Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година!

Go down

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Empty Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година!

Писане by Dani on Съб 11 Окт 2008, 17:24

Няма нищо по-хубаво от жизненото, изпълнено с щастие дете, чийто радостен смях изпълва пространството. През първата година развитието на кърмачето е изключително бурно. През нея то се учи да седи, да пълзи, започва да контактува със света около себе си, изрича първите думички. Детето като че ли расте не с дни, а с часове и непрекъснато ни изненадва с нещо ново. Необходимо ли  е всяка стъпка от развитието му да  бъде наблюдавана от педиатър? Да. По този начин се избягва рискът от патологични отклонения в психическото и моторното развитие на детето. А за всяка майка здравето на рожбата й стои на първо място. За съжаление много често профилактичните прегледи се пропускат. А те са добър начин за ранна диагностика на различни заболявания. За да сте спокойни и вие, и детето, не ги пропускайте.


Първи прегледи на малкия организъм
Още в първите минути на раждането си детето се оказва в центъра на вниманието. Всички – от майката до акушерките и неонатолога, искат да са сигурни, че детето се чувства добре. В родилната зала неонатологът извършва първия в живота на бебето преглед. Обръща се особено внимание на тонуса на детето, на цвета и състоянието на кожата му. Установява се дали белият дроб, сърцето и коремните органи са в норма, или има някаква аномалия. За щастие в повечето случаи лекарят остава доволен от малкия си пациент. Ако има нещо смущаващо, родителите веднага биват информирани. Първите дни от раждането, веднага след захранване на бебето, на филтърна хартия от пръстчето или петичката на детето се взима кръв, която се обработва в хормонална лаборатория. Това е т.нар. Скринингово изследване за фенилкетонурия (наследствено нарушение в обмяната на веществата) и хипотиреоза (сериозни нарушения във функционирането на щитовидната жлеза) - изследване, въведено от Световната здравна организация, което се прилага и в България. Пропускът на подобно изследване може да бъде фатален за по-нататъшното развитие на детето. Белезите на тези заболявания се проявяват към края на първата година и носят като последица умственото изоставане на детето.

Ако майката е с отрицателен резус фактор на кръвната група, то вероятно още през бременността е била подложена на редица изследвания. След раждането задължително се прави изследване за определяне кръвната група на бебето. При евентуална несъвместимост между двете кръвни групи на майката се прилага анти-D-γ-глобулинова профилактика. След раждането на детето се изследва и билирубинът в кръвта му (венозно изследване). По него се дава преценка за жълтеницата на бебето и се решава дали се налага лечение с фототерапия, или в краен случай – обменно кръвопреливане. Ако състоянието на детето налага, се правят и други биохимични и кръвногазови изследвания.  

След изписването
След изписването на детето от родилния дом общопрактикуващият лекар ще посети и извърши обстоен преглед на новороденото дете. Той ще се запознае с обменната карта от родилния дом и ще изиска от майката допълнителна информация за раждането и за евентуални инциденти с детето в дните, прекарани в родилния дом. При необходимост той ще се свърже с неонатолог за допълнителна информация. Общопрактикуващият лекар ще ви покаже всички манипулации и процедури, свързани с отглеждането и полагането на грижи за новороденото. До края на първия месец медицинската сестра ще посещава ежеседмично детето, за да контролира как майката изпълнява дадените указания за отглеждане на новороденото. При всеки профилактичен преглед на детето общопрактикуващият лекар ще ви дава указания за отглеждане, хранене и бодърстване на детето.  

Профилактични прегледи на детето през първата година
През първата година от живота на детето е добре ежемесечно да посещавате Детска консултация, където се извършват редица профилактични прегледи и ваксинации. На първо място се измерват ръстът и теглото на детето, за да се проследят антропометричните данни (дали детето се развива според нормата или не). В таблица се прави оценка на психическото развитие на бебето, затова не се притеснявайте, че лекарят ви разпитва дали детето се усмихва, дали гука и се опитва да сграбчи ръката ви. Той проследява дали уменията на детето отговарят на възрастта му. Особено внимание лекарят обръща на размерите на обиколката на главата (показва как нараства мозъкът) и на гръдния кош на детето. Важно е да се проследи дали те съответстват спрямо един друг и спрямо ръста на малкия човек. През първите шест месеца от раждането обиколката на главата и гърдите се мери ежемесечно; след това отново се измерва веднъж на деветмесечна и веднъж на едногодишна възраст.До навършването на една година детето трябва да бъде прегледано от офталмолог при наличие на проблем с очите - сълзене, зачервяване, залепване от секрет, "кривене" на очите, бяла зеница, или ако те изглеждат по-големи от нормалното. Ако няма оплаквания, първият задължителен преглед се провежда, когато детето навърши една година. На тази възраст то е още много малко за изследване на зрителната острота с таблица с картинки. Профилактичният преглед се състои в оглед на очните дъна и няколко теста, свързани с кривогледството.През първата година на детето е добре да се направи поне един профилактичен преглед при специалист уши-нос-гърло, за да се направи обща оценка на слуха на детето и да се отхвърли всяко съмнение за частична или пълна глухота. При необходимост след навършване на една година се прави повторно профилактично изследване на слуха.На възраст между един и три месеца е необходимо да се направи профилактично изследване за дисплазия на тазобедрените стави (особено важно за момиченцата и за всички деца, родени в седалищно предлежание). Прегледът се извършва от специалист ортопед с помощта на ултразвуков апарат. При съмнение за дисплазия на която и да е от двете тазобедрени стави на детето ще бъдат изписани специални ортопедични гащички. Всички профилактични прегледи се поемат от Здравната каса.  

Профилактичните изследвания
Става дума за изследванията на кръв и урина – на шест месеца и на една година. Изследванията се правят, за да се открие всяко патологично отклонение в кръвта и урината и да се започне навременно лечение.Заплащането на профилактичните изследвания се поема от Здравната каса.  


Д-р Антония Добрева, завеждащ неонатологично отделениеІІ СБАЛАГ “Шейново”

_________________
Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Doddds10
Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Empty Re: Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година!

Писане by Гост on Вто 24 Мар 2009, 17:38

а ако ходиш на частен лекар пак ли не се заплащат изследванията. Тъжен
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Empty Re: Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година!

Писане by Dani on Вто 24 Мар 2009, 20:37

maminka_08 написа:а ако ходиш на частен лекар пак ли не се заплащат изследванията. Тъжен
Мисля,че щом е частно,си се плаща,освен ако работят със здравната каса и приемат направления.

_________________
Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Doddds10
Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Empty Re: Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година!

Писане by мама Мая on Съб 18 Юли 2009, 23:31

Изследването с ултразвуков апарат е без направление в частен кабинет - здравната каса поема ренгенова снимка на четиримесечна възраст. Профилактичните гащички ни ги изписаха още при първото посещение на семейния лекар у дома. Изненадан Хммм Хммм
мама Мая
мама Мая
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Empty Профилактични гащички

Писане by Lindzi on Съб 18 Юли 2009, 23:49

Профилактични гащички
за предпазване от развитие на дисплазия на тазобедрените стави у бебетата
(Ортопедични гащички, ортопедични бебешки гащи)
Размери: 1, 2, 3 и 4


Размерът се определя от размера памперс, който носи бебето. Изработени са така, че да пасват точно върху съответния размер памперс на Pampers.

Предпазване от развитие на дисплазия на тазобедрените стави у бебетата

Какво трябва и какво не трябва да правите, за да расте Вашето дете със здрави тазобедрени стави?

Всеки бъдещ или настоящ родител трябва да знае, че в повечето случаи децата се раждат с напълно здрави тазобедрени стави, но поради неправилно повиване, тези стави биват изкълчвани. За да не се превърнете в родител, който е осакатил собственото си дете, прочетете тази брошура докрай!

Традицията казва: "Повивай бебето, за да има прави крачета, особено ако е момиче"

Това е престъпна заблуда!

Повиването на детето с прибрани крачета е абсолютна грешка, равняваща се понякога на престъпление срещу детето. Тази позиция води до изкълчване на тазобедрените стави на бебетата. Повиването е скъпоструващо традиционно погрешно схващане и трябва да бъде преустановено, за да няма повече осакатени деца.

Уважаеми родители, ръдещето на Вашето дете зависи единствено и само от Вас!

Предизвиканото изкълчване на тазобедрените стави е изключително тежък проблем и, ако не бъде своевременно открито и лекувано, може да доведе до тежка инвалидност, болки и куцане. Затова, дайте шанс на детето си да расте здраво и да се развива хармонично.

Още от първия ден след раждането е необходимо детето да бъде поставено с разкрачени, свободно-подвижни крачета. Запомнете, че първата седмица е най-важна, тя е Златна седмица за развитие на здравите стави при разкрачена поза и Черна седмица при повиване със събрани крачета, предизвикващо изкълчване. Само тази поза осигурява възможност за правилно развитие на детските тазобедрени стави.

Правилното развитие на ставите може да се постигне чрез използването на профилактични ортопедични гащи.

Забравете за "повиване" на бебето. Бебетата трябва да се "обличат".

Какво означава правилно обличане?


  • Поставя се памперс или друго хигиенно средство;
  • обличат се широки ританки, позволяващи разкрачване на бедрата;
  • най-отгоре се поставят специалните ортопедични гащи, поито поддържат жизиологичната "жабешка" поза на тазобедрените стави до 4 месеца.


Когато носите детето си, използвайте носилка тип "Кенгуру" или го носете на хълбок. Отглеждайте детето си така до прожождането му.

Желателно е в първите десет дни след раждането на детето, неговите тазобедрени стави да бъдат прегледани от детски ортопед или педиатър. Тогава се прави първото ехографско изследване на ставите. Този преглед е задължителен, ако детето е с повишен риск от изкълчване. Такъв риск има при:


  • в семейството има родственик с вродена луксация (изкълчване)
  • имате близнаци
  • имали сте трудно раждане
  • гънките на бедрата на детето ви се разминават
  • крачето на детето е завъртяно навън
  • детето има други аномалии


Консултирайте се със специалист по детска ортопедия и то преди 10-я ден от раждането.

проф. Борислав Владимиров, дмн
Клиника по детска ортопедия
Университетска болница по ортопедия "Горна Баня"

Източник: http://eruditabg.com

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Ortopedichni%20gashti%20Mihaela%20apteka%20Erudita
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Empty Re: Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година!

Писане by Lindzi on Чет 27 Фев 2014, 10:51

Нужна е профилактика още от раждането на твоето дете, за да се избегне евентуална поява на по-сериозни здравословни проблеми.
Бебчо вече е у дома. Ти си безумно щастлива и невероятно притеснена, нали? Все се питаш дали се справяш добре, правиш ли всичко необходимо за малкото човече? За да бъдеш спокойна, че твоето съкровище се чувства добре и се развива нормално, би трябвало редовно да посещаваш педиатъра.
Обикновено ни се струва странно да ходим на лекар, когато всичко е наред. Но помни: води малкото дете редовно на консултации, особено до 6-месечна възраст. Ако има здравословен проблем, колкото по-рано бъде установен, толкова по-успешно ще бъде решен. Профилактичните посещения до 1 годинка са минимум 1 път в месеца, през втората годинка – на 3 месеца, през третата годинка – поне 2 пъти в годината.
Най-добрият помощник
Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! File12525С раждането на детето се появяват куп въпроси, свързани със здравето и развитието му. Съвети винаги можеш да получиш – и от роднини, и от приятели, и от Интернет... Надяваме се, че и ние се нареждаме в редичката:). Но всяко дете се развива индивидуално, затова твоят най-добър помощник в отглеждането на мъничето, особено през първата годинка, ще е избраният от теб педиатър. Той е човекът, който проследява физическото и нервно-психическото развитие на малкото. Затова още преди раждането направи своя избор за педиатър – важното е да му имаш доверие, да можеш да споделиш с него всяко свое притеснение и да получиш компетентен отговор.
Още в първите 24 часа от изписването от родилния дом педиатърът трябва да ви посети у дома, за да получиш и първите напътствия. Предварително можеш да си напишеш списък на нещата, за които искаш да попиташ.
Първата консултация обикновено се провежда между 10-ия и 21-ия ден от раждането. Ако през този период има нещо, което те смущава, непременно се обади на педиатъра! Не чакай определената за консултация дата.
Ежемесечният преглед при педиатъра се състои в: проверка на тегло, ръст, гръдна обиколка, обиколка на главата, ваксиниране според имунизационния календар у нас. Всичко се вписва в картона, който ти си осигурила предварително (купува се от книжарница) и носиш при всяко посещение. Не се притеснявай да питаш за всичко, което те вълнува, дори да ти се струва глупаво и незначително. 
На 6 месеца и на 1 година са задължителни консултациите със специалисти, както и изследвания на кръв и урина.
Задачата на специалиста
Ако педиатърът открие проблем, той осигурява съответната консултация със специалист. Най-често при недоносените бебета се налага посещение при невролог и кардиолог.
Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! File12526* Неврологът се занимава с лечение на болести, свързани с поражение на нервната система. Именно през 1-вия месец могат да бъдат установени проблеми в централната нервна система. За по-голяма точност специалистът може да направи ултразвуково изследване на мозъка – това е напълно безболезнена и безопасна процедура, която ще помогне да се прецени състоянието на структурата на главния мозък. Ако е необходимо, лекарят ще назначи лечение.
* Кардиологът трябва да консултира случи, в които има съмнения за вродени сърдечни малформации.
* Ортопед ще помогне да се предотвратят или отстранят вродените или придобити нарушения на опорно-двигателния апарат. Когато преглежда детето, той ще прецени как се развива костно-мускулната му система. До 3-ия месец може да се направи и ултразвуково изследване на тазобедрените стави (за луксация).
* Офталмологът ще помогне, ако при новороденото се установи събиране на секрет от окото. Специалистът преценява дали има запушен слъзен канал. На 6 месеца и след навършването на 1 годинка е добре да се направи профилактичен очен преглед. Докторът ще провери състоянието на очните дъна и ще прецени дали всичко е наред.
* Гастроентерологът консултира при съмнения за непоносимост към белтъка на млякото или гастроезофагиален рефлукс (стомашното съдържимо се връща отново в хранопровода).
* Хирург се занимава с проблеми, изискващи оперативно лечение. Той ще постави диагнозата и ще определи какво е нужно. Ако има продължително възпаление в областта на пъпчето, е добре да се направи консултация с такъв специалист.

Източник: http://www.moetodete.bg
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година! Empty Re: Профилактични прегледи и изследвания - от раждането до 4-тата година!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите