Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Разделно хранене

4 posters

Go down

Разделно хранене Empty Разделното хранене: плюсове и минуси

Писане by Bubsi Сря 15 Окт 2008, 10:49

Разделно хранене 381 Теорията за разделното хранене се основата на факта, че твърде сложните и разнообразни ястия се усвояват по-трудно. Затова то представлява всъщност една облекчена диета, насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.

Основният принцип на разделното хранене е по време на един прием на храна да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.

Принципите на разделното хранене са създадени в средата на миналия век в САЩ и получават широко разпространение най-вече благодарение на холивудските звезди.

Привържениците на този тип хранене смятат, че то е оптимален начин за привикване на организма към по-малко обилна храна и за премахване на наднормените килограми без прекалено големи ограничения.

Много диетолози са против тази диета, тъй като поради липсата на разнообразно меню храненето трудно може да е пълноценно и балансирано.

Според тях, разделното хранене може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма (преди всичко на желязо и витамини) и да предизвика нарушения в обмяната на веществата (главно при по-възрастните хора и децата).

Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата само на един тип продукти, но и диетата, в която разделянето на храната може да става по различен начин.

Еднотипната храна може да се обедини в едно приемане на храна или да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата специфика. При правилно прилагане на изискванията може да се постигнат поне два положителни резултата:
1. Ще се избавите от необходимостта да претегляте продуктите и да контролирате тяхното количество (както при спазването на други диети).
2. При постъпването на един тип продукти организмът поема и по-малко калории, а това спомага за намаляване на теглото.

Основни правила на разделното хранене:
• Не съчетавайте по време на едно и също хранене продукти, съдържащи въглехидрати, с такива, които съдържат белтъчини.
• Включете в менюто си колкото се може повече плодове и зеленчуци.
• Употребявайте белтъчини, скорбяла и мазнини в ограничено количество.
• Избягвайте продуктите, които съдържат бяло брашно, захар и маргарин.
• Спазвайте интервал от минимум 4 часа между приемите на храна от различен тип

Усмивка
Bubsi
Bubsi
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Разделното хранене: "за" и "против" (I част)

Писане by mamazavinagi Пет 24 Окт 2008, 16:20

Споровете за необходимостта от разделното хранене не затихват
от момента на създаването на тази теория. Някои го смятат за едва ли не
вълшебно средство срещу излишните килограми и панацея за много болести,
а други са убедени, че тази диета не само не носи никаква полза, но и
нанася вреда на здравето
. Предлагаме ви да се запознаете с аргументите на двете страни. "За"За създател на теорията за разделното хранене се смята американският диетолог Хърбърт Шелтън.
Според него, различните продукти (белтъчини, въглехидрати и мазнини)
изискват за преработването си различни стомашни ферменти. Например - за
да се преработят белтъчините, организмът произвежда солна киселина, а
за да се справи с въглехидратите - алкални ферменти. Ако белтъчините и
въглехидратите попаднат в стомаха едновременно, те просто си пречат
взаимно на процеса на усвояване, предизвикват ферментация в червата и
претоварват храносмилателната система.Според Шелтън,
най-голямата вреда се състои в това, че подобно смесено хранене
нарушава работата на задстомашната жлеза, която при едновременното
постъпване на белтъчини и въглехидрати, изхвърля в кръвта твърде голямо
количество инсулин.
Привържениците на разделното хранене са убедени,
че при правилното комбиниране на продуктите, работата на задстомашната
жлеза се нормализира, а обмяната на веществата се подобрява и това
способства за отслабването без никакви усилия.

Ако сте решили да пробвате тази диета, трябва да усвоите някои правила:


• Продуктите, съдържащи скорбяла (картофи, макарони, хляб, грах), трябва
да се употребяват отделно от продуктите, съдържащи белтъчини (месо
риба, яйца, ядки, кашкавал). Интервалът между приемането на тези
продукти трябва да бъде не по-малко от 2 часа.• Продуктите,
съдържащи скорбяла, могат да се комбинират с мазнините (сметана, масло,
сланина), т.е. ако се вярва на Шелтън, комбинацията картофи със сланина
е напълно допустима, но класическото ястие макарони или спагети с кайма
- не.
• Съществува група неутрални продукти като пресните
зеленчуци ( без картофите) и плодовете (без бананите), които могат да
се приемат както с белтъчините, така и с въглехидратите.
"Против"Противниците на разделното хранене са убедени, че създавайки своята теория, Шелтън е допуснал редица грешки.
Първо,
когато сядате на масата, вашият стомах не знае какво има в чинията и
той изработва за всеки случай и солна киселина, и алкални ферменти. При
разделното хранене повечето от тези вещества се изхабяват напразно и
могат да възникнат проблеми със стомаха, т.е. след известно време
хората, практикуващи разделното хранене, могат да изгубят способността
си за пълноценно преработване на храната.
Второ,
теорията за разделната употреба на белтъчини и въглехидрати много
трудно се реализира на практика, защото повечето продукти съдържат и
едното, и другото. "Въглехидратните" картофи съдържат и известно
количество растителна белтъчина, а в месото има т.нар. животинска
скорбяла - гликоген. Затова няма смисъл да се измъчваме и да отделяме
пържолата от картофеното пюре.
Трето
, разделното
хранене може да предизвика потиснатост и дори появата на депресия.
Известно е, че доброто настроение пряко зависи от наличието в мозъка на
някои вещества - хормоните серотонин и допамин. А те се синтезират,
само ако белтъчините и въглехидратите постъпват в организма
едновременно, а не поотделно. Именно с този факт се обяснява и
пониженото настроение на тези, които спазват разделната диета. Ето защо
дори противниците на разделното хранене признават, че тази система може
да ви избави от излишните килограми.Интересен е фактът, че
принципите за съвместимостта на продуктите са вълнували хората още в
Античността. Римският лекар Целсиус например е определил съчетания от
продукти, неблагоприятни за доброто усвояване.Основоположник на
разбирането за различното усвояване на отделните храни е съветският
учен акад. И. П. Павлов. Заедно със свои колеги той е установил, че за
всеки вид храна се отделят различни по качество и количество
храносмилателни сокове, т.е. различните вещества (белтъчини,
въглехидрати и мазнини) се преработват в различни участъци от
храносмилателния тракт. Базирайки се на трудовете на Павлов, Хърбърт
Шелтън е съставил основните правила за съчетаването на продуктите.

Разделно хранене Dieti_logo
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Разделното хранене: "за" и "против" (II част)

Писане by mamazavinagi Пет 24 Окт 2008, 16:21

Коментар на специалистите

Разделното хранене или "системата на Шелтън" не е получило никъде по света официално
признание. Тази система по принцип не е научна и изглежда доста
съмнителна. Но много от хората, спазващи тази диета, отбелязват
постигането на положително резултати, т.е. намаляване на теглото си.

Защо? Отговорът е прост.
Всички те се отнасят към този психологически тип, който, за да постигне
някаква цел, се нуждае от строги рамки и ясна система. А системата на
Шелтън отговаря именно на подобни търсения. Ако никога не сте
спазвали диети и не сте наблюдавали храната, която приемате,
преминавайки на диетата на Шелтън, бързо ще започнете да отслабвате. Не
защото това е някаква уникална система. Просто човекът, който преди не
е отделял внимание на своето хранене, сега е принуден за употребява
повече плодове и зеленчуци, да намали количеството приемани мазнини и
да избягва всякакви вредни за здравето продукти като колбаси и торти.

Постигнатият положителен ефект всъщност се дължи не на разделното хранене, а на
подобрения състав на храната и намаляването на нейния обем
.Не
трябва да се забравя още, че много продукти наистина се усвояват
по-пълноценно от организма в съчетание с други - например зърнени
продукти с мляко или с бобови култури. Белтъчините на тези продукти
взаимно се обогатяват. Не напразно в традициите на всеки народ
присъстват такива ястия: пилаф (месо с ориз) в Средна Азия, ориз с
бобови растения или с мляко в Индия, мляко с ориз у нас.Никой от
привържениците на тази известна диета, въпреки положителния й ефект, не
се придържат към нея дълго време. Може би донякъде това се дължи на
факта, че тя се понася психологически трудно, а в крайна сметка
строгите рамки неизбежно водят човека до срив.Диетолозите
съветват като цяло да се избягват агресивните диети, защото те могат да
ви откажат от здравословното хранене и от желанието да наблюдавате
своето здраве.

Разделно хранене Dieti_logo
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Разделното хранене пести килограми

Писане by mamazavinagi Пет 23 Яну 2009, 10:47

Предимства на разделното хранене Правилното съчетаване на хранителните продукти (разделното хранене) има следните предимства:

1. При храносмилането не се получават: ферментация, отделяне на
газове, токсични продукти, остатъци от непреработена храна —
предотвратяват се заболяванията.

При безразборното съчетаване на храните голяма част от тях остават
непреработени, затормозяват храносмилането, предизвикват ферментация,
отделяне на газове, гниене и получаване на токсични вещества.
Непреработените остатъци от скорбяла може да предизвикат ферментация с
образуване на млечна киселина, която дразни чревната стена и
предизвиква разстройство. Отделят се газове с остра миризма в резултат
на токсичните вещества, получени от непреработените белтъчини, което
може да предизвика отравяне. По този начин ние сами амортизираме
организма и си причиняваме следните болести:

— диабет — вследствие на неправилното съчетание на храните става
натрупване на непреработени въглехидрати, натоварване и изтощаване на
панкреаса;

— стомашни болести: гастрити, колити, язва, запек, диария и др.,
получени в резултат на дразнещото действие на ферментиралите храни и
газовете;

— затлъстяване — вследствие безразборното съчетаване на храните неразградените въглехидрати се превръщат в тлъстини по тялото;

— алергии — много хранителни алергии са резултат от наличието на
токсични вещества в червото, които се получават единствено в резултат
на неправилното съчетание на храните. Възможно е, например, остатъците
от непреработените белтъчини да са токсични и да преминат в кръвта,
причинявайки алергична реакция;

— отравяне или мозъчна парализа — вследствие на токсините от непреработените белтъчини;

— рак — при произволно съчетаване на храните токсичните отпадъци от
непреработените белтъчини, включително месото, служат като храна за
раковите образувания, камъните в жлъчката, бъбреците и в другите
органи.

— нарушаване на съня;

— лошо самочувствие, ниска работоспособност.
2. Разделното
хранене е високо ефективно —храната се асимилира и оползотворява
максимално от организма при получаване на минимално количество
отпадъчни продукти.

При неправилно съчетаване на храните, например месо с хляб, в
стомаха се отделя както слабо киселинен сок с рН 5,5-7, нужен за
смилане на хляба, така и високо киселинен сок с рН=1,5, нужен за
смилането на месото. При тези условия смилането на хляба преустановява,
той се задържа в стомаха, получава се гниене и отделяне на газове. Но
хлябът също пречи на месото да се преработи и асимилира пълноценно от
организма — част от месото остава непреработена във вид на отпадъци.

По този начин безразборното съчетание на храните води до загуба на
скъпоструващите концентрирани белтъчни продукти и напразно изразходване
на енергията на организма.

Чрез разделното хранене се постига:

— спестяване на скъпоструващи продукти

— изразходване на по-малко енергия за смилането на храната.

3. Смилането на храната в храносмилателните органи протича за
значително по-кратко време, органите се амортизират по-малко и се
удължава животът.

4. Подобрява се обмяната на веществата

По-горе споменахме какво става в организма при неправилно съчетание
на скорбялата и белтъчините. Неправилното съчетание на въглехидратите с
белтъчините, киселините и др. води до преустановяване на тяхното
смилане и задържането им в организма, което е съпроводено с гниене,
ферментация, отделяне на газове и токсични вещества. Панкреасът се
натоварва много и обмяната се влошава.

При правилно съчетание на храните смилането става бързо, което благоприятства нормалната обмяна на веществата.

5. Други предимства на разделното хранене:

— не изпитвате чувство на тежест след хранене и през целия ден чувствате лекота;

— изчезват признаците на стомашните заболявания: подуване на корема, газове, запек, разстройство и др.;

— подобряват се функциите на всички органи;

— спокоен сън, добро самочувствие, висока работоспособност, подобряване на паметта; нормализиране на тешото.

Разделното хранене като лечебен метод задължително трябва да .се
използва в комплексната програма за лечение на съответната болест
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Разделно хранене

Писане by id79 Чет 10 Дек 2009, 09:20

Таблици за разделно хранене


Шелтън предлага следните таблици за разделно хранене, като ръководство за съчетаване на хранителните продукти

+ добро 0 допустимо - лошо•12345678910111213141516Месо, риба, птици1Бобови растения2Масло и сметана3Заквасена сметана 4Растителни масла5Захар, захарни изделия6Хляб, зърнени култури, картофи7Кисели плодове, домати8Сладки плодове, сушени плодове9Зелени зеленчуци, зеленчуци не съдържащи скорбяла10Зеленчуци съдържащи скорбяла11Мляко12Извара, млечни продукти13Сирене, брънза14Яйца15Ядки16

-
-
-
-
-
-
-
-
+
0
-
-
-
-
-
-

0
+
+
-
0
-
-
+
+
-
-
-
-
0
-
0

0
-
-
+
+
-
+
+
0
-
0
-
-
-
+
0

0
-
+
+
0
+
+
-
+
0
0
-
-
+
-
0

-
+
+
0
+
+
-
-
-
-
+
-
-
-
-
-

-
-
-
+
-
-
-
-
-
-
-
0
+
+
+
-

-
-
+
+
-
-
0
-
0
-
-
+
+
+
-
-

0
+
0
-
0
+
-
+
-
-
-
0
0
-
-
0

+
0
0
+
-
-
0
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
-
+
+
+
+
0
+
+
+
+
-
+
0
0
+

0
+
+
0
+
-
-
0
-
-
-
-
-
0
-
0

-
-
-
-
-
-
-
+
-
-
-
0
+
+
+
-

+
-
+
-
-
0
0
-
-
0
+
-
+
+
-
+

-
0
-
-
-
0
-
-
-
-
-
+
0
-
-
-

-
-
0
-
-
+
-
0
+
0
+
+
-
+
0
-










Според правилата на разделеното хранене между консумацията на несъвместими продукти трябва измине не по-малко от 2 часа.


Най-разпространени продуктиНай-добра комбинацияНай-лоша комбинация
Плодове
(полукисели и некисели)
кисело млякокисели плодове, скорбяла (зърнени храни, хляб и други нишестета), белтъчини, мляко
Кисели плодоведруги кисели плодове, ядки, млякодесерти (всички), скорбяла (зърнени храни, хляб и други нишестета), протеини (с изключение на ядки)
Листни зеленчуцивсички протеини, всички скорбялнимляко
Скорбялалистни зеленчуци, животински и растителни мазнинивсички протеини, всички плодове, киселини, захар
Месо (всички видове)листни зеленчуцимляко, нишестета, сладкиши и други протеини, кисели плодове и зеленчуци, млечно и растително масло, сметана, заквасена сметана
Ядки (повечето)листни зеленчуци, кисели плодовемляко, нишестета, сладкиши и други протеини, кисели храни, млечно и растително масло, сметана, мас
Яйцалистни зеленчуцимляко, нишестета, сладкиши и други протеини, кисели храни, млечно и растително масло, сметана, мас
Сиренелистни зеленчуцимляко, нишестета, сладкиши и други протеини, кисели храни, млечно и растително масло, сметана, мас
Млякоконсумира се самостоятелно; съчетава се добре с кисели плодовевсички протеини, зелени зеленчуци, нишестета
Мазнини - животински (масло, сметана, мас) и растителниВсички зърнени храни, пресни зеленчуцивсички протеини
Дини и пъпешинай-добре да се консумират самостоятелновсички продукти
Зърнени култури (житни)зелени зеленчуцикисели плодове, всички протеини, всички сладкиши, мляко
Салати, фасул, грах (с изключение на зелен фасул)зелени зеленчуцивсички протеини, всички сладкиши, мляко, плодове (всички видове), млечно и растително масло, сметана, мас
id79
id79
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Re: Разделно хранене

Писане by styyni Пон 26 Апр 2010, 20:18

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Разделното хранене – модна измислица!?

Писане by styyni Съб 09 Окт 2010, 11:20

Традиционните съчетания на продукти - например на картофено пюре смляко, пържола и кисели краставички, отдавна са обявени от мнозина за“страшна отрова, разлагаща се направо в стомаха”
На всички фанатици на разделното хранене физиологът РинадМинвалеев, кандидат на биологическите науки дава решителен отпор. Тойотбелязва, че в киселата среда на стомаха могат да се разграждат самобелтъчините, а въглехидратите под формата на картофи или хляб прости“гният” в него. Именно този кисела среда ни позволява понякога дазабравим за правилата за хигиена и за изядем ябълка без да сме яизмили, а само поизтрили в ръкава си. Подобна относително стерилнасреда се поддържа и в дванадесетопръстника, и в тънкото черво.

Размножаването на бактериите всъщност започва да се извършва в дебелото черво.

В какво се състои грешката на разделното хранене?

За обосноваване на своята теория за разделното хранене ХербертШелтън се е базирал на известните по негово време факти за разделнотопреработване на белтъчините (в киселата среда на стомаха) ивъглехидратите (в алкалната среда на тънкото черво). Оказва се, че“американският лекар е забравил за дванадесетопръстника”, отбелязваМинвалеев. А именно в него се извършва едновременното преработване набелтъчини (от фермента на задстомашната жлеза трипсин), на мазнини (отчернодробния секрет, жлъчката и липазите) и на въглехидрати (отразличните амилази). Т.е. никаква разделно храносмилане не съществува вдванадесетопръстника и това напълно опровергава цялата концепция занеобходимостта от разделното хранене за облекчаване на храносмилането.“Природата се е погрижила за всичко - белтъчините, въглехидратите имазнините се преработват едновременно без да предизвикват проблеми.

До какво води продължителното разделно хранене?

При приемането предимно на белтъчини, за тяхното преработване сеотделят съответни ферменти - пепсин... ... в стомаха и трипсин вдванадесетопръстника. При употребата на въглехидрати – амилази –ферменти, разграждащи именно въглехидратите. След известно време приразделното хранене организмът загубва своята способност да произвеждаедновременно тези ферменти в достатъчно количество. Хората, свикнали стози вид хранене трудно могат да се върнат към пълноценното смесенохранене. Храносмилателните жлези в условията на продължителнопостъпване само на разделна храна загубват способността си дапреработват смесената. Хроничното недостатъчно натоварване наферментите в храносмилателния тракт води до закономерното отслабване натехните функции, което се проявява в неспособността за справяне собикновената храна.
Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Програма за диета

Писане by styyni Сря 17 Ное 2010, 22:52

Има много начини за отслабване и навярно много от вас са оптвали. Мнениятаса различни по различните начини и ефективност на прилаганите методи,но Разделното хранене за сега остава едно от най-ефекасните приложенияза здраве и тегло според нормите. Тази програма на хранене ще випомогне да намалите излишното си телесно тегло. Ако обаче искате даотслабнете чувствително, без да се лишавате от храна и да се налага дагладувате, то подходящия метод за вас е Разделно хранене. Единственотос което трябва да се съобразявате е смесването на отделни храни попрограма и таблица за целта.
Полезни съвети:
Придържайте секъм парче плод от протеиновата група, като ябълка, портокал илипраскова, към 9-10 ч. сутрин и един банан или шепа стафиди отвъглехидратната група към 16-17 ч. следобед.
Правило: Ограничете употребата на газирани и кофеинови напитки до нула
Правило:Намалете мазнините. Слагайте само около лъжичка масло върху хляба. Непрекалявайте с рецептите със сметана също. Например, ако ви сервиратягоди със сметана, по-добре е да се откажете от сметаната и да сенасладите само на плодовете. Използвайте олио в минимално количество заготвене или за подправяне на салатите. Когато е възможно, печетехраната, а не я пържете.
Правило: Избирайте обезмаслено мляко и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини.
Правило: Използвайте твърди сирена с намалено съдържание на мазнини и нискомаслени меки сирена.
Правило: Пийте много вода (може и минерална, но по схема).
Правило:Наблегнете на повече неутрални зеленчуци или салати, ако ви се похапвапържолка нека да бъде печена на скара и без гарнитури и хляб. Многоважно е да запомните, че не от месото се затлъстява, а от комбинациятаму с други храни, като например пържени картофки, пържени тиквечки и др.
Вижте тази ЕДНОСЕДМИЧНА ПРОГРАМА ЗА ОТСЛАБВАНЕ и ако мислите, че е подходяща за вас пробвайте да я приложите.
Рецептите са за две порции

П О Н Е Д Е Л Н И К
7ч. – билков чай.
10ч. – пресни сезонни сочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД
Салата
1 чаша листа от глухарче или зелена салата
1чаша листа от див чесън
1 супена лъжица студено пресован зехтин или олио
1 супена лъжица лимонов сок
Листата се накъсват и се прибавя зехтинът (олиото).
Чушки, пълнени с извара
4 чушки
300 г обезмаслена извара
1 връзка магданоз
2 листа босилек
Чушкитесе измиват и почистват, към изварата се прибавят нарязани магданозът ибосилекът; с приготвената смес се напълват чушките. Ястието се поднасясурово.
ВЕЧЕРЯ
1 чаша зелена салата
1 чаша листа от млада коприва
1 връзка магданоз
1 лъжица зехтин
1 супена лъжица лимонов сок
Зеленчуците се нарязват на ситно, разбъркват се със зехтина и лимоновия сок.
В Т О Р Н И К
7 ч – билков чай
10 ч. – пресни сезонни сочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД

Салата от зеле и моркови
200 г зеле
200 г моркови
1 супена лъжица зехтин или олио
Ѕ лъжица лимонов сок
Зелето се нарязва, морковите се настъргват, разбъркват се със зехтина и лимоновия сок.
100 г обезмаслено сирене
ВЕЧЕРЯ
Салата от краставици с копър
300 г краставици
1 връзка копър
1 супена лъжица зехтин
сок от един лимон
Краставицитесе измиват, обелват се, нарязват се по възможност с къдрав нож и седобавя част от копъра; подправя се със зехтина и лимоновия сок,подрежда се в елипсовидни чинии и се украсява с останалия копър.
Лапад с ориз на фурна
350 г лапад
1 китка джоджен
Ѕ чаша ориз
2 супени лъжици зехтин или олио
2 чаени чаши вода
Лападътсе изчиства от жилките, измива се и се нарязва ситно, добавя сенарязаният и измит джоджен; отделно се поставят в тава измитият ориз инарязаният на ситно лук; заливат се с водата и се поставят в загрятатафурна; след като заври, се добавят нарязаният лапад и джоджен, запичасе и 5 минути преди да се извади, се прибавя зехтинът (олиото).
С Р Я Д А
7 ч. – билков чай.
10 ч. – пресни сезонни сочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД

Зелена салата
1 чаша листа зелена салата
1 супена лъжица студено пресован зехтин или олио
1 супена лъжица лимонов сок
Листата се накъсват и се пирбавят зехтинът (олиото) и лимоновият сок.
Риба
500 г скумрия, лефер или шаран
2 супени лъжици растително масло
Ѕ лимон
4 скилидки чесън
Рибатасе оформя на порции, поставя се чесънът във вътрешността, увива се впергаментова хартия, намазана отвътре с растително масло; пече се въвфурна в намазана с растително масло тавичка. Ако предпочитате, може даизпечете рибата на скара. Сервира се с резенче лимон.
ВЕЧЕРЯ
Салата 100 г домати
100 г краставици
1 супена лъжица зехтин или олио
1 връзка магданоз
Доматите и краставиците се измиват и нарязват, подправят се със зехтина и се посипват с нарязания магданоз.
Ч Е Т В Ъ Р Т Ъ К
7 ч. – билков чай.
10 ч. – пресни сезонни осочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД
Салата
2 средно големи черни репи
4 средно големи моркова
1 връзка магданоз
1 супена лъжица зехтин
сок от 1/3 лимон
Морковите и ряпата се настъргават, прибавят се зехтинът и ломоновият сок и се поръсват с магданоз.
Пълнени тиквички със соя
4 млади тиквички 1 връзка копър
250 гр. Соя 2-3 стърка чесън
1 връзка магданоз 2-3 стърка лук
1 супена лъжица растително масло
Тиквичкитесе обелват, нарязват се на две и се изважда съдържанието им. Соята сезалива с топла вода, за да набъбне за половин час. Към нея се прибавятсърцевината от тиквичките, една връзка магданоз, една връзка копър,растителното масло, чесънът и лукът и с получената смес се пълняттиквичките.
ВЕЧЕРЯ
Салата
ј малка червена зелка
1 малка глава лук
1 супена лъжица зехтин или олио
1 супена лъжица ябълковоцет
1 връзка магданоз
Зелкатасе измива и се нарязва, обеленият и нарязан лук се прибавя към нея,подправя се със зехтина и оцета и се украсява с магданоза.
Картофи, печени на фурна
4средно големи картофа се измиват с четка и се изпичат на скарата въвфурната. Консумират се с обелките, като още топли се разрязват на две.Подправят се с малко зехтин и копър.
П Е Т Ъ К
7ч. – билков чай.
10 ч. – пресни сезонни сочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД
Салата от червено цвекло
400 г червено цвекло
1 връзка мажданоз
1 супена лъжица растително масло (зехтин или олио)
Ѕ супена лъжица лимон
Цвеклото се обелва, настъргва се на средно ренде, прибавят се растителното масло и лимонът и се наръсва с магданоз.
200 г пилешко месо – бяло или бутче без кожата.
ВЕЧЕРЯ

Салата от млад пресен спанак с консервирани царевични зърна
120 г спанак (лапад)
1-2 стърка зелен лук
1 връзка магданоз
3 супени лъжици царевични зърна
1 супена лъжица зехтин или олио
1 чаена лъжичка лиминов сок
Спанакът(лападът) се почиства, измива се и се нарязва на едро. Лукът,магданозът и копърът също се нарязват и се прибавят към спанака. Всичкипродукти се смесват, като се добавят и царевичните зърна, заливат сесъс соса от зехтина и лимоновия сок.
С Ъ Б О Т А
7ч. – билков чай.
10 ч. – пресни сезонни сочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД

Салата с кълнове
1 зелена салата
1 връзка репички
125 г соеви кълнове
1 връзка магданоз
1 супена лъжица растително масло (зехтин или олио)
2-3 стърка зелен лук
3 супени лъжици кисело мляко (нискомаслено)
Нарязанитезеленчуци се смесват, изсипват се в салатиера и се заливат с 3 супенилъжици кисело мляко и 1 супена лъжица зехтин, като се добавят двепресовани скилидки чесън и връзка ситно нарязан магданоз.
Таратор
500 г кисело мляко (нискомаслено)
1 краставица (2 малки салатки)
3-4 скилидки чесън
4-5 стърка копър
Млякото се разбива, прибавят се краставицата, нарязана на малки кубчета, пресованите скилидки чесън, зехтинът и копърът.
ВЕЧЕРЯ
Салата от маруля, пресен лук и репички
1 маруля
1 връзка зелен лук
1 връзка магданоз
1 връзка репички
1 супена лъжица зехтин или олио
1 супена лъжица лимонов сок
Марулитесе нарязват на едро, лукът и репичките също се нарязват, смесват се,заливат се с растителното масло и лимоновия сок и се разбъркват добре.Салатата се оформя в подходящи чиники и се наръсва с магданоз и част отрепичките.
Н Е Д Е Л Я
7 ч. – билков чай.
10 ч. – пресни сезонни сочни плодове или прясно приготвен сок.
ОБЯД
Салата
2 – 3 моркова
Ѕ средна глава алабаш
1 връзка магданоз
2 – 3 стърка босилек
1 супена лъжица растително масло (зехтин или олио)
1 супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет
Морковитесе измиват и се настъргват на средно ренде, към тях се прибавянастърганият алабаш. Поливат се със зехтина и лимоновия сок и сегарнират с магданоза и босилека.
Варено яйце или парче соев кашкавал.
ВЕЧЕРЯ
Салата от домати, орехи и чесън
300 г домати
1 глава лук
2 супени лъжици зехтин или олио
4 – 5 скилидки чесън
4 – 5 стърка магданоз
Доматитесе нарязват на кръгчета. Подреждат се в плато или в отделни чинии.Подправят се с растително масло и се поръсват с нарязания лук,счуканите орехи, чесъна и магданоза.
Зеленчуци на пара
2 млади тиквички (около Ѕ кг)
2 – 3 зелени чушки
3 средно големи моркова
250 г картофи
30 г олио или зехтин
1 връзка магданоз
1 лимон
Зеленчуцитесе нареждат в тенджера върху решетка, под която има малко вода, илинаправо във врящата вода, ако нямате решетка. Захлупват се, задушаватсе на тих огън до омекване. Нарязват се и се подреждат в плато, заливатсе със зехтин и с остатъка от водата, в която са се задушавали,украсяват се с нарязания на ситно магданоз и с резенчета лимон.

Източник!

Калкулатор за разделно хранене
Разделно хранене 704135
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Разделно хранене Empty Re: Разделно хранене

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите