40 на сто от младежите излизат с непознат от чaта

Go down

40 на сто от младежите излизат с непознат от чaта Empty 40 на сто от младежите излизат с непознат от чaта

Писане by Cveti789 on Сря 21 Яну 2009, 15:50

Близо 40 на сто от младите хора, ползващи компютър заявяват, че са излизали с непознат от чата, се посочва в Годишния доклад за младежта за 2007 г. Документът беше обсъден в пленарната зала на парламента. В доклада са приложени резултатите и изводите от социологическо проучване на агенция "Медиана".

Според Държавната агенция за младежта и спорта новият начин за прекарване на свободното време - пред компютъра, създава сериозни опасности. От институцията предлагат разработване и прокарване на възпитателни действия чрез Интернет, изработване на механизъм в образователната система за профилактика при работата с компютър и създаване на система за предпазване от опасни контакти в киберпространството. Според ДАМС, реална алтернатива е приоритетното финансиране на проекти за младежки дейности, които дават възможност за междукултурното сътрудничество, масов спорт и творчески изяви.

В доклада за 2007 г. се регистрира много висока употреба на алкохол сред подрастващите между 15- и 17-годишна възраст, както и леко повишаване на употребата на т.нар. "твърди" наркотици. Според изследването младежите са отчуждени от обществените въпроси на деня и трудно разбират смисъла на политиката и политическия живот.

Според ДАМС е възможно разработването на гимназиален курс с гостуващи лектори, които да обясняват смисъла и механизмите на политиката.

Докладът отчита известно покачване на песимизма при младите


въпреки намаляващата безработица и повишаването на материалния стандарт и потребление. Настоящото пазарно общество губи съревнованието си с идеята, представата за предишното. Единствено по показателя "свобода" позитивните оценки доминират.

Социализмът се е превърнал в "доброто старо време"

Можем да очакваме в близко бъдеще нарастване на младежкото левичарство,
основаващо се на идеята за възстановяване на "истинския социализъм-комунизъм", се казва в доклада.

Демокрацията също е донякъде компрометирана

Близо една трета от младите са убедени, че демокрацията е донесла повече вреда на България, отколкото полза. Младите са най-демократично настроени в сравнение с другите поколения, се казва в документа.

Докладът констатира, че са нужни политики за намеса в някои от най-острите проблемни области като неграмотността, ранното отпадане от средното образование, формализацията на образованието, етнизацията на бедността и поляризация на житейските перспективи за различните групи младежи, тенденциите към монотонен и заседнал начин на живот, както и склонността към гражданска пасивност.


www.btv.bg
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите