Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Пробиотици и Пребиотици

3 posters

Go down

info Пробиотици и Пребиотици

Писане by mamazavinagi Вто 27 Май 2008, 12:21

Пробиотици
Пробиотиците са живи микробиални хранителни добавки.
Най-известни са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите, които се
използват при производството на кисело мляко и други млечни храни. Тези
организми не са патогенни и не са токсични, запазват жизнеността си по
време на съхранение и оцеляват при преминаване през стомаха и тънките
черва. Пробиотиците могат да се използват за предпазване от диария и
подобряват симптомите на лактозна нетолерантност. По обобщени
литературни данни, трите "най-полезни" и най-често използвани вида
пробиотици са:

1.Lactobacillus acidophilus
2.Bifidobacterium bifidum.
3.Lactobacillus bulgaricus.

Накратко, полезните действия, които пробиотиците упражняват върху тялото ни са следните:

*Подобряват смилаемостта на млечни продукти и други протеини. А нима
това не е важно, ако искаме да постигнем сериозен мускулен растеж след
интензивните тренировки в залата?
* Стимулират абсорбцията на лактоза при хора, които не могат да я усвояват.
*Подпомагат цялостното храносмилане и подтискат прекомерното
размножаване на “лоши”, болестотворни микроорганизми в
храносмилателната система.
* Подтискат гнилостните процеси в стомаха и червата.
* Предотвратяват липсата на витамини от група В.
* Поддържат тялото в здравословно състояние по време на прием на антибиотици и други химични вещества.
* Възстановяват нормалната чревна микрофлора, нарушена от приема на антибиотици.
* Предотвратяват и лекуват диария, включително и инфекциозна
* Намаляват риска от болести на стомаха.
* Ограничават появата на вагинални инфекции от дрожди, инфекции на пикочния канал и цистити.
*Стимулират имунния отговор. Проучванията показват, че консумацията на
кисело мляко, което съдържа специфични видове Lactobacillus или
хранителни добавки с Lactobacillus или Bifidobacterium, могат да
стимулират нормалния имунен отговор.
* Спомагат лечението на дихателни инфекции като синузити, бронхити и пневмония.
* Намаляват риска от алергии - астма, хранителни алергии от мляко и кожни реакции като екзема.
* Спомагат за понижаването на високи нива на "лош" холестерол.
* Намаляват риска от тумори на пикочния мехур и на дебелото черво.



Пробиотиците се предлагат като хранителни добавки под следните форми :

*Изсушени чрез замразяване пудри, които се препоръчва да се използват
разтворени във филтрувана вода и да се приемат на празен стомах.
Студената вода инактивира бактериите. Пудрата от пробиотици започва да
действа в устата, преди да премине надолу в храносмилателната система.
Трябва да се контролира количеството на специфичния вид бактерия
измежду многото такива в различни рекламирани продукти. Те могат да
съдържат много малко от желаната бактерия.
* Капсули, съдържащи определени видове се предпочитат пред пудрите, поради факта че се разтварят на точно определено място.
*Течности - съдържат най-неподходящата форма на бактериалните добавки.
Те са годни в продължение на 2 седмици след производството им.
Осигуряват много малък полезен ефект.


Как можете да си набавите пробиотици, без да давате пари за хранителни добавки ?
Хранителни продукти, съдържащи пробиотици, са: сладкото ацидофилно
мляко, сладко АВ мляко - базирани на неферментирано мляко; ферментирано
ацидофилно мляко, обикновено кисело мляко, бито кисело мляко и кисело
мляко за пиене, както и кефирът, който е почти идеалният пробиотичен
млечен продукт. За съжаление, повечето от тези млечни продукти не се
продават в България. Кефир можете да си направите само в домашни
условия, защото този продукт трудно се продава по магазините поради
издутите капаци на крайните опаковки, което е резултат от въглеродния
двуокис, който се образува след ферментацията на млякото. Вероятно това
е причината за провала на иначе смелият опит на една фирма в София да
произвежда и да продава кефир.

Пребиотици
Пребиотиците се дефинират като несмилаеми хранителни съставки, които повлияват
метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и (или) активността
на определени видове бактерии в дебелото черво (колона) и по този начин
укрепват здравето. За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да
достигат дебелото черво без да са усвоени в по-горната част на
храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат
да бъдат оползотворени от специализирани групи микроорганизми, които
имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности.
Хранителните вещества, отговарящи на тези критерии са няколко основни
групи олигозахариди, като част от тях се срещат в кромида, цикорията и
чесъна, други - в боба и граха, трети - в прясното мляко и т.н.
Изброени по-долу, тези вещества стимулират главно растежа на
бифидобактериите, заради което се наричат и бифидогенни фактори:
1.Фруктоолигозахариди (FOS)
Те се отнасят към късоверижните олигозахариди, изградени от фруктоза и
глюкоза, съдържат от 3 до 5 монозахаридни остатъка и имат енергийна
стойност от 6 KJ/g. FOS не са токсични, карциногенни или предизвикващи
токсикологични дефекти и са устойчиви на смилане в горната част на
гастроинтестиналния тракт. Трябва да се има предвид, че FOS действат
като разслабително средство със средно изразен ефект, въпреки, че при
високи дози има оплаквания от натрупване на газове (метеоризъм). При
изследване чрез прилагане на контролирана диета с доброволци-хора се
оказва, че FOS, приемани в доза 15 г/ден увеличават броя на
бифидобактериите до 10 пъти, като едновременно с това редуцират нивото
на общо 7 различни патогенни бактерии в дебелото черво, докато
приемането на соеви зърна (10 г/ден) води до същия ефект, но той е
по-слабо изразен.
2.Инулини
Инулините се отнасят към групата на
природните фруктозосъдържащи олигозахариди. Те се получават от корените
на цикорията и артишока. Инулините, които се предлагат като хранителна
добавка, са съставени от 10-12 фруктозни единици и типично имат глюкоза
в края на веригата. Иинулините стимулират растежа на видове
Bifidobacterium в дебелото черво.
3.Изомалтоолигозахариди
Те представляват смес от глюкозни олигомери, включващи изомалтоза, паноза,
изомалтопентоза, нигероза, изопаноза, и други олигозахариди.
Изомалтоолигозахаридите се получават в резултат на много ензимни
процеси. Те стимулират растежа на видове Bifidobacterium и
Lactobacillus в дебелото черво. Изомалтоолигозахаридите се продават в
Япония и САЩ като диетична добавка.
4.Лактулоза

Тя е полусинтетичен дизахарид, който се разргражда от ограничен брой бактерии в дебелото черво.
5.Лактилол
Лактилолът е дизахарид, аналогичен на лактулозата. Основното му приложение е при
лечение на запек, но в Япония се използва и като пребиотик. Не се
усвоява в горната част на храносмилателния тракт и се ферментира от
ограничен брой колониални бактерии. Като резултат от увеличава
количеството на бифидобактерии и лактобацили в дебелото черво. В Европа
лактитола се използва като подсладител.
6.Лактозахароза
Тя е ризахарид изграден от галактоза, фруктоза и глюкоза. Лактозахарозата
се получава по ензимен път и не се усвоява в стомаха и тънките черва,
но се усвоява от чревни видове бифидобактерии и като резултат се
увеличава техния брой в дебелото черво.
7.Пиродекстрини
Те представляват смес от глюкозосъдържащи олигозахариди, които се
получават при хидролиза на скорбялата. Не се смилат в горната част на
храносмилателния тракт. Те стимулират размножаването на на
бифидобактериите в дебелото черво. Използват се като хранителна добавка.
8.Соеви олигозахариди
Откриват се в соеви зърна, а също така в боб и грах. Двата най-известни са
тризахарида рафиноза и тетразахарида стахиоза. Соевите олигозахариди
стимулират растежа на бифидобактериите в дебелото черво. Продават се
като диетични добавки и функционална храна.
9.Трансгалактоолигозахариди
Те са смес от олигозахариди, съдържащи глюкоза и галактоза. Не се смилат в
горната част на храносмилателния тракт и стимулират растежа на
бифидобактериите. Продават се като диетични добавки.
10.Ксилоолигозахариди
Получават се чрез ензимна хидролиза на полизахарида ксилан и са изградени от
олигозахариди, съдържащи от 2 до 4 свързани ксилозни остатъци.
11.Галактоолигозахариди
Те присъстват главно в човешкото и краве мляко и се получават от млечната
захар лактоза. Не всички несмилаеми олигозахариди обаче притежават
пребиотични свойства. Най-много публикувани данни има за инулина,
фруктоолигозахаридите и в по-малка степен за галактоологозахаридите.

Няколко причини да консумираме пребиотици :

Пребиотиците може би имат антиканцерогенна, антимикробна активност и влияят върху
нивото на глюкозата в кръвта. Те увеличават абсорбцията на минерали,
подобряват техния баланс и може би имат анти-остеопорозен ефект.
Антиканцирогенната активност на пребиотиците все още не е много добре
проучена, но се предполага, че може би се дължи на мастната киселина
бутират. Бутирата заедно с други късоверижни мастни киселини се
получава като продукт на жизнената дейност на бактерии в дебелото
черво, които се хранят с различни пребиотични. Пребиотиците стимулират
растежа на бифидобактериите и лактобацилите, а тези бактерии от своя
страна могат да свързват и инактивират някои вещества, предизвикващи
рак, и да спрат растежа на някои тумори. Някои проучвания показват
намаляване на риска от рак на дебелото черво след консумация на
ферментирани млечни продукти и кисело мляко. Все още обаче не
съществуват неоспорими доказателства, че при хората пробиотиците и
пребиотиците предпазват от рак на дебелото черво.

Как можете да си набавите пребиотици?

Тъй като на българския пазар е изключително трудно да си набавите
хранителни добавки с включени пребиотици в състава им, Ви препоръчваме
да си ги набавяте от естествените им източници.


тук е цялото инфо


Ето и още нещо

-
пребиотици – представляват несмилаеми олигозахариди (сложни захари),
които избирателно стимулират развитието на полезната бифидусбактериална
чревна флора. Тази, наречена още, добра чревна флора предпазва детето
от болестотворните микроорганизми, които могат да попаднат в
стомашно-чревния му тракт. На пребиотиците се дължи фактът, че
кърменото бебе по-рядко страда от храносмилателни смущения като запек,
колики и диария. Майчината кърма не съдържа пробиотици – (живи бактерии
оказващи полезен ефект върху организма). Пробиотиците се развиват в
храносмилателната система на детето, използвайки като хранителен
субстрат пребиотиците.


http://www.bpcniksi.com/Statii/BlevitPlus.htm - цялата статия на този адрес


Статия на Доц. Д-р Маруся Лилова, д.м.,
началник на Детска Клиника при Токуда Болница София



"Какви са предимствата на адаптираните БИО-млека за кърмачетата и малките деца?
По целия свят хората все повече се стремят да консумират биологично чисти
и органични продукти. Германия е една от водещите страни в областта на
органичното земеделие. Характерно за адаптираните БИО-млека е, че
кравето мляко и растителните суровини, от които се правят, се добиват в
строго контролирани органични ферми. В процеса на производство не се
допуска употребата на минерални торове, вредни пестициди и хербициди,
както и технологии на генното модифициране. Животните се отглеждат в
екологично чиста и напълно естествена среда. Това гарантира, че
адаптираните БИО-млека не съдържат токсични вещества и са здравословна
храна както за кърмачетата, така и за малките деца.
С какво пробиотиците се отличават от пребиотиците и какъв е техният ефект?
Пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които влияят положително върху
организма. Те стимулират растежа и активността на някои видове бактерии
в чревната флора.
Пробиотиците (в превод “в полза на живота”) са
живите бактерии, които влияят благотворно върху организма като
подобряват баланса на чревната микрофлора. Те са особено важни през
първите няколко години от живота на новороденото. Живите бактерии
подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни
вещества. Те стимулират укрепването на имунната система и подобряват
метаболизма на лактозата в случай на лактозна непоносимост. От друга
страна те предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария. Не бива
да се пропуска и факта, че синтезират витамини от група В и К.
Пробиотиците укрепват организма при прием на антибиотици и ограничават
развитието на вагинални инфекции, инфекции на пикочния канал и цистити.
Не на последно място те редуцират канцерогенните ензими. Освен това те
имат и някои допълнителни полезни действия – намаляват вероятността от
запек, подпомагат тялото в борбата с алергии и оказват терапевтичен
ефект при атопични дерматити.
В какво се изразява допълнителната роля на бифидобактериите като пробиотици?
Бифидобактериите
са едни от най-широко използваните пробиотици. Те се прилагат най-често
в храните за кърмачета и деца, тъй като са безопасни, полезни и
устойчиви.
В червата на здравите кърмени бебета бифидобактериите би
трябвало да съставляват около 98% от развиващата се чревна флора. При
децата, които се хранят със заместител на майчина кърма, както и при
тези, чиято чревна флора е нарушена, обикновено не е така. Поради това
е препоръчително бебетата да приемат ежедневно бифидобактерии с
храната. Това води до здравословно наддаване на тегло, улеснява
абсорбирането на минералите и витамините и стимулира производството на
ензима лактаза. Той е необходим за по-лесното усвояване на млякото.
Първоначално
в адаптираните млека, съдържащи бифидобактерии, са се прилагали само
два от познатите естествени щама бактерии – B. longum и B. breve. С
напредъка на педиатрията и усъвършенстването на формулите, някои от
адаптираните млека са обогатени и с щамове от вида B. bifidum и B.
infantis. Последният вид са едни от основните бактерии в червата на
кърмачетата. Редовният прием на бактериите B. infantis действа
благотворно върху здравето на бебетата, като засилва съпротивителните
сили на организма срещу вредните и болестотворни бактерии и подпомага
храносмилателната система.
Става ясно, че приемът на адаптирани
млека, обогатени с пробиотични бифодобактерии се доближава най-много до
естественото пълноценно хранене с майчина кърма.”

Цялото инфо е от тук - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=253297.msg6033914
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info Re: Пробиотици и Пребиотици

Писане by Dani Пон 13 Юли 2009, 19:52

Аз давам на моя син пробиотици.Докато беше по-малък,си поръчвах от една фирма под формата на сухо мляко и му го правех в шишето.Откакто махнахме шишетата,му давам таблети за смучене.И двете са с изключително приятен вкус,и аз от време на време си смуча от неговите Хихихи
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info Пробиотиците

Писане by Hranka Нед 11 Апр 2010, 23:45

Много се спекулира с тези пробиотици. Какво представляват те: това са бактериите - "полезните", защото не правят поразии, а се хранят с пребиотици/ фибри или влакнини /. Така, че колкото и да давате пробиотици, няма да има полза, ако не давате и пребиотици. Кърмата е стерилна-тоест в нея няма пробиотици. Детето се "заразява" с пробиотици/бифидуална флора/ по време на раждане. Имайте предвид, че тази флора идва от червата на майката-тоест това са фекални бактерии, нали. Но полезни според някои - това е поредният рекламен трик на фармацевтичната индустрия. Всички масова се юрнаха да говорят за пробиотици и да ги слагат къде ли не. Но не казват, че ако не консумираме фибри / пребиотици/ тези пробиотици няма как да се развиват.Някои от млеката на пазара имат само пробиотици, други / по-качествените и марковите/ имат само пребиотици. Всъщност точно така е и в майчината кърма - там няма пробиотици, но има пребиотици. Така че аз предпочитам да давам на детето млека, в които има пребиотици, а не рекламно сложени пробиотици/
Hranka
Hranka
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

info Re: Пробиотици и Пребиотици

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите