Бебета-вегетарианци!

Go down

Бебета-вегетарианци! Empty Бебета-вегетарианци!

Писане by Гост on Нед 05 Окт 2008, 20:49

Вегетарианството и растежа на децата.
Доказано е, че децата, хранещи се с вегетарианска храна, се развиват нормално. Техният растеж протича нормално и се достига до нормален ръст. Трябва да се знае, че в днешно време, когато магазините предлагат огромно количество храни, не съществува проблемът за недохранване, а точно обратно – за прехранване. Прехранването при вегетарианския начин на хранене е много по-рядко срещано в сравнение с обикновения начин на хранене с месо. Ясен отговор на въпроса за достатъчността на вегетарианското хранене може да се намери от Американската диетична асоциация (1997-2001), която казва: “Добре балансираната лактоововегетарианска и веганска храна задоволява хранителните нужди на децата и подрастващите и води до нормално израстване”.

Предимствата на вегетарианския начин на живот.

Здравословни – вегетарианската храна понижава риска от възникване на редица заболявания, най-вече рак, сърдечен инфаркт, жлъчни камъни и т. н. По-голямата част от тези заболявания, разбира се, не се срещат при децата, но с подходящ режим на хранене и навици тези болести могат да се предотвратят за в бъдеще. Най-вече вегетарианството предпазва от болестта “луда крава”.

Етични – вегетарианците подкрепят принципа за неубиване на животните.

Екологични – производството на растителни продукти е много по-щадящо за околната сред в сравнение с производството на храна от животински произход.

Икономически – растителните храни са много по-евтини от животинските.
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Бебета-вегетарианци! Empty Бебета вегетарианци – опасно или не?

Писане by Dani on Чет 02 Дек 2010, 14:48

Опасно ли е за бебето ни да бъде вегетарианец? Този въпрос си задават семейства, които от години са изключили месото и месните продукти от менюто си. И дали принудително да направим детето вегетарианец или да го оставим само да избере, когато порасне? И няма ли да му навредим като го лишим от важни хранителни съставки за младия организъм?

Най-погрешното според детски педагози е вие да решите вместо невръстната ви рожба да се храни ли с месо или не. Най-добре е в менюто му да има разнообразие на хранителни продукти, които да му доставят необходимите витамини, минерали, желязо и протеини. То може да стане и без месо, но не бива да е насила. Когато порасне, детето само ще реши кой път да избере.

Вегетарианството е начин на живот. Някои хора твърдят, че за тях е цяло мъчение да ги карат да ядат месо. Но все пак те са достатъчно големи, за да вземат решение. Други пък не могат без мръвка на трапезата, дори и когато са приготвили нещо постно.

Много важен фактор е индивидуалният метаболизъм на организма и кои вещества той усвоява по-бързо, кои елементи му липсват. Хубаво е такива важни решения да се вземат след съвет при диетолог и при семейния лекар. Медиците могат да ви съставят меню, в което да не липсват жизнено важни съставки.

Желязото е един от важните елементи. Той се съдържа в пълнозърнестите храни, в зеленчуците като спанака и броколите, в обогатените бебешки храни, в ядките, в сушените плодове, в соевите продукти.

Протеините могат да се набавят чрез млякото и млечните продукти, яйцата, хляба, соята и соевите продукти, макаронените изделия, боба и ориза.

Витамин В12 има в кърмата и обогатеното мляко, което детето може да пие поне до първата си годинка. Има го и в обогатените бебешки каши, както и в маята и в млечните продукти.Източник

_________________
Бебета-вегетарианци! Doddds10
Бебета-вегетарианци! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите