История на празниците !

Go down

История на празниците ! Empty История на празниците

Писане by Lindzi on Пет 02 Яну 2009, 15:56

Тук можем да пишем за всичко,свързано с даден празник Намигане
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Свети Валентин

Писане by Lindzi on Пон 05 Яну 2009, 13:20

История на празниците ! Valentin_tit

История на празниците ! HardПразнуването на деня на свети Валентин произхожда от древния римски празник Луперкалии, в чест на бога Фавън, покровителя на стадата. Луперк - този древен италийски бог, приятел на овчарите и пазител на стадата от вълци, римляните бързо уподобили с Фавън, а след завладяването на Гърция с аркадския Пан. Празникът отбелязвали на 15 февруари. Ден преди това бил празникът на римската богиня на брака, майчинството и жените — Юнона и бог Пан. Според езическата традиция в този ден девойките пишели любовни писма и ги поставяли в огромна урна, от която след това мъжете измъквали девическите послания. И всеки мъж започвал да ухажва онази девойка, чието писмо бил изтеглил. Денят някога наричали и "Птича сватба", защото смятали, че именно през втората седмица на февруари птиците образуват брачни двойки в гората.

История на празниците ! Hard В древен Рим живял някога лекар, наречен Валентин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на своите болни, да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и използвал билки и треви, за да облекчава болките. Свети Валентин бил и проповедник. Макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник. Валентин живял по времето на Клавдий Втори, който водил множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

История на празниците ! Hard Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. Дал й мехлем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето така и не се върнало. Но мъжът и дъщеря му не се съмнявали в доктора и продължавали лечението. В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението на девойката се възстановило. Тя видяла неговия блестящ цвят.
   Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за ден на свети Валентин.
  И днес хората показват своята привързаност и любов като изпращат в този ден картички и цветя на своите любими.
 

История на празниците ! ValroseИстория на празниците ! Tittrad


  Има, разбира се, и други версии за произхода на празника на свети Валентин. Но традицията да се подаряват подаръци признават и подкрепят всички. Празникът няма славянски корени, не присъства в православната традиция и никога не се е отбелязвал преди, за разлика от Трифон Зарезан. Но в последните години...

  В последните години и у нас мнозина си задават въпроса: "Какво да подаря?" Защото понякога подаръкът може да каже повече, отколкото хиляди думи. Влюбените имат възможност да докажат, че все пак истинската любов съществува, а за най-стеснителните влюбени денят на свети Валентин е прекрасен повод да признаят чувствата си. Така че към избора на подарък би следвало да се отнесем отговорно.
  И така, какво и как да се подарява в този ден?

  История на празниците ! Rozi2 Първата традиция е: мъжът подарява цветя. Не е важно колко е студено навън, колко струва букетът, колко е голям. Най-важното е искреното чувство и вниманието.
  Втората традиция е: цветята да са обагрени в червено. Желателно е, тъй като червеният цвят е всепризнат символ на любов.
 Класическа емблема на деня на св. Валентин са червените рози, които според античната легенда се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и нейната божествена кръв обагрила листенцата им в червено.
  История на празниците ! BonboniАко Вашият подарък не са цветя, то той трябва да е опакован в червена хартия.
  Третата традиция е: подаръкът трябва да бъде сладък, така че към цветята няма да бъде излишна кутия бонбони или защо не шоколад. Чудесно би било, ако е във формата на сърце, тъй като това е...
  Четвъртата традиция: подаръкът е във форма на сърце. Но може и просто да се залепи сърце, изрязано от червена хартия. Ако пък фантазията ви е заработила на пълни обороти и вече сте приготвили и "валентинка" с любовно признание, браво на вас! Може само да се завижда на вашия избранник.
  В Америка за този празник работи цяла индустрия  — картички с амурчета, картонени и метални кутии във формата на сърце, кулинарни изкушения. Дори има и щат на свети Валентин, който е създаден на 14 февруари, и това е Аризона. История на празниците ! Meche

  А пожеланието е: Нека всеки ден през годината да бъде за вас ден на влюбените!


История на празниците ! Valrose История на празниците ! Titsimv


 
История на празниците ! Cupidon Купидон  е най-известният символ на празника на влюбените. Това е палавото ангелче с лък и стрели. Онзи, в когото попадне стрелата на Купидон, се влюбва — внезапно, страстно, безнадеждно, с цялата си душа. В древна Гърция това е бил Ерос — помощникът на богинята Афродита, олицетворение на най-силното любовно желание, а римляните го наричали Купидон и смятали че е син на Венера.
 Легендата за Купидон и девата Психея се разказва от античността до днес. Може би най-познат е разказът на Апулей в неговата книга "Метаморфози".

Розата е божественото цвете на любовта. Първите рози са били отгледани в Азия преди повече от 5000 години, а дивите рози са се появили преди повече от 35 милиона години.
Само в деня на Свети Валентин се продават не по-малко от 3 милиона рози. Със сигурност това цвете е издържало изпитанието на времето.
 Общоизвестно е, че червени рози означават: "Аз те обичам". Букет от червени и бели рози означава единство и дружба, розовите — изящество и елегантност, жълтите — радост, оранжевите — желание, букет от тъмночервени рози прави комплимент за красотата на вашата любима, белите означават - "Ти си божествена" , букет от неразцъфнали бели рози означава "Ти си твърде млада за любов".

  Ако искате да се отклоните от традицията или ако "аз Ви обичам " - не е точно това, което искате да кажете, поднесете букет, но не от рози. Червени хризантеми, лалета и карамфили също могат да означават любов. Гарденията е знак за непризната любов, теменужката - за привързаност, нарцисът — за себелюбие, маргаритките говорят за красотата на вашата любима.

  И разбира се, какво е празникът без ярките поздравителни картички, които изпращат влюбените или тези, които мечтаят да се влюбят на своите възлюбени - понякога дори без подпис. Анонимните знаци на внимание са за човека, когото обичат повече от всички, от когото се възхищават, за когото копнеят. Адресирани са простичко: На моя Валентин (или Валентина) и затова всички ги наричат "валентинки".
 Първата картичка - валентинка се приписва на Орлеанския херцог Чарлз (1415 г.), който по времето, когато е в единична килия в затвора, решава да се бори със скуката като пише любовни послания на собствената си жена.


История на празниците ! ValroseИстория на празниците ! Titval

  През ХVІ век писането на "валентинки" се разпространява широко. Започнали да се правят и всякакви дреболийки със сърчица, амурчета и претрупани орнаменти.
История на празниците ! Valentinka История на празниците ! Tomyvalentin  Но до средата на ХVІІІ век все пак всичко това не е ставало в "световен мащаб". Препятствието идвало от високите цени на пощенските услуги, които не били по джоба дори на средната класа. Още по-неприятното било, че пощенските разходи заплащал получателят, понеже нямало и марки. Необходимостта да се заплаща за лекомислени любовни послания с твърда валута убивала зараждащите се чувства. Цивилизацията обаче преодоляла всички бариери и сега "валентинка" може да се изпрати и по електронната поща.
История на празниците ! HardИстория на празниците ! HardИстория на празниците ! Hard

Ден на Свети Валентин
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Как празнуват хората по света!

Писане by Lindzi on Пон 05 Яну 2009, 13:28

Как празнуват по света

Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили св. Валентин за национален празник. Това, обаче, не пречи в много други държави да има различни обичаи. Тук сме разгледали една малка част от тях:
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В Уелс правят "дървени любовни лъжици", които се раздават като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: "Отключи сърцето си за мен"
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В Шотландия правят фестивал по случай св. Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотните мъже и жени в двойки. Ето как много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога - и с размяна на подаръци.
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай годежите да се провеждат именно на тази дата. Също така ден преди св. Валентин хората си накупуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете и най-вече трапезите си.
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
Германците са по-непретенциозни към този празник... По принцип те си раздават валентинки и подаръци по всяко време на годината... За тях е достатъчно просто да се почувстват влюбени ;-)
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
Французите, обаче, имат цяла церемония за незадомените, които трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат снимката си на вратата на
своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни картички (cartes d'amities) се разменят по английски тертип.
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В Дания предпочитат "невидими" картички, т.е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина (Вие можете да си
направите такива картички, ако пишете с лимонов сок).
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай - ако някой открие злато в деня на св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички - коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още...
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В Австрия пък на св. Валентин момчетата трябвало да представят момичето, което харесва на близките си... използвайки само букет цветя.
Цветята и структурата на букета трябвало да изразяват външните качества и характера на момичето.
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В Испания всички съпрузи трябвало да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В САЩ освен сладникави картички, се пращат и с по-пиперлив подтекст от рода на "Много си дебела", "Не те харесвам", "Шефе, мразя те" и прочие...
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В някои страни, когато млада жена получи дреха от мъж, това е предложение за брак. Ако тя приеме подаръка, скоро се очаква сватба.
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е
В други страни пък хората си гледали на ябълка. В деня на св. Валентин трябва да си намерете ябълка. Разрежете я почти докрай на шест части и си намислете три-четири имена. След това започнете да въртите ябълка, леко почуквайки с пръст по парченцата и въртейки ябълката. Името, което сте казали миг преди някое парче на ябълката да падне, ще е на човека, за когото ще се ожените/омъжите. Когато падне парче, вижте колко семенца се виждат в момента. Това ще е броят на Вашите деца ;-P
срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е  срам ме е

Как празнуват хората по света!
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Знаете ли, че ....

Писане by Lindzi on Пон 05 Яну 2009, 13:29

Любопитни  факти


 • През XVII в. момичетата са варели яйца и са ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те са вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек.
 • Повечето мъже все още остават кавалери в деня на св. Валентин. 91% от тях отварят вратата на дамите.
 • Над 1 млрд. рози ще бъдат продадени в деня на св. Валентин.
 • Розите символизират мир, война, любов и забрава. Белите рози означават истинска и искрена, а червените - страстна любов, жълтите рози са знак на приятелство, черните - символ на раздяла. Още ненапъпилата роза е поглед към бъдещето, надежда, а по-разцъфналата изразява чувствата на човека в настоящия момент.
 • Докато розите са цветята на Афродита (богинята на любовта), сладкишите са символ на ласките.
 • Пиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на св. Валентин е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.
 • 70% от празнуващите изпращат картички, 49% излизат с половинките си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват да вечерят в заведение и едва 19% подаряват цветя.
 • Първата истинска запазена картичка за св. Валентин е от дюка на Орлиънс. Затворен в лондонска кула, през 1415 г. той написал любовна поема или "валентинка" на жена си във Франция.
 • Дори по време на 100-годишната война са се продавали картички с панделки от сатен, перли, метални и стъклени орнаменти.
 • Само децата изпращат над 650 млн. картички за св. Валентин на техните учители, приятели и семейства.
 • Фирмата "Hallmark" произвежда 1330 различни вида картички за св. Валентин.
 • Любовната пейка (тези, дето ги рисуват обикновено завързани за Луната) първо била направена за жени с огромни рокли, познати от Средновековието. Днес такива пейки се продават по света, само че модифицирани за влюбени двойки.
 • Според проучване, почти 100% от анкетираните предпочитат да получат за Св. Валентин саморъчно направена картичка наместо закупена.
 • 46 % от жените предпочитат да прекарат празничната нощ в ползотворна почивка вместо да правят секс. 68% от мъжете не са съгласни ;-)
 • СПИН и новият век са превърнали денят на св.  Валентин в кръстоска между кичозен празник  веселяшка романтика. Често се случва младите  господа да получат слипове с грапава краставица  отпред или пък презерватив с брадавица. Дамите пък понякога биват "приятно изненадани" със   светещи бикини или пък сутиени с изрисувани   длани на чашките...

Любопитно!
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Re: История на празниците !

Писане by Lindzi on Сря 07 Яну 2009, 16:55

Рецептите за Свети Валентин!

Всеки нека да разкаже, как отбелязва и дали отбелязва този ден въобще!
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Романтични персонални подаръци

Писане by Lindzi on Пон 02 Фев 2009, 13:45

Обяснение в Любов


В деня в който открих, твоите очи,
Сякаш мълния мина през мен, бях поразеeн.
Забравих и мъка, и страх, забравих и тъгата
и във миг полетях, О-о-о

Влюбен във теб вече бях!
Влюбен във теб вече бях!
Влюбен във теб вече бях!

Ни денем ни, ни нощем аз, Ах!, нямам покой.
Чакам да пукне зора, да отлетя,
Цвете с роса да откъсна, тихо пред теб да застана,
мила моя (ИМЕ), да изрека

момиче (ИМЕ), в теб влюбен съм аз!
момиче (ИМЕ), в теб влюбен съм аз!
момиче (ИМЕ), в теб влюбен съм аз!

Ела, и цветето нежно ти приеми,
Подай ми ръка и усмивка ми подари
Двама да тръгнем сега, със Любов във сърцата,
тъй щастливи, мила моя (ИМЕ), О-о-о

Влюбени (ИМЕ) с теб да летим!
Влюбени (ИМЕ) с теб да летим!
Влюбени (ИМЕ) с теб да летим!
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Празнуваме Деня на жената

Писане by sa6ito on Нед 08 Мар 2009, 10:48

Днес се отбелязва Международният ден на жената - 8 март. Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

Отбелязването на 8 март започва като празник на международната солидарност, сила и сплотеност на жените. Началото на съвременния празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието.

Още в древността жената е водила борба за равнопоставеност в обществото. В древна Гърция Лизистрата обявила сексуална стачка на мъжете, за да се сложи край на войната. По време на Френската революция парижките жени излизат по улиците с лозунгите "свобода, равенство, братство". През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американските жени са го отбелязвали на последната неделя от февруари. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва ежегодно. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март.

Този празник се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Източник
sa6ito
sa6ito
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Яйцето – символ на нов живот

Писане by Lindzi on Сря 28 Апр 2010, 16:13

"Целият свят е създаден от едно единствено яйце”,  латинска поговорка.

История на празниците ! 12516_0

От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някой, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос.

Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

В Гърция първоначално яйцата са боядисвани само в червено. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата “Христос Возкресе”.

В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък, като броя им зависи от членовете на семейството и от броя на кокошките. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена, която прави с него, докато е още топло и прясно боядисано, кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването поемат младите жени в къщата.

В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябвало да ги намерят по Великден, което пък дало началото на лова за великденски яйца. Във втория ден на Великден според западноевропейска традиция се търкалят яйца. Децата във Великобритания и Германия играят игра, търкаляйки яйца едно срещу друго или по хълм. Яйцето, което остане най-дълго здраво, побеждава, а собственикът му според вярванията ще бъде здрав цяла година.

Яйцето символизира и четирите елемента на мирозданието: черупката олицетворява земята, ципата - въздуха, белтъка - водата, жълтъка - огъня.
Прието да се подаряват пасхални яйца, при това не само натурални, но и яйца сувенири от разнообразни материали. Смята се, че те притежават необикновени способности да предизвикват позитивни промени, да правят хората по-добри, по-чисти, по-мъдри и силни, а домашното огнище да избавят от натрупаната негативна енергия.

История на празниците ! 12516_1
Яйцето сувенир може да бъде:

   * Стъклено яйце - символизира чистотата на душата, искреност, съчувствие, състрадание и смирение, а така също и духовно просветление.
   * Костено яйце символизира здраве.
   * Дървеното яйце символизира духовно усъвършенстване.
   * Каменното яйце символизира сила в борба с гнева.

Според наблюденията на астролозите, различните сувенирни яйца помагат различно на хората, родени под различни зодиакални знаци.


Ако подарите стъклено или кристално яйце на:

   * Овенът ще стане по-търпелив.
   * Близнаците ще станат по-търпеливи към околните.
   * Рибите ще разберат какво искат.


Ако подарите сувенирно яйце, изработено от кост на:


   * Ракът ще мобилизира силата и волята си.
   * Везни ще балансирана вътрешната си енергия.
   * Козирогът ще споходи щастие.

Ако подарите дървено яйце на:


   * Лъвът ще се освободи от своята неувереност.
   * Стрелецът ще помислят за хората, които обичат.
   * Водолеят ще стане по-чувствителен.

Ако подарите каменно яйце на:

   * Телецът ще се почувстват по-уверени.
   * Дева ще бъдат успокоени.
   * Скорпионът ще се освободят от стреса.
История на празниците ! 12516_2
Любопитни факти за яйцето

   * Яйцето – символ на нов животПрез 1883 г. руският цар Александър III поръчва на ювелира Peter Carl Fabergй (Петер Фаберже) да изработи специално яйце за жена му и той създал яйце, инкрустирано със скъпоценни камъни. За всеки Великден прочутият бижутер създава по едно изключително оригинално яйце, създадено от злато, сребро, планински кристал, лазурит, като 54 са по поръчка на императорския двор. От тях до днес са съхранени около 44 великденски яйца.

   * Едно яйце се чупи на стената на църквата, това яйце се изяжда първо след дългите велики пости.

   * Яйца са били боядисвани, подарявани и изяждани по време на великденските фестивали в древен Египет, Персия, Гърция и Рим. Тези култури възприемали яйцето като емблема на вселената, като творение на върховния бог, като покълването на живота. Християните от Близкия Изток възприели тази традиция, а яйцето се превърнало в религиозен символ, олицетворявайки пещерата - гробница на Христос, чийто камък той отместил.

   * До 15 век няма сведения за великденски ритуали, включващи яйца, в Западна Европа. В средните векове яйцата често били боядисвани в червено, и символизирали кръвта на Христос.

   * Шоколадовите яйца се появяват края на 18 век.

   * В древните религии на Близкия Изток яйцето е символ на творението, който се асоциира с пролетните празници на обновлението и възраждането в природата и чрез това в последствие с пасхалните празници.

   * В алхимията от яйцето израства бяло цвете (среброто), червено цвете (златото), и синьо цвете (цветето на мъдреците). Яйцето също така представлява запечатаният херметичен съд, където се извършва "Великият Опит".


Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Свети Валентин - празник на любовта

Писане by styyni on Чет 27 Яну 2011, 20:55

На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените - деня на свети Валентин.
Корените му се губят в далечното минало. В древен Рим на 15 февруари са
празнували Луперкалиите - празник на изобилието, посветен на
покровителя на стадата Фавън (едно от имената му било Луперк). Предишния
ден се посвещавал на римската богиня на брака, майчинството и жените -
Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма
урна, а след това мъжете изваждали писмата. Всеки мъж трябвало да
ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.
14 февруари е наричан и "Сватбата на птиците",
тъй като се смятало, че птиците си избират партньор през втората
седмица от втория месец на годината. И накрая най-романтичната версия.
През трети век в Рим живял лекар, който се казвал Валентин. Наричали го "гастрономически лекар",
защото гледал да предписва вкусни лекарства. За да придаде по-приятен
вкус на горчивите билки, той ги смесвал с мляко или мед, а раните
промивал с вино (баба ми би трябвало да се поучи от него – като си
спомня лютата ракия по ожулените ми колене, още ми се насълзяват очите).
История на празниците ! Valentin
Свети Валентин

бил и свещеник, живял по времето на император Клавдий Втори, който водил
много войни. Императорът бил затруднен при набирането на нови войници и
решил, че причината за това се крие в привързаността на мъжете към
съпругите и семействата им. Затова той забранил сватбите и годежите.
Валентин тайно венчавал влюбените и се молел за пациентите си. Веднъж
при него дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му
дъщеря. Лекарят знаел, че слепотата била неизлечима, но обещал, че ще
направи всичко възможно момичето да прогледне. Направил мехлем за очите й
и наредил момичето да дойде пак при него след известно време. Минали
няколко седмици, но девойката така и не продледнала. Но нито тя, нито
баща и не губили вяра и продължавали с мазането на очите. Един ден
римски войници нахълтали в дома на Валентин, унищожили лекарствата, а
него го арестували заради религиозните му убеждения. Бащата на сляпата
му пациентка искал да му помогне, но нямал тази възможност. Единственото
нещо, което успял да направи, било да му занесе хартия и мастило. Свети
Валентин написал прощално любовно писмо на девойката, а след няколко
часа го екзекутирали. Надзирателят предал бележката на дъщеря си, тя я
разгърнала и открила в нея жълт минзухар. На нея пишело: "От твоя
Валентин". Станало чудо – девойката прогледнала. Затова и днес
картичките се подписват по този начин (истинското име не се пише, смята
се, че получателят трябва сам да се досети, кой му изпраща
валентинката). През 496 г римският папа Геласиус обявява датата на
смъртта на светеца - 14 февруари за ден на св.Валентин.
История на празниците ! Sveti-valentin-2
Как разбираме, че сме влюбени?

Зачервени лица, учестено сърцебиене, изпотени ръце – това са само някои
от външните признаци на любовта. В самото тяло определени химични
реакции доказват, че Купидон ни е улучил със стрелата си. Хелън Фишер от
университета Ratgers в Ню Джързи е един от най-големите авторитети в
тази област. Според нея ние се влюбваме в три фази, а във всяка от тях
стават различни биохимични реакции. Първа фаза - Страстта е
подтикната от половите хормони тестостерон и естроген. Тестостеронът се
среща не само при мъжете. Доказано е, че той играе важна роля в
сексуалния нагон на жените. Втора фаза е Привличане. Това е
фазата на истинско ‘заболяване’. Когато хората се влюбват, не могат да
мислят за нищо друго. Дори губят апетита си и спят по-малко, за да имат
повече време да мислят за любимия/любимата си. Трета фаза е Привързване.
Ако връзката продължи, тази фаза следва привличането. Ако хората
останат само с привличането, никаква работа не биха свършили. А и
човечеството щеше да изчезне.
История на празниците ! Istock_000002378747xsmall-300x199

Какъв подарък да изберем за любимия човек?
Ако нямате много пари, сладкишът е добра идея. Можете да го направите
във форма на сърце и да го украсите с панделка. Любимият/любимата ще се
трогне от вниманието. Мислете в перспектива. Розите са много романтични,
но не особено оригинални. Купете цвете в саксия – то е по-трайно и още
дълги години ще напомня за милия ви жест. Направете честитка, която може
да се изяде – голяма бисквита или меденка, като изпишете пожеланията си
с крем, шоколадова или захарна глазура. Можете да платите готварски
курс за половинката си, ако е запалена по кулинарията. Ето и няколко
други идеи за подаръци: Полет с хеликоптер за него, с балон за нея;
дизайнерски часовник за него, бижу с диаманти, за нея.
Последни съвети.
Ако сте оставили честитката, подаръка и резервацията за ресторанта за последния момент,
не изпадайте в паника. Не всичко е загубено. Просто погледнете съветите
по-долу и действайте. Не казвайте на партньора за съвършения подарък,
който за малко не сте купили. Вечеря насаме вкъщи обикновено има
по-голям успех – по-забавно е, а и не се знае, къде и как може да
свърши. Ако все пак държите на ресторанта, не забравяйте портфейла
си. Правете често комплименти, добре е от време на време любимата да
чува, че е харесвана и желана (все пак жената обича с ушите си). За
жените е добре да облекат дрехи, с които да подчертаят качествата и да
скрият недостатъците на фигурата си, нещо изпитано и класическо.
Свръхмодерните облекла обикновено подхождат на супермоделите, след
намесата на добри фризьори, гримьори и фотографи.
имате деца, заведете ги при баба или леля, която да се грижи за тях
тази вечер. Изненадайте любимия с пица във формата на сърце и сложете
писъмце или картичка с любовно обяснение в кутията. Поставете пакетче с
шоколадови сърчица на възглавницата на любимия (или откъм неговата
страна), така че да ги види веднага (за да не ви безпокоят трохи и
хлебарки през нощта). Сложете червена роза на възглавницата на любимата
три дни преди празника. Посипете пътя от трапезарията до спалнята с
листенца от червени рози. Не пишете смешни стихчета на картичката. Едно
кратко изречение е по-стилно. Не оставяйте партньора си насаме с
родителите, роднините или домашните си любимци. Не купувайте домакински
уреди. Не си бършете носа в ръкава. Не прекалявайте с алкохола.
И нека Купидон да е на ваша страна, не само на свети Валентин!

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Традиции и тенденции при мартениците

Писане by Lindzi on Пон 07 Мар 2011, 12:33

История на празниците ! 14473_1

Дойде моментът да се поздравим за празника и да закичим мартенички на близки и приятели. Този жест е израз на искрени чувства, пожелания за здраве, късмет и благополучие.
Традиции и тенденции при мартеницитеВсяка година по това време пазарите са пълни с какви ли не варианти и модели на традиционните Пижо и Пенда. За разлика от миналата година, когато най-търсени бяха чалга мартениците, както и тези с лика на популярни политици, сега на мода са телевизионните герои Бихтер и Бехлюл от нашумелия турски сериал „Забраненият плод“.

Освен мартеници обаче по сергиите и магазинчетата можем да срещнем и други украшения в бяло и червено за дома. Години наред хората си изпращат поздравителни картички . Разликата е, че по-голямата част от младите хора предпочитат он – лайн поздравите пред „старомодните“ писма, които някога са радвали нашите баби и дядовци. Въпреки това по-важното е запазването и продължаването на обичаите, макар обновени в модернизирания свят, в който живеем .

Интересен е фактът, че румънците си приписват за свой традиционен празник 1-ви Март. За тях мартеницата символизира годишното въже, което събира чрез преплитането на двете нишки всички 365 дни. Белият и червеният цвят олицетворяват двата противоположни годишни сезона – зима и лято. В съответствие с традициите в Буковина, мартеницата е нишката на деня, изпредена от Баба Докия, докато пасяла овцете високо в планината.

История на празниците ! 14473_0

Днес обичаят се спазва на териториите, които са били български, а именно части от Румъния, Македония, част от Сърбия, Гърция, а също и една част от днешна Русия. Точният произход на традицията е или прабългарски или тракийски. Каквито и да са корените на този празник, той несъмнено е един от най-позитивните и обичани български празници и за децата, и за възрастните.

Мартениците се носят от 1-ви Март, докато не видим щъркел или цъфнало дръвче, което е знак за отиващата си зима.
Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Серия от първоаприлски шеги за цялото семейство

Писане by Lindzi on Пет 01 Апр 2011, 07:25

Жертви: Всеки, който се опита да използва кухненският подвижен душ.

Има добри причини защо тази шега ще бъде използвана от дузини читатели.
Това е една безвредна, извънредно ефективна първоаприлска шега.
Шегаджията има нужда от само от безцветно тиксо или ластик, изчакайте момента, когато кухнята е празна, и тогава сложете ластичето или тиксото на ръкохватката на подвижният душ на мивката така че то е застанало във включената позиция. Внимателно насочете пръскалката така че да пръска навън - по този, който ще пусне водата.

Реакцията: жертва няма да има нужда от допълнително кафе за да се събужда.


"Абе какво ми стана с бельото.."


Жертвата: Oбикновено e татко.

Обикновени игла и конец са нашият инструмент за създаване тази 1-во априлска шега. И Нашата мисия е? Зашийте всички долни гащета на татко.
Това е достатъчно лесно, защото  то изисква само няколко бода от страната на шевовете. След това го оставете хубаво сгънати в неговото чекмедже.

Реакцията: забавно е да го гледате как се опитва да раздели всеки чифт със зъби.


Труден късмет


Жертвите: Цялото семейство.

Това е един от най-елементарните трикове и ще ви свърши работа където и да е. Трябват ви няколко монети от по 50ст. или 1лв. и  добро лепило (каноконлит, superglue, хелми) за да ги залепите към паваже. Съветвам ви да не ги лепите на кухненският плот, или по пода в апартамента, а само извън него. Вие ще трябва да намерате място, където хем жертвите минават често хем е подходящо за залепване, преден тротоар или път стават, дори пред асансьора, по
желание може да почистите повърхността от прах за да залепите монетите по-лесно.

Реакцията: счупените нокти на ръката не се коментират...


Ненадеен пърхут


Жертвите: Мама или татко.

За целта ти е нужна една солница с по-едра сол, изсипи на главата си достатъчно за да изправиш косите на мама и татко ,малко преди да седнетена масата, започни да се оплакваш от ужасен сърбеж като се почесваш тук там по главата. След като изчакаш ужаса им да отмине и да ти препоръчат 3-4 вида противопърхутни шампоани, можеш да разкриеш шегата.

Реакцията: Наблюдавай физионимийте им преди и след като разберат ,че е сол.


Сервирайте гаден обяд


Жертвите: Всички деца, които ходят на училище

Това е една сладка шега, на която децата ви ще се вържат не един път. На първи април като опаковате обяда им за училище сложете им за десерт ябълка в която сте пробили дупка и сте пъхнали гумен сладък червей от тези които се  продават във всяка квартална бакалия.

Реакцията: Ще допринесе за интересен разговор в закусвалнята.


Шега с телефонният секретар


Жертвите: Всички.

За да "изпързаляте" някой, просто оставете на телефонният секретар на вашата жертва съобщение  - от г-н Гъзибаров, който я вика около един спешен въпрос (пропусната дата на обед е добър вариант или от бюрото за безработни) и че желае да се обадите възможно най-скоро. Номера на г-н Гъзибаров? Телефонният номер на някой друг ваш общ приятел или произволен номер.

Реакцията: Eдна жертва получи този отговор: Съжалявам, г-н Гъзибаров е зает в момента. Г-н Дупепипов може да говори с вас.


Размяна на леглата


Жертвите: Всички по-малки деца.

В нощта на 31 март изчакайте вашите деца да заспят и нежно им разместете местата.


Реакцията: На сутринта момченцата ще бъдат много "зарадвани" от розовият цвят на леглото им.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Лазаров ден!

Писане by jenq on Съб 16 Апр 2011, 10:23

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия Лазар предизвикват гнева на еврейските първосвещеници. Чрез своите постояни настоявания те успяват да убедят представителя на римската власт Пилат Понтийски. Той дава карт бланш на противниците на Христос. Същите тези Исусови противници го осъждат на смърт, но смъртната присъда е изпълнена от римляните.
Въпреки това този празник започва да се отбелязва още през ІV в. като общохристиянски празник. Много от раннохристиянските писатели и апологети на източната и западната църква посвещават част от своите творби на това събитие. Така светеца Лазар става едни от най-почитаните светии на двете църкви.
Денят на свети Лазар е разпространен по цялата етническа територия на България. Главнодействащи лица на този празник са девойките. Те преминават от една социална група в друга, т. е. те вече не са деца. Веднъш взела участие в лазаруването всяка една девойка може вече да се омъжи. Поради това Лазаровден има важно значение за тях. Това донякъде напомня на Коледуването при младежите и младите несемейни мъже.
Обикновено едно село има няколко лазарски групи. По-рядко се среща в едно село всички момичета да лазаруват. Това става само в много малки села и махали. Тяхното разделяне става по местоживеене. Бъдешите лазарки се събират предварително както коледарите за да си припомнят стари и да усвоят нови песни посветени на този празник. Това става на свети 40 мъченици (9. ІІІ. ).
На самия празник Лазаровден (тази година се пада на 16. ІV. ) те започват да обикалят къщите на хората като изпълняват различни песни. Повечето от песните не се повтарят, защото те се изпълняват в зависимост от социалното положение на човека в семейството и обществото. Тези песни се пеят за здраве и берекет.
Лазарските песни са съпроводени от ритуални хора и ръченици. Ако случайно лазарките пропуснат някоя къща, то според народната вяра нейните стопани ще ги сполети нещастие. Обикновено това става случайно. Но понякога и то в много редки случаи това се допуска и умишлено. Лазарките не посещават домовете на отхвърлени от обществото хора.
В някои райони на страната изпълняваните ритуални лазарски игри се наричат буенек. За разлика от лазаруването буенека се изпълнява по време на Великденските пости. Това означава, че не се извършват само на Лазаровден. Участичките както в останалите крайища на България, така и в Източна България са млади моми. Те избират една между тях за водач- буенец. Тя събира групата. Под нейно ръководство се разучават новите песни и се препомнят старите. Тя е облечена с празнична носия, но понякога тази девойка облича и невестенската премяна на скоро омъжила се млада жена. За разлика от другите момичета водачката облича не женска, а мъжка риза. Върху разпилените си коси носи калпак. Пак водачката води групата из селото. С буенеца върви и булка. Обикновено за булка се избира момиче, чиято възраст е не по-малка от 8-10 години. То задължително трябва да е от семейство в което и двамата родители да са живи. Това дете е облечено в булченска премяна и е забулено с невестенско було.
При изпълнение на ритуалните танци участничките в тези игри застават едни срещу други и пеят, а в средата се намират буенеца и булката. По време на ритуала буенеца замахва със сабя, секира или обикновена пръчка над главата на булката. След това хвърля кърпа към стопанка, която от своя страна завързва в нея пари. В същото време тя дарява буенеца, булката и останалите участнички с яйца и брашно. Тези яйца по-късно ще бъдат боядисани от момичетата за Великден. След като приключи обредния танц домакинята изнася сито, което търкулва и по това се гадай каква ще бъде годината.
С приключването на лазарските игри не свършва празничния цикъл от ритуали и обреди, които се изпълняват непосредствено преди Великден (Възкресение Христово). Празничните ритуали продължават и на следващия ден – Цветница.
Ето и някои лазарски песни:
Изгряло е ясно слънце,
Ой. Лазаре, Лазаре,
Изгряло е е ясно слънце,
у Радкини равни двори,
не е било ясно слънце,
най била сама Рада,
с черни очи еленови,
с бели зъби бисерови,
с тънка снага самодивска.
Песента е записана от Мария Калчева-род. на 28. VІІІ. 1926г. в м. Цвеклювци (кметство Тодювци), общ. Елена
Блаза на момина мама
Блаза на момина мама,
Добро чедо ранила:
Мама си не засрамила,
Татко си не посрамила!
Ранила и отгледала,
Гледала и отгледала,
Със шекер ли ъ ранила,
Във сандък ли го ъ държала.
Майка си не засрамила,
Татка си не зачернила,
Петлите пели, не пели,
Момина мама разсмели.
Аферим момина майко,
Добро си чедо ранила!
jenq
jenq
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Цветница!

Писане by jenq on Нед 17 Апр 2011, 17:13

Цветница ( Връбница )
Често празника Цветница се свързва свъзкръсващата природа, чийто символ са цветята. Това е времето околоВеликден или Възкресение Христово – най-големия празник за православниясвят. Цветница се чества последната неделя преди Възкресението. Вначалото характера на празника Цветница е бил строго религиозен. СпоредБиблията и останалите свещенни книги разказват за пристигането наХристос-син божи в Йерусалим. Тогава хората го посрещат с палмовиклонки и възгласите „ осамна ”. Само няколко дена след това те ще викатотново, но този път „ разпни го ”. По стечение на обстоятелстватаправославни и католици са заменили палмовите клони с върбови. Порадитова този празник е известен сред българите и като Връбница.
Макар и религиозен по характер този празник е възприет от българите.Той става част от нашия традиционен календар и намира широкоразпространение в цялата страна. Цветница или Връбница е празник, койтое тясно свързан с Лазаровден. Това не е случайно, тъй като лазарките,които са главнодействащите лица на денят на Св. Лазар са и основнитеучастнички в ритуалите на следващия празничен ден – Връбница. Специалноза този ден се приготвя обреден хляб, който има форма на кукла. Освентова на Цветница девойките си правят венци от върбови клони. След товасе събират на реката и на която венчето тръгне първо и изпреваридругите се избира за кумица. На някои места момите освен тези венчетапускат и обредната хлебна кукла. Избраната кумица и момите, които са яизбрали гувеят една седмица. След като приключат ритуалните лазарскитанци и обреди , които продължават два дена. Фактически тези ритуали и обреди са извършaни на Лазаровден и Цветница. Тези лазарски игриприднадлежат към голям предвеликденски обреден комплекс. Те са свързанис посвещението на девойките от една възрастова и социална група вдруга. Произходът на тези игри може да се проследи още в древността.Събраното от момите-лазарки се занася в дома на кумицата. Там на Великичетвъртак те отново се събират за да боядисат великденските яйца иизпекат празничния козунак. Според старата традиция днес празнуватхората, които носят имена на цветя като например: Роза, Маргарита,Теменуга,Здравка,Цветелина,Цецо, Деляна и други. Празнуват и тези, които носят име на дървета.
jenq
jenq
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Хелоуин

Писане by Lindzi on Сря 19 Окт 2011, 10:20


Името на празника Halloween идва от католическия празник All Hallows’ Even /навечерието на Вси светии/


История на празниците ! Tikva-karving-1
любим празник с трепета от маските, запалените тиквени фенери, получените бонбони, празник за децата и за нас порастналите деца с приготвянето на костюмите, сладките и запалването на тиквените фенери
История на празниците ! Hallow-32
Какво приготвяме у дома за Хелоуин
Отговора е малки прости неща с желание:
1. Тиквен фенер, който слагаме на прозореца да се вижда отдалече
2. Една малка тиква, като ваза в която има есенни цветя – хризантеми и астри
3. Сладкиши с тиква – любимото тиквено руло с извара, печена тиква с мед и орехи или пълнена тиква с плодове, чудесна изненда за Хелоуин
4. Много сладкиши и бонбони, защото не знаеш кой ще позвъни на вратата и с колко страшен костюм ще бъде
5. Сандвичи, страшни сандвичи от които се показват пръсти на вешица от кремвирш и нокти от кетчуп или печена чушка
6. Печени кестени, защото носят аромата и вкуса на есента

Проблем е как да се празнува Хелоуин в София
– децата ще се съберат, ще се маскират, но не бива да се прилагат американските традиции по нашите улици, защото има разлика в поколенията, в разбиранията. Нека децата да се съберат да им бъде весело и интересно, могат да се организират и да има награда за най-интересния или за най-стращния костюм. Случайно или не, утре е Денят на Будителите, децата не са на училище, дори в това може да се търси преплитане на традиции, идеи и култура.
У дома на мен ми е приятно да бъде весело, тиквите са оранжеви и носят топлата оранжева красота на есента, а това е най-важното да има светлина и топлина.

В навечверието на празника Вси Светии
Всяка година, когато есента е факт, в последните дни на октомври, в повечето американски домове се преселват прилепи и паяци, вещици и рицари, в прозорците се запалват тиквените фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните. И когато настъпи дългоочакваният и любим ден, всяко дете може да си сложи маска на лицето и да почука дори на непозната врата, да викне “Бау!” и за това да получи шепа пъстри бонбони – това е страшният празник Хелоуин!
Това е любимият празник и на моите деца, а приготовленията за Хелоуин са приятни защото са свързани със светлината, изненадата и спонтаността на детския смях

Хелоуин се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември.

Истороя на празника Хелоуин
Древните келти празнували своята Нова Година – Samhain. В края на октомври те прибирали последната си реколта. те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята. Те търсели живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций Р†V утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint’s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallowsв€™ Eve или съкратено Halloween и се произнася Халоуин както се нарича в САЩ и до днес.

Тиквения фенер се има име – Светещият Джак.
Има ли Хелоуин без тиква? На 31 октомври тиквеният Джек свети в много прозорци. Историята на неговото появяване разказва ирландската легенда за пияницата по прякор свидливия Джек.
Кръстен е на Джек пияницата, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд

В България
* Православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. В началото на ноември е Архангеловата Задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.
* има празник, аналог на Хелоуин – Кукерите – българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи, винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По стар обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оран, сеитба и други.

***
Американците отбелязват Хелоуин – празника на “нечистата сила”, в навечерието на деня на Вси светии, когато католическата църква почита починалите светци и мъченици.
Смята се, че в Америка Хелоуин е бил въведен от имигрантите от Ирландия, където древните келти празнували на 31 октомври края на старата година и свързвали това със смъртта. Те вярвали, че на този ден душите на мъртвите можели да се върнат на Земята. За да плашат злите духове, келтите се обличали в отвратителни костюми, издълбавали страшни лица върху картофи и ряпа и палели в тях свещи за успокоение на духовете. По-късно ирландските заселници в Щатите пренесли този обичай, като заменили ряпата с тиква и така я превърнали в основен символ на празника.
Името Halloween произхожда от католическия празник All Hallows’ Even /навечерието на Вси светии/. Тъй като празниктът се падал точно преди Деня на душите, двата празника се слели в един. Американците очакват Хелоуин със същото нетърпение, с което очакват и Рождество. В САЩ Хелоуин е всъщност всеамерикански карнавал, за който хората от цяла година подготвят костюмите си.
Тази година най-моден е пиратският костюм. Костюми на пирати, сякаш излезли от популярния филм “Карибски пирати”, могат да се купят от почти всички магазини, продаващи маскарадни костюми. В САЩ е много популярен и костюмът на Супермен, Човека-паяк и Батман, както и костюми на русалки, вещици и вампири.
У нас децата се маскират с подръчни материали и желание.


Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Къде да държите виното?

Писане by Lindzi on Пет 01 Фев 2013, 21:35

Февруари е месецът, посветен на хубавото вино и любовта.
Затова, ако сте от ценители на качественото вино, не е зле да се замислите къде да му отредите място у дома. Къде да държите виното?

История на празниците ! Vino-30320-500x0

Желателно е виното да се държи на хладно и без пряк контакт със слънчевата светлина.
Ако не колекционирате напитката на боговете, а просто имате навика да си пийвате от време на време хубаво вино, то не ви трябва голям шкаф, за да го съхранявате. Достатъчен е един вертикален „тайник“ сред кухненските шкафчета или някоя оригинална поставка за стената. В случай, че сте от хората, чиято колекция от вино не надвишава повече от 20 бутилки, то за вас идеалният вариант е вграденият стелаж - широк колкото да побира две бутилки, и висок в зависимост от предпочитанията ви. Подобно на някои библиотеки, разделете рафтовете на квадрати, така че всяка бутилка да си има отделна „стая“.

Галерия "Тайници за виното"

История на празниците ! Vino-%2810%29-32497-160x106 История на празниците ! Vino-%2818%29-32500-160x106 История на празниците ! Vino-%2817%29-32499-160x106 История на празниците ! Vino-%2814%29-32498-160x106
История на празниците ! Vino-%2815%29-32496-160x106
История на празниците ! Vino-%2816%29-32495-160x106 История на празниците ! Vino-%2813%29-32494-160x106 История на празниците ! Vino-%2812%29-32493-160x106 История на празниците ! Vino-%289%29-32491-160x106
 
Истинските колекционери на вина се нуждаят от повече място. В името на виненото богатство, те превръщат избата в малък музей на виното. За да не гледате само рафтове с вино, направете мястото по-уютно като закачите няколко картини – натюрморт с грозде и чаша вино или пейзаж на френски лозя. Друг вариант е да използвате мястото под стълбището, където да подредите бутилките.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

История на празниците ! Empty Re: История на празниците !

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите