Нещо интересно за пържените картофки
+5
Tiny
Ванчето
bambolina
Lindzi
mamazavinagi
9 posters
Страница 1 от 1
Нещо интересно за пържените картофки
Пържените картофи са пълни с трансмазнини, за които знаем, че потискат
имунната система и причиняват болести на сърдечно-съдовата система,
диабет, наднормено тегло, стерилност, дефекти при раждането, намалена
способност за произвеждане на майчино мляко, загуба на зрението и
отслабване на костите и мускулите.
Но пържените картофи също съдържат акриламид, канцероген намиращ се във
въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.
Световната здравна организация научава за опасността от акриламида
за първи път през 2002 г. след публикация на проучване от Швеция, което
прави връзката между консумацията на акриламид и заболяванията от рак. Оттогава независими проучвания направени в Америка, Германия, Норвегия, Швейцария и Англия потвърждават тази връзка.
Няколко месеца след публикуването на оригиналното проучване, Центърът
за наука и обществен интерес във Вашингтон, прави свое собствено
проучване на съдържанието на акриламид в най-често употребяваните
високо-въглехидратни храни в Северна Америка.
Ето какво показват техните резултати:
McDonalds пържени картофи, големи - акриламид 82 mcg
Burger King пържени картофи, големи - акриламид 59 mcg
KFC пикантни картофи, големи – акриламид 52 mcg
Pringles картофени чипсове – акриламид 25 mcg
Fritos царевичен чипс – акриламид 11 mcg
Cheerios – акриламид 7 mcg
Варени картофи – акриламид по-малко от 3 mcg
Вода – акриламид 0.12 mcg (това е безопасен лимит поставен от Агенцията по опазване на околната среда EPA)
Количеството на акриламид, намиращо се в една голяма порция пържени картофи в ресторант за бързо хранене, е поне 300 пъти повече от това, което EPA разрешава като количество в чаша питейна вода.
„Изчислили сме, че акриламидът причинява няколко хиляди заболявания от
рак на година в Америка” каза професор Дейл Хатис от Университета
Кларк.
Днес сме добре информирани за твърдата връзка между консумацията на
акриламид и развитието на ракови заболявания. Хубаво е да се знае, че
варените картофи при анализ не съдържат или пък имат много малко
количество акриламид. Акриламид се образува, когато въглехидратни храни
се пържат или пекат при висока температура. Това означава, че пържени
картофи и картофен чипс са сред най-опасните храни.
Кои други храни съдържат високо количество акриламид?
През юли 2006 г. USDA пуснаха резултатите от тяхното най-ново проучване
на акриламид в обикновените храни. Ето още малко храни с високо
съдържание на акриламид:
Зърнени закуски
Бисквити
Кафе
Тост
Сладкиши и торти
Кракери
Царевични закуски
Пуканки
Пица
- любимите ми пържени картофкииииииииииииииииииииииииииииии
Източник: http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=665
имунната система и причиняват болести на сърдечно-съдовата система,
диабет, наднормено тегло, стерилност, дефекти при раждането, намалена
способност за произвеждане на майчино мляко, загуба на зрението и
отслабване на костите и мускулите.
Но пържените картофи също съдържат акриламид, канцероген намиращ се във
въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.
Световната здравна организация научава за опасността от акриламида
за първи път през 2002 г. след публикация на проучване от Швеция, което
прави връзката между консумацията на акриламид и заболяванията от рак. Оттогава независими проучвания направени в Америка, Германия, Норвегия, Швейцария и Англия потвърждават тази връзка.
Няколко месеца след публикуването на оригиналното проучване, Центърът
за наука и обществен интерес във Вашингтон, прави свое собствено
проучване на съдържанието на акриламид в най-често употребяваните
високо-въглехидратни храни в Северна Америка.
Ето какво показват техните резултати:
McDonalds пържени картофи, големи - акриламид 82 mcg
Burger King пържени картофи, големи - акриламид 59 mcg
KFC пикантни картофи, големи – акриламид 52 mcg
Pringles картофени чипсове – акриламид 25 mcg
Fritos царевичен чипс – акриламид 11 mcg
Cheerios – акриламид 7 mcg
Варени картофи – акриламид по-малко от 3 mcg
Вода – акриламид 0.12 mcg (това е безопасен лимит поставен от Агенцията по опазване на околната среда EPA)
Количеството на акриламид, намиращо се в една голяма порция пържени картофи в ресторант за бързо хранене, е поне 300 пъти повече от това, което EPA разрешава като количество в чаша питейна вода.
„Изчислили сме, че акриламидът причинява няколко хиляди заболявания от
рак на година в Америка” каза професор Дейл Хатис от Университета
Кларк.
Днес сме добре информирани за твърдата връзка между консумацията на
акриламид и развитието на ракови заболявания. Хубаво е да се знае, че
варените картофи при анализ не съдържат или пък имат много малко
количество акриламид. Акриламид се образува, когато въглехидратни храни
се пържат или пекат при висока температура. Това означава, че пържени
картофи и картофен чипс са сред най-опасните храни.
Кои други храни съдържат високо количество акриламид?
През юли 2006 г. USDA пуснаха резултатите от тяхното най-ново проучване
на акриламид в обикновените храни. Ето още малко храни с високо
съдържание на акриламид:
Зърнени закуски
Бисквити
Кафе
Тост
Сладкиши и торти
Кракери
Царевични закуски
Пуканки
Пица
- любимите ми пържени картофкииииииииииииииииииииииииииииии
Източник: http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=665
mamazavinagi- Администратор
Re: Нещо интересно за пържените картофки
Толкова да ги обичам, значиии, но в допустими норми, може, нали?
Тъй като не пуша, поне този вреден навик да си остане.
Тъй като не пуша, поне този вреден навик да си остане.
Lindzi- SPAMMER
Re: Нещо интересно за пържените картофки
Аз вече и не пуша от 1година и 4 месеца
пържени картофи не ям (по принцип пържени храни не ядем)
маргарин вече 4 години не съм опитвала ....
Ама имам други "навици" ... които са за друга тема... 18+
пържени картофи не ям (по принцип пържени храни не ядем)
маргарин вече 4 години не съм опитвала ....
Ама имам други "навици" ... които са за друга тема... 18+
bambolina- Администратор
Re: Нещо интересно за пържените картофки
Леле,ние много ги ядем пържените картофки,много често правя,и наистина сме повече на пържени храни ,май трябва да започна да готвя по-здравословни неща,че и малкият ще свикне.
Ванчето- упорит
Re: Нещо интересно за пържените картофки
Сега като чета за този ацикламид си мисля ако се пържат картофи в този новия уред на Тефал с 1 лъжица зехтин дали няма да са по малко вредни???
Tiny- спечелен за каузата
Re: Нещо интересно за пържените картофки
Много обичаме пържени картофи, но сега като чета това май ще трябва да се позамисля. Преди 2 дена ми изгоря фритюрника и още се колебя дали да си купя нов /защото не може да се ремонтира/.
maggi- Администратор
Re: Нещо интересно за пържените картофки
И аз ги обожавам,но в крайна сметка един жовот живея,сега ако не хапкам кога ще е.Така,че яжте
styyni- властелина на форума
Re: Нещо интересно за пържените картофки
ООО,толкова много пържени картофки съм изяла през живота си,че..... нищо ми няма.
Не се поддавам на подобни статии!
Не се поддавам на подобни статии!
vilijov- спечелен за каузата
Re: Нещо интересно за пържените картофки
честно да ви кажа предпочитам ги печени във фурна или варени с много лук
pumpal21- Глобален Модератор
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|