъпи към кръвоспиране;

3. Да се познават елементарните способи за спиране на кръвотечение с подръчни и универсални средства
а/ при силен кръвоизлив /артериален/ да се извърши притискане на
кръвоносния съд. За тази цел може да се използува притискане с пръст в
самата рана;
б/ притискане на главната артерия, кръвоснабдяваща
крайника. Това най-често става на място, където тази артерия се намира
над кост. Притискането се извършва с пръсти. За горния крайник това
място е от вътрешната страна на мишницата, а за долния - в слабинната
гънка;
в/ пристягане на крайника на 2-3 см над мястото на
кръвотечението. Извършва се с гумен маркуч, колан, кърпа, турникет,
бинт или други подръчни средства. При този начин на кръвоспиране се
притискат всички кръвоносни съдове. Правилно е да се пристяга, докато
изчезне пулсът под мястото на притискането. Тъй като при пристягането
кръвообращението се прекъсва, то пострадалият трябва най-късно за един
час да бъде транспортиран до лечебно заведение. Необходимо е да се
отбележи точно часът и минутата на поставянето на пристягащото
средство. При всички случаи на кръвоспиране с пристягане трябва да се
направи превръзка на раната;
г/ при слабо артериално, венозно или
капилярно кръвотечение кръвоспирането се извършва с плътно пристегната
компресивна превръзка. Ако превръзката се пропие с кръв, то тя не се
сваля, а се прави надвръзка;
д/ Кръвотечение в тъканите /кръвонасядане/ се спира с притискаща превръзка;
е/ кръвотечение от носа се спира, като се постави пострадалия седнал или
легнал по гръб със силно извита назад глава. В носа се поставя памук
или марля, напоени с кислородна вода;
ж/ наранявания на главата се
получават най-често при удар с тъп твърд предмет или при падане.
Най-сериозни увреди при нараняване на главата на мозъчно сътресение и
счупване на черепа, което се придружава от кръвотечение от носа, ушите
или устата. Появяват се подкожни кръвоизливи около очите под формата на
очила. При този вид кръвотечение пострадалият задължително се поставя в
легнало положение по гръб, а на главата се поставя лед или бутилка със
студена вода и студени кърпи. Главата трябва да бъде добре фиксирана
към носилката. На краката се поставят бутилки с топла вода.
Пострадалият се транспортира до най-близката болница;
з/ кръвотечения в телесните кухини могат да се предизвикат от открити и
закрити наранявания или от вътрешни заболявания. Пострадалият е унесен,
оплаква се от жажда, кожата и лигавиците са бледи, пулсът едва се
напипва. Той може да бъде и в безсъзнание. Такива пострадали се
транспортират веднага в болница. Върху корема или гръдния кош се
поставя лед или бутилки със студена вода. Главата трябва да е
повдигната, а краката - свити в коленете. При кръвохрачене на
пострадалия се дава да пие солена вода или да гълта парченца лед.

_________________
MumForever!!.. Първа долекарска помощ Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при травматични увреждания

Писане by teqnstal on Вто 17 Юни 2008, 09:17

Първа помощ при травматични увреждания
Травматичните увреждания /травми/ се причиняват от действие на външни агенти върху
организма /механични, химични и биологични/. Травматичните увреди на
тялото биват затворени и отвирени. При първите целостта на покривните
тъкани - кожа и лигавици - е запазена, а при вторите - нарушена. Всяка
травма се придружава от следните признаци: болка, кръвотечение,
разрушаване на тъкани, инфекция и нарушение на функцията на увредените
тъкани и органи. Контузиите и нараняванията могат да бъдат различно
тежки според вида и силата на действуващия външен агент и засягането на
различните телесни части в дълбочина и по площ. Изходът от тях зависи
до голяма степен от функционалната годност и съпротивителните сили на
организма.
Първа помощ при открити наранявания. Раната представлява
травматично увреждане, при което е нарушена целостта на покривните
тъканите /кожа, лигавици/ и на подлежащите тъкани.Раните биват:
1. Контузни.Те се получават при удар с тъп твърд предмет. Краищата на
такава рана са неравни, но не кървят. Мястото около раната има синкав
цвят;
2. Разкъсано-контузни. При тях има голямо разкъсване на
тъканите. Такива са раните при ухапване от куче, раздиране от остър
предмет, убождане от пирон;
3. Порезни. Те се получават при порязване с нож, коса, стъкло. В зависимост от дълбочината на порязването кървенето е различно;
4. Огнестрелни. Те се предизвикват от действие на огнестрелно оръжие;
5. Прободни. Те се причиняват от остри тесни предмети /игла, кол, шило/;
6. Рани от ухапване. Те се предизвикват от ухапване на животни и насекоми.
По раната се забелязват следи от ухапването. По правило те са предимно
разкъсано-контузни или прободни и много често се инфектират. При
оказване на първа помощ при различните видове наранявания трябва да се
спазват следните общи правила:
1. Да не се бърка с пръсти в раната при вадене на чужди тела;
2. Преди налагане на превръзката ръцете да се измиват с вода и сапун;
3. Да се използуват чисти /стерилни/ превързочни материали;
4. Ако след превръзката раната се напои с кръв, превръзката не трябва да
се сменя, а върху нея се поставя памук и се прави стегната надвръзка.
Първата помощ при наранявания включва:
- Обработване на раната;
- Превръзване на раната. Обработката на раната се състои от: промиване с
кислородна вода; почистване на кожата около раната с памук, напоен със
спирт, йод-бензин или йодна тинктура; върху раната се поставят
сулфатиацил и стерилна марля; превръзката се извършва с левкопласт и
бинт; при повърхностни или слабо кървящи рани може да се постави
анкерпласт, без да се налага поставяне на сулфатиацил или марля, като
почистването на полето около раната е задължително; пострадалият
веднага се насочва към медицинско заведение.
Превръзката трябва да е
плътна, но да не притиска силно превързаната част. За тази цел с лявата
ръка се държи краят на бинта, а с дясната - самия бинт. Навиването на
бинта се извършва от ляво на дясно, като се започва от по-тънката част
на тялото или крайника и се отива към по-дебелата. Ходовете на бинта
могат да бъдат кръгови, спирални или кръстосани.
teqnstal
teqnstal
форум-фен
форум-фен


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при закрити травми

Писане by teqnstal on Сря 25 Юни 2008, 01:12

Първа помощ при закрити травми
При закритите травми целостта на покривните тъкани /кожа и лигавици/ не е
нарушена. Различаваме следните видове закрити травми:натъртване,
навяхване, изкълчване и счупване. Счупванията и изкълчванията могат да
бъдат и открити, т.е. - да е нарушена целостта на кожата и
лигавицата.Натъртване и навяхване. Те са по-леки травматични увреждания
и се предизвикват при падане, блъскане, удар върху твърда подложка или
с твърд предмет. Придружават се обикновено от болка в удареното място,
ограничаване на движението, оток и кръво насядане. Преминават
сравнително бързо. Необходимо е да се направи компрес със спирт или
риванол. Могат да се дават и болкоуспокояващи средства /аналгин,
аспирин/. При навяхване трябва да се направи стегната
превръзка.Изкълчване. То представлява трайно разместване на ставните
повърхности. Получава се при силен удар, рязко движение, скачане или
падане. При изкълчване в областта на засегнатата става има болка, която
се засилва при движение. Ставата и крайникът са оточни, има и
кръвонасядане. Променена е и дължината на крайника. Първата помощ при
изкълчване се състои главно в обездвижване на крайника чрез стегната,
фиксирана към тялото превръзка. Необходимо е и шиниране с подръчни или
специални средства. Забранява се наместването на изкълчената става от
немедицинско лице.

Счупване. Счупванията са такива травматични увреждания, при които е нарушена целостта на костите. Те биват:
пълни, когато костта е напълно прекъсната;
частични, когато костта е частично прекъсната.
В зависимост от това дали целостта на кожата и лигавицата е нарушена те
се делят на закрити и открити. Откритите счупвания са по-опасни поради
риск от кръвоизлив и инфекция. Най-характерни признаци на счупването
са: болка, нарушена двигателна функция, деформация в мястото на
счупване, оток, кръвоизлив, хрущене на костите в мястото на счупване,
промяна в дължината на крайника.
Първата помощ при счупване се
състои в обездвижване на крайника, което спомага за намаляване на
болката и предпазва пострадалия от шок.
При открити счупвания, т.е.-
когато има рана, е необходимо първо да се спре кръвоизливът. След
превръзване на раната се пристъпва към шиниране. Стандартните шини са
дървени, метални и пластмасови. Те трябва да бъдат предварително
подплатени с памук и обвити с бинт. При липса на стандартни шини могат
да се използуват и други подръчни средства, като твърд картон, дъска,
летви, бастун, лопата.
При счупване на долен крайник може да се
използува фиксиране на пострадалия крайник към здравия с бинт или
кърпи. Шинирането е ефикасно само когато са обездвижени двете съседни
на счупването стави. Напр., при счупване на подбедрицата трябва да
бъдат обездвижени глезенната и коленната стави,а при счупване на
раменната кост раменната и лакътната стави.
Шините се поставят от вътрешната и външната страна на крайника, като се закрепват с кърпи,
бинт, платно, колан или други подръчни средства. Шинираният крайник
/ръка/ се фиксира с кърпа към тялото.Пострадалият се поставя на носилка
или на подръчно приспособление от пръти с платнище или одеала.
Наложително е той да бъде фиксиран добре към носилката и незабавно да
се транспортира в болнично заведение.
teqnstal
teqnstal
форум-фен
форум-фен


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при слънчев и топлинен удар

Писане by mamazavinagi on Сря 09 Юли 2008, 11:23

Първа помощ при слънчев и топлинен удар
Топлинен удар се получава при работа в топли и влажни помещения. При задушно
време и висока влажност на въздуха на открито също може да се получи
топлинен удар. При такива условия се затруднява отделянето на топлина
от организма към околната среда.
Предразполагащи моменти са: усилена
физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на
дебели и затворени дрехи, налични заболявания /сърдечно-съдови,
затлъстяване/.
Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни.
Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване,
ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане,
световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на
съзнанието, халюцинации и гърчове.

Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от
степента на увреждане. Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и
проветриво място. Дрехите му се разхлабват, той се напръсква с вода, на
главата му се поставя студен компрес. Мокри кърпи се поставят и на
гърдите, корема и гърба и му се дава да пие студена вода. При загуба на
съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност се прави изкуствено
дишане и непряк сърдечен масаж.
Пострадалият се транспортира в лежащо състояние до медицинско заведение.
За предпазване от слънчев и топлинен удар трябва да се избягва
продължителна работа на слънце без шапка, да не се започва работа
веднага след нахранване и да се поглъщат достатъчно хладни течности.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при поражение от електрически ток и мълния

Писане by mamazavinagi on Пет 01 Авг 2008, 08:44

Първа помощ при поражение от електрически ток и мълния
Преминаването на електрически ток през организма предизвиква местни и обши нарушения
/изгаряне на мястото на входа и изхода на електрическия разряд,
внезапна загуба на съзнанието, понижение на телесната температура,
спиране на дишането и рязко разстройство на сърдечната дейност/.
За поражението от ток с високо напрежение е характерно състояние на т.н.
"мнима смърт" - бледа кожа, нереагиращи на светлина зеници,
неопределящи се пулс и дишане.
Всички пострадали от електротравма
задължително се настаняват в болнично заведение. До тогава се дават
противоболкови и успокояващи средства, извършва се изкуствено дишане и
непряк сърдечен масаж.


Последната промяна е направена от tuci_iv на Сря 08 Окт 2008, 21:53; мнението е било променяно общо 1 път
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при удавяне, задушаване и затрупване със земя

Писане by Schatzе on Чет 07 Авг 2008, 07:34

Първа помощ при удавяне, задушаване и затрупване със земя
При тези произшествия в белите дробове практически не постъпва въздух. Такова състояние се нарича асфиксия.
Първата долекарска помощ, независимо от причината на задушаването, е насочена
към нейното отстраняване, възстановяване на дишането и сърдечната
дейност. При оказване на помощ на давещ се е необходимо към удавника да
се подходи отзад, да се хване за косата и през мишниците, да се обърне
с лице нагоре и да се извади на брега, без да му се дава възможност да
се залови за спасителя.
Оказването на първа помощ започва веднага
след изваждането от водата. Ако пострадалият е облечен, то е необходимо
той да се освободи от пристягащите го дрехи. След това той се поставя
на бедрото на спасителя по такъв начин, че главата да е по-ниско от
гръдния кош. След това се почиства устната кухина и глътката от тиня,
пясък, водорасли, повърнати материи. С няколко енергични пристягащи
движения се отстранява водата от трахеата, бронхите и стомаха. След
това пострадалият се слага на гръб и се пристъпва към изкуствено дишане
и непряк сърдечен масаж.

При удавяне парализа на дишането настъпва
след 4-5 минути, а сърдечната дейност може да се запази до 15 минути.
След изваждането от водата пострадалият по възможност трябва да се
затопли, като се разтрие с кърпа или сухи дрехи.

При задушаване, предизвикано от външно пристягане на трахеата, е необходимо колкото
може по-бързо да се освободи шията, да се сложи пострадалият по-гръб,
да се почисти устната кухина и глътката и да се пристъпи към изкуствено
дишане и непряк сърдечен масаж.

При затрупване със земя и други
предмети и материали се затруднява оттокът на кръвта по вените в
горната част на тялото, възниква рязко нарушение на дишането, разкъсват
се малките вени по лицето и шията, нарушава се функцията на сърцето,
черния дроб и бъбреците, което може да доведе до смърт. След почистване
на устната кухина и глътката се провежда изкуствено дишане и непряк
сърдечен масаж.

След извеждане от терминалното състояние се извършва
спиране на кръвотечението и обездвижване на счупванията, ако има
такива. След това по възможност пострадалият се загрява чрез разтриване
със спирт или сухи дрехи. Наложително е бързо транспортиране в
медицинско заведение.

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при ухапване

Писане by деси on Чет 07 Авг 2008, 10:06

Първа помощ при ухапване
Ухапвания от домашни животни обикновено причиняват разкъсано-контузни рани.
Третирането им е както при обикновени рани. По-особени са ухапванията
от змия и насекоми.

Ухапване от змия.
При ухапване от змия на кожата се виждат две кървавочервени точки. Особено опасни за човека са
ухапванията от пепелянка и усойница.
Признаците на ухапване са:
силна болка на мястото на ухапване, оток, който може да обхване целия
крайник, отпадналост, главоболие, чувство на страх, гадене, повръщане,
затруднено дишане, ускоряване на пулса, спадане на артериалното
налягане.

Първата долекарска помощ се състои в следното
:
1. Над ухапаното място се прави пристягаща превръзка;

2. Раната се изтисква или се разрязва с нож на дълбочина 1-2 см;

3.След това раната се превръзва с марля или кърпа, напоени със спирт или
амонячна вода;

4. Крайникът се обездвижва, тъй като движението усилва
резорбцията на отровата;

5. Върху превръзката на раната се поставя лед.
Пострадалият незабавно се транспортира до медицинско заведение за по-нататъшно
лечебно третиране, вкл. инжектиране на противозмийски серум.

Ухапване от насекоми

Най-честиса ухапванията от паяци, оси и пчели. При ухапвания от насекоми се
усеща силна пареща болка, зачервяване и оток на ухапаното място, като е
възможна и алергична реакция /сърбеж, обрив, оток по клепачите/.
При ухапване от насекомо трябва да се извади жилото чрез изтискване.
Мястото се разтрива с течен амоняк или смес от течен амоняк и олио, и
се поставят студени компреси.
При потежки случаи пострадалият се насочва към медицинско заведение.
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при изгаряне и измръзване

Писане by Bubsi on Пет 08 Авг 2008, 13:46

Първа помощ при изгаряне и измръзване

Изгарянето на повече от 1/3 от повърхността на кожата създава опасност за живота
на пострадалия. От значение е също и дълбочината на изгарянето, както и
възможността от възникване на вторична инфекция.

Изгарянията биват класифицирани по тежест: първа, втора, трета и четвърта степен.
Изгарянето на отделни части от кожата на тялото може да доведе до
местни и общи нарушения в организма.
Местните нарушения са свръзани
предимно със степентта на изгарянето, а общите нарушения зависят както
от степента на изгарянето, така и от площта на изгоряната кожа.
Понякога дори изгаряне от първа степен при засегната голяма повърхност на кожата може да доведе до тежко състояние.
При първа степен изгаряне обикновено се получава зачервяване и подуване на кожата.
При изгаряне втора степен освен горните признаци се появяват мехури, изпълнени с бледо-жълтеникава течност.
Изгарянето от трета и четвърта степен е съпроводено с некроза на кожата, дълбоките тъкани и с овъгляване на кости.
Най-тежкото усложнение при изгаряне е появата на щок.

Първата помощ при изгаряне се състои в следното:
1. Незабавно прекратяване действието на термичния агент /слънчеви лъчи,
огън, химическо вещество/. При запалване на дрехите те трябва да се
загасят чрез покриване с одеало или палто, да се залеят с вода или да
се съблекат;

2. На пострадалия се дава вода, подсладена течност, може и малко алкохол;

3. Прави се суха стерилна превръзка на изгоряната повърхност;

4. При наличие на мехури те не трябва да се разкъсват поради опасност от инфекция;

5. Изгорените участъци не трябва да се мажат и посипват с никакви
вещества. Само при слънчеви изгаряния се допуска мазане с дерматин,
сода-бикарбонат, кисело мляко, краставичен сок или олио.
При изгаряне с киселина изгорените места се почистват с 5%-ов разтвор на
сода-бикарбонат /една чаена лъжичка в 100 мл вода/, а при изгаряне с
основа - с 1%-ов воден разтвор на оцетна киселина. Лечението на
изгаряния втора, трета и четвърта степен се извършва в болнично
заведение.

На измръзване са изложени най-често откритите части на тялото - уши, нос, крайници.

Измръзването

зависи не само от ниската температура, но и от влажността, както и от
продължителността на действието на студа. При измръзване трябва
внимателно да се разтрият измръзналите части, докато се възвърне
чувствителността на кожата и тя се зачерви. Измръзналите части могат да
се разтрият и със спирт. При измръзване втора степен върху мехурите се
поставя суха стерилна превръзка. При цялостно измръзване на тялото
пострадалият трябва да се пренесе внимателно в не много затоплено
помещение. Загряването на тялото трябва да става постепенно с топли
кърпи или грейки и бутилки с топла вода. След като дойде в съзнание, на
пострадалия се дава да пие топъл чай, кафе и малко коняк. Не трябва да
се разтрива измръзналият участък от тялото, нито да се масажира кожата,
особено при наличие на мехури.
Bubsi
Bubsi
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при припадане

Писане by mamazavinagi on Вто 12 Авг 2008, 10:11

Първа помощ при припадане

При продължителен престой на човек в задушно помещение, внезапно настъпила болка при травма, внезапна уплаха, рязка промяна в положението на тялото може да настъпи внезапен отток на кръв от главния мозък и загуба на съзнанието, което се нарича припадане. При загуба на съзнанието човек усеща притъмняване пред очите, световъртеж, шум в ушите. Той се оплаква от тежест, пребледнява, дишането става повърхностно, пулсът отслабва, появява се студена пот и студенина по крайниците.

Първата долекарска помощ се състои в следното:

1. Разхлабват се дрехите около гръдния кош, осигурява се приток на свеж въздух;

2. Главата се поставя на ниско;

3. На пострадалия може да се даде да помирише амоняк. Тези мерки способствуват за увеличаване на притока на кръв към главния мозък, възвръщат съзнанието и припадането бързо преминава. Пострадалият обаче не бива бързо да се изправя. Желателно е той да полежи един час след възстановяване на съзнанието. При припадането загубата на съзнание е кратка.
При редица тежки заболявания може да настъпи продължителна загуба на съзнанието, на пр. при мозъчен кръвоизлив, някои отравяния, захарен диабет, патологична бременност, епилепсия, бъбречни и чернодробни заболявания. В такива случаи постепенно настъпва кома.
При някои заболявания може да се окаже действена долекарска помощ. Напр., при понижаване на кръвната захар у диабетици, когато се появи бледост, хладна и лепкава пот, рязка слабост и нерядко загуба на съзнанието, достатъчно е в устата на болния да се влее малко подсладена вода, да му се даде бучка захар или бонбон, и това може за кратко време да го изведе от тежкото състояние.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Сърдечен инфаркт

Писане by Дени :) on Пон 25 Авг 2008, 21:06

Сърдечен инфаркт
В острия период сърдечният инфаркт се изявява с пристъпна интензивна болка зад гръдната кост, с чувство на притискане. Нерядко болката се разпространява в областта на лявата лопатка, лявото рамо, лявата ръка, долната челюст или гърлото.
Своевременното приложение на съдоразширяващи средства /напр. нитроглицерин под езика/ може да предотврати развитието на сърдечен инфаркт. Често болковият пристъп преминава след приемането на нитроглицерин, което свидетелствува за възстановяване на сърдечното кръвообращение. Обаче ако болката не премине, а се усилва, трябва по спешност да се извика лекар.

_________________
MumForever!!.. Първа долекарска помощ Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

alert Хипертонична криза

Писане by teqnstal on Вто 26 Авг 2008, 08:24

Хипертонична криза
Хипертоничната криза представлява рязко покачване на артериалното налягане в резултат на изостряне на хипертоничната болест.
Настъпването на кризата може да бъде предизвикано от остро нервно пренапрежение, отрицателни емоции, метео- рологични фактори и други причини.
Не рядко кризата се усложнява с остра коронарна недостатъчност и нарушения в кръвооросяването на главния мозък.
При бързо покачване на артериалното налягане болният се оплаква от силно главоболие в тилната, теменната или челната област на главата, което се съпровожда от тежест и повръщане, разстройство на зрението и обща слабост. В такива случаи трябва незабавно да се извика лекар, да се осигури на болния пълно спокойствие на легло, да се приложат по възможност "отвличащи" средства налагане на синап в областта на тила и кръста и потапяне на краката в съд с топла вода.
teqnstal
teqnstal
форум-фен
форум-фен


Върнете се в началото Go down

alert Остра сърдечно-съдова недостатъчност

Писане by Дени :) on Пет 05 Сеп 2008, 10:38

Остра сърдечно-съдова недостатъчност
Острата сърдечно-съдова недостатъчност представлява едно от най-тежките нарушения на кръвообращението.
Болният се оплаква от задух, слабост, рязко учестяване на пулса /тахикардия/, нерядко устните посиняват /цианоза/. Съдовият тонус се понижава и най-важните органи не получават достатъчно количество кръв и кислород.
В такива случаи трябва незабавно да се извика лекар и да се предприемат мерки за бързо болнично лечение.


Последната промяна е направена от DeNiTo на Съб 27 Сеп 2008, 21:05; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
MumForever!!.. Първа долекарска помощ Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

alert БЪБРЕЧНА КОЛИКА ОСТРА ЗАДРЪЖКА В УРИНИРАНЕТО

Писане by Дени :) on Пет 05 Сеп 2008, 10:47

БЪБРЕЧНА КОЛИКА ОСТРА ЗАДРЪЖКА В УРИНИРАНЕТО
Бъбречната колика се изявява с внезапно възникване на поясна болка, разпространяваща се към слабините и половите органи. Болката е интензивна и не изчезва от промяна на положението на тялото.
Тежко състояние може да възникне при остра задръжка в уринирането при което болният не може самостоятелно да уринира.
В такива случаи е необходимо веднага да се извика лекар, да се постави грейка в поясна област и да се даде болкоуспокояващо средство /аналгин, спазмалгон, бусколизин

_________________
MumForever!!.. Първа долекарска помощ Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

alert Епилептичен припадък и хистеричен припадък

Писане by Bubsi on Вто 09 Сеп 2008, 13:44

Епилептичен припадък и хистеричен припадък

Епилептичният припадък е една от проявите на поражение на централната нервна система и се съпровожда от внезапна загуба на съзнанието, гърчове и поява на пяна на устата, нерядко с примес на кръв в резултат на прехапване на езика.
Лицето придобива синкав цвят, зениците не реагират на светлина. След преминаване на гърчовете, които продължават 1-3 минути, болният обикновено заспива и след това няма спомен за станалото.
Първата долекарска помощ се състои в поставяне на болния в удобно легнало положение, под главата му се поставя мека възглавница. Дрехите му се разхлабват. За предотвратяване прехапване на езика между зъбите се поставя плътен, но не травмиращ предмет - дървена пръчка, увита в плат лъжица, сгъната носна кърпа, край на палто или ръкав. След прекратяване на гърчовете болният се транспортира в лечебно заведение. Хистеричният припадък външно понякога много прилича на епилептичния, но съществено се отличава от него. Например, болният от хистерия пада много бавно, на удобно място и в удобна поза. Съзнанието е запазено, зениците реагират на светлинни дразнители, дишането не е нарушено. За разлика от епилептичния припадък, който може да настъпи и нощем по време на сън, хистеричният припадък обикновено се наблюдава денем.
Припадъкът продължава толкова по-дълго, колкото е по-голямо вниманието на околните. Преди всичко трябва да се отстранят страничните наблюдатели, да се успокои болният, да му се даде да подиша амоняк, около него да се създаде спокойна обстановка. По време на припадъка той не трябва да се придържа. В такава обстановка припадъкът бързо преминава.
Bubsi
Bubsi
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

alert ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Писане by Bubsi on Сря 10 Сеп 2008, 16:00

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Първата помощ за психично болния трябва да се състои преди всичко в предпазване от психични травми.
При съмнение за психично заболяване незабавно трябва да се извика лекар-психиатър, особено ако болният се отнася враждебно към околните, говори нелепости, има налудничави идеи и изпада в гняв. Над него трябва да се установи наблюдение.
Необходимо е преди всичко той да бъде успокояван, а също и да се отстраняват лицата, които го дразнят. При спорове не трябва да се проявява настойчивост и изобщо да не се спори с него. При възможност трябва да се постави в леглото и да му се даде сънотворно средство. При буйство трябва да се извика още едно лице и заедно да се направи опит да се задържи болният без да му се причинява болка, докато пристигне медицинския екип
Bubsi
Bubsi
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ при остри отравяния

Писане by Bubsi on Пет 12 Сеп 2008, 08:26

Първа помощ при остри отравяния

Хранително отравяне

е възможно, когато в храната са вложени некачествени продукти от животински произход /месо, риба, колбаси, месни и рибни консерви, мляко и млечни продукти/.
Хранително отравяне /хранителна токсикоинфекция/ възниква в резултат на въздействие на микроорганизми и продукти от тяхната обмяна /токсини/ върху човешкия организъм.
Хранителните продукти се инфектират при неправилно съхранение и нарушения при обработката им. Особено опасни са мляните месни и рибни продукти.
Хранителното отравяне се появява внезапно като общо неразположение, тежест, повръщания, коликообразни болки в корема, диарични изпражнения, понякога примесени със слуз и кръв. Началото на заболяванието често се свързва с приемане на некачествена храна.
При възникване на хранителна токсикоинфекция бързо нарастват признаците на интоксикация на организма - ускоряване и отслабване на пулса, спадане на артериалното налягане, бледост на кожата, нарастваща жажда, покачване на температурата до 38-40С.
На такъв болен е необходимо възможно най-бързо да се окаже помощ, поради бързо развитие на остра сърдечно-съдова слабост и опасност от смърт. Много е важно още при първите симптоми, които се появяват 2-4 часа след приемането на заразена храна да се започне оказването на помощ. В редки случаи заболяването може да се прояви след 18-24 часа или по-късно.

Първата долекарска помощ се състои в следното:

1. Преди всичко трябва да се извика лекар и да се пристъпи към стомашната промивка с топла вода. С цел да се отстранят хранителните остатъци от стомаха промивката трябва да продължи до "чиста вода". На болния нееднократно трябва да се дават обилно /до 1,5-2 литра/ течности с последващо предизвикване на повръщане, като с пръст се дразни корена на езика. Обилното пиене на течности е необходимо и при наличие на спонтанно повръщане;
2. След стомашната промивка болният се поставя на леглото, завива се добре и се стопля /грейка на краката/. Дава му се не много силен чай или кафе;
3. Повърнатите материи и изпражнения се запазват до идването на лекаря, който ги оглежда, а след това при възможност те трябва да се дезинфецират, като се смесят с хлорина.
Ботулизъмът е тежко заболяване, което се отнася към хранителните токсикоинфекции. То възниква при консумация на храна,заразена с бактерии, отделящи опасни за живота токсини. Често такива продукти са консервирани риба, месо, колбаси, неподложени на достатъчна термична обработка. Заболяването се изявява след 12-24 часа /понякога и по-късно/ с главоболия, световъртеж, обща отпадналост. Характерно е подуването на корема, липса на диария, задръжката на урината. Особената опасност при това заболяване се състои в това, че поразява централната нервна система /нарушено гълтане, раздвояване на погледа и късогледство, отпускане на горните клепачи, дрезгав глас/. По-нататък състоянието на болния се влошава прогресивно.

Първата долекарска помощ на практика е същата както и при другите хранителни токсикоинфекции. Болният по спешност се транспортира в болнично заведение.
Отравяния с отровни или ядливи, но развалени гъби са твърде чести. Признаците на отравяне се появяват около 1 до 3 часа след хранене. Появяват се тежест, обща слабост, обилно слюнкоотделяне, последвано от мъчително повръщане, силни коликообразни коремни болки, кръвениста диария, главоболие, световъртеж. При потежки отравяния се наблюдават и симптоми на поражение на централната нервна система - зрителни нарушения, халюцинации, гърчове.
В следващите стадии на отравянето се развива двигателна възбуда, която след 6-10 часа преминава в сънливост и апатия. Телесната темпетатура се понижава под нормалната, склерите на очите и кожата пожълтяват. Ако не се окаже своевременна помощ твърде бързо се развива състояние на колапс и настъпва смърт. Правилно и бързо оказаната долекарска помощ може да има решаващо значение за съдбата на болния. При стомашната промивка се препоръчва използуването на слабо-розов разтвор на калиев хиперманганат. Предприема се бързо транспортиране на болния в медицинско заведение.
Отравяне с въглероден двуокис е възможно както в бита, така и в производството.То възниква вследствие продължително престояване в непроветрявани помещения - гаражи,помещения в които се използува въглероден окис или ацетон, фенол, метилов спирт.
В домашни условия отравяне може да стане в помещения, отоплявани от печки. Отравянето се проявява с главоболие, световъртеж, тежест и сърцебиене. При по-нататъшно престояване в такива помещения настъпва обща слабост, повръщане, задух, сънливост, бледост на кожата, а накрая участено и повърхностно дишане, гърчове и смърт.
Първата долекарска помощ започва с незабавно извеждане на пострадалия от помещението, най-добре на чист въздух. След това при липса на самостоятелно дишане веднага се пристъпва към изкуствено дишане, а при необходимост и към външен сърдечен масаж, като предварително се почистят устната кухина и глътката от чужди тела.
Положително влияние оказват разтривките на тялото, затопляне на краката, кратковременно вдишване на спиртни пари. При болни с тежки отравяния с въглеокисни газове са възможни и различни усложнения, даже и след бързото извеждане от тежкото състояние. Затова извикването на лекар е абсолютно необходимо.
Отравяния при вътрешно приемане на концентрирани киселини или основи.Те най-напред предизвикват обширни изгаряния на устните, устната кухина, гърлото и дълбоки разрушения на тъканите. При изгаряния със сярна киселина се образува налеп с черен цвят, с азотна - налеп със сиво-жълт цвят, със солна - налеп с жълтеникаво-зелен цвят, а с оцетна - налеп със сиво-бял цвят.
Киселините увреждат тъканите по-повърхностно, докато основите проникват на значителна дълбочина, поради което изгоряната повърхност е с белезникав цвят и лесно се разпада. Незабавно след приема на киселината или основата се появяват силни болки в устната кухина, зад гръдната кост и в корема. Болките са толкова силни, че могат да доведат до шоково състояние. За кратко време може да се развие колапс.
Първата долекарска помощ започва с изясняване на вида на отровното вещество. Наложително е незабавно извикване на лекар. До неговото пристигане на пострадалия се дава да пие мляко, растително масло, слизести отвари, нишестена каша.
При всички отравяния с киселини е полезно даване на магнезиеви съединения и варовита вода. При отравяния с карболова киселина и нейни производни мляко, масло и мазнини не трябва да се дават. При отравяния с концентрирани основи трябва да се дават полепващи средства и на всеки 5 минути по една супена лъжица 2-3%-ов разтвор на лимонена или оцетна киселина, или лимонов сок. За намаляване на болките върху корема може да се постави мехур с лед. Отравяния с отровни химикали. При нарушение на техническите правила за безопасност при работа с различни препарати за растителна защита са възможни тежки отравяния, преди всичко с хлорофос и тиофос, които могат да попаднат в организма при вдишване или поглъщане с хранителни продукти. Отравянето се развива в течение на 15-60 минути твърде бурно и може да завърши със смърт. Пострадалият се оплаква от бързо развиващо се главоболие, силно слюнкоотделяне, повръшане, изпотяване, световъртеж, нарушено зрение. Дишането се участява и става хъркащо. Твърде бързо се появяват гърчове на долните крайници, след това парализа на мускулите и спиране на дишането.
Първата долекарска помощ започва с извикване на спешен медицински екип. След това се извършва промивка на устната кухина и глътката, а ако пострадалият е в съзнание се предизвиква повръщане. При спиране на дишането незабавно се прилага изкуствено дишане.
Отравяния с лекарствени препарати. Проблемът с лекарствените интоксикации е актуален във връзка с лесната достъпност на много препарати и безконтролното им самостоятелно приемане без лекарско назначение. Неконтролираното приемане на лекарства може да доведе до психоневрологични разстройства, нарушения на сърдечната дейност, нарушения във функцията на белите дробове, черния дроб, бъбреците и други органи.
При лекарствени отравяния първата долекарска помощ се състои в незабавно извикване на лекар и отстраняване на остатъците от приетия медикамент от стомаха чрез промивка с топла вода. Пострадалият трябва да се освободи от пристягащи дрехи, удобно да се сложи в леглото, да се затопли и помещението да се проветри. При необходимост незабавно се извършва външен сърдечен масаж и изкуствено дишане. Профилактиката на лекарствените отравяния се състои в строго спазване на правилата за съхранение и приложение на медицинските препарати и отказ от самолечение.
Bubsi
Bubsi
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

alert Първа помощ: слънчеви изгаряния

Писане by Schatzе on Пет 12 Сеп 2008, 14:15

Първа помощ: слънчеви изгаряния

Какво можем да направим в домашни условия или преди да потърсим помощ от специалист.

На практика грижата да се предпазим от слънчево изгаряне започва преди да излезем на слънце. Ако сте подготвени добре, може би няма да се наложи да прибегнете към мерките, изброени по-долу.

Най-спешните мерки са свързани с прекратяване въздействието на ултравиолетовата радиация:
- Скрийте се от слънчевите лъчи.
- Покрийте кожата, която е била изложена на слънце.

Вземете мерки да намалите дискомфорта:
- Медикаменти от типа на аспирин и ибупрофен могат да са от полза, особено ако са приети ваксимално рано.
- За средните изгаряния, хладните компреси с еднакво количество вода и мляко най-често са достатъчни. Използвайте мека кърпа, като държите компресите поне 15-20 минути. Повторете процедурата няколко пъти.
- В аптеките и магазините за козметика все по-често се предлагат и различни кремове за облекчаване на изгарянията, които успокояват раздразнената кожа. Много от тях съдържат алое, чието действие в такива ситуации е доказано.
- Хладките (не и студени!) бани също помагат. Избягвайте обаче употребата на соли, масла, шампоани, защото те предизвикват негативна реакция по раздразнената кожа. За избърсване ползвайте мека кърпа. Не търкайте, а попивайте водата по тялото. След това можете да ползвате увлажнители, за да дадете възможност на кожата да възстанови поне част от отнетата й от слънцето влага.
- Не ползвайте лосиони и кремове, съдържащи местни анестетици, защото кожата ви може да стане чувствитерна към тях и в последствие да се появи алергична реакция.
- Разбира се, в никакъв случай не се показвайте на слънце.

Медикаменти
Можете да използвате продукти, съдържащи като активно вещество сребърен сулфадиазин. Избягвайте да ги прилагате или го правете с изключително внимание върху лицето си. У нас има поне два регистрирани такива медикамента (виж повече ).
- Ако изгарянията не са сериозни, най-често са достатъчни различните нестероидни противовъзпалителни средства

(НСПВС) от типа на аспирина, както и различни лекарства в течна форма, чиято основна роля е да възстановят влагата в кожата. Добре е във всички случаи да потърсите мнение от лекар.
- Той може да ви препоръча също така да използвате хладни компреси, овлажняващи кремове и лосиони.
- Ако изгарянията са по-сериозни, консултацията със специалист е задължителна. Много вероятно е да се стигне до стероидна терапия (продукти на кортизонова основа) в продължение на няколко дни.
- При тежки изгаряния се изписват и по-силни болкоуспокояващи – по преценка на лекаря.
- Ако имате мехури в следствие на изгарянето, стероидите обикновено се избягват, за да не се стигне до инфекция.

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert ОСТРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В КОРЕМНАТА ОБЛАСТ

Писане by cveti555 on Пет 12 Сеп 2008, 14:17

ОСТРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В КОРЕМНАТА ОБЛАСТ

Острите заболявания в коремната област са много опасни за живота и много често изискват неотложна операция.
Към тях спадат острият апендицит, пробитата стомашна или дуоденална язва, острият холецистит, стрият панкреатит, заклещената херния и други заболявания.
Обща проява на острите заболявания в коремната област е коремната болка. Тя е постоянна или коликообразна, възниква внезапно или постепенно и нарядко е съпроводена с тежест и повръщане.
Внезапно и бързо развиващите се заболявания в коремната област са много опасни за живота поради възникване на усложнения като пробив на коремен орган, възпаление на коремницата /перитонит/ и кръвотечение.
За всички остри заболявания в коремната област е характерно рязкото влошаване на общото състояние на болния.Крайният изход зависи от времето изминало от началото на болката да оказването на квалифицирана лекарска намеса. Необходимо е незабавно извикване на лекар. До идването му трябва да се създадат условия за максимален покой на болния, на корема да се постави мехур с лед.
Не трябва да се прави промивка на стомаха, нито очистителна клизма, нито да се дава храна и вода на болния. Забранява се даването на обезболяващи средства, тъй като това може да затрудни поставянето на правилна диагноза и да доведе до неправилно лечение
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert МОЗЪЧЕН КРЪВОИЗЛИВ

Писане by Bubsi on Пет 12 Сеп 2008, 14:20

МОЗЪЧЕН КРЪВОИЗЛИВ

Мозъчният кръвоизлив е твърде опасен за живота. Преди всичко той се наблюдава у възрастни лица, но през последните години нерядко се среща и у млади.
Мозъчният кръвоизлив може да се получи поради разкъсване на мозъчен кръвоносен съд или в резултат на просмукване на кръв при повишено артериално налягане през външно непроменени съдове.
Като правило заболяването се развива твърде бързо. Болният пада, загубва съзнание /оттук и названието "мозъчен удар"/. Често се наблюдават повръщания и изпускане по малка и голяма нужда. Лицето става зачервено, устните посиняват, пулсът - напрегнат и забавен /56 - 68 в минута/. Ако болният е в съзнание често се установява нарушен говор, дишането е шумно, хъркащо. Болният обикновено лежи със затворени очи, полуотворена уста. Ако се повдигне ръка или крак, то те падат като отсечени.
Мозъчен удар може да настъпи и по време на сън. Такъв болен трябва да се постави в леглото, да се разхлабят стягащи дрехи, да се осигури приток на чист въздух. На главата може да се постави мехур с лед или често да се сменяват студени компреси. Наложително е бързо извикване на лекар
Bubsi
Bubsi
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

alert Как да разберем дали сме се натровили

Писане by mamazavinagi on Вто 21 Апр 2009, 08:19

Характерни симптоми и първа помощ.

здраве.bg

През есента специалистите обикновено говорят за втората сезонна вълна
на натравянията, която е свързана с употребата на консервирани
продукти, все по-често заместващи пресните плодове и зеленчуци.
Предлагаме ви симптомите на някои конкретни натравяния и какви мерки
можете да вземете преди да дойде помощта на лекаря:

Гъбни натравяния

Симптомите се проявяват след 5 до 7 часа: треска, остра болка в
стомаха, гадене, повръщане, виене на свят, бавен пулс. Необходима е
незабавна намеса на специалист и постъпване в болница. До идването на
лекаря можете да направите промивка на стомаха или клизма с добавена
отвара от лайка (1 с.л. цвят на 300 мл вода). След това дайте на болния
слабително, стоплете го, накарайте го да изпие чаша силен чай. Върху
главата поставете студен компрес, а върху стомаха - грейка.

Натравяне с компот или сладко

Признаците се появяват след 7-8 часа: гадене, повръщане, затруднено
дишане. Промийте стомаха с подсолена вода или слаб разтвор на калиев
перманганат, дайте слабително, направете клизма. След прекратяване на
повръщането болният трябва да приеме таблетка активен въглен (при липса
може да се замени с кисело мляко или яйчен белтък). Препоръчва се
приемането на много течности. Едно денонощие може да се гладува, а след
това да се премине на супи и отвари.

Ботулизъм

Първите признаци на болестта са влошаване на зрението (раздвоен образ,
замъгленост), разширяване на зениците, усещане за сухота и дращене в
гърлото, спазми в мускулите на езика. При опит да се пие вода,
течността се излива през носа.

Болестта се проявява около 12 часа след като консумирането на
развалената консерва. Веднага трябва да се извика бърза помощ, тъй като
е възможно да се стигне до спиране на дишането. В очакване на лекаря
стомахът трябва да се промие с топъл 2% разтвор на сода и да се даде на
болния слабително.

За да се избегнат срещите с не по-малко опасните бактерии, лекарите
препоръчват да се обръща особено внимание на следните продукти:

• Вареният ориз, който дълго време е съхраняван на топло. В него може да
се е развил бацила Ехиноцереус (Bacillus Cereus), който предизвиква
повръщане 1 час след ядене, а по-късно и стомашно разстройство. За да
не се стига до това неприятно натравяне, оризът трябва де се съхранява
в хладилник.

• От кръвта в различните типове местни продукти (включително пиле и
риба), в готовата храна може да попадне Кампилобактерия
(Campylobacterjejuni). Тя предизвиква болка в стомаха, гадене и
разстройство. Симптомите се проявяват след 2-6 часа и продължават до 10
дни.

• Клостридия (Clostridium Perfringers) се размножава активно в каймата,
съхранявана на топло или при недостатъчна топлинна обработка. Появяват
се спазми в долната част на стомаха, разстройство и главоболие, а 1-2
дни се поддържа повишена температура.

• Листерия (Listeria Monocytogenes) се среща главно в меките сирена и
може да се размножава и при хладилна температура. Предизвиква симптоми,
подобни на грипа. Особено опасна е за кърмачетата и възрастните хора.

• Салмонелата (Salmonella) обикновено попада в организма от суровите
яйца, недостатъчно добре сварено птиче месо, а също от храна,
съхранявана дълго време извън хладилник.

• Стафилокок (Staphylococcus) лесно попада в храната от заразени хора.
Източници на натравянето най-често са шунката, птичето месо и сладките
с крем. Симптомите на натравяне са подобни на другите такива състояния:
болки в долната част на стомаха, гадене, повръщане, разстройство,
треска, слабост, виене на свят. Не трябва да се лекува без лекарска
помощ.

При появата на симптоми на хранително натравяне, на първо място
трябва да се опитаме да определим некачествената храна. Като начало тя
не бива да се изхвърля, защото ще помогне да се определи бактерията,
станала причина за натравянето и лекарите ще могат по-бързо да реагират
с адекватни мерки

http://zdrave.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Re: Първа долекарска помощ

Писане by silvenaiv on Пет 23 Окт 2009, 09:16

Ей това е супер ,много полезно за майките с палави деца като мен....а защо не и за по -послушните.Много полезно и интересно наистина...супер
silvenaiv
silvenaiv
VIP- персона
VIP- персона


Върнете се в началото Go down

alert Re: Първа долекарска помощ

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите