Учени създадоха синтетична кръв от стволови клетки

Go down

Учени създадоха синтетична кръв от стволови клетки Empty Учени създадоха синтетична кръв от стволови клетки

Писане by bambolina on Пон 23 Мар 2009, 14:21

Британски учени са готови първи в света да създадат неограничени количества синтетична човешка кръв от ембрионални стволови клетки. Тя ще се използва за спешни и безопасни кръвопреливания, съобщи в. "Индипендънт".
Учени създадоха синтетична кръв от стволови клетки 2009-03-23-cl-MBWHKITES Учени създадоха синтетична кръв от стволови клетки 722861
В тригодишния проект, който ще бъде обявен през седмицата, участват британската здравна каса, Шотландската национална служба по кръвопреливане, службите по кръвопреливане на Англия, Уелс, правителството на Ирландия и най-голямата благотворителна организация за медицински изследвания в света "Уелкъм тръст".

Ръководител на проекта е проф. Марк Търнър от Единбургския университет, който е директор на Шотландската национална служба по кръвопреливане.

Специалистите ще изследват човешки ембриони, останали от лечение за ин витро оплождане. Целта им е да открият тези, които са генетично програмирани да се развият в кръвната група "0-отрицателна", която е групата на универсалните донори. Тя може да се прелива на всеки човек и няма опасност да бъде отхвърлена от организма на реципиента.

Кръвната група е сравнително рядка, но синтетичната кръв би могла да се произвежда в неограничени количества от ембрионални стволови клетки, които могат да се мултиплицират неорганично в лабораторни условия.

Целта на учените е да накарат зародишните стволови клетки да се развиват в зрели, пренасящи кислород червени кръвни клетки за спешни кръвопрпеливания. Тази кръв няма начин да е заразена с вируси на СПИН, хепатит или човешката форма на болестта "луда крава".

Известно е, че учени в Швеция, Франция и Австралия също работят върху създаването на синтетична кръв от зародишни стволови клетки.

Миналата година екип от американската биотехнологична компания "Адвансд сел текнолъджи" обяви, че е произвела милиарди функциониращи кръвни клетки от ембрионални стволови клетки. Американските изследвания обаче се забавиха поради финансови проблеми, свързани със забраната на изследванията върху зародишни стволови клетки по време на управлението на бившия президент Джордж Буш.

Настоящият президент Барак Обама промени тази политика, като отмени ограничението за финансиране на изследванията върху ембрионални стволови клетки от бюджета.

текст: actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите